FAQ
4348. Olimpia park (GCOP)

olimpiai emlékmű

olimpiai emlékmű

középen kell keresni

középen kell keresni

emlékoszlop (és galamb)

emlékoszlop (és galamb)

bicikliző bokor

bicikliző bokor

itt számolják az érmeket

itt számolják az érmeket

itt tartunk (a kihelyezéskor)

itt tartunk (a kihelyezéskor)

ez még a jövő zenéje...

ez még a jövő zenéje...

öreg platán

öreg platán

nyitvatartás

nyitvatartás

ivókút

ivókút

zárt kerékpártároló

zárt kerékpártároló

nyitott kerékpártároló

nyitott kerékpártároló

kutyafuttató

kutyafuttató

Kéthly Anna szobra

Kéthly Anna szobra

Kovács Béla szobra

Kovács Béla szobra

Bibó István szobra

Bibó István szobra
Szélesség N 47° 30,627'
Hosszúság E 19° 2,816'
Magasság: 100 m
Megye/ország: Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.01.11 00:00
Megjelenés időpontja: 2018.01.11 21:30
Utolsó lényeges változás: 2022.03.21 15:10
Utolsó változás: 2022.09.29 08:36
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: sokoto5
Ládagazda: orszagoskek
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 30 m
Megtalálások száma: 1306 + 4 sikertelen + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 4.9 megtalálás hetente


Az ehhez a városi rejtéshez tartozó jelszót a kialakult járványügyi helyzet miatt a ládára kívülről is ráírtam. Így most érintés nélkül is hozzá lehet jutni, és a láda állapota újra kereshető. Továbbra is azt gondolom, hogy a geoládák megvárnak, ezért mostanában alkalmasabb a tömegektől távol, a szabadban sportolni. Jó keresést! orszagoskek


Röviden
10x10x5 cm-es szürke láda gyorskötözővel rögzítve, derékmagasságban, a kerítés külső oldalán, az alacsonyabb és a magasabb kerítés határánál, borostyán mögött rejtőzködve. A második fénykép közepe mutatja a láda helyét. Kérem a növényeket úgy visszarendezni, hogy alaposan takarjanak!


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Mivel ez a rejtés ládász életem első adoptált ládája, szívesen veszem a rejtéssel és a leírással kapcsolatos észrevételeket, hogy tovább tudjak javítani rajtuk.

A rejtésről bővebben
2020. január 30-i ládakarbantartás utáni frissítés: A láda egy kis méretű szürke villamossági kötődoboz, mely a parkon kívülről érhető el. A kerítésen található az örökzöld kúszónövények takarásában. Kivenni onnan nem lehet, csak kinyitni. A "tetővel" is ellátott magasabb építmény és az alacsonyabb elemekből álló kerítésszakasz találkozásától pár deszkával az alacsonyabbak irányába kell keresni, egy vízszintes fém zártszelvényen, derékmagasságban, gyorskötözővel rögzítve. (Néhány léccel odébb is van egy gyorskötöző ugyanezen a zártszelvényen, mely már többeket megtévesztett, azt feltételezve, hogy onnan eltűnt a láda, és már csak a rögzítő maradt. Ha ezt sikerült megtalálni, akkor még tovább kell keresni!) A második fénykép segít a megtalálásban, melynek a közepén kell lennie a ládának. Kérem a növényeket úgy visszarendezni, hogy alaposan takarjanak!

Megközelítés
A környéken drága a parkolás, és nehéz helyet találni is, ezért javaslom inkább a tömegközlekedést.

Egyszerűen megközelíthető a Jászai Mari tér felől, ahova a 2-es, 4-es és 6-os villamossal, valamint a 6-os, 26-os, 9-es, 91-es, 191-es, 291-es buszjáratokkal juthatunk el.
Az ajánlott  N 47° 30,786' E 19° 2,888' 120 m [GCOP+megálló] tömegközlekedési csomópont mindössze 350m sétára található.
A 2-es villamos  N 47° 30,539' E 19° 2,801' 120 m [GCOP+megálló2] második megállója még ennél is közelebb helyezkedik el.

Zöld kerékpár A pesti rakparton kellemes kerékpárút is vezet. A járműveket pedig egy kerítésen belüli  N 47° 30,611' E 19° 2,801' 120 m [GCOP+bicikli] és egy kerítésen kívüli  N 47° 30,691' E 19° 2,829' 120 m [GCOP+bicikli] tárolóban lehet lezárni a keresés idejére.

A helyről
Egy szép, felújított, az olimpikonok emlékére készült  N 47° 30,654' E 19° 2,791' 120 m [GCOP+park] parkba hívom a keresni szándékozót, egyúttal szeretném felhívni mindenki figyelmét a magyar sportsikerekre. A park nem utolsó sorban a belváros egyik legnagyobb közparkja. A láda a parkon kívül található.

Az olimpiai játékok eredete
Az olümpiai játékok eredetét mítoszok sora lengi körbe, de ezek mind megegyeznek abban, hogy a játékok isteni eredetűek. Az egyik szerint Zeusz nevéhez fűződik az olimpiai játékok megalapítása, mert itt birkózott meg apjával, Kronosszal az isteni trónért. Egy másik mondakör szerint Pelopsz volt az alapító, aki egy győztes kocsiversenyt vívott Oinomaosszal, Pisza királyával, és így nyerte el a szépséges királylány, Hippodameia kezét. A harmadik mondakör szerint Héraklész az olimpiai játékok szülőatyja, aki egyik próbatétele - Augeiasz istállójának kitakarítása - után bosszúból elfoglalta Éliszt, és a győztes zsákmányából alapította meg Olümpiában a versenyeket. Bárki is volt az alapító istenség, felépítette az olümpiai sztadiont és a környező építményeket, majd megállapította a "sztadion" versenytávját , amelynek nagysága Olümpiában 184,97 m volt.
Az első olimpia
Az első olümpiai játékokat i. e. 776-ban tartották, bár valószínű, hogy már korábban is folytak sportversenyek, ezt követően általában négyévente rendezték meg. A két olümpia között eltelt időt olümpiádnak nevezték, ami egy idő után időszámítási alap is lett. Az ókori olümpiai játékok népszerűsége csak folyamatosan emelkedett, az i. e. 5. és 6. században érte el tetőpontját. A játékokban a vallásnak is jelentős szerepe volt, áldozatokat mutattak be és ünnepségeket celebráltak Zeusz (akinek óriási szobra Olümpiában állt) és az isteni hős, Olümpia mitikus királyának, Pelopsznak a tiszteletére. A játékokon szereplő sportágak és a versenynapok száma változó volt. A versenyek győzteseit nagy tisztelet övezte és versekkel, szobrokkal magasztalták. A leghíresebb ókori olimpikon, a krotoni birkózó Milón volt, az egyetlen, aki hat olimpián is tudott győzedelmeskedni; az időszámításunk előtti 6. században élt.

Magyarország az olimpián
Magyarország az olimpiai játékokon először az első, 1896-os nyári játékokon vett részt, és majdnem az összes nyári illetve az összes téli olimpián indultak versenyzői. Az 1920. évi nyári olimpiai játékokra nem kapott az ország meghívót, mivel az első világháború vesztesei között volt. Pedig ez lett volna a magyar olimpia: a rendezés jogát Budapest nyerte el, a háborús vereség miatt szállt át a jog később Antwerpenre.
Statisztikák
- Magyarország jelenleg (vagyis a 2016-os olimpiáig 501 olimpiai éremmel rendelkezik, ebből 175 arany, 147 ezüst, 169 bronz.
- A legtöbb érmet (42-t) 1952-es, Helsinikiben megrendezett nyári olimpián szerezte a magyar csapat
- A magyar csapat a legtöbb (87) érmet vívásból szerezte
- Legsikeresebb olimpikonunk Gerevich Aladár, aki összesen 10 éremmel rendelkezik

Olimpiai ötkarika szobor
2013-ban kezdődött és 2014. márciusáig tartott az Olimpia park teljes körű felújítása az "Északi Lipótváros megújítása" projekt keretében. A park bejárata elé az olimpiai öt karikát jelképező, de formájában és színében eltérő térplaszikát terveztek.
Az elkészítésére Mihály Gábort kérték fel. A parkban található Olimpiai emlékmű szintén az ő alkotása.
A szobrász eredetileg ó-arany színűre tervezte az öt karikát, de a megrendelő V. kerületi Önkormányzat kérésére nemzetiszínűre festették. A budai oldalról is látható alkotást burkolatba süllyesztve helyezték el és díszvilágítást is kapott.

Látnivalók a környéken
Kéthly Anna szobra
Bibó István mellszobra
Kovács Béla szobra

Ládatörténet
2018.01.11. A ládát telepítettem.
2018.01.26. A láda eltűnt. Pótoltam.
2018.02.28. A láda eltűnt. Új helyen pótoltam.
2020.01.20. A láda több mint négy hónapja beteg volt, a ládagazda már nem aktív (vagy nem látszik javítási szándék), a ládaoldal nincs aktualizálva, ezért adoptálhatóvá teszem. [Admin(kectam)]
2020.01.25. A rejtést orszagoskek adoptálta.
2020.01.26. A rejtést adoptáltam, igyekszem gyorsan rendbe tenni. Addig is kis türelmet kérek a keresőktől. orszagoskek
2020.01.30. A rejtés rendben. Kissé áthelyezve, a rögzítés megerősítve, és a leírás ennek megfelelően frissítve. Köszönöm az eddigi gazda munkáját.
2020.11.05. MrBean jelzése (2020.10.29.) alapján a logfüzet betelt, melyet a mai karbantartás során egy új füzetre kicseréltem. Köszönöm a figyelmeztetést!
2022.02.17. Koppm játékostárs jelzése értelmében a rejtés nem hozzáférhető a járdafelújítás miatt, ezért ideiglenesen betegre állítom.
2022.03.19. Bilimb játékostárs jelzése értelmében a rejtés ismét hozzáférhető a járdafelújítás ellenére, ezért az ideiglenes beteg státuszt megszüntetem.
2022.04.06. Az elszakadt gyorskötözőt pótoltam.
2022.05.03. A járda felújítása már befejeződött. A rejtés gond nélkül kereshető.

Forrás1 - Wikipédia
Forrás2 - Wikipédia
Forrás3 - Köztérkép
A régi itteni láda oldala
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (369 db): környezet: 4.52 rejtés: 4.40 web: 4.53 átlag: 4.49

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Moroha 2023.02.05 16:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Laminsio 2023.02.02 10:15 - Megtaláltam
Köszi

stickmangreen 2023.01.31 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00
Megtaláltam, köszi a rejtést!

Vironia 2023.01.25 11:15 - Megtaláltam
Cipollinoval ládázás. Köszönöm a Rejtést!

cipollino 2023.01.25 11:15 - Megtaláltam
Ládázás Vironiával. Várni kellett egy kényelmesen dolgozgató utcaseprő miatt, de végül sikerült a dobozt megtalálni. Be van ázva, de a jelszó a fedélen, jól olvasható. Köszi, hogy megmutattad.

Riel-chan 2023.01.24 15:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

GörbeMilano 2023.01.23 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.03
Megtaláltam, elázott a log füzet, nem tudtunk beleírni, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

olsen 2023.01.22 13:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Nyúl Béla 2023.01.22 13:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A füzet használhatatlan [Geoládák v3.12.10]

manyecz 2023.01.21 15:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Davestator 2023.01.21 12:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Sa-B 2023.01.14 14:56 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.00 súly: 1.90
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

kovandras97 2023.01.14 13:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A füzet továbbra is el van ázva. [Geoládák v3.12.10]

Szendi&Csabi 2023.01.14 13:28 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.25
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Szendi&Csabi [Geoládák v3.12.10]

H_Szofi 2023.01.13 15:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Jaksi74 2023.01.13 14:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

tothrobert 2023.01.10 20:09 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 2.76
Köszönöm!

duna 2023.01.08 12:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

szihi 2023.01.08 11:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Lokospatrik 2023.01.07 14:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

puszedliék 2023.01.06 14:27 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.76
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! A láda tartalma teljesen el van ázva. [Geoládák v3.12.10]

anettnori 2023.01.04 14:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.47
Megvan!
[g:hu+ 2.9.12]

Kellemes séta a belvárosban.
A Mammutból indultam, át a Margit-hídon, aztán végig a Parlament mentén, végül a Lánchídon vissza.
A füzetke lapokra esett szét, nedves, logolhatatlan.

-1-2
homemadebyjuci 2023.01.02 12:30 - Megtaláltam
Az év első ládája, köszi, meglett! :-)

DorkMák 2023.01.02 08:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Pici15 2022.12.31 17:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.88
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Nem egészen ide tájolta a térkép, de meglett! [Geoládák v3.12.10]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1318 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]