FAQ
3537. Surányi erdei kápolna (GCSek)

Irány Surány!

Irány Surány!

New York :-)

New York :-)

Levelezőlapon

Levelezőlapon

Építés közben...

Építés közben...

Kívülről...

Kívülről...

...és belülről

...és belülről

Közelről

Közelről

Madonna haranglábbal...

Madonna haranglábbal...

Legutolsó rejtekhelye; faágak között

Legutolsó rejtekhelye; faágak között
Szélesség N 47° 42,653'
Hosszúság E 19° 7,154'
Magasság: 147 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2013.05.01 11:50
Megjelenés időpontja: 2013.05.01 11:53
Utolsó lényeges változás: 2022.04.01 09:02
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: 19izsi73
Ládagazda: 19izsi73
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.0
Megtalálások száma: 547 + 1 sikertelen + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.1 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Hol?/Wap: Utcatáblától jobbra, ágak között, kövekkel takarva. Tollat kérlek vigyél.


A ládába TravelBug helyezhető.


Hogyan? Elszigeteltségéből adódóan - a külvilággal napi két buszjárat köti össze a települést; réve tavaly óta nem jár...- opciós kerékpárral felkeresni, akár a horányi, pócsmegyeri, határcsárdai révvel átkelve. Persze autóval drive inn; a szigeti főútról  N 47° 42,832' E 19° 6,328' 98 m [GCSek+Crossing] ajánlott műúton addig haladni, míg műszerünk merőlegest nem mutat. Így a helyes... Parkolni lehet a templomnál! Egy kis információ a miserendről, nyitvatartásáról .


Miért? A Surány néven ismert üdülőtelep az 1930-as évek elején jött létre Pócsmegyer Nagy-Dunaági határában; nemrég ünnepelte fennállásának 80. évfordulóját. Kialakulása a hazai életmódváltozásnak abba az áramlatába illeszkedett, amelynek egyik jellemzőjeként a két világháború között a "szabadidő-eltöltés régi formái közül a nyaralás a középosztályi családok szinte kötelező nyári penzumává vált." Ezt az - ártéri erdővel, füzekkel, nyárfákkal és a kapcsolódó természetes növénytársulással szegélyezett - partvidéket jól lehetett értékesíteni, a szó szoros értelmében "el lehetett adni" dunai fürdő, napozó és csónakázó paradicsomként, ahol eleinte csakis evezősök pihenését szolgálta.
Az 1933 táján kiadott telekértékesítési prospektus megfogalmazása szerint "A magyar úri közönség, a sportemberek és evezősök gyorsan felfedezték és megszerették ezt a fővárostól 25 km.-nyire fekvő gyönyörű üdülőhelyet, amely elsőrendű ivóvízzel és teljesen pormentes levegővel büszkélkedik."
Surányi Miklós a tervezőmunkára, az utcahálózat kialakítására megnyerte Hajós Alfréd építészmérnököt, olimpiai bajnokot, aki nevezetes sugaras-gyűrűs hálózattal lepte meg a surányiakat. Amely így New Yorkra "emlékeztet", már legalábbis mértanilag kimért, precíz szerkezetét illetően.
Pócsmegyer belterületén a túlnyomórészt kálvinista falusi lakosság igényeinek megfelelően csak református templom volt (katolikus templom ma sincs), ezért a - javarészt - római katolikus vallású üdülőközönség még 1938-ban is csak úgy tudta teljesíteni minden vasár- és ünnepnapi szentmise-hallgatási kötelezettségét, ha telkére utazása előtt Budapesten, illetve surányi tartózkodása közben Leányfalun vagy Felsőgödön ment templomba, átkelve valamelyik Duna-ágon. 1939-től azonban Surányban is tartottak istentiszteleteket, eleinte Ivándy Kálmán modern villája teraszán, illetve kertjében, de két év múlva, 1941. augusztus 24-től kezdve már a surányi templomban.
Az építész, (Péchujfalusi) Péchy László (Magyarberkesz 1897.- Budapest 1978.) 1937-ben vett telket és épített két nyaralót is Surányban: egyiket a saját családjának, másikat a szomszédnak, felesége legjobb barátnőjének, Csepregi Horváth Lilian-nek. A két népi ihletésű villa , építése után Péchy László hasonló stílusban tervezte a surányi kápolnát, majd a hozzá tartozó haranglábat.
A templom elkészültéről így adott hírt a Nemzeti Újság az 1941. augusztus 31-i, vasárnapi számában.
"A SURÁNYI NYARALÓK TEMPLOMA. A szentendrei nagy szigeten, Horánytól északra van a Surány nyaralótelep, melyen mintegy 150 budapesti polgár: tisztviselők, hivatalnokok, iparosok stb. évek óta nyaralnak. Három évvel ezelőtt a nyaralók elhatározták, hogy templomot építtetnek maguknak.
Dr. Ivándy Kálmán ny. kultuszminiszteri tanácsos elnökletével dr. Surányi Miklós telektulajdonostól ingyen telket kaptak, gyűjtést indítottak, mely sikeresnek mutatkozott. Már a múlt évben hozzáfogtak az építkezéshez. Péchy László fővárosi mérnök, tervező építész díjtalanul elkészítette a terveket és az alapon már a múlt évben felemelték a falakat. Ez évben aztán elkészült a surányi nyaralók temploma részint gyűjtésből, részint segélyből és adományokból. Az építkezési munkálatokat is Péchy László vezette, a díszes mennyezetet Szűcs Pál festőművész készítette, a kapuzat fölé került feszületet Farkas Sándor szobrászművész, és a nagy, díszes kaput ifj. Sorg Antal mérnök adományozta. Az utolsó héten egy kis harang is érkezett Erdélyből. Ilyen jelentékeny hozzájárulásokkal és Horváth Mihály nyug. tábornok és neje állandó propagálásával jött létre a nyaralók temploma, melyet a múlt vasárnap Puszta Sándor leányfalusi plébános, a papköltő püspöki megbízással, nagy közönség buzgó imája közben fényes segédlettel felavatott és felszentelt."

Az említett Csepregi Horváth Lilian például úgy segítette a templomépítés célját szolgáló pénzgyűjtést 1939-ben, hogy képes levelezőlapokat festett eladásra. A lapokról kitűnik, hogy korábban több másféle harangelhelyezést terveztek; a szögletes, de jó tágas templomkapu helyett pedig keskenyebb barokkosat, amely jobban harmonizált volna az épület íves ablakaival. A harangot először egy karcsú, ideiglenes fém állványra szerelték a templom bejárata közelében. Miután az 1944. áprilisi bombázást túlélt LiptayWagner család hálaadománya segítségével az év nyarán a végleges harangláb fölépülhetett téglából.
Az általa tervezett templom és a hozzá csatlakozó harangláb esetében is a téglafalak függőlegességét támpillérek törik meg. A fröcskölt vakolást fehér meszelés borítja. A - templom esetében a magasba törő áhítatot is jelképező - meredek cseréptető kiugró része belülről bedeszkázott és kinyúlnak belőle a faragott, dekoratív gerendavégek. Hasonlóan képezték ki a kapuzati menedékesebb, leeresztett tetőszakaszt. A régi református családból származott építőművész (akinek anyja ugyan katolikus volt) úgy tervezte meg ezt a templomot, hogy kazettás mennyezete idézze a középkori katolikus templomokat is, és az újkori falusi református festett templommennyezeteket is. A kapu fölötti feszület Krisztusán túl a harangláb melletti Madonna készítője is Boldogfai Farkas Sándor (1907-1970), aki főleg egyházi témájú szobrokat alkotott, például Apor Vilmos püspök síremlékét a győri székesegyházban. Surányban volt modern stílusú nyaralója. - Idővel Feszty Masa (1895-1979) és Molnár C. Pál (1894-1981) egy-egy képe is bekerült a surányi kápolnába, majd Kopp Judit (1943-1995) több fafaragványa.
Surány 1941-1982 között Leányfalu filiáléja volt, majd a szigeti szomszédos községekhez tartozott. Csak a nyári hónapokban tartanak itt szentmisét. Évtizedek óta az ökumenikus szemlélet jegyében a reformátusok istentisztelete is helyet kap a kápolnában.
Téli időszakban nincs szentmise; nyáron szombat délutánonként 16-18 óra között esély adódhat bejutni a kápolnába.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (234 db): környezet: 4.46 rejtés: 4.36 web: 4.59 átlag: 4.47

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


mendi_es_zoli 2022.11.07 12:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

CsHBalint 2022.10.31 10:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.41
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

vacskamati9 2022.10.31 10:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Megéri kijönni erre a szigetre! [Geoládák v3.12.10]

Zsuzskaland 2022.09.28 16:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Hokuszpok 2022.09.17 14:07 - Megtaláltam
Megtaláltam,köszi a rejtést!

Bakszakáll 2022.09.14 09:40 - Megtaláltam
Rövid szabadságom végén még útba ejtettem a kápolnát. Könnyű találat, nyugalmas és szép hellyel; köszönöm a lehetőséget.

SzZozi 2022.08.31 11:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! bicóval szép visszarejtés ???? [Geoládák v3.12.10]

Koszt Andi 2022.08.28 11:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bicajozás közben beszedbe. [Geoládák v3.12.10]

Zlatnik_A 2022.08.20 17:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Bryan 2022.08.16 16:03 - Megtaláltam
+1

toroki 2022.08.14 08:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.53
Rendezett a kápolna környéke, és a láda rendben helyén volt. Nem volt rajta semmi takarás és a színes matricát tartalmazó fehér oldal messziről látszott. Köveket nem találtam, de tettem rá gallyakat. Köszönöm a rejtést!

laszlokak 2022.08.07 01:51 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 2.97
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

oryszcsak 2022.07.28 15:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

BarniTheHacker 2022.07.17 17:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Mariannaaa 2022.07.10 13:23 - Megtaláltam
Biciklivel jöttünk Húgommal, Férjurammal és kettő gyermekünkkel. Remek kirándulás volt, jól elfáradtunk a nap végére. :-)

kompaktor 2022.07.10 13:23 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.95
Kerékpáros találat, ami nálam mostanság már nagy szónak számít. Óbudáról indultunk, majd a Pásztor-réven átkelve a szigetre, Szigetmonostor felől jöttünk a gáton. Jó kis bringázás volt, érdemes volt idejönni - szép volt a látnivaló, és jó volt a rejtés is. A kápolnát zárva találtuk, de örültem, hogy itt lehettem.

Köszi a rejtést!

MézgaGéza 2022.06.22 15:28 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.3]

Jesper Olsen 2022.06.21 10:46 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.73
Köszönöm a rejtést, szép és hangulatos a kis kápolna, jó hogy ide hív egy geoláda. :-) Csaba, GPS-nélküli lv.

kiskodmon 2022.06.16 19:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

bojuvica 2022.06.11 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.12
Éppen nyitva volt a kápolna...

zolmate 2022.05.15 17:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

gyberna 2022.05.15 17:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.12.10]

Pocter 2022.05.15 10:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.9]

Fringilla és Kuglóf 2022.05.08 13:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

very 2022.05.06 17:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
GcSek
[Geoládák v3.12.8]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (551 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]