geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4043. Malomkőpark az Aranyásók útján (GCKOMA)

Ez malomkő lett volna

Ez malomkő lett volna

Aranyásók útján

Aranyásók útján

Elsőként a lyukat fúrták ki

Elsőként a lyukat fúrták ki

Malomkő-kezdemény

Malomkő-kezdemény

Moha mindenütt

Moha mindenütt

A láda valahol erre

A láda valahol erre

A Mária-táró bejárata

A Mária-táró bejárata

Állapot: "Turisztikai célokra felújítás alatt"

Állapot: "Turisztikai célokra felújítás alatt"

Itt már csak jobbra visz az út

Itt már csak jobbra visz az út

A pokol korlátja...

A pokol korlátja...

Felirat a falon

Felirat a falon

Izgalmas út

Izgalmas út

Nem kell kúszni-mászni

Nem kell kúszni-mászni

Újra kint

Újra kint

Szemüvegesek értik :D

Szemüvegesek értik :D

Kincsek a hegyikristály-lelőhelyen

Kincsek a hegyikristály-lelőhelyen
Szélesség N 48° 30,739'
Hosszúság E 21° 23,944'
Magasság: 553 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.07.07 10:12
Megjelenés időpontja: 2015.08.18 07:37
Utolsó lényeges változás: 2015.08.18 07:37
Utolsó változás: 2020.03.30 00:27
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: skiccpausz
Felhasználó: skiccpausz
Nehézség / Terep: 3.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 3500 m
Megtalálások száma: 122 + 2 sikertelen + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


A COVID-19 koronavírus miatt kialakult járványügyi helyzet miatt, bizonyító erejű képpel megtámogatott, jelszó nélküli logot is elfogadok megtalálásként. A lényeg, hogy nem kell a ládához hozzányúlnod a jelszóért, elég csak egy fotót készíteni a rejtekről, illetve a környezetéről.

A normál méretű 8x12 cm-es, henger alakú ládát a kőfolyás délnyugati felén, egy hársfa gyökerei alatt, kövekkel álcázva találjátok.

A ládába TravelBug NEM helyezhető.NFC tag a ládán. Olvasd le a mobiloddal!
További infók az NFC technológiáról itt.Ezzel a ládával az "Aranyásók útja" tanösvény három kevésbé ismert pontját szeretném bemutatni. A Kánya-hegyi kőfolyásból kialakított Malomkőparkot, az izgalmas Mária-tárót és egy titkos hegyikristály-lelőhelyet.
Ebből a Malomkőpark, ahol a láda is található, szabadon látogatható. A Mária-táróhoz és a hegyikristály-lelőhelyhez egy helyi lakos segítségét kell majd kérni, pont ezért az utóbbi kettő opcionális.

Ez a bizonyos helyi lakos Bartók József, akinél a Mária-táró kulcsa található, illetve ismeri a lelőhelyeket és szívesen tart előadást a helyszínekről. Ha mindhárom pontot szeretnétek felkeresni, vegyétek fel vele a kapcsolatot.

Bartók József
Telefonszáma: 06/30-855-7860
Email címe: telkimano@gmail.com


Megközelítés

Telkibányát Bózsvával összekötő útról a domb tetején kell letérni egy murvás útra.  N 48° 28,996' E 21° 23,397' [GCKOMA+Letérés]
Ahol az út eléri az erdőt, a sorompónál érdemes leparkolni.  N 48° 29,359' E 21° 23,456' [GCKOMA+Parkoló] Innen egy kellemes leaszfaltozott erdei út visz fel a Kánya-hegyre. A Mária-táróhoz itt kell letérni (azaz fel):  N 48° 30,142' E 21° 23,474' [GCKOMA+táró felfele]. Innen kevesebb, mint 1 km a táró bejárata.  N 48° 30,572' E 21° 23,405' [GCKOMA+Mária-táró]
Továbbhaladva az erdei aszfaltúton még 2 km-t kell talpalni a Malomkőparkig.  N 48° 30,758' E 21° 23,933' [GCKOMA+itt jobbra]
Az úttól nem messze található a GCARAN multi egyik pontja, a Teréz-táró. Érdemes oda is lekukkantani!

Kánya-hegy kőfolyás

A Kánya-hegy tetejének közelében egy olyan kőzettel találkozhatunk, melynek kemény kvarcit cementanyagába ágyazott, gömbölydedre koptatott kavicsok árulkodnak üledékes eredetéről. A kavicsok között nemcsak kvarcit és vulkánitok, hanem olyan metamorf kőzetek töredékei is előfordulnak, melyek a környéken nem ismertek a felszínről. Emellett a kőzetben felismerhető az a káliumdúsulással járó ásványos átalakulás, amely a. Kánya-hegy andezitjére jellemző.
Mindez azt jelzi számunkra, hogy a 12,5-13 millió évvel ezelőtti vulkánok között a mai Kánya-hegy még korántsem volt olyan kiemelkedő helyzetben, mint most Rajta keresztül folyt egy északról érkező folyó, amelynek kavicsos mederüledékéből cementálódott össze a mai konglomerátum. Kemény kvarcitcementjének kialakulásához valószínűleg hozzájárult az ércesedéssel egyidejű hidrotermális hatás. A konglomerátum alatt további folyóvízi üledékes kőzetek, például kereszt-rétegzett homokkő rétegei is fekszenek.
Van olyan vélekedés, mely szerint a konglomerátum tömbökre hasadása és az omladék létrejötte ugyanazon 1443-as földrengés terméke, amely a feljegyzett, legendás veresvízi bányaomlást okozta. Az omladék mindenesetre földtani mértékkel új-keletűnek látszik; a radarállomáshoz vezető aszfaltút fölött több olyan középkori horpa látható, melybe beszakadtak ezek a tömbök, fölöttük pedig a réteg eredeti helyzetében is megtalálható. Egyes aknák falán pedig ott van a vetődés nyoma.

Malomkövek

A kemény kőzetet hasznosították a középkori bányászok: ebből faragták az érczúzó őrlőköveit. Ezek kb. köbméteres nagyságú, kerekre formázott malomkövek voltak. A tömbök között több félbehagyott vagy elrontott malomkőkezdeményt is felfedezhetünk, közepükön a tengely számára kivájt lyukkal. Számos használt őrlőkő került elő az érczúzók környékéről, melyeket a telkibányai múzeum udvarán gyűjtöttek össze.

Verseny! Ki talál több malomkőkezdeményt a Malomkőparkban? Logba írjátok meg, hogy mennyit számoltatok :D
Itt találhatók a malomkövek:

 N 48° 30,760' E 21° 23,947' [GCKOMA+1-malomkő]
 N 48° 30,758' E 21° 23,990' [GCKOMA+2-malomkő]
 N 48° 30,762' E 21° 23,968' [GCKOMA+3-malomkő]

Mária-táró

A Mária-táró a Kánya-hegy nyugati oldalán kezdődik 517 m tengerszint feletti magasságban, keleti irányba.
20 méternél metszi a Lobkowitz telért, mely limonitos és kaolinos telérkitöltésű és nemesfém tartalma 7g/t arany, 53,4 g/t ezüst, és a telér anyagszegélye vas oxidot és 1.25 g/t Au (arany), 9.15 g/t Ag (ezüst) nemesfémet tartalmaz. Az alapkőzet limonitos, kálimetaszomatizált szubvulkáni andezit, a telér szélein hidrotermális, kovás breccsa.
A 30-120 cm-es Jószerencsét telért 198,4 méternél éri el a táró. A telér 30° csapású és DK-i dőlésű. A meddő vas oxidos agyag, mely nyomokban ezüstöt tartalmaz. A 18. században egy alsó-magyarországi bányamértéknyi területre (51478.8 m2) kitermelési engedély létezett a Jószerencsét telérre, a korabeli minőségi adatok szerint az átlagos aranytartalom 19.25 g/t volt. A Jószerencsét telér vakaknája egyéb szinteket is feltárt 487-től 418 méteres tengerszint feletti magasságig. 418 méteren, a Veresvíz altáró szintjén volt a táró eredeti vége. A telér az aknában 68° keleti dőlésű. 1921-ben az aknát 486 méterig meddővel feltöltötték, de felső 30 méternyi, még nyitott részét 1987-ben dokumentálták s bebizonyult, hogy a mélységgel a kovás meddő telér agyagosra vált. Egy 1845 évi térkép alapján a Jószerencsét telér 480 m hosszú, ezt az 1950-es években 300 méterig kitakarították, ahol ferdén végződik, szóval nem lehetett csapás menti vágatkijárata.
A Mária-táró eléri a Jupiter telért is, ami déli irányba 300 m hosszan bejárható. Több fejtés, támaszték maradványok találhatók, melyek a 20-60 cm széles, kovás telér kitermelésének nyomai. A Jupiter telér átlagos nemesfém tartalma 7.1 g/t Au és 294.8 g/t Ag. 1987-ben mintákat vettek ebben, bányaszakaszban, ezt összehasonlították a Jupiter telér felszíni kibukkanását kitermelő horpák meddőanyagából vett mintákból, mindez egy kéményszerű formában történő nemesfémdúsulást bizonyít a telér csapása mentén.
A Jupiter szellőző aknát ezen a szakaszon vájták kálimetaszomatiton át 573 m tengerszint feletti magasságból a Mária-táró 56 m-es mélységű szintjéig.


Fejlámpa vagy szentjánosbogár és egy meleg pulóver ajánlott a táró bejárásához.


Hegyikristály-lelőhely

A hegyikristály a kvarc ásvány színtelen, drágakőként használt változata. A görögök azt tartották, hogy a hegyikristályok az Alpok magas csúcsainak dermesztő hidegében felolvaszthatatlan jéggé fagyott vízből keletkeztek. Ezért nevezték el az ásványt "kristallos"-nak, azaz jégnek.

A gyűjtők által leginkább kedvelt kvarclelőhelyek a Sinta-tető és a Kánya-hegy környékén találhatók, melyek hidrokvarcit-telér-feltárásaiból nagy mennyiségű, jó minőségű kvarcváltozatok (elsősorban hegyikristály) kerülnek elő. Kevesen tudják, hogy a kora középkorban a Sinta-tetőn is intenzív nemesfém kutatás és termelés folyt, a kvarcitteléreket több horpasor tárta fel, alattuk pedig a patakvölgyből induló tárókat hajtottak. Az itt termelt ércekről adataink nincsenek. A kvarckristályokra jellemzőek az érdekes zárványok (idegen ásványok, gázbuborékok, kristályvíz). Gyakran a felszínen kimállva is találhatók. A tufás kőzetben helyenként kabazit is előfordul.
Több lelőhely is található a Kánya-hegy környékén. Keressétek fel Bartók Józsefet, ő szívesen segítségetekre lesz a helyszínek megtalálásában.

Mi is az a torony a Kánya-hegyen?

Hatvanöt méter magas, húsz méter széles betontorony a zempléni erdők fölé magasodik Telkibánya határában, a Kánya-hegyen.
Hivatalos megnevezése szerint légtérrezonancia-figyelő, katonai híradás-technikai objektum.
A hegytetőről húszemeletnyi magasságba nyúló építmény jól látszik a környező településekről, így például Hollóházáról, Füzérről, Kékedről és Bózsváról, tiszta, napos időben még a negyven kilométerre eső Novajidrányból is észrevehető.
Építése, mint a többi, hasonló katonai objektumé, igen nagy felháborodást keltett. Ha érdekel a téma, további infók itt...

Egyéb infók

Telkibánya a Hazahúzó c. műsorban
Kánya-hegy kőfolyás
Mária-táró
Telkibánya környéki bányakutatások - 2007
Telkibánya - ékszerdoboz tele arannyal
lyzX túrablogja az Aranyásók útjáról (2017)

Flag Counter

Jó ládakeresést kívánunk!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (57 db): környezet: 4.70 rejtés: 4.55 web: 4.77 átlag: 4.67

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


vaslemez 2021.06.11 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.26
Az út vége (a tanösvény) elég bokatörő. A láda a helyén van. Igaz, nem a hársfa elülső odújában, ami adná magát, hanem 'eggyel feljebb', ami valószínűleg már a mögötte levő kőris (?) gyökere.

Laci és Timike 2021.05.22 17:16 - Megtaláltam
Sajnos nem sikerült megtalálni a ládát.
Ha lehetséges akkor a képek alapján kérem az elfogadást.
Köszönöm a lehetőséget.

[Jóváhagyta: skiccpausz, 2021.05.24 21:46]

064065
zoltot 2021.03.29 12:57 - Nem találtam meg
Nem találtam, de azért köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]
=======================================
A GCJelv felé Piros sáv útba ejtettük ezt a helyet is, azonban nem volt szerencsénk.
Ennek ellenére itt ettük meg az ebédünket.
A túra vége 13 km lett az Erdész-Bányász Barátság Pihenőtől.
TFTC!

IMG_20210329_122447IMG_20210329_125711
IMG_20210329_125716IMG_20210329_131436
Lopakodó 2020.11.08 18:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

Dr.Lada 2020.11.08 14:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.49
Micra 73-al és Lopakodóval közös találat.
Két napra a környékre jöttünk, hisz a Szlovik ide szerveztek egy remek rendezvényt. Első nap a rendezvényen voltunk, meg a közelében lévő ládákat kergettük, a mai napra pedig az aranyásó tanösvényt terveztük. A tervünket igencsak megnehezítette, hogy épp ezen a hétvégén volt a Zemplén rally. Sajnos ahogy Telkibányára értünk máris keresztbe állt rendőrautó fogadott. Próbáltunk velük egyezkedni a lányok javaslatára, de nem tudták meggyőzni őket.:-( Így végül az amúgy 14 Km-es körünket 5 Km-el megtoldottuk, hisz teljesen ellenkező irányba indultunk földutakon, hogy kikerüljük a versenyt. Ráadásul mi 11 után terveztük az indulást mondván simán sötétedésre vissza is érünk a kinézett parkolóba. Kalandosan jutottunk így el a pirosra, volt ahol villanypásztoron és rengeteg tehénen kellett átjutnunk. Végül sikerült elérni a turistautat. Innen egy remek com-os trailon haladtunk végig az aknák, horpák, kőfejtők meglátogatásával és a sok remek láda megkeresésével. Remek hely, nagyon tetszett, bár igazából a látnivalót csak az látja aki megkeresi a com-os ládát, ott az igazi. Rengeteg szép mohás kő van ott. Innen már csak pár com-os láda és a két mozgó volt hátra, na meg a vak sötétben lejutni vissza az autókhoz.

-1-2
-3-4
Micra73 2020.11.08 14:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.38
Elkövetve Dr. Ladával és Lopakodóval. [Geoládák v3.7.6]

carmin 2020.10.25 10:51 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Az egésznapos eső miatt ma ezt a ládát kerestük fel az ajánlott parkolóból a betonúton. Kényelmes séta az esőben, de a láda környékén le kellett tenni az esernyőt :-)

DSC07530DSC07531
DSC07534DSC07535
DSC07542DSC07544
DSC07545DSC07546
DSC07555DSC07558
DSC07559DSC07563
Kuruczok 2020.09.13 15:52 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

KálmánCsalád 2020.08.24 13:12 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.32
Köszöni a rejtést a Kálmán Család!
Néhány nap a csodás Telkibányán barátainkkal. Túrázás, ládázás. Majd 10 km gyaloglás a két ládáért az Aranyásók útján, közben némi ásványgyűjtéssel. A táróba nem mentünk be. Nem volt valami hívogató. De így is nagy élmény volt a kőrt megtenni.

Tank86 2020.07.19 15:22 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.86
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Nagyon szuper hely!!! [Geoládák v3.4.1]

betv 2020.07.16 11:37 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.05
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]
Nem könnyen járható hely, kövek és mély avar váltakozik. Ilyen viszonyok között nem tudtam élvezni a malomkövek látványát, de nyilván vannak nálam sokkal jobb terepmenők. Nekem ennél kedvezőbb terepviszonyok tetszenek, de hát ízlések és pofonok... A környezet, ahogy az egész hegység, nagyon szép.

Lacipap 2020.06.25 10:41 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.09
Megtaláltam!
Szuper helyszín, remek nézelődeni valókkal!
Köszönöm a rejtést!

Belenőtt már egy fa 
Süni1966 2020.06.24 11:52 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

CsKaroly 2020.06.24 11:51 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Kofola BT 2020.06.19 17:28 - Megtaláltam
Vizes8as

19izsi73 2020.06.19 17:28 - Megtaláltam
Nem kedvezett számunkra az idő, így csak második nekifutásra sikerült megtalálnunk. Óvatosan lépkedjetek, nekem sikerült térdig merülnöm az avar alatt rejtőző likba.

ChefBogi 2020.06.19 17:26 - Megtaláltam
ChefBogi ezt is megfőzte! Köszi a rejtést. [Geoládák v3.4.1]

Sherpa 2020.06.19 17:26 - Megtaláltam
Mira társaságában

R-Gyu 2020.06.19 17:26 - Megtaláltam
Mira társaságában

Mira 2020.06.19 17:26 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!

macikupac 2020.06.19 17:26 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.17 súly: 4.52
Ancs Tours 8.0 - Zempléni Vizes8as 3.

Mivel úgy nézett ki, hogy a mára kiírt esőmennyiség megvolt, ismét megpróbálkoztunk ezzel a kisebb túrával. A sárral szerencsére a hosszú aszfaltos szakaszok miatt nem kellett foglalkozni. A tanösvény mentén előbb a középkori bányászat nyomait (horpák) nézhettük meg mielőtt odaértünk volna ahhoz a kőtengerhez, ahol a malomkőnek való sziklák teremnek. Érdekes egy része ez itt az erdőnek. Olyan igazi őserdő-hangulata volt az öreg bükkökkel, páfrányokkal. Megtaláltuk a gyártás közben félbehagyott malomkövet is. A kocsihoz visszafelé még egy csomó másik horpát és tárót érintettünk Brumival.

 
Gábor66 2020.06.19 17:26 - Megtaláltam
Mira társaságában

Ancs 2020.06.19 17:26 - Megtaláltam
Ancs Tours 8.0 - Zempléni Vizes8as 6.
Ma reggel ez volt az első megállónk, de alighogy kiszálltunk a kocsiból, ránk szakadt az ég, nem is kicsit. Továbbálltunk, majd mivel délutánra felszakadozott a felhőzet, visszatértünk.
A beton úton közelítettük meg a helyszínt, s vidáman kerestük meg a dobozt, végre eső mentesen. Jó köves itt minden! :)
Másnap a telkibányai múzeum udvarán is találkoztunk a malom kövekkel.
Köszi

20200619_09545020200619_162127_HDR
20200619_170252_HDR20200619_170501_HDR
20200619_170824_HDR20200619_171641
20200619_17171020200619_171909
20200619_17192720200619_172018
20200619_17203620200619_172040
20200619_17221820200619_172251
20200619_17244820200619_174534
Kokó 2020.06.19 17:25 - Megtaláltam
Ancs Tours Vizes8as keretében jártunk a doboznál.

margaréta2 2020.06.16 15:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.94
Klassz hely, köszi!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (125 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]