geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2096. Szegedi Füvészkert (GCFUSZ)

A Füvészkert bejárata

A Füvészkert bejárata

Győrffy-gyűrű

Győrffy-gyűrű

Füvészkert

Füvészkert

Élet a kiszáradt fában

Élet a kiszáradt fában

Filagória a rózakertben

Filagória a rózakertben

Történelmi rózsák

Történelmi rózsák

Füvészkerti tó

Füvészkerti tó

A szobor télen

A szobor télen

Füvészkert

Füvészkert

Nyáron is hűvös

Nyáron is hűvös

Kaktuszok a régi melegházban

Kaktuszok a régi melegházban

innentől a tanyavilág növényei jönnek

innentől a tanyavilág növényei jönnek

Kurucz Aliz emlékpad

Kurucz Aliz emlékpad

Csillagvizsgáló

Csillagvizsgáló
Szélesség N 46° 14,157'
Hosszúság E 20° 9,505'
Magasság: 79 m
Megye/ország: Csongrád-Csanád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2013.11.07 14:00
Megjelenés időpontja: 2008.05.25 03:50
Utolsó lényeges változás: 2020.05.19 07:41
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Cerberus
Felhasználó: GSdriver
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 500 m
Megtalálások száma: 754 + 8 sikertelen + 9 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


RÖVIDEN
A geoláda a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének körbezárt területén található az Igazgatónő engedélyével. Bemenni CSAK a Lövölde u. 42. számon található főkapun keresztül, nyitvatartási időben, a mindenkori belépődíj megfizetése után lehet. Éppen ezért az elzárt területen kívül, a bejárati kaputól jobbra egy táblácskán pótjelszó található.

A ládába TravelBug HELYEZHETŐ.

MEGKÖZELÍTÉS
gyalogosan: Szeged belvárosából (Belvárosi-híd, újszegedi hídfő) a zöld sáv Zöld sáv , majd zöld négyzet Zöld négyzet turistautakon.
tömegközlekedéssel: A Széchenyi térről a 70-es autóbusszal.
autóval: A Belvárosi-hídon átkelve a Torontál téren jobbra kell fordulni, majd a Tiszát elérve balra az Alsó Kikötő sorra. Ezen végig majd balra a Lövölde úton a bejáratnál levő ingyenes parkolóig (Lövölde út 42.).

A SZEGEDI FÜVÉSZKERT
Újszeged egyik kiemelkedő mesterségesen kialakított természeti értéke és kedvelt kirándulóhelye. Jelenleg edi a Szegedi Tudományegyetemhez tartozik, ami nem véletlen, hiszen Győrffy István professzor az egyetem Botanikai Tanszékének első vezetője alapította.

Nyitvatartási idő:
Pénztárzárás: a nyitvatartási idő lejárta előtt fél órával!
- március: 9 - 17 óráig
- április 1 - szeptember 30-ig: 9 - 18 óráig
- október: 9 - 17 óráig
- november 1- február 28-ig: 9-16 óráig
Minden nap nyitva!

Belépődíjak (frissítve: 2020. január 20.):
- teljes árú: 950 Ft
- tanuló/nyugdíjas: 650 Ft
- óvodás: 450 Ft
- SZTE dolgozó/ hallgató: 450 Ft
- 3 év alatti gyermekeknek: ingyenes
- Mozgáskorlátozottaknak (1 fő kísérővel): 400 Ft/fő
- csoportos belépőjegy: 15 főtől kérhető (ld. a Füvészkert honlapján)

A füvészkertbe lépve az első látnivaló a főút egyik rég kiszáradt fatörzsét átölelő Győrffy-gyűrű, mely az I. világháború utáni román megszállás miatt az egyetemmel együtt Kolozsvárról Szegedre költöző alapítónak állít emléket (Hemmert János, 1979).

A 17,5 hektáros füvészkert legváltozatosabb része az arborétum. Ezerféle fát és cserjét gondoznak itt, közülük is a legvonzóbb a kert fenyőgyűjteménye - a legöregebb magyarországi szecsuani ősfenyő is itt él.

A kert növényföldrajzi egységekben mutatja be a Dunántúl lankáinak flóráját, a középhegységek - a Bükk, a Mátra, a Budai hegyek és a Balaton-felvidék - növényzetét. A balkáni és mediterrán csoportot gazdag gyűjtemény képviseli. Örökzöld lombosfák (citrom, babérmeggy), leanderek, pálmák, szentjánoskenyérfa, jázmin, cédrus között barangolhat a látogató.

A füvészkert legszebb része a langyos vizű tó. Ennek - a tavirózsák mellett - legszebb ékessége az indiai lótusz. Virágzási ideje július - ekkor hatalmas levelei közt rózsaszerűen nyíló virágai beborítják a tó teljes felszínét. A tónál, a vízzel körülölelt kis szigeten a Kárpátok és a Keleti-Alpok növényei díszlenek.

A nagy tó mögött van egy másik kisebb - az ún. tündérrózsás dísztó -, fölötte a sziklakert ritka növényeivel. Ezek szomszédságában illatozik a Rosarium - 120 rózsafajta ezernyi töve színes és csodálatos környezetet teremt. A rózsakert közepén is áll egy, trombitavirággal körbefuttatott, nádtetős pihenő. Gazdag a kert kaktuszgyűjteménye is.

A pálmák különböző fajait üvegházban őrzik, közülük a datolyapálma, a kenderpálma, a legyezőpálma, a kókuszpálma, a lakkpálma a legérdekesebbek. Az üvegházban érdekesek a trópusi erdők harasztjai - sok különleges páfrányfajta van közöttük. Fokozott érdeklődést válthatnak ki az orchideák. Különösen a tigrisorchideák nagy virágai izgalmasak - ezek nyáron a nagy tó közelében állványokon a szabadban pompáznak.

A füvészkertben rendszertani bemutatót is kialakítottak. Itt a biológus hallgatók ismerkednek sokféle növényfajjal, de az érdeklődő vendég számára is hasznos ismereteket nyújtanak a növényneveket táblácskákon feltüntető parcellák.

A láda a térkép szerint a Kertész utcához esik közel, de innen nem lehet a füvészkertbe belépni, ezzel ne is próbálkozzatok. Kizárólag a Lövölde u. 42. szám alatti főbejáraton léphettek be a területre, mely egyben az ajánlott parkoló is.  N 46° 13,900' E 20° 9,542' [GCFUSZ+Parkolo]

A LÁDÁRÓL
Ahogy fentebb olvasható a láda "fizetőssé" válásával egyidőben pótjelszó lett kihelyezve a bejárat közvetlen közelében, attól jobbra. Így az, aki siet, netán nyitvatartási időn kívül érkezett, vagy egyszerűen csak a pontért jött, bármikor, évszaktól és napszaktól függetlenül tud logolni.

A benti láda telepítése a füvészkert igazgatónőjének szóbeli engedélye alapján és az ő jelenlétében került kihelyezésre a kert területén, így az ott dolgozók is tudnak róla. Így aki ellen tud állni a pótjelszó csábításának, az egy kellemes és tartalmas sétára számíthat a Füvészkertben. A 16x11x5 cm-es láda tetszőleges útvonalon közelíthető meg a Füvészkert területén. A kert hátsó részében, a csillagvizsgáló közelében, egy nagyobb facsoportban van a rejtek. Kérem, hogy a ládaoldalra a rejtekről ne tegyél fel fotót, vagy szöveges utalást.

A CSILLAGVIZSGÁLÓ
 N 46° 14,181' E 20° 9,450' [GCFUSZ+csillagvizsgalo]

A csillagvizsgáló Rita+Titus eredeti ládájának másik látnivalója. A Füvészkerten kívül helyezkedik el. Bejárata ennek megfelelően a Kertész utcáról nyílik. Az obszervatórium az Egyetemi Füvészkertből kapott területen 1991 és 1992 között épült fel. A helyszín a lehetőségekhez képest szinte minden szempontból a legjobb választás volt az obszervatórium számára. Megközelítés: A 70-es buszról a Hatházak megállónál kell leszállni, onnan 400 méter a zöld sáv Zöld sáv jelzésen. A városi fények "csak" észak-nyugat felé erősek. A megnyitó 1992. július 6-án volt. Azóta minden péntek este, csoportok számára sokszor máskor is nyitva tart az obszervatórium.

Az épületben egy kb. 35 fős előadóterem található, ahol videovetítéssel, de főleg számítógépes képekkel, animációkkal szemléltetett kiselőadásokat tartanak a csillagászat és az űrkutatás mindenféle területéről. A felső szinten henger alakú a távcső helyisége, mely fölé kétoldalra széttolható tető készült. Ez olcsóbb és sok más szempontból is előnyösebb a hagyományos félgömb alakú kupolánál.

A csillagvizsgáló elsősorban Szeged és a Dél-Alföld felsőoktatási intézményeinek az igényét elégíti ki, de fontos, hogy támogatja az iskolai oktatást és az ismeretterjesztést is.
Ez a létesítmény a Szegedi Tudományegyetem hasznos része, és nélkülözhetetlen a természettudományos oktatásban.

A csillagvizsgálóban az oktatási tevékenység mellett nemzetközi szintű kutatások is folynak.

A Szegedi Csillagvizsgáló a pénteki rendszeres nyitvatartáskor (nyári időben 19-22 óra, téli időben 18-21 óra) vagy előre bejelentett csoportok esetén máskor is látogatható (telefon: 62/544-666, 544-668 vagy tel/fax/üzenetrögzítő: 62/435-620, 420-154).

Belépőjegy: gyerek (14 év alatt) nyugdíjas és csoportos (10 fő felett) 200 Ft/fő, egyébként 300 Ft/fő. A Szegedi Tudományegyetem oktatói, hallgatói és munkatársai számára a Csillagvizsgáló látogatása ingyenes!

Bővebb infók a csillagvizsgáló honlapján

Képek forrása 1
Képek forrása 2

LÁDATÖRTÉNET:
E láda elődjét a Tisza bal parti árterében egy öreg fűzfa odvába Rita+Titus rejtette 2008. május 25-én. Tőlük többszöri árvizek és muglik okozta eltűnés után 2013. október 22-én fogadta örökbe a Cerberus csapat. Ők teljesen új koncepció alapján a kertben helyezték el a ládát és mivel az így fizetőssé vált a Füvészkerten kívül egy pótjelszót hordozó táblát is elhelyezte. A Cerberus csapattól 2020. január 16-án került hozzám, így most újra közös gazdája van testvérládájával (2083. Szegedi Vadaspark, GCSzoo).
Állapot: kereshető

KRW értékelés (410 db): környezet: 4.39 rejtés: 4.37 web: 4.53 átlag: 4.43

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 - ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


eszluzsu 2020.09.21 17:21 - Megtaláltam
Ládavadász Pistivel közös találat. Köszönjük. [Geoládák v3.6.0]

ládavadász Pisti 2020.09.21 17:17 - Megtaláltam
Megtaláltuk Eszluzsuval, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Bobby Holmes 2020.09.19 17:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

JenniMiki 2020.09.13 13:26 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.47
Megtaláltuk, köszönjük szépen a rejtést! :) Jenni&Miki [Geoládák v3.5.4]

Orika 2020.08.26 20:10 - Megtaláltam
Megtaláltam! Szerintem kicsit félrevezető a "közvetlen közelében lévő táblácskán pótjelszó" megfogalmazás. Köszönöm a rejtést!

jutics 2020.08.22 18:40 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést. Csak pótjelszóval. :)

IMG_20200822_190140 
porto 2020.08.21 13:19 - Megtaláltam
Köszönöm, két élmény volt! :-)
Jó a pótjelszó! :-)
[Geoládák v3.5.3]

momilee 2020.08.21 10:17 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.18
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7] A Log Book megtelt! Cserélni kellene. A rejtő ládán lévő játék információk lekoptak. Elég sok volt a szúnyog. A játék szuper volt!

dorjan család 2020.08.20 14:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Brumi 2020.08.18 16:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Andris78 2020.08.17 13:12 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést!

GVera1979 2020.08.17 13:12 - Megtaláltam
Megtaláltuk Andris78-al. Köszönjük a rejtélyes rejtést! Sajnos a logbookban már nincs hely, le kellene cserélni.

Luki 2020.08.16 20:23 - Megtaláltam
+one, köszönöm a rejtést!
Bővebben a blogban [Geoládák v3.5.4]

Nemi91 2020.08.15 17:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Nitusz 2020.08.15 17:28 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

nyikes101 és neoly 2020.08.14 14:52 - Megtaláltam
Ezt is megtaláltuk. :)
Megnéztük a Füvészkertet, ajánlom mindenkinek, nagyon hangulatos és szép hely akár eső után is. :-D [g:hu 1.6.7]

matrixmusic 2020.08.12 12:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

kasap 2020.08.09 16:09 - Megtaláltam
Megtaláltam.:-) Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

lencseseva 2020.08.09 12:23 - MegtaláltamMegtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Palacsinta 2020.08.09 12:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Csövi 2020.08.08 09:25 - Megtaláltam
Megvan

Maratonos Maci 2020.08.07 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.86
Napvirággal ...

napvirág 2020.08.07 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.19
Varázslatos hely, .... Köszönjük a lehetőséget, jó volt vele éni.

DSCN7667DSCN7672
DSCN7679DSCN7684
DSCN7685DSCN7693
DSCN7694 
fulpes 2020.08.05 11:57 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.09
Nagyon tetszett a Fűvészkert. Jó a rejtés is.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.11]

20200805_10542620200805_105858
20200805_11150020200805_112052
20200805_11205620200805_112612
20200805_113934 
Gerhát Renáta 2020.08.02 12:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (771 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.