FAQ
3064. Kálvária tér egykor és most (GCKALT)

A Déri Szakközép egykoron, előtérben a stációk

A Déri Szakközép egykoron, előtérben a stációk

A Déri Szakközép ma

A Déri Szakközép ma

Az egykori kápolna

Az egykori kápolna

A templom és a stációk

A templom és a stációk

A templom éjjel

A templom éjjel

Stációk a templom udvarában

Stációk a templom udvarában

Egykor...

Egykor...

... és most

... és most

A háromszögelési pont

A háromszögelési pont

A sétány

A sétány
Szélesség N 46° 15,182'
Hosszúság E 20° 8,084'
Magasság: 98 m
Megye/ország: Csongrád-Csanád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.09.23 21:03
Megjelenés időpontja: 2011.09.23 21:39
Utolsó lényeges változás: 2020.05.19 07:31
Utolsó változás: 2021.01.10 10:29
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: Cerberus
Ládagazda: GSdriver
Nehézség / Terep: 2.5 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 500 m
Megtalálások száma: 675 + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Röviden
Három pontos minimulti. Az első 2 ponton kis táblákon található a végláda N, illetve E koordinátája fémtárgyakra ragasztva. A 3. ponton vár a láda, illetve itt van a pótjelszó is az előző két ponthoz hasonló ragasztott táblára gravírozva. Ha logolni szeretnél a ládában levő füzetbe, akkor feltétlenül olvasd el lejjebb a ládáról szóló fejezetet! Fontos, hogy egyik ponton sem kell elzárt területre, kerítésen belülre bemenni, minden hozzáférhető közterületről. Kérlek, ne tegyél fel a rejtésről képet és ügyelj a gondos visszarejtésre!
N koordináta helye: N 46° 15,182' E 20° 08,084'
E koordináta helye: N 46° 15,193' E 20° 07,774'

A ládába TravelBug HELYEZHETŐ.

A Cerberus csapat negyedik ládája egy könnyű szegedi sétára invitál benneteket a fokozatosan fejlődő, szépülő Kálvária térre. Ha szeretnél egy fél órát kikapcsolódni és kellemes környezetben sétálni, akkor ez a láda pont neked való. A tér látványosabb, vagy érdekesebb pontjait mutatja be ez a minimulti. A leírásból megismerheted a tér történetét, végigsétálva pedig megtapasztalhatod a jelenét, a kettő ugyanis csak együtt igazán érdekes.

A Kálvária tér északi oldalán javasolt parkolni, ahol ez minden időpontban ingyenes, de a környező utcákban sem kell fizetni.

Déri Miksa Ipari Szakközépiskola
Az iskola 1894. szeptember 1-jén nyílt meg. Az akkori neve Állami Fa- és Fémipari Szakiskola Szegeden. Épülete a Mars téren állt, amelyet néhány év alatt kinőtt. Az új épületet Orth Ambrus és Somló Emil tervezte szecessziós stílusban. Az építkezést már 1914-ben befejezték a Kálvária tér 5/B szám alatt, de az átköltözésre akkor nem került sor, közbejött az I. világháború, az épületet hadikórházként kellett használni.
A háború után az új épületét a belgyógyászati és sebészeti klinika, valamint a gyógyszertár és öt elméleti intézet számára szánta a város. 1928-ban költözött a későbbi Nobel-díjas tudós, Szent-Györgyi Albert az épületbe. Itt folytatta kutatásait, és itt talált rá a C-vitamin paprikából való kivonásának titkára.

Az iskola kemény harcok árán 1937-ben kaphatta meg az 1914-ben felépült épületét. A második világháború nagy erkölcsi és anyagi veszteséget okozott az akkori iskolának, de 1945 után az iskola az újbóli fellendülés jeleit mutatta. Az 1948-49-es rendeletek hatására (államosítás) 1949. szeptember 1-jén az iskola Ipari Gimnáziumként indult.
Mivel ez a képzési forma nem vált be, szegedi 17-es számú Gép- és Villamosipari Technikummá alakult 1950-ben. Az iskolának ekkor igen nagy tekintélye volt, egyenrangúnak számított a városban működő gimnáziumokkal. Az iskola 1955-ben vette fel Déri Miksa nevét.

Forrás és bővebb infók az iskola honlapján.

 N 46° 15,203' E 20° 8,012' [GCKALT+Deri Szakkozep]

Az épülettől nem messze, a téren találod az első felkeresendő pontot egy méretes fémtárgyon kb. 220 cm magasan. Ha körforgalomra utaló jelet látsz, nem jársz messze. Itt találod a végláda N koordinátáját egy kis táblácskán.
 N 46° 15,182' E 20° 8,084' 98 m [GCKALT-1]

A Kálvária téri kereszt és elődje, a kápolna
2011. szeptember 11-én felszentelték Szegeden a Kálvária téri Keresztet, ami az egykori Kálvária kápolna helyén kapott helyet, emléket állítva az 1968-ban lerombolt épületnek.

Az első "pestiskápolnát" 1734-ben szentelték fel Szegeden. Az utolsó pestisjárvány 1714-ben volt, a város túlélő lakossága az áldozatok emlékére építtette a kápolnát és a stációkat. Így jött létre a "Szegedi Kálvária". Az 1879-es "Nagy Árvíz" a Kálváriát is megsemmisítette, de a szegediek akarata az 1800-as évek végére helyreállította a kápolnát, amely szebb lett, mint elődje volt. A II. világháborúban az épület megsérült. A háború után a helyreállítására nem is gondoltak, a stációkat "kiverték" (jelenleg a Kálvária téri Szent Kereszt templom kertjében találjuk őket), a kápolnát 1968-ban tankokkal lövették porrá, a dombot eltüntették, helyére benzinkút került.

Az utolsó szegedi belvárosi benzinkút bezárásáról 2003 novemberében döntött a tulajdonos cég, majd 2004. november 4-én kezdődött meg annak lebontása. Több éven át tartó kármentesítést követően megépült a Kálvária domb, melyen két civil egyesület, az Élhető Szegedért Egyesület és a Móravárosért Egyesület kezdeményezésére készült el az emlékhely.

A 6x3 méteres kereszten, melyet Balogh József plébános szentelt fel, három évszám olvasható: 1790 - ekkor épült a kápolna, 1968 - ekkor rombolták le a kápolnát és 2011 - a kereszt állításának éve.
Forrás 1 és Forrás 2.

 N 46° 15,215' E 20° 7,797' [GCKALT+Kereszt]

Móravárosi Szent Kereszt Katolikus Plébániatemplom
A régi időkben jórészt szegény emberek, földművesek, dohányipari munkások lakta városrészben a múlt század első évtizedeiben kezdtek tanítók, tisztviselők kis családi házakat építeni. A terület központja a Kálvária tér volt a kápolnával és a stációkkal. A szentmisék eleinte a kápolnában voltak, majd Glattfelder Gyula csanádi püspök az itt lakó hívek kezdeményezésének eleget téve 1930-ban plébániát alapított, amelynek kegyúri támogatását a város vállalta.

1933-ban, Halász Pál egykori regnumi lelkész, az új plébános áldozatos munkájának, valamint a hívek adományainak és szorgalmának eredményeként új templommal gazdagodott Szeged és a városrész. Két év múlva pedig egészen közel fölépült a Népháznak nevezett katolikus kultúrotthon (a második világháború után Úttörőház, majd a Magyar Televízió körzeti stúdiója).

A templom 1989-ben fíliával gazdagodott: a II. sz. kórházban alapított Szent Kereszt-kápolnával, amelyben a gyógyulni kívánó betegek nyerhetnek vígasztalást és lelkierőt.
"Az új plébániatemplom legfőbb sajátossága megindító egyszerűsége, igénytelensége. Azért épült, hogy csarnokába összegyűjtse a híveket, akiknek szükséglete összejönni, hogy Istenhez imádkozzanak, hogy a szentmiséken részt vegyenek, hogy az Úr szavát meghallgassák" (H. M. 1934.) Ekkor még, a neobarokk virágzása idején annyira merésznek és szokatlannak hatott egy katolikus templomtól ilyenfajta modern puritánság, hogy még a korabeli építészszakma részére is magyarázni kellett a tervezői indíttatások helyénvalóságát.

A templomot Fennesz László tervezte. A szentély középső tengelyében található a Pleskó Béla keze által faragott nagyméretű feszület. Alatta őrzik a Glattfelder püspök adományozta Szent Kereszt ereklyét. A templom karzatán helyezkedik el a néhány évvel ezelőtt felújított Angster-orgona. Az egykori kálvária stációi a templom kertjében tekinthetők meg napjainkban. Forrás

A templom bejáratának közelében - ahonnan a stációkat a kerítésen kívülről is jól láthatod - találod a 2. felkeresendő pontot a végláda E koordinátájával. Itt is fémtárgyon kell kis táblácskát keresned kívülről. Ha 210 cm-nél alacsonyabb vagy, jobb ha felfelé tekintgetsz a kékségbe. Háttal a kerítésnek az igazi.  N 46° 15,193' E 20° 7,774' 98 m [GCKALT-2]

A végláda
Ha levadásztad az első két pontot, akkor már meg is kaparintottad a 15x12x6 cm-es végláda koordinátáit, amibe mérete ellenére csak kisméretű ajándékok férnek. Megtalálni nagyon könnyű, de a logfüzethez csak egy kis munkával juthatsz. Így inkább vedd magadhoz feltünés nélkül a dobozt és menj vele biztos helyre! Ha alaposan megnézed, gyorsan rá fogsz jönni a nyitjára és arra is, hogy hol találod azt, amivel kinyithatod. Ne feledd: többet ésszel, mint erővel! Logolás után pedig gondosan zárd be és tedd vissza a helyére! Kérlek, hogy a rejtésről ne tölts fel fotót a ládaoldalra!

A rejtek a muglik miatt szándékosan veszélyesnek látszik, azonban az egészet mi helyeztük el és ártalmatlan. Keresd a GCKALT feliratot, hogy biztos légy! Más esetben soha ne nyúlj az ilyenekhez! Esőben, hóban, fagyban, ha nem megoldható a feltűnésmentes logolás, ha nem vagy biztos a dolgodban, vagy éppen kisgyerekkel vagy, akkor a pótjelszót ugyanitt felragasztva megtalálod egy kis táblán. Kérlek ne kockáztasd a ládát, inkább logolj a pótjelszóval ilyen esetekben! Köszönöm szépen.

A tér további látnivalói:

Háromszögelési pont:  N 46° 15,192' E 20° 7,922' [GCKALT+Haromszogeles] A háromszögelés egy trigonometriai, geometriai művelet, amellyel egy háromszög két csúcsának koordinátáit, valamint a belső szögeket ismerve meghatározhatóak a harmadik csúcs koordinátái. Leggyakrabban geodéziai mérések során alkalmazzák. Jelentőségük a GPS terjedésével csökken, de nem szűnik meg.

Szeged újjáépítése az 1879-es nagy árvíz után 1880-ban kezdődhetett el. A város újjáépítési tervének kidolgozása Lechner Lajos nevéhez fűződik. Új földmérést, várostérképet, telekkönyvet készítettek. Keze alatt tizennégy mérnök és egy sereg műszaki rajzoló dolgozott, éjjel-nappal mérte, térképezte a várost. A munkához Bainville részletes várostérképe szolgált alapul. 122 elsőrendű és 762 másodrendű háromszögelési pontra függesztett mérnöki hálók között feszült a város belterülete, amiből 160 utca és tér rajza bontakozott elő. A középületek, a vasút és más objektumok hibátlan elhelyezése céljából további tizenegyezer mérőpont felvételére került sor.

A város több pontján közvetve ma is láthatók árvízi emlékként vas háromszögelési pontok, melyek a tervező mérnökök munkáját segítették a város feltérképezésekor. A 3 méter hosszú, a földből 80 cm-re kiálló vasoszlopokból mára 5 maradt meg Szegeden. A Kálvária téren kívül még a Széchenyi térnek a Kárász utca felőli sarkán, a Vám tér és az Alsó-Nyomás sor találkozásában, a Kossuth Lajos sugárút és a Török utca kereszteződésében, valamint a Tompai kapu 1. sz. háza közelében található ilyen objektum.
Forrás 1 és Forrás 2

Játszótér: Található a téren egy korszerűsített, népszerű játszótér is.  N 46° 15,194' E 20° 7,946' [GCKALT+Jatszoter]

"Super Hamburger": A Kálvária téren található egy hamburgerező. Ha megéheznétek, itt ehettek egy jót.  N 46° 15,201' E 20° 7,765' [GCKALT+Hamburgeres]

Kálvária cukrászda: Aki az édességeket szereti annak érdemes betérnie. Saját készítésű süteményeik és fagylaltjaik mindenképp érdemesek egy kóstolásra.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (315 db): környezet: 4.32 rejtés: 4.54 web: 4.66 átlag: 4.51

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Ákos85 2022.07.27 16:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.14
Megtaláltuk köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Karol 2022.07.27 16:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.92
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
[Geoládák v3.12.6]

gy.marci99 2022.07.23 10:30 - Megtaláltam
Megtaláltam!
Köszönöm a rejtést! :D

Sherlockné 2022.07.16 19:47 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.27
Megtaláltuk, köszönjük!

Fonte 2022.07.09 10:58 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.25
De jó! Meglett! [Geoládák v3.12.10]
A multi első két pontját még régebben megtaláltam, de akkor nem leltem a ládára. Most Szegedre indulva újra elővettem a régi papírokat, és most sikerült a ládára lelnem.
Nem vettem ki a helyéről, a dobozra írt jelszóval logoltam.
Természetesen a régi vasasztalt is megkerestem :)

20220709_10102520220709_101304
IMG_20201018_094807IMG_20201018_103852
csunor 2022.07.06 13:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Dobcsi26 2022.07.06 13:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Zsoland 2022.06.04 18:25 - Megtaláltam
Ezt is megtaláltuk, köszönjük. [Geoládák v3.12.10]

Aleph & Rita 2022.05.22 19:15 - Megtaláltam
Ez a multi hosszúra nyúlt, mert van ide telepítve egy virtuális munzee kert, amit leszedegettünk. Na meg a ládánál is elidőztünk picit, amíg megkaparintottuk a logfüzetet. Ötletes.
Köszönjük a lehetőséget!

egynagyati 2022.05.20 10:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

k.makszi 2022.05.16 21:52 - Megtaláltam
Megtaláltuk, ötletes volt a rejtekhely :D köszönjük szépen!

Sötétben kerestük így egy kicsit plusz izgalmasság adódott a kereséshez, ajánlom csak a padokon pihenők nyugalmát érdemes óvni. [Geoládák v3.12.10]

dobozipatikus 2022.05.12 04:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.9]

thunderfan 2022.04.26 23:59 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük szépen a rejtést!

Barbidzsiii 2022.04.23 12:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Az ajándékos zacsi totál ragacs és szakadt.
Valaki cukorkát tett bele.
Kicseréltük a zacsit és feltöltöttük új ajándékokkal. [Geoládák v3.12.8]

Plavi 2022.04.17 15:42 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.70
Előző nap erre jártunk és láttam hogy milyen hangulatos ez a tér. Este megnéztem hogy van itt láda is, így megvolt az ok, hogy másnap visszatérjünk. :)

Nikicsu 2022.04.17 11:18 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm. :) [g:hu 1.6.7]

pbberta 2022.04.16 08:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

MaterDei 2022.04.14 18:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm!:) [Geoládák v3.12.7]

Pissti túrái 2022.03.14 15:11 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.48
Köszi a rejtést!

Túrabolond 2022.03.14 15:11 - Megtaláltam
Köszi, megtaláltuk!

Renaaata 2022.03.13 16:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Bezol 2022.03.13 16:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

derva01 2022.02.27 11:18 - Megtaláltam
Egy újabb élmény, megtaláltam! :D Köszi szépen! ;) [Geoládák v3.12.6]

gubi_2 2022.02.05 13:43 - Megtaláltam
Megvan, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

Malni 2021.12.31 14:58 - Megtaláltam
Megvagy láda, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (681 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]