FAQ
4043. Malomkőpark az Aranyásók útján (GCKOMA)

Ez malomkő lett volna

Ez malomkő lett volna

Aranyásók útján

Aranyásók útján

Elsőként a lyukat fúrták ki

Elsőként a lyukat fúrták ki

Malomkő-kezdemény

Malomkő-kezdemény

Moha mindenütt

Moha mindenütt

A láda valahol erre

A láda valahol erre

A Mária-táró bejárata

A Mária-táró bejárata

Állapot: "Turisztikai célokra felújítás alatt"

Állapot: "Turisztikai célokra felújítás alatt"

Itt már csak jobbra visz az út

Itt már csak jobbra visz az út

A pokol korlátja...

A pokol korlátja...

Felirat a falon

Felirat a falon

Izgalmas út

Izgalmas út

Nem kell kúszni-mászni

Nem kell kúszni-mászni

Újra kint

Újra kint

Szemüvegesek értik :D

Szemüvegesek értik :D

Kincsek a hegyikristály-lelőhelyen

Kincsek a hegyikristály-lelőhelyen
Szélesség N 48° 30,739'
Hosszúság E 21° 23,944'
Magasság: 553 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.07.07 10:12
Megjelenés időpontja: 2015.08.18 07:37
Utolsó lényeges változás: 2015.08.18 07:37
Utolsó változás: 2022.06.15 19:45
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: skiccpausz
Ládagazda: skiccpausz
Nehézség / Terep: 3.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 3500 m
Megtalálások száma: 156 + 3 sikertelen + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


A normál méretű 8x12 cm-es, henger alakú ládát a kőfolyás délnyugati felén, egy hársfa gyökerei alatt, kövekkel álcázva találjátok.

A ládába TravelBug NEM helyezhető.NFC tag a ládán. Olvasd le a mobiloddal!
További infók az NFC technológiáról itt.Ezzel a ládával az "Aranyásók útja" tanösvény három kevésbé ismert pontját szeretném bemutatni. A Kánya-hegyi kőfolyásból kialakított Malomkőparkot, az izgalmas Mária-tárót és egy titkos hegyikristály-lelőhelyet.
Ebből a Malomkőpark, ahol a láda is található, szabadon látogatható. A Mária-táróhoz és a hegyikristály-lelőhelyhez egy helyi lakos segítségét kell majd kérni, pont ezért az utóbbi kettő opcionális.

Ez a bizonyos helyi lakos Bartók József, akinél a Mária-táró kulcsa található, illetve ismeri a lelőhelyeket és szívesen tart előadást a helyszínekről. Ha mindhárom pontot szeretnétek felkeresni, vegyétek fel vele a kapcsolatot.

Bartók József
Telefonszáma: 06/30-855-7860
Email címe: telkimano@gmail.com


Megközelítés

Telkibányát Bózsvával összekötő útról a domb tetején kell letérni egy murvás útra.  N 48° 28,996' E 21° 23,397' [GCKOMA+Letérés]
Ahol az út eléri az erdőt, a sorompónál érdemes leparkolni.  N 48° 29,359' E 21° 23,456' [GCKOMA+Parkoló] Innen egy kellemes leaszfaltozott erdei út visz fel a Kánya-hegyre. A Mária-táróhoz itt kell letérni (azaz fel):  N 48° 30,142' E 21° 23,474' [GCKOMA+táró felfele]. Innen kevesebb, mint 1 km a táró bejárata.  N 48° 30,572' E 21° 23,405' [GCKOMA+Mária-táró]
Továbbhaladva az erdei aszfaltúton még 2 km-t kell talpalni a Malomkőparkig.  N 48° 30,758' E 21° 23,933' [GCKOMA+itt jobbra]
Az úttól nem messze található a GCARAN multi egyik pontja, a Teréz-táró. Érdemes oda is lekukkantani!

Kánya-hegy kőfolyás

A Kánya-hegy tetejének közelében egy olyan kőzettel találkozhatunk, melynek kemény kvarcit cementanyagába ágyazott, gömbölydedre koptatott kavicsok árulkodnak üledékes eredetéről. A kavicsok között nemcsak kvarcit és vulkánitok, hanem olyan metamorf kőzetek töredékei is előfordulnak, melyek a környéken nem ismertek a felszínről. Emellett a kőzetben felismerhető az a káliumdúsulással járó ásványos átalakulás, amely a. Kánya-hegy andezitjére jellemző.
Mindez azt jelzi számunkra, hogy a 12,5-13 millió évvel ezelőtti vulkánok között a mai Kánya-hegy még korántsem volt olyan kiemelkedő helyzetben, mint most Rajta keresztül folyt egy északról érkező folyó, amelynek kavicsos mederüledékéből cementálódott össze a mai konglomerátum. Kemény kvarcitcementjének kialakulásához valószínűleg hozzájárult az ércesedéssel egyidejű hidrotermális hatás. A konglomerátum alatt további folyóvízi üledékes kőzetek, például kereszt-rétegzett homokkő rétegei is fekszenek.
Van olyan vélekedés, mely szerint a konglomerátum tömbökre hasadása és az omladék létrejötte ugyanazon 1443-as földrengés terméke, amely a feljegyzett, legendás veresvízi bányaomlást okozta. Az omladék mindenesetre földtani mértékkel új-keletűnek látszik; a radarállomáshoz vezető aszfaltút fölött több olyan középkori horpa látható, melybe beszakadtak ezek a tömbök, fölöttük pedig a réteg eredeti helyzetében is megtalálható. Egyes aknák falán pedig ott van a vetődés nyoma.

Malomkövek

A kemény kőzetet hasznosították a középkori bányászok: ebből faragták az érczúzó őrlőköveit. Ezek kb. köbméteres nagyságú, kerekre formázott malomkövek voltak. A tömbök között több félbehagyott vagy elrontott malomkőkezdeményt is felfedezhetünk, közepükön a tengely számára kivájt lyukkal. Számos használt őrlőkő került elő az érczúzók környékéről, melyeket a telkibányai múzeum udvarán gyűjtöttek össze.

Verseny! Ki talál több malomkőkezdeményt a Malomkőparkban? Logba írjátok meg, hogy mennyit számoltatok :D
Itt találhatók a malomkövek:

 N 48° 30,760' E 21° 23,947' [GCKOMA+1-malomkő]
 N 48° 30,758' E 21° 23,990' [GCKOMA+2-malomkő]
 N 48° 30,762' E 21° 23,968' [GCKOMA+3-malomkő]

Mária-táró

A Mária-táró a Kánya-hegy nyugati oldalán kezdődik 517 m tengerszint feletti magasságban, keleti irányba.
20 méternél metszi a Lobkowitz telért, mely limonitos és kaolinos telérkitöltésű és nemesfém tartalma 7g/t arany, 53,4 g/t ezüst, és a telér anyagszegélye vas oxidot és 1.25 g/t Au (arany), 9.15 g/t Ag (ezüst) nemesfémet tartalmaz. Az alapkőzet limonitos, kálimetaszomatizált szubvulkáni andezit, a telér szélein hidrotermális, kovás breccsa.
A 30-120 cm-es Jószerencsét telért 198,4 méternél éri el a táró. A telér 30° csapású és DK-i dőlésű. A meddő vas oxidos agyag, mely nyomokban ezüstöt tartalmaz. A 18. században egy alsó-magyarországi bányamértéknyi területre (51478.8 m2) kitermelési engedély létezett a Jószerencsét telérre, a korabeli minőségi adatok szerint az átlagos aranytartalom 19.25 g/t volt. A Jószerencsét telér vakaknája egyéb szinteket is feltárt 487-től 418 méteres tengerszint feletti magasságig. 418 méteren, a Veresvíz altáró szintjén volt a táró eredeti vége. A telér az aknában 68° keleti dőlésű. 1921-ben az aknát 486 méterig meddővel feltöltötték, de felső 30 méternyi, még nyitott részét 1987-ben dokumentálták s bebizonyult, hogy a mélységgel a kovás meddő telér agyagosra vált. Egy 1845 évi térkép alapján a Jószerencsét telér 480 m hosszú, ezt az 1950-es években 300 méterig kitakarították, ahol ferdén végződik, szóval nem lehetett csapás menti vágatkijárata.
A Mária-táró eléri a Jupiter telért is, ami déli irányba 300 m hosszan bejárható. Több fejtés, támaszték maradványok találhatók, melyek a 20-60 cm széles, kovás telér kitermelésének nyomai. A Jupiter telér átlagos nemesfém tartalma 7.1 g/t Au és 294.8 g/t Ag. 1987-ben mintákat vettek ebben, bányaszakaszban, ezt összehasonlították a Jupiter telér felszíni kibukkanását kitermelő horpák meddőanyagából vett mintákból, mindez egy kéményszerű formában történő nemesfémdúsulást bizonyít a telér csapása mentén.
A Jupiter szellőző aknát ezen a szakaszon vájták kálimetaszomatiton át 573 m tengerszint feletti magasságból a Mária-táró 56 m-es mélységű szintjéig.


Fejlámpa vagy szentjánosbogár és egy meleg pulóver ajánlott a táró bejárásához.


Hegyikristály-lelőhely

A hegyikristály a kvarc ásvány színtelen, drágakőként használt változata. A görögök azt tartották, hogy a hegyikristályok az Alpok magas csúcsainak dermesztő hidegében felolvaszthatatlan jéggé fagyott vízből keletkeztek. Ezért nevezték el az ásványt "kristallos"-nak, azaz jégnek.

A gyűjtők által leginkább kedvelt kvarclelőhelyek a Sinta-tető és a Kánya-hegy környékén találhatók, melyek hidrokvarcit-telér-feltárásaiból nagy mennyiségű, jó minőségű kvarcváltozatok (elsősorban hegyikristály) kerülnek elő. Kevesen tudják, hogy a kora középkorban a Sinta-tetőn is intenzív nemesfém kutatás és termelés folyt, a kvarcitteléreket több horpasor tárta fel, alattuk pedig a patakvölgyből induló tárókat hajtottak. Az itt termelt ércekről adataink nincsenek. A kvarckristályokra jellemzőek az érdekes zárványok (idegen ásványok, gázbuborékok, kristályvíz). Gyakran a felszínen kimállva is találhatók. A tufás kőzetben helyenként kabazit is előfordul.
Több lelőhely is található a Kánya-hegy környékén. Keressétek fel Bartók Józsefet, ő szívesen segítségetekre lesz a helyszínek megtalálásában.

Mi is az a torony a Kánya-hegyen?

Hatvanöt méter magas, húsz méter széles betontorony a zempléni erdők fölé magasodik Telkibánya határában, a Kánya-hegyen.
Hivatalos megnevezése szerint légtérrezonancia-figyelő, katonai híradás-technikai objektum.
A hegytetőről húszemeletnyi magasságba nyúló építmény jól látszik a környező településekről, így például Hollóházáról, Füzérről, Kékedről és Bózsváról, tiszta, napos időben még a negyven kilométerre eső Novajidrányból is észrevehető.
Építése, mint a többi, hasonló katonai objektumé, igen nagy felháborodást keltett. Ha érdekel a téma, további infók itt...

Egyéb infók

Telkibánya a Hazahúzó c. műsorban
Kánya-hegy kőfolyás
Mária-táró
Telkibánya környéki bányakutatások - 2007
Telkibánya - ékszerdoboz tele arannyal
lyzX túrablogja az Aranyásók útjáról (2017)
Csatangoló - Kirándulás Telkibányán
TURISTA - Az "aranygombos" Telkibánya titkai

Flag Counter

Jó ládakeresést kívánunk!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (70 db): környezet: 4.68 rejtés: 4.54 web: 4.77 átlag: 4.66

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


martonjozseffgy 2022.10.31 11:34 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.42
Ez egy misztikus csodahely. Talpig ködben még inkább. Nedves, csúszós köveken óvatoskodva találtunk rá, miközben szalamanderek "hemzsegtek" mindenütt. (Na jó, kb. 3-at láttunk.) Köszi a lehetőséget! [Geoládák v3.12.10]

20221031_10343720221031_111555
20221031_11212920221031_113945
20221031_113437 
AnitoliTeam 2022.10.30 12:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Andreoni76 2022.10.29 14:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

kanyazoltan 2022.10.16 12:46 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Rekinejó 2022.10.09 13:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.27
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Már többször voltunk az aranyásók útján, de ez az egy láda még hiányzott. Most így, hogy volt egy kis szabadidőnk, és jó időt is kifogtunk muszáj volt nekiindulni. :) A láda rejtése nem volt rossz. "Egy fa tövében kövekkel álcázva" mindig több keresést igényel. :) főleg egy hegyen, ahol mindenhol van fa és kő. :) Beletelt egy kis időbe, de meglett. :) A ládával és a tartalmával rendben volt minden. Köszönöm a rejtő munkáját. [Geoládák v3.12.10]

Gibix75 2022.10.03 14:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

GRegina 2022.08.28 16:15 - Nem találtam meg
Sajnos nem találtam a ládát, kevés időre futotta a keresésre. Fotók alapján tudom igazolni, ott jártam. Kérem a megtalálás elfogását. Köszönöm. [Geoládák v3.12.10]

Screenshot_20220828_161514_com.tamaspetro.geocachinghuIMG_20220828_161209
IMG_20220828_161220 
lacc 2022.08.20 15:20 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!
Ildike&Laci és Ildi&Laci

Stamnes 2022.07.27 11:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtő munkáját!:) [Geoládák v3.12.10]

picuresnagyur 2022.07.21 13:03 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.45
Köszi szépen

anettx 2022.07.13 11:00 - Megtaláltam
TFTC!
5/4. nap Nyíregyháza és Zemplén - Pálháza környéke
[Geoládák v3.12.10]

Bróthág 2022.06.26 17:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

reczy 2022.06.08 16:13 - Megtaláltam
Csatlakoznék az előttem szólóhoz. Felsétáltunk, de sajnos nem tudtuk a végletekig keresni a gyerkőc miatt. Kérném a képek alapján az elfogadást. [Geoládák v3.12.10]

[Jóváhagyta: skiccpausz, 2022.06.15 19:45]

WhatsApp Image 2022-06-08 at 16.16.03WhatsApp Image 2022-06-08 at 16.16.04
ViszlaiLívia 2022.06.08 15:58 - Megtaláltam
GCARAN multival egybekotve kerestük fel, sajnos a GPS sem volt a barátunk es egy alvo 2 eves a hatunkon is nehezitette a keresest. Kérem az elfogadást a kép alapjan. Köszönöm [Geoládák v3.12.10]

[Jóváhagyta: skiccpausz, 2022.06.15 19:44]

IMG_20220608_124637IMG_20220608_123943
fulpes 2022.06.05 10:02 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.56
A Teréz tárótól jöttem fel. A Mária táró valahogy kimaradt. A malomkőparkkal nehezen birkóztam. Nehéz terep, örülök, hogy ép bokával megúsztam. Lefelé jövet aztán megéreztem a hely mondanivalóját. Már bánom, hogy a kőfejtőben nem keresgéltem tovább valami szép kristály után. Tetszett Konczfalva is.
A rejtésről: Nem hárs, de szerintem nem is kőris, ahogy Votom írja, szerintem ez egy juharfa, de teszek fel képeket.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.12]

20220605_09401220220605_095517
20220605_10062320220605_100724
20220605_10494620220605_105118
povyagi 2022.06.04 08:13 - Megtaláltam
\o/ Hurrá, megvan!
[g:hu+ 2.8.12]

Mathau 2022.06.04 08:10 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.12]

Lili és Balu 2022.05.28 10:48 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Lastflight 2022.05.23 16:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

remekkelek 2022.04.15 10:38 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.17]

Votom 2022.03.14 13:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A láda a koordinatahoz kepest eszak-keletre eso korisfanal talalhato! [Geoládák v3.12.6]

Discover 2022.03.12 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.37
Köszönöm a rejtést!
[Geoládák v3.12.6]

_DSC4900_DSC4902
_DSC4903_DSC4905
_DSC4906_DSC4907
_DSC4908_DSC4909
_DSC4910_DSC4911
Nervas 2022.01.02 11:33 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.82
Köszönet a rejtésért!

TündImi 2022.01.02 11:33 - Megtaláltam
TündImi, Veszprém
Köszi :) [Geoládák v3.12.5]

graffz 2021.10.28 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.95
Legjobbkor mentünk, színes volt az erdő mindenfelé. Klassz ez a hely ;-)
Kerestem negyed órát. A megadott koordinátán pont van egy fa, arról itt egy foto. Ebben sem volt, és a környéken levő fákban sem. Mivel hárman toporogtak rám várva, hogy menjünk már, feladtam a keresést...
Fotókkal és útvonallal: https://connect.garmin.com/modern/activity/7730605267 ugye jó leszek?

[Jóváhagyta: skiccpausz, 2021.11.02 05:46]

A fa az adott helyenmoha
erdő1 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (161 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]