geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2334. Becske, Megvilágosodás Sztupa (GCBMSZ)

Feldíszítve a szertartásra.

Feldíszítve a szertartásra.

Hétköznap.

Hétköznap.

Közelről

Közelről

Buddhaszobor.

Buddhaszobor.

A rejtő csapat.

A rejtő csapat.

Még beállványozva.

Még beállványozva.

Kilátás.

Kilátás.

A rejkek

A rejkek

Felújítás után

Felújítás után
Szélesség N 47° 54,988'
Hosszúság E 19° 23,015'
Magasság: 283 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.12.20 14:00
Megjelenés időpontja: 2008.12.23 10:20
Utolsó lényeges változás: 2011.02.02 20:05
Utolsó változás: 2011.02.02 20:08
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Kóborló
Felhasználó: csala
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.0
Megtalálások száma: 551 + 3 sikertelen + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente


WAP: A 10cm átmérőjű, 18cm magas fekete henger az erdőben egy szép nagy fában van.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítése:
Becske faluközponttól  N 47° 54,612' E 19° 22,569' 224 m [GCBMSZ+Becske-faluközpont] a Petőfi Sándor utcán kell kimenni a faluból.
A falun kívülről már látható a Csigahegy tetejére épített Sztúpa.
 N 47° 54,968' E 19° 22,967' 224 m [GCBMSZ+Becske-sztúpa]
Autóval a csigahegy lábánál lehet parkolni  N 47° 54,995' E 19° 22,867' 224 m [GCBMSZ+Becske-sztúpa parkoló](Esős időben bár járható, de igencsak sáros az út.). Innen a kiépített gyalogutakon lehet a dombtetőre feljutni. Újrarejtve 2011. 01. 29. A 10cm átmérőjű, 18cm magas fekete henger az erdőben egy szép nagy fában van.

FONTOS!!
A terület kullancsokkal fertőzött, ezért kullancsriasztó használata fokozottan ajánlatos!- Részletek a sztúpaavatóra kiadott információs füzetből.-A BUDDHIZMUSRÓL

Az öt világvallás egyike, amelyben külön hangsúlyt kap az együttérzés és a tolerancia.
Azonos világon kell osztoznunk, ezáltal mindannyian össze vagyunk kapcsolva. Ha a környezetünknek hasznára válunk, a mi egyéni világunk is gazdagabb lesz. A tanítások ebből a természetes kapcsolatból kiindulva mutatják meg azt, hogyan találjuk meg belső nyugalmunkat, és hogyan bontakoztassuk ki együttérzésünket és bölcsességünket mások javára.
Sákjamuni Buddha az időszámításunk előtti 6. században tanított arról, hogyan láthatjuk meg az élet gazdagságát mohóság és gyűlölet nélkül. A buddhizmus nem térítőjellegű vallás, Buddha tanításai nem is kinyilatkozások voltak, csupán egy, a tudat természetéről tapasztalattal rendelkező ember tanácsai. Mégis az eltelt két és fél évezred alatt sokakat ösztönzött e szemlélet követésére. Buddha figyelembe vette a hallgatói befogadóképességét:
- A Kis Utat tanította azoknak, akik meg akartak szabadulni a világ felszínes frusztráltságától (elterjedése: Dél-India, Délkelet-Ázsia)
- A Nagy Utat Utat azoknak, akik együttérzésük révén másoknak is mély boldogságot kívántak (Kína, Korea, Japán)
- A Gyémánt Utat azoknak, akik a világot a tudat szabad és szeretetteljes kifejeződéseként szerették volna tapasztalni. (Az iszlám megszállásig Észak-India, ma Tibet (Kína), Bhután és Nepál) Európában, Ausztráliában és Amerikában ma mindhárom irányzat megtalálható.
Amikor a történelem során a tanítások új környezetbe kerültek, az adott országok kultúrájába épülve gazdagították építészetét, képzőművészetét és életstílusát.
Buddha a tudat teljes kibontakozásának szimbóluma - a gyakorlók számára ez a cél. Tanításai olyan módszerek, amelyek ehhez az állapothoz vezetnek.
Lehetnek írásbeli vagy szóbeli átadások, meditációs módszerek, melyeknek egyaránt a gyakorlatiasság a jellemzőjük. Közössége a tudat megismerésének védelmező közege.
A gyakorlók mentalitásuk szerint lehetnek világiak, szerzetesek vagy jógik. Ma a jóléti társadalmakban a világi gyakorlók vannak a legtöbben. A világiak és a jógik között a régen még jól látható határ elmosódni látszik.

GYÉMÁNT ÚT
A gazdag belső világgal rendelkező emberek számára hasznos módszer. A gyémánt a tudat belső gazdagságát, elpusztíthatatlan értékeit, tisztaságát és ragyogását szimbolizálja. A korábban érzelmi hullámzásként átélt impulzusokat a Gyémánt Út eszközeivel bölcsességgé alakíthatjuk át, fejlődésünk üzemanyagaként látva azokat. A leggyorsabb útként említik, mert az azonosulás módszerét használja. Itt a tudat belső lehetőségeivel és nem személyes korlátaival azonosulunk, ezt fejezi ki a Buddha, azaz a tudat szabadságát, örömét és szeretetét- a megvilágosodás tulajdonságait.
A Gyémánt Úton megnövekszik a tanító jelentősége, aki itt nem csupán szellemi barát. Hitelességét fontos leellenőrizni, mivel később bizalom hiányában nem tudna a megszokásainkból épített korlátaink közül kimozdítani. A láma az, aki tapasztalatát az együttérzésen és bölcsességen keresztül képes megosztani, és a szélsőségektől védelmezni minket. Ez az alapja a több ezer éves, ma is élő tanító-tanítvány tapasztalatátadás vonalának. Tibetben négy nagyobb vonal alakult ki a Gyémánt Úton belül.
- Nyingmák-a híres megvalósítóhoz, Guru Rinpocséhoz köthető, első átadás örökösei, vezetője Dudzsom rinpocse. • Kagyük-az első és a második átadás, Marpa-Milarepa-Gampopa, a jógikirályok és a Karmapák gyakorlóvonala. Vezetője ma a 17. Karmapa, Táje Dordzse.
- Szakják- ők is mindkét átadással rendelkeznek. Vezetője Szakja Tridzin.
- Gelugok-"erényesek'; a második, reformált átadás vonala. Vezetőjük a Dalai Láma.
Európában jelenleg a legelterjedtebb a Kagyü vonal. A legtöbb meditációs központot a 16. Karmapa megbízásából Láma Ole Nydahl alapította, negyvenéves töretlen aktivitása alatt több mint ötszázat.


A SZTÚPA

A buddhista sztúpa a teljesen kibontakozott emberi lény és a világegyetem tökéletes összhangjának a szimbóluma. Annak az örömnek kifejeződése, hogy képesek vagyunk az együttérzés és bölcsesség kifejlesztésén keresztül minden lény javára válni. Élő ereje áthatja és lenyugtatja az embert és a tájat. Békét és szeretetet teremt, amit minden vallás a legfőbb értéknek tekint. A hagyomány szerint a sztúpa szerencsét hoz, beteljesíti a jó szándékú emberek kívánságait, védelmezi a környezetét. Megjelenésével a világban sok hely vált a térség büszkeségévé, a szellemileg nyitott emberek zarándokhelyévé.
A sztúpák jellegzetes formája a mindenkiben benne rejlő tökéletességet, a megvilágosodást fejezik ki. Több ezer éve emelnek ilyen építményeket Ázsiában - ezek az egész világegyetem energiamezejére pozitív hatással bírnak. Az elmúlt években a világ más részein, így Európában is építettek sztúpákat. E különleges építmények vonzzák az embereket, és sokan akarnak többet megtudni a sztúpák szimbolikájáról, főleg miután saját maguk is megtapasztalták erőteljes hatásukat.
A sztúpa külső szinten a megvilágosodásig vezető utat szimbolizálja. A buddhista út önnön tökéletességünk teljes megismerése. Az építmény belsejében megvalósított buddhista mesterek ereklyéi találhatók, emellett aprólékos munkával Buddhákat ábrázoló szobrokkal, agyagformákkal, szövegekkel és ereklyékkel töltik meg azt az építés során. Hogy ez megfelelően történjen, rendkívül fontos: az egész folyamatot egy képzett tanítónak kell felügyelnie és irányítania.

MEGVILÁGOSODÁS-SZTÚPA BECSKÉN
A különböző sztúpaformák közül a becskel megvilágosodás-sztúpa a buddhista gyakorlás célját szimbolizálja, a teljes megvilágosodást. Ez azt jelenti, hogy megszabadultunk a szenvedés forrásaitól, a zavaró érzelmektől, valamint teljesen kibontakoztattuk a bennünk rejlő tökéletes képességeket. Egy sztúpa építésének a fő célja az, hogy segítsünk a lényeknek megtisztítani a tudatukat a negatív benyomásoktól, és pozitív benyomásokat gyűjteni - így végső soron a megvilágosodáshoz segítjük őket.
Azok, akik a közelében laknak, tehetnek jókívánságokat és végezhetnek buddhista gyakorlatokat a sztúpánál. Még azok is, akik pusztán ellátogatnak a sztúpához, váratlanul megtapasztalhatják a tudatosság tiszta pillanatait. Már az is komoly pozitív változást idézhet elő bennünk, ha csak megpillantunk egy sztúpát.
Buddha a következőket mondta: "Ezek azon érdemek, amelyek egy sztúpa körüljárásából fakadnak: egy nemes családba fogsz megszületni a nyolc szerencsétlen körülménytől szabadon, és nagy vagyonra teszel szert. Mentes leszel az olyan zavaró érzelmektől, mint a fukarság, és boldogan gyakorlod majd a nagylelkűséget. Szép leszel, vonzó, gyönyörű bőröd lesz, és mások örülnek majd, ha láthatnak. Hatalmad lesz a világ felett, és dharmakirállyá válsz. Mindig boldog újraszületésben lesz részed, és lelkesen hallgatod Buddha tanításait"
Állapot: kereshető

KRW értékelés (285 db): környezet: 4.56 rejtés: 4.24 web: 4.65 átlag: 4.48

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


szikizso 2021.05.30 12:20 - Megtaláltam
Egy kutyás kirándulás alkalmával jártam erre. Remek volt az idő. Egy kisebb eltévedés miatt keveredtem a közelébe, és ha már így alakul, levadásztam.

TomiFilth 2021.05.24 11:59 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Kegaraz 2021.05.16 14:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Gege
[Geoládák v3.9.6]

Dolex 2021.05.09 16:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.74
Megvan, köszi! [Geoládák v3.10.5]

Csg12 2021.05.09 10:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

SuperAnya 2021.05.09 10:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Mónika2390 2021.05.08 12:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Hey-ho 2021.05.02 14:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

IMG_1795 
zsatku.gabor 2021.05.01 15:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Megjegyzés, nem hengert kell keresni, "hagyományos" dobozt. [Geoládák v3.10.5]

zsolty23 2021.05.01 08:42 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

gycaa 2021.04.25 11:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

tomosny 2021.04.25 11:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

szemanzl 2021.04.24 15:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

ellfelek 2021.04.10 16:23 - Megtaláltam
Sikerült elkövetni egy hibát és rövidíteni akartam az útvonalon vissza Becske felé, ide a Sztupához... Annyira jól ment, hogy sikerült az felhagyott kőbánya tetejére kijutni, ahol nem volt levezető út... De szerencsére a legjobbkor találtunk egy ösvényt, amin lejutottunk a hegyről... :) Nem volt olyan szerencsés a hegy oldalában sétálni... :) Főleg azért mert nem egyedül voltam és kaptam érte... :)
Miután visszaértünk a jelzett ösvényre visszatért a jó kedv is és örömmel kerestük meg ezt a ládát is... Persze azért itt is a legszúrósabb bokroknál mentünk be a ládához.
A Sztupánál leültünk és egy kicsit megpihenve adtuk át magunkat a nyugalomnak... :)
Köszi a rejtést!

IMG_20210410_152137IMG_20210410_163147
IMG_20210410_163214 
Dorka77 2021.04.10 11:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Kéktúra közben megtaláltam????Majac77

[Geoládák v3.10.1]

stikli08 2021.04.10 10:36 - Megtaláltam
Köszönöm rejtést! Kéktúra aklalmával felkerestem! Magyon szép hely! [Geoládák v3.6.0]

Timi&Kiki 2021.04.05 14:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

selanna 2021.04.03 11:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Lustadick123 2021.04.02 15:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

aronpapa 2021.04.02 14:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.61
Megtaláltuk.
Köszönjük a rejtést!

Judit & Áronpapa

Sztúpa 
steve3627 2021.04.01 15:09 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Steve3627 és Saxil [Geoládák v3.9.6]

moli_gyuri 2021.03.29 15:55 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.82
Örülünk, hogy ehhez a sztupához elhozott a láda. Már ismerünk néhány sztupát az országban.
köszi a rejtést. Cilu&Gyurkoo
Mazsom

tavaszi hérics
nünüke, az első tavaszi bogár 
Xirlegna 2021.03.28 17:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

molylepke 2021.03.21 14:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

nfmate 2021.03.21 11:32 - Megtaláltam
Kiscsaláddal, egy kényelmes séta. Köszönet [Geoládák v3.9.6]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (557 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]