FAQ
2229. Légikatasztrófa a Jakab-hegyen (GCLi2)

Ez a gép zuhant le!

Ez a gép zuhant le!

Ez is az, mosás közben!

Ez is az, mosás közben!

Helyszíni fotó a balesetről.

Helyszíni fotó a balesetről.

Helyszíni fotó a balesetről.

Helyszíni fotó a balesetről.

Egy másik Li-2 -es gép

Egy másik Li-2 -es gép

Li-2

Li-2

Li-2

Li-2

Ez a Li-2 -es nem zuhant, hanem vitték az egykori pécsi vidámparkba!

Ez a Li-2 -es nem zuhant, hanem vitték az egykori pécsi vidámparkba!

Li-2 rétegrajz.

Li-2 rétegrajz.
Szélesség N 46° 5,726'
Hosszúság E 18° 7,737'
Magasság: 474 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.09.09 00:00
Megjelenés időpontja: 2008.09.13 20:45
Utolsó lényeges változás: 2020.07.02 07:42
Utolsó változás: 2020.07.04 11:07
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H+1V)
Elrejtők: H. Gábor
Ládagazda: H. Gábor
Nehézség / Terep: 3.5 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 2100 m
Megtalálások száma: 266 + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetenteWap:
1. Az adott koordinátán, a régi reptér területén, egy téglafalon lévő EMLÉKTÁBLA (nem emlékmű!!!) második sorának, második szava, a jelszó első része.
2. A légi szerencsétlenség konkrét helyszínén, a régi kis-kőbányánál a ládát, egy szoknyára hasonlító tuskójú fa mellett, kövek alatt találod, a jelszó második részletével.
3. A hegy tetején, a régi nagy-kőbánya felett, a siklóernyős starthelynél, fa tövében, kövek mögött a jelszó vége.

Bejelentéskor a három jelszó részletet, szóköz nélkül, egybe kell beírni!!!

Aháromloholósdobogósoltsaszomjátbátrandeazerdőbenésnee
gybárban!


A ládába TravelBug nem helyezhető.


 N 46° 3,915' E 18° 11,927' 126 m [GCLi2-1]
 N 46° 5,726' E 18° 7,737' 474 m [GCLi2-2]
 N 46° 5,852' E 18° 7,628' 567 m [GCLi2-3]
 N 46° 5,038' E 18° 7,424' 256 m [GCLi2+parkoló] Ez a második és harmadik pont parkolója: Kővágószőlős, Hősök Tere.

Pécs repülés történetének eddigi egyetlen fekete napját fogom elmesélni nektek, mikor is egy utasszállító repülőgép a Mecseknek ütközött.

A sétánkat Mecsekalján kezdjük a volt pécsi reptér területén, ahol ma már emeletes házak állnak. Az egyik négyemeletes épület falán megtaláljuk az 1996-ban felavatott emléktáblát, amely a baleset áldozatairól hivatott emlékezni. Innét Kővágószőlősre kell eljutnunk.

Kővágószőlősről a Piros négyszög -en kell elindulnunk felfelé a Jakab-hegyre, majd jobbra rátérünk a Piros kereszt -ra, aztán balra a Piros háromszög -re. A Piros háromszög -ön kb 100 méterre megközelíthető a második állomásunk, ami maga a katasztrófa helyszíne. Itt feküdtek a szanaszét a gép roncsai. Ez a hely a régi kis-kőbánya amit nagyrészt visszafoglalt már a természet, de a bánya udvara és az oda vezető szekér út egy része is felismerhető még. Érdekes szép hely, akinek van fémdetektora, találhat itt még apróbb alkatrész maradványokat is!

Innét légvonalban kevesebb, mint 300 méterre van az utolsó pontunk a régi nagy-kőbánya felett lévő sárkányrepülős és siklóernyős starthely. Ezt a 300 métert ne akard gyorsan letudni, mert nem lehet! Aki szeretné elkerülni a rázós terepet az inkább kerüljön, a hegy tetejéről aKék négyszög Kék háromszög -ről földúton simán megközelíthető. Ha toronyiránt mész akkor arra figyelj, hogy fokozatosan menj felfelé ne a nagy-kőbányánál akarj felmászni.
Ez egy nagy mesterséges tisztás, erősen lejtős és a vége az maga a kőbánya teteje és a szakadéka. Direkt sportrepülős célra hozták létre ezt a tisztást, az errozió ellen műanyag hálót építettek a talajba, ma is aktívan használják a repülés szerelmesei. Persze nem repülni hívtalak ide, hanem a páratlan panoráma miatt. Ez a Jakab-hegy legmagasabb panoráma pontja és innét még Szigetvár irányba is nyílik kilátás, sőt szép időben magát Szigetvárt is látni.
Itt jó lesz megpihenni és nézelődni.

Szép túrát és jó időt kívánok nektek! És semmi rohangálás, csak szép nyugodtan, mindent megnézni.

Amit a sajtóból tudni lehet:
1949. november 14. 9:35, startol a budaörsi repülőtérről a MASZOVLET (Magyar-Szovjet Polgári Légiforgalmi Részvénytársaság.) menetrend szerint közlekedő Budapest-Pécs járata. A HA-LIK lajstromjelű Li-2-es gép fedélzetén öt főnyi személyzet, egy utas és egy államvédelmi biztonsági (ÁVH) ember foglalt helyet.
A háború utáni időszakban korszerű légi- és földi navigálást segítő eszközök még nem álltak a belföldi polgári repülés rendelkezésére. A repülőterek állapota is sok kívánnivalót hagyott maga után. A pécsi régi repülőtér, amely a mai Uránváros helyén fogadta a repülőket, hepehupás, füves talajával, kedvezőtlen földrajzi fekvése miatt szintén nem tartozott a korszerű létesítmények közé. Ilyen bizonytalan körülmények között meglehetősen kockázatos vállalkozásnak számított egy légi utazás. Mire a fővárosi járat a pécsi repülőtér fölé ért, már igen rosszak voltak a látási viszonyok. 280 méter felett a környező mecseki hegyeket ködfelhő takarta. Ennek ellenére úgy tűnt, szerencsés lesz a landolás, amikor a gép ismét felhőbe került. Ekkor a földi irányítás súlyos mulasztást követett el, a rádiótávírász kikapcsolta az irányadó rádiókészüléket. Ezután a gépet irányító pilóta szinte ,,vakon" vezette tovább a gépet. Végül a parancsnok úgy döntött, nem kockáztatja meg a bizonytalan leszállást, hanem visszafordul Budapestre. A kritikus pillanatban a pilóta végzetes hibát követett el. Az előírt balra fordulás helyett gépét jobbra, a Jakabhegy felé irányította. A katasztrófa másodperceken belül bekövetkezett. A repülőgép, Kővágószőlős felett a Jakab-hegynek ütközött és nyomban kigyulladt.
A szerencsétlenség következtében,
- Molnár Béla gépparancsnok,első pilóta,
- Bartos József másodpilóta,
- Újszászi János rádiótávírász,
- Minár György szerelő,
- Tardosi István szerelőgyakornok és
- Reiter Endre utas
életüket vesztették.
Az ütközést csak a gép hátsó részében tartózkodó államvédelmis biztonsági utaskísérő élte túl.

És amit nagyapám mesélt:
Kővágószőlős, 1949. november 14.
Délelőtt 11 óra volt, Vancsa Gyula barátom esküvőjére készültem, házunk előtt már gyülekeztek a szomszédok, akik az esküvői menetet jöttek végignézni, násznézőnek nevezték ezt akkoriban.
Én éppen, hogy végeztem az öltözködéssel, egy lövés szerű hangot hallottam, majd egy robbanás rázta meg a csendet. Határozottan emlékszem, a Szobában megrázkódtak a szekrények. Ebben a pillanatban, a házunk előtt összegyűlt emberek, szinte egyszerre kiabálták, jajj ez a gép leesett! Abban a pillanatban, kirohantam, és futni kezdtem ki a kerten, az erdő felé.
A kertek végénél összetalálkoztunk egyik szomszéddal Bíró Jánossal. Ő, nálam jó pár évvel idősebb volt, már kiszolgált repülős katona. Ő megerősítette, hogy jó irányba megyünk, mert ő is úgy halja hogy valahol a Mecsek oldalban esett le a gép.
Mikor beértünk az erdőbe, rettenetes erős égett szagot éreztünk és nagyon sűrű köd fogadott minket, talán két lépésnyire lehetett ellátni. Ezek szegények égnek, mondta a és ahogy csak tudtunk, rohantunk a szag irányába. Felértünk a régi kőbányáig és szinte előttünk volt a nagy lánggal égő gép. Azon a helyen, a hegy nagyon meredek, elmentünk jobbra, kb harminc métert, és mikor így az égő gép irányába értünk, már meg tudtuk közelíteni azt. Kb. húsz méterre, az égő géptől, egy kis dolinaszerű mélyedés volt, a közepén egy vadcseresznye fa, a fának ütközve pedig egy ember feküdt szétloccsant agyvelővel. Ez volt az első rettenetes látvány.
Aztán amennyire az égő gép engedte, közelebb húzódtunk és kiabálni kezdtünk, hogy van e valaki életben, szóljanak itt a segítség. Ekkor még persze kettőnkön kívül senki nem volt a baleset színhelyén, kiabáltunk ahogy csak tudtunk, és néztük a ketté tört gépet aminek a farok része fennakadt egy nagy, derékba tört tölgyfán és szakadatlanul kiabáltunk tovább, hogy szóljanak ha van életben valaki, itt a segítség!
És ekkor a fennakadt és égő farok rész alatt, a meredek, sziklás, sziklatörmelékes talajon egy ember megszólalt, hogy segítség. Emlékszem, csak összenéztünk Janival és egyetlen szó nélkül, dobtuk magunkat az égő gép alá, felkaptuk és kihoztuk az embert a tűzből.
A megmentett embert négyen hoztuk le a meredek hegyoldalból, az idő közben felérkező Kovács Lajos és Lukács József segítségével. Haán Lajos is felért, neki mondtuk, hogy próbáljanak még túlélőket keresni. A sérültet a Hegyaljai szőlőkig sikerült egyszuszra lehoznunk, ott volt az út mellett egy szép kis gyepes rész, ott letettük, hogy megpihenjünk. Lukács Józsi volt a legfiatalobb köztünk, leküldtem, hogy apámtól kérjen sósborszeszt vagy pálinkát. A fiatal gyerek hamar visszaért és egy kis üvegben pálinkát hozott, mert a sósborszeszt már nem találta meg apám, hiszen nálunk már minden ki volt pakolva a házból, mert két nap múlva már az én esküvőm következett. Szóval, ahogy a pálinkát megszagoltattuk a sérülttel, szinte azonnal magához tért, annyit el tudott mondani, hogy ő a kísérő ávós, Tóth Lajosnak hívják és a gép hátsó részében volt az ő helye. Ott volt egy vészkijárat, azt még sikerült kirántania és ott ugrott ki az égő gépből illetve még azt, hogy békési gyerek aztán megint elvesztette az eszméletét. Aztán ismét felvettük és amilyen gyorsan tudtuk, vittük tovább a faluba a mentősökhöz.
Mire leértünk, a házunk előtti téren már kilenc autó állt, köztük a mentő is, melyek a baleset miatt érkeztek. Mint később megtudtuk, Tóth Lajos gépkísérő volt az egyetlen túlélője a balesetnek.
Később egyszer eljött, hozzánk Kővágószőlősre, hogy megköszönje amit érte tettünk de mivel kapott maga mellé két ávóst kísérőnek ezért nem alakulhatott ki kötetlen baráti beszélgetés...

Kelt: Kővágószőlős, 2008. szeptember 8.
Tisztelettel: Varga Gyula

Korabeli fotók forrása: AeroNews
Helyszíni fotók forrása és tulajdonosa: Rozner Rudolf, pécsi veterán repülő.'
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (165 db): környezet: 4.69 rejtés: 4.59 web: 4.83 átlag: 4.70

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


szollosi73 2022.09.07 10:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.33
Megvan!
A multi 2-3. pontját még hétfőn kerestük meg, egy szuper Jakab-hegyi túra során. A Pálos kolostortól először a siklóernyős starthelyhez gyalogoltunk át, majd onnan a régi Omp-s térképen talált ösvényt követtük lefelé. Nem volt egyszerű, a barlangtól néhol igencsak meredeken ereszkedett, nagyon kellett figyelni és kapaszkodni. A bányaudvartól próbáltam szintben átnavigálni a 2. ponthoz, ami kis küzdelem árán sikerült is. Innen már szerencsére nem volt túl messze a Piros háromszög jelzés, majd a Piros kereszt jelzésre rátérve gyalogoltunk vissza a kocsihoz. Az első pontot ma olvastuk le, így össze is állt a jelszó.
Köszi a rejtést!

eltájoló 2022.07.28 17:03 - Megtaláltam
Szomorú történet nagyon.
A ládáért, azon belül is a 2. pontért megküzdöttünk. Nem találtuk meg lefelé az ösvényt, így a köveken egyensúlyoztunk. Felfelé Vitya rálelt az ösvényre, így könnyű volt feljutni.
Köszi a rejtést!
mmcclxx

SuperAnya 2022.07.17 19:32 - Megtaláltam
Nagyon tetszett a multi, be is gyüjtöttem szülinapomra! Köszönöm! [Geoládák v3.12.10]

Csg12 2022.07.17 19:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

hitamas 2022.06.28 11:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.53
A repülős láda-sorozatnak is szeretnék a végére járni, ezért azután kánikula ide vagy oda Kővágószőlős felől nekivágtam a Jakab-hegynek. Meredek ... A pontok hibahatáron belül kereshetők, de van velük munka. A szoknya persze nem látszik minden irányból szoknyának. A városi pontot vagy 10 éve már megtaláltam ... :)

spanyesz 2022.05.15 11:14 - Megtaláltam
Végigjartuk nonow22-vel, köszi a rejtést

nonow22 2022.05.15 11:14 - Megtaláltam
Spanyesznek hála, minden pont behúzva. Köszi a rejtést!

akosgy 2022.05.08 11:41 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.25
Mecseki hétvége másnapján az ünnepi 20-as túra előtt "bemelegítésként" felszaladtunk a Jakab-hegyre megkeresni a mászós, ill. ezt a repülős tematikus ládát. Először a 3. pontra mentünk fentről, szép innen a kilátás, majd onnan leereszkedtünk a 2. ponthoz. Nem lehetett könnyű itt a mentés, még sima gyalogtúrának is jó meredek a terep. Az 1. pontra nem volt idő, így könnyed nettalálat volt. Köszi.

MoMaszter 2022.04.04 11:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Ásványvadász 2022.03.18 17:47 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.13
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]
A harmadik pontnál kezdtük ezt a multit. Itt a dobozkát a leírástól eltérően talajszinthez közeli odúban találtuk, fa takarás alatt.
Innen a kettes pontig azt hittük, hogy majd okosan letérve az ösvényről, szintben könnyen eljutunk. Na ez nem volt egyszerű, de végül csak meglett a második doboz is.
A városi részlet leolvasása csak egy pillanat.

birobal89 2022.02.12 14:43 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

csenge&laleeésbarni 2022.01.30 15:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

GorPasztor 2021.12.29 12:15 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.50 súly: 2.45
Megtaláltuk, köszönjük :) A 2-es ponthoz sokat kellett mászni :D

Vincenzo65 2021.10.28 12:58 - Megtaláltam
3.pontról mentem a 2. felé. Száraz időben kivitelezhető. 3. ponton szép kilátás.

Moncsiroli 2021.10.02 07:55 - Megtaláltam
Köszönöm

AnitaAni 2021.09.22 20:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

szamosszamoca 2021.08.28 12:30 - Megtaláltam
A láda 250.; nekünk pedig a 900. találatunk! Tegnapelőtt szerettük volna, amikor GCDDK2-t vittük tovább az útján, de már szürkült, és nem mertük megkockáztatni a kőbányás részt. Ma is a Pálos-kúttól jöttünk. A harmadik pontnál észleltük, hogy a jelszó éppen csak olvasható, nagyon kifakult, ezért a jelszóhordozót kukáztuk, helyette egy műanyag henger került benne szintén papíron a jelszó, illetve a kupakra is beírtuk. Jó lenne bele egy laminált lap! A tisztásról legeltettük a szemünk, mindenfelé gyülekeztek a felhők. A második ponthoz csak párom ment le, a kutyukkal fenn maradtam. Utána bóklásztunk egy kicsit, barlangot kerestünk, és csodáltuk a fák élni akarását, hogy foglalja vissza a természet az egykori bányát. Szerencsénk volt, a visszaúton kezdett szemerkélni az eső, de a fák lombjai védtek minket, csak amikor már ültünk az autóban, kezdett rá erősebben esni. Ezzel a találattal emlékezünk egy jó barátra, kollégára, aki a siklőernyős starthelynél szenvedett végzetes balesetet.

IMG_20210826_192659IMG_20210828_114621
IMG_20210828_120154IMG_20210828_121624
IMG_20210828_120046IMG_20210828_120620
IMG_20210828_121727IMG_20210828_122029
IMG_20210828_122146IMG_20210828_130745
kistimcsi1 2021.08.21 18:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 2.93
Köszönöm, hogy elhoztál ide. Fantasztikus túrát tettünk barátainkkal, senkit nem kell altatni majd az éjjel. A hely csodaszép. Köszi a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

20210821_18235320210821_182655
20210821_18513720210821_190838
Utiszabi 2021.08.21 18:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Egy újabb barátos szupi túra. Jó meredek terep, de megéri a látvány... [Geoládák v3.11.3]

Kisiphx 2021.08.21 18:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

marciq 2021.07.27 10:18 - Megtaláltam
Bingo! Megtaláltam! [Geoládák v3.11.3]

Csabiq 2021.07.26 21:49 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! Az első pontot, még május 11-én gyűjtöttem be. Ma pedig Cserkútról indulva, a GCfal1 egyenlőre láda találat nélküli megmászása után, kis családdal és Győző pajtival felkerestük a két hegyi pontot felülről. A második ponton a ládát kicseréltem egy csereprogramos ládára, mert a füzetet jelszótlanította egy rágcsáló, és a doboz is törött volt. Felülről érkeztünk, volt izgalom a csúszós hegyoldalon. Még visszatérek a GCfal1-re, akkor a 3. pontra hozok a gyűrött pet helyet, egy pofásabb jelszóhordozót. A barlang hűs levegője üdítően hatott a 34 celsius fokban főleg, hogy a magunkal hozott 3 és fél liter víznek a végét, már a gerincen megittuk. Szép és izgalmas nap volt![Geoládák v3.11.3]

Robinson76 2021.07.26 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.83 súly: 3.29
Az első egyszerű, a második meredek, a harmadik nagyszerű! Sajnos a láda és a palack leharcolt állapotú, ráférne egy kis gondozás! Köszönöm a lehetőséget!

cila 2021.05.09 13:16 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.02
Jó meredek, de feljutottunk! A tetőn rengeteg a medvehagyma :)
Köszönjük a rejtést!

20210509_10521120210509_105652
20210509_11280320210509_115026
20210509_13001420210509_130518
20210509_13190020210509_134617
bondi3 2021.05.08 12:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (274 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]