geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4277. Szegedi Medencés Kikötő (és uszálytemető) (GCSEKI)

A kikötő szemből

A kikötő szemből

Elfeledett uszályok

Elfeledett uszályok

Fodrozódó vízfelület

Fodrozódó vízfelület

Lejárat a vízhez

Lejárat a vízhez

Jó fotóháttér

Jó fotóháttér

Fotózós hely

Fotózós hely

Halszem

Halszem

Légifelvétel (nagyvíz idején a Millenium-úszóházzal)

Légifelvétel (nagyvíz idején a Millenium-úszóházzal)

Uszálytemető

Uszálytemető

A "troll" Tisza ...

A "troll" Tisza ...

Épül Tápén a Millennium-úszóház

Épül Tápén a Millennium-úszóház

Ilyen lett volna belülről

Ilyen lett volna belülről

Itt már bontják a Medencés Kikötőben

Itt már bontják a Medencés Kikötőben

A Millennium "alváza" a két 1300 tonnás uszálytest

A Millennium "alváza" a két 1300 tonnás uszálytest
Szélesség N 46° 13,416'
Hosszúság E 20° 7,604'
Magasság: 92 m
Megye/ország: Csongrád-Csanád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2017.06.12 16:00
Megjelenés időpontja: 2017.06.14 19:29
Utolsó lényeges változás: 2021.08.29 18:17
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Cerberus, GSdriver
Ládagazda: GSdriver
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 0 m
Megtalálások száma: 359 + 2 sikertelen + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.5 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Röviden
Közvetlenül a töltésen haladó út szélén, a közkút melletti műtárgy teteje alatt 8,5x8,5x3,5 cm-es mágneses dobozkát keress. A műtárgyat kinyitni, felnyitni nem lehet és nem is szabad! Csak logbook, vagy nagyon apró ajándék fér bele.

A ládába TravelBug HELYEZHETŐ.

A Cerberus csapat hatodik rejtése szülővárosuk egy újabb kellemes kirándulóhelyét mutatja meg. A szegedi Medencés-kikötő (vagy ahogy még ismert, a hattyasi téli kikötő) a város közvetlen közelében található. A környékről sokan járnak ide futni, kerékpározni, drone-t reptetni. A helyszín remek fotózós hely, ahol nemcsak a természet és az épített környezet találkozását lehet kiválóan lencsevégre kapni, de kipróbáltan alkalmas autó, kerékpár, vagy modell fotózására is. Ráadásul esténként nagyszerű autós randihelyszín, ugyanis közvetlenül a magaspartra lehet parkolni. Mindemellett sokan érdekesnek találhatják a kikötői létesítményeket és az itt megforduló vízi járműveket is. Mivel a kikötő egyik felén jobb sorsra érdemes, rozsdásodó uszályok láthatók, így e láda a már megszűnt Szegedi uszálytemető GCuszt nevű láda szellemi örökösének is tekinthető.

Nem kérdés, hogy valószínűleg nem ezért a helyért fog Szegedre utazni a cacher, de ha már úgyis erre jársz, egy megtekintésre mindenképpen érdemes ez a kívülállók számára kevéssé ismert helyszín.

Megközelítés
Autóval: Szeged Hattyastelepről a Sínpár sor, vagy a Palics köz folytatásaként haladó aszfaltúton juthattok el a ládáig. Parkolni közvetlenül a cache mellett is lehet (ebben az esetben a szó legszorosabb értelmében drive-in ládáról beszélhetünk), vagy a környéken szinte bárhol. A Palics köz felől érkezve néhány száz métert a töltésen kell autózni, ahol az aszfaltút egysávos, de tökéletesen autózható és ezen a szakaszon ez engedélyezett is.
Gyalog, vagy kerékpárral: A fenti utakon kívül akár a város felől, a töltésen a CSMTSZ sárga sáv jelzésű turistaútján is megközelíthető a helyszín.

A láda
A 8,5x8,5x3,5 cm-es doboz a töltésen haladó út közvetlen közelében, a közkút melletti műtárgy teteje alatt található erős mágnessel rögzítve. Kérlek gondosan helyezd vissza! A műtárgyat kinyitni, felnyitni nem lehet és nem is szabad! A ládában a logbook-on kívül maximum nagyon apró ajándék, illetve kisebb travelbug fér el. Kérem, hogy a rejtekről ne tegyél fel képet a ládaoldalra!

A Szegedi Medencés Kikötő története
Szegedtől délre, a Tisza folyó jobb partján, a 169,3 folyamkilométer szelvény környezetében az 1980-as években épült kikötő mintegy 3 ha területen terül el. Az eredeti tervek szerint a vasúti, közúti és a vízi áruforgalom között volt hivatott kapcsolatot biztosítani a szegedi Rendező-pályudvarral iparvágánnyal is összekötött, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által üzemeltetett, kereskedelmi és téli kikötői funkciót ellátó Szegedi Medencés Kikötő. Sajnos azonban sok más 1945 és 1990 közt létesült nagyberuházáshoz hasonlóan itt is apró hiba csúszott a számításokba, így eredeti funkcióját érdemben soha nem látta el. Mivel a kikötő szoros kapcsolatban van a Tisza folyóval, vízmélysége a folyó aktuális vízmélységétől függ és átlagosan 3 - 12 méter között változik. Túl azon, hogy ez eleve korlátozza a kikötő által kiszolgálható hajók méretét és számát, a folyó áramlási viszonyai miatt a kikötő bejáratában hordalékkúp keletkezik. Ezt pedig folyamatosan kotorni kellene az üzemelés biztosításához, ami gyakorlatilag lehetetlenné tette a gazdaságos működést. Az ezredforduló előtt legalább téli kikötőként használni tudták, ide vontatták be november elején a város úszóházait (Szabadság, Béke, Tisza) és a Szőke-Tisza névre átkeresztelt gőzhajót is. Utóbb ezt átvitték a tápai téli kikötőbe. Ott süllyedt el 2012-ben, miután az alacsony nyári vízállás miatt megfeneklett. Az iszapba ragdt hajótest így a következő árvízkor nem tudott felemelkedni és a kitört ablakokon befolyó víz és hordalák pedig végleg a fenékhez tapasztotta. Oldalra dőlve állt sokáig, majd elbontották a felépítményét. Végül 2020. január 24-én nagyszabású mentőakció keretében partra vontatták, hogy új életre keltsék Magyarország legnagyobb lapátkerekes gőzösét.

A Szegedi Medencés Kikötő további érdekes vendége volt az ország ezeréves évfordulójának tiszteletére épített, hatalmas, kétemeletes (négyszintes) Millennium-úszóház. Ez minden korábban épült szegedi úszóműnél nagyobb volt, hiszen katamarán szerű alapját kettő, egyenként 1300 tonna vízkiszorítású uszály adta. Összehasonlítás végett: a folyami homok szállítására használt legnagyobb szegedi uszályok kb. 1100-1200 tonnások voltak. A Millennium-úszóház hossza így 80, szélessége 30 méter lett volna, fedélzetén összesen több mint 4500 négyzetméter hasznos területtel, melyben étterem, bár, szálloda, üzletek kaptak volna helyet. Mindezt a lassan elöregedő és egyre szűkösebbnek bizonyuló második Szőke-Tisza gőzös leváltására tervezték, de a grandiózus terv elbukott a pénzügyi keretek kimerülése és a szakhatósági engedélyek hiánya miatt. Utóbbiak elsődleges indoka az volt, hogy a monstrum esetleges elszabadulása esetén kritikus sérüléseket okozhatott volna a Belvárosi-híd szerkezetében. Az utolsó mentőötlet, a hajó budapesti hasznosítása lett volna, ám a monstrum Szeged-Titel-Budapest útvonalon történő átvontatása a szűknek bizonyuló törökbecsei zsilip miatt szintén meghiúsult. Időközben a már említett hordalékkúp miatt az úszóház egyébként is a kikötő foglyává vált, így közel egy évtizednyi rozsdásodás végén itt is bontották szét.

Mindezek ellenére még a 2010-es évek közepén is akadtak olyanok, akik láttak lehetőséget a létesítményben, így 2015. március 10. és 2015. május 31. között a területet felújították. A projekt keretében partbiztosítás, padka és ún. KMZ burkolat, valamint út- és térburkolat helyreállítása, illetve a meglévő kikötői épületrész felújítása, korszerűsítése valósult meg EU-s támogatás igénybevételével. Az azóta eltelt idő, a pergő kikötői forgalom hiánya, a rozsdás vasúti sínek és persze a Google műholdképein is szépen látszó "hordalékdugó" sajnos mind arra engednek következtetni, hogy szeretett Tiszánk továbbra is kisgömböcként falja fel a megregulázására szánt pénzügyi forrásokat.

Ma így már csak Szeged egyetlen jégtörője és néhány - a fentiek miatt a következő kotrásig a kikötő elhagyására egyébként is képtelen - jobb sorsra érdemes, rozsdás folyami uszály állomásozik itt. Egyébként a jégtörő is csak nagyvíz esetén tudna kihajózni, de egy jeges ár esetén ez ugye adott lenne ...

Bár a kikötő továbbra is üzemi terület, a helyszín nagy része - így a láda helye is - legálisan és szabadon látogatható, nincs elzárva. A szegedi Hermann Ottó horgászegyesület jóvoltából pedig kedvelt horgászhellyé is vált. Aki kedveli ezt a sportot és van engedélye az ponty, amur, csuka, süllő, harcsa, keszeg, kárász, törpeharcsa fogásában is reménykedhet, hisz a hajócsavarok zúgása biztosan nem riasztja el az áhított zsákmányt.

Fontos még tudni, hogy a kikötő medencéjében fürödni szigorúan TILOS! Hasonlóképp TILOS télen az esetleg befagyott medence jegére lépni!

Források:
Hermann Ottó Horgászegylet
ATIVIZIG
Légifotó forrása
Szegedpanorama
24.hu ckke
Állapot: kereshető

KRW értékelés (116 db): környezet: 4.54 rejtés: 4.60 web: 4.68 átlag: 4.61

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


berence007 2021.11.28 23:07 - Megtaláltam
Megvan, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Elektra33 2021.11.01 18:46 - Megtaláltam
Nagyon ötletes volt! Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

cilifarkas98 2021.10.23 14:25 - Megtaláltam
megtalaltuk. koszi

Báthory Ödönke 2021.10.21 13:00 - Megtaláltam
Megvan, köszönöm. Szomorú hely ez.

dobozipatikus 2021.10.18 09:37 - Megtaláltam
Jó hogy elhoztál ide, megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

galaktikus lázadók 2021.09.26 15:39 - Megtaláltam
Az Erő legyen veletek!! [Geoládák v3.12.1]

santa9szabolcs1 2021.09.26 13:13 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

Cirbolya ;-) 2021.09.25 12:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.57
Megtaláltam. Csendes hely, ügyes rejtés. Köszönöm.

scele 2021.09.23 11:53 - Megtaláltam
mögvan

Mackó és A Méz 2021.09.22 22:52 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.43
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

Xorbit 2021.09.22 17:46 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.36
Gyerekkorom visszatérő helyszíne a kikötő és annak környezete, így mindig szívesen térülök fordulok erre.
Augusztusban már felkerestem a ládát, de sajnos akkor épp eltűnt... most viszont nem menekült! :)

Vér Attila 2021.09.21 19:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

djdelta 2021.09.17 16:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

ha8je 2021.09.17 16:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

lelcache 2021.09.08 15:55 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache

20210908-2190120210908-21902
golyostoll 2021.09.07 11:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Dr.Lada 2021.08.22 13:41 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.53
Kerékpárral elkövetve.:-)
A mai nap Andrusával Algyőről Szegedre bringáztunk meg vissza és közben a szegedi ládákat keresgéltük. Nagyon szép napsütéses időnk volt, így több cukrászdát is be kellett iktatnunk. A Boszorkány sziget után egyértelmű volt hogy ide is eljövünk. Én régen már láttam a régi uszálytemetőt, akkor mászkáltunk is a roncsokon, de az még 2009 körül volt. Akkor elég elhagyott volt az uszálytemető, most elég rendezett lett. Ráadásul a természet által igazi kertészet alakult ki az uszályokon.:-)
A ládát nem találtuk a helyén, csak rengeteg darazsat, így végül felhívtam a rejtőt, hogy szívesen bepótoljuk, ha megadja a jelszót. Végül abba maradtunk, hogy Ő úgy is a napokban hoz ki új dobozt, így nem pótoljuk. Így maradt a jelszó nélküli.
Előre is köszönöm az elbírálást.

[Jóváhagyta: GSdriver, 2021.08.25 07:10]

-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
totik 2021.08.14 20:43 - Megtaláltam
Ott jártunk, izgalmas, de a láda sajnos nincs a helyén.
Kérjük a jóváhagyást! [Geoládák v3.11.3]

[Jóváhagyta: GSdriver, 2021.08.16 13:10]

20210814_195301 
Jacsa 2021.08.13 16:10 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.50 súly: 3.48
A megadott koordinátánál én nem találtam meg a ládát. Kérlek a képek alapján fogadd el a találatot. [Geoládák v3.11.3]

Köszönöm

[Jóváhagyta: GSdriver, 2021.08.16 13:10]

20210813_16023720210813_160252
VenTOmi 2021.08.09 16:15 - Megtaláltam
Sajnos körbenézve a műtárgyat sem találtam meg a dobozt! Kérlek a képek alapján fogadd el a találatot! Nagyon köszönöm!

[Jóváhagyta: GSdriver, 2021.08.16 13:11]

IMG_3282IMG_3283
IMG_3284IMG_3288
Tanohun 2021.07.30 16:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

kertimi 2021.07.30 16:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

domcser1997 2021.07.29 19:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

utigabi60 2021.07.28 16:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

NightBlade 2021.07.26 19:37 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.14
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (363 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]