FAQ
2609. Értékeink nyomában (GCOZER)

A könyvtár épülete régen és most

A könyvtár épülete régen és most

A Tiszti Kaszinó

A Tiszti Kaszinó

Az Olvasó épülete 1925-ben

Az Olvasó épülete 1925-ben

Az Olvasó színházterme régen és most

Az Olvasó színházterme régen és most

Az Ózdi Vasgyári Olvasó Egylet emblémája 1910-ben

Az Ózdi Vasgyári Olvasó Egylet emblémája 1910-ben
Szélesség N 48° 12,752'
Hosszúság E 20° 17,742'
Magasság: 229 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.08.29 14:00
Megjelenés időpontja: 2009.09.25 23:10
Utolsó változás: 2012.11.19 23:35
Rejtés típusa: Multi geoláda (4V)
Elrejtők: Eszter, Viki, Zorka és Zoli
Ládagazda: REViZorZ
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 900 m
Megtalálások száma: 216, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


WAP
1. N 48°12,752' E 20°17,742' A bejárat mellett mellmagasságban lévő táblán olvasható első évszám.
2. N 48°13,022' E 20°17,675' Az ajtóval szemben állva a jobb felső sarokban elhelyezett kis táblán lévő szám
3. N 48°13,057' E 20°17,724' Az épületen lévő külső ajtók száma, beleértve a hátsó lemezajtót is.
4. N 48°13,084' E 20°17,905' A bejárati ajtóval szemben állva a bal oldalon lévő márványtábla második sorában olvasható évszám
A jelszó a négy ponton talált számok egymás után írva. Összesen 10 számjegy.
END WAP


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Ez a séta Ózd épített értékeit mutatja be.

Ózd infrastruktúrája a vasgyártás kezdetétől rohamos fejlődésbe kezdett, az egyre nagyobb lélekszám egyre több intézményt kívánt. A város kulturális fejlődése is elkezdődött a XX. század elején, aminek a mai napig jó néhány "nyoma" maradt.
Ezen épületeknek a város története során több funkciójuk is volt, de volt idő, mikor semmilyen élet sem zajlott bennük. Az Ózdi Kohászati Üzemek bezárását követő években a város nem tudta méltóképpen fenntartani az örökséget, amit az egykori gyár után kapott, az épületek állapota romlásnak indult.
Az elmúlt évek során azonban nem kevés áldozattal sikerült Ózd egykori kincseit felújítani és élettel megtölteni.
Ezeket a kulturális sarokköveket szeretnénk bemutatni a következő négypontos multival, ami csupa virtuális pontból áll. Ezt az indokolja, hogy olyan forgalmas helyeket járunk be, ahol folyamatosan változik a környezet, s nem lenne szerencsés évente odébb pakolászni egy hagyományos pontot... és sajnos félő, hogy gyakran lába is kélne...

Egykor Ózd és a környező települések (Vasvár, Sajóvárkony, Bolyok) jelentéktelen, földművelésből élő falvak voltak. 1817-től a Sturman család és egy vagyonos csoport törekvésének megfelelően megkezdődött az ipari méretű vasgyártás előkészítése. Ennek eredményeképpen felépült 1847-től a Gömöri Vasművelő Egyesület. 1881-től a vasgyártás minőségi és mennyiségi követelményeit szem előtt tartva fúzióra lépett az ózdi Rimamurány-völgyi Vasmű Egyesület és a Salgótarjáni Vasfinomító Társulat, s létrejött Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű, aminek köszönhetően Ózdon és környékén tömegesen jöttek létre munkahelyek. A lakók kulturális igényeinek kiszolgálása is szükségessé vált.

1. Könyvtár
A sétát Ózd bibliotékájánál kezdjük.
 N 48° 12,752' E 20° 17,742' 229 m [GCOZER-1]
A jelenlegi Városi Könyvtár épületét 1925-26-ban építették a közügyek intézése céljából. A nagyközség vezetői és munkássága támogatásával épült Községháza, később Tanácsháza 1988-ig látta el funkcióját, ezután költözött ide a város legnagyobb bibliotékája. Az épületben maradt a házasságkötő terem, és 1990-től ide került a Műszaki Könyvtár gyűjteménye, ami addig az Ózdi Gyári Tiszti Kaszinó épületében volt.
Az eklektikus stílusú épület ad otthont az időközben megszűnt környékbeli fiókkönyvtáraknak is.
A könyvtár múltja és jelene és nyitva tartása iránt érdeklődők itt olvashatnak bővebben. Ózd várossá nyilvánításának 50. évfordulóján az épület külső falára emléktábla került.
A jelszó első részlete a bejárat mellett mellmagasságban lévő táblán olvasható első évszám. Összesen négy számjegy.

2. Kaszinó
Az Tiszti Kaszinó épülete a következő pont.
 N 48° 13,022' E 20° 17,675' 220 m [GCOZER-2]
1881-ben a gyár főtisztviselői, tisztviselői, gyári iskola tanítói, a helyi hatóságok vezető tisztviselői, a főszolgabíró, a szolgabírák, a községi jegyző és a három vallásfelekezet papjai számára megalakult Tiszti Kaszinó az addigi gyári élelmezési irodák és az ugyanabban az épületben lévő élelmezési üzlet - provizorát - fölé épített emeleten kapott helységet. Az építés 1884-ben valósult meg.
A Jedech nevű építész terveinek megfelelően tágas táncterem, tiszti étkező, olvasószoba, biliárd és vendégszobák fogadták a kaszinó tagjait. Főleg a szórakozás céljaira épült a Tiszti Kaszinó, és bár eleinte mindössze 40 tagja volt, a gyár fejlődésével egyre többen lettek. Szükségessé vált az épület bővítése, ami 1896-ban valósult meg. A hátsó szárnyba kerültek a vendégszobák. Mai formáját az 1938-as átépítés után nyerte el. Az átalakítás során a külső, eklektikus neoreneszánsz stílust változatlanul hagyták, a belső teret viszont alaposan átalakították. A legdíszesebb tánctermet, mai nevén tükörtermet rejtett világítással, és az épület többi részével egységben lévő gazdag gipszstukkó díszítéssel látták el.
A kohászat működése idején az épületben új funkciókat kapott. Itt volt a Pártoktatók Háza, de nevezték Technika Házának is és megszűntéig itt volt a Műszaki Könyvtár. Az ÓKÜ megszűntével a Kincstári Vagyonigazgatóság tulajdonába került, ettől kezdve az épület állapota romlásnak indult.
2002-ben a szomszédos Olvasóval együtt visszakerült Ózd város tulajdonába, ezt követően került sor az épület rehabilitációjára. Először a hátsó szárny került felújításra. Jelenleg itt működik a Zeneiskola.
Az első rész felújítását követően a földszinti helységekben elindult a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem két kihelyezett főiskolai kara. Az emelet a város ünnepi eseményeinek, konferenciáknak, egyéb gyűléseknek díszes helyszíne.
A bejutni a főiskola működési idejében lehet, de a felső szint látogatása csak bizonyos ünnepek, összejövetelek alkalmával lehetséges.
A jelszó második része az épület hátsó szárnyában működő zeneiskola bejárati ajtajával szemben állva a jobb felső sarokban elhelyezett kis táblán lévő szám. Összesen egy számjegy.

3. Olvasó
A harmadik állomás az Olvasó néven ismert épület.
 N 48° 13,057' E 20° 17,724' 221 m [GCOZER-3]
Az épületet a Rimamurány-Salgótarjáni Rt. építtette a dolgozók kulturális igényei kielégítésére. Az Olvasó mindmáig ezt a célt szolgálja.
Az Ózdi Vasgyári Olvasó Egyletnek megalakulásakor nem volt székháza. Mivel más lehetőség nme volt, a Tiszti Kaszinóban egy helységet biztosítottak számukra. Ezt azonban hamar kinőtték, 1896-ra már kétszáz főt számláló tagsággal bírt az egyesület, szükségessé vált egy saját székház. A gyár főkapujával szemben lévő két főmesteri lakást alakították át erre a célra, amihez 1901-ben egy tánctermet építettek színpaddal.
A taglétszám növekedése miatt mintegy húsz évvel később az épületet lebontották, és helyére a ma is álló új Olvasót építették fel.
Megépítésekor az ország hatodik legnagyobb színháztermével rendelkezett, 10 méteres színpadnyílással, 1140 fős nézőtérrel várta a színházszerető közönséget. Itt kapott helyet 1990-ig a Városi Könyvtár is. Az épületet 1980-83 között felújították, de az Ózdi Kohászati Üzemek megszűntével az Olvasó - akkori nevén Liszt Ferenc Művelődési Ház - financiális és szervezeti problémákkal kezdett küzdeni, aminek következtében az ezredforduló előtt be kellet zárni. Több éven keresztül üresen állt, állaga leromlott, mikor ismét a város tulajdonába került. Egy újabb rekonstrukció után 2007-ben jelenlegi formájában átadták, azóta székhelye az Ózdi Művelődési Intézményeknek . Az impozáns épület gondos felújítás után nyerte el mostani állapotát, aki teheti nézze meg az Olvasót belülről is. A nyitva tartás a gyakorlatban folyton változó, a programok függvényében.
A jelszó harmadik része az Olvasó épületén lévő külső ajtók száma, beleértve a hátsó lemezajtót is. ( Egy kétszárnyas ajtó egynek számít. ) Összesen egy számjegy

4. Múzeum
A séta utolsó pontja a Városi Múzeum épülete.
 N 48° 13,084' E 20° 17,905' 224 m [GCOZER-4]
A millenium évében, 1896-ban került átadásra. Akkor iskolának készült hét tanteremmel, ami az idők során több szükségszerű átépítés után tizenöt tanteremmel, könyvtárral, napközi otthonnal, tanműhellyel és szertárakkal a maga korában páratlan iskolaépület lett Majd száz évnyi működés után 1983-ban az iskola egy új épületben összeköltözött a Bem Úti Iskolával. Az épület az ÓKÜ tulajdonába került, majd felújítását követően itt rendezték be a Kohászati Gyártörténeti Múzeumot. Az 1994-től önkormányzati tulajdonba került gyűjteményt folyamatosan bővítve a város létrehozta a Városi Múzeumot . Azóta a gyár múltját bemutató tárlaton kívül látható itt régészeti, sporttörténeti, pedagógiai, életmód és ásványkiállítás is.
A jelszó utolsó része a bejárati ajtóval szemben állva a bal oldalon lévő márványtábla második sorában olvasható évszám. Összesen négy számjegy

A jelszó a négy ponton lévő számjegyek egymás után írva. Összesen tíz számjegy.

Jó keresést kívánunk!

free counters
Állapot: kereshető

KRW értékelés (105 db): környezet: 4.29 rejtés: 3.99 web: 4.57 átlag: 4.28

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Kalamona 2022.09.17 18:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

pgyp 2022.09.10 17:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

james 2022.09.09 13:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
James [Geoládák v3.12.10]

bacsnyir 2022.09.02 17:33 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.90
A mai ózdi séta számomra revelatív erejű újdonság volt, és jelentős része ezekhez a pontokhoz kötődik. A múzeumban (4. pont) 3 órát töltöttem, és megérte - kiemelt figyelmet kaptunk az ott dolgozóktól, de érdekes a gyűjtemény is, különösen a gyártörténeti része. A legnagyobb élményt az egykori Olvasó (3. pont) jelentette: noha semmi program nem volt, simán beengedtek, sőt körbekalauzoltak az ott dolgozók, és a színházterembe is bevezettek, felkapcsolták a villanyt a kedvemért - elképesztően igényes a hely, bár most már csak kb. 800 ülése van, de így is annyi férőhelyes mint a budapesti Operaház... Ezen kívül megnéztem a múzeum mellett 6 éve megnyitott Nemzeti Filmtörténeti Élményparkot, az is különleges (a Digitális Erőmű sajnos bezárt, mire végeztem). Elképesztő, hogy milyen sok élményt nyújtó kulturális, épített öröksége (is) van ennek a városnak, még ha közülük sok romlik, pusztul, vagy már fel is számolódott a rendszerváltás óta elmúlt évtizedekben. Igazán megérdemelné a sorsa újbóli felívelését. Köszönöm a rejtőnek a sétát!
A "rejtések" tulajdonképpen rendben vannak, bár még a virtuális "keretet" elfogadva sem túl fantáziadúsak. Az első pontnál pedig nem is egyértelműek (2 tábla is van a bejáratnál, összesen 5 évszámmal, nos ezek közül a bal oldali tábla legelső évszáma a "nyerő", mint azt 3. próbálkozásra sikerült kiderítenem a találat regisztrációjánál)...

Corso123 2022.08.15 18:46 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.70
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

gyoppka 2022.08.14 12:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

N.Zs. 2022.07.31 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.54
A hétvégén küzdöttünk az esővel. Szuhafőnél bőrig áztunk és egészen Ózdig autóztunk esőmentes időért. A két multi pontjai GCOZDS és GCOZER mentén jól körbejártuk a várost. Nagyon kellemes csalódás volt. A nap végén itt ebédeltünk késő délután. Minden finom volt.

IMG_1341IMG_1342
IMG_1343IMG_1345
IMG_1348IMG_1349
IMG_1350IMG_1353
IMG_1354IMG_1355
IMG_1360IMG_1361
IMG_1363IMG_1364
IMG_1407IMG_1409
IMG_1410 
Gibix75 2022.07.24 11:20 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.11]

boje 2022.07.17 15:11 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést!
Tomi, Zsófi,Zsuzsa, Jenő [Geoládák v3.12.10]

kitkat0123 2022.07.12 14:43 - Megtaláltam
Nagyon szépen köszönöm a rejtést és a munkát, amit a láda kihelyezésébe fektettél.
[Geoládák v3.12.10]

Robogo 2022.07.12 14:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, log később. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Patent&Lord 2022.06.19 18:04 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! :) [Geoládák v3.12.10]

benist 2022.05.27 10:11 - Megtaláltam
A kaszinó környékén parkoltunk, innen jártuk be a nevezetes épületeket. A környék egyes épületmaradványai riasztó mementói a múltnak. Az 1. pont, könyvtárnál a bejárat mellett két oldalon is van tábla, összesen öt évszámmal. Mivel a mellmagasság eléggé egyéni jellemző, találgatássál másodikra sikerült a bejegyzés.

reczy 2022.05.25 14:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

ViszlaiLívia 2022.05.25 09:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Viktor33 2022.04.30 11:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Kopacs86 2022.04.18 15:42 - Megtaláltam
Ózd
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

ha2 2022.04.16 09:30 - Megtaláltam
Húsvét szombati séta.

IMG_20220416_091244IMG_20220416_091058
IMG_20220416_090732IMG_20220416_090517
Lili és Balu 2022.04.02 13:37 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Nagy Éva 2022.03.27 17:27 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.58
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

balogkryszta 2022.03.27 16:05 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.33 súly: 2.58
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Favágó82 2022.02.03 16:09 - Megtaláltam KRW környezet: 1 rejtés: 2 web: 5 átlag: 2.67 súly: 3.00
Gettó!

Fazék 2022.01.15 15:00 - Megtaláltam
A GC20BK teljesítése után még világosban teljesíthetőnek tűnt pár pont, így Ózd felé vettem az irányt. Sáta felől érkeztem, így Ózd első néhány kilométerén jobbára csak a roma nyomorúságot lehetett látni. A pontok szépek és érdekesek, de nagy volt a kontraszt a pár perccel korábbi látványhoz képest.

Friss építésAz ipari múlt
FLAC 2022.01.01 12:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

MaFe örs 2021.10.26 13:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (216 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]