FAQ
458. Budai Ifjúsági Park (GCIFI)

Mikulás fényképe a környékről még 2004-ből

<a href="https://geocaching.hu/users.geo?id=2088">Mikulás</a> fényképe a környékről még 2004-ből

Kiállítás, installáció

Kiállítás, installáció

Koncert az Ifi parkban

Koncert az Ifi parkban

Belépés csak öltönyben ugyebár :) (1963, forrás: Fortepan)

Belépés csak öltönyben ugyebár :) (1963, forrás: <a href="https://fortepan.hu/">Fortepan</a>)

Felújítás az 1960-as években (forrás: Fortepan)

Felújítás az 1960-as években (forrás: <a href="https://fortepan.hu/">Fortepan</a>)

Innen is lehet látni, hogy mennyi ember fért ide be (1976, forrás: Fortepan)

Innen is lehet látni, hogy mennyi ember fért ide be (1976, forrás: <a href="https://fortepan.hu/">Fortepan</a>)

Az utolsó koncert a parkban, 1984. A címe: "Elektromos temetés". (forrás: Fortepan)

Az utolsó koncert a parkban, 1984. A címe: "Elektromos temetés". (forrás: <a href="https://fortepan.hu/">Fortepan</a>)

2002-es állapot

2002-es állapot

2002-es állapot

2002-es állapot

Felújítás után (2014)

Felújítás után (2014)

Felújítás után (2014)

Felújítás után (2014)

Felújítás után (2014)

Felújítás után (2014)

Index videó

Index videó

Banjoboy fényképe

<a href="https://geocaching.hu/users.geo?id=2101">Banjoboy</a> fényképe
Szélesség N 47° 29,663'
Hosszúság E 19° 2,513'
Magasság: 178 m
Megye/ország: Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2002.11.24 14:30
Utolsó lényeges változás: 2021.04.01 19:24
Utolsó változás: 2022.11.03 22:26
Rejtés típusa: Virtuális geoláda
Elrejtők: Zsófi és Balázs
Ládagazda: rágcsa13
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.5
Megtalálások száma: 1916 + 4 sikertelen + 13 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.8 megtalálás hetente


A jelszót két példányban is kihelyeztem, mindegy, hogy melyiket keresed meg.
- Az egyik egy gravírozott fémtábla egy fatuskóban, a Kemal Atatürk sétánytól felfelé nagyjából 5 méterre. (Ide mutat az eredeti koordináta is)
- A másik jelszó egy elszáradt fán, derékmagasságban található ugyanilyen táblán, kéreggel félig eltakarva.

 N 47° 29,622' E 19° 2,531' 123 m [GCIFI+jelszó2]

Budapest egy sokáig méltatlanul elhanyagolt, de annál inkább varázslatos helyszíne a budai Várkert Bazár, vagy ahogy sokan hívták régen: az Ifi Park. A belvárosi dunai panoráma része, kapocs a Vár és a Duna part között, kedvelt sétahely, a hosszas városnézések alkalmával igazán jó pihenőhely.

Az 1875-1883 között, Ybl Miklós tervei alapján épült neoreneszánsz Várkert Bazár a Világörökség része, ugyanakkor 1996-tól 2013-ig a világ száz legveszélyeztetettebb műemlékének egyike volt. Eredetileg kereskedelmi funkciót töltött be, majd később műtermek, kiállítások, különböző iskolák helyszínéül szolgált. A második világháborúban súlyos károkat szenvedett Várkert Bazár területén 1961-től a budai Ifjúsági Park működött, az életveszélyessé vált épületegyüttes 1984-es bezárásáig. Ezt követően, bár számos elképzelés született hasznosításáról, a Várkert Bazár közel harminc éven át kihasználatlanul állt.
A Várdomb oldalán elhelyezkedő Várkert-bazár mindig is frekventált, jelentéssel és jelentőséggel bíró helye volt a fővárosnak. Kedvelte és szerette például Erzsébet királyné, aki, ha gőzhajón érkezett Budapestre, akkor a Várkert-bazár északi galériáján sétált fel a déli Cortina lépcsőire, majd onnan tovább a régi várba.
Gyakorlati hasznosításra a Várkert-bazár tulajdonképpen sohasem került, mert a csekély kereskedelmi forgalom miatt a bazárokat nemigen vették bérbe. Az alsó soron műtermeket alakítottak ki, s az 1930-as években gyakran merült fel a Budai Műcsarnok odatelepítése is. Az épületegyüttes 1944-45-ben erősen megrongálódott, s 1961-ig nem is fordítottak gondot felújítására.

Ma a legtöbbeknek talán az jut eszébe a Várkert Bazárról, hogy valaha itt működött a Budai Ifjúsági Park, Budapest egykori kultikus szórakozóhelye. 1961. augusztus 20-án nyitott meg Budapest első számú nyári szórakozóhelye, a Budai Ifjúsági Park.
A kezdetben táncos szórakozóhelynek indult Parkban a hetvenes években olyan meghatározó hazai rock és pop együttesek léptek fel, mint az Illés, a Metró, az Omega, a P. Mobil, a Piramis vagy a Karthago, amelyek közül többen a vasfüggönyön túl is hírnevet szereztek maguknak.

A Park első és leghíresebb igazgatója a szadizmusáról híres Rajnák László volt, aki kiemelt figyelmet fordított a rendfenntartásra, sokszor saját maga is kivette a részét az igazságszolgáltatásban. A szórakozóhelyre csak megfelelő ruhában és küllemben lehetett belépni. Az alábbi 1962-es belépési szabályzat egy részlete is ezt bizonyítja:

Tudnivalók a Budai Ifjúsági Park látogatásával kapcsolatban:
Belépés csak 18 éven felüli fiúk és 16 éven felüli lányok részére, nyakkendőben, világos ingben, zakóban. Vászonnadrágban a belépés tilos.
Kitiltást eredményeznek a következő kihágások:
Ízléstelen táncolás, nem twist számra történő twistelés, egy lánnyal több fiú twistelése, fiúk egymás közti twistelése, és más, feltűnést keltő viselkedés.
(Belépési szabályzat, 1962)


A parkból kitessékelt huligánokból megalakult a Nagyfa Galeri, amelynek tagjai egy nagy fa ágaira kapaszkodva hallgatták a zenét.

1961 júniusában a Budapesti KISZ-Bizottság ötlete nyomán itt kezdték kialakítani a főváros első és sokáig egyetlen szabadtéri ifjúsági szórakozóhelyét, az Ifjúsági Művelődési Parkot, közkeletű nevén az Ifiparkot. A park 1961. augusztus 20-án nyitott. 1962 volt valójában az első teljes idény, amikor május 1-én nyitott a park és szeptember 20-án zárt be. Ez alatt az idő alatt a parkot 70 ezren keresték fel, ami igencsak jelentős látogatottságnak volt mondható. 1980. május 27-én egy tízezer fő részvételével megrendezett Edda koncert alkalmával a park bejáratához vezető lépcsők kőfalai leomlottak, s a baleset során öt fiatal megsérült. Ekkor a parkot két hónapra be is zárták, s ez az esemény már előre vetítette a létesítmény sorsát. Utoljára 1984. szeptember 23-án a P. Mobil Elektromos temetés című koncertjét rendezték itt meg.
Az események ilyen alakulásához hozzátartozik, hogy a Várbazár építészetileg és akusztikailag eleve alkalmatlan volt szabadtéri koncertek helyszínéül. Csak tetézte a bajt, hogy az 1961-es helyreállítási munkákat követően nem fordítottak gondot nem hogy a fejlesztésre, de még az állagmegőrzésre sem.

A park 1984-ben - miután nem bírta sem a funkciójával járó megterhelést, sem az állagmegőrzés elmaradását - bezárt, s az egész Várbazár kezelését a Fővárosi Tanácstól 1989-ig a Budapesti Művelődési Központ (BMK) vette át. A BMK lényegében sem a Várbazár hasznosításával, sem az állagmegőrzéssel nem nagyon törődött, csupán a volt irodaházat adta ki egy építőipari szakcsoportnak. A kezelői jogot 1989-ben az I. kerületi tanács kapta meg, s ezzel a joggal ma is a jogutód, az I. kerületi önkormányzat rendelkezik. A világörökség részét képező Várkert-bazár hasznosítására többféle elképzelést dolgoztak már ki, de ezek kivitelezése részben a rendezetlen jogi helyzet, részben pénzhiány miatt eddig meghiúsult.
A közel három évtizeden át üresen álló, omladozó épület rekonstrukciója sokáig váratott magára, ám végül 2013-14-ben uniós és hazai forrásokból megújult. A 2014-es rekonstrukció folyamán elsődleges szempont volt, hogy az eredeti épület legapróbb részleteit is megőrizzék, amelyhez korabeli fotók, levéltári dokumentumok illetve a helyszínen begyűjtött maradványok nyújtottak segítséget. Helyreállították az összes eredeti vas korlátot, kapukat, kerítéseket. A járóburkolatokat eredeti színeikben és mintázatukban újították fel, olyan minőségben, hogy az épület új funkcióinak is megfeleljen.
Irány a Vár!
Zsófi és Balázs
(a korábbi rejtők)

Ebben a videóban Földes András, az Index akkori újságírója viccesen bemutatja, hogy már a felújítás után pár évvel milyen állapotban volt a Várkert Bazár


Források: varkertbazar.hu cultura.hu

Ládatörténet
A ládát eredetileg Zsófi és Balázs rejtette.
Ezt a ládát még 2002-ben telepítettük, a hazai GC hőskorában. Bő 10 évig kereshető volt, bezsebelt 1259 sikeres megtalálást, azonban - az addig méltatlanul elhanyagolt épületeket és parkot - 2013-ban elkezdték felújítani, így a kereshetőséget meg kellett szüntetni. Mivel kár lenne egy ilyen kortörténeti emléknek is beillő ládát veszni hagyni és mivel a Várkert bazár is megérdemel egy ládát, így 2015. őszén a megújításról döntöttem. Emlékül maradjon itt az eredeti leírás is:
"Elrejtettünk egy virtuális ládát a szívem csücskébe. Nehéz elképzelni, de ha még van olyan fővárosi, akit nem varázsolt el ez a hely, az ebben a pillanatban induljon el és NÉZZEN!!!"
2013.02.27.
A Várbazár megkezdődött felújítása miatt a ládát megszüntetem (tekintve, hogy az az építési terület közvetlen közelében van.
A felújítást köbvetően egy új ládát tervezek a helyszínre. Köszönöm az eddigi megtalálásokat, szinte rekorder lett a láda! :-) "
2020/11/09-i jelzés alapján elképzelhető, hogy a jelszó megsemmisült.
Ennek ellenőrzéséig és esetleges pótlásáig a láda nem kereshető.
Türelmet kérek.
2021.03.29. A ládát adoptáltam, nemsokára kihelyezek egy igazi jelszóhordozót is.
2021.04.01. Nem egy, hanem rögtön két jelszóhordozót is kiraktam, lásd a leírást.Tartalomjegyzék
WAP
1875-1960
1960-1984
1984-2014
Források
Állapot: kereshető

KRW értékelés (1211 db): környezet: 4.19 rejtés: 4.03 web: 4.39 átlag: 4.20

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

Kérakaz 2022.11.25 16:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

tv tv 6fd6d5 2022.11.19 16:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

kHeni :] 2022.11.19 16:10 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.00 súly: 2.23
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

data4526 2022.11.19 12:42 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.85
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.10.4 teszt]

MókusCukik 2022.11.13 14:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Vegyi-Gyümi 2022.11.10 11:51 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.38
A Nemzeti Galériába indultam, de hát ugye nem lehet kihagyni ????
Köszönöm a rejtést [Geoládák v3.12.10]

Ekhal 2022.11.09 17:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

rágcsa13 2022.11.07 18:59 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget. (QR) [g:hu+ 2.9.12]
Hát ez igen érdekes. Éppen QR kódokat csinálgattam a saját ládáimhoz, és mindig leteszteltem őket az applikációval. Amikor erre a ládára került a sor, arra számítottam, hogy az fog történni, mint az összes több ládámmal, amelyeket már megtaláltam. Ezt azonban még nem találtam meg, mielőtt örökbe fogadtam volna, most azonban a rendszer automatikusan belogolt nekem. Ez igen!

tomi-zsuzsi 2022.11.06 21:53 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.49
Megtaláltuk a kincset, köszönjük a rejtést!
Az élet szép! [Geoládák v3.12.10] [Geoládák v3.12.10]

laki10 2022.11.06 17:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

szsomlai 2022.11.01 17:02 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 1.85
Köszönjük a rejtést!
S. [Geoládák v3.12.10]

Rsp 2022.11.01 16:09 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.45
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

eszluzsu 2022.10.27 14:38 - Megtaláltam
Ládavadász Pistivel közös találat
Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

ládavadász Pisti 2022.10.27 14:38 - Megtaláltam
Közösen Eszluzsuval, köszönöm a rejtést. [Geoládák v3.12.10]

Viktor33 2022.10.23 19:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

GulyasA 2022.10.23 15:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

GergőRobiÉvi 2022.10.15 16:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Veronika81 2022.10.12 17:37 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.74
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.12.10]

dapagyi 2022.10.08 12:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést.

MarciMilánBálint 2022.09.25 10:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

Timitomi0202 2022.09.21 16:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Barnabas_Balatoni 2022.09.21 15:28 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 2.59
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

turani 2022.09.10 13:21 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

GCIFI_20220910_132336GCIFI_20220910_132406
PCsaba11 2022.09.10 12:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

SztáziB 2022.09.10 12:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1933 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]