geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3379. Első vasúti vasbetonhíd (GCEVV)

Itt keresd!

Itt keresd!

Emléktábla

Emléktábla

Még fénykorában

Még fénykorában

Pótjelszó a képen balközépen...

Pótjelszó a képen balközépen...

Már karbantartani is egyre ritkábban járnak

Már karbantartani is egyre ritkábban járnak

Ilyet többet nem lehet fényképezni

Ilyet többet nem lehet fényképezni

Még régebben...

Még régebben...

Régen jártak erre

Régen jártak erre
Szélesség N 48° 0,696'
Hosszúság E 21° 42,689'
Magasság: 135 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.08.22 08:00
Megjelenés időpontja: 2012.08.23 07:12
Utolsó lényeges változás: 2017.06.12 20:21
Utolsó változás: 2017.12.30 14:41
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: kanyazoltan és Bl4st3r
Felhasználó: kanyazoltan
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 350 m
További infók: http://coord.info/GC3VKYM
Megtalálások száma: 309 + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


WAP: Fehér jelzőoszlop mellett, talpfa odvában. Ügyesen rejtsd vissza!


A ládába TravelBug helyezhető.


A láda, és megközelítése

Láda A hídtól nyugatra a sínek között, az egyik talpfa kikorhadt üregében találod az 5 cm átmérőjű és 8 cm magas csatos üveg geoládát, amely két talpfacsavar között pihen a sínszál alatt. A talpfa mellett közvetlenül fehér oszlop van.
Tömegközlekedéssel: A vasútállomástól induló 8-as busszal a KRÚDY VIGADÓ megállóig kell menni.(a 8A jelzésű NEM jó, mert nem megy el addig) Onnan a Mária út(Lila Mária út) jelzésen haladva a sínek mellett haladva 1km-es sétával érhető el a láda.
Biciklivel: itt van több választási lehetőség, mert Sóstó felől ugyanúgy a gyalogos úton lehet végigmenni, de Nyírszőlős-Vasút utca, vagy akár Nyíregyháza-Kótaji út-Csongor utca útvonalon is meg lehet közelíteni.
Autóval Változtak a parkolók is 2015-re, jelenleg a legközelebbi parkoló az egykori megállóhely közelében található.  N 48° 0,820' E 21° 42,566' [GCEVV+parkoló] Jó megközelítés lehet még a Sikló utca vége, innen kb. 400m séta a láda.  N 48° 0,555' E 21° 42,931' 145 m [GCEVV+Rövidebb parkoló]

Röviden a kisvasútról:

A Nyírvidéki Regionális Kisvasút, közismertebb nevén a Nyírvidéki Kisvasút (kisvonat) egy 760 mm nyomtávolságú, egyvágányú, nem villamosított kisvasúti hálózat, melynek két vonala mintegy húsz települést és tanyát kötött össze Nyíregyházával. 1905-ben épült meg és végül 2009. szeptember 17-től "ideiglenesen" szünetel a forgalom Herminatanya és Dombrád, illetve Herminatanya és Balsa között, 2009. december 13-tól, a 2009/2010. évi menetrendváltástól viszont a teljes hálózaton leállt a forgalom, beleértve a Nyíregyháza-Herminatanya közötti vonatokat, és a korábban leállított részeken közlekedő vonatpótló buszjáratokat.
Mi most ennek a vonalnak az egyik alig ismert, ráadásul Magyarország első vasbeton hídjához invitálunk benneteket.

A híd
Részlet Dr. Nemeskéri - Kiss Géza Korányi díjas okl. építő mérnök "100 éves a vasúti vasbetonépítés Magyarországon konferencián tartott előadásából:
A hazai beton és vasbeton vasúti hidak építése a kezdettől 1985-ig c. előadásában beszámolt arról, hogy a MÁV vonalain az 1880-as években kezdték meg a beton csőátereszek és a beton hídfalazatok építését. A hídépítés területén elődeink kezdetben óvatosan fogadták a betonnak, az akkor még új építőanyagnak az alkalmazását. Ennek tudható be, hogy a beton felhasználásával tervezett hidakat csak az 1900-as évek első évtizedétől kezdtek építeni. Ebben az időben a beton készítésére, a vasúti hidakra vonatkozóan előírások még nem voltak. 1909-ben jelent meg a Magyar Mérnök- és Építészegylet: "Szabályzat a vasbetétes betonszerkezetek tervezése és építése tárgyában" című kiadványa, amit 1914- ben változatlan formában újra kiadtak. Ennek a szabályzatnak az előírásait alkalmazták a MÁV -nál az 1900 -as évek elején a sin- és tartóbetétes beton teknőhidak és a különböző szerkezeti kialakítású vasbeton hidak esetében. Az első vasúti vasbeton híd 1905-ben a Nyíregyháza-Dombrád keskeny-nyomtávú vasúton épült 4,9 + 8,8 + 4,9 m támaszközű, négytámaszú bordáslemezes szerkezetű híd ma is jó állapotban van, jelenleg gyalogosforgalom célját szolgálja, mivel 1972-ben a vasútvonalon nyomvonal-módosítást hajtottak végre. A híd 1945 után került a MÁV kezelésébe. A későbbi évek folyamán a beton és vasbeton vasúti hidak tervezésére és építésére a múlt század folyamán a különböző időpontokban hatályba lépett Hídszabályzatok tartalmaztak előírásokat. Az ilyen hidak kivitelezésére, pedig a Magyar Mérnök- és Építész-egylet Vasbeton Szabályzata alapján 1944-ben dolgozták ki az első MÁV Utasítást. Ennek az Utasításnak a későbbi években megjelent újabb kiadásai lettek a MÁV H. 2. számú Utasításai. Az 1984-ben kidolgozott ötödik kiadás a jelenleg érvényben levő ilyen jellegű MÁV utasítás. A MÁV első utófeszített vasbeton hídját, a 17 m. nyílású recski Tarna hidat 1966-ban helyezték forgalomba. Beton és vasbeton hidak jelentőségét jelzi, hogy a MÁV vonalhálózatán az összes hidak darabszámának kereken 85 % -át ezek a műtárgyak képezik.

A híd tervezője/kivitelezője
Zielinski Szilárd 1860. május 1-jén született Mátészalkán. Apja Stanislaus Zieliński, politikai okokból Magyarországra menekült lengyel nemesember volt, anyja Böhm Terézia. Tanulmányait a Budai Főreáltanodában, majd Pesten, a m. kir. József- Műegyetemen végezte, majd 1888-ig állami ösztöndíjjal Németországban, Angliában és Franciaországban tanult, illetve Párizsban dolgozott az Eiffel-cégnél. 1889-től mérnöki irodát nyitott Budapesten, és elsősorban hídtervezéssel és vasúti nyomjelzéssel foglalkozott. Ekkoriban még főleg vasszerkezeteket alkalmazott. 1897-től tanár a Műegyetemen. A XIX. sz. második felében London, New York, Chicago és Párizs metróépítési lázban égtek, 1897-re Zielinski Szilárd is megalkotta a budapesti "Magyar Metropol Vasút" tervét. Meghatározta az észak-déli és a keleti-nyugati főirányokat is. Így a mérnökök közt ő volt az első, aki metróhálózati építési tervekért doktori címet kapott. Miután megismerte François Hennebique francia mérnök vasbetonépítésre vonatkozó szabadalmát mérnöki munkájában az országban elsőként szorgalmazta a vasbeton szerkezetek alkalmazását. Kezdetben francia tervek alapján és francia munkások alkalmazásával dolgozott, majd nem sokkal később már saját tervek és szegedi munkások segítségével függetlenítette magát. Mérnöki munkássága mellett sok éven át küzdött a Mérnöki Kamara megalakításáért. Erre vonatkozó első javaslatát még 1900-ban nyújtotta be, de egészen 1923-ig kellett várnia, amíg a Mérnöki Kamara, illetve nem sokkal később a Budapesti Mérnöki Kamara megalakulhatott. Utóbbinak ő lett az első elnöke a március 8-ai megalapítástól április 24-én bekövetkezett haláláig.

Kellemes vadászatot, és jó vételt kívánunk nektek: Kánya Zoltán és Bl4st3r & Amy

források: vashid.hu
Zielinski , Kisvasút
kisvasut.hu
Nyírvidéki kisvasút története
Vasútas Művelődési Ház Nyíregyháza
villamosok.hu
wikipedia
A régi Nyíregyházi blog
Orosz Károly: a Nyírvidéki-rétközi kisvasút c. könyve
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (129 db): környezet: 4.27 rejtés: 4.58 web: 4.68 átlag: 4.51

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Váradi Csaba 2020.09.06 16:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

danita 2020.09.05 12:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

kismaczu 2020.09.05 12:01 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.14
Megtaláltuk köszönjük a rejtést

Hungeoláda 2020.08.28 19:06 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.33 súly: 1.48
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

fcsaba 2020.08.21 17:18 - Megtaláltam
Nyíregyházi tekerés. A dús növényzet miatt kerékpárral nem volt ideális, de végső soron végig tudtam vezetni, délről érkezve és észak felé távozva. A "vasúti talpfa odva" elég beszédesen illusztrálja a kisvasút állapotát, és ez előre vetíti azt is, hogy valószínűleg már soha többé nem fog megindulni itt a vasúti közlekedés. Ránézésre nem mondanám meg, hogy ez lenne az első vasúti betonhíd. Köszönöm a rejtést!

JAck:66: 2020.08.21 08:38 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.0.34]

BBálint 2020.08.14 11:17 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.79
Sóstói nyaralás 12/12.
A ládát a Múzeumfalu közeléből induló alig észrevehető kis ösvényen közelítettem meg. Hát kalandos volt, de sikerült. A Sóstófürdőn nyaraló sok ember nem hiszem, hogy véletlenül belebotlana ebbe a ládába. :-)
Másnap egy nyíregyházi barátomtól tudtam meg, hogy az egykor itt közlekedő vasúti kocsikat vitték Felcsútra...
Köszónöm a rejtést, nagyon tetszett!

20200814_11224820200814_112204
kocsisjozsef74 2020.08.06 11:19 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.89
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Józsi [Geoládák v3.5.0]

ier 2020.07.21 15:17 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.10]

kanyazoltan 2020.07.11 15:00 - Egyéb
Köszönöm a segítséget Péternek. Ma pótoltam a kis csatos üveget.

IMG_20200711_124538 
Labanicscsalád 2020.07.11 10:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Az üvegcse össze van törve. Labanics család. [Geoládák v3.4.1]

Pogánypeti 2020.07.10 10:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.23
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget. A többit majd otthonról! [g:hu 1.6.4]
Ez volt a mai napi gyalogtúrám 3. találata az ötből... :)
Van egy kis gond a ládával!!!
A csatos üvegnek csak a darabjait találtam meg, mert valami vadbarom ripityára zúzta azt. A Logbook a sínektől kb. 3 m-re volt bedobva a gazosba, viszont teljesen jó állapotban van. Kissé nedves volt, de a nagy melegben gyorsan megszáradt. Nem volt nálam semmi ládaszerűség, így egy kis átlátszó nylonba tettem bele a Logbookot, majd visszahelyeztem a rejtekébe, és töltéskövekkel álcáztam. Úgyhogy most átmenetileg azt keressétek!!!
Fényképeket majd csak otthonról tudok feltenni. A rejtőt hívtam a helyszínről, kicsörgött, de nem vette fel...
Amúgy a hely és az építmény tetszett, könnyen megközelíthető volt a sínek melletti gyalogösvényen. Innen visszaballagtam a tavakhoz egy kis frissítőért, majd megindultam a Parkerdőbe becserkészni a GCSSPE multit...
Köszi a rejtést, tetszett! :)

Érkezés a hídhoz...Emléktábla
Első vasúti vasbetonhídElső vasúti vasbetonhíd
Első vasúti vasbetonhídElső vasúti vasbetonhíd
Itt kell keresni... :)Darabokban... :(
starcus 2020.07.04 20:32 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.1.17]

bükkinyúlsz 2020.07.04 20:31 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Pibo 2020.07.03 15:57 - Megtaláltam
Kösti,

Moni&Beni 2020.07.03 10:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

IMG_20200703_104417IMG_20200703_104721
IMG_20200703_104902 
kalocsni 2020.07.02 17:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.66
Megtaláltuk kellemes délutáni bringázás közben, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

KittiCute 2020.06.28 12:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Csabiq 2020.06.28 12:02 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

x12XD 2020.06.19 10:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.61
Nagyon szép!!

cserpaktomi 2020.06.06 16:20 - Megtaláltam
NINCS

Lumen79 2020.06.02 14:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Rubi2266 2020.05.31 19:29 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.64
Megtaláltam, köszönöm, ötletes rejtés:) [Geoládák v3.4.0]

kitkat0123 2020.05.21 15:55 - Megtaláltam
Hajdú-Bihari kalandozások során itt jártunk Robogo es tabletta társaságában. Nyíregyháza, Debrecen, Hajdúszoboszló környékével ismerkedtünk, közben sok érdekes helyet is felkerestünk, hus és comos ládákat is kerestünk.

Nagyon szépen köszönöm a rejtést és a munkát, amit a láda kihelyezésébe fektettél.

[Geoládák v3.3.2] [Geoládák v3.3.2]

Robogo 2020.05.21 15:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (316 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.