FAQ
4794. Vöröstói Kálvária (GCVOKA)

A falu címere

A falu címere

alulról

alulról

Kálvária_kápolna

Kálvária_kápolna

Oldalnézet

Oldalnézet

A templom

A templom

Fő utca

Fő utca

Naplemente

Naplemente

temetői feszület

temetői feszület

facéliás Kab-hegy

facéliás Kab-hegy

nem ez az X mutatja a rejteket

nem ez az X mutatja a rejteket

biztos alapokon nyugszik

biztos alapokon nyugszik

kerülőút

kerülőút
Szélesség N 46° 58,099'
Hosszúság E 17° 43,957'
Magasság: 335 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2021.06.17 17:55
Megjelenés időpontja: 2021.06.18 19:19
Utolsó lényeges változás: 2021.06.18 19:19
Utolsó változás: 2021.08.18 15:32
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: petheovacka
Ládagazda: petheovacka
Nehézség / Terep: 3.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 550 m
Megtalálások száma: 164 + 1 sikertelen + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 2.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


FONTOS INFÓ!
2021.06.20: A tesztüzem lezajlott, és hát vannak gondok. A kesserek jelezték,hogy a kálvária mögötti rét magántulaja nem szívesen veszi az áttrappolást a mezején, ezért a kerülős megközelítést (lásd: utolsó képen) javaslom. Bocsánat a kellemetlenségért.

Röviden
Nagyobbacska 30x20x12 cm-es konyhai doboz kiszáradt fa megmaradt törzsében. Kérlek, mindent rejts vissza úgy, ahogy találtad! Köszi.

A ládába TravelBug helyezhető.


A láda megközelítése
Ha autóval érkeztek, könnyű dolgotok van, a falu szélén (a Barnag felőli oldalon) leparkolva 2 perc sétával elérhető a kálvária. A parkolótól kb. 15 perc a láda. Kérlek benneteket, NE hajtsatok be autóval a kálváriát körülvevő legelőre, mivel az MAGÁNTERÜLET! A főút túloldalán, a temető előtt bőven lesz módotok parkolni.  N 46° 58,370' E 17° 43,631' 275 m [GCVOKA+1parkoló]
Geoösvény kezdete a falu központjában a piros jelzésen:  N 46° 58,288' E 17° 43,382' 279 m [GCVOKA+72] A pirosról kb. 175m múlva térj le balra, majd kb. 200m múlva jobbra, utána tarts egyenesen az erdősáv széléig.

Ha busszal jöttök, akkor a Veszprém - Nagyvázsony, a Veszprém - Ajka, vagy a Veszprém - Tapolca viszonylatok valamelyikével próbálkozzatok. Vöröstón a Faluház megállónál is leszállhattok, onnan kb. 10 perc séta vár rátok Vöröstóig.

Vasút a környéken nincs.

Ha gyalog vagy kerékpárral vagytok, szinte bármely irányból érkezhettek, a helyszín az összes környező településről elérhető jelzett túraútvonalakon.

Vöröstó
Vöröstó a Vázsonyi-medence széleire települt kis falvak közül a Kinizsi várhoz legközelebb épült község. Csendes, nyugodt hely, határából szép a kilátás a Kab-hegy és a Bakony környező vonulatai felé. Miután a környék ládái közül egyik sem tud ilyen panorámát villantani, ezért ide hívlak titeket egy kis kincskeresésre.

Egy kis történelem
Vöröstó nevét régi oklevelekben sokféleképpen írták, szerepel Felverestó, Veristó, Werestohn, Werestho, Werewtho, Verestó és végül Vöröstó elnevezéssel. Nevéről ítélve azonban hiába keresnétek közelében bármilyen vöröstavat, nem akadnátok ilyenre, csupán Nagyvázsonytól északra ismeretes a "Vízvöröstó".

A falu területe a legrégibb időktől lakott hely, felbukkant már a kőkorszakbeli ember nyoma is. A falu határából előkerülő pattintott kőszerszámok, kisebb-nagyobb leletek bőségesen igazolják e kor emberének jelenlétét.

Az első okleveles feljegyzések szerint a XII. században a veszprémi Szent Mihály székesegyház, később Comes Sol, majd az Almádi apátság tulajdona. A mohácsi vész után a falu fokozatosan elpusztul, elnéptelenedik, lakóit elhajtják, megölik, aki megmenekül, az a vázsonyi várban, vagy még távolabb keres menedéket.

A falu "újraélesztése" végett kezdi meg 1714-ben Zichy Imre a svábok betelepítését. Az első telepesek 1723-ban már szerepelnek a hivatalos összeírásokban. 1732-ben már annyian vannak, hogy plébániát is kapnak, melyhez tartozó hívek már 1734-től hivatalosan anyakönyvezve is szerepelnek. Ebben az időben Vöröstót őstermelő faluként tartották számon. Kétnyomású határában őszi és tavaszi búzát, árpát, tönkölyt, babot, borsót és lencsét termeltek. Az állattenyésztést elegendő legelő biztosította. Ezen kívül - hordási robot ellenében - a bakonyi pusztán szabadon kaszázhattak. Az igával rendelkezők fuvarba, a gyalogszeresek napszámba jártak. Kiegészítő foglalkozás az erdőgazdaság, fakitermelés és szőlőművelés.

A jobbágyfelszabadítás utáni időkre a szűkős megélhetési viszonyok jellemzők. A község szántóterülete mindössze 460 hold volt, melynek jelentős részét a nagybirtok foglalta el. Az értékesítési viszonyok kedvezőtlenek: legközelebbi piaca és vasútállomása a 22 kilométerre fekvő Veszprém. Mindezek következtében a lakosság száma 1829 óta egészen napjainkig erősen csökken. Ma már kevesebb, mint 100 lakosa van.

Építészet
A falu egyetlen utcájának kétoldalán épült házak (56 db ház - régen és most is) érdekes képet mutatnak. A völgy nyújtotta kedvező települési viszonyokat használták fel igen ötletesen a telkek egykori gazdái, amikor házaikat egymás mögé építették, megtakarítva egy-egy oromfalat és fele olyan hosszúra nyújtva falujukat, mintha a környéken szokásos soros településű módszer szerint építkeztek volna. Az utcasorban lévő házakat az udvar közepén húzódó kiskert választja el egymástól, a telkek végében pedig csaknem zárt pajtasor határolta el az udvart, kijárattal az udvar és a szérű felé is. A zárt pajtasor kitűnő védelmet nyújtott az itt uralkodó északnyugati szél ellen is. (Fotó a pajtasorról)

A falu jómódját a Stájerországba irányuló borkereskedelem alapozta meg, mely lakáskultúrájában is megnyilvánult. A borért cserébe visszafelé általában épületfát hoztak. A faluban számos ház azóta is megőrizte díszes homlokzatát.

Vallási örökség
A falu eredeti (fa) templomát már 1121-ben említik, és még 1550-ben is fennáll. További sorsa ismeretlen, de lévén fából készült, gyanítható, hogy a törökök felégették.

A ma is látható templom alapkövét 1825 márciusában rakták le. Az akkor még több, mint négyszáz lelkes faluban a kisgyermekeket kivéve szinte mindenki dolgozott a templom építésén, és mindent saját kezűleg készítettek. Nem volt ugyan még befejezve, de az első misét már november 1-én megtartották. (Innen ered a jelenlegi búcsúünneplés.) A ma is látható oltárképet - Szűz Mária Szeplőtlen Fogantatása - gróf Széchenyi Zsófia festette Bécsben, így a templom védőszentje ez újabbira változott, a búcsúünneplés azonban Mindenszentek maradt. A vöröstói a környék legnagyobb és legszebb temploma, külső mérete 32x19 méter, területe 325,5 m2. Ha belülről is szívesen megnéznétek, Czaun Józsefnétől (51-es házszám, 88 / 273 046) kérjétek a kulcsot.

A templomon kívül a faluban a telepesek számos más vallási építményt is emeltek, a szentháromságszobrot, útszéli kereszteket. A kálvária 1863-ban készült el, melyet - pályázati forrásból - 2007 nyarán újítottak fel.

Közelmúlt és jelen
A falu jelenlegi arca jó időre megmenekült. A település gazdag vallási örökségére, történelmi épületeire és egyedülálló településszerkezetére hivatkozva 2004 júniusától a falu teljes belterülete területi műemléki védelem alatt áll.

Ideális adottságai ellenére azonban a falu alig nyitott a turisták, túrázók felé. A faluban csak egy helyi (magán)szálláshelyadó szolgáltat. A faluban nem hogy étkezési lehetőség nincs, de még egy árva kocsma (!) sem. Az egyetlen kereskedelmi objektum a kisbolt, amely H-P délelőtt 8-11 óráig (!) várja az arra tévedőket a faluház szomszédságában.

Látnivalók
A falu határában álló információs táblán (is) említett Vöröstói Galéria (Látványtár) Szabó László fafaragó művész otthonában és gondozásában üzemel, de csak a nyári időszakban, főként az ilyenkor szervezett alkotótáborok idején látogatható (július-augusztus). Ha ekkor érkeztek és van kedvetek körülnézni, a 88 / 273 010-es számon egyeztessetek.  N 46° 58,216' E 17° 43,095' 284 m [GCVOKA+10]

A falu délnyugati szélén fekszik a Bodzavár Alapítvány tanösvénye, melynek területe egyben az alapítvány által szervezett táborok színhelye. A tanösvény korlátlanul látogatható, de az üzemeltető (Radnay Péter, 70 / 389 06 02) arra kér Titeket, telefonon is jelezzétek érkezéseteket. Ő vöröstói lakos, és ha épp ott tartózkodik, prospektussal, térképpel is tud segíteni. Ha van szabad kapacitás, nagyobb csoportoknak (8-10 főtől) erdei szállást is tud biztosítani. A tanösvény bejárata:  N 46° 58,037' E 17° 43,058' 284 m [GCVOKA+72]

Bővebb információ: www.bodzavar.hu

Nem messze innen található a falut is keresztező Ragonya-patak forrása, mely valójában egy legelővel, szántóval, erdősávval határolt kis tavacska:  N 46° 57,543' E 17° 43,423' 325 m [GCVOKA+58]

Forrás: schwaben.hu

Köszönet Gabeszosznak a szövegért!
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (53 db): környezet: 4.56 rejtés: 4.52 web: 4.59 átlag: 4.56

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


totik 2022.11.06 10:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

HOVANA_Család 2022.11.01 14:38 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! HOVANA csapat [Geoládák v3.12.10]

Miktek&Szilvi 2022.10.31 18:38 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. [Geoládák v3.12.10]

divi 2022.10.23 15:39 - Megtaláltam
Köszönjük, tetszett a láda szellemessége ????. [Geoládák v3.12.10]

krypton 2022.10.23 15:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

joove 2022.10.09 15:45 - Megtaláltam
Balatonfelvidéki tekerés kettesben. Köszönjük a rejtést.

PascalVillard 2022.10.09 11:23 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.12
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Nagyon nagy ötlet ;) Gratulálunk a P. Howard-nak! [Geoládák v3.12.10]

Atmosz&Zozmosz 2022.10.08 17:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.40
Ez a láda valahogy mindig kimaradt az eddigi kereséseinkből, most viszont sort kerítettünk a keresésére. A jelszó megszerzéséhez szükséges játék ügyes és szellemes, ilyennel még nem találkoztunk. A láda nyitása után egyértelművé vált, hogy a második ponton mit is kell keresni :-) A jelszó is szellemes, bár nem teljesen értettünk egyet vele :-) Később aztán a pótjelszót tartalmazó üveget is megtaláltuk, teljesen véletlenül... Köszönjük a rejtést!

james 2022.10.07 08:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
James [Geoládák v3.12.10]

N.Zs. 2022.09.17 09:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.54
Húú de nagyon jó!
Péntek este a szombati programot tervezve az nem volt kérdés, hogy megázunk-e, csak az hogy hol. A Balaton-felvidék nyert. Ez a rejtés esőben is zseniális.
Lovak nem voltak a környéken, így nem volt nehéz betartani a kérést, hogy ne etessük, ne nyüsztessük őket. A nagy dobozt gyorsan megtaláltunk, majd az alegységgel indultunk a szervizbe és elkezdődött a "szerelem...szerelem..szerelem..."
Feldobta a borús, esős napot. Köszönjük.

:-)célterület
közeledünktájkép
tájképzseniális
tájképtájkép
tájképmagánterület
hátulnézetbekukkantottunk
sambenedek 2022.08.21 13:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.80
Apám, ez kemény! :-)

Roberto Kesser 2022.08.20 11:27 - Megtaláltam
Apumhoz tartottam látogatóba, de beletettem még egy kis kitérőt, hogy a nemzetközi geocaching-nap alkalmából begyûjtsek egy megtalálást.
A láda kínálta magát, mert ez volt a legközelebb, semmi más felfedezetlen nincsen a közelében és fennt van .com-on is.
Nem gondoltam volna, hogy négyszer annyi idő lesz, mint terveztem, de jőt szórakoztam közben.
Köszönöm a rejtést!

Morana 2022.08.17 14:02 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 2.5 web: 2.5 átlag: 3.17 súly: 3.62
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Ez a láda nekem nem jött be.
Az ötlet jó, de itt mégsem. A kálvária ládája, de ha rendesen körbe megyek,
pont a kálváriát nem látom. Ha megnézem, akkor a ládához csak magánterületen át jutok. A ládában pedig nem a jelszót találom, hanem egy feladatot, amihez kellene gps, ami nekem nem volt. Koo.t én máshogy nem tudok keresni. A pótjelszó a temetőben, ami ötletes rejtés.
Az egész rendben lenne, ha a láda a kálvária közelében lenne. Szerintem... [Geoládák v3.12.10]

Vöröstói kálvária 2022.08.17Vöröstói kálvária 2022.08.17 (2)
nszk 2022.08.08 13:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

SagiK 2022.08.08 13:40 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

Lazso 2022.07.31 15:54 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.33 súly: 3.19
Köszönet a rejtésért.

annamary17 2022.07.31 15:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

petheovacka 2022.07.30 09:59 - Egyéb
Sok kedves meglelő írja, hogy ez egy multi. Nos valóban, kicsit multi is meg nem is. A 2. pont csak egy segédpont a "jelszóhoz vezető úton". Játékosra akartam venni a rejtést, ezért kellett. A moderátorokon nem ment volna át multiként, ezért hagyományos. Ez a rövid sztori. (A rejtő)

Labint 2022.07.27 18:52 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.11]

Dicemiki 2022.07.15 15:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
nem semmi,inkább kellett volna multi???? [Geoládák v3.12.10]

piroska 2022.07.11 12:03 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.16]

"J&J" 2022.07.11 11:57 - Megtaláltam
Hát érdekes ez a hagyományos ládának álcázott multi :). Talán biciklis keresők előnyben vannak.
De azért nem fogott ki rajtunk.
Kösz a rejtést

Ricci 2022.07.10 15:31 - Megtaláltam KRW környezet: 1 rejtés: 1 web: 4 átlag: 2.00 súly: 3.31
A Kálvária a temető felől megközelíthető, így nem kell körbe menni a szántóföldek között, magánterületeken keresztül...

[Jóváhagyta: petheovacka, 2022.07.30 10:48]

20220710_15313420220710_153139
20220710_151512 
Molli 2022.07.03 18:13 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.35
Levadásztam. Köszönöm a rejtést!

Göde 2022.07.03 18:08 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.14]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (172 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]