FAQ
3892. Lendva-hegyi Szentháromság kápolna (SLO) (GCLDV2)

Szentháromság kápolna

Szentháromság kápolna

Szentháromság-kápolna belső

Szentháromság-kápolna belső

Hadik Mihály mumifikálódott holtteste

Hadik Mihály mumifikálódott holtteste

Temetőrészlet

Temetőrészlet

Panoráma a várra

Panoráma a várra

Meredek lendva-hegyi szőlők

Meredek lendva-hegyi szőlők

A Csonka-dombon a kápolna a főútról nézve

A Csonka-dombon a kápolna a főútról nézve

Itt keresd!

Itt keresd!
Szélesség N 46° 33,606'
Hosszúság E 16° 27,695'
Magasság: 274 m
Megye/ország: Szlovénia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.10.22 23:45
Megjelenés időpontja: 2014.10.22 23:44
Utolsó lényeges változás: 2020.06.26 01:45
Utolsó változás: 2020.08.22 11:00
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: emunda, Strombus, karbantartja sjalusic
Ládagazda: Strombus
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 70 m
Megtalálások száma: 230 + 3 sikertelen + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Fán, borostyán alatt kb. 160 cm magasan petling.


A ládába travel bug helyezhető.

Megközelítés
Lendva belvárosában a templom mellett a  N 46° 33,948' E 16° 27,094' 179 m [GCLDV2+jobbra] ponton kell felkanyarodni, majd itt  N 46° 33,963' E 16° 27,178' 188 m [GCLDV2+ menj jobbra] ismét jobbra. Innen már eltévedni nem lehet, jól ki van táblázva magyarul is. A dombtetőn, a temető előtt, a kápolnától kb. 70 m-re akad néhány autónyi parkolóhely.

Lendva-hegy (Lendavske Gorice)
Lendvától 1 km-re délkeletre fekszik Lendva városának szőlőhegye, mely 265-334 m magasságú dombokból áll. Területét az árnyékos helyeken rétek, akác- és bükkerdők, a napos lejtőkön szőlőültetvények borítják.
A szőlőgazdálkodás gyökerei a római időkbe nyúlnak vissza. A homokos-márgás talaj, a kedvező mikroklíma elsősorban a minőségi fehér borok termelésének kedvez. Legjellemzőbb az olaszrizling, de megtalálható a chardonnay és sauvignon is. A filoxéra-járvány előtt vegyesen termeltek itt vörös- és fehérbort, az utóbbi évtizedekben ismét próbálkoznak a vörös fajták újrahonosításával.

Szentháromság kápolna (Kapela Svete Trojice)
A Lendva-hegy Csonka-dombnak nevezett részén áll a Szentháromság kápolna, melyet a török kiűzésének tiszteletére a Gludovácz család építtetett 1728-ban, a vár védelmét szolgáló egykori erődítmény helyén. Az erőd előtt valószínűleg a korábbi évszázadokban is kápolna állt itt.
A szépen felújított kápolna építészeti szempontból egyszerű épület. Az idők során többször is javították, de mindig megőrizték eredeti formáját.
A II. világháború végén, 1945-ben több ágyúlövés is érte, mert ezen a meredek dombon volt a szovjet hadsereg lövészállása, amit a stridói magaslatról lőttek a németek.

Hadik Mihály múmiája
Na jó, de melyiké?
A kápolnában üvegkoporsóban egy mumifikálódott holttest látható. A néphagyomány szerint az 1603-as alsólendvai csata, esetleg 1604-es törökellenes csatározások egyik hőse, a fejsérülés következtében elhunyt Hadik Mihály kapitány pihen itt.
Más források is Hadik Mihályként tisztelik a holttestet, ám ez a Hadik Mihály 130 évvel később, 1733-ban tért vissza teremtőjéhez. "Hadik Mihály a fejére kapott csata-sebek folytán 1733. évben szélhűdésben meghalt, s a Szentháromság-kápolna sírboltjába tétetvén, a mésszel épített, magasan álló, léghuzamos száraz sírboltban a feloszlásnak ellenállt. Ez egy teljesen ép (azért ez egy kicsit túlzás), összeszáradt múmia, melyen a balzsamozásnak semmi nyoma s épp azért a természeti csodák közé tartozik."
Harmadik verzió szerint az 1603-as Hadik Mihályt 1733-ban átrakták egy másik koporsóba, onnan a régi fa koporsó fedelén az 1733-as évszám.
Valószínűleg a második történet az igaz. Feltehetően Hadik Mihály a Gludovácz család mellett jelentősen hozzájárult a kápolna építéséhez és halála után azért kerülhetett a kápolna alatt épített sírboltok egyikébe.
Bársonyba vont koporsójára - több koporsó között - 1795-ben a Szentháromság kápolna alapjain végzett munkák során bukkantak. De ha ez a fiatalabb Hadik, akkor számomra meglepő, hogy alig 60 évvel a halála/áttemetése után véletlenül találtak rá a koporsójára. Nem tudták, hogy ott van?
A helyiek a holttestet csodás épségben maradása miatt nagy becsben tartották. Olyannyira, hogy a 19. század elején arra kérték Hadik Mihály dédunokáját, gróf Hadik Gusztáv tábornokot, hogy járjon közben a pápánál szentté avatása ügyében. Hadik Gusztáv ezt visszautasította, azonban később javasolta egy üvegkoporsó készíttetését. Nagyon érdekesnek találtam erre vonatkozó levelét. Az olvasót megkímélendő csak részletét közlöm, az egészet elolvashatod itt.
"Dédősöm a rothadásnak eddig ellent állt, állapota ösmeretes előttem, - sőt láttam őt, kezeimben tartám 1815-ben... Ez alkalommal többen jelentek meg nálam, kérve eszközölném ki a Pápánál szenté nyilvánítását, és nagy nehezen győzhettem csak meg a jó embereket ennek lehetetlenségéről míg a család fennáll. Ekkor kértem a plébánust, hagyná szegény elődömet békében, sőt még koporsót sajátkezüleg le is pecsételtem; s az akkori lelkész szavát is adta, hogy nem bontatja föl, - de szíves levelének tartalmából látom, hogy ez ígéret nem tartatott követője által. ... Kérem kegyedet, ... kipuhatolni azt, vajon nem volna-e célszerű, hogy a lendvai lakosság kedvébe járjunk, dédősömnek egy üveg koporsót készíttetni, mely az oltár közelében fölállítatnék. ...Szíves oltalmába ajánlom ősömet, és kérem lehetőleg oda hatni, hogy még jobban ne csonkítassék, hisz ha a lakosság szentnek tekinti, örömmel fogom az üvegkoporsó elkészítését szorgalmazni, melléje pedig egy perselyt, hogy a hívő népesség adakozzék a szegények számára. Dédősöm holt teteme az által pár szegény családnak szolgálatot tehet,.."

Bejutás a kápolnába
A kápolna búcsújáró hely. Misét temetésekkor vagy az évi két búcsú idején tartanak.
A búcsúk időpontja: május utolsó vasárnapja, azaz Szentháromság napja, és szeptember első vasárnapja, az "angyalok búcsúja".
Ezeken az időpontokon kívül a kápolnába bejutást a Turisztikai információs irodában lehet intézni, de sajnos csak minimum 10 látogató esetén hajlandók kinyitni. Az iroda címe:
Fő utca 38.
telefon: +386 2 578 83 90
e-mail: info@lendava-vabi.si
honlap

Temető a kápolna körül
A kápolna melletti kis temető Lendva legrégebbi sírkertje. Használatáról a 15. század óta tudunk. Érdekesek a sírfeliratok, amelyek a különbőző korok gazdag nyelvi hagyományairól tanúskodnak. A magyar és szlovén feliratok mellett találhatunk olasz és német nyelven írottakat is.
Szép fekvése miatt a Szentháromság kápolna és a régi temető környéke kedvelt kirándulóhely, ezért légy körültekintő a keresésnél! No, meg előtte vagy utána is, mert ha körbetekintesz, szép panorámában lehet részed a környező szőlőskertekre, a Mura síkjára és a varasdi hegyekre is.

Vinárium kilátó
A közelben található a 2015-ben épült, 53,5 m magas, fonott acélszerkezetű Vinárium kilátó, amelynek üvegezett kilátószintjére 240 lépcsőn vagy lifttel lehet feljutni. Jó időben négy ország szép tájaira tekinthetünk rá innen (a 40 km-re lévő Ausztriára, a Lendvával szomszédos Horvátországra és Magyarországra és persze Szlovéniára).
A legfelső teraszon a nemesacél karzat lapjába több város irányát és távolságát gravírozták. Többek között megtudhatjuk, hogy Pécs 147 km, Lenti 8 km, Budapest 222 km távolságra van.
A torony építés költsége 1 millió 800 ezer euró volt, ennek fele uniós támogatásból érkezett.
A belépő: felnőtt 7 €, nyugdíjas, diák 5 €, de van családi és csoportos kedvezmény is. Az aktuális jegyárakról, nyitvatartásról, a kilátó építéséről és a környékbeli eseményekről itt tájékozódhatsz.
A torony aljában étterem működik ami helyben termelt borokat és a helyi alapanyagokból készült ételeket kínál.

További források:
Lendva-hegy
Szentháromság kápolna

Ládatörténet:
Eredetileg waneqr lendvai kétpontos virtuális multiját adoptáltam. Ezt átdolgoztam. Hagyományos ládát kapott a várnál lévő pont, megtartva az eredeti GCLNDV nevet. A kápolnát semmiképpen sem akartam kihagyni, de virtuálisként nem volt az ínyemre. Már létezett itt egy elhanyagolt com-os láda, amit már többször rendbe tettem. Sikerült megegyeznem a szlovén rejtővel, hogy társbérlő lehetek és immár legálisan is gondoskodhatok a karbantartásáról, amit csáktornyai horvát kesserbarátom végez majd el, ha sürgősen kell. Tehát ez a láda egy példaértékű szlovén-horvát-magyar összefogás eredménye. :-)
2014.10.22.: a láda megjelenik a geocaching.hu-n
2015.10.03.: a láda parkrendezés áldozatává vált
2015.10.07.: sjalusic új rejteken, 13 m-re a régitől újrarejti a ládát
2015.12.13.: a láda a nemzetközi oldalon is a nevemre került
2017. 11. 03.: úgy tűnik, a láda ismét parkrendezés áldozatává vált. Igyekszünk hamarosan pótolni. Segítséget szívesen elfogadunk.
2017. 12. 16.: sjalusic újrarejtette a ládát
2019. 02. 22.: félő, hogy a láda eltűnt. Sjalusic hamarosan ellenőrzi.
2019. 03. 03.: sjalusic újrarejtette.
2020. 06. 05.: a környezet megváltozott, a láda eltűnt. Fa-peti, kitkat0123 és tabletta újrarejtette. Köszönet érte.
2020. 06. 25.: ládakarbantartás. Fa-petiék pótrejtése kitűnő volt, de végül úgy döntöttem, új helyre költöztetem a ládát.
2020. 07. 19..: Sajnos rosszul választottam helyszínt, a láda beleesett az alatta található üregbe.
2020. 08. 07.: culto, szlovén kessertárs a rejtést egy petlinggel pótolta
2020. 08. 15.: drMojca, szlovén kessertárs nem találta aládát, ezért egy tik-takos dobozzal pótolta
2020. 08. 21.: SziaHello az elázott tik-takos dobozkát rágósra cserélte, pótolta a hiányzó jelszót és betömte a ládaelnyelő üregetFlag Counter
Állapot: kereshető

KRW értékelés (91 db): környezet: 4.84 rejtés: 4.66 web: 4.83 átlag: 4.77

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


donbosco 2022.09.11 15:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Anubisz 2022.09.11 15:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

lillus73 2022.09.04 14:33 - Megtaláltam
Megtaláltuk Lendava-Aluminij mérkőzés előtt! [Geoládák v3.12.10]

gyildarefo 2022.08.23 09:58 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 4.08
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

kicsimmel 5 nap sLOVEnia 2022

Lendva - Ljubljana - Kamnik - Kranj - Bled - Bohinj - Zelenci - Celje - Lasko

Túrázás, bulizás, gasztro élmények

FD7FB1D5-6548-472A-BBF8-7EF832B052E461BCA888-4338-408E-9C14-4BF8F88D9380
D537001D-25DB-4D67-8458-2B6D335FC51BAE5922B5-61B9-4A29-A3FA-0AE65E7C8D82
71AF1760-BF4F-4F7A-8A3B-D91B8C7331A6F7C68CFF-E772-43A0-902E-3E4F5106FC68
AD0D2154-9585-479E-939F-711CDF96DCA58E4D5097-C8B0-427D-872E-6718F642E652
2D016821-D192-4BBC-A2C9-E0995C6D217C299CCFAD-F9E4-47CE-B55F-0DC9DB5A0F28
CC4AD0BA-C0B1-43BB-9683-1C8D47AED8B1929D6EED-D37E-45A2-A5DD-2FA90439DBE5
Utazók 2022.08.22 15:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

HUNJack15 & Hippi72 2022.08.20 13:33 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.46
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
A Gaja-völgy Egyesülettel 7határ túránk alatt. [Geoládák v3.12.10]

RIPTOR 2022.08.07 14:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

kl 2022.08.05 12:07 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.65
Mar harmadszor Vagyunk itt. De most is tetszik

Era76 2022.08.04 13:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Dani208 2022.08.04 13:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Levai72 2022.08.04 13:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Smofri 2022.07.24 19:48 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.89
Köszönjük

bagolyvera 2022.07.19 23:59 - Megtaláltam
Váratlan kirándulás alkalmával erre jártam, köszönöm a rejtést!

feldelaci 2022.07.16 13:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

R.Betti 2022.07.08 15:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

uno20001 2022.07.03 12:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

réka97 2022.06.13 16:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.47
Megvan, köszönjük a rejtést!

N.Zs. 2022.05.01 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.52
Éppen harangoztak mikor ideértünk. A kápolna zárva volt, a belsőt így nem láthattuk, de a remek időnek köszönhetően nagyon szép kilátásban volt részünk. A közelben található Vinárium kilátóra is ráláttunk, majd átautóztunk és a 240 lépcső leküzdése után onnan is szétnéztünk. A felső szinten most hímes tojás kiállítás van, magyar készítőktől is.

Rálátás  a célpontra a városból nádtetős szépség útközben
szőlők közöttnehéz betelni a látvánnyal
a tavasz színeia kezem volt felde
panoráma a templom közelébenpanoráma a templom közelében
a távolban a kilátóha jó képet akarsz róla közelebb kell menni
infóa kilátóból
a zöld ötven árnyalatameseszép
:-) 
Tánci 2022.05.01 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.15
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

earl77 2022.04.17 12:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Bobby Holmes 2022.04.16 13:03 - Megtaláltam
Egészen megküzdöttem ezzel a ládával, alig találtam meg, az út túloldalán keresgéltem, van sok fa, amire illik a segítség, nézelődtem le-fel, de semmit nem találtam, majd végül anyukámék találták meg, egy olyan helyen, amit előtte én is megnéztem, csak jóval alacsonyabban. A láda most olyan 180 cm környékén van vagy afelett. A kápolna szép, a városból is sok helyről jól lehetett látni. A múmia érdekes lehet. Köszönöm a rejtést!

Nyúlék89 2022.02.05 13:28 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Szép és nyugodt hely. [Geoládák v3.12.5]

krino30 2021.12.26 11:57 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük szépen a lehetőséget! [Geoládák v3.12.2]

Balear 2021.12.26 11:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

Toti 2021.09.20 13:28 - Megtaláltam
Újabb szlovén túra kezdőnapján jöttünk el a csodaszép kápolnához. Többször jártam itt de az új láda még hiányzott. Volt kisebb kavarodás a magyar és a .com-os ládával, ezért egyeztettünk Strombussal. A magyar gyógyszeres üveg rendben a helyén a két egymás mellett álló, borostyánnal benőtt fa rejtekében. A másik fára rátett, .com-os petlinget elvittük de a papírcetlijét beletettük a magyar üvegbe. Olyan szerencsénk volt, hogy épp kinyitotta a kápolnát a gondnok, így a múmiát és magát az építményt is meg tudtuk látogatni belül is. [Geoládák v3.12.1]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (240 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]