geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1536. Vodica-Máriakönnye kegyhely (GCvodi)

A kápolna a platánfák alatt

A kápolna a platánfák alatt

Csodatévő forrás

Csodatévő forrás

Mária könnyi szűzanya

Mária könnyi szűzanya

Gyermek játszótér

Gyermek játszótér

Tanösvény részlet

Tanösvény részlet

Tucatnyi útbaigazító és informáló tábla megkönnyíti a hely megismerését

Tucatnyi útbaigazító és informáló tábla megkönnyíti a hely megismerését

A Ferenc-tápcsatorna

A Ferenc-tápcsatorna

A főút túl oldalán lévő imahelyek

A főút túl oldalán lévő imahelyek

A ládát ehhez hasonló helyen keresd...!

A ládát ehhez hasonló helyen keresd...!

Vodicai Búcsú 2006'

Vodicai Búcsú 2006'
Szélesség N 46° 7,950'
Hosszúság E 18° 55,908'
Magasság: 92 m
Megye/ország: Bács-Kiskun
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.12.27 00:00
Megjelenés időpontja: 2007.01.01 00:04
Utolsó lényeges változás: 2015.11.02 17:22
Utolsó változás: 2015.11.02 17:48
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Attila & M@gdYca-Attika-Tomika
Ládagazda: autogaz
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Megtalálások száma: 465 + 4 sikertelen + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


[wap]
A láda a Ferenc-tápcsatorna melletti, fás-bokros területen.

Megközelítése:

A Baja várostól délre, Bátmonostortól északra, az 51- es főút mentén.
 N 46° 8,123' E 18° 56,086' 103 m [GCvodi+itt fordulj le]

A geoláda, ami egy konyhai, 28x15x9 cm-es műanyag doboz, a Ferenc-tápcsatorna mellett a töltés 51-es út felőli oldalán fás-bokros területen egy fa egyik letört ága közötti hasadékban, nehezen észrevehető helyen található.
Kimondottan ajánlom a helyet (nem csak a ládát) családdal, szép időben felkeresni mivel a hely szépsége és a körülötte lévő élővilág sok érdekességet kínál. Nyáron, mivel vízparti, árnyas terület, szúnyogriasztó szer használatáról se feledkezzetek meg!

Kellemes nézelődést, időtöltést és ládavadászatot kívánunk:

autogaz & családja

Vodica eredete:

Egy balesettel hozható összefüggésbe. Schmidt Sebestyén gazdatiszt feleségével arra járt, amikor kocsijuk felborult, de nekik semmi bajuk nem történt. Hálából a források mellé kis kápolnát építtettek és elhelyezték benne a Segítő Szűz Mária kegyképének másolatát. A kép a prágai Szent Vitus székesegyház 1400 körüli kegyképével mutat rokonságot. A gazdatiszt és felesége itt temetkeztek. Sírkövük a kriptában látható. A hívek nagy számban keresték fel a kápolnát, az imameghallgatások száma egyre nőtt. Az egyházmegyei hatóság kérésére VII. Piusz pápa 1817-ben kegyhellyé nyilvánította, és búcsúkat engedélyezett az azt felkeresök számára. A kápolna búcsúja Kisboldogasszony ünnepén van.

A kegyhellyel kapcsolatban két szép legenda él:

Az egyik szerint valamikor egy Mária-kép függött azon a helyen álló fán. Egyszer egy vándorlegény megpihent alatta. Amint ott feküdt, meglepődve tapasztalta, hogy vízcseppek hullanak rája. Felnézett, s látta, hogy a képről a Szűzanya, könnyei hullanak alá. E könnyekből forrás fakadt.

A másik legenda szerint egy szerb és egy magyar diák vándorolt erre, amikor farkasok támadták meg őket. Észrevették a fán a Szűzanya képét. Mindketten hozzá fohászkodtak, és megmenekültek. Megfogadták, hogy a helyet a Boldogságos Szüz Máriának szentelik ki-ki saját vallása szerint. Azóta az egyik forrásnál a katolikusok, a másiknál a ortodoxok ájtatoskodnak.

Vodica leírása:

Felső-Bácskai Kegyhely ládasorozat első ládája.
Vodica vagy Máriakönnye a Kalocsa- Kecskeméti Egyházmegye egyik Mária kegyhelye, búcsújáró helye.
A kalocsai Sárköz és a kiskunsági Homokhátság peremén fekszik. Az országos hírű kegyhely, a bajai Páduai Szent Antal plébániához tartozik. Az ingatlant kettészeli az 51-es főút, mely a középkorban is forgalmas országút volt. A telek helyenként lépcsőzetesen lejt a nyugati szélén húzódó Ferenc-tápcsatorna, illetve a Duna irányába.
A folyószabályozások, gátépítések előtt a terület mélyebb részét feltehetően, olykor elárasztotta a Duna. A magasabb, víz nem járta részen találhatók az épületek, így a kápolna is. A kettő közti átmeneti részen rétegvizek fakadnak, itt található a két "forrás" vagy "kút" is. Ezek a magyar nép és a délszláv nemzetiség békés egymás mellett élését, közös hétköznapjaikat, ünnepnapjaikat jelképezik szimbolikus jelentőséggel: hiszen a víz az élet forrása és élni csak békében, egymás szokásainak, hagyományainak tiszteletben tartásával lehet, háborúskodás nélkül - különösen itt a délvidéken -, Szent István király útmutatásai alapján, a Magyarok Nagyasszonya oltalmában.

A vodicai kápolnát a bajai ferencesek gondozták addig, amíg ezt a második világháború után kialakult államhatalom hagyta (a szerzetesrendek 1951. évi erőszakos feloszlatásáig). Ma - a Ferences Rend bajai rendházával összeépült, illetve amellett álló templomhoz tartozó - Páduai Szent Antal Plébánia, illetve az itteni egyházközösség viseli gondját.
Az utóbbi néhány évben a kegyhely megszépült. A "Széchenyi-terv" keretében nyert pályázati forrásból, saját és egyéb anyagi forrásból (pl. adakozás) sikerült a kápolnát és a többi épületet kívül-belül felújítani, gyermekjátszóteret és tanösvényt építeni. A tanösvényen tucatnyi új tábla informálja az arra járókat. A tető új fedésén, a burkolat cseréjén, a külső és belső festésén túl a szabadtéri szobrok restaurálása, a járdák javítása, új külső járófelület kialakítása is elkészült. A padokat is sikerült kicserélni és megújultak a források, megszépültek a kutak. Megtörtént a balesetveszélyes fák kivágása, helyettük 30 db. fa is elültetésre került.
A szántó déli széle (a telekhatárnál) vízlevezető árkot rejt, mely a két forrás vízét viszi el az erdősáv ill. a Ferenc-tápcsatorna felé. Itt nagyméretű, öreg fák állnak: Fehér fűz, jegenye nyár, kocsányos tölgyek és magyar kőrisek.
A telek északi felén lévő gyep területe a kirándulni is vágyó családok részére parkoló hely, gyermekjátszótér, labdajátékok tere. Búcsús-árusoknak és kegytárgy-árusoknak fenntartott terület.
A csodatévő erejűnek hitt kutak mellett az erdő jótékony hatású mikroklímája is érvényesül az erdővel borított terület megsokszorozása által.

Röviden az élővilágról:

A kápolna mellett csörgedező vizek nemcsak az emberek szomját oltják, de egyben kiváló madáritató és -fürdő helyek is. A néhány odvas fa odúkat rejt - denevérek, madarak otthona. Az ártér és a homokvidék élőlényei egyaránt fellelhetők Máriakönnyén. A tanösvényen járva találkozhatunk zöld gyíkkal, sisakos sáskával, darázspókkal, vízisiklóval. A fülemüle, a kakukk, az erdei pinty, a nádirigó énekében gyönyörködhetünk. Láthatunk karvalyt, rétihéját, macskabaglyot, a vizekben és a vízparton pézsmapockot, hódot, vidrát, vízicsibét, szárcsát, búbos vöcsköt leshetünk meg. Vodicán a levelibéka és a barna ásóbéka egyaránt megfigyelhető.
Különösen a csatorna környéke érdekes, ahol a vízben rence, sulyom, vízitök, békatutaj és tündérfátyol is előfordul. A ma már visszaszoruló, védett sulyom főtt termését a régi vodicai búcsúkkor árulták is, mint csemegét. Természetesen a csatorna egyéb, kisebb élőlényekben és jóízű halakban is gazdag.
A nagy fák alatti padokon üldögélve hallgatni a májusi madárdalt - nem akármilyen élmény. Itt a kápolnában fészkelő, csivitelő füsti fecske pár sem zavar senkit - sem Istent, sem embert.

2007.03.18
Kirándulással egybekötött ládaellenőrzést-és karbantartást végeztünk. A ládát és a rejtést rendben találtuk. Erről készült képek itt!

2007.08.04
Kirándulással egybekötött ládaellenőrzést-és karbantartást végeztünk. A ládát és a rejtést rendben találtuk.

2007.11.04
Ládaellenőrzést-és karbantartást végeztünk. Minden rendben...!

2008.09.21
A 100 cache log utazó füzetecske elhelyezése alkalmával ládaellenőrzést-és karbantartást végeztünk. A ládát kitakarítottuk, feltöltöttük! Megújulva várja a megtalálókat!

2015.10.26 14:05
Kirándulással egybekötött ládaellenőrzést tartottunk. A ládát nem találtuk rendben, (logbook elázva, láda koszos, ápolatlan) A rejtést BETEG-re állítottuk, a ládát elvittük haza leápolni! Újrarejtés napokon belül! Szíves elnézéseteket kérjük! Képek itt!

2015.11.02 16:15
A ládát karbantartás után újra rejtettük. A rejtést ÚJRA KERESHETŐ !
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (257 db): környezet: 4.45 rejtés: 4.36 web: 4.57 átlag: 4.46

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Szabina&Bálint 2022.01.15 15:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! nagyon szép a környék de nagyon rossz a megközelítés rengeteg bedőlt fa van alig lehet megközelíteni! [Geoládák v3.12.5]

IMG_20220115_153857 
ha8je 2021.11.21 15:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

Louis 2021.11.06 13:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

prisoft 2021.11.06 13:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

tape0530 2021.10.23 17:34 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 2.94
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!???? [Geoládák v3.12.2]

VaVi 2021.10.15 18:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Chiliszószok.hu Csapata 2021.10.02 15:35 - Megtaláltam
Ezt a ládát is megcsíptük. Köszönjük, hogy a rejtéssel ilyen szép helyre hoztál el minket.

tothrobert 2021.09.25 10:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.38
Nagyon köszönjük! Trükkös rejtés.. :)

Mr Zerge 2021.09.21 09:45 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge.

A kápolna mellett jól lehet parkolni. Szép a kápolna és a kegyhely. Kellemes séta volt az ismertető táblákkal színesítet ösvény. Utána a gáton jól megközelíthető a láda. A végén viszont nem értem miért kellett az úttól olyan messze a bozótosba levinni a ládát. Nem járnak erre olyan sokan.

graffz 2021.09.05 11:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Hegedüs Zsuzsa 2021.09.05 07:58 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.05
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

IMG_5850IMG_5854
IMG_5856IMG_5857
Vironia 2021.09.05 07:55 - Megtaláltam
Cipollinoval és Hegedüs Zsuzsával közös ládázás. Köszi a rejtést!

cipollino 2021.09.05 07:30 - Megtaláltam
Ládázás Vironiával. Köszi a rejtést

pocok2013 2021.08.30 17:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Világutazó 2021.08.26 13:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :)
Ahogy a rejtő írja, szúnyog van.
[Geoládák v3.11.3]

Mikovillman 2021.08.20 15:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Qcsmcs 2021.08.20 10:15 - Megtaláltam
Kétszer futottunk neki, de megtaláltuk. Köszönjük a rejtést! N&B&B [Geoládák v3.11.3]

otto.hoffmann91@gmail.com 2021.08.20 10:07 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 3.5 átlag: 4.50 súly: 2.04
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Fercsy 2021.08.13 13:40 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
A láda jól el van rejtve!
Ott kell keresni ahol a legtöbb szúnyog és csalán van!
[g:hu+ 2.7.14]

Beck Judit 2021.08.06 11:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.38
Sajnos nem találtuk meg. fotóval tudom azonosítani a helyet. [Geoládák v3.11.3]

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2021.09.06 06:19]

20210806_110929 
JAck:66: 2021.07.31 12:05 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

izeke 2021.07.27 14:54 - Megtaláltam
Felfedeztük, megleltük, visszatettük.
Köszönjük a rejtést!
Cukiék :) [Geoládák v3.11.3]

utigabi60 2021.07.19 09:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

MicskuM 2021.07.18 17:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.59
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A hely egy ős dzsungel lett, a láda megvan de szabadon áll, a relytő fa elkorhadt.Érdemes volna kicsit jobban elrejteni. [Geoládák v3.11.3]

Pifta 2021.07.18 15:18 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 2.62
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (475 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]