geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4128. Nagyvenyimi Szent Bernát Arborétum (GCNSBA)

Rendház

Rendház

Babarózsa-fa

Babarózsa-fa

Arborétum

Arborétum

Fekete dió

Fekete dió

Közönséges magyal

Közönséges magyal

Harangok

Harangok

Dolmány Vendel emlékére

Dolmány Vendel emlékére

Ösvény

Ösvény

Rendház belül

Rendház belül

Arborétum rendház belülről

Arborétum rendház belülről

Emlékmű

Emlékmű
Szélesség N 46° 57,444'
Hosszúság E 18° 50,818'
Magasság: 120 m
Megye/ország: Fejér
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2016.03.09 00:00
Megjelenés időpontja: 2016.03.09 15:31
Utolsó lényeges változás: 2020.04.04 15:53
Utolsó változás: 2021.01.11 10:18
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Fercsi Péter
Ládagazda: fercsipeter
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 150 m
Megtalálások száma: 287 + 1 sikertelen + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetente


WAP

A ládáimat valaki módszeresen lopkodja! Nincs az a véletlen egybeesés, ami miatt 1-2 napon de inkább csak 1 napon eltűnik mind a 3 városi ládám! (Ha olvassa, az illető akkor inkább írjon az elérhetőségeimre, hogy mi a problémája, és egyben megkérném, hogy fejezze be ezt a tevékenységét!)

Megadott koordinátán talaj szinten, egy Leyland-ciprus árnyékában!

Pót jelszó :
Bem utcai bejárattól balra, oszlop mellett mell magasságban.

 N 46° 57,381' E 18° 50,824' 120 m [GCNSBA+Pótjelszó]

Fontos

A parkot csak világosban lehet látogatni. Általában reggel 7-kor nyitják ki a kapukat, és az évszakhoz megfelelően sötétedéskor zárják be.


A ládába TravelBug Még nem helyezhető.


Megközelítés

Autóval Dunaújváros felől Sárbogárd irányába kell fordulni a 6-os számú főútról, vagy az M6-os autópályáról. Legkönnyebben Nagyvenyimet és Mezőfalvát összekötő útról itt  N 46° 57,156' E 18° 50,954' 120 m [GCNSBA+Itt kezdődik a Táncsics Mihály Utca] lefordulva a Táncsics Mihály utcáról éred el.

Táncsics Mihály utcai bejárat:  N 46° 57,424' E 18° 50,701' 120 m [GCNSBA+Táncsics Mihály utcai bejárat]

Parkolni a Bem utcai bejárat mellett közvetlenül, és ingyenesen lehet!

 N 46° 57,388' E 18° 50,832' 120 m [GCNSBA+Arborétum Bem utcai bejárata]

Nagyvenyim történelme

A jelenlegi Nagyvenyim földjei 1659-ben a zirci cisztercita apátság tulajdonába kerültek, ám az apátság birtokait évtizedekig a lilienfeldi ciszterek kezelték. Fejér megye 1688-ban szabadult fel a török megszállás alól, ezt követően Venyim térségében is megindult a területek újbóli benépesítése. Az uradalom, melynek területén a falu is feküdt, 1700-tól 1814-ig a sziléziai Henrichovban lévő apátság fiókja lett, miután Braun Zsigmond zirci apát eladta területeit az ottani cisztercitáknak. A 18. század elején az apátság területén mindenütt - különösen Zircen - nagy templom- és házépítkezések kezdődtek.

A rendház, kastély, plébánia

A feljegyzések szerint, 1737-ben kezdték el építeni Nagyvenyimen az emeletes kastélyszerű épületet a Zirci Apátság helyi jószágkormányzója számára. Az épülethez istálló és kocsiszín is tartozott.

A főépület a kastély nevet azért kapta, mert a XVIII. század óta így különböztetik meg ezeket az épületeket az egyszerűbb külsejű udvarházaktól, a kúriáktól. A továbbiakban vagy kastélynak vagy rendháznak fogom említeni ezt az épületet. Ezen belépve egy haránti kosáríves hevederekkel ellátott cseh-süveg boltozatú folyosóra jutunk. Ebből nyílnak a következő helységek: balra a mostani állapot szerinti teknő boltozatú ebédlő, utána a régi ebédlő, amely ma iroda. Ennek boltozata kolostorboltozat. Az irodával szemben található az ősi, fennállás óta működő kápolna. Kiemelkedő értéke a kastélynak az eredeti főbejárat fölött, a középhomlokzat fölött díszlő márványból vésett festett barokk címer. Egyes források szerint az egyetlen épségben lévő ciszterci címer a mai Magyarország területén. A kastély mögött terül el a majd 2 hektárnyi zöldterület, Nagyvenyim egyik tüdeje, a hajdani angolkert. Az öregek szájából ma is gyakran hangzik el a cifrakert szó. A park alakulása, fejlődése szorosan összefügg a kastély sorsával: ha jobban ment az épület sora, a park is rendezett volt; ha nehezebb idők járták, a park is megsínylette.

A rendház és környezete a II. világháborútól az 1990-es évek közepéig

A rendház és a park életében jelentős változást hozott a II. világháború. A kastély mellett, a park szélén elkezdték építeni 1944-ben Nagyboldogasszony tiszteletére a katolikus templomot. Ezzel egy időben a Fejér Megyei Püspökség önálló plébániát hozott itt létre Waldher Leo plébános vezetésével. 1945-től kezdték írni az anyakönyveket. A Nagyvenyimi plébániához tartozó Bernátkút, Mélykút és Szőlőhegy lakósaival együtt 2100 fő lett a hívek száma. Waldher plébános fogott hozzá a leromlott kastélyépület felújításához, valamint a már álló templom építést is folytatta. A templom stílusa neobarokk, és eredetileg a mezőfalvai templomhoz hasonló magas templomtornyot szántak neki, de ez mindeddig nem valósult meg. A II. világháborúban a kastélyt istállónak használták, az emeleten pl. lovakat tartottak. Waldher Leo plébános a testvérei és rokonai segítségével az épületet annyira rendbe hozta, hogy megindulhatott a hittan oktatása és miséket is tartottak a kápolnában. 1947. augusztus elején önálló községgé vált Nagyvenyim. Az ő papsága alatt, Nagyvenyim római katolikus plébániaépületét más néven a volt cisztercita kastélyt az Országos Műemléki Felügyelőség a 22509/1958. É.M és a 120344/1958. M.M. sz. alatt, továbbá a 14297/1960. É.M.sz. építésügyi miniszteri és művelődésügyi miniszteri együttes határozattal műemlékké nyilvánította. Vendel atya halála után 1988-ban került vissza Nagyvenyimre a már '70-es éveiben járó Köves hegyi András Rajnald atya, akit 1988 végén kineveztek a kastély falai között kialakításra kerülő zirci Hittudományi Főiskola igazgatójává. Időközben az '50-es években kerítésnek ültetett gledícsia fasor annyira megnőtt, hogy benőtt az utca fölé. A balesetek elkerülése végett egy pályázat segítségével - 2003-2005 között - kivágták a fákat, s megépítették a mai drótkerítést. Újabb fákat ültettek a parkba, több-kevesebb sikerrel. Rengeteg frissen ültetett növényt azonban "természetszerető becsületes" emberek átültettek a saját kertjeikbe, éjszakánként motorosok használták (el) a park sétányait, a padokat másra használták. Ezek után az Alapítvány vezetősége úgy döntött, hogy be kell a parkot zárni, és keresni kell valami megoldást.

Zárszónak "Mészöly Győző: Arborétumok országszerte" című 1984-ben kiadott könyvéből idézek, melynek 93-94. oldalán a mi parkunkról ír:

" Az 1737-ben épült épület ... körülötte elterülő 2 ha-os parkról a II. József által elrendelt összeírásból származó 1783-1786-os oklevél mint az urasági kastélyhoz tartozó angolkertről tesz említést. ...a kert legöregebb, ma élő fája 170 éves. A legnagyobbak mérete: nagylevelű hárs 290 cm, az amerikai dió 260 cm, a korai juhar 280 cm, a vadgesztenye 280 cm körméretű. ... Ha csak áthaladunk a kis községen, a park fái kimagaslanak a házak közül. Érdemes megállni, kellemes élménnyel, szép látvánnyal gazdagodva folytathatjuk majd utunkat. A park védettségét a Fejér megyei Tanács V.B. 1965-ben mondta ki. Szabadon látogatható."

Néhány növény bemutatása

Leyland-ciprus ( Cupressocyparis leylandii ):

A Leyland-ciprus egy intergenerikus hibrid, azaz két, különböző nemzetségbe tartozó faj, a Monterey-ciprus és a nutka álciprus természetes kereszteződésével jött létre. Magyarországon gyakran "leylandi" ciprusnak nevezik.

Fekete dió ( Juglans nigra ) :

A fekete dió a diófafélék családjának dió nemzetségébe tartozó növényfaj. Észak-Amerika keleti részén, főként folyók mentén közönséges faj, másutt széles körben termesztik.

Hegyi szil ( Ulmus glabra ):

A hegyi szil a szilfafélék családjának szil nemzetségébe tartozó, tojásdad vagy terebélyes koronájú, lombhullató fa. Régebbi szakmunkákban U. scabra és U. montana néven is szerepel.

Források

1. Szent Bernát Arborétum honlapja

2. Zala Brigitta: Plébániatörténet - Nagyvenyim (1996.)

3. Mészöly Győző: Arborétumok országszerte ( Bp. 1984.)

4. Ambrusné dr. Kéri Katalin: 4000 éve Európában - Nagyvenyim története röviden (Pécs, 1990-es évek elején)

5. Fényképek: Gál Tamás, és az Arborétum honlapjáról letöltött képek.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (110 db): környezet: 4.52 rejtés: 4.61 web: 4.58 átlag: 4.57

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Tozsik 2021.09.26 14:09 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

KeresTalál 2021.09.19 17:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.46
Köszönjük a rejtést.

Geoladasheee 2021.09.02 18:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Hencsike9622 2021.08.25 14:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

csomix 2021.08.10 11:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

AtiÁk 2021.08.05 09:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm az élményt! [Geoládák v3.11.3]

szolyaagi 2021.08.04 11:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

pedro750 2021.07.26 12:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

csg69 2021.07.25 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.45
Megvan :)

aasoft 2021.07.25 10:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 3.5 átlag: 3.67 súly: 2.91
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

PingvinTeknős 2021.07.24 09:33 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Molli 2021.07.17 11:01 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.27
Köszönöm a rejtést!

K.L. 2021.06.18 17:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.1]

Kitsike 2021.06.13 23:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

Mukkaland 2021.06.13 19:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

ErdőCsöndje 2021.06.13 17:17 - Megtaláltam
Egyszerű, de hangulatos hely. Köszönöm!

Micra73 2021.06.12 14:32 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.72
Dunaújvárosba mentünk halászlevezni,előtte még megnéztük az arborétumot.A ládát és a logbookot a helyén találtam.Szép a park és a templom is.Szúnyog volt bőven az árnyas részeken :)

IMG_20210612_141841IMG_20210612_141920
IMG_20210612_141926IMG_20210612_142120
IMG_20210612_142153IMG_20210612_142311
totik 2021.06.05 12:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
A logbook a ládától 2 méternyire a földön volt, visszatettük, bár valószínűleg hiába. :-( [Geoládák v3.10.5]

Pupu 2021.05.29 10:30 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 1 web: 5 átlag: 3.00 súly: 4.35
Vonattal Pusztaszabolcsra, és onnan bringás kör (115 km) négy ládával. Köszönöm a célpontokat! Az itteni láda teljesen üres, még a jelszó sincs ráírva.

20210529_102058 
dorian 2021.05.24 21:59 - Megtaláltam
Elég elhanyagolt arborétum :(
Azért köszi a rejtést.

kectam 2021.05.24 15:35 - Megtaláltam
Ebéd utáni levezető séta a szemerkélő esőben. A mini arborétum nagyon tetszett, kár, hogy kicsit elhanyagolt. Némi odafigyeléssel és kis munkával szuper hely lehetne. A rejtés jópofa, a vizet kiöntöttük belőle és ki is töröltük.
Köszönjük a lehetőséget.

16218682888721621868288870
16218682888621621868288857
16218682888491621868288842
16218682888471621868288845
1621868288829 
Gyöngyi1979 2021.05.08 17:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Robogo 2021.05.02 13:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, log később. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

kitkat0123 2021.05.02 13:06 - Megtaláltam
Nagyon szépen köszönöm a rejtést és a munkát, amit a láda kihelyezésébe fektettél.
[Geoládák v3.10.5]

kocsisjozsef74 2021.04.21 16:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.03
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Józsi [Geoládák v3.10.3]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (291 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]