geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1409. Bauxitlencse (GCBaux)

A Nyugati peremről

A Nyugati peremről

Hódít a Természet

Hódít a Természet

Lencse-oldal

Lencse-oldal

Őskőzetek nyomában...

Őskőzetek nyomában...

...és amit megtaláltak a lányok

...és amit megtaláltak a lányok

Vörös hajlatok

Vörös hajlatok

Made in Természet

Made in Természet

Pocsolya partján

Pocsolya partján

A betonlépcső felé

A betonlépcső felé

Távolban a parkoló

Távolban a parkoló
Szélesség N 46° 58,872'
Hosszúság E 17° 22,131'
Magasság: 212 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.06.30 16:04
Megjelenés időpontja: 2006.07.03 16:30
Utolsó lényeges változás: 2013.10.08 09:48
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Anikó és Miki
Felhasználó: MikiCache
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Megtalálások száma: 575 + 2 sikertelen + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente


WAP: Az újratelepítő szerint: "A kisméretű láda egy kettéágazó törzsű fenyőfa tövénél kialakított mélyedésbe lett betéve, avarral és "megtaláláskönnyítő" faágakkal rendesen takarva."

Újratelepítés: 2013.08.26 15 - Az új ládát és telepítését Ekarp-nak köszönhetjük.

Megközelíthetősége
A Darvas-tói TT ismertetése
Néhány szó a bauxitról
Geoláda megtalálói:

Megközelíthetősége
A Déli- Bakonyban, Nyirád és Sümeg települések között haladva az úton, az  N 46° 58,731' E 17° 22,587' 207 m [GCBaux+Utelagazas] pontban térjünk Észak-nyugati irányba, majd parkoljunk az  N 46° 58,972' E 17° 22,267' 204 m [GCBaux+Parkolo] pontban.

A "parkolóból" azon nyomban megtekinthetjük a kiszemelt területet, de ez még messze sem jelenti azt, hogy a drive-in tipikus esetével állnánk szemben, sőt!

Tegyünk egy körtúrát ezen a Mars-béli tájon. Érdemes jobbra, a terület pereme mellett vezető úton elindulni, ami barátságos szintcsökkenéssel bevezet a volt bányába. Közben ki ne hagyjuk az  N 46° 58,907' E 17° 22,165' 205 m [GCBaux+Kilato] pontban levő bájos kis kilátót, ahonnan szinte az egész terület feltérképezhető. A továbbiakban szabadon választott útvonalon közelíthetjük meg a rejtekhelyet, de mindenkit nagy tisztelettel arra kérnék, a lehető legkisebb mértékben avatkozzunk be a táj átalakításába. Ezt inkább hagyjuk a természetre, Ő ezt sokkal szebben képes elvégezni:-) Ezt pedig úgy tudjuk elérni, ha a már kitaposott ösvényeket csak olyan helyen hagyjuk el, ahol ez elkerülhetetlen, és ott is csak a füves részeken tegyük, mert ezzel nem gyorsítjuk fel a természetes eróziót. Köszönjük.

Visszafelé jövet érdemes bebarangolni a terület déli részeit is, majd a valamikor jobb napokat megélt betonlépcsőn feljönni az egykori bányából.

A célpont Anikó ötlete volt, és ismét ékesen bizonyítja, hogy még koránt sem fogytak el e gyönyörű kis ország geoládához méltó célpontjai.


A Darvas-tói lefejtett bauxitlencse Természetvédelmi Terület ismertetése
Ritka alkalom, hogy a természetben járó ember közvetlenül szemlélheti az ún. geológiai időlépték alatt lezajlott folyamatok egymásra következő hatásait. Általában barlangok, vagy természetes földtani feltárulások alkalmával nyílik erre mód, vagy egy-egy felhagyott külszíni bánya esetében, ahogy jelen esetben is.

A Darvas-tói bauxitlencse a földtörténet középkorában, valamikor a kréta időszakában, a triászban képződött dolomitkőzet tektonikus mélyedésében ülepedett ki. Egy-egy ilyen lencse általában néhány hektár nagyságú, és négy-hat méter vastagságú volt, melyeket a Bakony délnyugati szélén található bányaterületen termeltek le.

A kitermelt bauxit üregében jól láthatóan tárulnak fel az eredeti tektonikai elmozdulások nyomai, valamint a triász kori dolomit karsztüregei és víznyelői. Ebben a rétegben az ősmaradványok, nummuliteszek lenyomatai is megtalálhatók. A fejtés szélén a bauxitlencsét egykor fedő, jóval fiatalabb eocén kori mészkő- és agyagos összletek-, valamint homokkő- és még feljebb a pleisztocén lösz maradványai láthatók.

A vörös százféle változatában színjátszó, és a földfelszín természetes formavilágától nagymértékben elütő világba érkezés borzongatóan idegen és izgalmas érzés. Az iker-bauxitlencse területén az uralkodó szín a téglavörös, de a zord formájú sziklák, szirtek, kőfolyások, törmelékhalmok és a lábunk alatt porló talaj helyenként a kénsárgától a püspökliláig és a barnásvörösig minden árnyalatban váltakozik. A 60-100 millió éves őskarsztok egy letűnt időszak emlékeit őrzik. A lencse alakú, 500 méter hosszú, 80-100 méter szélességű és 10-30 méter magas falú karsztos mélyedést - földtani értékei miatt - 1971-ben védetté nyilvánították, majd a Bakonyi Bauxitbánya Vállalat a nagyközönség számára látogatható bemutatóparkot létesített, ami mára - azt lehet mondani - sajnos romjaiban hever. Ezt a látszólag halott világot a művelés felhagyása után azonnal elkezdte visszafoglalni az élő természet. Úttörőkként lágyszárúak, igénytelen nyár és fűzfajok próbálnak megélni ezen a kietlen, téglavörösben pompázó tájon.


Néhány szó a bauxitról
Bauxitásvány-vagyonunk mennyisége alapján ma Európában a 4., a Földön a 21. helyen állunk. A Kárpát-medencében az Erdélyi-szigethegységhez tartozó Királyerdőben találtak először bauxitot az 1890-es években, majd 1904-ben ugyanazon a területen, a Jád völgyében nyitották meg az első magyar bauxitbányászati vállalkozást. Hazai bauxitbányászatunk azonban nagyobb lendületet csak az első világháború éveiben kapott. Németország ugyanis 1914-től nem vásárolhatott Franciaországtól bauxitot, s emiatt a németek 1915-ben megkezdték a Bihar-hegység bauxittelepeinek fokozottabb kitermelését.
Az 1920-as évek elején egy addig ismeretlennek számító erdélyi bányamérnök, Balás Jenő fedezett föl nagy kiterjedésű bauxittelepet a dunántúli Gánton, majd ugyanabban az évben Halimba-Taliándörögd térségében is bauxitlelőhelyek váltak ismertté. A gánti bányatelepen ma a Balás Jenő Bányamúzeum mellett a Geológiai Park található és természetesen a Gánti Bauxit (GCGant) geoláda. Bár a legutóbbi években a bauxittermelés mennyiségileg visszaesett, Halimbán, Fenyőfőn és Iszkaszentgyörgy térségében ma is bányásszák a "magyar ezüst" nyersanyagát.

A tömeges megjelenésű bauxit színe fehér, szürke, de a benne lévő szennyeződések miatt általában a sárgától a vörösön át a barnásvörösig változik. A bauxit fontos klímajelző üledék, mert csak a nedves, trópusi éghajlatú területeken képződik. Ott tehát, ahol bauxitot találunk, a keletkezése idején ilyen éghajlat uralkodott.

A bauxitok előfordulási helyének megfelelően megkülönböztetünk laterites bauxitot, ahol az alumíniumvegyületek helyben, a szilikátos kőzetek mélyedéseiben halmozódnak fel, és karszt vagy mészbauxitot, ahol eredeti képződési helyéről elszállítódva, a karsztos kőzetfelszínek mélyedéseit töltik ki. Karsztos területre, mint esetünkben úgy kerül a bauxit, hogy a külső eróziós erők (szél, víz, gravitációs tömegmozgások stb.) a mállási maradékot elszállítják - az akkori lejtési viszonyoknak megfelelően - a karsztos területre, és annak mélyedéseiben felhalmozzák azt, majd ott továbbfolytatódik a bauxit kőzetté válása mindaddig, amíg a fiatalabb kőzetrétegek be nem takarják a felhalmozott üledéket.

Kellemes időtöltést és sikeres keresgélést kívánunk a több tízmillió éves kőzetek világában.

Anikó és Miki
Állapot: kereshető

KRW értékelés (377 db): környezet: 4.78 rejtés: 4.42 web: 4.70 átlag: 4.63

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Rastaman 2021.05.15 16:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.25
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A logbook elázott de olvasható. [Geoládák v3.10.5]

S13 2021.05.08 16:32 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.58
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

ReniBibe 2021.05.01 18:16 - Nem találtam meg
Csodaszép hely, igazi színkavalkád!
Akit nem riasztanak a rohangáló négy lábú gyíkocskák, bátran vágjon neki a túrának! Mi hagytuk őket rohangálni, napozni és feladtuk a keresést ... De örülünk, hogy megismerhettük a tájat! [Geoládák v3.10.5]

Vasi75 2021.05.01 10:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

esztelneki 2021.04.26 11:34 - Megtaláltam
igazi holdbéli táj színekkel gazdagítva gyönyörű.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.6.10]

Nyúlék89 2021.04.25 17:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Nickye & Öcsi 2021.04.23 18:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

SirLes 2021.04.15 16:34 - Megtaláltam
Megtaláltam Andival.

Awiki 2021.04.05 11:30 - Megtaláltam
Nagyon érdekes hely, igazi gyerekparadicsom! Köszönjük a rejtést!

hmikidt 2021.04.02 15:33 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.18
Megtaláltuk köszönjük a rejtést! :) [Geoládák v3.9.6]

Tőkésréce 2021.03.27 14:34 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

Adamx89 2021.03.14 15:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

karcsi9641 2021.02.02 10:59 - Megtaláltam
Kilenc láda megkeresését terveztem a mai autós körre, amit sikerült is abszolválni.
Ez volt a harmadik. Elég sokáig kerestem a havas sárban, de meglett.
A hely nagyon tetszett, még nem láttam ilyent.
Köszönöm a rejtést!

DSCN3551-001DSCN3553-001
DSCN3555-001DSCN3556-001
DSCN3558-001 
gombosok 2021.01.30 16:14 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.67
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.7] Különleges hely, fantasztikus élmény, csodás színárnyalatok! Nagyon tetszett!

DSC07338DSC07369 (2)
DSC07417 (2)DSC07422
DSC07452DSC07492
DSC07550 
Ricsi 77 2021.01.12 15:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) Sajnos a doboz beázott,a logbook nedvessèget kapott ès csonttá fagyott. A helyszín viszont gyönyörű a maga nemèben,de egyben elgondolkodtató is... [Geoládák v3.8.3]

Ani & Imi 2021.01.03 14:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

silence 2021.01.02 12:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Csaba és Kati 2021.01.01 11:10 - Egyéb
Az újévi kirándulásunkat, tekintettel a jó időre, ide terveztük.
Pontosan 10 éve jártunk itt, akkor a rejtés vezetett el ide.
Most visszatértünk, hogy ismételten gyönyörködjünk a marsbéli táj szépségeiben.
Még mindig tetszik!

A reggeli deres bauxitA nap azért már besűtött
Megyünk befeléA domboldal
NapsütésbenAz ösvényen
Fent az oldalbanMi
joove 2020.12.28 12:31 - Megtaláltam
Családi túra. Köszönjük a rejtést.

idrisi 2020.12.26 11:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
A láda nem volt lezárva és beázott. Avar és gally sem volt rajta. [Geoládák v3.8.3]

katica 2020.10.10 10:43 - Megtaláltam
Köszi! Nagyon szep hely! [g:hu 1.6.7]

annamatyi 2020.10.04 14:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.24
Szeles,napos időben kerestük fel. Utoljára 30 évvel ezelőtt jártam erre, a közelben dolgoztunk hónapokig. Akkor még a bauxitlencsét nem vette vissza a természet, a hatalmas "gödör" teljesen "csupasz" volt! Szép, érdekes formákat láttunk. Az eső után pár helyen nagyobb tócsa volt a megközelítési úton. Érdemes kerülni őket, a bauxitos víz eléggé maradandó foltot tud hagyni a ruhán!!
Sajnos sokan szeméttelepnek használják!
Köszönjük a rejtést!

IMG_20201004_143618IMG_20201004_144403
IMG_20201004_145834 
JenniMiki 2020.10.03 15:02 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.52
Megtaláltuk, köszönjük szépen a rejtést! :) Jenni&Miki [Geoládák v3.6.0]

PusztaKalandor 2020.10.03 11:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Frankie Family 2020.10.03 11:12 - Megtaláltam
Balaton-felvidéki motoros kirándulás 1. találata. Köszönjük!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (582 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]