geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4714. Vaskapu-barlang (GCVKBG)

Vaskapui-kőfülke

Vaskapui-kőfülke

Vaskapui-sziklaodú

Vaskapui-sziklaodú

Hajmás-sarok közelében

Hajmás-sarok közelében

Vörös-föld

Vörös-föld

El sem lehet téveszteni

El sem lehet téveszteni

A barlang szádája

A barlang szádája

Perspektíva

Perspektíva

Barlangban

Barlangban

Kitekintés

Kitekintés

Vaskapui-kőfülke

Vaskapui-kőfülke

Mohás sziklák

Mohás sziklák

Babérboroszlán

Babérboroszlán
Szélesség N 47° 14,866'
Hosszúság E 17° 40,454'
Magasság: 465 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2020.11.30 16:00
Megjelenés időpontja: 2020.12.04 13:15
Utolsó lényeges változás: 2020.12.04 13:15
Utolsó változás: 2021.03.30 21:05
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Hörcsög
Ládagazda: Hörcsög
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 4300 m
Megtalálások száma: 102
Megtalálások gyakorisága: 2.2 megtalálás hetente


Rejtés

10*16*6 cm-es 0,67 literes, zöld fedeles, hagyományos konyhai műanyag dobozt keress! Ha a turistajelzésen szemben állsz a sziklafallal, bal kéz felé egy kis csúcsos sziklát keress a sziklafal alatt pár méterrel. A csúcsos sziklát megkerülve két kisebb mohás szikla közötti mélyedésben találod meg. A fedőkővel gondosan takard el az üreget, de a dobozra ne tedd rá! Figyelem, a megtett táv oda-vissza az ajánlott parkolóból körülbelül 9 kilométer!


A ládába TravelBug NEM helyezhető.


A láda része a Bakonyi Barlangolások GCCAVE névre hallgató 22 megtalálandó rejtést magában foglaló ládasorozatnak!

Megközelítés

A láda megközelítése Bakonybélből egy kellemes 4,5 kilométeres túrával kivitelezhető. A faluba beérve a  N 47° 15,131' E 17° 43,591' 280 m [GCVKBG+kereszteződés] kereszteződésben fordulj a Malom utcába.

Parkolás

A félreeső Malom utcában  N 47° 15,055' E 17° 43,324' 300 m [GCVKBG+1parkoló], vagy a faluház előtti kiépített parkolóban  N 47° 15,186' E 17° 43,535' 300 m [GCVKBG+2parkoló] parkolhatunk.

Útvonal

Nyugati irányba egy enyhe emelkedőn kezdjük meg a túránkat. Elhagyva a házakat egy kis foglalt forrás mellett elhaladva kövessük a Mária út Mária út és a piros kereszt Piros kereszt jelzéseket. Utunk során végig a két közös útvonalon futó jelzést kell követnünk. Egy kis árokban vezet az ösvényünk, 1 km megtétele után kiérünk egy tisztásra, a Hideg-völgy bejáratához. Jobbra helyreállított mészégetőt és kiépített pihenőt találunk, ahonnan szép kilátás nyílik az alattunk elterülő falura. Egyre meredekebb kaptatón jutunk fel a Hajmás-sarokhoz, mely tulajdonképpen a Hideg-hegy nyerge. Utunkat egyenesen folytatjuk tovább az Égés-tető irányába. Elérve a felhagyott bauxitfejtést (Vörös-föld) kipihenhetjük magunkat az elénk terülő látványban gyönyörködve. Egy rövid, de technikás meredek ereszkedést követően széles feltáróúton érünk ki egy kis tisztásra. Innen is érdemes betekinteni a feltárásba, amit az imént felülről tekintettünk meg. Utunk egyenesen vezet tovább a Nádajtó-árok völgyfője mellett. Elhagyjuk a Vaskapu sziklákat és hamarosan elérjük a balra kiágazó piros barlang jelzéstPiros barlang. El sem lehet téveszteni. Enyhe emelkedőn hangulatos mohás sziklatömbök között érjük el az uticélunkat.

Vaskapui-kőfülke és sziklaodú

Egyetlen sziklatömbben nyíló, egymástól pár méterre lévő két üreg, melyek tágas barlangok egykori szádái lehetnek. A vastagpados fődolomitba mélyülő 7 m hosszú, 4-5 m széles kőfülke löszös kitöltésében Mottl Mária 1947. évi ásatása felső-jégkori faunát talált. A két járat összhosszúsága épp hogy eléri a 10 métert. Kitöltéséből egy nagyon érdekes felső pleisztocén fauna került elő: rénszarvas, gyapjas orrszarvú, barlangi medve, havasi nyúl, vörösróka, pocoknyúl, közönséges kószapocok és szibériai örvöslemming maradványokkal". Szinonimája: Vaskapui-barlang. Kataszteri számuk: 4412-39 és 4412-40.

Hazánkban valamennyi barlang ex-lege védett. Ezt azt jelenti, hogy megismerésének pillanatától kezdve óvja a törvény hatalma, és nem szükséges külön védetté nyilvánítási eljárás. Az egyszerű védettségen túl a jelentősebb barlangok megkülönböztetetten védett, a legkülönlegesebbek és legféltettebbek pedig fokozottan védett címet is kaphatnak.

Magas-Bakony

A Magas-Bakony Tájvédelmi Körzetet 1991-ben hozták létre, a Kőris-hegy tömbjét és tágabb környékét foglalja magába Bakonybél központtal. Területe 8754 hektár, ezen belül 478 hektár fokozottan védett. A természetvédelmi oltalmat a terület viszonylagos érintetlensége, kiterjedésének 84%-át borító erdeinek szinte teljes mértékű eredetisége is indokolta.
A hegység legvadregényesebb része, biológiai sokszínűsége mellett geológiai változatossága is kimagaslóan értékessé teszi. sziklás szurdokok (Gerence, Kerteskői, Száraz-Gerence, Tisztavíz-völgy) mély, meredek oldalú völgyek (Bécsi-árok, Márvány-árok, Szarvad-árok, Vörös János-séd), tucatnyi barlang, köztük az Odvaskői, amelyet már a Tihanyi Alapítólevél is említ. Számos egyéb karsztforma (karrmező, víznyelő, töbör, zsomboly), valamint változatos kőzettani felépítés jellemzi.
Erdőinek 70%-át a középhegységi gyertyános-bükkösök alkotják, amelyben a fő fafajok a magaskőrissel, a hegyi- és a korai juharral, a nagy- és kislevelű hárssal, madárcseresznyével elegyesek. A legmagasabb részek bükköseiben hegyi szillel, hegyi juharral és magaskőrissel találkozunk. A bükkösök télen is zöld cserjéje az a babérboroszlán. A sziklás, mély völgyekben, a szurdokerdőkben holdviolát, gímpáfrányt, havasi turbolyát, a sziklás oldalakban magaskőrises-hársas sziklaerdőket,a patakvölgyekben pedig hegyvidéki égerligeteket láthatunk. A Nagy-Somhegy déli, fátlan, sziklás tisztásain pikkelypáfrány, sápadt kosbor és bodzaszagú ujjaskosbor is él. A Vörös János-Séd patakjában (a Bakonyban csak itt) még van kövi rák, a hűvös bükkösökben havasi cincérrel és alpesi gőtével is lehet találkozni. A dolomitgerincek északi oldalain él a bakonyi hegyek legkülönlegesebb erdőtársulása, az elegyes karszterdő, gyepszintjükben számos ritka növénnyel. Az Odvaskőhát cserszömörcés-molyhostölgyesében (ez igen ritka ilyen magasságban) él egy alig egyszobányi folton a hazánkban csak itt előforduló rozsnokképű árvalányhaj.

Kellemes kikapcsolódást, jó szórakozást kívánok! :)

Gratulálok a P1-hez V_Gabornak!

Flag Counter
Állapot: kereshető

KRW értékelés (45 db): környezet: 4.72 rejtés: 4.57 web: 4.77 átlag: 4.69

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Kisbubi 2021.10.23 15:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

paidlp 2021.10.23 15:39 - Megtaláltam
Fogom! :)
Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

DSS és Szandra 2021.09.25 12:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.68
KDP túra közben megtaláltuk, köszi szépen a rejtést. :)

bodin 2021.09.24 13:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.10
Köszönöm!

NZs 2021.09.24 12:29 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.98
Bakonybéli kesingtúra 7.
Elérkezett őszi pihenésünk, és ezzel a kesingtúra vége. Úgy gondoltuk, hogy ezt a ládát az utolsó napra hagyjuk, mivel megközelítése megoldható a hoteltől. Bepakoltunk Geopelbe, aki ma nem jött velünk a túrára, hanem szépen, biztonságban várakozott a hotel parkolójában, őrizve minden cuccunkat. A fentiekből következően nem az ajánlott parkolót használtuk és így nem is az ajánlott útvonalon kezdtük meg utunkat, hanem a szálloda "felett" haladó K-re tértünk rá a hátsó kijáraton keresztül. A széles, emelkedő, kőzúzalékos, majd később köves úton eseménytelen volt a haladás, leszámítva az időnként mellettünk elhúzó autókat. A K és a P+ kereszteződésében értük el a rejtő által ajánlott útvonalat, itt jobbra fordultunk a P+ -ra.
Odafelé az utunk szinte folyamatosan felfelé vezetett, de az vigasztalt bennünket, hogy milyen jó lesz ez majd visszafelé... :-) Gond nélkül értünk el a barlang(ok)ig. A ládát könnyen megleltük, logoltunk, majd szemügyre vettük az üregeket. A szűkbe csak én másztam be, a másikban időztünk hosszabban. Egy csomó cseppkő-kezdemény látható a fal réseiben és a mennyezeten. Elég sok denevérürüléket is láttunk, de gazdájukat egyet sem. Biztos shoppingolni voltak épp...
Visszaúton az N47 14.710 E17 40.984 koordinátán találtunk egy ebédelésre éppen megfelelő farakást. Megettük a szendvicseinket, közben élveztük a végre kisütő Nap meleg sugarait - elég sokáig elidőztünk itt. Talán nem is annyira akaródzott visszamenni a városba és a hétköznapi gondok közé erről a végtelenül nyugalmas, természetközeli helyről...
Egyszer csak aztán felkerekedtünk mégis és a már bejárt útvonalon visszasétáltunk a hotel parkolójába. Ott éppen veteránautó találkozó készülődött - vicces, de Geopel volt a parkolóban az egyetlen "ifjonc" - már, amennyire a 17 évével annak számítható... :-)
Nzs & Dóri

A rejtőzködő rém...bauxitlencse fentről...
...és lentrőlmegérkeztünk
ott a barlangmeg ott
meg ott is!bentről kifelé
bentről kifeléüreg
kilátás a nagy barlangbólcseppkő-kezdemények
egy helyi illetővisszaúton avarszőnyegben
ebédelés a farakásonaz ott Bakonybél
egy sérült helyi illető a murvás útonmi
az egyik veterán (?) csoda 
kaldigeza 2021.09.17 14:41 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.07
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Kogerj 2021.09.17 14:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

akarair 2021.09.17 14:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, a láda rendben a helyén!
A közösség nevében is köszönöm a Rejtő munkáját. [Geoládák v3.12.1]

Mr Zerge 2021.09.04 11:05 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge.

Kerékpárral jutotunk el a ládához. A 83-s út mellett parkoltunk. Az erdőgazdasági utakon jól lehetett haladni, bár az útvonal jelentős részén kemény murvás burkolat volt. Az utolsó szakasz volt csupán nehezebb, amikor letértünk a fő kerékpáros útról a barlanghoz. Visszafelé a Pisztrángos tó tájékán jött szembe egy kerékpáros hölgy, aki ránk kiáltott: ˇJön a vonat! ˇ Azt hittem viccel, de tényleg jött a Városlődi kisvonat utóda, gumikerekű változatban. A vontatott kocsikon elég sokan voltak ˇ kirándulók ˇ .
Érdekesek a murvás utak találkozásánál a STOP táblával szabályzott kereszteződések :-)
A teljes úthossz végül 28,4km lett.

GCVKBG_1GCVKBG_2
GCVKBG_3GCVKBG_4
carmin 2021.09.01 10:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
[g:hu+ 2.7.14]

IMG_1902IMG_1903
IMG_1904IMG_1905
GRegina 2021.08.26 15:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

bacsnyir 2021.08.16 10:55 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.85
x

speti 2021.08.11 15:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

eccaecca 2021.08.08 14:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Kopi 2021.08.03 13:21 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.73
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Petrukkio 2021.07.30 07:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Berián 2021.07.28 09:51 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget.

Zéboy 2021.07.28 09:51 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

nyarytamas 2021.07.04 16:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

dobi 2021.06.20 23:59 - Megtaláltam
Bicajjal érkeztünk, nagyon tetszett a környezet

-Dingò- 2021.06.07 20:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

geojoda 2021.06.06 15:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.79
Köszönöm a rejtést. Üdv.

ha2 2021.06.06 11:00 - Megtaláltam
Bakonybélből-Bakonybélbe 30 km-es körtúra első állomása.
Az éjszakai-hajnali eső után minden lépéssel egyre vizesebb lettem.

TBálna 2021.05.31 21:39 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.3]

R-Gyu 2021.05.29 12:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (102 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]