geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2116. Szegedi városnézés (GCszev)

Az Öreg hölgy

Az Öreg hölgy

Kárász utca és Széchenyi tér

Kárász utca és Széchenyi tér

A Dóm

A Dóm

Esti fényben

Esti fényben

Reök palota előtti tér "régen"

Reök palota előtti tér "régen"

A felújított tér

A felújított tér

A régi szökőkút a volt láda helyével

A régi szökőkút a volt láda helyével
Szélesség N 46° 15,163'
Hosszúság E 20° 9,165'
Magasság: 92 m
Megye/ország: Csongrád-Csanád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.06.10 14:00
Megjelenés időpontja: 2008.06.10 14:28
Utolsó lényeges változás: 2021.01.06 19:31
Utolsó változás: 2021.01.07 17:39
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+4V)
Elrejtők: Zs&T
Felhasználó: Varhelyi
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 4000 m
Megtalálások száma: 1052 + 2 sikertelen + 9 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.5 megtalálás hetente


Az öt állomásos multival (4V+1H) Szeged belvárosának nevezetességeit szeretnénk bemutatni és egy kis sétára invitálni benneteket. Jelszó: Az 5 jelszórészlet egybeírva az állomásszámok növekvő sorrendjében. Összesen 16 karakter.

Röviden:
1. Mi a szobron található személy keresztneve?
2. Mi a szobron található személy vezetékneve?
3. Hány sarkantyúja van a lovasnak (számjegy)?
4. A fából készült szobron mi olvasható? Ozorai ...
5. Itt található a (mágneses) láda. Ha az nem elérhető: Mi az első tagja a helyszínen olvasható összetett szónak?

Kiinduló pontnak a szegedi alsó rakpartot ajánlom a következő körút megtételével.
 N 46° 15,296' E 20° 9,321' 87 m [GCszev+parkoló]

1. állomás
A Szent István téri víztorony
1. állomás:  N 46° 15,517' E 20° 9,019' 87 m [GCszev-1]
Mi a szobron található személy keresztneve?

Szeged legszebb víztornyának egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy vasbetonból készült. Ennek ellenére nem mondható csúnyának, mint az általában a vasbeton épületek esetében az szokott lenni. A víztorony 1904-ben épült szecessziós stílusban. A geometriai formák szabályossága helyett a természetes növekedés élményét keltő fatörzsre emlékeztet a víztorony talpa. A világ akkori legmagasabb víztornyát Zielinski Szilárd a műegyetem tanára tervezte. A víztorony üzembe helyezésekor sokan tartottak attól, hogy az építmény nem fogja tudni magában tartani az 1000 köbméter vizet melynek befogadására képes. A lakosság megnyugtatására a sajtó kiemelte, hogy az építő cég - Freund Henrik és Fiai Zielinski - vállalta a felelősséget a víztorony tartósságáért. Az elmúlt években felújított 55 m magas víztorony és körülötte kialakított park sötétedés után díszkivilágításban pompázik. A tornyot időnként közelebbről is meg lehet vizsgálni, általában ősszel és tavasszal van nyílt nap, amikor egy hétvégére megnyitják a csigalépcsős, kovácsoltvas korláttal ellátott tornyot, amelyről szemlélve igen érdekes látványt nyújt a város. Az "Öreg hölgy" körüli parkban panteont alakítottak ki, ahol hét magyar mérnök félalakos portréját és szökőkutat állítottak föl.

2. állomás
Kárász utca-Széchenyi tér
 N 46° 15,232' E 20° 8,967' 87 m [GCszev-2]
Mi a szobron található személy vezetékneve?

A következő állomás a Széchenyi tér és szeged sétálóutcája a Kárász utca, amely számos szegedi rendezvénynek (borfesztivál, koncertek, ünnepségek stb...) szolgál helyéül. A városba látogató turista több cukrászda és vendéglátóhely mediterrán terasza közül választhat. A sétálóutcát öreg platánsor szegélyezi a parkban számos híresség szobra megtalálható.

3. állomás
Lófara, Reök-palota
 N 46° 15,097' E 20° 8,703' 87 m [GCszev-3]
Hány sarkantyúja van a lovasnak(számjegy)?

Szegeden, a Tisza Lajos körút és a Kölcsey utca sarkán találhatjuk a hazai szecesszió ezen egyedülálló alkotását. A külföldi szakirodalomban "Hungarian Jugendstil" néven emlegetett építészeti stílus jegyeit magán viselő ház Magyar Ede tervei alapján 1907-ben készült el alig másfél év alatt. Az alaprajz a család igényeit tükrözi: Reök Iván fiai részére szintenként egy-egy garzonlakás, leányai részére szintenként két-két többszobás lakás készült el. A lakások elhelyezése és kialakítása az építés idejének korszerű és ötletgazdag megoldását idézi. A földszinti sarokrészen vendéglő nyílt, míg a többi helyiséget iparosok és kereskedők bérelték. A bejárattól balra Magyar Ede saját tervezőirodáját rendezte be. A kétemeletes saroképület szinte szobrászi eszközökkel formált homlokzatai már messziről felkeltik érdeklődésünket. Hullámzó falsíkjai, varázslatos virágmotívumai változatosságot mutatnak. Napjainkban a palota koncerteknek, könyvbemutatóknak, kiállításoknak és színházi előadásoknak ad helyet. A Reök-palota előtt található kis hangulatos teret a 3. honvéd huszárezred lovas szobra díszíti. Gách István és Turáni Kovács Imre alkotása 1943-ban készült el. A teret végigjárva a látogató könnyen ki tudja találni miért is kapta a szegediektől e tér a Lófara nevet.

4. állomás
Dóm tér
 N 46° 14,914' E 20° 8,889' 87 m [GCszev-4]
A fából készült szobron mi olvasható? OZORAI...

A tér meghatározó épülete az 1913-ban épült római katolikus fogadalmi templom, a püspöki palota, a papi szeminárium, az Apáti kollégium, az egyetem épületei, a posztromantikus-kora modern loggiasor - alatta a történelmi szoborcsarnokkal és a Dömötör-torony.
A tér leghangsúlyosabb épülete a Fogadalmi templom. Az ország negyedik legnagyobb temploma a nagy árvíz levonulása utáni ünnepélyes fogadalom tárgyiasult eredménye. A templomban ötezren férnek el, hossza 81, szélessége 51 méter, tornyai 91 méteresek, kupolája 54 méter magas, belül a padozatszinttől 33 méter. Öt harangja közül a Tisza felőli toronyban levő Hősök harangja 86 mázsányi súlyával az országban a második legnagyobb. (No. 1. harang. Budapest, Szt. István-bazilika: 9250 kg)
A tér különleges színfoltja a Fogadalmi templom balján álló zömök torony. A barokk Szent Demeter-templom bontásakor bukkantak elő a gótikus maradványok, amelyek egy részét - többek között Móra Ferenc követelésének engedve - megtartották. A Dóm tér ma a város leglátványosabb rendezvényeinek helyszíne. (Szegedi Szabadtéri Játékok, Dóm téri Advent)
Az árkádok alatt megtekinthető az un. Nemzeti Emlékcsarnok (Pantheon). Az 1930-ban létesített, azóta továbbfejlesztett Pantheon szobrai és domborművei a magyar történelem, irodalom, művészet és tudomány kiváló alakjait ábrázolják. A gyűjtemény a magyar portrészobrászatnak csaknem teljes keresztmetszetét adja.
Jeles szegedi óramester volt Csúry Ferenc. Ő alkotta meg 1935-ben a Dóm téri órajátékot, melyet először a szegedi szabadtéri játékok alkalmával mutattak be, 1936-ban. A faszobrokat Kulai József szegedi faszobrász valós személyekről készítette. Az óra számlapja 250 cm átmérőjű, rézdomborítás díszíti a tizenkét állatövi jegy jeleivel. A zenedarabokat Siklós Albert professzor állította össze, az alábbi témák alapján: Ballag már a vén diák, Egy régi magyar karácsonyi ének, Szegedi népdal, Tinódi Lantos Sebestyén: A szegedi veszedelem. A harangjáték műsora nyolc percig tart, ezalatt kivonul a 18 figura. Az órajáték naponta kétszer, 12 óra 15-kor és 17 óra 45-kor szólal meg és indul el.

5. állomás
Móra Ferenc Múzeum
 N 46° 15,163' E 20° 9,165' 92 m [GCszev-5]

Ha nem érhető el a mágneses láda, az alternatív jelszórészlet: Mi az első tagja a helyszínen olvasható összetett szónak?

Szeged belvárosában, a Tisza parton álló impozáns épületben, az ún. Közművelődési Palotában 1899 óta láthatók kiállítások. Eredetileg a ház egyszerre adott otthont a Somogyi Könyvtárnak és Szeged város múzeumának, de az épületet ma már teljes egészében az 1950-től Móra Ferenc nevét viselő múzeum, és a Szegedi Egyetem Régészeti Tanszéke lakja. A múzeumban régészeti, képzőművészeti, néprajzi, természetrajzi, patikatörténeti állandó kiállításokat tekinthetnek meg a látogatók, de az épület folyamatosan kínál változatos témájú időszaki tárlatokat, fogad vándorkiállításokat - akár külföldről is.
2020-ban megnyílt a múzeum mögötti kőtár helyén a szegedi vár emlékére rendezett kiállítás és történelmi tanösvény. A láda az átalakítás után ide költözött.

A közelben található a Szegedi vár maradványai (GCVARR) láda és a Vár ami volt című Geocaching Adventure Lab séta, ami okostelefonon játszható.

Szeged harca című animációs filmet ittnézheted meg.

Kellemes kirándulást kívánunk a napfény városában!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (590 db): környezet: 4.71 rejtés: 4.47 web: 4.67 átlag: 4.62

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


cleveregg 2021.06.05 19:49 - Megtaláltam
Jót sétáltam. :)

Kinga_02 2021.06.03 19:06 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.48
Jól el volt rejtve!:)

Göde 2021.05.31 18:21 - Megtaláltam
Újabb kincs a tarsolyban. Köszönöm. [g:hu 1.6.7]

galaktikus lázadók 2021.05.30 12:33 - Megtaláltam
Az Erő legyen veletek!!! [Geoládák v3.10.5]

geebacsi 2021.05.23 18:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

C16SE 2021.05.23 09:26 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.6.11]

Tim72 2021.05.23 09:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Vándor-ló 2021.05.15 11:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.55
Megtaláltuk.
10 év kihagyás után jutottam el megint főiskolás éveim színhelyére. Örömmel kerestem föl a pontokat, és jártam végig az ismert utcákat.
A rejtés nagyon tetszett, az ilyenek miatt szeretem a városi ládázást.
Köszönöm az élményt!

putik 2021.05.10 19:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.3]

llevi95 2021.05.05 18:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

rozsahegyieva 2021.05.02 19:07 - Megtaláltam
Koszi a rejtest! A fiammal imadjuk ezt a jatekot

petoakos 2021.05.01 15:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Woodoo 2021.05.01 14:33 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.77
Köszi, jó kis séta volt!

HGery 2021.05.01 14:33 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.00 súly: 3.35
Köszi

Otterek 2021.04.17 19:07 - Megtaláltam
Végigsétáltuk, megtaláltuk a ládát. köszönjük az élményt! [Geoládák v3.10.4]

MrKovalcsik 2021.04.05 16:21 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.34
Végigjártuk! Köszönjük!

BT_pro 2021.04.03 17:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A hosszúra nyúlt keresés miatt , szükségem volt a Rejtő segítségére, innen is köszönöm!

TheJegas 2021.03.28 16:17 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Ramika & Jégu [Geoládák v3.9.6]

Kőzetész 2021.03.27 15:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Herceg Áron 2021.03.21 18:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

szille 2021.03.16 14:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

laszlotelkipetra 2021.03.13 23:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

PfeifferNatália 2021.03.13 16:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Kataabagi 2021.03.01 17:17 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a délutáni sétát:) [Geoládák v3.9.6]

Botond89 2021.02.24 13:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1063 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]