FAQ
2713. Nova - Barangolás Göcsej "fővárosában" (GCKVNO)

Kilátás

Kilátás

Kilátó

Kilátó

Pince

Pince

Pihenő

Pihenő

Tornapálya

Tornapálya

Nyomvonal

Nyomvonal

Prés

Prés

Templom

Templom

Szobor

Szobor
Szélesség N 46° 40,039'
Hosszúság E 16° 40,737'
Magasság: 221 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.04.10 15:40
Megjelenés időpontja: 2010.04.14 22:10
Utolsó lényeges változás: 2021.07.02 19:15
Utolsó változás: 2021.09.15 22:14
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Nemthi + waneqr
Ládagazda: Nemthi
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.0
Megtalálások száma: 174 + 1 sikertelen + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


Nova szőlőhegyének természeti szépségeire hívja fel a figyelmet a ládasor, egyik pontjával a kilátóba, másikkal a tornapálya közelében fekvő vallási emlékhez invitálva meg a keresőket, ahol maga a láda rejtőzik.
FONTOS, hogy a második ponthoz a kilátó után jutunk el, nem a szőlőhegy elején található tornapálya táblát követve!

A láda a Kerka völgy ládasorozat (GCKV) tagja, melynek célja hazánk dél-nyugati sarkának apró csodáinak bemutatása. Így, ha erre jársz...

A ládába TravelBug nem helyezhető.

Láda
A láda egy zöld tetejű, 11 cm magas henger, ami a liliomlevelek takarásában bújik meg, a talapzat sarka mellett (!ttellem koras ősle bboj, tnel, ebmezs jllÁ)
Kérem, hogy vigyázzunk a virágokra keresés és visszarejtés során is, csak óvatosan!

A jelszó képzéséhez
1. pont - A kilátó  N 46° 40,380' E 16° 40,408' 224 m [GCKVNO-1]
2. pont - Szakrális emlék őrzi a ládát a tornapálya közelében  N 46° 40,039' E 16° 40,737' 221 m [GCKVNO-2]
Figyelem, a jelszó betűkkel írandó!

Megközelítés
Nova a 75-ös út két oldalán, Lenti és Pacsa között fekszik. A ládát a Csömödér-Mikekarácsonyfa felé vezető útról, a "Csicsergő" Szabadidőközpont bejáratával szemben induló hegyre felvezető útról lehet elérni gyalogosan egy kellemes túra során, de gépkocsival és kerékpárral is megközelíthető a szőlőhegyi úton végig, egészen a pihenőhelyig.

Nova
A települést, a "Göcsej fővárosaként" is gyakran emlegetett Novát a Cserta- és a Kerta-patakok fogják közre. Az Árpád-kortól feljegyzett története van, az almádi apátság alapítólevelében leírt birtokhatár ismertető említi először, a veszprémi püspök birtokaként, amely 1777-től a szombathelyi püspöké. Egy Nagy Lajos korából 1453-ból való irat még possessióként említi, ám 1446-ban már oppidumként, tehát mezővárosként regisztrálták. Egy közvetlenül Mohács előtt keletkezett irat 25 telekről és 4 malomról számol be.
A templom plébánosa 1550-ben Petrus vicearchidiaconus volt. Kanizsa eleste után egyre többször jelenik meg határában a török. A városkát megerősítik, de a gyakori betörés miatt a birtokai elpusztásodnak. 1622-ben Ergelics Ferenc püspök 6 év adómentességet ajánl az elhagyott birtokok újratelepülőinek. A török pedig pusztított: 1656-ban a lövei kapitány adja hírül, hogy Zágorhidánál egy nagy török egység cselt vetett az egerszegieknek, s hogy ne tudjanak hírt adni a novaikat elhurcolják. Emberei elvesztését Széchenyi György püspök a szécsiszigetiek pusztításának tartja. A vidék a töröknek is fizetett adót, az utolsó török uraság Mohmed Ispaya volt. A megszállás végén leírják, hogy mekkora pusztulást szenvedtek. Az ősi kéttornyú templom is tető nélkül maradt. Hamarosan azonban békés időszak kezdődik. 1716-tól kereszteltek, 1750-től teljes anyakönyvet vezettek.
Mivel filiális egyháza van, iskolájában a környékbelieket is tanítják. 1871 után kisközséggé fejlődött vissza. A vasúti forgalomtól távol esett és ez magyarázza, hogy nem tudott fejlődni. A szombathelyi püspök egykori birtoka a gróf Batthyány család kezére került.
A település, mint a Göcsej központja még a két világháború között megőrzött szerepéből néhányat járási székhely, s mint ilyen szolgabírói, másrészt körjegyzőségi központ. Volt tüdőgondozó, szülőotthon, orvos, gyógyszertár is. Jelentős számú iparos dolgozott a községben. 1950-ben elveszik járási székhely címét, ezáltal az elvándorlás igen felgyorsul.
Szerencsére az oktatásügyi és kulturális élet megmaradt. 1967-ben nagy erőfeszítésekkel megépült az iskola, amely jelenleg is működik, van óvoda is.
A falu híres plébánosa, Plánder Ferenc Göcsej néprajzának, hagyományainak, történek máig legkiválóbb kutatója volt.
A település környezetében érdemes felkeresni Csömödért (horgásztó), Páka (Öveges-ház, Háromszentek kápolna), Iklódbördőce (Mároki-kápolna).
Forrás: www.nova.hu

Nevezetességek

A SUTTOGÓ templom
A környék egyik legmagasabb temploma a novai Nagyboldogasszony templom Mária Terézia idejében, 1778-ban épült. A templom a régi rossz állapotú helyett épült, a források szerint Hefele Menyhért tervezte az épületet. A barokk stílusú templom freskóit Dorffmaister István készítette, amelyeken Mária életútját követhetjük figyelemmel attól a pillanattól, amikor értesült arról, hogy ő lesz Jézus szülőanyja egészen a mennybemeneteléig. A templom akusztikai különlegessége, hogy a kórusíven található szenteltvíztartóba belesuttogott szó hallatszik a másik szenteltvíztartó felett. A templom orgonáját 1787-ben Treffer János Jakab kőszegi mester műhelyében alkották. Az épület előtt a hívek által emeltetett kereszt áll 1922-ből.
Látogatási idő minden nap 9-12 óra és 14-19 óra között. Elérhetőség.

Forrás:
Templom története
A "suttogó" templom működési elve

Helytörténeti gyűjtemény
"Sokból, amennyit akarsz - kevésből, amennyit lehet", mondja a mottó a Plánder Ferenc Helytörténeti Gyűjteményben, ahol a XIX-XX. századi paraszti táplálkozást és a táplálék megtermelésének, előállításának jellemző helyszíneit: szántóföld, gyümölcsös, pitvar konyha, kamra, kástu, valamint az eszközöket és a kapcsolódó szokásokat mutatják be a fényképek, rekonstrukciók és enteriőrök.
A gyűjtemény a XVIII. század második felében épült földszintes saroképületben, az egykori uradalmi tiszttartói házban került berendezésre. A húsz méter hosszú barokk stílusú épületet északról és nyugatról egy-egy bástya támasztja, a szobái és a folyosók bolthajtásosak, alatta hatalmas pince található, ahol a gróf az aratóknak szánt bort tárolta.
A kiállítás anyagának ismertetése
A látogatás csak előzetes bejelentkezés alapján történik.
Látogatásra jelentkezés

Harangláb
A térség jellemző haranglábát itt is megtalálhatjuk. Nova Zágorhida elnevezésű településrészén áll a XVIII. században épült, római katolikus, műemlék jellegű harangláb. A kisméretű, kétoszlopos, talpas, házas, zártszoknyás építmény jellemzője a rövid nyakrész és az arányosan megnövelt méretű felső süvegtető (lásd még delzala.hu).

Vadászkastély
Nova mellett található az Olga-major vadászkastély, amely valamikor gróf Batthyány Zsigmond tulajdonában volt. A környéken lőtt vadak trófeáival díszített műemlék jellegű épület jelenleg a Zalaerdő Zrt. tulajdona. 1970 szeptemberében itt lőtte Marion Schuster vadászvendég az akkori világrekord trófeát viselő gímbikát. A terület vadászati lehetőségeit újabb színfolttal gazdagítja a nagy vadkanokat rejtő hernyéki vaddisznós kert.
Ifjúsági táboroknak ad otthont a Csicsergő Szabadidőközpont, amely"C" kategóriás ifjúsági szálló. A központban évente több alkalommal is rendeznek a település és környékének hagyományait bemutató programokat, mint amilyen a disznóvágás, kemencés sütés. A gyönyörű táj, a csendes, nyugodt környezet, a jó levegő tökéletes helyszínné teszik a tábort gyermekek és családok, csoportok számára rendezett programok lebonyolítására is.
A település egyik különleges programja a Göcseji Aratónapok, amelynek XX. jubileumi rendezvénye 2008-ban volt. Az idősebbeknek már csak nosztalgia a kézikaszás aratás, a fiatalabbaknak viszont annál nagyobb kuriózum. Előfordult, hogy valaki itt látta életében először, hogyan aratták elődeink a kenyérnek való gabonát, s talán ennél is többen vannak azok, akik itt ismerkedtek a cséphadarós cséplés izzadtságos, fáradtságos munkájával.
Az arató napokon minden évben megválasztják Göcsej első kaszását, aki a kis és nagybandák aratói közül kerül ki. A kiválasztás a meghatározott nagyságú búzatábla learatása után következik, de díjazzák a hagyományos aratási ételeket és italokat bemutató asszonycsoportok legjobbjait is.

Kilátó és tornapálya
Göcsej legszebb dombjait és a környék látképét a nemrég elkészült, szőlőhegyen található kilátóból csodálhatjuk meg, amely mellett pihenőhely is található. Ahogy a szomszédos dombháton is, melyet a hegyi úttal kiegészült, erdei tornapálya fűz fel egy kellemes, majd 3 kilométeres sétaútra.
________________________________________________________

Ládakarbantartás
2021.07.02.
Láda új (ideiglenes) helyre rejtése a tornapálya közelébe.
Kérem, hogy vigyázzunk a virágokra keresés és visszarejtés során is, csak óvatosan!
A koordináták már az új rejtekhelyre mutatnak.

2013.01.01.
Láda újra rejtése új rejtekre, nem a fenyő tövébe. A "Nováért és Gyermekekért Alapítvány" egy új helyszínre telepítette a tornapályát, de az nem változott, hogy a maga a láda a tornapályához invitálja a kincskeresőket, annak utolsó állomásának közelébe. Remélem a rejtekhely helyének ellenére sokáig megfelelő lesz, nem lesz áldozata sem favágóknak, sem kíváncsiskodóknak.
Kérem a gondos visszarejtést!
A koordináták már az új rejtekhelyre mutatnak.

2012. 04. 17.
Csaba & családja jelzése alapján a láda cseréjét terveztem, de a helyszínen látottak alapján a tervet későbbre halasztottam.
A láda ideiglenesen "beteg"-re van állítva, mivel az erdei tornapálya útvonala módosítás alatt van, illetve a pálya elemeit felújítják.
A tornapálya kialakítása után a multi második pontját, a ládát újra elrejtem.
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (97 db): környezet: 4.38 rejtés: 4.25 web: 4.57 átlag: 4.40

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


ata4100 2022.10.12 12:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Molli 2022.09.04 12:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.36
Levadásztam. Köszönöm a rejtést!

IMG_20220904_123327_1IMG_20220904_124411_1
kir6 2022.08.30 16:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

earl77 2022.08.30 16:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Az 1 pontnál az útpontban van a feladat, a leírásban nem volt. [Geoládák v3.12.10]

dnet 2022.08.18 12:13 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.97
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Szabó família 2022.07.17 09:07 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.11]

toroki 2022.03.27 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.39
Köszönöm a rejtést.

hencsibéby 2022.02.06 15:15 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 3.83 súly: 2.20
kÖSZÖNJUK SZÉPEN A REJTÉST,OKOZOTT EGY KIS FEJTÖRÉST :)))

zami 2021.10.31 14:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

BranDroid 2021.08.25 10:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

drkmse 2021.08.13 10:52 - Megtaláltam
Szép a kilátás és a pincesor. Köszönöm a rejtőnek hogy elhozott ide, és Putyi77- nek hogy bejegyzésébel segitett a jelszó képzésében [Geoládák v3.11.3]

kovacsgabi 2021.08.10 16:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Nehéz szülés volt a jelszó első része. [Geoládák v3.11.3]

Brotha20 2021.07.31 20:02 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

karakai 2021.07.31 20:01 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

Putyi77 2021.07.24 11:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3] de a leírásban most nem találtuk, hogy a kilátónál a tetőt belülről tartó gerendák száma kell betűvel. Korábban olvastuk csak azért tudtuk.

Benkő család 2021.07.15 17:45 - Megtaláltam
Megtaláltam

gyulaci 2021.07.12 12:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

adamszo 2021.07.11 16:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

sipsza 2021.07.11 16:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

Nemthi 2021.06.27 19:14 - Egyéb
Láda új (ideiglenes) helyre rejtése a tornapálya közelébe.
Kérem, hogy vigyázzunk a virágokra keresés és visszarejtés során is, csak óvatosan!
A koordináták már az új rejtekhelyre mutatnak.

EdKa 2021.06.24 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.79
Egy kis pihenésre érkeztünk Zala megyébe. Lentiben laktunk, onnét kirándulgattunk, ládáztunk. Sajnos nem volt szerencsénk a ládázások során, több esetben előfordult, hogy a rejtő jóindulatában bízva jelszó nélküli megtalálást jelentettünk. Így vagyunk ezzel a ládával is, az első pont megvan, a másodikkal, azon belül a növényzettel meggyűlt a bajunk. Kérjük a rejtőt, a fényképek alapján fogadja el a megtalálásunkat.

[Jóváhagyta: Nemthi, 2021.07.02 09:41]

108_0049108_0050
Ásványvadász 2021.05.23 12:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.02
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]
A második pont megközelítése a nagy gaz és az éjszakai eső miatt nem volt kellemes. Sajnos az itt található láda beázhatott, a belseje vizes, a benne lévő dolgok penészedni kezdenek. A logfüzet szétesett, most még bele lehet írni, a jelszó olvasható.

fullz 2021.04.05 16:23 - Megtaláltam
Dobozban a papírok nedvesek. Karbantartást igényel.
fullz+Zsuzsa

Benkoek 2021.03.21 10:08 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést.

akarair 2021.01.24 15:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, a láda rendben a helyén!
A közösség nevében is köszönöm a Rejtő munkáját. [Geoládák v3.9.0]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (177 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]