geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2609. Értékeink nyomában (GCOZER)

A könyvtár épülete régen és most

A könyvtár épülete régen és most

A Tiszti Kaszinó

A Tiszti Kaszinó

Az Olvasó épülete 1925-ben

Az Olvasó épülete 1925-ben

Az Olvasó színházterme régen és most

Az Olvasó színházterme régen és most

Az Ózdi Vasgyári Olvasó Egylet emblémája 1910-ben

Az Ózdi Vasgyári Olvasó Egylet emblémája 1910-ben
Szélesség N 48° 12,752'
Hosszúság E 20° 17,742'
Magasság: 229 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.08.29 14:00
Megjelenés időpontja: 2009.09.25 23:10
Utolsó változás: 2012.11.19 23:35
Rejtés típusa: Multi geoláda (4V)
Elrejtők: Eszter, Viki, Zorka és Zoli
Ládagazda: REViZorZ
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 900 m
Megtalálások száma: 189, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


WAP
1. N 48°12,752' E 20°17,742' A bejárat mellett mellmagasságban lévő táblán olvasható első évszám.
2. N 48°13,022' E 20°17,675' Az ajtóval szemben állva a jobb felső sarokban elhelyezett kis táblán lévő szám
3. N 48°13,057' E 20°17,724' Az épületen lévő külső ajtók száma, beleértve a hátsó lemezajtót is.
4. N 48°13,084' E 20°17,905' A bejárati ajtóval szemben állva a bal oldalon lévő márványtábla második sorában olvasható évszám
A jelszó a négy ponton talált számok egymás után írva. Összesen 10 számjegy.
END WAP


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Ez a séta Ózd épített értékeit mutatja be.

Ózd infrastruktúrája a vasgyártás kezdetétől rohamos fejlődésbe kezdett, az egyre nagyobb lélekszám egyre több intézményt kívánt. A város kulturális fejlődése is elkezdődött a XX. század elején, aminek a mai napig jó néhány "nyoma" maradt.
Ezen épületeknek a város története során több funkciójuk is volt, de volt idő, mikor semmilyen élet sem zajlott bennük. Az Ózdi Kohászati Üzemek bezárását követő években a város nem tudta méltóképpen fenntartani az örökséget, amit az egykori gyár után kapott, az épületek állapota romlásnak indult.
Az elmúlt évek során azonban nem kevés áldozattal sikerült Ózd egykori kincseit felújítani és élettel megtölteni.
Ezeket a kulturális sarokköveket szeretnénk bemutatni a következő négypontos multival, ami csupa virtuális pontból áll. Ezt az indokolja, hogy olyan forgalmas helyeket járunk be, ahol folyamatosan változik a környezet, s nem lenne szerencsés évente odébb pakolászni egy hagyományos pontot... és sajnos félő, hogy gyakran lába is kélne...

Egykor Ózd és a környező települések (Vasvár, Sajóvárkony, Bolyok) jelentéktelen, földművelésből élő falvak voltak. 1817-től a Sturman család és egy vagyonos csoport törekvésének megfelelően megkezdődött az ipari méretű vasgyártás előkészítése. Ennek eredményeképpen felépült 1847-től a Gömöri Vasművelő Egyesület. 1881-től a vasgyártás minőségi és mennyiségi követelményeit szem előtt tartva fúzióra lépett az ózdi Rimamurány-völgyi Vasmű Egyesület és a Salgótarjáni Vasfinomító Társulat, s létrejött Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű, aminek köszönhetően Ózdon és környékén tömegesen jöttek létre munkahelyek. A lakók kulturális igényeinek kiszolgálása is szükségessé vált.

1. Könyvtár
A sétát Ózd bibliotékájánál kezdjük.
 N 48° 12,752' E 20° 17,742' 229 m [GCOZER-1]
A jelenlegi Városi Könyvtár épületét 1925-26-ban építették a közügyek intézése céljából. A nagyközség vezetői és munkássága támogatásával épült Községháza, később Tanácsháza 1988-ig látta el funkcióját, ezután költözött ide a város legnagyobb bibliotékája. Az épületben maradt a házasságkötő terem, és 1990-től ide került a Műszaki Könyvtár gyűjteménye, ami addig az Ózdi Gyári Tiszti Kaszinó épületében volt.
Az eklektikus stílusú épület ad otthont az időközben megszűnt környékbeli fiókkönyvtáraknak is.
A könyvtár múltja és jelene és nyitva tartása iránt érdeklődők itt olvashatnak bővebben. Ózd várossá nyilvánításának 50. évfordulóján az épület külső falára emléktábla került.
A jelszó első részlete a bejárat mellett mellmagasságban lévő táblán olvasható első évszám. Összesen négy számjegy.

2. Kaszinó
Az Tiszti Kaszinó épülete a következő pont.
 N 48° 13,022' E 20° 17,675' 220 m [GCOZER-2]
1881-ben a gyár főtisztviselői, tisztviselői, gyári iskola tanítói, a helyi hatóságok vezető tisztviselői, a főszolgabíró, a szolgabírák, a községi jegyző és a három vallásfelekezet papjai számára megalakult Tiszti Kaszinó az addigi gyári élelmezési irodák és az ugyanabban az épületben lévő élelmezési üzlet - provizorát - fölé épített emeleten kapott helységet. Az építés 1884-ben valósult meg.
A Jedech nevű építész terveinek megfelelően tágas táncterem, tiszti étkező, olvasószoba, biliárd és vendégszobák fogadták a kaszinó tagjait. Főleg a szórakozás céljaira épült a Tiszti Kaszinó, és bár eleinte mindössze 40 tagja volt, a gyár fejlődésével egyre többen lettek. Szükségessé vált az épület bővítése, ami 1896-ban valósult meg. A hátsó szárnyba kerültek a vendégszobák. Mai formáját az 1938-as átépítés után nyerte el. Az átalakítás során a külső, eklektikus neoreneszánsz stílust változatlanul hagyták, a belső teret viszont alaposan átalakították. A legdíszesebb tánctermet, mai nevén tükörtermet rejtett világítással, és az épület többi részével egységben lévő gazdag gipszstukkó díszítéssel látták el.
A kohászat működése idején az épületben új funkciókat kapott. Itt volt a Pártoktatók Háza, de nevezték Technika Házának is és megszűntéig itt volt a Műszaki Könyvtár. Az ÓKÜ megszűntével a Kincstári Vagyonigazgatóság tulajdonába került, ettől kezdve az épület állapota romlásnak indult.
2002-ben a szomszédos Olvasóval együtt visszakerült Ózd város tulajdonába, ezt követően került sor az épület rehabilitációjára. Először a hátsó szárny került felújításra. Jelenleg itt működik a Zeneiskola.
Az első rész felújítását követően a földszinti helységekben elindult a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem két kihelyezett főiskolai kara. Az emelet a város ünnepi eseményeinek, konferenciáknak, egyéb gyűléseknek díszes helyszíne.
A bejutni a főiskola működési idejében lehet, de a felső szint látogatása csak bizonyos ünnepek, összejövetelek alkalmával lehetséges.
A jelszó második része az épület hátsó szárnyában működő zeneiskola bejárati ajtajával szemben állva a jobb felső sarokban elhelyezett kis táblán lévő szám. Összesen egy számjegy.

3. Olvasó
A harmadik állomás az Olvasó néven ismert épület.
 N 48° 13,057' E 20° 17,724' 221 m [GCOZER-3]
Az épületet a Rimamurány-Salgótarjáni Rt. építtette a dolgozók kulturális igényei kielégítésére. Az Olvasó mindmáig ezt a célt szolgálja.
Az Ózdi Vasgyári Olvasó Egyletnek megalakulásakor nem volt székháza. Mivel más lehetőség nme volt, a Tiszti Kaszinóban egy helységet biztosítottak számukra. Ezt azonban hamar kinőtték, 1896-ra már kétszáz főt számláló tagsággal bírt az egyesület, szükségessé vált egy saját székház. A gyár főkapujával szemben lévő két főmesteri lakást alakították át erre a célra, amihez 1901-ben egy tánctermet építettek színpaddal.
A taglétszám növekedése miatt mintegy húsz évvel később az épületet lebontották, és helyére a ma is álló új Olvasót építették fel.
Megépítésekor az ország hatodik legnagyobb színháztermével rendelkezett, 10 méteres színpadnyílással, 1140 fős nézőtérrel várta a színházszerető közönséget. Itt kapott helyet 1990-ig a Városi Könyvtár is. Az épületet 1980-83 között felújították, de az Ózdi Kohászati Üzemek megszűntével az Olvasó - akkori nevén Liszt Ferenc Művelődési Ház - financiális és szervezeti problémákkal kezdett küzdeni, aminek következtében az ezredforduló előtt be kellet zárni. Több éven keresztül üresen állt, állaga leromlott, mikor ismét a város tulajdonába került. Egy újabb rekonstrukció után 2007-ben jelenlegi formájában átadták, azóta székhelye az Ózdi Művelődési Intézményeknek . Az impozáns épület gondos felújítás után nyerte el mostani állapotát, aki teheti nézze meg az Olvasót belülről is. A nyitva tartás a gyakorlatban folyton változó, a programok függvényében.
A jelszó harmadik része az Olvasó épületén lévő külső ajtók száma, beleértve a hátsó lemezajtót is. ( Egy kétszárnyas ajtó egynek számít. ) Összesen egy számjegy

4. Múzeum
A séta utolsó pontja a Városi Múzeum épülete.
 N 48° 13,084' E 20° 17,905' 224 m [GCOZER-4]
A millenium évében, 1896-ban került átadásra. Akkor iskolának készült hét tanteremmel, ami az idők során több szükségszerű átépítés után tizenöt tanteremmel, könyvtárral, napközi otthonnal, tanműhellyel és szertárakkal a maga korában páratlan iskolaépület lett Majd száz évnyi működés után 1983-ban az iskola egy új épületben összeköltözött a Bem Úti Iskolával. Az épület az ÓKÜ tulajdonába került, majd felújítását követően itt rendezték be a Kohászati Gyártörténeti Múzeumot. Az 1994-től önkormányzati tulajdonba került gyűjteményt folyamatosan bővítve a város létrehozta a Városi Múzeumot . Azóta a gyár múltját bemutató tárlaton kívül látható itt régészeti, sporttörténeti, pedagógiai, életmód és ásványkiállítás is.
A jelszó utolsó része a bejárati ajtóval szemben állva a bal oldalon lévő márványtábla második sorában olvasható évszám. Összesen négy számjegy

A jelszó a négy ponton lévő számjegyek egymás után írva. Összesen tíz számjegy.

Jó keresést kívánunk!

free counters
Állapot: kereshető

KRW értékelés (98 db): környezet: 4.30 rejtés: 4.01 web: 4.56 átlag: 4.29

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


majeri 2021.08.17 13:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Sz.vivi 2021.08.06 15:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

kakonyi 2021.08.06 15:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Sanyaboy82 2021.07.03 19:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

szeles 2021.06.18 18:25 - Megtaláltam
Megtaláltam.

eszluzsu 2021.05.22 17:01 - Megtaláltam
Ládavadász Pistivel közös találat
Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

ládavadász Pisti 2021.05.22 14:33 - Megtaláltam
Megtaláltuk Eszluzsuval, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Fehér Márton 2021.04.14 17:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Szalamandra66 2021.03.27 10:44 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.03
Egész napos Ózdi városnézés alkalmával. A nehéz sorsú város milyen sokat ad, arra, hogy a szép épületeit rendben tartsa. Megjegyzem, hogy az első ponton nem 1, hanem 2 db tábla található azonos, mellmagasságban, és mindkettőn van évszám. Szemben állva a bal a nyerő. Továbbá érdemes szobrokat, szocialista domborműveket, régi szebb napokat látott lakóházakat is fotózni.

orszagoskek 2021.02.21 10:32 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.67 súly: 3.65
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget! Bővebben később. Tamás [Geoládák v3.9.6]
Útban hazafelé körbejártuk a pontokat. Kár ezért a városért.

vlala67 2020.12.09 12:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

utigabi60 2020.11.21 13:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

xandra.nemeth 2020.10.17 14:29 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.26
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.5]

pliptai 2020.08.29 16:30 - Megtaláltam
A hiányos Ózdi séta ládasorral szemben ez rendben volt. Lehetne a két multiból akár egyet is csinálni, ha már a sétás úgy is adoptálható. Köszönet a rejtésért!

targonczas 2020.08.23 07:54 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.12]

maxxtro123 2020.08.07 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.85
Köszi

VenTOmi 2020.07.20 15:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

Évi&Zoli 2020.05.30 16:20 - Megtaláltam
A GCTerr megtalálása után hazauton megálltunk Ózdon, hogy végig sétáljuk a multi pontjait. Valamit benéztünk, mert a jelszót nem fogadja el a rendszer. Kérlek fogadd el a fotók alapján! Előre is köszönjük!

[Jóváhagyta: REViZorZ, 2020.05.31 12:40]

Köszönjük a gyors elfogadást!

IMG_20200530_155946IMG_20200530_160401
IMG_20200530_160714IMG_20200530_161949
Aniko & Gyuri 2020.05.02 15:18 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

fulpes 2020.02.09 15:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.72
Ózdnak ezeket a szép épületeit eddig még nem ismertem. Örülök, hogy elvezetett hozzájuk a rejtő. Sajnos a múzeum kapu zárva volt (vasárnap délután), így a negyedik évszámot nem láttam. Kicsit bogarásztam a neten, aztán meg is lett. Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.5]

20200209_15112320200209_152612
20200209_15270920200209_153335
20200209_15350820200209_152228
Judit és Béla 2019.10.26 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.37
Megtaláltuk.

ystray 2019.10.26 14:00 - Megtaláltam
megvan :)

csehipest 2019.10.18 15:05 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Csapdoki 2019.09.15 11:23 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.06
Verseny utáni nap itt is jártam.Köszi.

geoládászok 2019.09.14 13:35 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (189 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]