geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
3064. Kálvária tér egykor és most (GCKALT)

A Déri Szakközép egykoron, előtérben a stációk

A Déri Szakközép egykoron, előtérben a stációk

A Déri Szakközép ma

A Déri Szakközép ma

Az egykori kápolna

Az egykori kápolna

A templom és a stációk

A templom és a stációk

A templom éjjel

A templom éjjel

Stációk a templom udvarában

Stációk a templom udvarában

Egykor...

Egykor...

... és most

... és most

A háromszögelési pont

A háromszögelési pont

A sétány

A sétány
Szélesség N 46° 15,182'
Hosszúság E 20° 8,084'
Magasság: 98 m
Megye/ország: Csongrád-Csanád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.09.23 21:03
Megjelenés időpontja: 2011.09.23 21:39
Utolsó lényeges változás: 2020.05.19 07:31
Utolsó változás: 2021.01.10 10:29
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: Cerberus
Ládagazda: GSdriver
Nehézség / Terep: 2.5 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 500 m
Megtalálások száma: 648 + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Röviden
Három pontos minimulti. Az első 2 ponton kis táblákon található a végláda N, illetve E koordinátája fémtárgyakra ragasztva. A 3. ponton vár a láda, illetve itt van a pótjelszó is az előző két ponthoz hasonló ragasztott táblára gravírozva. Ha logolni szeretnél a ládában levő füzetbe, akkor feltétlenül olvasd el lejjebb a ládáról szóló fejezetet! Fontos, hogy egyik ponton sem kell elzárt területre, kerítésen belülre bemenni, minden hozzáférhető közterületről. Kérlek, ne tegyél fel a rejtésről képet és ügyelj a gondos visszarejtésre!
N koordináta helye: N 46° 15,182' E 20° 08,084'
E koordináta helye: N 46° 15,193' E 20° 07,774'

A ládába TravelBug HELYEZHETŐ.

A Cerberus csapat negyedik ládája egy könnyű szegedi sétára invitál benneteket a fokozatosan fejlődő, szépülő Kálvária térre. Ha szeretnél egy fél órát kikapcsolódni és kellemes környezetben sétálni, akkor ez a láda pont neked való. A tér látványosabb, vagy érdekesebb pontjait mutatja be ez a minimulti. A leírásból megismerheted a tér történetét, végigsétálva pedig megtapasztalhatod a jelenét, a kettő ugyanis csak együtt igazán érdekes.

A Kálvária tér északi oldalán javasolt parkolni, ahol ez minden időpontban ingyenes, de a környező utcákban sem kell fizetni.

Déri Miksa Ipari Szakközépiskola
Az iskola 1894. szeptember 1-jén nyílt meg. Az akkori neve Állami Fa- és Fémipari Szakiskola Szegeden. Épülete a Mars téren állt, amelyet néhány év alatt kinőtt. Az új épületet Orth Ambrus és Somló Emil tervezte szecessziós stílusban. Az építkezést már 1914-ben befejezték a Kálvária tér 5/B szám alatt, de az átköltözésre akkor nem került sor, közbejött az I. világháború, az épületet hadikórházként kellett használni.
A háború után az új épületét a belgyógyászati és sebészeti klinika, valamint a gyógyszertár és öt elméleti intézet számára szánta a város. 1928-ban költözött a későbbi Nobel-díjas tudós, Szent-Györgyi Albert az épületbe. Itt folytatta kutatásait, és itt talált rá a C-vitamin paprikából való kivonásának titkára.

Az iskola kemény harcok árán 1937-ben kaphatta meg az 1914-ben felépült épületét. A második világháború nagy erkölcsi és anyagi veszteséget okozott az akkori iskolának, de 1945 után az iskola az újbóli fellendülés jeleit mutatta. Az 1948-49-es rendeletek hatására (államosítás) 1949. szeptember 1-jén az iskola Ipari Gimnáziumként indult.
Mivel ez a képzési forma nem vált be, szegedi 17-es számú Gép- és Villamosipari Technikummá alakult 1950-ben. Az iskolának ekkor igen nagy tekintélye volt, egyenrangúnak számított a városban működő gimnáziumokkal. Az iskola 1955-ben vette fel Déri Miksa nevét.

Forrás és bővebb infók az iskola honlapján.

 N 46° 15,203' E 20° 8,012' [GCKALT+Deri Szakkozep]

Az épülettől nem messze, a téren találod az első felkeresendő pontot egy méretes fémtárgyon kb. 220 cm magasan. Ha körforgalomra utaló jelet látsz, nem jársz messze. Itt találod a végláda N koordinátáját egy kis táblácskán.
 N 46° 15,182' E 20° 8,084' 98 m [GCKALT-1]

A Kálvária téri kereszt és elődje, a kápolna
2011. szeptember 11-én felszentelték Szegeden a Kálvária téri Keresztet, ami az egykori Kálvária kápolna helyén kapott helyet, emléket állítva az 1968-ban lerombolt épületnek.

Az első "pestiskápolnát" 1734-ben szentelték fel Szegeden. Az utolsó pestisjárvány 1714-ben volt, a város túlélő lakossága az áldozatok emlékére építtette a kápolnát és a stációkat. Így jött létre a "Szegedi Kálvária". Az 1879-es "Nagy Árvíz" a Kálváriát is megsemmisítette, de a szegediek akarata az 1800-as évek végére helyreállította a kápolnát, amely szebb lett, mint elődje volt. A II. világháborúban az épület megsérült. A háború után a helyreállítására nem is gondoltak, a stációkat "kiverték" (jelenleg a Kálvária téri Szent Kereszt templom kertjében találjuk őket), a kápolnát 1968-ban tankokkal lövették porrá, a dombot eltüntették, helyére benzinkút került.

Az utolsó szegedi belvárosi benzinkút bezárásáról 2003 novemberében döntött a tulajdonos cég, majd 2004. november 4-én kezdődött meg annak lebontása. Több éven át tartó kármentesítést követően megépült a Kálvária domb, melyen két civil egyesület, az Élhető Szegedért Egyesület és a Móravárosért Egyesület kezdeményezésére készült el az emlékhely.

A 6x3 méteres kereszten, melyet Balogh József plébános szentelt fel, három évszám olvasható: 1790 - ekkor épült a kápolna, 1968 - ekkor rombolták le a kápolnát és 2011 - a kereszt állításának éve.
Forrás 1 és Forrás 2.

 N 46° 15,215' E 20° 7,797' [GCKALT+Kereszt]

Móravárosi Szent Kereszt Katolikus Plébániatemplom
A régi időkben jórészt szegény emberek, földművesek, dohányipari munkások lakta városrészben a múlt század első évtizedeiben kezdtek tanítók, tisztviselők kis családi házakat építeni. A terület központja a Kálvária tér volt a kápolnával és a stációkkal. A szentmisék eleinte a kápolnában voltak, majd Glattfelder Gyula csanádi püspök az itt lakó hívek kezdeményezésének eleget téve 1930-ban plébániát alapított, amelynek kegyúri támogatását a város vállalta.

1933-ban, Halász Pál egykori regnumi lelkész, az új plébános áldozatos munkájának, valamint a hívek adományainak és szorgalmának eredményeként új templommal gazdagodott Szeged és a városrész. Két év múlva pedig egészen közel fölépült a Népháznak nevezett katolikus kultúrotthon (a második világháború után Úttörőház, majd a Magyar Televízió körzeti stúdiója).

A templom 1989-ben fíliával gazdagodott: a II. sz. kórházban alapított Szent Kereszt-kápolnával, amelyben a gyógyulni kívánó betegek nyerhetnek vígasztalást és lelkierőt.
"Az új plébániatemplom legfőbb sajátossága megindító egyszerűsége, igénytelensége. Azért épült, hogy csarnokába összegyűjtse a híveket, akiknek szükséglete összejönni, hogy Istenhez imádkozzanak, hogy a szentmiséken részt vegyenek, hogy az Úr szavát meghallgassák" (H. M. 1934.) Ekkor még, a neobarokk virágzása idején annyira merésznek és szokatlannak hatott egy katolikus templomtól ilyenfajta modern puritánság, hogy még a korabeli építészszakma részére is magyarázni kellett a tervezői indíttatások helyénvalóságát.

A templomot Fennesz László tervezte. A szentély középső tengelyében található a Pleskó Béla keze által faragott nagyméretű feszület. Alatta őrzik a Glattfelder püspök adományozta Szent Kereszt ereklyét. A templom karzatán helyezkedik el a néhány évvel ezelőtt felújított Angster-orgona. Az egykori kálvária stációi a templom kertjében tekinthetők meg napjainkban. Forrás

A templom bejáratának közelében - ahonnan a stációkat a kerítésen kívülről is jól láthatod - találod a 2. felkeresendő pontot a végláda E koordinátájával. Itt is fémtárgyon kell kis táblácskát keresned kívülről. Ha 210 cm-nél alacsonyabb vagy, jobb ha felfelé tekintgetsz a kékségbe. Háttal a kerítésnek az igazi.  N 46° 15,193' E 20° 7,774' 98 m [GCKALT-2]

A végláda
Ha levadásztad az első két pontot, akkor már meg is kaparintottad a 15x12x6 cm-es végláda koordinátáit, amibe mérete ellenére csak kisméretű ajándékok férnek. Megtalálni nagyon könnyű, de a logfüzethez csak egy kis munkával juthatsz. Így inkább vedd magadhoz feltünés nélkül a dobozt és menj vele biztos helyre! Ha alaposan megnézed, gyorsan rá fogsz jönni a nyitjára és arra is, hogy hol találod azt, amivel kinyithatod. Ne feledd: többet ésszel, mint erővel! Logolás után pedig gondosan zárd be és tedd vissza a helyére! Kérlek, hogy a rejtésről ne tölts fel fotót a ládaoldalra!

A rejtek a muglik miatt szándékosan veszélyesnek látszik, azonban az egészet mi helyeztük el és ártalmatlan. Keresd a GCKALT feliratot, hogy biztos légy! Más esetben soha ne nyúlj az ilyenekhez! Esőben, hóban, fagyban, ha nem megoldható a feltűnésmentes logolás, ha nem vagy biztos a dolgodban, vagy éppen kisgyerekkel vagy, akkor a pótjelszót ugyanitt felragasztva megtalálod egy kis táblán. Kérlek ne kockáztasd a ládát, inkább logolj a pótjelszóval ilyen esetekben! Köszönöm szépen.

A tér további látnivalói:

Háromszögelési pont:  N 46° 15,192' E 20° 7,922' [GCKALT+Haromszogeles] A háromszögelés egy trigonometriai, geometriai művelet, amellyel egy háromszög két csúcsának koordinátáit, valamint a belső szögeket ismerve meghatározhatóak a harmadik csúcs koordinátái. Leggyakrabban geodéziai mérések során alkalmazzák. Jelentőségük a GPS terjedésével csökken, de nem szűnik meg.

Szeged újjáépítése az 1879-es nagy árvíz után 1880-ban kezdődhetett el. A város újjáépítési tervének kidolgozása Lechner Lajos nevéhez fűződik. Új földmérést, várostérképet, telekkönyvet készítettek. Keze alatt tizennégy mérnök és egy sereg műszaki rajzoló dolgozott, éjjel-nappal mérte, térképezte a várost. A munkához Bainville részletes várostérképe szolgált alapul. 122 elsőrendű és 762 másodrendű háromszögelési pontra függesztett mérnöki hálók között feszült a város belterülete, amiből 160 utca és tér rajza bontakozott elő. A középületek, a vasút és más objektumok hibátlan elhelyezése céljából további tizenegyezer mérőpont felvételére került sor.

A város több pontján közvetve ma is láthatók árvízi emlékként vas háromszögelési pontok, melyek a tervező mérnökök munkáját segítették a város feltérképezésekor. A 3 méter hosszú, a földből 80 cm-re kiálló vasoszlopokból mára 5 maradt meg Szegeden. A Kálvária téren kívül még a Széchenyi térnek a Kárász utca felőli sarkán, a Vám tér és az Alsó-Nyomás sor találkozásában, a Kossuth Lajos sugárút és a Török utca kereszteződésében, valamint a Tompai kapu 1. sz. háza közelében található ilyen objektum.
Forrás 1 és Forrás 2

Játszótér: Található a téren egy korszerűsített, népszerű játszótér is.  N 46° 15,194' E 20° 7,946' [GCKALT+Jatszoter]

"Super Hamburger": A Kálvária téren található egy hamburgerező. Ha megéheznétek, itt ehettek egy jót.  N 46° 15,201' E 20° 7,765' [GCKALT+Hamburgeres]

Kálvária cukrászda: Aki az édességeket szereti annak érdemes betérnie. Saját készítésű süteményeik és fagylaltjaik mindenképp érdemesek egy kóstolásra.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (309 db): környezet: 4.31 rejtés: 4.54 web: 4.66 átlag: 4.50

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


DFRi 2021.11.30 11:43 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.78
Megvagy láda :-) Köszi a lehetőséget!!!
Feri&Pilis50 [Geoládák v3.12.2]

kectam 2021.11.18 11:40 - Megtaláltam
Késő őszi geocsavargás LionDaddy-vel Szeged környékén. Gyorsan körbejártuk a teret, kihalt volt minden. A láda gyorsan meglett, nem kellett a pótjelszó.
A hamburgerezőben ebédeltünk, az "Aszfalt Betyár" nagyon finom volt.

phalanx 2021.11.17 18:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Elektra33 2021.11.07 16:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Jo volt! [Geoládák v3.12.2]

Hátramenés 2021.10.26 14:26 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

kitkat0123 2021.10.16 16:20 - Megtaláltam
Nagyon szépen köszönöm a rejtést és a munkát, amit a láda kihelyezésébe fektettél.
[Geoládák v3.12.2]

GeoMogyes 2021.10.13 19:38 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.52
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Kogerj 2021.10.13 15:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

scele 2021.09.23 11:03 - Megtaláltam
mögvan

boobaa 2021.09.17 10:51 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.17 súly: 3.41
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
A három pont bő egy év három különböző szegedi útja alatt lett meg. Köszi! [Geoládák v3.12.1]

golyostoll 2021.09.07 15:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

redzol73 2021.09.05 12:17 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.50 súly: 3.14
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Az első koordináta kicsit nehezen lett meg. Felfelé nézve könnyebb.. [Geoládák v3.11.3]

Molli 2021.08.28 18:04 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.28
Köszönöm a rejtést!

kópé1993 2021.08.28 11:35 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

Xorbit 2021.08.19 14:55 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 4 web: 3.5 átlag: 3.50 súly: 3.26
Szegedi ládázás során.

R-Gyu 2021.08.19 12:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

pötyimiki 2021.08.18 11:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

joco64 2021.08.18 09:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.82
Köszönöm.

laszloze 2021.08.16 13:01 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

MártiSatya 2021.08.15 09:20 - Megtaláltam
Megtaláltuk.Köszönjük a rejtést!
[g:hu+ 2.7.14]

Halmosp 2021.08.13 11:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

putik 2021.08.10 11:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.1]

fulpes 2021.08.09 07:21 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.40
Az első két pontot megtaláltam egy évvel ezelőtt. Akkor nem volt időm már befejezni, most sikerült.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

20210809_072516.jpg20210809_072526.jpg
galaktikus lázadók 2021.08.07 13:10 - Megtaláltam
Az Erő legyen veletek!!
A pótjelszó táblácskája levált a fém felületről. Nem tudtuk orvosolni, a láda mellett van... [Geoládák v3.11.3]

geooszi 2021.08.03 18:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (654 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]