geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4531. Sissy-pihenő (GCsip6)

Kőkereszt a parkolóhoz vezető bekötőúttal szemben

Kőkereszt a parkolóhoz vezető bekötőúttal szemben

November eleji napsütés

November eleji napsütés

Hamarosan elérjük a pihenőt

Hamarosan elérjük a pihenőt

Öreg tölgyek szegélyezik a vadászházat és a padokat

Öreg tölgyek szegélyezik a vadászházat és a padokat

A vadászház

A vadászház

A Sissy-baráti kör által állított emlékkő

A Sissy-baráti kör által állított emlékkő

A rejtők munka közben

A rejtők munka közben

Az első rejtekhely (2018. nov. 3.)

Az első rejtekhely (2018. nov. 3.)

A végső rejtekhely (2019. jan. 13.)

A végső rejtekhely (2019. jan. 13.)

Búcsú a pihenőtől

Búcsú a pihenőtől

Az öreg tölgy

Az öreg tölgy

Tavaszi napsütésben

Tavaszi napsütésben

Április végi séta a tölgytől a pihenőhöz

Április végi séta a tölgytől a pihenőhöz

Tavaszi szépség

Tavaszi szépség

Sissy emlékkő megkoszorúzva

Sissy emlékkő megkoszorúzva

Piknikre csábít a hely...

Piknikre csábít a hely...

Viszlát ősszel!

Viszlát ősszel!

Téli hangulatban

Téli hangulatban

Havas-napos délután

Havas-napos délután
Szélesség N 47° 35,029'
Hosszúság E 19° 26,040'
Magasság: 251 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.11.03 00:00
Megjelenés időpontja: 2019.01.03 20:27
Utolsó lényeges változás: 2019.01.03 20:27
Utolsó változás: 2019.01.13 19:41
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Tünde és Áron
Ládagazda: Tünde&Attila
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1350 m
Megtalálások száma: 408 + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 2.8 megtalálás hetente


A láda

Hagyományos konyhai doboz, 15x15x7cm, soktörzsű facsoport egyik törzsén lévő menedékházikóban.

FIGYELEM! A rejtés helyszínét magába foglaló erdőrészt a Valkói Erdészet időszakosan le szokta zárni a vadállomány védelmében, ill. vadászatok során. Különösen érvényes ez szeptember-október hónapokban, szarvasbőgés idején, amikor a területre tilos belépni.
Erről tájékoztató közleményt a műút felőli behajtónál szoktak kitenni, amit érdemes elolvasni, mert sok esetben a tilalom a jelzett turistaútakra nem vonatkozik.A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés

Autóval az alábbi ponton lehet parkolni:
 N 47° 34,571' E 19° 25,733' 275 m [GCsip6+parkoló]

Tömegközlekedéssel a Gödöllő Autóbuszállomásról, vagy a Gödöllő vasútállomásról vagy a Gödöllő HÉV végállomásról a Zsámbok, vagy Jászfényszaru felé tartó távolsági busszal kell menni, és a "Gödöllő, Vaskapui út (Kőkereszt)" megállónál kell leszállni.

A parkolóból a Kék sáv kék jelzésen indulunk és haladunk végig egy betonúton, mely eleinte enyhén lejt, majd nagyon picit emelkedik és kb. 1350 m után elérkezünk a Sissy-pihenőhöz. A mellette lévő padoktól kb. 30m-re található a láda egy öttörzsű facsoport védelmében.

Bevezető

Valamikor réges-régen, sok évvel ezelőtt egyszer láttam egy csodaszép képet egy öreg tölgyről, mely a Gödöllői-dombság közepén áll magányosan egy rét közepén. Talán már 120 éves is lehet és biza jó néhány vaskos ágát elvesztette - köztük azt is, amelyen úgy 9-10 éve Áron fiam is ücsörgött - , mégis megkapó látvány a méltóságteljes és hatalmas fa, mely uralja a környéket. Évente többször elmegyek meglátogatni, körbesétálni, mellette vagy alatta piknikezni, napozgatni, hógolyózni avagy épp behúzódni csepergő esőben a lombkoronája alá.
Jó ott, nyugalmat áraszt, feltölt, pihentet.

Mindig nehéz szívvel válok el tőle, de vigasztal a tudat, hogy hamarosan úgyis ismét visszatérek. E sétáim során találtam rá a Sissy-pihenőként ismert helyre, azóta mindig meglátogatom és ez amolyan hagyománnyá alakult. Egy tisztás szélén áll a hajdani vadászházikó, ma vadméhek otthona, mellette pihenőhelyek, tűzrakók. Kissé beljebb egy tölgy alatt emléktábla, ezt 2001-ben állíttatta a Sissy Baráti Kör, Erzsébet királyné pihenőhelye címmel.

Számtalanszor jártam már erre egyedül, gyerekekkel, barátokkal, párommal és mindig szívesen jövünk hol egy sétára, hol szalonnasütésre, hol - régebben, míg az erdészet nem volt ilyen szigorú - szarvasbőgéskor.
Aztán egyszer - a közeli Juharos "csúcshódításakor" :) - felötlött bennem a gondolat, hogy ez ládarejteknek is kiváló lesz, így egy szép őszi napon, Áron fiam társaságában ezt meg is tettük és végül a ládaoldal is elkészült hozzá.

A pihenőnél több pad is található, nagy tűzrakóhely (wc is), ideális piknikező- és kirándulóhely családok, baráti társaságok részére is. A környező erdő számtalan jelzett és jelzetlen utat kínál, ha fel akarod fedezni a vidék változatos szépségeit. Különösen gazdag a vadvilága és minden évszak más szépségeket rejteget.

A parkolótól a pihenőhöz vezető út felénél, egy nagy kanyarból nyílik egy jól járható, széles út jobbra, mely elvezet a Bethlen-fához, majd a Csörsz-árkát keresztezve a Füsti-Tóth-fához. Kicsit távolabb egy kulcsosházként üzemelő vadászház is található, még tovább pedig fent a jobboldali dombtetőn kolostorromok. Ekkor már csaknem a Valkói Szabadidőparknál vagyunk, így ideje visszatérni Sissy-pihenőjéhez avagy a parkolóhoz.

Kellemes időtöltést kívánunk a sok-sok ösvény végigjárásáhz mindannak, aki teljesíti! :)

Erzsébet királyné (Sissy)

II. Miksa bajor herceg és a bajor királylány, Mária Ludovika lánya a müncheni udvartól távol nőtt fel. Hét testvéréhez hasonlóan Erzsébet is a konvenciókkal mit sem törődő, szabadságszerető és rendkívül érzékeny lánnyá fejlődött, természetétől fogva jószívű és igazságszerető volt.

Tizenöt éves volt, amikor anyja, aki Zsófia főhercegnő egyik nővére volt, őt is magával vitte a császár nyári rezidenciájába Bad Ischlbe. Nővérét, Helénát szemelték ki az ifjú Ferenc József menyasszonyának. Ferenc József azonban fiatalabbik unokahúgába, Sissy-be lett szerelmes, s anyja kezdeti tiltakozása ellenére 1854. április 24-én este 7-kor tett örök fogadalmat az Ágostonrendi templomban.

Erzsébet két kislány után 1858. augusztus 21-én világra hozta a régóta várt trónörököst, Rudolfot. Házasságukban fellépő nehézségek miatt hosszabb szünet után 1868. április 22-én jött világra a negyedik gyermek, Mária Valéria, akit magyar gyermeknek neveztek, nemcsak azért, mert Erzsébet kívánságára a budai várban született meg, hanem mert magyarul is oktatták. A Magyarországért lelkesedő császárné és királyné Mária Valériát kedvenc nemzetének szánta ajándékul. Pontosan tíz hónappal azután született, hogy férjét, Erzsébet nagy erőfeszítései árán, magyar királlyá koronázták.

Férje iránta érzett vonzalmát kihasználva, az 1866-67-es magyar kiegyezés és az ezt követő budapesti koronázás alkalmával fellépett a magyarok érdekében. Ez olyan lépés volt, mely egyrészt más nemzetiségek, főleg a csehek háttérbe szorításával járt, másrészt viszont az egész birodalomban döntően erősítette a liberális irányzatot. Erzsébet vonzalma az egykori, 1848-as forradalmárhoz és későbbi magyar miniszterelnökhöz, Andrássy Gyula grófhoz egyik mozgatórugója volt e lépésének, amely meghatározta a dunai monarchia további sorsát. Magyarországon Erzsébet máig nagy tiszteletnek örvend.

Nagyon művelt nő volt. Nemcsak magyarul, de újgörögül is tökéletesen megtanult. Idős korában szinte az antik Görögország világában élt: Korfun építtetett egy kastélyt, melyet kedvenc hőse, Achilleus után Achilleionnak nevezett el.

Fiának 1889-ben Mayerlingben elkövetett öngyilkossága azonban olyan sokkhatással volt rá, hogy azután többé semmiféle becsvágyat nem mutatott már. Utolsó éveit vándorló mater dolorosaként állandóan feketébe öltözve, a bécsi udvartól távol, hosszú utazásokkal töltötte, főleg Görögországban időzött. Évtizedekig tartó fogyókúrái és az ehhez társuló mozgáskényszer, amely órákig tartó gyalogtúrákra késztették, a koplalás következtében fellépő ödémához, depresszióhoz és öngyilkossági gondolatokhoz vezettek. Lucheni, az olasz anarchista, aki őt Genfben mint a gyűlölt monarchista elv képviselőjét, egy reszelővel agyonszúrta, egy az életbe már belefáradt asszonyra sújtott le, aki túlélte önmagát, s már csak a halálra vágyott.

Bécsben, a kapucinusok kriptájában nyugszik.

Csörsz-árka

A Csörsz-árok, a legmonumentálisabb kárpát-medencei építmény, egy hatalmas ókori védőműrendszer (az árokból és töltésből álló, faszerkezettel is megerősített védősánc) a Dunakanyar vidékéről indul ki, és végighalad az Alföld északi részén, majd délre fordul és az Al-Dunánál éri el a folyamot. Nevét egy monda alapján Csörsz avar királyról kapta, aki vizi utat akart építeni szerelméhez, a longobárd Délibábhoz. A valóságban egy római előretolt védműről lehet szó.

Épebb állapotban maradt összefüggő szakaszai Alag, Kerepes, Gödöllő és Valkó között találhatóak. Csörsz árkát megtalálhatjuk ott, ahol a Sissy-pihenő felé vezető kék sávból kiágazik a Juharosra vezető piros háromszög jel. A műút túloldalától pár méterre induló mély bevágás a Csörsz-árok.

Gödöllői-dombság növény- és állatvilága

A gazdag és sokszínű növény- és állatvilág, a hangulatos kis belső völgyek, a szemet gyönyörködtető tocsogósok fennmaradásukat annak köszönhetik, hogy a fővároshoz közel eső terület évszázadokon át a hatalom birtokosainak pihenő- és vadászterülete volt. Ez a terület már Mátyás idejében is vadaskert volt, később a Gödöllői kastéllyal együtt Ferenc József birtokává lett, és az elmúlt időszakban is az állami vezetőknek volt fenntartva.

A melegebb domboldalak és völgyek jellegzetes és ritka erdőtársulása a melegkedvelő hársas-tölgyes, aljnövényzetében ritka orchideafajokkal, piros gólyaorral, varjúhájjal, sarlós gamandorral, tavasszal pedig több száz tő tavaszi hériccsel. A fátlan oldalak széles, délről és keletről nyitott völgyek, és a dombságba benyúló homokhátak jellemző növényzete a homokpusztai gyep. A dombvidék délkeleti részén - Isaszeg és Pécel környékén - melegkedvelő tölgyes erdőfoltok mellett lápos, tocsogós rétek, égerlápok húzódnak. A lefolyástalan, lápos nedves társulások (pl. Babat, Fekete-puszta stb.) mocsárrétjein sárga nőszirom virágzik. A hosszú időn át zárt - és egyes részein ma is kerítéssel körbevett - kormányzati vadászterület állatvilága is igen gazdag. Kimagaslóan értékes nagyvadállomány - őz, szarvas, vaddisznó - mellett a területen vadmacska, vidra, nyuszt, és nyest is él. Értékes madárvilága is, gyakori költőfaj a gyurgyalag, a fekete harkály, a zöld küllő, de jégmadár, darázsölyv, kabasólyom is költ, és kerecsent is látni a területen. Tovább emeli a terület madártani értékét, hogy az igen ritka karmazsinpirók fészkelése is bizonyított. (Wikipédia)
Állapot: kereshető

KRW értékelés (160 db): környezet: 4.64 rejtés: 4.76 web: 4.78 átlag: 4.73

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
-
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


utigabi60 2021.10.16 09:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

szalmakok 2021.10.09 14:22 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 1.30
Szuper a láda helye, köszönjük a rejtést!

seky01 2021.10.03 13:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Rencsy 2021.09.26 14:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

hegesan 2021.09.12 14:30 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

Chamberneazy 2021.09.05 13:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.22
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

sinus90 2021.09.03 14:35 - Megtaláltam
A Juharostól jöttem át, de jelzett utakon, nem a gazban.
Népes gyerekcsoport bográcsozott, majd játszottak a környéken. Kisérő tanárukkal megbeszéltük a geocachinget, meg is kereste a ládát. Végül nem tudom, a gyerekekkel is megkeresték-e?
Szép hely. A ház felújítva, de üres.
Köszi az ötletes, tiszta ládát.

navigaator 2021.09.01 00:00 - Megtaláltam
-

Tünde&Attila 2021.08.25 13:59 - Egyéb
Szerdai szederszedés Sissy-nél Áronnal piknikebéd és ládalátogatás után :)
A ládánk rendben találtatott, minden a helyén :)))

bgyuru 2021.08.21 16:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Cápa 2021.08.17 13:22 - Megtaláltam
THX!
a helyszínen nem sok térerő van de cserébe vannak őzek
[Geoládák v3.11.3]

kyssh 2021.08.15 17:19 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

galoresz 2021.08.07 12:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

p10gabi 2021.08.07 12:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

vakond87 2021.07.30 10:35 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.24
Gödöllő vasútállomáson szálltam le a vonatról, és az állomás előtti térről induló Budapest - Tóalmás Volánbusz járatra szálltam fel. Szerencsére van buszmegálló a pihenőhöz vezető útnál Gödöllő, Vaskapui út (Kőkereszt) néven. A sofőrre rá kellett szólnom (annak ellenére, hogy megnyomtam a leszállásjelzőt), hogy álljon meg. Innen a műúton 1,5 km a láda. Szerencsére könnyen meglett. Mivel Egerbe mentem tovább, így vissza kellett jutni valahogy a vonathoz. Két lehetőségem volt: 1. Ahogy jöttem úgy visszautazok busszal Gödöllő vasútállomásra, vagy 2. Máriabesnyő vasúti megállóhelyig 4,9 km-t sétálok. Az utóbbi jobban vonzott, így ezt választottam. Nem bántam meg, végig jól járható utakon jutottam el a megállóhelyre. Köszönöm a rejtést!

IMG_20210730_103553IMG_20210730_110521
IMG_20210730_103956IMG_20210730_102353
ládamalac 2021.07.05 14:29 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3.5 web: 3.5 átlag: 3.33 súly: 3.29
Kiszagolva, kitúrva, köszi! :)

Goldenbay 2021.06.13 12:40 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.4]

KataJani 2021.06.13 12:37 - Megtaláltam
ZÖLDSPORTOS Gödöllői kéktúra keretében gödöllői indulással.
[g:hu+ 2.7.4]

SzZozi 2021.06.06 10:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

eltájoló 2021.06.04 16:55 - Megtaláltam
A Juharosról ereszkedtem le a nyiladékon. Az eleje még kissé susnyás, de utána remek az út. Szuper helyen van a láda.
A rejtés jó, a láda jó állapotban van. Köszi a rejtést.

Juhász család Gödöllő 2021.05.29 19:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

TücsiTeam 2021.05.25 09:26 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.11
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést.

Palazsu 2021.05.24 13:46 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.91
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

akosgy 2021.05.24 13:01 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.21
A közeli erdőben tettünk egy rövid körsétát Máriabesnyőről indulva. Nagyon kedves kis erdő, kellemes utakkal, meglepően jó talajjal, még így szétázva is jól gyalogolható, Korrekt rejtés, a láda jó állapotban van, a vadászházat sajnos elbontották, de szemmel láthatólag építenek majd a helyére valamit, a betonalap már készen van. Köszi.

ttgreg 2021.05.08 14:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.98
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (412 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]