FAQ
3295. Budai Arborétum (GCBUAR)

Dísztér (Felső-Kert)

Dísztér (Felső-Kert)

A Tanintézet első épülete - ma az E épület része (forrás: 4djournal.hu)

A Tanintézet első épülete - ma az E épület része (forrás: 4djournal.hu)

Cserjés hortenzia

Cserjés hortenzia

Sziklakert

Sziklakert

Trombitafolyondár

Trombitafolyondár

Levendula

Levendula

Virágzó gránátalma

Virágzó gránátalma

Kerti tó (Alsó Kert)

Kerti tó (Alsó Kert)

Tavirózsa

Tavirózsa

Pihenésre kiválóan alkalmas

Pihenésre kiválóan alkalmas

Seregélyfióka (Pilis50 képe)

Seregélyfióka (Pilis50 képe)

Egy kis hungarikum... Magyar tölgy

Egy kis hungarikum... Magyar tölgy

A Felső Kert térképe

A Felső Kert térképe

Az Alsó Kert térképe

Az Alsó Kert térképe
Szélesség N 47° 28,882'
Hosszúság E 19° 2,334'
Magasság: 131 m
Megye/ország: Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.06.20 21:10
Megjelenés időpontja: 2012.06.21 17:44
Utolsó lényeges változás: 2012.06.21 17:44
Utolsó változás: 2018.01.16 09:15
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Zsolti és Ildi
Ládagazda: Bartha család
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Megtalálások száma: 1587 + 1 jelszó nélküli + 3 sikertelen + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 2.9 megtalálás hetente


WAP:
A láda az Arborétum területén kívül, a Felső Kert kerítésének téglafalában található. További segítség: óylofikanrotasc ttelef, kobaradalégt nabásárakat. Méretei: 14x10x6 cm.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megkérünk mindenkit, hogy a kerítés falát ne rongáljátok, ne bontsátok szét! A megoldás ennél egyszerűbb.

Első ládánkkal a Budai Arborétumba invitálunk Titeket. Szeretnénk számotokra mutatni egy kis "zöld szigetet a rohanó város szívében". Mindenkinek kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Megközelítés:
Kerékpárral a ládáig el lehet menni, viszont kerékpárral nem lehet bemenni az arborétum területére.
Tömegközlekedéssel a Móricz Zsigmond körtérről a 61-es villamossal a Szüret utca nevű megállóig, majd fel a Szüret utcán a ládához. Másik megközelítési mód a 27-es busszal szintén a Móricz Zsigmond körtérről, a Ménesi út megállónál kell leszállni.
Autóval érkezők a környező utcákban tudnak parkolni. Például itt:  N 47° 28,897' E 19° 2,282' 138 m [GCBUAR+Parkoló1]. Lustábbaknak, sietőseknek drive-in parkoló:  N 47° 28,878' E 19° 2,335' 134 m [GCBUAR+Parkoló2]
Az Arborétumot a Ménesi útról több kapun keresztül is meg lehet közelíteni. Innen a Felső és az Alsó Kertbe is be lehet jutni. Az összeset nem sorolnám fel, csak néhányat közülük. A Felső Kertbe ezen a kapun tudtok bemenni:  N 47° 28,871' E 19° 2,353' 138 m [GCBUAR+Kapu-FK1] vagy pedig ezen  N 47° 28,899' E 19° 2,304' [GCBUAR+Kapu-FK2]. Az Alsó kertbe innen juthattok:  N 47° 28,866' E 19° 2,372' 137 m [GCBUAR+Kapu-AK]

A láda:
A láda az Arborétum területén kívül található, hogy bármikor elérhető legyen, illetve azért is mert az Arborétum természetvédelmi terület. A rejtek eléggé forgalmas helyen van, ezért kérünk Titeket, hogy óvatosan logoljatok, és a dobozt jól rejtsétek vissza! A rejtésről ne tegyetek fel fotót! Alternatív jelszó egyelőre nincs. Ha sokszor eltűnne a doboz, akkor majd kitalálunk valamit, de nagyon reméljük, hogy erre nem lesz szükség.

Fontos információk:
Az Arborétum díjtalanul és szabadon látogatható, munkanapokon reggel 8 és este 6 óra között. Szombatonként többnyire az Alsó Kert kínál kellemes időtöltést, ettől eltérő időpontban csak előzetes bejelentés alapján, szervezett csoportokban fogadnak látogatókat. (Ez a hivatalos nyitvatartás a honlapról, viszont előfordul, hogy máskor is nyitva találjátok a kapukat, akár vasárnap is.)
Kutyát és más kisállatot sajnos nem lehet a kertbe bevinni. Autóval, kerékpárral, egyéb közlekedési eszközzel tilos a területre bemenni.

Az Arborétumról:
Az Arborétum a Gellért-hegy déli lábánál terül el, a Villányi út - Szüret utca - Somlói út között. Területét a Ménesi út két, korban és jellegben elváló részre osztja: az Alsó és a Felső Kertre.
A vidéket valaha szőlőskertek borították, amelyeket a filoxéravész pusztított ki a XIX. század végén. Itt alapította a Bach-korszak idején kertészképző iskoláját dr. Entz Ferenc, az 1848-as szabadságharc orvosa. Az első épület eredeti formáját korabeli képek őrzik. Maga az épület - többszöri bővítés után - ma is megtalálható a Felső Kertben.
Az Arborétum telepítését először a Felső Kertben kezdték meg 1893-94 telén. Tervezője és első vezetője a német származású kertész-dendrológus, Räde Károly volt. 1000 féle fa és cserje, és 90 évelő faj nyert elhelyezést az akkoriban alakult Magyar Királyi Kertészeti Tanintézetet körülvevő három hektárnyi területen. Az itt található növények egy része tehát - például az "F" épület fölötti néhány tölgy, dió, platán, páfrányfenyő - elmúlt 110 esztendős. A kialakítás tájképi jellegű volt, rendszertani hovatartozásuk szerint csoportosított növényekkel. Ez a csoportosítás - a kert bemutató jellegének megfelelően - az oktatást szolgálta.
A II. világháborút hazánk többi arborétumánál is jobban megszenvedte a kert, mivel Budapest ostroma idején súlyos harcok színtere volt. A golyók, repeszek nyoma ma is látszik néhány idős fa törzsén, mások a belsejükben "rejtegetnek" háborús aknaszilánkokat.
1949-től indult meg a felújítás, amely a XX. században több hullámban folytatódott.
Az Arborétum jelenlegi növényanyaga 1640 fásszárú dísznövény fajt és fajtát, több száz hagymás virágot és csaknem 250-féle egyéb évelő dísznövényt foglal magában.
Felismerve kiemelkedő dendrológiai értékeit, környezetvédelmi jelentőségét, a magyar kertészeti felsőoktatásban betöltött fontos szerepét, a főváros vezetése 1975. március 5-én kelt határozatával az Arborétum területét természetvédelmi területté nyilvánította.
Az Arborétum a Budai-hegyek délkeleti szélén, az alföldi és a hegyvidéki klímakörzetekhatárán fekszik. Jelenlegi területe - az épületek és utak és parkolók nélkül - 6,5 ha.
Elsődleges feladata, hogy bemutatókertként szolgáljon a Dísznövénytermesztés és dendrológia tantárgy-csoport "kertészeti dendrológia", "évelő dísznövények" és "egynyári dísznövények" témáinak oktatásához. Megtalálható itt ezért csaknem minden olyan fásszárú és évelő lágyszárú faj és fajta, ami Magyarországon forgalomban van.
Másik fontos feladat a honosítás. A hazánkba újonnan bekerülő fásszárú dísznövények többek között ebben az arborétumban kerülnek kipróbálásra, majd - kedvező eredmény esetén - előzetes elszaporításra és szélesebb körű elterjesztésre. Erre a terület éghajlati és talaj-adottságainál fogva kiválóan alkalmas. Általában elmondható, hogy amelyik növény itt jól érzi magát, az az ország bármely részén sikerrel telepíthető, és a nagyvárosok szennyezett levegőjét is elég jól elviseli.
A növényanyag összetételét két fő tényező formálta: a kert rendeltetése és az országban egyedülálló klímája. Megkülönböztetett figyelmet kaptak a hungarikumok: a hazai dendroflóra kincsei vagy a magyar nemesítés eredményei.
A különleges növényanyag létfeltételeit a sajátos mikroklíma biztosítja. Bármily hihetetlenül is hangzik, a Budai Arborétum az ország egyik legmelegebb területe. Télen-nyáron fűti és óvja a nagyváros kőrengetege, főképp pedig a fölé boruló szennyezett "légkupola". Ez utóbbi szabályos üvegházként működik: beengedi a Nap látható fény- és hősugarait, de az éjszakai lehűlés idején visszatartja a felszín hosszúhullámú hőkisugárzásának jelentős részét. Forró ezért itt a nyár és enyhe a tél. Tovább fokozza ezt a déli kitettség és a területen lévő magas épületek szél- vagy árnyékvédelme.

Az Arborétum egész évben tartogat érdekességeket a látogatók számára. Érdemes a tematikus séták linken tájékozódni, hogy melyik hónapban milyen virágok nyílnak.

Forrás és további érdekességek: Budai Arborétum

Tematikus séták az Arborétumban
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának
1 játékos karbantartást javasolt; lásd a logot.

KRW értékelés (678 db): környezet: 4.50 rejtés: 4.55 web: 4.66 átlag: 4.57

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


necrophorus 2022.11.27 15:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

gkaron 2022.11.26 15:03 - Megtaláltam
a ladanak nincs teteje! [Geoládák v3.12.8]

LustaLádások 2022.11.25 14:33 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.15
Meglett! :)

Kócos1 2022.11.12 20:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

TG001 2022.11.12 12:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Loriell 2022.11.12 12:27 - Jelszó nélküli megtalálás
Megtaláltuk! Évekig jártam ide suliba, és közben észrevétlenül itt hevert a ládika ????
Sajnos a láda eléggé megviselt, egy összeroppant puha műanyag, nem rávaló tetővel. Kérjük a ládagazdát javítsa! ???? [Geoládák v3.12.10]

Ekhal 2022.11.09 16:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Senator62 2022.11.06 10:50 - Megtaláltam
Meglett! Köszi a rejtést!
Az előttem szólót idézve eléggé viharvert a láda vagyis a tartalma mivelhogy csak a láda teteje van meg. Ha lehet javítsa valaki!

Madwe és Zsuzska 2022.10.26 10:19 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

XenaRanger 2022.10.15 18:59 - Megtaláltam
Megtaláltuk, kiszedtük, végignéztük az összes benne lévő kis lapot, hogy melyiken a jelszó. A végén már azt hittük, elveszett, aztán benéztünk mégegyszer a rejtekhelyre, és akkor meglett a tető is a jelszóval. A tető és az alj nem egymáshoz való, emiatt kissé viharvert a láda tartalma, ráférne egy ládarehabilitáció. Az arborétumban nem voltunk, de biztos megér egy látogatást, úgyhogy egyszer még visszajövünk. Köszi a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Dycorp 2022.10.15 18:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, sajnos el van ázva. [Geoládák v3.12.10]

K. Csaba 2022.10.13 00:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.29
Megvan :) [Geoládák v3.12.10]

balumaci 2022.10.08 16:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

golyakr 2022.10.08 15:39 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

feverprice 2022.10.01 20:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

sereszaki 2022.09.29 12:51 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.99
Budai ládázás Zakata69 társaságában, 2. nap, 16/3. találat.
Köszi a rejtést! :)

bg123 2022.09.27 17:49 - Megtaláltam

Érdekes helyre hívtad fel a figyelmet. a láda tropa. Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Endresz_család 2022.09.26 10:05 - Megtaláltam -
931.

A "láda" meglehetősen leharcolt állapotban leledzik, fedele nincs, a jelszó nehezen található meg a romok között.

Köszi!

IMG_4811IMG_4812
Szilvási család 2022.09.17 19:21 - Megtaláltam
Jó párszor sétálgattunk már az arborétumban, kellemes hely. Reméljük, sokáig megmarad. A ládát egyszer éjszaka megpróbáltam megkeresni, sikertelenül, de most visszatértem, és sikeresen meglett. Köszi a rejtést!

Hegyimanók 2022.09.11 13:43 - Megtaláltam
Hangulatos a botanikus kert.
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Veronika81 2022.09.08 09:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.53
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Toronyvadász107 2022.09.07 20:08 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.41
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Tollat nem találtam benne, úgyhogy a nevem nem szerepel benne. Az eredeti ládából már csak a teteje van még. [Geoládák v3.12.10]

Andi841205 2022.09.04 15:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

rrol 2022.09.02 18:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük! [Geoládák v3.12.10]

Brigi0111 2022.08.28 17:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1596 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]