geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4803. 20 éves a geocaching.hu - Börzsöny-hegység (GC20BO)

Útvonal

Útvonal

Rajt-cél

Rajt-cél

Iránymutató

Iránymutató

Átkelő az első ponthoz

Átkelő az első ponthoz

Madarasfai-táró

Madarasfai-táró

Segítség - balra 5m/fel egy

Segítség - balra 5m/fel egy

Járat

Járat

Hotel

Hotel

Saj-kút ...

Saj-kút ...

... vagy Semmelweis-forrás

... vagy Semmelweis-forrás

Forrás

Forrás

Sváb Sándor emléktábla

Sváb Sándor emléktábla

Télen

Télen

Kihagyhatatlan - de nem kötelező

Kihagyhatatlan - de nem kötelező

Április bolondja - kutyájával

Április bolondja - kutyájával

Egy kis kilátás

Egy kis kilátás

Csapassuk-szikla

Csapassuk-szikla

Kormos-forrás

Kormos-forrás

Forrásház

Forrásház

Kisvasúti híd

Kisvasúti híd
Szélesség N 47° 54,146'
Hosszúság E 18° 58,951'
Magasság: 305 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2021.06.20 15:30
Megjelenés időpontja: 2021.06.24 00:00
Utolsó lényeges változás: 2021.06.24 00:00
Utolsó változás: 2021.08.06 08:24
Rejtés típusa: Esemény geoláda
Elrejtők: Kofola Bt
Ládagazda: Kofola BT
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 21500 m
Megtalálások száma: 30
Megtalálások gyakorisága: 2.4 megtalálás hetente


Idén ünnepli 20. születésnapját a geocaching.hu. 20 éve, 2001. június 24-én jelent meg GCeger, az első magyar geoláda. A jeles évforduló alkalmából 2 x 20 eseményláda jelenik meg: családi és túrázós kategóriákban. Ez a rejtés a túrázós kategória egyik tagja, mely 2022. június 24-ig lesz kereshető.

 

A túrázós ládák teljesítéséhez alkalmanként körülbelül 20 km-t kell gyalogolnod egy-egy tájegységünkben. A körtúrának csak az első pontját ismerheted meg a leírásból. Ezt megtalálva jutsz a következő pont koordinátájához és az első jelszórészlethez. Majd így tovább, egészen az utolsó pontig, összegyűjtve a jelszó minden darabját.

 

Pontról-pontra multi hét információval és egy dobozzal. A virtuális pontokon a következő pont koordinátáit kapjátok. Az utolsó ponton 20x10x8 cm-es dobozt találtok. A pontokon olvasható jelszórészletek együttesen adják a 15 karakterből álló jelszót.
Segítségek a pontokhoz:
1 - kiálló kő alatt, kis üregben
2 - vízszintes deszka mögött
3 - fa lábánál fadarabon
4 - fa lábánál kő mögött
5 - fa nagy üregében balra
6 - festett fa testvérének csonkja mögött
7 - nagy lukban balra
8 - tetőtérben


NoDriveIn
A ládába TravelBug helyezhető.

Megközelítés

A láda rövid élettartama miatt a legnépszerűbb kirándulóhely kiindulóponját választottuk a körtúra kezdőpontjaként.
Sajnos Királyréten fizetni kell a parkolásért! A legcélszerűbb parkolót a Hiúz-ház előtt találjuk  N 47° 53,790' E 18° 58,470' 280 m [GC20BO+parkoló], ahol viszont csak néhány autónyi hely áll rendelkezésre.
A Királyréti kisvasút felújítási munkálatai miatt a "startpont" csupán busz segítségével érhető el a tömegközlekedők számára.

A túra használja azokat az utakat, melyeket a legtöbb kiránduló kipróbál, de talán sikerül kevésbé ismert helyekre terelni a lelkes keresőket. Fontos megjegyezni, hogy az alábbi csupán egy rövidített útvonal leírása, ami azt jelenti, hogy legalább ennyit kell sétálni a teljesítéshez! A közeli ládákhoz és ládapontokhoz, valamint a Csóványoshoz is kitérőket kell tenni, melyek megtételét mindenki maga dönti el!
Aki az ajánlott útvonalat követi, az a 21.5 km mellé számítson kb. 600 méter szintemelkedést is. A Börzsönyben bármikor találkozhatunk kellemetlen időjárással, ezért javasolt a bakancs használata. Az sem baj, ha a hátizsákban van egy esőkabát.
(A ritkán járt turistautakon számíthattok sűrűbb és magasabb növényzetre is, hiszen csak a turisták járják ki a jól követhető ösvényeket. Nagyobb esőzés vagy olvadás megduzzasztja a patakokat, nehezítve az átkeléseket.)

- Az ajánlott parkolóból indulva az első pont felé a tanösvény ZT Zöld T jelzéseit érdemes követni, majd a Bajdázói-tó mellett egy széles földúton vághatunk át a Z+ Zöld kereszt jelzésre, melyen majd utunkat folytatjuk. A betonúthoz érve egyenesen átvágunk az előttünk elterülő réten, átkelünk a patakon és megkeressük a következő pont koordinátájával megismertető fadarabot, mely oda nem illő kő mögött rejtőzik. Ha már itt járunk, akkor mindenképpen érdemes bemenni a kényelmesen járható egykori ércbánya járatába. Télen denevérek pihenőhelye, ezért ha találkozunk is velük, ne zavarjuk meg őket szendergésükben! Miután megszereztük a szükséges információkat, akkor visszatérhetünk a Z+ Zöld kereszt betonját taposni.
- A második pont előtt az OKT Kék sáv útvonalára térünk át. A teljesítők számára kihagyhatatlan pont: a Saj-kút, amit Semmelweis-forrásként is ismerhetünk. Érdekes, hogy a forrás csövein már nem folyik víz, viszont alig néhány méternyi távolságra, mint új forrás bugyog elő a föld alól. Az itt felkeresendő létrán viszont nem kell átmásznunk! Elég átvizsgálnunk a továbbjutás érdekében. Miután megismertük az ott leírtakat, folytathatjuk emelkedésünket egészen Fultán János keresztjéig, majd tovább a Három-hárs gerincén egészen a Hubertusz-tisztásig, ami tulajdonképpen az Árva-kúti-rét csomópontja.(A kétnevűség alapja talán éppen ez az esemény volt.)
- A harmadik pont megtalálásához kicsit le kell térnünk a "kék szalagról". Alig száz métert kell sétálnunk a "kék emlékmű" jelzésen ahhoz, hogy találkozzunk egy emléktáblával. Bár nem egyértelmű, hogy a bika vagy a vadász állt ezen a helyen, de az biztos, hogy a továbbjutáshoz itt találunk információt. A közelben felbukkanó forrás is segíthet.
- A negyedik pont felkutatásához visszatérünk a rétre, ahol eldönthetjük, hogy felmegyünk a Börzsöny tetejére, vagy rövidítünk a PX Piros X síúton a kék vagy piros sáv jelzésig. A fantasztikus "Tátralátó" panoráma reményében mindig érdemes felmászni a torony legfelső emeletére, de a fontos információhoz csúcstámadás nélkül is hozzájuthatunk. Lefelé haladva a "Szabó-kövek" után érdemes átvágni a P+ Piros kereszt festéseit követve a P3 Piros háromszög vonalára. Egy kis kilátás közelében akadhatunk az információhordozóra. A "Rakodó" után a PX Piros X síút jelei lebegjenek szemeink előtt. A Nagy-hideg-hegy déli sípályájánál szükséges lesz némi korrekcióra, mivel átváltunk a P- Piros sáv jelzésre.
- Az ötödik pont egy kevésbé járt helyre visz: a Csapassuk-sziklához. Bár a turistaút melletti képződmény látványa eltörpül a közeli szomszédaihoz képest, mégis különlegessé teszi a fatábla, melynek hatására ezen a néven került fel a térképekre. Persze az is lehet, hogy előbb kapta a nevét, és csak ezt követően "címkézték" fel.
- A hatodik pont felé a Magas-Taxi turistaházhoz érve már a K+ Kék kereszt festéseit kell követnünk, hogy mielőbb visszatérjünk a nemrég elhagyott PX Piros X síútra. Még nem érjük el a Cseresznyefa-parkolót, amikor rálelhetünk a következő táblára a Kormos-forrásnál.
- A hetedik pont a K+ Kék kereszt turistaút, és az új királyréti tanösvény ZT Zöld T közös szakaszán, a tanösvény egyik állomásánál fog a kezünkbe kerülni.
- A nyolcadik pont 20x10x8 cm-es doboza a kezünkbe fog akadni, mielőtt visszaérnénk az ajánlott parkolóba. Zárt területen van ugyan, de a kapu mindig nyitva áll, és ez elegendő a láda megtaláláshoz. (Nézelődj mielőtt feleslegesen hátra mennél.)
Állapot: kereshető

KRW értékelés (14 db): környezet: 5.00 rejtés: 4.73 web: 4.86 átlag: 4.87

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


hitamas 2021.09.15 15:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.49
Köszönöm, jól esett. A koordináták pontossága ad lehetőséget a kutakodásra ... :) A végét futósra kellett fogni, hogy elérjem a buszt (elértem). Sokadjára is szép a Három-hárs gerinc. :)

carmin 2021.09.12 17:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
[g:hu+ 2.7.14]

Jó kis túra volt, hozzá gyönyörű idő. A pontok gyorsan meglettek, kivéve a 7-est, mivel teljesen máshol van, mint a koordináta. Ezt kerestük egy darabig, mire a kesser szemem kiszúrta.

IMG_2135IMG_2144
IMG_2154IMG_2157
IMG_2163IMG_2166
IMG_2172IMG_2175
IMG_2178IMG_2183
IMG_2191IMG_2201
IMG_2215IMG_2230
Búzásék 2021.09.12 16:37 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Hatalmas kirándulás volt számunkra! [Geoládák v3.12.1]

pliptai 2021.09.08 15:45 - Megtaláltam
Minden rejtés a helyén volt, igaz a 6-os nehezen adata magát, de végül az is meglett. Gyönyörű tiszta idő volt, így felszaladtam a Csóványosra a kilátásban gyönyörködni! Köszönet a rejtésért!

Szilvási család 2021.09.04 14:32 - Megtaláltam
Nagyon jó vonalvezetésű túra! Szép helyeken visz, szuper rejtésekkel és a jó haladást könnyítő QR-kódokkal kényezteti a kessereket. Nagyon köszönjük a munkát, szuper túra volt! Kevesebbszer járok a Börzsönyben, mint amennyiszer szeretnék, ez a túra remek alkalmat nyújtott a látogatásra!

MoMaszter 2021.09.04 13:57 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.24
Szuper jó kis túra volt, általunk kevésbé ismert útvonalakon! Igazából jó indok, hogy a Börzsönyt másszuk ebben a szép időben és szedrezzünk! Köszönjük a rejtő(k)nek az igényes rejtéseket, a pontos koordinátákat, illetve a használható leírást. Élveztük.

Aniko & Gyuri 2021.08.29 14:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Nyolcadik szülinapi ládánk és első amit bakancsos túraként teljesítettünk. A hosszú meredek miatt döntöttünk így, amit utólag is helyesnek gondolunk.
A Börzsönyi ládák eddig még kimaradtak a keresgetéseinkből, annak ellenére, hogy túratársainkkal már jártunk erre. Eljött az ideje, hogy itt is begyűjtsük a rejtéseket.
A 20BO nagyon jó motiváció erre, gyönyörű útvonalon visz a kör, változatos, csodás nap volt! [Geoládák v3.11.3]

james 2021.08.28 13:59 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.

James
[g:hu+ 2.7.14]

dendeocse 2021.08.27 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.26
Kellemes túra volt, közben GC3har és GCSIT is meglett. Az utolsó ponton esküvőhöz készülődtek, már sok vendég ott volt. Feltűnő lett volna kutakodni, főleg, hogy kutyával voltam. A hiányzó jelszórészletet a rejtőktől kaptam meg.

Fazék 2021.08.20 15:10 - Megtaláltam
Péter barátommal közösen terveztünk egy túrát. Nézegettem a jubileumi 20-as túrákat, ezt tűnt legkevésbé biciklis-barátnak, tehát ideális gyalogtúrához. És valóban, lett volna szitkozódás, ha kerékpárral jövök.
Szép túra volt, tényleg (nekem) kevésbé ismert börzsönyi utakon, tetszett. Összesen 22 km, 930 szint, 1-1 sör a Nagy-Hideg-hegyen, a büfében. A pontok közül az elsőt mi sem találtuk, szerencsére ha2 pótkapszulája kisegített. (Itthon a segítséget megnézve nem is jó helyen kerestük, hiszen a koordináta a patakpartra mutat, a segítő kép alapján pedig a sziklafalban kellett volna keresni.)

2021-08-20 09.19.112021-08-20 10.17.55
2021-08-20 10.43.102021-08-20 12.01.21
2021-08-20 12.24.192021-08-20 13.30.34
OsiOsi 2021.08.20 13:30 - Megtaláltam
A leírás alapján mentünk visszafelé! Egy másik láda miatt.

A 6. pontot találtuk meg először(az 5.-et nem sikerült koordináta nélkül), innen vissza a 7.-et és a 8.-at.

Ezután elmentünk az első ponthoz, innen 2. majd 3. pont következett.

Ekkor már egyértelmű lett a jelszó, hisz a karakterek száma is meg volt adva. Így nem mentünk tovább a Katalin szikla felé, amit nem sajnáltunk, mert éppén arra voltunk pár hete. Nem tudom mennyit mentünk, nem szoktuk méregetni.

GeoEvike 2021.08.15 20:32 - Megtaláltam
20/3 :)
Kellemes hűsítő túra ígérkezett a Börzsönyben ebben a nagy melegben, felfűztük rá a GCBORZ-ot és GCSIT-et.
Minden pont logikus rejtés, könnyen megtaláltuk őket és nagyon örültünk az új túra szakaszoknak is. Szeretjük az ünnepi multik QR kódos fejlesztését, így nagyon gyorsan lehet haladni. Sok .com-os ládával és a két másik multival együtt 22 km, kb. 1000 szint és 7 óra kerekedett belőle. A GCSIT első pontjától kezdtük a napot a fizetős (1000 ft) parkoló Hiúz ház mellől.
Köszönjük a rejtő munkáját, szuper nap volt!
Évi, Toti

Toti 2021.08.15 20:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Attil@ & Réka 2021.08.14 14:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.00
Minden rejtek rendben van, leírás alapján könnyen megtalálható.
Köszönjük a rejtést!
Réka és Attil@

GC3har közelébenAz emlékmű
Az emlékmű jelzéseMagas-Taxi turistaház
Kormos-forrás jelzéseKormos-forrás
zalajaro 2021.08.13 17:50 - Megtaláltam
Aki keres, az talál!

Csaba & családja 2021.08.10 17:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.66
Megtaláltam, köszönöm a rejtést. Valószínű szerencsém volt, mert az összes pontot megtaláltam. Ilyen itt a Börzsönyben rejtett pontos multinál nem túl sűrűn fordult elő velem. Jó lett volna tudni ha2 útvonalát, mert úgy tűnik én nem arra mentem. Azért így is nagyon tetszett, jól elfáradtam a végére. Köszönöm a rejtést.

ha2 2021.08.08 15:25 - Megtaláltam
Összekötve két rövidebb múltival, jóval 25 km felett sikerült végig járnom. Az első ponton a korábbi logok alapján az elveszett rejtést pótolandó vittem egy mikrót. De én könnyen megtaláltam az eredetit. (Vagy egy újat?)
Ha már vittem akkor ki rejtettem egy tartalékot, jobbra, talajszinten.
Amúgy nehezebb túrára számítottam. Igazán durva emelkedők sehol nincsenek. Csak olyan szokásos börzsönyiek.
A rejtések hagyományos Kofola Bt-sek. Csak lazán, lezseren.
A 7.pont a legdurvább. Kb 30 méterrel a megadott koordinátáktól, még a patak túloldalán. Mondjuk én a gcsit végládától ereszkednek le ide.
Jó sok folyadékot vittem, mert az útba eső forrásokról tudtam, hogy vizük nem alkalmas fogyasztásra.
Egyedül, már a túra vége felé, a 6.pont mellett tudtam forrásvízzel megtölteni a kulacsomat. De itt is előbb ki kellett tisztogatni, kitörölni a kifolyó cső alatti területet.

BányaJobbra, lent egy mikró
Panoráma, a Csóványos alattIMG_20210808_111632
Bence2009 2021.08.07 18:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Discover 2021.08.02 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.36
Az első ponton a faéket én sem találtam. A leírást követve a következő pont a Saj-kútnál lévő létra könnyen megtalálható hely. Innen már minden rendben volt.
Köszönöm a rejtést!
[Geoládák v3.11.3]

4803_GC20BO_014803_GC20BO_05
4803_GC20BO_124803_GC20BO_16
4803_GC20BO_184803_GC20BO_19
4803_GC20BO_224803_GC20BO_24
4803_GC20BO_284803_GC20BO_29
4803_GC20BO_314803_GC20BO_32
4803_GC20BO_364803_GC20BO_39
4803_GC20BO_42 
Évi&Zoli 2021.07.25 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.08
Ma a Börzsönyben folytattuk a születésnapi ládasorozat teljesítését. Induláskor gondolkoztunk, hogy vegyünk-e esőkabátot mert elkezdett petyerészni az eső. Mi is a GCSIT első pontjával kezdünk amit gyorsan meg is találtunk. Ez után kezdtük lassan felgöngyölíteni a pontokat. Közben az ég is kiderült, meg az is, hogy megint túl vállaltuk magunkat. A sok kitérés, eltévejedés, és a pontokon keresgéléssel eltöltött idő, a tájékoztató jellegű koo-k miatt, csontra merítette mindketőnk telefonját. Az utolsó pontot csak megérzésre találtuk meg. Sajnos megint csak egy torzó-tracket tudtunk készíteni aminek lemaradt a vége. Ezért kimaradt két betervezett láda. Így legalább újra el kell még jönni Királyrétre, amit nem igazán bánunk! A Csóványosra természetesen fel mentünk mi is. A túra remek volt, jól éreztük magunkat, köszönjük a munkátokat. Happy Birthday to Geocaching!

20210725_10191620210725_101938
20210725_12242620210725_130922
20210725_13151320210725_141342
20210725_14510120210725_154230
20210725_17152320210725_180556
becko 2021.07.25 15:50 - Megtaláltam
Kitérőkkel egy 30 kim-e túra kerekedett belőle, GCSIT. GCOFVK, és GCTELJ felkeresése során.
Az 1. pontot én sem találtam, "ilyen lyukas lakásban nem lehet egeret fogni" (Hofi), de Mikulás logja alapján bátran folytattam az utat.

- belinkelt 2017-es! buszmenetrendnek semmi köze a valósághoz
lásd https://www.menetrendek.hu/
- nem Fultán, hanem Foltán

borzsony 
johnnycache 2021.07.24 15:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.09
Köszönöm az élményt! :-)

Zsu. 2021.07.18 16:09 - Megtaláltam
Mikulas társaságában

Mikulás 2021.07.18 16:09 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.69
Zsuval és Diával jártuk végig a multit. Az első pontnál rögtön elvéreztünk... Nem lett meg a faék és sok idő ment el, térerő meg zéró. Sebaj, folytattuk az utunkat és a remek leírás alapján simán meglett a második pont. Onnantól csont nélkül minden pont perceken belül megvolt, az első jelszórészletet meg nem volt neház kitalálni :-) Klassz kis karika, majdnem 900 méter szinttel. Jól esett, persze a süti meg a jeges kávé is Nagymaroson :-)

Köszönet érte! 20 év! Klassz. Pusszantás!
Mikulás

petili 2021.07.10 16:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.96
1 pont tényleg csak köröl belüli tájékoztatás, patak szélére vitt - magasság az megfelelő és a kép segítség volt.
Köszönjük a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (30 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]