FAQ
309. Esztramos (GCfEsz)
42 (1-32) > >>

Dróntávlatból

Dróntávlatból

Az érczúzó fentről

Az érczúzó fentről

És még fentebbről...

És még fentebbről...

Magasan a bánya felett

Magasan a bánya felett

Földvári Aladár-barlang bejárata és az egykori üzemi alagút

Földvári Aladár-barlang bejárata és az egykori üzemi alagút

Délutáni fényekben

Délutáni fényekben

Az ércosztályozó a hegy lábánál

Az ércosztályozó a hegy lábánál

Magasan a Bódva völgye felett

Magasan a Bódva völgye felett

Az Esztramos legmagasabb pontján

Az Esztramos legmagasabb pontján

Lenézve a bányára

Lenézve a bányára

A felhagyott bánya egyik fala, vasas betelepülésekkel

A felhagyott bánya egyik fala, vasas betelepülésekkel

Bányaudvar

Bányaudvar

A kilátás ÉK felé

A kilátás ÉK felé

Földvári Aladár-barlang bejárata

Földvári Aladár-barlang bejárata

Bárhová lépsz, kincset találsz

Bárhová lépsz, kincset találsz

Kalcittömb

Kalcittömb

Ez is kalcit

Ez is kalcit

Kalcit cipó :)

Kalcit cipó :)

Az üzemi alagút

Az üzemi alagút

Egy szállítószalag

Egy szállítószalag

Surrantó akna felső adagolója

Surrantó akna felső adagolója

Egy motor pókhálós forgórész maradványa

Egy motor pókhálós forgórész maradványa

Profilból

Profilból

Az érczúzó vasszörny

Az érczúzó vasszörny

Szemben a vezérlő

Szemben a vezérlő
42 (1-32) > >>

Az összes képet kérem!
Szélesség N 48° 30,895'
Hosszúság E 20° 45,250'
Magasság: 331 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2002.07.08 07:32
Utolsó lényeges változás: 2020.07.17 06:52
Utolsó változás: 2021.03.21 19:10
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Főtérképész (georgejj) >> skiccpausz
Ládagazda: skiccpausz
Nehézség / Terep: 3.5 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 2600 m
Megtalálások száma: 88 + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente


A KÖZELJÖVŐBEN ATTRAKCIÓ-FEJLESZTÉS VÁRHATÓ A BÁNYA TERÜLETÉN. KÉRLEK TITEKET, HOGY TARTSÁTOK BE AZ ESETLEGES TILTÁSOKAT!

A láda egy jellegzetes sziklahalom egyik nagyobb sziklája alatti üregben található, indokolatlanul sok kővel álcázva! Kérlek hasonló mennyiségűvel rejtsétek vissza, hogy könnyű legyen a rejtek azonosítása.

A ládába TravelBug NEM helyezhető.


NFC tag a ládán. Olvasd le a mobiloddal!
További infók az NFC technológiáról itt.Megközelítés

Több irányból is fel lehet jutni a hegyre.
Talán a legideálisabb Bódvarákó felől, innen indulva:  N 48° 30,661' E 20° 44,173' [GCfEsz+parkoló]. Kövessétek végig a murvás utat, ami kanyarogva felvezet teljesen a bányáig.
Egy másik lehetőség, Tornaszentandrás felől a kék négyzet Kék négyzet jelzést követve.

Az Esztramos

A Cserehát és az Aggteleki-karszt határán emelkedő Rudabánya-Szalonnai-hegység legészakibb tagja, ma megcsonkítva emelkedik a Bódva-völgye fölé. Az Esztramos-hegy egykor közel négyszáz méteres magasságba emelkedő tömegét az elmúlt évszázadokban az ember alul-felül meghódította, kívül és belül is robbantotta, majd utakkal is behálózta, de a kevés, ami az eredeti formájából megmaradt, így is a természet alkotómunkájának egyedülálló példája.
A hegy kiváló minőségű mészkövét és föld alatti vasércteléreit az Árpád-kor óta bányászták, az iparosodás, majd különösen a Trianon utáni új határok után pedig már nagyüzemi módszerekkel, több száz helybélinek munkát adva zajlott a hegy kincseinek kiaknázása. Eközben több mint félszáz barlang nyílt meg, amelyek nagy része a bányászat nélkül valószínűleg örökre ismeretlen maradt volna a hegy mélyében. Mivel azonban a hegy felső, 80 méterének anyaga szinte teljes egészben a szállítószalagon végezte, az itteni barlangokra sajnos találó lett a tiszavirág-életű jelző - legalább is a felfedező ember szemszögéből. Az elbányászott felső szint 23 barlangja közül 18 nyomtalanul megsemmisült - és ez még csak a kutatók előtt ismertté vált üregek száma. Az alsó barlangok is csak kicsit voltak jobb helyzetben, ezek közül sokat a föld alatti bányák művelői törmelékkel töltöttek fel.
Eközben érvénybe lépett az 1961-es természetvédelmi törvény, amely kimondta az ország barlangjainak automatikus, feltétel nélküli védettségét. Három évvel később, egy szokásos bányászati robbantás nyomán nyílt meg a hegy barlangjainak talán legkülönlegesebbje, amelyet később Földvári Aladár geológusról és egyetemi tanárról neveztek el. A kutatások szerint hazánk egyik legősibb, több mint kétmillió éves föld alatti üregét rejtegette itt a hegy, amely még a talajvíz szintje alatt oldódott ki a kőzetből: ezt jelzi az egyedülálló, teljesen vízszintes mennyezet, amelyről cseppkövek százai mellett hatalmas, gomba alakú kőnyelvek lógtak le. A falakat díszítő cseppkövek itt már nem növekednek, a hegy kiemelkedése óta eltelt évezredek óta megőrizték az eredeti formájukat. A mintegy kétszáz méter hosszú barlang alapvető feltárása ugyan megtörtént, sokáig úgy tűnt, hogy természetvédelem ide vagy oda, ez a csoda is a hegy többi barlangjának sorsára jut: a bánya tovább bővült, megsemmisítve az elsőként felfedezett részeket. A megmaradt három terem közül a fejtéshez legközelebb esőben a robbantások lökéshullámai leszakították a függő kőnyelveket, a járatba lejutó munkások és helybéliek pedig a korábbi esetekhez hasonlóan, innen is összegyűjtötték a legszebb, könnyen letörhető képződményeket, hogy ha másként nem, legalább otthoni polcdíszként megőrizzenek valamit a halálra ítélt föld alatti csodákból.
Miközben a bányászok a hegy szikláját növesztették, a természetvédelmi szakemberek a bánya tulajdonosával és a politikusokkal folytatták hasonló, apró lépésekkel haladó munkájukat. Végül, közel két évtizeddel és számtalan sajtómegjelenéssel később megtörtént a csoda: elrendelték a bányászat leállítását a barlang százötven méteres körzetében, megmentve, ami a föld alatti világból addigra megmaradt. Ezt a legtöbben rombarlangnak nevezik - gyorsan hozzátéve, hogy ami itt van, az bizony romjaiban is gyönyörű, sőt: a környék egyik leggazdagabb formakincsét rejtő barlangja. A barlang körüli védőpillérnek nevezett hegyormot később mindhárom oldalról körbeérte a bánya, ami a következő években további, alsóbb teraszokon is folytatódott, immár a barlangtól jóval távolabb, egészen a kitermelés 1994-es beszüntetéséig.
A védőpillér pedig az évek alatt megőrizte nemcsak a barlangot, de mellette, a korábban létesített üzemi alagút egy szakaszát is, ami a nagyipari bányászat első évtizedeiben kötötte össze az eredetileg több pontból kiinduló fejtési területeket. Ipari emlékből azonban ennél sokkal többet tartogat a hegytető: fennmaradt a teljes kőzúzó üzem - pontosabban annak legnagyobb, rongálók által mozdíthatatlan részei. Az itt felaprított kőanyag egy 130 méter magas aknán keresztül hullott a hegy mélyébe, ahonnan már elérhető közelségben volt a bódvaszilasi állomásról induló vasúti vágány. Ez utóbbinak helyén ma a kéktúra útvonala halad, míg a különleges, óriási akna az egykori kiszolgáló építményei mellett gondosan lefedve, egyelőre kifogástalan szerkezeti állapotban várja sorsát.
A barlangban a kilencvenes évek elején kiépültek a látogatást megkönnyítő lépcsők és a világítás is, bár ez utóbbi a rongálások miatt éppen nem működik - a lakott területektől távoli hegytető sajnos a rossz szándékkal érkezők számára is ideális terep.
A barlang alapvetően csak kutatási céllal látogatható, illetve alkalmanként az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága meghirdet nyílt túrákat. A létrák ellenére itt-ott azért minimális mászótudásra is szüksége van annak, aki a kevés adandó alkalommal felfedezheti a barlang egyedülálló világát. Jelenleg újabb látogatási lehetőség nem áll előkészítés alatt, de érdemes követni az ANPI felületét, esetleg addig is megcsodálni a hegy alsóbb bányaszintjének jelenleg is nyitva álló részét.

Rákóczi-barlang

A Rákóczi 1. sz. barlang az Aggteleki Nemzeti Parkban, az Esztramos-hegy belsejében található barlang. Magyarország egyik különösen változatos és gazdag formavilágú, fokozottan védett barlangja. Ez az egyik legszebb, idegenforgalom számára megnyitott barlang hazánkban. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt többi barlangjával együtt 1995 óta a Világörökség része.
A barlangtúra

Földvári Aladár-barlang

A 312 m-es bányaszint fölé emelkedő csúcsrégiójából csupán a botanikai ritkaságokat őrző ún. rákói oromrészt és egy magányos "sziklaszigetet" hagyott meg. Ez utóbbi rejti az egyetlen fennmaradt képviselőjét azoknak az ásványkiválásokban rendkívül gazdag, tágas barlangüregeknek, amelyek - két határozott szintet alkotva kb. 320 ill. 305 m tszf. magasságban - a hatvanas és hetvenes években tárultak fel a bányaművelés során. A miskolci egyetem egykori kiváló geológusprofesszorának nevét viselő Esztramosi Földvári Aladár-barlang "megmenekülése" egyben a barlangok 1961. évi teljes körű védetté nyilvánításának első kézzelfogható eredménye is. Az első olyan barlangunk, amelyet egy működő kőbánya területén, védőpillér kijelölésével (azaz az üregrendszert magába foglaló kőzettömeget elkerülő művelés előírásával) sikerült - ha nem is teljes épségben - megőrizni.

Egyéb infók

Az Esztramos barlangcsodái - A hegytető világa
Esztramos-hegy Wiki
Esztramos-hegy - Tornaszentandrás
Geománia - Esztramos
Esztramosi Földvári Aladár-barlang
A MEGCSONKÍTOTT FÖLDVÁRI ALADÁR-BARLANGRákóczi I.sz. barlang

 N 48° 30,976' E 20° 45,100' [GCfEsz+Földvári Aladár-barlang]
 N 48° 31,246' E 20° 44,943' [GCfEsz+Rákóczi 1. Sz. Barlang]
 N 48° 31,103' E 20° 45,033' [GCfEsz+Érczúzó épület]
 N 48° 31,292' E 20° 44,982' [GCfEsz+Ércosztályozó]
 N 48° 31,103' E 20° 45,033' [GCfEsz+Szép kilátás1]
 N 48° 31,037' E 20° 44,866' [GCfEsz+Szép kilátás2]

Ládatörténet

2020.11.19.
Ládakarbantartás...

2020.07.10.
A láda újra kikerül.
skiccpausz

2003.09.13.
A láda az ANP megállapodás értelmében (részletekhez kattints ide) be lett gyűjtve.

2002.07.08
Az ősláda kihelyezése.
Eredeti rejtők: Főtérképész (georgejj)

"Nagyon szép innen a napfelkelte. Bár gondolom kevesen lesznek, akiket itt fog érni. :)) Egyébként nagyon szép a kilátás is.
Itt történt nemrég az a bizonyos barlangászbaleset is.

A doboz 25x15x5 cm-es kékfedelű dobozka ami nagy kő alatt van kövekkel álcázva.

Bódvarákó faluból a buszfordulónál induló úton közelíthető meg.

Jó túrázást, keresgélést!

Főtérképész"katt

Flag Counter
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (43 db): környezet: 4.73 rejtés: 4.61 web: 4.41 átlag: 4.58

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
-
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

jpal 2022.12.30 11:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.01
Szögligeti szilveszterezés során nagyobb társasággal jártunk az Esztamosnál, vezetett túrán a Rákoczi-barlangot is megnéztük. Lenyűgözőek a barlang cseppkőképződményei és a félig letermelt hegy is.
Köszönjük a rejtést!

IMG_20221230_095449IMG_20221230_100157
IMG_20221230_113414IMG_20221230_123908
IMG_20221230_125748IMG_20221230_130557
IMG_20221230_134121 
Kakesz 2022.11.12 12:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

htibi80 2022.11.12 12:56 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.23
Esztramos via ferrata túrán, Citrommal Alexel, Csabival. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Toti 2022.10.23 14:40 - Megtaláltam
Barlangkutatóként számomra igazán kedves hely. Sokat jártam a hegy gyomrában a barlangokban, most végre a felszínt is volt időnk bejárni Évivel. Csodaszép a táj és a színek így ősszel. A láda a szokásos remek Skiccpausz színvonal NFC taggel is ellátva. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

GeoEvike 2022.10.23 14:38 - Megtaláltam
Lakatos kupa (barlangász zsombolyász verseny) utáni józanodás célpontja lett Esztramos. Nagyon szeretem ezt a bizarr hegyet a bányászati történeteivel és a csodás barlangjaival, a Rákóczi-bg-ban és a felső Földvári Aladár-bg-ban volt szerencsém többször is járni.
Az új ferratát nem próbáltuk ki most, egész sokan voltak. Már a beszállás is csodaszép kilátással rendelkezik. A lenti parkolóban még a kivitelezővel is találkoztunk.
Szuper jó a rejtés, mert eddig valahogy sosem sétáltunk el, pedig gyönyörű az erdő itt is.
Köszönjük szépen a rejtést!
Évi ♡ Toti [Geoládák v3.12.10]

Turabakancs76 2022.09.17 12:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

nikolecica95 2022.09.05 15:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.62
Köszönjük a rejtést ! Nagyszerű hely igazán magával ragadó környezettel.

received_602184651494491received_1484510918688407
received_333357742307081 
farkas_e 2022.09.05 15:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.73
Ez is egy többször nekifutott láda kisárgítása. Még májusban indultunk neki szintén a szakkörösekkel, amikor Tornabarakonyban táboroztunk, de a Tornaszentandrás felőli kék négyzetnél kudarcot vallottunk. Folyik a fakitermelés, így a földutak elvittek, a kék jelzést meg félúton elhagytuk. Visszafelé megtaláltuk ugyan az utolsó négyzetet, de az út erőteljes dzsumbujban folytatódott, így esély nem volt a felmenetelre.
Augusztusban a barakonyi fesztivál után egyedül is megpróbáltam ezt a részt, más irányból de szintén lyukra futottam.
Mivel tavaly jártunk lent a Rákóczi-barlangban, és a hölgy mesélt arról, hogy a barlangbejárat fölött egy igen meredek út felvisz a hegyre, most innen közelítettünk. Anya és Irénke el sem indult, a többiek közül néhányan félúton visszafordultak, végül Jolival jutottunk le a ládáig. A kék négyzet jelzés fentről sem egyértelmű, így megnyugodtam, hogy nem én bénáztam el a dolgot...
A rejtés egyértelmű, a kilátás pazar, a hegy története pedig igen szomorú. Köszönöm a rejtést!

Itt még hetykén...Egy lejárat
elhagyatvabarlangszáj
Meg is festettem! zúzott
Fönt Joli, lent Erikapazar1
pazar2Via ferrata
felérkezvelejárat
fentről 
álomfogók 2022.08.26 11:45 - Megtaláltam
VF kifulladásig

20220826_13170520220826_135909
20220826_13492120220826_133519
20220826_13205620220826_131705
traxx 2022.08.20 13:58 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.49
Megtaláltuk.

Tonyó79 2022.08.14 11:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Margó és Feri [Geoládák v3.12.10]

kamzik 2022.08.12 11:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.10
Köszi a rejtést!

N.Zs. 2022.07.30 10:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.54
Az Esztramos Kalandtúra Egyesület épülete előtt parkoltunk a hegy meredek oldalán. Az elhagyott "kibelezett" épületek mögött láttunk egy ösvényt, de egy másik irányban lévő falmaradványok (korábban itt lehetett a csille) eltérítettek, így szinte toronyiránt kapaszkodtunk fel a hegyre a siklógépház romot érintve. Útközben rengeteg szétdobált vastárgyat találtunk, ami a hegytetőn lévőkkel tetőzött. Nagyon izgalmas hely, érdekes történettel. Az üzemi alagúton végigmentünk és a végén az ablakon kimásztunk a másik oldalon. Jó móka volt, de kezdett gorombulni az idő, így elindultunk a ládát megtalálni. A pontos koordináta alapján hamar előkerült a sok kő között az "igazi". Visszafelé a szerpentines ösvényen mentünk, úgy kicsit egyszerűbb volt. Az ég kicsit később szakadt le, máshol áztunk bőrig....

a mút egy darabjafalak között
IMG_20220730_094952kalcit
kőomlásfelértünk
IMG_1071IMG_1078
a fény az alagút végén a kijáratIMG_20220730_102808
itt kell átbújniIMG_1082
jönnek a felhőkIMG_1085
IMG_1087panoráma
IMG_1094távolról a HEGY
oldal nézeteső után
johnnycache 2022.07.24 09:25 - Megtaláltam
Köszönöm az élményt! :-)

PSZE 2022.07.16 10:16 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.10]

Hegyo 2022.06.26 14:16 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.22
Megtaláltam Balkri5-el és Nboti10-el Földvári Aladár BG.-túra után.. Köszönöm, hogy megmutattad a helyet. [Geoládák v3.12.10]

kacci 2022.06.25 16:00 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.13]

Juju 2022.06.25 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.91
Kacci, Alíz, Miki, Katka, Matyko és Mónika társaságában. Elsőként vezettem egy túrát a Rákóczi 1. sz. barlangban, utána jöttünk fel ide. Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.6 teszt]

Esztramos, háttérben az Alsó-hegyEzen a csonka kúpon vannak a Viaferrata utak
Az egykori őrlőmű 
Nboti10 2022.06.25 14:16 - Megtaláltam
Megtaláltuk Balkri5-tel és Hegyo-val. TFTC!

A két Sanyi 2022.05.12 11:40 - Megtaláltam
Már régóta vártuk, hogy megismerjük e híres, hírhedt hegyet. Mindjárt a Tornaszentandrási rajt után a cölöptologatók áldozatai lettünk. A térképen szereplő zöld csík (Baronek szerint sáv) helyett kék négyzettel volt az út jelölve. Ráadásul nem túl nagy forgalmú, így néha elég dús növényzet rejtette a nyomvonalat. A láda kis keresgélés után meglett, mert bár elég gyorsan kiszúrtuk a kőrakást, de nem a jó lukba néztünk. A találat után még felmentünk a bánya maradványához, megcsodáltuk az ember természet átalakító tevékenységét, és a panorámát észak felé. Néhány érdekes követ is találtunk, de mivel nem vagyunk jártasak a tudományok Kardashian-jában, csak az érdekes csillogásukban gyönyörködhettünk. Utána indultunk, hogy mélyebben is behatolhassunk a hegységbe.

Párduc50 2022.05.12 10:30 - Megtaláltam
Nagyon jó kis hely, érdemes eljönni mindenkinek!

picuresnagyur 2022.05.01 13:11 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.45
Köszönjük

Mathau 2022.04.17 13:04 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.61
Néhány ferrata után...

Favágó82 2022.03.28 15:31 - Megtaláltam KRW környezet: 2.5 rejtés: 2 web: 5 átlag: 3.17 súly: 3.22
Megtaláltuk köszönjük a rejtést!

Csaba & családja 2022.03.24 13:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.67
Megtaláltam köszönöm a rejtést.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (91 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]