geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
3892. Lendva-hegyi Szentháromság kápolna (SLO) (GCLDV2)

Szentháromság kápolna

Szentháromság kápolna

Szentháromság-kápolna belső

Szentháromság-kápolna belső

Hadik Mihály mumifikálódott holtteste

Hadik Mihály mumifikálódott holtteste

Temetőrészlet

Temetőrészlet

Panoráma a várra

Panoráma a várra

Meredek lendva-hegyi szőlők

Meredek lendva-hegyi szőlők

A Csonka-dombon a kápolna a főútról nézve

A Csonka-dombon a kápolna a főútról nézve

Itt keresd!

Itt keresd!
Szélesség N 46° 33,606'
Hosszúság E 16° 27,695'
Magasság: 274 m
Megye/ország: Szlovénia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.10.22 23:45
Megjelenés időpontja: 2014.10.22 23:44
Utolsó lényeges változás: 2020.06.26 01:45
Utolsó változás: 2020.08.22 11:00
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: emunda, Strombus, karbantartja sjalusic
Ládagazda: Strombus
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 70 m
Megtalálások száma: 204 + 3 sikertelen + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Fán, borostyán alatt kb. 160 cm magasan petling.


A ládába travel bug helyezhető.

Megközelítés
Lendva belvárosában a templom mellett a  N 46° 33,948' E 16° 27,094' 179 m [GCLDV2+jobbra] ponton kell felkanyarodni, majd itt  N 46° 33,963' E 16° 27,178' 188 m [GCLDV2+ menj jobbra] ismét jobbra. Innen már eltévedni nem lehet, jól ki van táblázva magyarul is. A dombtetőn, a temető előtt, a kápolnától kb. 70 m-re akad néhány autónyi parkolóhely.

Lendva-hegy (Lendavske Gorice)
Lendvától 1 km-re délkeletre fekszik Lendva városának szőlőhegye, mely 265-334 m magasságú dombokból áll. Területét az árnyékos helyeken rétek, akác- és bükkerdők, a napos lejtőkön szőlőültetvények borítják.
A szőlőgazdálkodás gyökerei a római időkbe nyúlnak vissza. A homokos-márgás talaj, a kedvező mikroklíma elsősorban a minőségi fehér borok termelésének kedvez. Legjellemzőbb az olaszrizling, de megtalálható a chardonnay és sauvignon is. A filoxéra-járvány előtt vegyesen termeltek itt vörös- és fehérbort, az utóbbi évtizedekben ismét próbálkoznak a vörös fajták újrahonosításával.

Szentháromság kápolna (Kapela Svete Trojice)
A Lendva-hegy Csonka-dombnak nevezett részén áll a Szentháromság kápolna, melyet a török kiűzésének tiszteletére a Gludovácz család építtetett 1728-ban, a vár védelmét szolgáló egykori erődítmény helyén. Az erőd előtt valószínűleg a korábbi évszázadokban is kápolna állt itt.
A szépen felújított kápolna építészeti szempontból egyszerű épület. Az idők során többször is javították, de mindig megőrizték eredeti formáját.
A II. világháború végén, 1945-ben több ágyúlövés is érte, mert ezen a meredek dombon volt a szovjet hadsereg lövészállása, amit a stridói magaslatról lőttek a németek.

Hadik Mihály múmiája
Na jó, de melyiké?
A kápolnában üvegkoporsóban egy mumifikálódott holttest látható. A néphagyomány szerint az 1603-as alsólendvai csata, esetleg 1604-es törökellenes csatározások egyik hőse, a fejsérülés következtében elhunyt Hadik Mihály kapitány pihen itt.
Más források is Hadik Mihályként tisztelik a holttestet, ám ez a Hadik Mihály 130 évvel később, 1733-ban tért vissza teremtőjéhez. "Hadik Mihály a fejére kapott csata-sebek folytán 1733. évben szélhűdésben meghalt, s a Szentháromság-kápolna sírboltjába tétetvén, a mésszel épített, magasan álló, léghuzamos száraz sírboltban a feloszlásnak ellenállt. Ez egy teljesen ép (azért ez egy kicsit túlzás), összeszáradt múmia, melyen a balzsamozásnak semmi nyoma s épp azért a természeti csodák közé tartozik."
Harmadik verzió szerint az 1603-as Hadik Mihályt 1733-ban átrakták egy másik koporsóba, onnan a régi fa koporsó fedelén az 1733-as évszám.
Valószínűleg a második történet az igaz. Feltehetően Hadik Mihály a Gludovácz család mellett jelentősen hozzájárult a kápolna építéséhez és halála után azért kerülhetett a kápolna alatt épített sírboltok egyikébe.
Bársonyba vont koporsójára - több koporsó között - 1795-ben a Szentháromság kápolna alapjain végzett munkák során bukkantak. De ha ez a fiatalabb Hadik, akkor számomra meglepő, hogy alig 60 évvel a halála/áttemetése után véletlenül találtak rá a koporsójára. Nem tudták, hogy ott van?
A helyiek a holttestet csodás épségben maradása miatt nagy becsben tartották. Olyannyira, hogy a 19. század elején arra kérték Hadik Mihály dédunokáját, gróf Hadik Gusztáv tábornokot, hogy járjon közben a pápánál szentté avatása ügyében. Hadik Gusztáv ezt visszautasította, azonban később javasolta egy üvegkoporsó készíttetését. Nagyon érdekesnek találtam erre vonatkozó levelét. Az olvasót megkímélendő csak részletét közlöm, az egészet elolvashatod itt.
"Dédősöm a rothadásnak eddig ellent állt, állapota ösmeretes előttem, - sőt láttam őt, kezeimben tartám 1815-ben... Ez alkalommal többen jelentek meg nálam, kérve eszközölném ki a Pápánál szenté nyilvánítását, és nagy nehezen győzhettem csak meg a jó embereket ennek lehetetlenségéről míg a család fennáll. Ekkor kértem a plébánust, hagyná szegény elődömet békében, sőt még koporsót sajátkezüleg le is pecsételtem; s az akkori lelkész szavát is adta, hogy nem bontatja föl, - de szíves levelének tartalmából látom, hogy ez ígéret nem tartatott követője által. ... Kérem kegyedet, ... kipuhatolni azt, vajon nem volna-e célszerű, hogy a lendvai lakosság kedvébe járjunk, dédősömnek egy üveg koporsót készíttetni, mely az oltár közelében fölállítatnék. ...Szíves oltalmába ajánlom ősömet, és kérem lehetőleg oda hatni, hogy még jobban ne csonkítassék, hisz ha a lakosság szentnek tekinti, örömmel fogom az üvegkoporsó elkészítését szorgalmazni, melléje pedig egy perselyt, hogy a hívő népesség adakozzék a szegények számára. Dédősöm holt teteme az által pár szegény családnak szolgálatot tehet,.."

Bejutás a kápolnába
A kápolna búcsújáró hely. Misét temetésekkor vagy az évi két búcsú idején tartanak.
A búcsúk időpontja: május utolsó vasárnapja, azaz Szentháromság napja, és szeptember első vasárnapja, az "angyalok búcsúja".
Ezeken az időpontokon kívül a kápolnába bejutást a Turisztikai információs irodában lehet intézni, de sajnos csak minimum 10 látogató esetén hajlandók kinyitni. Az iroda címe:
Fő utca 38.
telefon: +386 2 578 83 90
e-mail: info@lendava-vabi.si
honlap

Temető a kápolna körül
A kápolna melletti kis temető Lendva legrégebbi sírkertje. Használatáról a 15. század óta tudunk. Érdekesek a sírfeliratok, amelyek a különbőző korok gazdag nyelvi hagyományairól tanúskodnak. A magyar és szlovén feliratok mellett találhatunk olasz és német nyelven írottakat is.
Szép fekvése miatt a Szentháromság kápolna és a régi temető környéke kedvelt kirándulóhely, ezért légy körültekintő a keresésnél! No, meg előtte vagy utána is, mert ha körbetekintesz, szép panorámában lehet részed a környező szőlőskertekre, a Mura síkjára és a varasdi hegyekre is.

Vinárium kilátó
A közelben található a 2015-ben épült, 53,5 m magas, fonott acélszerkezetű Vinárium kilátó, amelynek üvegezett kilátószintjére 240 lépcsőn vagy lifttel lehet feljutni. Jó időben négy ország szép tájaira tekinthetünk rá innen (a 40 km-re lévő Ausztriára, a Lendvával szomszédos Horvátországra és Magyarországra és persze Szlovéniára).
A legfelső teraszon a nemesacél karzat lapjába több város irányát és távolságát gravírozták. Többek között megtudhatjuk, hogy Pécs 147 km, Lenti 8 km, Budapest 222 km távolságra van.
A torony építés költsége 1 millió 800 ezer euró volt, ennek fele uniós támogatásból érkezett.
A belépő: felnőtt 7 €, nyugdíjas, diák 5 €, de van családi és csoportos kedvezmény is. Az aktuális jegyárakról, nyitvatartásról, a kilátó építéséről és a környékbeli eseményekről itt tájékozódhatsz.
A torony aljában étterem működik ami helyben termelt borokat és a helyi alapanyagokból készült ételeket kínál.

További források:
Lendva-hegy
Szentháromság kápolna

Ládatörténet:
Eredetileg waneqr lendvai kétpontos virtuális multiját adoptáltam. Ezt átdolgoztam. Hagyományos ládát kapott a várnál lévő pont, megtartva az eredeti GCLNDV nevet. A kápolnát semmiképpen sem akartam kihagyni, de virtuálisként nem volt az ínyemre. Már létezett itt egy elhanyagolt com-os láda, amit már többször rendbe tettem. Sikerült megegyeznem a szlovén rejtővel, hogy társbérlő lehetek és immár legálisan is gondoskodhatok a karbantartásáról, amit csáktornyai horvát kesserbarátom végez majd el, ha sürgősen kell. Tehát ez a láda egy példaértékű szlovén-horvát-magyar összefogás eredménye. :-)
2014.10.22.: a láda megjelenik a geocaching.hu-n
2015.10.03.: a láda parkrendezés áldozatává vált
2015.10.07.: sjalusic új rejteken, 13 m-re a régitől újrarejti a ládát
2015.12.13.: a láda a nemzetközi oldalon is a nevemre került
2017. 11. 03.: úgy tűnik, a láda ismét parkrendezés áldozatává vált. Igyekszünk hamarosan pótolni. Segítséget szívesen elfogadunk.
2017. 12. 16.: sjalusic újrarejtette a ládát
2019. 02. 22.: félő, hogy a láda eltűnt. Sjalusic hamarosan ellenőrzi.
2019. 03. 03.: sjalusic újrarejtette.
2020. 06. 05.: a környezet megváltozott, a láda eltűnt. Fa-peti, kitkat0123 és tabletta újrarejtette. Köszönet érte.
2020. 06. 25.: ládakarbantartás. Fa-petiék pótrejtése kitűnő volt, de végül úgy döntöttem, új helyre költöztetem a ládát.
2020. 07. 19..: Sajnos rosszul választottam helyszínt, a láda beleesett az alatta található üregbe.
2020. 08. 07.: culto, szlovén kessertárs a rejtést egy petlinggel pótolta
2020. 08. 15.: drMojca, szlovén kessertárs nem találta aládát, ezért egy tik-takos dobozzal pótolta
2020. 08. 21.: SziaHello az elázott tik-takos dobozkát rágósra cserélte, pótolta a hiányzó jelszót és betömte a ládaelnyelő üregetFlag Counter
Állapot: kereshető

KRW értékelés (84 db): környezet: 4.83 rejtés: 4.66 web: 4.83 átlag: 4.77

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


MoGeMaP 2021.09.07 15:12 - Nem találtam meg
Se rágós dobozt se petlinget, se gyógyszeres dobozt nem találtunk egyik fán se a megadott pont környékén. A képek alapján kérlek fogadd el találatnak.

buksika 2021.09.03 11:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

PaPaSzaGa 2021.08.30 16:06 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 3.55
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Mira 2021.08.05 13:59 - Megtaláltam
(Lazy wapon beküldve)

Gábor66 2021.08.05 13:59 - Megtaláltam
Mira társaságában

adamszo 2021.07.10 18:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

sipsza 2021.07.10 18:30 - Megtaláltam
Megtaláltam a petlinget. Köszönöm a rejtést!

EVANDU 2021.07.01 17:33 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.42
Tavaly nyaron nem talaltuk, most sikerult :-)

akosgy 2021.06.17 18:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 4.22
Szlovéniai hosszú hétvégére menet. Jól álltunk idővel, így pihenésképpen megálltunk Lendvánál egy kis ládázásra. Gyönyörű tip-top kis település, a szőlősdombon is az összes ház és porta meglepően gondozott.

Rágósdoboz nem volt, a rejtés most éppen egy barna orvosságos doboz kb. 2m-en, jó állapotú, friss logbook-al. Köszi.

szollosi73 2021.06.13 10:32 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.27
Megvan!
Nagyon klassz hely, szép a képolna környezete és az egész szőlőhegy megér egy misét. Elképesztő volt látni, hogy egyik másik szőlőültetvény milyen meredek domboldalon van. Nem szívesen szüretelnék ott. A láda jó állapotban van. Innen még felmentünk a kilátóhoz is, ahol leteszteltük a szlovén kürtöskalácsot.
Köszi a rejtést.

Lendva-hegyi Szentháromság kápolna (SLO)-1Lendva-hegyi Szentháromság kápolna (SLO)-2
Lendva-hegyi Szentháromság kápolna (SLO)-3Lendva-hegyi Szentháromság kápolna (SLO)-4
Lendva-hegyi Szentháromság kápolna (SLO)-5Lendva-hegyi Szentháromság kápolna (SLO)-6
Lendva-hegyi Szentháromság kápolna (SLO)-7Lendva-hegyi Szentháromság kápolna (SLO)-8
Lendva-hegyi Szentháromság kápolna (SLO)-9Lendva-hegyi Szentháromság kápolna (SLO)-10
Reggel 2021.06.13 10:31 - Megtaláltam
Ok! Megtaláltuk!

Köszi a rejtést!

Anita, Szilvi, szollosi73, Reggel

Bubu 84 2020.08.21 20:36 - Nem találtam meg
Sajnos a láda nincs a helyén. [Geoládák v3.5.3]

[Elutasította: Strombus, 2020.08.22 10:29]

Strombus 2020.08.21 16:59 - Egyéb
SziaHello az elázott ládát kicserélte és a hiányzó jelszót a logbookba beírta. Hálás köszönet érte.

SziaHello 2020.08.21 16:41 - Megtaláltam
A ládát egy airwaves rágógumis rögtönzött dobozba rejtettem. Cseréltem a másik dobozt (tiktak) , mert elázott. Rejtő el egyeztetve a jelszó pótlásra került, további jó játékot :)

szikizso 2020.08.04 22:00 - Egyéb
Piros kereszt A láda az utolsó bejegyzések alapján karbantartást igényel. Kérlek ellenőrizd a láda állapotát! Üdv: szikizso - ládadoki

Csóka család 2020.08.04 15:10 - Megtaláltam
Szlovéniában a lendvai kilátónál kezdtük nyaralást. Pazar a kilátás, érdemes felmenni. A kápolnánál sajnos mi sem találtunk semmit a ládából a helyszínen - javításra szorul.
A csatolt kép alapján kérem a találat elfogadását. [Geoládák v2.2.5]

[Jóváhagyta: Strombus, 2020.08.08 17:20]

Screenshot_20200804-150922 
Rbill 2020.07.27 17:59 - Megtaláltam
A vár megtekintését és ládatalálatát követően kerestük fel ezt a szép helyet, a panoráma pazar. Örömünket kicsit rontotta, hogy hosszas keresés után sem találtuk meg a ládát. Szállásunkra visszatérve olvastam, hogy az előttünk járók sem jártak szerencsével.
Köszönjük a rejtést, kérjük a megtalálás elfogadását a csatolt fotók alapján.

Pót jelszó biztosítása segítség lenne.

[Jóváhagyta: Strombus, 2020.07.28 12:14]

IMG_4959_redIMG_4961_red
IMG_4964_red 
zsiz 2020.07.26 10:06 - Megtaláltam
A láda nem volt a helyén a képek alapján kérem a találat elfogadását. Érdemes volt felmenni, nagyon szép a kilátás. Barátságos hely Lendva.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2021.01.24 11:46]

IMG_20200726_113621IMG_20200726_115040
IMG_20200726_115125 
kingajani 2020.07.24 22:35 - Megtaláltam
Útban a kilátó felé betértünk a kápolna felé hogy a ládikát összeszedjük. Sajnálatosan sem a borostyán közt,sem az utólagosan kihelyezett mágneses ládát nem találtuk meg.
Kérem képek alapján elfogadni köszönettel Kingajani!!
[g:hu+ 2.0.39 teszt]

[Jóváhagyta: Strombus, 2020.07.28 12:14]

GCLDV2_20200724_123401GCLDV2_20200724_123500
GCLDV2_20200724_123532 
aknitram 2020.07.24 12:30 - Megtaláltam
A vár után és a kilátó előtt a kápolnát is útba ejtettük, de sajnos sem a borostyán közt, sem a lépcsővel szemben nem találtuk a ládát. Kérem képek alapján elfogadni! Köszönöm!
[g:hu+ 2.0.31]

[Jóváhagyta: Strombus, 2020.07.28 12:13]

GCLDV2_20200724_123425GCLDV2_20200724_123539
GCLDV2_20200724_124105 
Judit és Béla 2020.07.22 10:25 - Megtaláltam
Ystray-jel közösen jártunk a helyszínen. Sajnos a ládát nem találtuk. Kérjük, hogy ystray képei alapján fogadd el a megtalálást.

[Jóváhagyta: Strombus, 2020.07.22 23:30]

ystray 2020.07.22 10:25 - Megtaláltam
Sajnos nem találtuk meg a ládát, sem a borostyánok között (pedig fennt is és lent az út mellett is kerestük), sem a kerítésnél a mágneses palackot. Judittal és Bélával kerestük volna.
Kérném a találat elfogadását a képek alapján.

[Jóváhagyta: Strombus, 2020.07.22 23:29]

P1560619P1560620
P1560622P1560623
P1560626 
g-tabe 2020.07.19 18:54 - Megtaláltam
A com-os petling meglett a leírásban szereplő fa tövében, jelszó viszont nem volt benne. Ez utóbbit megkaptam a rejtőtől, innen is köszönöm.
A visszarejtés "félresikerült", sajnos pótolni kell a ládát...

kitkat0123 2020.06.05 23:24 - Megtaláltam
Nagyon szépen köszönöm a rejtést és a munkát, amit a láda kihelyezésébe fektettél.

Pótoltuk a hiányzó ládát egy mágneses pettel a lépcsővel szembeni kerítésen. Köszönjük a rejtő segítségét a gyors jelszómódosításban.
[Geoládák v3.4.1]

fa-peti 2020.06.05 21:10 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (214 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]