FAQ
2096. Szegedi Füvészkert (GCFUSZ)

A Füvészkert bejárata

A Füvészkert bejárata

Győrffy-gyűrű

Győrffy-gyűrű

Füvészkert

Füvészkert

Élet a kiszáradt fában

Élet a kiszáradt fában

Filagória a rózakertben

Filagória a rózakertben

Történelmi rózsák

Történelmi rózsák

Füvészkerti tó

Füvészkerti tó

A szobor télen

A szobor télen

Füvészkert

Füvészkert

Nyáron is hűvös

Nyáron is hűvös

Kaktuszok a régi melegházban

Kaktuszok a régi melegházban

innentől a tanyavilág növényei jönnek

innentől a tanyavilág növényei jönnek

Kurucz Aliz emlékpad

Kurucz Aliz emlékpad

Csillagvizsgáló

Csillagvizsgáló
Szélesség N 46° 14,157'
Hosszúság E 20° 9,505'
Magasság: 79 m
Megye/ország: Csongrád-Csanád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2013.11.07 14:00
Megjelenés időpontja: 2008.05.25 03:50
Utolsó lényeges változás: 2020.11.08 13:43
Utolsó változás: 2021.01.13 20:12
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Cerberus
Ládagazda: GSdriver
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 500 m
Megtalálások száma: 917 + 8 sikertelen + 12 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Röviden
A geoláda a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének körbezárt területén található az Igazgatónő engedélyével. Bemenni CSAK a Lövölde u. 42. számon található főkapun keresztül, nyitvatartási időben, a mindenkori belépődíj megfizetése után lehet. Éppen ezért az elzárt területen kívül, a bejárati kaputól jobbra egy táblácskán pótjelszó található.

A ládába TravelBug HELYEZHETŐ.

Megközelítés
gyalog: Szeged belvárosából (Belvárosi-híd, újszegedi hídfő) a zöld sáv Zöld sáv , majd zöld négyzet Zöld négyzet turistautakon.
tömegközlekedéssel: A Széchenyi térről a 70-es autóbusszal.
autóval: A Belvárosi-hídon átkelve a Torontál téren jobbra kell fordulni, majd a Tiszát elérve balra az Alsó Kikötő sorra. Ezen végig majd balra a Lövölde úton a bejáratnál levő ingyenes parkolóig (Lövölde út 42.).

A Szegedi Füvészkert
Újszeged egyik kiemelkedő mesterségesen kialakított természeti értéke és kedvelt kirándulóhelye. Jelenleg edi a Szegedi Tudományegyetemhez tartozik, ami nem véletlen, hiszen Győrffy István professzor az egyetem Botanikai Tanszékének első vezetője alapította.

Nyitvatartási idő:
Pénztárzárás: a nyitvatartási idő lejárta előtt fél órával!
- március: 9 - 17 óráig
- április 1 - szeptember 30-ig: 9 - 18 óráig
- október: 9 - 17 óráig
- november 1- február 28-ig: 9-16 óráig
Minden nap nyitva!

Belépődíjak (frissítve: 2020. január 20.):
- teljes árú: 950 Ft
- tanuló/nyugdíjas: 650 Ft
- óvodás: 450 Ft
- SZTE dolgozó/ hallgató: 450 Ft
- 3 év alatti gyermekeknek: ingyenes
- Mozgáskorlátozottaknak (1 fő kísérővel): 400 Ft/fő
- csoportos belépőjegy: 15 főtől kérhető (ld. a Füvészkert honlapján)

A füvészkertbe lépve az első látnivaló a főút egyik rég kiszáradt fatörzsét átölelő Győrffy-gyűrű, mely az I. világháború utáni román megszállás miatt az egyetemmel együtt Kolozsvárról Szegedre költöző alapítónak állít emléket (Hemmert János, 1979).

A 17,5 hektáros füvészkert legváltozatosabb része az arborétum. Ezerféle fát és cserjét gondoznak itt, közülük is a legvonzóbb a kert fenyőgyűjteménye - a legöregebb magyarországi szecsuani ősfenyő is itt él.

A kert növényföldrajzi egységekben mutatja be a Dunántúl lankáinak flóráját, a középhegységek - a Bükk, a Mátra, a Budai hegyek és a Balaton-felvidék - növényzetét. A balkáni és mediterrán csoportot gazdag gyűjtemény képviseli. Örökzöld lombosfák (citrom, babérmeggy), leanderek, pálmák, szentjánoskenyérfa, jázmin, cédrus között barangolhat a látogató.

A füvészkert legszebb része a langyos vizű tó. Ennek - a tavirózsák mellett - legszebb ékessége az indiai lótusz. Virágzási ideje július - ekkor hatalmas levelei közt rózsaszerűen nyíló virágai beborítják a tó teljes felszínét. A tónál, a vízzel körülölelt kis szigeten a Kárpátok és a Keleti-Alpok növényei díszlenek.

A nagy tó mögött van egy másik kisebb - az ún. tündérrózsás dísztó -, fölötte a sziklakert ritka növényeivel. Ezek szomszédságában illatozik a Rosarium - 120 rózsafajta ezernyi töve színes és csodálatos környezetet teremt. A rózsakert közepén is áll egy, trombitavirággal körbefuttatott, nádtetős pihenő. Gazdag a kert kaktuszgyűjteménye is.

A pálmák különböző fajait üvegházban őrzik, közülük a datolyapálma, a kenderpálma, a legyezőpálma, a kókuszpálma, a lakkpálma a legérdekesebbek. Az üvegházban érdekesek a trópusi erdők harasztjai - sok különleges páfrányfajta van közöttük. Fokozott érdeklődést válthatnak ki az orchideák. Különösen a tigrisorchideák nagy virágai izgalmasak - ezek nyáron a nagy tó közelében állványokon a szabadban pompáznak.

A füvészkertben rendszertani bemutatót is kialakítottak. Itt a biológus hallgatók ismerkednek sokféle növényfajjal, de az érdeklődő vendég számára is hasznos ismereteket nyújtanak a növényneveket táblácskákon feltüntető parcellák.

A láda a térkép szerint a Kertész utcához esik közel, de innen nem lehet a füvészkertbe belépni, ezzel ne is próbálkozzatok. Kizárólag a Lövölde u. 42. szám alatti főbejáraton léphettek be a területre, mely egyben az ajánlott parkoló is.  N 46° 13,900' E 20° 9,542' [GCFUSZ+Parkolo]

A láda
Ahogy fentebb olvasható a láda "fizetőssé" válásával egyidőben pótjelszó lett kihelyezve a bejárat közvetlen közelében, attól jobbra. Így az, aki siet, netán nyitvatartási időn kívül érkezett, vagy egyszerűen csak a pontért jött, bármikor, évszaktól és napszaktól függetlenül tud logolni.

A benti láda telepítése a füvészkert igazgatónőjének szóbeli engedélye alapján és az ő jelenlétében került kihelyezésre a kert területén, így az ott dolgozók is tudnak róla. Így aki ellen tud állni a pótjelszó csábításának, az egy kellemes és tartalmas sétára számíthat a Füvészkertben. A 16x11x5 cm-es láda tetszőleges útvonalon közelíthető meg a Füvészkert területén. A kert hátsó részében, a csillagvizsgáló közelében, egy nagyobb facsoportban van a rejtek. Kérem, hogy a ládaoldalra a rejtekről ne tegyél fel fotót, vagy szöveges utalást.

A csillagvizsgáló
 N 46° 14,181' E 20° 9,450' [GCFUSZ+csillagvizsgalo]

A csillagvizsgáló Rita+Titus eredeti ládájának másik látnivalója. A Füvészkerten kívül helyezkedik el. Bejárata ennek megfelelően a Kertész utcáról nyílik. Az obszervatórium az Egyetemi Füvészkertből kapott területen 1991 és 1992 között épült fel. A helyszín a lehetőségekhez képest szinte minden szempontból a legjobb választás volt az obszervatórium számára. Megközelítés: A 70-es buszról a Hatházak megállónál kell leszállni, onnan 400 méter a zöld sáv Zöld sáv jelzésen. A városi fények "csak" észak-nyugat felé erősek. A megnyitó 1992. július 6-án volt. Azóta minden péntek este, csoportok számára sokszor máskor is nyitva tart az obszervatórium.

Az épületben egy kb. 35 fős előadóterem található, ahol videovetítéssel, de főleg számítógépes képekkel, animációkkal szemléltetett kiselőadásokat tartanak a csillagászat és az űrkutatás mindenféle területéről. A felső szinten henger alakú a távcső helyisége, mely fölé kétoldalra széttolható tető készült. Ez olcsóbb és sok más szempontból is előnyösebb a hagyományos félgömb alakú kupolánál.

A csillagvizsgáló elsősorban Szeged és a Dél-Alföld felsőoktatási intézményeinek az igényét elégíti ki, de fontos, hogy támogatja az iskolai oktatást és az ismeretterjesztést is.
Ez a létesítmény a Szegedi Tudományegyetem hasznos része, és nélkülözhetetlen a természettudományos oktatásban.

A csillagvizsgálóban az oktatási tevékenység mellett nemzetközi szintű kutatások is folynak.

A Szegedi Csillagvizsgáló a pénteki rendszeres nyitvatartáskor (nyári időben 19-22 óra, téli időben 18-21 óra) vagy előre bejelentett csoportok esetén máskor is látogatható (telefon: 62/544-666, 544-668 vagy tel/fax/üzenetrögzítő: 62/435-620, 420-154).

Belépőjegy: gyerek (14 év alatt) nyugdíjas és csoportos (10 fő felett) 200 Ft/fő, egyébként 300 Ft/fő. A Szegedi Tudományegyetem oktatói, hallgatói és munkatársai számára a Csillagvizsgáló látogatása ingyenes!

Bővebb infók a csillagvizsgáló honlapján

Képek forrása 1
Képek forrása 2

Ládatörténet:
E láda elődjét a Tisza bal parti árterében egy öreg fűzfa odvába Rita+Titus rejtette 2008. május 25-én. Tőlük többszöri árvizek és muglik okozta eltűnés után 2013. október 22-én fogadta örökbe a Cerberus csapat. Ők teljesen új koncepció alapján a kertben helyezték el a ládát és mivel az így fizetőssé vált a Füvészkerten kívül egy pótjelszót hordozó táblát is elhelyeztek. A Cerberus csapattól 2020. január 16-án került hozzám, így most újra közös gazdája van testvérládájával (2083. Szegedi Vadaspark, GCSzoo).
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (442 db): környezet: 4.42 rejtés: 4.38 web: 4.54 átlag: 4.45

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
+
a látnivalóért fizetni kell


ZiliZoli 2022.08.18 12:40 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Nagyon ötletes! [Geoládák v3.12.10]

Laci és Timike 2022.08.16 18:31 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

juzso 2022.08.09 15:09 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.39
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

12pet05 2022.08.04 16:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

bence máté 2022.08.02 11:31 - Megtaláltam
ok

Papmate 2022.07.31 14:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

PapRita 2022.07.31 14:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Anita_tb 2022.07.31 13:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Jukka 2022.07.30 18:18 - Megtaláltam
poNpás! Mindig öröm új dolgot találni, köszönöm a rejtést!
10 percet bolyongtam a susnyában, de emberi ürüléken kívül nem láttam semmit. Pótjelszóval meglett. A lótuszok csudaszépek! [Geoládák v3.12.10]

xnatyoB 2022.07.30 18:18 - Megtaláltam
poNpás, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Fürkész család 2022.07.28 18:13 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

kovacsgabi 2022.07.18 15:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.37
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Környezet pazar, lótusz pont virágzik.
Rejtés 100 % ig illik a helyhez. Gratulálok!
Fotók és bővebb log később otthonról.
Kovács Gábor [Geoládák v3.12.10]

IMG_20220718_151023IMG_20220718_151010
IMG_20220718_145852 
Sherlockné 2022.07.16 19:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.28
Megtaláltuk, köszönjük!

geoládászok 2022.07.16 17:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.97
Megvan! Köszönet a rejtésért!

IMG_20220716_170313IMG_20220716_170333
IMG_20220716_170541IMG_20220716_170508
izsolt 2022.07.10 17:30 - Megtaláltam
ládázással súlyosbított bringatúra

gubi_2 2022.07.10 16:57 - Megtaláltam
Ez is megvan, köszönjük a rejtést! Most csak a pótjelszóért ugrottunk el mert nem szerettünk volna bemenni a bizonytalan időjárás és a kevés idő miatt sem. [Geoládák v3.12.10]

Ricsi és Cinti 2022.07.07 16:57 - Megtaláltam
Megtaláltuk
Köszönjük a lehetőséget.
Nagyon szép a kert érdemes meglátogatni.
[g:hu+ 2.5.10]

Pitymi 2022.07.03 16:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Botond89 2022.07.03 16:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Sergio64 2022.06.28 12:21 - Megtaláltam
Felejthetetlen élményeket szereztünk, varázslatos hely! Köszönjük!
Zs & Zs

IMG_20220628_112120IMG_20220628_111755
IMG_20220628_112741IMG_20220628_113704
IMG_20220628_113750IMG_20220628_122727
IMG_20220628_124816 
nandography 2022.06.25 12:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Csaba_P_63 2022.06.11 10:22 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 1 web: 4 átlag: 3.00 súly: 2.20
Köszi a rejtést!
Szendi&Csabi

Klari2006 2022.06.06 08:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Sánta8 2022.06.06 08:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Zsoland 2022.06.05 11:57 - Megtaláltam
Ezt is megtaláltuk, köszönjük. [Geoládák v3.12.10]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (937 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]