FAQ
553. Nagy-Kevély (GCNaKe)

A kőbánya

A kőbánya

Felemeltük a követ

Felemeltük a követ

Zöld gyík (Lacerta viridis)

Zöld gyík (Lacerta viridis)

Gerincút, a fenyőerdő peremén

Gerincút, a fenyőerdő peremén

Pilisborosjenő

Pilisborosjenő

Távolban az Egri vár másolata

Távolban az Egri vár másolata

A vár mellett az első magyar geoláda

A vár mellett az első magyar geoláda

Gyöngyike és társai

Gyöngyike és társai

Sziklák

Sziklák

A Nagy- és a Kis-Kevély

A Nagy- és a Kis-Kevély
Szélesség N 47° 36,722'
Hosszúság E 19° 0,322'
Magasság: 381 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.04.13 14:30
Utolsó változás: 2017.04.09 18:58
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Anikó és Miki
Ládagazda: MikiCache
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.0
Megtalálások száma: 1003 + 12 sikertelen + 19 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetente


Az első pontban egy fél literes pillepalack, amiben a felcsavart magyar-angol nyelvű tájékoztató szöveg genothermjére vannak ráírva a geoláda koordinátái, ami egy szikla alatti üregbe rejtett zöldfedelű, 20x20x7,5 cm-es műanyag, konyhai tároló doboz.

Ezzel a telepítéssel Anikó egyik régi tervét valósítottuk meg. Már régóta felvetődött a Nagy-Kevély, mint geocaching célpont, de valahogy csak nem jött össze, na meg furcsa volt, vajon hogy-hogy senki sem telepített oda ládát, hiszen annyira adja magát. Mi a baj, mi nem tetszik? Aztán barátaink bátorítására mégis nekifutottunk a hegynek:-) Nem csalódtunk! Ez tényleg nagyon jó, kirándulós célpont!

Kiindulási pontnak az  N 47° 36,376' E 19° 1,239' 227 m [GCNaKe+Utkeresztezodes] pontban levő aszfaltút és piros jelzésű földút kereszteződését ajánljuk. Az aszfaltút pedig, az Ürömöt és Budakalászt összekötő út. Az ajánlott kiindulási ponttól - földúton - még 260 métert autózhatunk, majd egy sorompó előtt le lehet parkolni. A "parkolótól" a geoláda - végig a piros jelzésen - 3,4 kilométer kellemes és kényelmes sétára van, ici-pici kaptatóval fűszerezve. MB kerékpárral végig lehet tekerni majdnem az egész távot. A "csúcs" meghódítása előtt viszont érdemes megszemlélni egy elhagyatott kőbányát. Nagy területe és a kőkitermelés miatt kialakult "domborzata" is érdekes, változatos. A multi első pontja, azaz a pillepalack, - amiben a felcsavart magyar-angol nyelvű tájékoztató szöveg genothermjére vannak ráírva a geoláda koordinátái (copyright by MikiCache) is itt van, - a kőbánya felett, egy fa, talaj menti odvában. Miután GPS-ünkbe bepötyögtük a láda koordinátáját, irány a Nagy-Kevély!

Budapest tájképének jellegzetessége a budai oldal hegyekkel övezett karéja. Közülük is a legimpozánsabb az Óbuda hátterében feltűnő Nagy-Kevély vonulata. A Kevélyek olyan büszkén merednek az ég felé, hogy tövükben két Ezüst- és egy Arany-hegy is elfér. A Pilis és a Visegrádi-hegység geológiailag nem egységes. Az előbbi, mészkő- és dolomithegység, melyben a víz sok barlangot vájt, az utóbbi pedig vulkanikus eredetű. A Pilis voltaképpen egyetlen sziklagerinc, hosszú, meredek szirtekkel, mély völgyekkel. A Pilis legdélibb vonulatát a Kevélyek alkotják (magasságuk 500m körüli), a legszebb kilátóhely, a Nagy-Kevély 535m magas.

A Kevélyek fő tömegét a jól karsztosodó dachsteini mészkő alkotja, amelyre az alacsonyabb térszíneken kevésbé jól oldódó eocén márgák és mészkövek, valamint a karsztosodásra alkalmatlan, ún. hárshegyi homokkő települ, mégis itt, a pilisborosjenői homokkőbányában ismerhetjük meg a Pilis leghosszabb barlangját, a mintegy 400m hosszú és 60m mély Papp Ferenc-barlangot. A felfedezést követő években e barlangot a Pilis legveszélyesebb rendszerének tartották, - joggal. A bánya tovább működött, a homokkőtömbök időnként meg-megcsúsztak, és a bejáratot éveken keresztül el is torlaszolták. Jelenleg ugyan ismét szabad a bejárás, de most is csak gyakorlott barlangkutatóknak lehet ajánlani a megtekintést.

A Kevélyek főleg fenyves, bükkös, helyenként kopár, sziklás tája, a környező gyönyörű természeti alakulatokkal megkapó látványt nyújt. Utunk a csúcs felé előbb szintben, aztán folyamatos emelkedéssel a kőbánya fölé vezet. Mindenütt régen felhagyott kőfejtéseket találunk. Egy jobbra kiágazó ösvényen a "Reuma kunyhó"-hoz mehetünk. Az egykori bánya véd-kunyhójából valamikor a Természetbarátok Turista Egyesülete alakította ki ezt a menedékhelyet. Visszatérve az útra, továbbra is szintben megyünk tovább. Jobbról elmarad a magaslat, vagyis már nem az oldalban, hanem a gerincen járunk. Mielőtt emelkedni kezdene az út, az  N 47° 37,127' E 18° 59,534' 426 m [GCNaKe+Osvenyelagazas] pontban egy ösvényelágazáshoz érkezünk. Balról meredeken jön fel Pilisborosjenőről a piros négyzet jelzés és megy tovább jobbra a Kevély-nyeregbe, megkerülve a csúcsot. Rögtön, az előbb említett útelágazás után található az Arany-lyuk zsomboly is. Innen már nem a fenyő a jellemző, hanem a karsztbokor erdő. Ligetes, füves, köves úton kapaszkodunk felfelé. A csúcson pazar látvány tárul elénk.

Örömmel tapasztaltuk, hogy a fokozottan védett, mégis rohamosan ritkuló példányszámú Zöld gyík (Lacerta viridis) nagyon kedveli e tájakat. Meglepően kifejlett példányokat is láttunk. Ők a legnagyobb hazai gyíkjaink, testhosszuk a 40cm-t is elérhetik. A hím háti oldala élénk sárgászöld, melyet gyakran apró fekete pontocskák díszítenek, mintha gyöngyszemekből varrták volna ki. Torka tája világoskék, a nőstényé csak nászidőre ilyen, egyébként lilás gyöngyházfényben csillog. Hasi oldaluk egyszínű, fénylő citromsárga. Farkuk kétszer olyan hosszú, mint izmos törzsük. A nőstény hátát gyakran fekete, rőtbarna és csontfehér foltberakások csíkozzák. Előszeretettel napozik köveken, napfényes cserjék közelében, ahol a nagyobb rovarokat, lepkéket is elkapja. Egy-egy kiadósabb szöcske-zsákmányát a talajhoz, kőhöz ütögeti és úgy nyeli el. Harmatcseppekből, levéltövek kelyhében összegyűlt esővízből szívesen iszik. Násza május végére esik. A hímek kemény harcot vívnak egy-egy nőstényért. A párzást követő hatodik hétben a nőstény 8-10 babszemnyi, rugalmas, fehér héjú tojást rak le a laza talajba. A kicsinyek, kikelés után szétszélednek az avarfű közé. Vigyázzunk rájuk, óvjuk őket.

A Nagy-Kevély csúcsának közelében, egy szikla alatti üregben találjuk a zöldfedelű, 20x20x7,5 cm-es műanyag, konyhai tároló dobozt. Nagyon kérjük az álcát gondosan visszaállítani és a rejtekhely körüli "elefántcsapásokat" amennyire lehet eltüntetni. Köszönjük.

Ha a csúcs túloldalán leereszkedünk a Kevély-nyeregbe, egy nagyon kellemes, piknikezésre tökéletes területre érünk. Itt találjuk a Természetbarátok Turista Egyesülete által 1928-ban épített turistaház romjait. Ez a hely több turistaút találkozópontja, valamint az Országos Kéktúra útvonala is itt vezet és bélyegzési lehetőség is van. Ha ennél is továbbmerészkedünk, pontosabban még 1,4 km-t, akkor meglátogathatjuk "A Mackó barlangja" geoládát is.

Kellemes kirándulást és sikeres geoláda-vadászatot kívánunk,
Anikó és Miklós
Állapot: kereshető
2 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (708 db): környezet: 4.78 rejtés: 4.59 web: 4.64 átlag: 4.67

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

tabletta 2022.05.21 14:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]
Nem rossz a kilátás, de egy nap kétszer megmászni a hegyet, szerintem felesleges.
Most nem volt más választás :)

20220521_142410 
Dester 2022.04.17 15:27 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.60
Köszönjük a rejtést, és az előző megtalálónak is, hogy jelezte, hogy rossz állapotban van, valamint be is telt a logfüzet. Így mi vittünk egyet, ráadásul a füzet és a hozzá való toll nagy része is újrahasznosított alapanyagokból készült. Mivel a logfüzet és a toll egy egységet alkot, szeretném kérni a későbbi megtalálókat, hogy a tollat hagyják meg a logfüzet mellett a helyén.
Ha minden igaz, ez lesz a láda hetedik logfüzete. :)
Még egyszer köszönjük, csodás időnk volt és kristálytiszta kilátás fogadott :)

20220417_15100120220417_155536
20220417_15111620220417_151211
vecseilaszlo 2022.03.19 17:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 3.28
+leltem egy pilisborosjenői körtúra alkalmával.
A logfüzet betelt és már rossz állapotban is van.
Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Gyapotköpet 2022.03.15 13:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

htour 2022.03.12 11:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a rejtést! (A 2. pont koordinátáit tartalmazó cédula kezd foszladozni!)

rianas 2022.03.05 11:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést.

greonidas 2022.03.02 12:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

necrophorus 2022.03.02 11:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Pongidori 2022.02.27 14:19 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.32
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

kocsisjozsef74 2022.02.13 15:07 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.12
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Zsuzsa, Józsi [Geoládák v3.12.6]

anzsu7 2022.02.13 15:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Zsuzsa, Józsi

[Geoládák v3.12.5]

egyenlet 2022.02.13 14:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

geopanda 2022.01.29 12:54 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

pstrx 2022.01.23 16:01 - Megtaláltam
Kösz a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

Bobby Holmes 2022.01.23 14:18 - Megtaláltam
Na ez is egy hosszú log lesz, ugyanis elöljáróban és az első pontnál utáltam ezt a multit, aztán a második pont környéke akkora élmény volt, hogy igazából imádtam az egészet. Na de a részletek: annak idején, tavaly kb. márciusban már jártunk a Nagy-Kevélyen apukámmal és a párjával, ezért nagyon nem örültem ennek a multinak, főleg, hogy azt sem értem, ki mássza meg ilyen sorrendben a Nagy-Kevélyt? Sokkal logikusabb a Kis-Kevély - Nagy-Kevély sorrend, de mindegy. Nagy nehezen meglett az első pont, egy segítség nem ártana, hogy egyáltalán mit keresünk. Apukámtól az Ezüst-hegy titkai multi utolsó pontjánál váltam el, ő visszament a kocsihoz és át a Teve-sziklához, én meg fel a második pontért. Igazából majdnem kiköptem a tüdőmet, mire felértem, elég kemény kaptató volt a csúcsig, fent viszont megint dobtam egy hátast a panorámán, szerintem lehet, hogy benne van a top 5/top 3-ban. Látni a Megyeri hidat, a Hármashatárhegyet, a parlamentet (ezt inkább csak kamerán keresztül), a MOL Campust (mondjuk azt bárcsak ne látnánk) és a kedvenc hegyemet, a Pilis-tetőt, ráadásul innen kifejezetten zseniálisan néz ki. Ez a hely egy álom nekem, órákig el lennék kamerás zoomolgatással és megcsináltam életem zoom-ját is: beközelítettem apukámat Pilisborosjenőn, a kocsijánál, a hegy tetejéről!!! Szóval tényleg nagyon jól elvoltam, készült rólam nagyon jó kép és tényleg jókat tudtam zoomolni mindenfele. Mielőtt elindultam lefele, fel tudtam hívni egy régi jó ismerősömet, aki élőben végighallgathatta, ahogyan óriási nagyot sz*pok a lefele úttal, az ugyanis gyakorlatilag nem létezik (a siklóernyős starthelynél jelölt út). Rendes mentális megterhelés volt lejutni, testileg is és lelkileg is úgy elfáradtam, hogy mikor összetalálkoztam apukámmal a Teve-sziklánál, kiterültem a réten. A hívással kiegészülve ez az egész egy felejthetetlen élmény volt, elképesztően zseniális volt. Köszönöm a multit!

Szalay-team 2022.01.16 14:11 - Megtaláltam
Ellával egy klassz kis bringatúra alkalmával... Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

kwh 2022.01.16 13:00 - Megtaláltam
gotcha

feherpanni 2021.12.28 14:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

Speeder 2021.11.07 15:04 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.96
Megvan, köszi!

Geoculus 2021.11.06 10:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

pyrosz 2021.10.30 11:17 - Megtaláltam
Köszönöm, egy élmény volt! :)
A Kevély mindig szép. [Geoládák v3.12.2]

moklys 2021.10.24 16:08 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.35
Nagyon szép hely. Köszönjük a hely bemutatását.

Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

3FDB6037-6CF3-44E9-8F83-1B6DE65915865F6F0341-7DC4-4D8C-95CD-7094C63BD047
F6C56D6F-47E1-4B70-9CD1-D58DC34040BF 
Páratlanpáros 2021.10.19 14:13 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Cápa 2021.10.18 13:18 - Megtaláltam
THX!
[Geoládák v3.12.2]

Nikicsu 2021.10.17 14:33 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm. :)


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1034 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]