FAQ
4803. 20 éves a geocaching.hu - Börzsöny-hegység (GC20BO)

Útvonal

Útvonal

Rajt-cél

Rajt-cél

Iránymutató

Iránymutató

Átkelő az első ponthoz

Átkelő az első ponthoz

Madarasfai-táró

Madarasfai-táró

Segítség - balra 5m/fel egy

Segítség - balra 5m/fel egy

Járat

Járat

Hotel

Hotel

Saj-kút ...

Saj-kút ...

... vagy Semmelweis-forrás

... vagy Semmelweis-forrás

Forrás

Forrás

Sváb Sándor emléktábla

Sváb Sándor emléktábla

Télen

Télen

Kihagyhatatlan - de nem kötelező

Kihagyhatatlan - de nem kötelező

Április bolondja - kutyájával

Április bolondja - kutyájával

Egy kis kilátás

Egy kis kilátás

Csapassuk-szikla

Csapassuk-szikla

Kormos-forrás

Kormos-forrás

Forrásház

Forrásház

Kisvasúti híd

Kisvasúti híd
Szélesség N 47° 54,146'
Hosszúság E 18° 58,951'
Magasság: 305 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2021.06.20 15:30
Megjelenés időpontja: 2021.06.24 00:00
Utolsó lényeges változás: 2022.07.04 07:08
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+7V)
Elrejtők: Kofola Bt
Ládagazda: Kofola BT
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 21500 m
Megtalálások száma: 131, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 2.2 megtalálás hetente


2021-ben ünnepelte 20. születésnapját a geocaching.hu. 20 évvel korábban, 2001. június 24-én jelent meg GCeger, az első magyar geoláda. A jeles évforduló alkalmából 2 x 20 eseményláda jelent meg: családi és túrázós kategóriákban. Ez a rejtés a túrázós kategória egyik tagja volt, ahol a teljesítéséhez alkalmanként körülbelül 20 km-t kellett gyalogolni. Ez a láda 2022. június 24-ig volt kereshető az eredeti koncepció szerint.

Néhány túra továbbra is teljesíthető, a lenti leírásból kiderül, hogy ez a láda is közéjük tartozik-e.

Pontról-pontra multi hét információval és egy dobozzal. A virtuális pontokon a következő pont koordinátáit kapjátok. Az utolsó ponton 20x10x8 cm-es dobozt találtok. A pontokon olvasható jelszórészletek együttesen adják a 15 karakterből álló jelszót.
Segítségek a pontokhoz:
1 - kiálló kő alatt, kis üregben
2 - vízszintes deszka mögött
3 - fa lábánál fadarabon
4 - fa lábánál kő mögött
5 - fa nagy üregében balra
6 - festett fa testvérének csonkja mögött
7 - nagy lukban balra
8 - tetőtérben


NoDriveIn
A ládába TravelBug helyezhető.

Megközelítés

A láda rövid élettartama miatt a legnépszerűbb kirándulóhely kiindulóponját választottuk a körtúra kezdőpontjaként.
Sajnos Királyréten fizetni kell a parkolásért! A legcélszerűbb parkolót a Hiúz-ház előtt találjuk  N 47° 53,790' E 18° 58,470' 280 m [GC20BO+parkoló], ahol viszont csak néhány autónyi hely áll rendelkezésre.
A Királyréti kisvasút felújítási munkálatai miatt a "startpont" csupán busz segítségével érhető el a tömegközlekedők számára.

A túra használja azokat az utakat, melyeket a legtöbb kiránduló kipróbál, de talán sikerül kevésbé ismert helyekre terelni a lelkes keresőket. Fontos megjegyezni, hogy az alábbi csupán egy rövidített útvonal leírása, ami azt jelenti, hogy legalább ennyit kell sétálni a teljesítéshez! A közeli ládákhoz és ládapontokhoz, valamint a Csóványoshoz is kitérőket kell tenni, melyek megtételét mindenki maga dönti el!
Aki az ajánlott útvonalat követi, az a 21.5 km mellé számítson kb. 600 méter szintemelkedést is. A Börzsönyben bármikor találkozhatunk kellemetlen időjárással, ezért javasolt a bakancs használata. Az sem baj, ha a hátizsákban van egy esőkabát.
(A ritkán járt turistautakon számíthattok sűrűbb és magasabb növényzetre is, hiszen csak a turisták járják ki a jól követhető ösvényeket. Nagyobb esőzés vagy olvadás megduzzasztja a patakokat, nehezítve az átkeléseket.)

- Az ajánlott parkolóból indulva az első pont felé a tanösvény ZT Zöld T jelzéseit érdemes követni, majd a Bajdázói-tó mellett egy széles földúton vághatunk át a Z+ Zöld kereszt jelzésre, melyen majd utunkat folytatjuk. A betonúthoz érve egyenesen átvágunk az előttünk elterülő réten, átkelünk a patakon és megkeressük a következő pont koordinátájával megismertető fadarabot, mely oda nem illő kő mögött rejtőzik. Ha már itt járunk, akkor mindenképpen érdemes bemenni a kényelmesen járható egykori ércbánya járatába.  N 47° 54,146' E 18° 58,951' 305 m [GC20BO-1]
Télen denevérek pihenőhelye, ezért ha találkozunk is velük, ne zavarjuk meg őket szendergésükben! Miután megszereztük a szükséges információkat, akkor visszatérhetünk a Z+ Zöld kereszt betonját taposni.
- A második pont előtt az OKT Kék sáv útvonalára térünk át. A teljesítők számára kihagyhatatlan pont: a Saj-kút, amit Semmelweis-forrásként is ismerhetünk. Érdekes, hogy a forrás csövein már nem folyik víz, viszont alig néhány méternyi távolságra, mint új forrás bugyog elő a föld alól. Az itt felkeresendő létrán viszont nem kell átmásznunk! Elég átvizsgálnunk a továbbjutás érdekében.  N 47° 55,350' E 18° 58,794' 405 m [GC20BO-2] Miután megismertük az ott leírtakat, folytathatjuk emelkedésünket egészen Fultán János keresztjéig, majd tovább a Három-hárs gerincén egészen a Hubertusz-tisztásig, ami tulajdonképpen az Árva-kúti-rét csomópontja.(A kétnevűség alapja talán éppen ez az esemény volt.)
- A harmadik pont megtalálásához kicsit le kell térnünk a "kék szalagról". Alig száz métert kell sétálnunk a "kék emlékmű" jelzésen ahhoz, hogy találkozzunk egy emléktáblával. Bár nem egyértelmű, hogy a bika vagy a vadász állt ezen a helyen, de az biztos, hogy a továbbjutáshoz itt találunk információt. A közelben felbukkanó forrás is segíthet.  N 47° 56,696' E 18° 57,124' 850 m [GC20BO-3]
- A negyedik pont felkutatásához visszatérünk a rétre, ahol eldönthetjük, hogy felmegyünk a Börzsöny tetejére, vagy rövidítünk a PX Piros X síúton a kék vagy piros sáv jelzésig. A fantasztikus "Tátralátó" panoráma reményében mindig érdemes felmászni a torony legfelső emeletére, de a fontos információhoz csúcstámadás nélkül is hozzájuthatunk. Lefelé haladva a "Szabó-kövek" után érdemes átvágni a P+ Piros kereszt festéseit követve a P3 Piros háromszög vonalára. Egy kis kilátás közelében akadhatunk az információhordozóra.  N 47° 56,611' E 18° 55,929' 815 m [GC20BO-4] A "Rakodó" után a PX Piros X síút jelei lebegjenek szemeink előtt. A Nagy-hideg-hegy déli sípályájánál szükséges lesz némi korrekcióra, mivel átváltunk a P- Piros sáv jelzésre.
- Az ötödik pont egy kevésbé járt helyre visz: a Csapassuk-sziklához. Bár a turistaút melletti képződmény látványa eltörpül a közeli szomszédaihoz képest, mégis különlegessé teszi a fatábla, melynek hatására ezen a néven került fel a térképekre. Persze az is lehet, hogy előbb kapta a nevét, és csak ezt követően "címkézték" fel.  N 47° 55,879' E 18° 55,572' 755 m [GC20BO-5]
- A hatodik pont felé a Magas-Taxi turistaházhoz érve már a K+ Kék kereszt festéseit kell követnünk, hogy mielőbb visszatérjünk a nemrég elhagyott PX Piros X síútra. Még nem érjük el a Cseresznyefa-parkolót, amikor rálelhetünk a következő táblára a Kormos-forrásnál.  N 47° 54,741' E 18° 56,184' 485 m [GC20BO-6]
- A hetedik pont a K+ Kék kereszt turistaút, és az új királyréti tanösvény ZT Zöld T közös szakaszán, a tanösvény egyik állomásánál fog a kezünkbe kerülni.  N 47° 54,200' E 18° 57,413' 360 m [GC20BO-7]
- A nyolcadik pont 20x10x8 cm-es doboza a kezünkbe fog akadni, mielőtt visszaérnénk az ajánlott parkolóba. Zárt területen van ugyan, de a kapu mindig nyitva áll, és ez elegendő a láda megtaláláshoz. (Nézelődj mielőtt feleslegesen hátra mennél.)  N 47° 53,796' E 18° 58,423' 265 m [GC20BO-8]
Állapot: megszűnt

KRW értékelés (47 db): környezet: 4.91 rejtés: 4.78 web: 4.87 átlag: 4.85

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Liberty 2022.06.26 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.63
A GC20BO pontbegyűjtős körtúráját jártuk végig, remek hangulatban, jó társasággal. Az útvonal egy részén pár évvel ezelőtt kétszer is jártam, de még így is tudott újat mutatni. Élmény volt a Csóványos kilátójába felmenni, gyönyörű volt a panoráma a szikrázó napsütésben. Az útvonalon felkerestük a GCSIT pontjait is, ami szintén nagyon látványos és élvezetes volt. A 24 km-re kerekedett egész napos túra végére kellemesen elfáradtunk. Élmény volt, köszönet Kokónak a túra szervezésért és a remek rejtésekért.
Ez volt a 20 km-es jubileumi ládák 17. megtalálása.

Szokolya címereJó társaságban és jó hangulatban indult a túra,
Bányaérc táró
pappcsalád 2022.06.26 18:00 - Megtaláltam
[g:hu+ 2.8.13]

Blue Mali 2022.06.26 17:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.23
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.

Klassz körtúra volt, mondanám, hogy új helyeket láttam, de szerencsére, avagy
nem szerencsére, nem nagyon, de ez nem negatívként mondom, hiszen ismerem a Börzsöny eme részét. Újdonság volt a P+ turistaút, illetve a GCSIT tanösvény!

Klassz nap volt, Csóvin 23 C° fok (fapeti), 13 fő abszolválta eme jubileumi túrát, mely egyben
beszedő túra is volt!

Köszönöm Kokónak a szervezést, a fuvart, a kólát, még ha nem is Bambi volt! ;)
Bár Bambit láttunk, integetés megvolt NHH oldalában.

13-an voltunk, megismerkedtem új Kesserekkel is!

24 lett a vége nekem!

Egy élmény volt!

fa-peti 2022.06.26 17:50 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Kokó 2022.06.26 17:50 - Megtaláltam
Remek csapatban gyűjtöttük be a multi pontjait. Az összes táblát megtaláltuk és beszedtük - kivéve az első pont pótlásául szolgáló mikrót, mert azt nem találtuk meg.
Remélem nem csak én élveztem a túrát!

BajdázóTárónál
Az új Saj-kút3hárs
EmléktáblaCsóvi
Csapassunk!Taxi-rom :(
Kék+ 
Végek 2022.06.26 17:48 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.92
Nagyszerű társaság jött össze a láda begyűjtésre. Külön köszönet Kokónak, hogy végigkalauzolt minket!

pgyp 2022.06.26 17:47 - Megtaláltam
A GC20BO begyűjtése közben, szervezetten vettünk részt, Kokó vezetésével és Fruzsi lányom kíséretében. Az egyéb ládázásokkal inkább 25+ km lett a vége, jól elfáradtunk.

Berián 2022.06.26 16:27 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.13]
A láda begyűjtős eseményen vettem részt. Köszönöm, hogy megszerveztétek. Nagyon jól éreztem magam. Gyönyörű volt a környezet a rejtesek jók, és a csapat pedig szuper.

Zéboy 2022.06.26 16:25 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.13]

pcguru és Mirci 2022.06.26 16:09 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.13]

Nemi91 2022.06.26 15:53 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget. ????
[g:hu+ 2.8.13]

Tibi1983 2022.06.26 15:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.10
Köszönöm a munkádat és a lehetőséget!
Hatalmas élmény volt!
Megtaláltam!
Örülök, hogy megmutattad.

20220626_10451820220626_104531
20220626_10205520220626_094734
mandrew 2022.06.26 14:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.13
Két ütemben sikerült begyűjteni, elsőként még húsvétkor jártam erre, de a sokak által emlegetett 7. pont, meg a sötétedés kifogott rajtam. Most, a nagy ládabegyűjtő akció előtt jöttem ki, és ezúttal előkerült a 7. Amúgy vagy a rejtő, vagy az én készülékemben volt a hiba, de ez a sokadik olyan pont volt, ahol az út másik oldalán volt a rejtés, mint ahova a koordináta mutatott. Lényegében ennek a tapasztalatnak köszönhetően leltem rá. A láda az utolsó pontban már pofon egyszerű volt.

Köszönöm a lehetőséget, élményekben gazdag túra volt. Eddig az egyik legszebb húszasom, bár nehéz lenne a végén győztest hirdetni.

Judit és Béla 2022.06.25 19:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.47
Megtaláltuk.

griffs 2022.06.25 17:03 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.24
Ebike futam.
Kértem tracket Mathau cimbitől, aki nem csak adott, hanem csatlakozott is :) Mivel 3 napja kimerítő analóg tekerésem volt a Pilisben, így ma az ebike-ra szavaztam. Így fizikailag laza futam lett, de technikailag azért korántsem volt egyszerű. Mathau mindenhol a legdurvább ösvényeket választotta, így a hétvége ellenére egy bringással sem találkoztunk, csak mi vittünk be kettőt a tutiba egy kis időre (hamar le is morzsolódtak) :) Végre lett egy remek, vérbeli montis útvonalam a Börzsönyben, kisebb átalakításokkal használni fogom. KÖSZI !!

geooszi 2022.06.19 18:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
[Geoládák v3.12.10]
A 7. ponton én sem találtam meg a jelszórészt és a koo.t, így maradt a tippelés.

vittorio 2022.06.19 18:09 - Megtaláltam
Az első pontot még január 30-án kerestem meg, a csóványosi GCJARO után lefele útba esett. Így ma Királyrétről indulva a GCSIT első pontja után a királyréti tanösvényt és a Bajdázói-tavat érintve mentem a második ponthoz, hogy onnan folytassam a multit. Miután felértem a Foltán-kereszthez, a kék négyzeten mentem tovább a GCMUF-hoz, közben a Kroslák-kútnál véletlenül megtaláltam a comos ládát. A Musli-forrástól felcaplattam a Csóványosra a jelzés nélküli, de annál izzasztóbb csapáson. A kilátó tetején szlovák nyelvleckét vettem, és vagy fél órát csodáltam a panorámát. A Hangyás-bércet most kihagytam, de a Nagy-Hideg-hegyre felmásztam - a turistaházas kávé nagy motiváló erő. A 6. pont után a GCSIT maradék két pontját is megkerestem. A 7. pont a turistaút közepén volt, visszaraktam a helyére. A 8. pontnál összefutottam Ásványvadásszal.
Nagyon tetszett a multi útvonala és a rejtései is. Örülök, hogy megtalálhattam, mielőtt megszűnne. Köszönöm!

-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
-9-10
-11-12
-13-14
-15-16
-17-18
-19-20
Ásványvadász 2022.06.19 18:03 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.16
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]
A láda állomásait két túra alkalmával kerestük meg. Az első és második pontot 2021.07.02-án találtuk meg. A második rejtésnél, egy száradás után másodszor is bőrig áztunk, ezért feladtuk a folytatást.
A maradék helyszíneket a mai napon, néhány útba eső láda és másik multi pontjainak kutatása mellett kerestük fel. A Cseresznyésfa parkolóból indultunk a harmadik ponthoz. Onnan visszafelé a koordináták vezettek.
A hatodik részletnél jegyzeteltünk, amikor scele játékostársunk mellénk suhant bringával. Rövid beszélgetés után tekert is tovább. Mi viszont megérkeztünk a parkolóhoz, így lett a két utolsó részlet keresése drive in. Azért így is talpaltunk 19,5 kilométert 7,5 óra alatt. Valahol a nyolcadik pont előtt megelőztük vittorio kessertársunkat, aki a végláda visszarejtésekor jelent meg. Együtt folytattuk utunkat Kismarosig.

20210702_12322720210702_123259
20220619_11253520220619_130403
20220619_13304820220619_145143
scele 2022.06.19 17:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Pötti 2022.06.18 22:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

szentvik 2022.06.18 18:01 - Megtaláltam
20/20!

Sokáig nem tűnt reálisnak, hogy minden túra meglegyen, de az utolsó héten csak véget ért a lista! Mivel a Börzsöny és annak is főleg ezen része már többnyire ismerős, így egy ideje már tudatosan terveztem ezt hagyni a végére...egyfajta ünneplésként. Végül a családból húgomék és édeanyám is jött velem.
Kicsit kései indulás Királyrétről (az 1000 Ft-ot annyira nem értem, de legyen), majd gyorsan meglett a kezdőpont is. A rejtek fele belebotlottunk egy siklóba...nem tudom anyám ijedt-e meg tőle jobban vagy fordítva. Ezen a ponton (ahogy korábbi logok is említik) csak koordinátát találtunk, jelszórészletet nem. Ez végül annyira nem okozott problémát, mert magától értetődő ez a részlet a többi ismeretében. A kéken aztán jó kaptatás a Foltán-keresztig...utoljára 2019-ben OKT közben másztunk fel is, de úgy tűnik az idő megszépítette az emlékeket. A keresztnél megpihentünk és rövid étkezés után mentünk tovább. A 2. pont hamar meglett, a 3.-nál viszont eltöltöttünk egy jó időt...nekem mintha kicsit máshova vitt a koordináta mint a ténylegs rejtés. A Csóványost kihagytuk a napunkból, cserébe a Piros X jelzés nagyon kellemes csapáson vág át a hegy oldalában. A 4. pont előtt kitértünk a Hangyás-bércre, ez volt az előre kinézett hely az "ünneplésre"...még ha csak 19,5 teljesített túra is volt meg eddig. Itt legalább egy fél órát elvoltunk mielőtt folytattuk a túrát. A 4. pont megint kicsit arrébb volt, a koordinátához képest a túraút másik oldalán találtuk meg. Ezután felmásztunk a Nagy-Hideg hegyre is egy jó kis babgulyásért...ha már ilyen közel jöttünk el nem lehetett kihagyni. Az ereszkedés is ismerős volt a Magas-Taxi turistaházig, erre céges csapatépítéssel jártam 2-3 évvel ezelőtt. Innen a Kék kereszt volt az újdonság számomra. Az 5. és 6. pont gond nélkül meglett, viszont a 7. pont helyén mi sem találtunk semmit, pedig úgy gondolom a rejtés módja adta magát a leírásból. Találtam viszont egy .com-os rejtést nem messze...minthogy ott nem vagyok jelen, így ez igencsak meglepett. Így az utolsó pontot végül a leírásból próbáltuk meglelni, ami végül sikerült is. 6/8 jelszórészlet birtokában is csak 2 próbálkozás kellett a jelszó kitalálásához.
Végül kicsit több mint 8 órát vett igénybe a túra (többször is sokat álltunk meg), és 23.5km-ig kúszott fel a számláló. Nagyon jó időben tudtunk ma túrázni, ami remek kilátást biztosított így a magaslatokról. A Börzsönybe mindig szeretünk kijönni, ma se volt ez másképp, bár jól megizzadtunk a 30 °C feletti melegben.

Nagyon tetszettek ezek a túrák, országunk olyan részeire is eljutottam, ami másképp nem valószínű, hogy összejött volna. Rengeteg szép táj, rengeteg látnivaló, rengeteg élmény. Január végén még csak a 6. túra lett teljesítve, nem is álmodtam róla, hogy mind bele for férni az időbe. Aztán sorra gyűltek a kilóméterek és kezdett egyre kivitelezhetőbben kinézni a befejezés. Elég sűrű lett a vége, nagyjából ezek köré a túrák köré kellett szervezni a hétvégéket és e mellé még azon is aggódhattam, hogy vajon a hegyről kell-e szülőszobára rohannom a végén (csak 5 nappal e túra teljesítése utánra van kiírva a feleségem). De végül csak meglett minden, és a gyerek is volt olyan jófej, hogy megvárjon, így nem marad más mint a megpihenés a túrák végén.

Köszönet minden rejtőnek és szervezőnek az ünnepi multikért!

[Geoládák v3.12.10]

20220618_131403 
VaVi 2022.06.15 22:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

N.Zs. 2022.06.11 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.53
Az 1. ponton nem volt jelszórészlet, a 7. ponton nem találtunk semmit. Próbáltam a legjobb szövegértési énemet elővenni. "nagy lukban balra" Fában lehet a nagy luk? Akkor odú lenne... Vagy mesterséges luk? Esetleg a híd falában van agy nagy luk?: Volt több is. Hol lehet még luk? És mit is keresünk? Egy faszeletet? Térerő nulla. A telefon azt írta ki, hogy csak segélyhívásra... hát pont erre akartam használni.. :-) Nehezen engedtem el, hogy nincs meg... de az utolsó pontot e nélkül is meg lehet találni. Ma a földön hánykolódott. Feltettük. A jelszó az ötödik próbálkozás bejött!
Nagyon változatos útvonalon vitt az útvonal. Az első pontig az aszfaltos bevezető nem volt hosszú, közben az előző éjszaka viharának nyomait kerülgettük. Több ponton rádőltek a fák az útra, illetve a sorompót is derékba hajlította az egyik. A kettes pontig is kellemes séta volt, majd jött a "tárgyalás" szakasz. A magas páratartalom, magas hőmérséklet miatt nagyon magasnak éreztem a Börzsönyt is.... A Foltán keresztnél akartunk pihenni a padoknál, de olyan bogárinvázió volt, hogy tovább álltunk. A 3. pont után felmentünk a Csóványosra, közben az első túrázóval is összefutottunk, aki Szegedről jött vonattal, buszokkal, hogy Diósjenőről felmenjen a Börzsöny tetejére. Innen lefelé vezető út a kedvencem, ezen a szakaszon rejtettük el a nálunk lévő GCIZGI-t. A Rakodó-nyeregnél az Erzsike utat választottuk, majd a kék +-t, aminek egy toronyiránt mászás lett a következménye, hogy rátérünk a pirosra. A legjobb helyen sikerült ez a mutatvány. Innen Királyrétig újból a kék + vadregényes útjait jártuk, néha olyan helyen ahol még soha nem voltunk. A végére jól elfáradtunk, de szuper volt.

Xaz út eleje
csendéletkellemes ösvény
Foltán kerezstfelértünk
Csúcsdoboz, infotábla és kilátómai panoráma
kicsit lejjebbkedvenc
csodaszépkedvenc 2
minek nevezezzelek??a vége felé
a vége feléhíd alatt is kedestem a lukat...
IMG_0242IMG_0247
SirLes 2022.06.06 16:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]
18/20
Nekem ez volt a retro élménytúra nem a tegnapi Retro Élményközpont Budapesten.
5-25 éves koromig Zuglóban éltem, akkor szinte minden hétvégén felpattantam Rákosrendezőn a vonatra és 1-2 napot a Börzsönyben túráztam. Egyik jól bejáratott útvonal volt a Királyrét-Csóványos-Nagy-hideg-hegy-Kisinóc vagy Királyrét. A mai túra ennek a rövidített változata volt, de közben eltelt több mint 30 év, így nem hiányzott annyira a Nagy-hideg-hegyre való felcaplatás. Ma a gyerekek közül Matyi kísért el, aki érettségire készül, ráadásul abba a gimnáziumba járt ahová én is. Erről jutott eszembe, hogy én úgy készültem az érettségire, hogy reggel felültem a vonatra, kerestem egy működő forrást a Börzsönyben, ahol tisztás is volt a közelbe, ott elhevertem estig tanulva a tételeket, majd haza vonatoztam. A gyerekeim már csak otthon ücsörögnek és néha tanulnak :(
Az első pontnál nem találtunk jelszót csak koordinátát, ez igazából azért okozott gondot, mivel a 7. pontos sem találtuk meg, bár úgy gondoltuk értjük a segítséget. Így a 8. pont koo-ját nem tudtuk, de volt egy tippem ami be is jött. Így a végén ott álltunk 15 helyett 10 karakterrel. Mivel nem gondoltuk, hogy a 7. jelszó részlet öt karakter hosszú, így az 1. pontra adódott egy logikus 2 karakteres rész, a 7. részletet meg megtippeltük, ami szerencsésen be is jött.
Jó volt ez a mai nap, csak Királyréten az szomorított el, hogy ahhoz a forráshoz ahová évtizedekig jártam vízért, azt szinte megközelíteni is alig lehet és már teljesen tönkrement :(

P1170332P1170342
P1170357 
Ancs 2022.05.28 18:24 - Megtaláltam
Reggel még nem tudtam, hogy fog telni a napom, ennek megfelelően sikerült jó későn indulni; negyed 1 után vágtunk neki a sétának.
Első ponton a lapka a helyén, a pótlást én nem találtam. Második pontig könnyed séta, lassú emelkedés. Itt feldobtam a kutyára a hámot, és nyomtuk a Foltán-keresztig.
Kis szusszanás után irány a Háromhárs-gerinc. Idejét nem tudom, mikor voltam erre utoljára ilyen jó időben. A kilátás most is remek volt.
A 3. ponttól kellemes szintút, majd tulajdonképpen elindultunk lefelé. Ismerős helyeken jártam, szinte végig.
A Kék+ az utolsó jópár kilóméteren nagyon tetszett, szerintem erre még nem jártam. A GCSIT pontjaihoz nagyon közel voltam, de azt majd egy másik túrán.
A végládát sejtettem, hogy merre lesz, bejött. :)
Összességében egy szuper jó napom volt Tomi kutyával és nem mellesleg egyel kevesebb 20-as láda vár megkeresésre.
Köszi

IMG_20220528_123050IMG_20220528_135825
IMG_20220528_142629IMG_20220528_142743
IMG_20220528_143535IMG_20220528_144325
IMG_20220528_150528IMG_20220528_150712
IMG_20220528_151717IMG_20220528_160218
IMG_20220528_161425IMG_20220528_162827
IMG_20220528_170335IMG_20220528_174444
IMG_20220528_174912IMG_20220528_175035
IMG_20220528_181424IMG_20220528_182349

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (131 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]