FAQ
1349. 56-os emlékhelyek (GCBP56)

A Corvin köz a harcok idején (Foto:Fábry György)

A Corvin köz a harcok idején (Foto:Fábry György)

és ma...

és ma...

Átállt szovjet tank a Parlament előtt (forrás:www.kincsestár.hu)

Átállt szovjet tank a Parlament előtt (forrás:www.kincsestár.hu)

A Rádió épülete az ostrom után (forrás: www.kincsestár.hu)

A Rádió épülete az ostrom után (forrás: www.kincsestár.hu)

A forradalom humora (forrás: www.sulinet.hu)

A forradalom humora (forrás: www.sulinet.hu)

A Széna tér anno ( forrás: www.sulinet.hu)

A Széna tér anno ( forrás: www.sulinet.hu)

és ma ...

és ma ...

Szabó bácsi emléktáblája a Lövőház utcában

Szabó bácsi emléktáblája a Lövőház utcában
Szélesség N 47° 28,855'
Hosszúság E 19° 3,425'
Magasság: 103 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.03.15 12:30
Megjelenés időpontja: 2006.03.16 10:09
Utolsó lényeges változás: 2020.08.16 17:27
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+6V)
Elrejtők: Attibati
Ládagazda: Attibati
Nehézség / Terep: 4.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 45000 m
Megtalálások száma: 601 + 17 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente


WAP:
1. pont Az emlékmű egyik oszlopán található felirat második sorában levő összetett foglalkozásnév első tagja. (2 betű)
2. pont A Széna téri 56-os emlékművön található vezeték és keresztnév első betűje (2 betű)
3. pont A Rádió épületének falán lévő dombormű készítőjének monogramja. (2 betű)
4. pont Corvin köz: A Corvin mozi bejáratával szemben állva bal oldalon található egyik fekete márványtáblán szereplő személy beceneve (... Jancsi) 6 betű
5. pont A Kossuth téren az 1956 okt. 25-i véres csütörtök emléktábla oszlopával szemben levő falsíkon a (stilizált) golyónyomok száma (kétjegyű szám)
6. pont Köztársaság tér: Annak a személynek a monogramja akinek emléktáblája az adott ponton található. (3 betű)
7. pont. Láda a Maléter szobortól kb. 70 méterre egy félig kivágott fa üregében 150 cm magasan.
A hét ponton talált betűket/számokat a fenti sorrendben egybeírva kapjátok a láda jelszavát.
WAP vége

Emlékezni hívlak benneteket. Az 1956-os forradalom legfontosabb budapesti helyszineit szeretném végigjárni veletek természetesen a teljesség igénye nélkül. A multi hét pontjából 6 Budapesten egy pedig Tökölön található.

Nagyobb térkép letöltéséhez kattints a képre!

Műegyetem

Október 23-án délután három órakor a Műegyetem elől és a pesti oldalról egyidőben tüntetés indult. A tömeg a Bem szobornál egyesült, ahol megszületett a forradalom jelképe: a rákosista, szovjet típusú címertől megszabadított, lyukas zászló.
A reformokat követelő jelszavak egyre keményebbé, élesebbé váltak, egyre nagyobb teret nyertek a nemzetiek. A délelőttös műszakból érkező munkások tömegesen csatlakoztak a fiatalokhoz, miközben az ablakokban és a házak elé csoportosulók egyre felszabadultabb üdvözlésétől, biztatásától kísérve-támogatva vonultak.
A harcok során elesett egyetemistáknak állít emléket az egyetem aulájában levő emléktábla. Az épület munkanapokon reggel 6-tól este 10-ig tart nyitva.Hétvégén zárva !
2006-ban az 50. évforduló tiszteletére a  N 47° 28,855' E 19° 3,425' 103 m [GCBP56-1] pontban emlékművet állítottak
A jelszórészlet: Az emlékmű egyik oszlopán található felirat második sorában levő összetett foglalkozásnév első tagja.


Széna tér

A Széna tériek - a corvinisták mögött - a második legnagyobb ellenálló központot hozták létre, amelynek vezetését Szabó János - "Szabó bácsi" - gépkocsivezető vette kezébe,
A felkelők - mintegy százan - október 25-én harc nélkül elfoglalták az ottani metróépítkezés munkásszállóját, és bázisukká alakították. A szovjet páncélosok ellen barikádokat építettek, amelyeket a Déli pályaudvarról odatolt vagonokkal erősítettek meg, és tűzharcba szálltak a megszállókkal. A sikertelen tűzszüneti tárgyalásokat követően a szovjet-magyar csapatok október 28-án, a hajnali órákban ideiglenesen elűzték a térről Szabó bácsiékat. A fegyverszünet idején a csoport létszáma 800-900 főre duzzadt, ellenőrzési területe is sokszorosára növekedett
November 4-én a csoport a Széna térnél próbálta feltartóztatni a szovjeteket, majd a továbbra is ellenállást vállaló részlegeik a budai hegyekbe vonultak. A nyílt terepen azonban még kevesebb esély volt a szovjet páncélosok megállítására. November 10-én már Szabó János is belátta az ellenállás kilátástalanságát.
A Mammut bevásárlóközpont árnyékában áll Széna téri hősöknek emléket állító emlékmű.
Az emlékművet tartalmazó kis tér koordinátája.  N 47° 30,502' E 19° 1,603' 120 m [GCBP56-2]
A jelszórészlet: A fémből készült emlékművön található vezeték és keresztnév első betűje (2 betű)

Segítség: (Ha a következő sort az egérrel kijelölöd láthatóvá válik a szöveg)
Ne elöl keresd

Rádió

A tömegben nagy számban voltak munkások, akik jól tudták, mely budapesti üzemekben gyártanak vagy tárolnak hadianyagokat, s azokat megszerezve viszonylag gyorsan felfegyverkeztek. De egyre többen jutottak fegyverhez a Rádió védelmére kirendelt katonák révén is, akik közül fegyvereiket többen önként vagy minimális fenyegetés hatására átadták. Végül, de nem utolsósorban, a védők részére szállított fegyver és lőszer egy jelentős része is az ostromlók kezére jutott. Mindmáig nem kellően tisztázott körülmények között dördült el október 23-án este kilenc óra körül az első lövés az épületből, amit a Rádió hajnalig tartó ostroma, majd elfoglalása követett.
A főbejárat mellett elhelyezett emléktábla a felkelők oldalára átálltés hősi halált halt piliscsabai páncélos katonáknak állít emléket.
A főbejárat koordinátái:  N 47° 29,550' E 19° 3,883' 113 m [GCBP56-3]
A jelszórészlet: a dombormű készítőjének a monogramja. (2 betű)


Corvin köz

A Corvin moziban és a körülötte lévő épületekben civil fegyveresek már 1956. október 23-24-e éjszakáján felvették a harcot a szovjet páncélosokkal. Kihasználva a körzet kitűnő stratégiai adottságát, az itteni felkelők hamarosan a legnagyobb és legjelentősebb fegyveres felkelő csoporttá alakultak, és hősiességük döntő szerepet játszott az október 28-ai fordulat kivívásában. Főparancsnokuk Iván Kovács László, majd Pongrátz Gergely volt. A fegyverszünet idején a Corvin közi felkelők képviselői többször tárgyaltak az ország politikai és katonai vezetőivel, befolyásuk a környező fegyveres csoportokra erősödött. November 4-én este a szovjet túlerő nyomására elhagyták bázisukat, de a felkelők egy része még több napig folytatta a harcot a város különböző részein.
A Corvin mozi koordinátája.  N 47° 29,177' E 19° 4,255' 120 m [GCBP56-4]
A jelszórészlet: A Corvin mozi bejáratával szemben állva bal oldalon található egyik fekete márványtáblán szereplő személy beceneve. (... Jancsi) (6 betű)


Kossuth tér

Október 25-én a Kossuth téren többezres tömeg gyülekezik, s meglepetésre összebarátkoznak az ellenük felsorakoztatott szovjet harckocsik katonáival. Ezt látva Szerov KGB-főnök délelőtt 11 óra után parancsot ad riasztólövések leadására. Katonái azonban összezavarodnak, s vélhetően egy Jamrich Mihály nevű ávós ezredes adja le az első lövéseket géppisztolyából. Az elszabadult pokolban egy szovjet harckocsi - a Ságvári tér felől érkező tank - végzi a mészárlást: repeszgránátokkal és géppuskatűzzel pusztítva a menekülni sem tudó embereket. A környező épületekből is lőnek különös "idegenek"...
A sortűznek mintegy 60-70 halálos áldozata és 100-150 sebesültje volt.
A "véres csütörtök" emléktáblájának koordinátája a Kossuth téren  N 47° 30,378' E 19° 2,868' 120 m [GCBP56-5]
A jelszórészlet: Az emléktábla oszlopával szemben, attól mintegy három méterre levő falsíkon található (stilizált) golyónyomok száma. (kétjegyű szám)


Köztársaság tér

Október 28-a után, amikor Nagy Imre elismerte a forradalom nemzeti és demokratikus jellegét, a Köztársaság tér és a Baross tér környékén elterjedt a hír, hogy a pártházban elfogott felkelőket őriznek. Egyesek földalatti kazamatákról is hallottak, amelyekben a tér alatt tartják, és kínozzák a pártház foglyait. Hangokat is véltek hallani a föld alól. Közvetlenül ebből a hiedelemből bontakozott ki az a konfliktus a téren egyre nagyobb számban tartózkodó felkelők és támogatóik, valamint a védők között, amely végül az október 30-i háromórás ostromhoz, a pártház elfoglalásához és az államvédelmi katonák lemészárlásához vezetett.
A pártház ostromával részletesen foglálkozik ez a cikk
Sajnálatos módon a téren történt eseményeknek jelenleg nincs emkékműve, a régit lebontották.
A jelszórészlet annak a személynek a monogramja, akinek emlékére a  N 47° 29,866' E 19° 4,681' 116 m [GCBP56-6] koordinátáju ponton emléktáblát állítottak. (3 betű)


Tököli laktanya

Az Erdei Ferenc és Maléter Pál vezette magyar küldöttség november 3-án a késő esti órákban érkezett meg a tököli szovjet parancsnokságra hogy folytassa a szovjet csapatok kivonásáról megkezdett tárgyalásokat. Azonban alig kezdték meg a tárgyalást, a terembe géppisztollyal felfegyverzett szovjet állambiztonsági tisztek nyomultak be, élükön a KGB elnökével,Szerov tábornokkal, akik a nemzetközi jog és az alapvető erkölcsi normák megcsúfolásával letartóztatták a magyar küldöttséget. Ezzel a támadás előestéjén (egyelőre képletesen) lefegyverezték a magyar hadsereget.
Ennek a szomorú eseménynek állít emléket a  N 47° 20,423' E 18° 58,283' 115 m [GCBP56+Maléter kopjafa] ponton található kopjafa. Az ládát a Maléter szobortól mintegy 70 méterre, egy ligetes területen, egy félig kivágott fatörzs üregében találjátok 150 cm magasan.  N 47° 20,330' E 18° 58,143' 102 m [GCBP56-7]

A képek a www.kincsestár.hu és a www.sulinet.hu weblapról valók a térkép a Történelmi atlaszból.( Cartographia Kft. Budapest, 1997)

2006.03.27.
Az első láda nem volt hosszú életű, a kihelyezés után alig két héttel ellopták. A mai napon az eredeti helytől kb 50 méterre újratelepítettem. Egy odvas fában keresgéljetek. Kérlek benneteket, hogy fokozottan ügyeljetek a visszarejtésre.
2006.04.15.
A láda csodálatos módon beázás nélkül túlélte az árvizet, pedig a környéken a nyomokból ítélve másfél méteres víz lehetett. A rejtekhely ismét megközelíthető. A Vásár tér felől elérve a gátat célszerű a gáton jobbra fordulni és addig menni rajta, amíg 120-130 méterre meg nem közelítjük a rejteket. A mezőn átvágva érhetünk a ládához. A láda mellett egy árokban még van víz , de egy kis kerülővel megoldható a dolog. Kérek mindenkit , hogy a ládát úgy rejtse vissza, ahogy találta.
2006.05.06..
A felújitás miatt az emléktáblát eltávolították. Amíg nem kerül vissza a helyére, a főbejáratról készült fotó ellenében elküldöm a hiányzó jelszórészletet.
2006.07.03.
Az Rádiónál visszakerült az emléktábla az eredeti helyére, a logolás mától a régi módon történik.
2007.12.28.
A megtalálóknak sok problémát okozott a Kossuth téren a golyónyomok megszámolása. Ma a helyszínen jártam és kiderült, hogy a problémát az emléktábla körül elhelyezett koszorúk okozzák. Mától a emléktáblával szembeni falsíkon levő golyónyomokat kell megszámolni.
2008.08.31.
A felújitás miatt az emléktáblát ismét eltávolították. Amíg nem kerül vissza a helyére, a főbejáratról készült fotó ellenében elküldöm a hiányzó jelszórészletet.
2009.04.11.
A láda másodszor is eltünt, a rejtekül szolgáló fatörzset szétverték. Mégegyszer - utoljára - megpróbálkozok láda rejtésével, ha ez is eltünik virtuálissá alakítom át a végpontot. A láda egy nyárfa földszinti üregébe került kövekkel és falevéllel takarva.
2009.08.30.
A láda új helye nem vált be, ezért azt megszüntettem, helyette a tököli végponton is virtuális jelszó lett. Szintén átalakítottam a sok félreértésre okot adó műegyetemi pontot.
2016.08.13 A sorozatos netkesek miatt ismét megpróbálkozok egy ládával Tökölön. A láda a Maléter szobor közelében egy fal és egy tuja között található.
2019.03.23 A ládát az eredeti helyén pótoltam.
2019.09.29 A ládát rejtő tuját kivágták, a ládát a közeli ligetben pótoltam.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (379 db): környezet: 4.45 rejtés: 4.43 web: 4.74 átlag: 4.54

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


auerzoltan82 2022.11.08 16:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Pocok80 és Pocak kutya 2022.11.01 17:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

tuzvarazslo 2022.11.01 15:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

vvivien128 2022.11.01 15:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

porhanda 2022.10.20 10:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Schlégl 2022.10.13 15:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

A láda lett meg először, kb 3 éve. A mai napon megkerestem a többi pontot.

Regi&Zotya 2022.10.02 14:17 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

zoli86 2022.09.16 13:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

[cscs] 2022.09.10 17:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Bliccc 2022.08.29 19:00 - Megtaláltam
Sikerült! (A budapesti pontok az elmúlt egy évben, a hetedik ma.)
[g:hu+ 2.9.12]

SuperAnya 2022.08.05 08:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

fredie 2022.07.31 14:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Nikicsu 2022.07.17 19:09 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm. :)

kissadam996 2022.07.16 13:46 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.84
A 7. ponton a ládát a földön találtam meg. Visszatettem az üregbe.
Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

KremesEmber 2022.07.03 14:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Csg12 2022.06.18 18:00 - Megtaláltam
15 év után csak meglett a 7. pont is! A pesti pontokat még akkor kerestem meg gyalogosan, ma Superanyával Tököl környékén kirándultunk. Tisztelet a Hősöknek! Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

Balázs1984 2022.06.18 14:31 - Megtaláltam
Kami1-el köszönjük.

kami1 2022.06.18 14:31 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!
Több évig tartott, mire az összes jelszórészletet begyűjtöttük.

Lücsi 2022.06.12 18:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Tibi1983 2022.05.25 13:41 - Megtaláltam
Köszönöm a munkádat és a lehetőséget!
Megtaláltam!
Örülök, hogy megmutattad. [Geoládák v3.12.10]

Kérakaz 2022.05.14 10:36 - Megtaláltam
Ma végre megtaláltuk a végládát is. Köszönjük a rejtésbe fektetett munkádat, és az 5.pontra vonatkozó e-mailes segítségedet! Érdemes felkeresni a pontokat, érdekes multi. [Geoládák v3.12.8]

Apuska 2022.05.09 15:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

edusanya 2022.05.09 15:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

Oszix 2022.05.01 10:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

Attibati 2022.04.25 20:50 - Egyéb
Ha a fényképezőgépt a kerítés fölé emelitek és úgy készítetek egy felvételt a szélső oszlopról akkor a golyónyomok is jól látszanak.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (618 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]