geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2229. Légikatasztrófa a Jakab-hegyen (GCLi2)

Ez a gép zuhant le!

Ez a gép zuhant le!

Ez is az, mosás közben!

Ez is az, mosás közben!

Helyszíni fotó a balesetről.

Helyszíni fotó a balesetről.

Helyszíni fotó a balesetről.

Helyszíni fotó a balesetről.

Egy másik Li-2 -es gép

Egy másik Li-2 -es gép

Li-2

Li-2

Li-2

Li-2

Ez a Li-2 -es nem zuhant, hanem vitték az egykori pécsi vidámparkba!

Ez a Li-2 -es nem zuhant, hanem vitték az egykori pécsi vidámparkba!

Li-2 rétegrajz.

Li-2 rétegrajz.
Szélesség N 46° 5,726'
Hosszúság E 18° 7,737'
Magasság: 474 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.09.09 00:00
Megjelenés időpontja: 2008.09.13 20:45
Utolsó lényeges változás: 2020.07.02 07:42
Utolsó változás: 2020.07.04 11:07
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H+1V)
Elrejtők: H. Gábor
Felhasználó: H. Gábor
Nehézség / Terep: 3.5 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 2100 m
Megtalálások száma: 227 + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetenteWap:
1. Az adott koordinátán, a régi reptér területén, egy téglafalon lévő EMLÉKTÁBLA (nem emlékmű!!!) második sorának, második szava, a jelszó első része.
2. A légi szerencsétlenség konkrét helyszínén, a régi kis-kőbányánál a ládát, egy szoknyára hasonlító tuskójú fa mellett, kövek alatt találod, a jelszó második részletével.
3. A hegy tetején, a régi nagy-kőbánya felett, a siklóernyős starthelynél, fa tövében, kövek mögött a jelszó vége.

Bejelentéskor a három jelszó részletet, szóköz nélkül, egybe kell beírni!!!

Aháromloholósdobogósoltsaszomjátbátrandeazerdőbenésnee
gybárban!


A ládába TravelBug nem helyezhető.


 N 46° 3,915' E 18° 11,927' 126 m [GCLi2-1]
 N 46° 5,726' E 18° 7,737' 474 m [GCLi2-2]
 N 46° 5,852' E 18° 7,628' 567 m [GCLi2-3]
 N 46° 5,038' E 18° 7,424' 256 m [GCLi2+parkoló] Ez a második és harmadik pont parkolója: Kővágószőlős, Hősök Tere.

Pécs repülés történetének eddigi egyetlen fekete napját fogom elmesélni nektek, mikor is egy utasszállító repülőgép a Mecseknek ütközött.

A sétánkat Mecsekalján kezdjük a volt pécsi reptér területén, ahol ma már emeletes házak állnak. Az egyik négyemeletes épület falán megtaláljuk az 1996-ban felavatott emléktáblát, amely a baleset áldozatairól hivatott emlékezni. Innét Kővágószőlősre kell eljutnunk.

Kővágószőlősről a Piros négyszög -en kell elindulnunk felfelé a Jakab-hegyre, majd jobbra rátérünk a Piros kereszt -ra, aztán balra a Piros háromszög -re. A Piros háromszög -ön kb 100 méterre megközelíthető a második állomásunk, ami maga a katasztrófa helyszíne. Itt feküdtek a szanaszét a gép roncsai. Ez a hely a régi kis-kőbánya amit nagyrészt visszafoglalt már a természet, de a bánya udvara és az oda vezető szekér út egy része is felismerhető még. Érdekes szép hely, akinek van fémdetektora, találhat itt még apróbb alkatrész maradványokat is!

Innét légvonalban kevesebb, mint 300 méterre van az utolsó pontunk a régi nagy-kőbánya felett lévő sárkányrepülős és siklóernyős starthely. Ezt a 300 métert ne akard gyorsan letudni, mert nem lehet! Aki szeretné elkerülni a rázós terepet az inkább kerüljön, a hegy tetejéről aKék négyszög Kék háromszög -ről földúton simán megközelíthető. Ha toronyiránt mész akkor arra figyelj, hogy fokozatosan menj felfelé ne a nagy-kőbányánál akarj felmászni.
Ez egy nagy mesterséges tisztás, erősen lejtős és a vége az maga a kőbánya teteje és a szakadéka. Direkt sportrepülős célra hozták létre ezt a tisztást, az errozió ellen műanyag hálót építettek a talajba, ma is aktívan használják a repülés szerelmesei. Persze nem repülni hívtalak ide, hanem a páratlan panoráma miatt. Ez a Jakab-hegy legmagasabb panoráma pontja és innét még Szigetvár irányba is nyílik kilátás, sőt szép időben magát Szigetvárt is látni.
Itt jó lesz megpihenni és nézelődni.

Szép túrát és jó időt kívánok nektek! És semmi rohangálás, csak szép nyugodtan, mindent megnézni.

Amit a sajtóból tudni lehet:
1949. november 14. 9:35, startol a budaörsi repülőtérről a MASZOVLET (Magyar-Szovjet Polgári Légiforgalmi Részvénytársaság.) menetrend szerint közlekedő Budapest-Pécs járata. A HA-LIK lajstromjelű Li-2-es gép fedélzetén öt főnyi személyzet, egy utas és egy államvédelmi biztonsági (ÁVH) ember foglalt helyet.
A háború utáni időszakban korszerű légi- és földi navigálást segítő eszközök még nem álltak a belföldi polgári repülés rendelkezésére. A repülőterek állapota is sok kívánnivalót hagyott maga után. A pécsi régi repülőtér, amely a mai Uránváros helyén fogadta a repülőket, hepehupás, füves talajával, kedvezőtlen földrajzi fekvése miatt szintén nem tartozott a korszerű létesítmények közé. Ilyen bizonytalan körülmények között meglehetősen kockázatos vállalkozásnak számított egy légi utazás. Mire a fővárosi járat a pécsi repülőtér fölé ért, már igen rosszak voltak a látási viszonyok. 280 méter felett a környező mecseki hegyeket ködfelhő takarta. Ennek ellenére úgy tűnt, szerencsés lesz a landolás, amikor a gép ismét felhőbe került. Ekkor a földi irányítás súlyos mulasztást követett el, a rádiótávírász kikapcsolta az irányadó rádiókészüléket. Ezután a gépet irányító pilóta szinte ,,vakon" vezette tovább a gépet. Végül a parancsnok úgy döntött, nem kockáztatja meg a bizonytalan leszállást, hanem visszafordul Budapestre. A kritikus pillanatban a pilóta végzetes hibát követett el. Az előírt balra fordulás helyett gépét jobbra, a Jakabhegy felé irányította. A katasztrófa másodperceken belül bekövetkezett. A repülőgép, Kővágószőlős felett a Jakab-hegynek ütközött és nyomban kigyulladt.
A szerencsétlenség következtében,
- Molnár Béla gépparancsnok,első pilóta,
- Bartos József másodpilóta,
- Újszászi János rádiótávírász,
- Minár György szerelő,
- Tardosi István szerelőgyakornok és
- Reiter Endre utas
életüket vesztették.
Az ütközést csak a gép hátsó részében tartózkodó államvédelmis biztonsági utaskísérő élte túl.

És amit nagyapám mesélt:
Kővágószőlős, 1949. november 14.
Délelőtt 11 óra volt, Vancsa Gyula barátom esküvőjére készültem, házunk előtt már gyülekeztek a szomszédok, akik az esküvői menetet jöttek végignézni, násznézőnek nevezték ezt akkoriban.
Én éppen, hogy végeztem az öltözködéssel, egy lövés szerű hangot hallottam, majd egy robbanás rázta meg a csendet. Határozottan emlékszem, a Szobában megrázkódtak a szekrények. Ebben a pillanatban, a házunk előtt összegyűlt emberek, szinte egyszerre kiabálták, jajj ez a gép leesett! Abban a pillanatban, kirohantam, és futni kezdtem ki a kerten, az erdő felé.
A kertek végénél összetalálkoztunk egyik szomszéddal Bíró Jánossal. Ő, nálam jó pár évvel idősebb volt, már kiszolgált repülős katona. Ő megerősítette, hogy jó irányba megyünk, mert ő is úgy halja hogy valahol a Mecsek oldalban esett le a gép.
Mikor beértünk az erdőbe, rettenetes erős égett szagot éreztünk és nagyon sűrű köd fogadott minket, talán két lépésnyire lehetett ellátni. Ezek szegények égnek, mondta a és ahogy csak tudtunk, rohantunk a szag irányába. Felértünk a régi kőbányáig és szinte előttünk volt a nagy lánggal égő gép. Azon a helyen, a hegy nagyon meredek, elmentünk jobbra, kb harminc métert, és mikor így az égő gép irányába értünk, már meg tudtuk közelíteni azt. Kb. húsz méterre, az égő géptől, egy kis dolinaszerű mélyedés volt, a közepén egy vadcseresznye fa, a fának ütközve pedig egy ember feküdt szétloccsant agyvelővel. Ez volt az első rettenetes látvány.
Aztán amennyire az égő gép engedte, közelebb húzódtunk és kiabálni kezdtünk, hogy van e valaki életben, szóljanak itt a segítség. Ekkor még persze kettőnkön kívül senki nem volt a baleset színhelyén, kiabáltunk ahogy csak tudtunk, és néztük a ketté tört gépet aminek a farok része fennakadt egy nagy, derékba tört tölgyfán és szakadatlanul kiabáltunk tovább, hogy szóljanak ha van életben valaki, itt a segítség!
És ekkor a fennakadt és égő farok rész alatt, a meredek, sziklás, sziklatörmelékes talajon egy ember megszólalt, hogy segítség. Emlékszem, csak összenéztünk Janival és egyetlen szó nélkül, dobtuk magunkat az égő gép alá, felkaptuk és kihoztuk az embert a tűzből.
A megmentett embert négyen hoztuk le a meredek hegyoldalból, az idő közben felérkező Kovács Lajos és Lukács József segítségével. Haán Lajos is felért, neki mondtuk, hogy próbáljanak még túlélőket keresni. A sérültet a Hegyaljai szőlőkig sikerült egyszuszra lehoznunk, ott volt az út mellett egy szép kis gyepes rész, ott letettük, hogy megpihenjünk. Lukács Józsi volt a legfiatalobb köztünk, leküldtem, hogy apámtól kérjen sósborszeszt vagy pálinkát. A fiatal gyerek hamar visszaért és egy kis üvegben pálinkát hozott, mert a sósborszeszt már nem találta meg apám, hiszen nálunk már minden ki volt pakolva a házból, mert két nap múlva már az én esküvőm következett. Szóval, ahogy a pálinkát megszagoltattuk a sérülttel, szinte azonnal magához tért, annyit el tudott mondani, hogy ő a kísérő ávós, Tóth Lajosnak hívják és a gép hátsó részében volt az ő helye. Ott volt egy vészkijárat, azt még sikerült kirántania és ott ugrott ki az égő gépből illetve még azt, hogy békési gyerek aztán megint elvesztette az eszméletét. Aztán ismét felvettük és amilyen gyorsan tudtuk, vittük tovább a faluba a mentősökhöz.
Mire leértünk, a házunk előtti téren már kilenc autó állt, köztük a mentő is, melyek a baleset miatt érkeztek. Mint később megtudtuk, Tóth Lajos gépkísérő volt az egyetlen túlélője a balesetnek.
Később egyszer eljött, hozzánk Kővágószőlősre, hogy megköszönje amit érte tettünk de mivel kapott maga mellé két ávóst kísérőnek ezért nem alakulhatott ki kötetlen baráti beszélgetés...

Kelt: Kővágószőlős, 2008. szeptember 8.
Tisztelettel: Varga Gyula

Korabeli fotók forrása: AeroNews
Helyszíni fotók forrása és tulajdonosa: Rozner Rudolf, pécsi veterán repülő.'
Állapot: kereshető

KRW értékelés (155 db): környezet: 4.68 rejtés: 4.60 web: 4.83 átlag: 4.70

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


D.D.Anna 2020.08.10 19:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.60
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

csehipest 2020.07.20 22:07 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Ekarp 2020.07.11 17:25 - Megtaláltam
A városi pontot még tegnap begyűjtöttük, de a Jakab-hegyre most csak egyedül mentem ki. A második pontot kiátlagoltam, a koordináták a kütyüm szerint 46°05,724' és 18°07,732'.
A legrövidebb utat egyedül, sima sportcipőben nem vállaltam (felfelé még ment volna, de a lefelé iránytól féltem), így kocsival felmentem a GCHVV 5. pontjához, és onnan a kéken közelítettem meg a harmadik pontot (1,2 km volt).
Köszönöm a rejtést/újrarejtéseket!

banyóca 2020.07.01 11:30 - Megtaláltam
A gyönyörű kilátásért megérte ezt a ládát megkeresni, illetve egyik pontján a dobozt pótolni. A városi pont már korábban meglett.

Merida901 2020.07.01 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.33
A siklóernyős starthelyre mentünk banyócá-val, a 2-es ponthoz vittünk egy új "ládát". A kilátás még mindig szép. A 2-es ponthoz a terep nehéz, de a starthelytől a kilátás megéri.

Rálátás Kővágószőlősre.Rálátás Kővágószőlősre.
Út közben. 
Béla 53 2020.06.30 11:44 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.6 teszt]

szikizso 2020.06.28 17:49 - Egyéb
Piros kereszt
Mint ládadoki a geoládát utolsó bejegyzések vizsgálata alapján betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd! A 2. pont régóta problémás és a 3. is megváltozott a leíráshoz képest.
További tudnivalók a beteg ládákról.
Email-t küldtem a rejtőnek.


Atmosz&Zozmosz 2020.06.20 16:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.29
25 km-es mecseki túra az Égervölgy - Jakab-hegy - Égervölgy útvonalon 7/13 találat. Az 1. pont rendben, ahogyan a 3-as is, de sajnos a 2. pontot 45 perc keresés után sem találtuk meg, valószínűleg már nincs a helyén. Egyébként érdekes a történet, és a helyszínek is - a 2-es pont megközelítése sem egyszerű, a 3-as ponté viszont kifejezetten nehéz közvetlenül a 2-estől, de azért nem lehetetlen. Összességében jó kis túra volt! Kérnénk szépen az elfogadást!

[Jóváhagyta: H. Gábor, 2020.06.23 10:31]

Köszönjük szépen! :-)

P_20200620_153056P_20200620_160613
Szőkekapitány 2019.10.09 14:53 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.17 súly: 3.71
Köszönöm szépen a rejtést. Az 1 pontot már egy éve begyűjtöttem, most elmentem a másik kettőért. Sajnos a 2. pontot nem találtam meg még telefonos segítséggel sem. Köszönöm a rejtő segítségét.

álomfogók 2019.07.28 12:45 - Megtaláltam
Harmadik napja készülök a jakab-hegyi kirándulásra, hiszen többek közt ezért tértünk vissza Kővágószőlősre. Az időjárás csak nem akart kegyes lenni hozzánk, de tovább nem lehetett halogatni, hisz holnap hazamegyünk. Lesz, ami lesz, irány a hegy. Az igazi kirándulóidőhöz kaptunk is pár záport meg mennydörgést, de alapjában jól megúsztuk. 21 km lett, többé-kevésbé a még korábban be nem járt részeket érintve: GCLi2 - 2, GCLi2 - 3, GCHAFT - GC500S - GCAVR - GCBIFA - GCPUT - 1, GCPUT - 2, GCPUT - 3.
Ami ezt a multit illeti. Az első pontot tegnap délután kerestük fel Patacsról Harkányba menet. A második ponton szerintem megtaláltam a "sírkövet", ezt a ejtővel is egyeztettem a helyszínről, de közel-távol semmit, ami a jelszórészletet hordozhatta volna. A harmadik ponthoz az OSM térkép által elölt útvonalat használtuk, ami csoda helyszínek mellett vitt fel a starthelyhez (ahol először sikerült megszárítanunk az esőkabátokat). 1,8 literes műanyag doboz nem találtam, csak egy 1,5 literes pet palackot egy fa köpönyegébe hanyagul beszúrva a jelszórészlettel. Összességében nagyon jó helyeken jártunk, de úgy vélem, a láda 2 hegyi állomása némi karbantartásra szorul.

[Jóváhagyta: H. Gábor, 2019.07.28 22:46]

Révai család 2019.06.02 18:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.58
Lacikával a réteket kereső mozgó közben kerestük fel ezt a multit. Szuper kirándulás volt! Kővágószőlősről indultunk és oldalba kaptuk a hegyet. A piros háromszögről toronyiránt jutottunk el a kis kőfejtőig, ott sajnos nem jöttünk rá melyik kő a sírkő, ezúton is köszönjük a rejtő segítségét. Szép mohos erdei szakasz után a Sasfészket megszégyenítő, gyönyörű formakincsű sziklákra bukkantunk, és két barlangot is felfedezhettünk. A rétről a kilátás csodás volt! Köszönjük a rejtést és az ajánlást a remek útvonalra!

IMG_20190602_182741IMG_20190602_183213
IMG_20190602_184226IMG_20190602_184143
IMG_20190602_184309IMG_20190602_184412
IMG_20190602_184716IMG_20190602_190436
IMG_20190602_191307 
emiGrant 2019.05.03 09:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.28
Már tavaly megtaláltam a második és harmadik pontot a GCWALK közben, bár segítség kellett hozzá. Most befejeztem az elsővel. Köszi a rejtést!

-1-2
-3-4
PardiAndi 2019.04.18 23:59 - Megtaláltam
dzoli1-gyel

Attibati 2019.02.23 17:41 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.54
27 kilométeres túra a Jakab-hegy környékén.
A kővágószőlősi verseny idején egy csapattal már megtaláltam a 2. pontot, persze ennyi év után elkallódott a jelszó. Most hiába kerestem a helyszínen a ládát, nem ismertem rá a sirkőre. 20 perc keresés után feladtam, így is már jó egy órás csúszásban voltam az eredeti utitervemhez képest. Ksözönöm H. Gágornak, hogy kisegített a jelszórészlettel.
A 3. ponthot az OMP térképen is szereplő ösvényen jutottam el, így hogy nem toronyiránt mentem kibirható volt a kapszkodás.
Az első ponthoz már majdnem sötétben autóval mentem. Hihetetlen, hogy a most emeletes házakkal borított területen egykor reptér működött.

SirLes 2019.02.02 21:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]
Való igaz, a 2. ponttól a 3. pont megközelítése torony iránt nem a legegyszerűbb. Szerencsére a Mecsek déli oldalán már elolvadt a hó és jég, így sikeresen abszolváltuk a legrövidebb utat.

P1020172P1020175
P1020176P1020180
P1020181 
Móni&Krisztián 2018.12.27 19:26 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.32
Meglett,köszönjük!

dodi88 2018.12.27 18:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

pliptai 2018.11.02 14:00 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért! [g:hu 1.6.0]

GYEZegzug 2018.10.21 13:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.37
Leolvastam, megtaláltam. Köszi szépen a lehetőséget.

IMG_20181020_105424IMG_20181020_151120
ha2 2018.10.20 18:25 - Megtaláltam
GCWALK közben, klassz társasággal. Sajnálom, hogy nem fotóztam ma.

VINAX 2018.10.20 18:25 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 3.83 súly: 3.69
GCWALK 18/18

Nem volt benne az útvonaltervben ez sem, viszont ha2-vel elmentünk ezért is. A második és a harmadik pont között az életünk legkeményebb menete volt. Senkinek nem kívánom azt, amit átéltünk azon a terepen, de nagy volt az elején a lelkesedés, mert azt hittük, hogy a repülő roncsa legalább még ott lesz... ✈✈✈
Köszönjük a rejtő munkáját!

★Viki & Axl★

Katona55 2018.10.20 12:55 - Megtaláltam
GCWALK közben Sasfészek után

stmester 2018.10.20 12:55 - Megtaláltam
Már tavaly megtaláltam az első pontot most a GCWALK közben a többit. A segítséget köszönöm.

Szabó família 2018.10.20 12:38 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.27
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.0h]

A harmadik pontot a nálunk lévő eszközökkel pótoltuk. (pet palackot keress!)

JAck:66: 2018.10.20 12:35 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0h]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (235 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.