geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4794. Vöröstói Kálvária (GCVOKA)

A falu címere

A falu címere

alulról

alulról

Kálvária_kápolna

Kálvária_kápolna

Oldalnézet

Oldalnézet

A templom

A templom

Fő utca

Fő utca

Naplemente

Naplemente

temetői feszület

temetői feszület

facéliás Kab-hegy

facéliás Kab-hegy

nem ez az X mutatja a rejteket

nem ez az X mutatja a rejteket

biztos alapokon nyugszik

biztos alapokon nyugszik

kerülőút

kerülőút
Szélesség N 46° 58,099'
Hosszúság E 17° 43,957'
Magasság: 335 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2021.06.17 17:55
Megjelenés időpontja: 2021.06.18 19:19
Utolsó lényeges változás: 2021.06.18 19:19
Utolsó változás: 2021.08.18 15:32
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: petheovacka
Ládagazda: petheovacka
Nehézség / Terep: 3.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 550 m
Megtalálások száma: 74 + 3 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 5.4 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


FONTOS INFÓ!
2021.06.20: A tesztüzem lezajlott, és hát vannak gondok. A kesserek jelezték,hogy a kálvária mögötti rét magántulaja nem szívesen veszi az áttrappolást a mezején, ezért a kerülős megközelítést (lásd: utolsó képen) javaslom. Bocsánat a kellemetlenségért.

Röviden
Nagyobbacska 30x20x12 cm-es konyhai doboz kiszáradt fa megmaradt törzsében. Kérlek, mindent rejts vissza úgy, ahogy találtad! Köszi.

A ládába TravelBug helyezhető.


A láda megközelítése
Ha autóval érkeztek, könnyű dolgotok van, a falu szélén (a Barnag felőli oldalon) leparkolva 2 perc sétával elérhető a kálvária. A parkolótól kb. 15 perc a láda. Kérlek benneteket, NE hajtsatok be autóval a kálváriát körülvevő legelőre, mivel az MAGÁNTERÜLET! A főút túloldalán, a temető előtt bőven lesz módotok parkolni.  N 46° 58,370' E 17° 43,631' 275 m [GCVOKA+1parkoló]
Geoösvény kezdete a falu központjában a piros jelzésen:  N 46° 58,288' E 17° 43,382' 279 m [GCVOKA+72] A pirosról kb. 175m múlva térj le balra, majd kb. 200m múlva jobbra, utána tarts egyenesen az erdősáv széléig.

Ha busszal jöttök, akkor a Veszprém - Nagyvázsony, a Veszprém - Ajka, vagy a Veszprém - Tapolca viszonylatok valamelyikével próbálkozzatok. Vöröstón a Faluház megállónál is leszállhattok, onnan kb. 10 perc séta vár rátok Vöröstóig.

Vasút a környéken nincs.

Ha gyalog vagy kerékpárral vagytok, szinte bármely irányból érkezhettek, a helyszín az összes környező településről elérhető jelzett túraútvonalakon.

Vöröstó
Vöröstó a Vázsonyi-medence széleire települt kis falvak közül a Kinizsi várhoz legközelebb épült község. Csendes, nyugodt hely, határából szép a kilátás a Kab-hegy és a Bakony környező vonulatai felé. Miután a környék ládái közül egyik sem tud ilyen panorámát villantani, ezért ide hívlak titeket egy kis kincskeresésre.

Egy kis történelem
Vöröstó nevét régi oklevelekben sokféleképpen írták, szerepel Felverestó, Veristó, Werestohn, Werestho, Werewtho, Verestó és végül Vöröstó elnevezéssel. Nevéről ítélve azonban hiába keresnétek közelében bármilyen vöröstavat, nem akadnátok ilyenre, csupán Nagyvázsonytól északra ismeretes a "Vízvöröstó".

A falu területe a legrégibb időktől lakott hely, felbukkant már a kőkorszakbeli ember nyoma is. A falu határából előkerülő pattintott kőszerszámok, kisebb-nagyobb leletek bőségesen igazolják e kor emberének jelenlétét.

Az első okleveles feljegyzések szerint a XII. században a veszprémi Szent Mihály székesegyház, később Comes Sol, majd az Almádi apátság tulajdona. A mohácsi vész után a falu fokozatosan elpusztul, elnéptelenedik, lakóit elhajtják, megölik, aki megmenekül, az a vázsonyi várban, vagy még távolabb keres menedéket.

A falu "újraélesztése" végett kezdi meg 1714-ben Zichy Imre a svábok betelepítését. Az első telepesek 1723-ban már szerepelnek a hivatalos összeírásokban. 1732-ben már annyian vannak, hogy plébániát is kapnak, melyhez tartozó hívek már 1734-től hivatalosan anyakönyvezve is szerepelnek. Ebben az időben Vöröstót őstermelő faluként tartották számon. Kétnyomású határában őszi és tavaszi búzát, árpát, tönkölyt, babot, borsót és lencsét termeltek. Az állattenyésztést elegendő legelő biztosította. Ezen kívül - hordási robot ellenében - a bakonyi pusztán szabadon kaszázhattak. Az igával rendelkezők fuvarba, a gyalogszeresek napszámba jártak. Kiegészítő foglalkozás az erdőgazdaság, fakitermelés és szőlőművelés.

A jobbágyfelszabadítás utáni időkre a szűkős megélhetési viszonyok jellemzők. A község szántóterülete mindössze 460 hold volt, melynek jelentős részét a nagybirtok foglalta el. Az értékesítési viszonyok kedvezőtlenek: legközelebbi piaca és vasútállomása a 22 kilométerre fekvő Veszprém. Mindezek következtében a lakosság száma 1829 óta egészen napjainkig erősen csökken. Ma már kevesebb, mint 100 lakosa van.

Építészet
A falu egyetlen utcájának kétoldalán épült házak (56 db ház - régen és most is) érdekes képet mutatnak. A völgy nyújtotta kedvező települési viszonyokat használták fel igen ötletesen a telkek egykori gazdái, amikor házaikat egymás mögé építették, megtakarítva egy-egy oromfalat és fele olyan hosszúra nyújtva falujukat, mintha a környéken szokásos soros településű módszer szerint építkeztek volna. Az utcasorban lévő házakat az udvar közepén húzódó kiskert választja el egymástól, a telkek végében pedig csaknem zárt pajtasor határolta el az udvart, kijárattal az udvar és a szérű felé is. A zárt pajtasor kitűnő védelmet nyújtott az itt uralkodó északnyugati szél ellen is. (Fotó a pajtasorról)

A falu jómódját a Stájerországba irányuló borkereskedelem alapozta meg, mely lakáskultúrájában is megnyilvánult. A borért cserébe visszafelé általában épületfát hoztak. A faluban számos ház azóta is megőrizte díszes homlokzatát.

Vallási örökség
A falu eredeti (fa) templomát már 1121-ben említik, és még 1550-ben is fennáll. További sorsa ismeretlen, de lévén fából készült, gyanítható, hogy a törökök felégették.

A ma is látható templom alapkövét 1825 márciusában rakták le. Az akkor még több, mint négyszáz lelkes faluban a kisgyermekeket kivéve szinte mindenki dolgozott a templom építésén, és mindent saját kezűleg készítettek. Nem volt ugyan még befejezve, de az első misét már november 1-én megtartották. (Innen ered a jelenlegi búcsúünneplés.) A ma is látható oltárképet - Szűz Mária Szeplőtlen Fogantatása - gróf Széchenyi Zsófia festette Bécsben, így a templom védőszentje ez újabbira változott, a búcsúünneplés azonban Mindenszentek maradt. A vöröstói a környék legnagyobb és legszebb temploma, külső mérete 32x19 méter, területe 325,5 m2. Ha belülről is szívesen megnéznétek, Czaun Józsefnétől (51-es házszám, 88 / 273 046) kérjétek a kulcsot.

A templomon kívül a faluban a telepesek számos más vallási építményt is emeltek, a szentháromságszobrot, útszéli kereszteket. A kálvária 1863-ban készült el, melyet - pályázati forrásból - 2007 nyarán újítottak fel.

Közelmúlt és jelen
A falu jelenlegi arca jó időre megmenekült. A település gazdag vallási örökségére, történelmi épületeire és egyedülálló településszerkezetére hivatkozva 2004 júniusától a falu teljes belterülete területi műemléki védelem alatt áll.

Ideális adottságai ellenére azonban a falu alig nyitott a turisták, túrázók felé. A faluban csak egy helyi (magán)szálláshelyadó szolgáltat. A faluban nem hogy étkezési lehetőség nincs, de még egy árva kocsma (!) sem. Az egyetlen kereskedelmi objektum a kisbolt, amely H-P délelőtt 8-11 óráig (!) várja az arra tévedőket a faluház szomszédságában.

Látnivalók
A falu határában álló információs táblán (is) említett Vöröstói Galéria (Látványtár) Szabó László fafaragó művész otthonában és gondozásában üzemel, de csak a nyári időszakban, főként az ilyenkor szervezett alkotótáborok idején látogatható (július-augusztus). Ha ekkor érkeztek és van kedvetek körülnézni, a 88 / 273 010-es számon egyeztessetek.  N 46° 58,216' E 17° 43,095' 284 m [GCVOKA+10]

A falu délnyugati szélén fekszik a Bodzavár Alapítvány tanösvénye, melynek területe egyben az alapítvány által szervezett táborok színhelye. A tanösvény korlátlanul látogatható, de az üzemeltető (Radnay Péter, 70 / 389 06 02) arra kér Titeket, telefonon is jelezzétek érkezéseteket. Ő vöröstói lakos, és ha épp ott tartózkodik, prospektussal, térképpel is tud segíteni. Ha van szabad kapacitás, nagyobb csoportoknak (8-10 főtől) erdei szállást is tud biztosítani. A tanösvény bejárata:  N 46° 58,037' E 17° 43,058' 284 m [GCVOKA+72]

Bővebb információ: www.bodzavar.hu

Nem messze innen található a falut is keresztező Ragonya-patak forrása, mely valójában egy legelővel, szántóval, erdősávval határolt kis tavacska:  N 46° 57,543' E 17° 43,423' 325 m [GCVOKA+58]

Forrás: schwaben.hu

Köszönet Gabeszosznak a szövegért!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (29 db): környezet: 4.58 rejtés: 4.62 web: 4.52 átlag: 4.57

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Zazi és a Lányok 2021.09.18 10:40 - Megtaláltam
Megtaláltuk, jöhet a következő csésze!!! [Geoládák v3.12.1]

5EEDD9E6-5944-45CF-9E56-613EF7FA8E0D917D4AE8-2A2F-489E-86AA-4E26A6621FAC
feldelaci 2021.09.15 21:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

Csonti 2021.09.13 15:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 2.5 átlag: 3.83 súly: 2.89
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

Azt viszont tudni kell, hogy ebben a ládában van egy nagy csavar (hö-hö) így inkább multiláda.

Hagyományos okostelefonnal szinte megtalálhatatlan, mert a gyári navigációs (az Apple és a Google is befürdött vele) szoftverek a pontatlanság kiküszöbölése miatt inkább nem frissítenek pozíciót. ????‍♂️ [Geoládák v3.12.1]

sas&szti 2021.09.12 10:40 - Megtaláltam
Tetszett! :)

20210912_10165420210912_104234
Strombus 2021.09.11 13:56 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 4.57
Ezt a ládát 9 éve, még VKAL korában megtaláltam, majd 2 évvel később Péter60-nal ismét. Most, ahogy haladtunk felé, épp azon morfondíroztam, hogy de kár, hogy petheovacka is csak úgy rejtette el, mint az előző rejtő, kb. 500 méterre a látnivalótól, a semmin túl. Igaz, hog a kálvária közvetlen környezetében nincs alkalmas rejtekhely, de petheovackától azt várnám, hogy ezen a nehézségen túl tud lépni.
Aztán odaértünk a látványos, jól kiválasztott rejtekhez, ahol egy jól megtermett láda várt szépen, de könnyen megtalálhatóan elrejtve. Utána jött a meglepetés, amit szintén nagyon élveztünk. Pont annyi plusz erőfeszítést kíván, ami az embernek jól esik, minden részletében poén! Na, ez már petheovacka! Ötletes rejtés(ek), maximálisan megfelelve a geocaching.hu elvárásainak, de emlékeztetve arra, hogy ez egy játék - és játszani nagyon jó! Köszönjük, hogy itt megtehettük.

Nagyon örülök, hogy erre a szép, látványos helyre ismét láda, ráadásul egy ötletes láda került.

A láda mellett találtunk egy egyedi tőrt. Az előző megtaláltót felhívtam, nem az övé. A fába tűzve hagytuk.

"A jobbágyfelszabadítás utáni időkre a szűkős megélhetési viszonyok jellemzők."
"A falu jómódját a Stájerországba irányuló borkereskedelem alapozta meg, mely lakáskultúrájában is megnyilvánult." Ez mikor volt? XVIII. sz.? Gondolom. De akkor a megfelelő sorrendbe kellene írni, ahogy a XII. században épült templom ismertetőjének is sokkal jobb helye lenne előrébb, "az első okleveles feljegyzések" mondat után. Javaslom az oldal átszerkesztését egy kissé - bocs, hogy csak most írom ezt.

Most olvasom a korábbi logokat, szomorú, hogy a legtöbben nem veszik a fáradságot, hogy az igazi ládát kerssék meg, lemaradnak egy élményről, csak a pontot zsebelik be. Én is az alternatív jelszószerzési lehetőségek megszüntetését javaslom.

Péter60 2021.09.11 13:32 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.57
Anno megkerestük az előző ládát is, de jó volt visszatérni ide. Ügyes, poénos a rejtés, de hát a rejtőtől ilyenre is számítunk :)!
Rákattintottam a falutörténeti linkre is, nagyon érdekes, olvasmányos!

benist 2021.09.04 10:00 - Megtaláltam
Az eredeti ládát már 1998-ban megtaláltam, de a kálvária és a kilátás most is szép. A temetőnél megtaláltam a pótjelszót, de úgy gondoltam, hogy felkeresem a ládát is. A javasolt kerülő úton jutottam el a ládáig, igyekezvén elkerülni minden magánbirtokot. A rejtés szellemes, de mint a rejtőnek, úgy a keresőnek is meg kell dolgoznia a cél érdekében. Megtaláltam a kulcsot az alegység nyitásához, és benne ismét a jelszót.

vandorbot.hu 2021.09.03 12:43 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük! [Geoládák v3.11.3]

Skali&Margó 2021.09.03 09:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.23
OK!

KJ & GM 2021.09.02 15:45 - Megtaláltam
Köszönjük a lehetőséget! Újra itt!

20080420J14_2658
J14_2661J14_2662
20080420J14_2653
J14_2666J14_2668
20080420J14_2669
VP 2021.09.02 13:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.67
Régóta ismerem a helyet. És mintha láda is lett volna itt. :D
A kerülő kihagyja a látnivalót, így inkább átsétáltam a kihalt magánterületen.
Az ilyen trükkös rejtések nem hoznak lázba, sőt ...
És hát így ez inkább egy multi.

 
targonczas 2021.09.01 10:51 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a munkádat és a lehetőséget!
[g:hu+ 2.7.14]

sella 2021.08.29 14:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Szamoska 2021.08.28 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.87
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget! Az ajánlott útvonalon keresztül sétáltunk el a ládáig. A kálváriát már ismertük korábbról, hiszen az előző láda miatt is megtekintettük.
Kiváló rejtés!

bagolyvera 2021.08.28 15:59 - Megtaláltam
Ignis9-cel megtaláltuk, köszönjük!

Ignis9 2021.08.28 08:20 - Megtaláltam
Bagolyverával közösen, köszönjük! :)

qtatom 2021.08.24 14:00 - Megtaláltam
Biciklis találat. [Geoládák v3.11.3]

Bobby Holmes 2021.08.22 14:51 - Megtaláltam
Az eredeti ládát (GCVKAL) én már nem találtam meg, hiszen 2019-ben kezdtem ládázni, így arról nem tudok nyilatkozni, ez viszont zseniális volt... :) Soha nem láttam még hasonlót se, kifejezetten nagy meglepetés volt, mikor a helyszínre értem. Jó sok időnk elment vele, főleg, hogy sikerült rosszul összeraknom a jelszóhordozót, majdnem eltűntettem egy alkatrészt (de meglett!), stb. Szóval összességében nagyon tetszett, jóféle szivatás. A kilátás is nagyon jó, szépen látszik a Kab-hegy és újabb kálvária a listámon. Jár a kedvenc pont. Köszönöm a rejtést!

Érkezés a kálváriáraNagyapám is érkezik a kálváriára
LentrőlStáció #1
Stáció #2Távozás a kálváriáról
Kápolna a távolban (a láda felől)Kápolna Kab-heggyel #1
Kápolna Kab-heggyel #2 
pliptai 2021.08.21 12:30 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért!

Zsu. 2021.08.21 10:00 - Megtaláltam
Mikulas társaságában

Mikulás 2021.08.21 10:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.70
Az Öreg Bükk tanösvényes láda után egy gyors ki felpattanás a kálváriadobra a lányokkal. Nagyon szép kálvária, a ládától pedig tényleg szép a kilátás. Mivel nem volt nálam dugókulcskészlet, így a temetőben szereztem meg a jelszót. Ötletes rejtés, tetszett nagyon! Köszönöm a GC élményt!

Mikulás

IMG_1154IMG_1155
IMG_1156IMG_1157
IMG_1162IMG_1164
bbaranyai 2021.08.18 19:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3] ötletes egyedi????

benger 2021.08.17 18:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Telkess 2021.08.17 10:45 - Megtaláltam
Ez is előkerült, köszönet a rejtésért.

Mr Zerge 2021.08.14 14:10 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge.

A szintjelző kockában lévő rejtés egyből meglett, nem kellett tovább kutakodni. A kálvária szerencsére az útról is látszik.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (77 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]