FAQ
1408. Mezőkövesdi séta (GCMese)

A Nagytemplom

A Nagytemplom

A Matyó Múzeumban.

A Matyó Múzeumban.

Nehéz élet volt, mint a kőtömb.

Nehéz élet volt, mint a kőtömb.

Hadas kapu

Hadas kapu

A leghíresebb előrajzoló asszony háza.

A leghíresebb előrajzoló asszony háza.

Meg is mutatják, hogy működött.

Meg is mutatják, hogy működött.

Hadas

Hadas

Mezőgazdasági Gépmúzeum

Mezőgazdasági Gépmúzeum

Az utolsó pont.

Az utolsó pont.

Esti kép

Esti kép
Szélesség N 47° 48,674'
Hosszúság E 20° 34,349'
Magasság: 126 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.06.30 00:00
Megjelenés időpontja: 2006.07.03 05:53
Utolsó lényeges változás: 2017.07.16 18:40
Utolsó változás: 2018.07.26 12:47
Rejtés típusa: Multi geoláda (3V)
Elrejtők: Ádám & Citycache, Anna & Timi
Ládagazda: Toth417
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Megtalálások száma: 861 + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetente


[Wap:
1., Matyó Múzeum (N 47° 48,674 E 20° 34,349 114m)
Az épület előtti mellszobor vésett(!) feliratának második sorában található ötödik betű.+a bejárat feletti felirat második szavának utolsó két betűje.
2., Kisjankó Bori Emlékház (N 47° 48,482' E 20° 34,276 115m)
Az épületen lévő fatábla utolsó szavának második és utolsó előtti betűje.
3., Kavicsos tó. (N 47° 48,200 E 20° 33,925 119m)
A tó előtti létesítmény nevének kezdőbetűje.
Jelszó: a megadott betűk által alkotott szó, ékezet nélkül leírva.]


Matyóföld mesébe illő színpompás, különleges világába vezet ez a séta ezernyi hímzett rét és vendégszerető emberek között.
A terület a Bükk hegység déli lábánál, két nagy tájegység, az Alföld és az Északi-középhegység találkozásánál terül el.
A feltehetően a tatárok által elpusztított falu neve 1275-ben is még "Terra Kuesd" azaz Köves föld formában, és nem lakott településként fordul elő egy oklevélben.
A Hunyadiakhoz töb emlék is köti: 1456-ban Hunyadi János itt kötött békét a huszitákkal, 1464-ben Mátyás király mezővárosi (oppidum) rangot és számos kiváltságot kapott, címer és pecséthasználattal. 1877-ben azonban a mezővárosból nagyközség lett, s városi rangját csak 1973-ban kapta vissza.

Mezőkövesd lakóit a szomszédos Szentistván és Tard népével nevezik "matyók"-nak. Színes népviseletükkel, híres népművészetükkel, hagyományokba zárt életükkel különleges néprajzi egységet alkotnak még ma is a környező falvak között. A Matyó nevet a szájhagyomány Mátyás király nevének becézett formájából eredezteti. A közeli protestáns falvak népe megkülönböztetésül nevezte a katolikus vallású lakosokat matyóknak.
Országos hírnevét színes népviseletével, szabadrajzú hímzéseivel szerezte. A színes matyóhímzés virágkora az 1860-as 70-es évektől kezdődik. Ebben a korban lesz általános a falusi házaknban a parádészoba, díszes berendezéssel, festett bútorokkal, falra aggatott mázas tányérokkal, magasra vetett díszággyal.

A legenda szerint egyszer egy matyó legényt elvitt az ördög. A menyasszonya könyörgött, adja neki vissza egyetlen kincsét. Az ördög feltételül szabta, hogy hozza tele a leány a kötényét virággal - télvíz idején! A leány telehímezte a kötényét rózsával, és visszakapta szerelmét. Azóta Matyóföldön nemcsak a leányok, hanem a legények is cifra kötényt hordanak az ördög ellen.


A Szent László vagy "Nagytemplom" előtt egyenlőre ingyenesen lehet parkolni. Érdemes itt kezdeni a sétát.  N 47° 48,717' E 20° 34,441' 123 m [GCMese+church] Bár nem a jelszó része, a Szent László tiszteletére szentelt templom megér egy rövid betekintést. Érdekessége, hogy egyik kápolnája a bordás boltozatú XV. századi templom fennmaradt szentélye. A templombelső secciói a matyók világát jelenítik meg. A templom melleti Plébánialak is a XVII. században épült. Fő nevezetessége a koronaszoba, ahol 1806. március 19-én a Napóleon elől menekített Szent Korona egy éjszakát pihent. Valamint, hogy 1881 őszén egy hétig e Plébániaházban lakott I. Ferenc József.
A templommal átellenben található a Városi galéria.  N 47° 48,669' E 20° 34,419' 117 m [GCMese+museum] Egyik kiállítóterem a világhírű matyó hímzés önálló életét mutatja be. Két fő típusa: a régi, lényegében piros "ómatyó" formájú, valamint a századforduló óta kedves színpompás tarkaságú.
Itt kaptak helyet két helyi művész, Takács István (1901-1985) és Dala József (1901-1985) alkotásai, és a XX. század eleji taneszközöket bemutató iskolatörténeti kiállítás.
Nyitvatartás: IV.15-X.15. hétfő kivételével 10-16 között.
A multi első pontja a Matyó Múzeum.  N 47° 48,674' E 20° 34,349' 126 m [GCMese-1] Mindenképpen ajánlom a kiállítás megtekintését. Nem túl nagy ahhoz, hogy órákat raboljon el a "vadászoktól", viszont itt egy fedél alatt megismerhetjük a matyóság lényegét s így nem ér ismeretlenül a hadassal való találkozás.

A Múzeum a matyó múlt színes emlékein keresztül megismertet a matyóság életmódjával, életének, munkájának hétköznapjaival és ünnepeivel. A termekben korhűen berendezett matyó otthon tárul elénk. A múzeum különlegességei a teljes viseletrekonstrukciók, valamint a nászmenet és a menyasszony hozományával megrakott lakodalmas szekér.
Megismerhetjük a summásmunka emlékeit és a summások életmódját.
Nyitvatartás: III.30-X.31:hétfő kivételével minden nap 9-16 között. XII.1-III.29.:k-p:10-14.
Először az épület előtti mellszobrot vedd szemügyre: Vésett(!) feliratának második sorában található ötödik betűt jegyezd fel. Majd a bejárat feletti felirat második szavának utolsó két betűjét írd utána.
Hadas felé haladva találkozhatunk egy ránézésre is súlyos tömegű kőtömbbe faragott relieffel,  N 47° 48,619' E 20° 34,322' 120 m [GCMese+Scenic Area] mely a környék lakosságának nehéz múltjára emlékeztet: a falu paraszti lakosságának közel 75%-a nem rendelkezett a megélhetéshez szükséges földterülettel. A falu határában pedig nem volt olyan nagybirtok, amely mezőgazdasági munkásokat állandóan tudott volna foglalkoztatni, így alakult ki főleg fiatalokból a summások több ezres tömege, akik kora tavasztól késő őszig, alföldi gazdaságokban keresték kenyerüket. Az ő keserű életüknek állít emléket a Summás szobor.

Második pont Hadas, Matyó főváros "rezervátuma.  N 47° 48,482' E 20° 34,276' 121 m [GCMese-2] A terület szívében a Táncpajta áll, ahol előadásokat, táncházakat tartanak, körülötte kanyargós utcácskákon tájházak, védett népi épületek láthatók.
A hadas családszervezet tuladonképpen atyafiságot jelent: az egymással rokon családoknak volt had a neve. Egy udvaron, közös konyhán maradt együtt több felnövő nemzedék. A településrész szerkezete és egyes épületei másfél, két évszázad távlatából hitelesen őrzik a matyóság múltját, építő tevékenységét. Sorra látogathatjuk az "ősmag"-ban még meglapuló "falukép jelentőségű" lakóházakat, amelyek házigazdái tárt kapukkal, színes idegenvezetéssel várják a turistákat. Működő fazekas-, szövő-, csipkeverő műhely, kézi festésű konyha- és szoba bútorok hímző alkotások tekinthetők meg.
Az egyik leghíresebb előrajzoló Gáspár Mártonné Molnár Borbála volt, akit nagyapja ragadványneve után hívtak Kisjankó Borinak. A népművészet Mesterévé lett rajzolóasszony tevékenysége a matyó népművészet valamennyi nagy korszakát felölelte. Munkája révén a matyó hímzésnek új, sajátos vonulata alakult ki. Háza ma Emlékház, mely gyakorlatilag egy jelképes összegért tekinthető meg.
Nyitvatartás: hétfő kivételével 10-16 között.
A Hadasban ezt a házat kell megtalálnod. Az épületen találsz egy fatáblát. Utolsó szavának második és utolsó előtti betűjét írd a már meglévőkhöz. (Az emlékházon több tábla is van, viszont csak az egyik fatábla! A szomszédos házakon is vannak fatáblák, de nekünk az emlékházon lévő kell.)

Kb. 150 méterre az élő skanzentől, az Eötvös utcában található a Mezőgazdasági Gépmúzeum.  N 47° 48,360' E 20° 34,408' 113 m [GCMese+museum] Az egyedülálló gazdagságú, Európa szerte ismert mezőgazdasági és technika-történeti gyűjteményt 30 évvez ezelőtt Hajdú Ráfis János saját telkén hozta létre, majd adta át állami tulajdonba. A mezőgazdasági gépek páratlan és Magyarországon legnagyobb gyüjteménye. A bemutatott eszközök között számos ritkaságszámba menő erőgép látható, némelyikük még a XIX. század végén készült. A gyűjteményt 160 robbanómotoros és gőzüzemű erőgépet, 100 gazdasági gépet, 50 gazdasági eszközt és parszti használatban volt kovácsolt vastárgyat, szélmotort és jéggyártó berendezést sorakoztat fel.
Nyitvatartás: hétfő kivételével 9-16 között.

Az utolsó pont ahová már motorizálva érdemes menni.  N 47° 48,200' E 20° 33,925' 119 m [GCMese-3] A Kavicsos tó körül a város szabadidőparkja terül el, ahol a júliusi Mátyás Király Reneszánsz Hétvégével elkezdődnek a nyári programok. A városi bolyongás után kellemes sétát lehet tenni a helyenként nádassal szegélyezett kis fertő körül.
A tó előtti intézmény nevének (ki is van rá írva) kezdőbetűje a jelszó utolsó karaktere.

A jelszó a kapott szó ékezet nélkül leírva!

Ládatörténet:
2017.07.16.: A ládát adoptálta Toth417

Kellemes keresgélést és fürdőzést kívánok !
Állapot: kereshető

KRW értékelés (497 db): környezet: 4.46 rejtés: 4.11 web: 4.57 átlag: 4.38

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


albandy8 2023.01.29 07:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Ásványvadász 2023.01.03 15:52 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.21
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

DrHuni 2022.12.30 12:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Vizapoo 2022.12.30 08:07 - Megtaláltam
Egy szép séta Mezőkövesd belső részén
- Hadas városrész nagyon tetszett.
Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Nars 2022.11.20 12:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Viktor33 2022.11.15 08:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

traxx 2022.11.11 12:39 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.53
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Meli & Tibi 2022.11.01 13:19 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.30
Megtaláltuk.

Czufor Lili 2022.10.23 20:12 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.30
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Bróthág 2022.10.16 09:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]
1. ponton nagyon kell figyelni azt a vésést

kitkat0123 2022.10.12 13:13 - Megtaláltam
Nagyon szépen köszönöm a rejtést és a munkát, amit a láda kihelyezésébe fektettél.
[Geoládák v3.12.10]

Robogo 2022.10.12 13:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, log később. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Gyugyu95 2022.10.01 13:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Vincenzo65 2022.09.25 11:35 - Megtaláltam
Kis kör. 2. és 3. pont tetszett. 1 karakter gondot okozott, a Kavicsos tó körül lehetne érdekesebb látnivalóról olvasni a jelszórészletet.

K-55 2022.09.22 14:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.29
Már évek óta terveztük, most végre ide is eljutottunk! A Matyó Múzeum a méltán világhírű hímzéseivel csodálatos! A jelszó első betűje nem E, hanem S. Ezt a rejtővel való telefonbeszélgetés is megerősítette.

TápióBor 2022.09.20 17:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Senator62 2022.09.16 15:39 - Megtaláltam
Meglett! Köszi a rejtést!

amolnárleány 2022.09.10 15:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm

Palyvik 2022.09.10 14:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

horvi28 2022.09.07 18:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.9]

Green Eye 2022.09.01 09:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

Prostyak 2022.08.23 15:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Halmosp 2022.08.16 14:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

zsubamba 2022.07.28 10:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Gcjoco1956 2022.07.23 11:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (865 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]