geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1661. Abai háromszögletű templom (GCABA)

A templom

A templom

Jól látható a háromszög alak.

Jól látható a háromszög alak.

Vázlat

Vázlat

Oltár

Oltár

Orgona

Orgona

Fiáth család

Fiáth család

Múzeum

Múzeum

Szégyenkő

Szégyenkő

Első világháborús emlékmű

Első világháborús emlékmű

Második világháborús emlékmű

Második világháborús emlékmű

QR

QR
Szélesség N 47° 1,644'
Hosszúság E 18° 31,322'
Magasság: 116 m
Megye/ország: Fejér
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.04.29 11:00
Megjelenés időpontja: 2007.05.02 15:00
Utolsó lényeges változás: 2020.11.24 16:12
Utolsó változás: 2021.03.22 11:31
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H+1V)
Elrejtők: ID24 / HUNJack15 & Hippi72
Ládagazda: HUNJack15 & Hippi72
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1600 m
Megtalálások száma: 454 + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


WAP: 3 pontos multiláda, immáron a városon belül elhelyezve:
1. pont: Az emlékművek mögött található fába lógatva pet előforma, benne a jelszórészlettel. A hely forgalmas, a körültekintő keresésre figyeljetek!
2. pont: A Szentháromság-templom kertjében az épület közvetlen közelében lévő 51 évet Abán dolgozó férfi sírkövének utolsó előtti szava, mely egy foglalkozás. A kertbe szabadon látogatható.
3. pont: A láda egy fa tövében, egy tuskó tetejébe helyezve, avarral fedve. A fa a gyakorlati kert kerítése mellett található. A doboz mérete: 12X10X4cm


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés
Autóval a 63-as úton érhető el Székesfehérvár és Szekszárd irányából. Autóbusszal változatos időpontokban érhető el Székesfehérvár és Sárbogárd felől, hétvégente mindkét irányból két óránként indulnak járatok. A ládához érdemes a falu viszonylag központjának számító Hősök terén leszállni. A vasúti közlekedés lehetősége ugyan fennáll, de a szolgáltatás színvonala nagyon alacsony. Napi két vonat érinti az Aba-Sárkeresztúr nevű állomást, mely pontosan a két falu között helyezkedik el, innen a Hősök tere 2,6 km.

Az abai Szentháromság-templom
A jezsuiták alapították az 1700-as években, ezt az egyenlőszárú háromszög alaprajzú templomot, mely belül kör alaprajzú. A templom belső festéseivel és az ablakaival is a Szentháromságot jelképezi, melynek tiszteletére 1756-ban szentelték fel. Valószínűsíthetőleg egy linzi építész, Paul Hatzinger műve. A templom harangját az egyik leghíresebb 20. századi magyar harangöntő, Szlezák László öntötte. A templom földterületét a Fiáth család adományozta, ezért a család egyes tagjai a templomkertbe temették el. Régebben a kupolán volt egy fa harangtorony, mely többször is leégett, ennek okán egy külön épületet adtak a harangtoronynak. A "harangozó házban"  N 47° 1,695' E 18° 31,392' 112 m [GCABA+múzeum]egy kicsi múzeumot alakítottak ki, mely ritkán, ámde ingyenesen látogatható, a régi leírásból idézve: Minket a rendkívül segítőkész és tájékozott "idegenvezető" Póray Imréné (született Csörgő Márta) kalauzolt végig a látnivalókon. Hálásan köszönjük a kedvességét!

Aba városa és annak egyéb látnivalói
Aba
Aba város Fejér megyében található, a Székesfehérvári járásban található. A járások kialakítása előtt az Abai kistérség központja volt. Aba a Közép-Mezőföld kistáján található, de közel a Sárréthez, attól csak a falu mellett húzódó Sárvíz folyó választja el. A település jelenleg három részből áll: maga Aba városból, a várostól nem messze található Belsőbárándból és az 5 kilométerrel északra fekvő Bodakajtorból.
A falu régi neve Besnyő, ez is utal arra, hogy régen besenyők laktak itt. Az Aba nevet valószínűleg a 13-14. században kapta egy Aba nevű besenyőről vagy egy Abai András nevű méltóságról. Aba a 14. században, Bodakajtor és Belsőbáránd először a 15. században kerül említésre. A terület többször is kezet cserélt, de mindig a Monoszló nemzetségéve volt. A falu 1543-ban kerül török hódoltságba, majd I. Ferdinánd két várpalotai vitéznek adta. A törökök elleni 15 éves háború során teljesen elpusztult, csak a 17. században települt be újra.
Az 1800-as években nagy iramú fejlődés indult el. Az évszázad elején már volt itt iskola, a végére pedig már vasútállomás, posta, csendőr- és tűzoltó egyesület is megtalálható volt itt, a lakosok száma pedig elérte a 3500-at. Egyébként a falu aktív résztvevője volt a 48-49-es szabadságharcnak. Sok szenvedés érte a falut a második világháborúban. Közel a falhoz húzódott a Margit-vonal. Ehhez kapcsolódik egy családi történet is. Volt olyan, hogy a dédanyám még szovjet katonáknak főzte a húslevest, de már németek ették meg, mert elfoglalták a falut. Egyébként a háború után lövedékkel volt tele a ház oldala.
Aba 2013.07.10 óta város. Lakosainak száma 4500 és 5000 között mozog. A város polgármestere 9 cikluson át volt Kossa Lajos, de 2019-től Dr. Mikula Lajos irányítja a települést.
Egyéb látnivalók
A református templom kertjében található a szégyenkő, melyre régen az erkölcstelen asszonyokat ültették, ezzel büntetve őket.
A Hősök terén található első- és második világháborús emlékmű, továbbá 56-os is.
A faluban található még 3 Zichy család által épített kastély is, ebből kettő nem látogatható, egyben pedig vegyesbolt üzemel.
Található még itt Szent István szobor, napóra és egy kerék is, mely a Sárvíz környéki települések összetartozását szimbolizálja.
A falu híres volt még az Aba Napok rendezvénysorozat miatt, melyen országos hírnevű zenekarok léptek fel, ám ez fedezet hiányában abbamaradt.

A láda
1. pont:Az emlékművek mögött található fába lógatva pet előforma, benne a jelszórészlettel. A hely forgalmas, a körültekintő logolásra figyeljetek!  N 47° 1,744' E 18° 31,262' 117 m [GCABA-1]
2. pont: A Szentháromság-templom kertjében az épület közvetlen közelében lévő 51 évet Abán dolgozó férfi sírkövének utolsó előtti szava, mely egy foglalkozás. A kertbe szabadon látogatható.  N 47° 1,644' E 18° 31,322' 116 m [GCABA-2]
3. pont: A láda egy fa tövében, egy tuskó tetejébe helyezve, avarral fedve. A fa a gyakorlati kert kerítése mellett található. A doboz mérete: 12X10X4cm.  N 47° 1,913' E 18° 31,721' 110 m [GCABA-3]

A régi leírás

WAP
A jelszó
1. része: az 51 évet Abán dolgozó férfi sírkövének utolsó előtti szava. N47° 01,644' E18° 31,322'
2. része: a kopjafán olvasható második évszám. N47° 01,732' E18° 31,252'
3. része a ládában. N47° 00,975' E18° 30,160'
Mivel mindenki együtt keresi meg ezt a geoládát a GCSopo-val, ezért magát a ládát közelebb telepítettem. Most egy vastag öreg fa üregében van. Kessinger Pálnak köszönöm a segítséget.
A Szentháromság-templom
Az Abán található egyenlőszárú háromszög alaprajzú barokk műemlék templom egész Európában építészeti kuriózumnak számít. Mindössze egy másik ilyen, Nyugat Európában található, templomról van tudomásuk a helyieknek.
A kívülről háromszögletű, belülről kerek, 9 pilaszterrel (falba épített oszlop) alátámasztott kupolás kialakítású templomot 1747-56. között építették a Jezsuiták missziós céllal. A földterületet a Fiáth családtól kapták, akik anyagilag is támogatták az építkezést. A család egyes tagjait közvetlenül a templom tövébe temették, ahol most is láthatók az emléktáblák a falon. A templomot 1756. november 30-án szentelték fel.
A templomnak a kupoláján volt egy fából készült harangtorony, de mivel az többször leégett, egy új, különálló harangtornyot építettek az épület elé. Ezt a tornyot 1945. március 22-én felrobbantották. Az új tornyot már egybeépítették a régi épülettel. Ezt követően egy kisebb sekrestyét és egy keresztelő kápolnát is csatoltak az épület oldalaihoz. A háromszög csúcsaiban, két szinten, galériákat hoztak létre. A jelenlegi alaprajzról készítettem egy vázlatot, ami nem méretarányos, de érzékelteti az épület egyedülálló alakját.
A régi "harangozó házban"  N 47° 1,695' E 18° 31,392' 112 m [GCABA+múzeum] egy kis múzeumot alakítottak ki, amiben a meglévő két helyiség mellé még két szobában templomtörténeti kiállítás létrehozását tervezik. A múzeumban lévő tárgyakat a helyi lakosok gyűjtötték össze. Minden tárgyat "felcímkéztek" az adományozó nevével. A templom és a múzeum ingyenesen megtekinthető. Minket a rendkívül segítőkész és tájékozott "idegenvezető" Póray Imréné (született Csörgő Márta) kalauzolt végig a látnivalókon. Hálásan köszönjük a kedvességét!  N 47° 1,781' E 18° 31,266' 117 m [GCABA+idegenvezető]
Szégyenkő
A nagyközség egy másik ritka érdekessége a Szégyenkő. Ez a nagy kődarab a Református templom kertjében fekszik. A kertbe álítólag csak engedéllyel szabad bemenni, de a kő a kerítésen kívülről is jól látható. A kőbe faragtak egy bemélyedést. Ide azoknak az asszonyoknak kellett ülni, akik a viselkedésükkel "kiérdemelték" ezt a büntetésformát.

Sárvíz Kistérség
A ládát a község életében nagy szerepet játszó Sárvíz Kistérség egyik öreg fájában rejtettem el. A Kistérség nevezetességei közé tartozik a Sárvíz Tájvédelmi Körzet védett és fokozottan védett növény- és madárfajaival.

Aba története dióhéjban
Aba nagyközség Fejér megyében, Székesfehérvártól déli irányban található. Az alapjául szolgáló ősmagyar Aba személynév ótörök eredetű atyát, őst jelent. A lakosság 2/3-a katolikus, 1/3-a református vallású. A három településrészből (Aba, Belsőbáránd, Bodakajtor) álló közösség lakosainak száma 4300 fő.
Az okleveles emlékek Aba birtokot 1334-ben említik először. Salamon fia János folytatott osztályos pert a vele egy őstől származott Lőrinc fia János ellen, Guth, Athya, és Aba nevű birtokokért. Pál országbíró 1334. július 15-én Visegrádon kelt oklevelében határnapot tűzött ki Lőrinc fia Jánosnak a birtokjogot igazoló oklevelei bemutatására.
Aba nemesi lakói szoros kapcsolatban állottak a királlyal, hiszen a XIV-XV. században királyi, nádori parancsra gyakran szerepeltek királyi emberként vagy tanúként birtokbeiktatások, idézések, eltiltások alkalmával. Az első két abai, kinek neve ismert: Abai Chut fia András és János.
1543. után Aba török megszállás alá került. A török alóli felszabadítást követő hét-tíz évben - magyar lakosokkal - újratelepült. 1626-ban a falu még mindig adómentes az újratelepülés miatt.
Az 1818-1821. évi nemesi összeírás 103 nemest említ, köztük Fiáth János kamarás táblabírót és Fiáth György kamarás kapitányt is.
Az 1848-as év eseményeiből az abaiak 183 nemzetőrrel vették ki részüket.
1944. őszén, 1945. tavaszán a község hosszú hónapokra hadszíntérré változott. A súlyos harcok következtében 165 lakóház lakhatatlanná vált, és mindkét templom komoly károkat szenvedett. A határt 80 km hosszú lövészárok, tankcsapda, tüzelőállás, lövészgödör szelte át.
Jelenleg gazdag kulturális és közösségi élet jellemzi a települést, egyre nagyobb népszerűségre tett szert az Aba Sámuel Napok és a Sárvíz Nap, az Aba Napok pedig országos hírűvé vált az évek folyamán.
Forrás: www.aba.hu
Ezt a multi-ládát különösen azoknak a kerékpárosoknak ajánlom, akik csendes, jó minőségű utakon, és sík terepen szeretnek kerekezni (esetleg gyerekekkel). Kiindulási pontnak Abát vagy Szabadbattyánt javaslom vasúti megközelíthetőségük miatt . Aba, Soponya, Tác és Szabadbattyán érintésével egy kb. 40 km hosszú könnyű terepű körutat lehet tenni a GCABA, GCSopo, GCKULA és a GCGors ládák útba ejtésével. Szabadbattyánban a 7-es útról, itt kell letérni déli irányba: N47° 07.508 E18° 22.583. A minimális forgalmú alsóbbrendű út átvisz az M7 autópálya felett és egészen Abáig vezet.

A multi pontjai:
1. pont: A Szentháromság-templom kertjében az épület közvetlen közelében lévő 51 évet Abán dolgozó férfi sírkövének utolsó előtti szava. A kert mindig nyitva van.
2. pont: A Szégyenkő a Református templom kertjében. A kerítésen kívül található kopjafán olvasható második évszám. A kertbe csak engedéllyel szabad bemenni, de a kő a kerítésen kívülről is jól látható.
3. A láda: A Soponyára vezető alsóbbrendű út mellett egy öreg fa üregében van a láda. A konyhai doboz méretei: 12X10X4cm.
A teljes jelszó 17 karakter, egybeírva.
Jó vadászatot kívánok!


Ládatörténet

2020.11.10 - A ládát örökbefogadtuk.
2020.11.24 - A láda és a ládaoldal megújult formában jelent meg.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (273 db): környezet: 4.24 rejtés: 4.08 web: 4.51 átlag: 4.27

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Luca07 2021.11.21 15:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Világutazó 2021.11.18 12:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :)
Az első ponton a kutyák valóban megnehezítik a keresést. Ha az ember nem kapkod és figyelmes, akkor viszont könnyen megtalálható. [Geoládák v3.12.2]

RékaésAdrián 2021.11.06 17:55 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.94
Átutazóban jártunk Abán és gondoltuk megnézzük az itteni ládát. Az első ponton a kutyák nem könnyítették meg a keresést, a gazdájuk is rájuk kiabált. Ezért köszönjük hálásan a rejtői segítséget az első ponthoz. A másik két pont könnyen meglett. Köszi, hogy megmutattad. Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

eccaecca 2021.10.29 12:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

gertaniko 2021.08.17 14:30 - Megtaláltam
Gertammal közösen. Köszönjük a rejtést.

gertam 2021.08.17 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.54
gertanikóval közös találat.

Köszönjük a rejtést!

Bilmark 2021.06.12 15:29 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.39
A fagyi is nagyon finom! Köszi Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

columbo 2021.05.24 14:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

R-Gyu 2021.05.24 13:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Nem teljesen viagos szamunkra hogy mit szerettel volna megmutatni a vegladaval [Geoládák v3.10.5]

paidlp 2021.05.15 13:43 - Megtaláltam
Fogom! :)
Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

 
popperpeti 2021.05.02 12:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.0]

turazo007 2021.05.02 12:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Brigi0111 2021.04.24 16:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Szemán 2021.04.02 13:48 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.5.10]

huMSTS 2021.04.02 11:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Attibati 2021.03.28 11:55 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.17 súly: 4.58
Hirtelen ötlettől vezérelve jutottunk el ma Abára. Gondozott kisváros, a templom valóban egy kuriózum. A láda helyét nem nagyon értem, gondolom csak az alkalmas rejtekhely miatt került ide a doboz.

OsiOsi 2021.03.22 11:06 - Megtaláltam
Köszi!

Nuca 2021.03.21 13:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Zümi21 2021.03.15 16:20 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.5.10]

Göde 2021.03.04 11:07 - Megtaláltam
Újabb kincs a tarsolyban. Köszönöm. [g:hu 1.6.2y]

comcen1 2021.03.02 11:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

balazsz@ 2021.02.28 17:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

annanasz2001 2021.02.20 17:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

sbb2000 2021.02.20 17:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

ErdőCsöndje 2021.02.13 15:32 - Megtaláltam
Köszönjük!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (462 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]