geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
553. Nagy-Kevély (GCNaKe)

A kőbánya

A kőbánya

Felemeltük a követ

Felemeltük a követ

Zöld gyík (Lacerta viridis)

Zöld gyík (Lacerta viridis)

Gerincút, a fenyőerdő peremén

Gerincút, a fenyőerdő peremén

Pilisborosjenő

Pilisborosjenő

Távolban az Egri vár másolata

Távolban az Egri vár másolata

A vár mellett az első magyar geoláda

A vár mellett az első magyar geoláda

Gyöngyike és társai

Gyöngyike és társai

Sziklák

Sziklák

A Nagy- és a Kis-Kevély

A Nagy- és a Kis-Kevély
Szélesség N 47° 36,722'
Hosszúság E 19° 0,322'
Magasság: 381 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.04.13 14:30
Utolsó változás: 2017.04.09 18:58
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Anikó és Miki
Felhasználó: MikiCache
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.0
Megtalálások száma: 919 + 12 sikertelen + 19 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetente


Az első pontban egy fél literes pillepalack, amiben a felcsavart magyar-angol nyelvű tájékoztató szöveg genothermjére vannak ráírva a geoláda koordinátái, ami egy szikla alatti üregbe rejtett zöldfedelű, 20x20x7,5 cm-es műanyag, konyhai tároló doboz.

Ezzel a telepítéssel Anikó egyik régi tervét valósítottuk meg. Már régóta felvetődött a Nagy-Kevély, mint geocaching célpont, de valahogy csak nem jött össze, na meg furcsa volt, vajon hogy-hogy senki sem telepített oda ládát, hiszen annyira adja magát. Mi a baj, mi nem tetszik? Aztán barátaink bátorítására mégis nekifutottunk a hegynek:-) Nem csalódtunk! Ez tényleg nagyon jó, kirándulós célpont!

Kiindulási pontnak az  N 47° 36,376' E 19° 1,239' 227 m [GCNaKe+Utkeresztezodes] pontban levő aszfaltút és piros jelzésű földút kereszteződését ajánljuk. Az aszfaltút pedig, az Ürömöt és Budakalászt összekötő út. Az ajánlott kiindulási ponttól - földúton - még 260 métert autózhatunk, majd egy sorompó előtt le lehet parkolni. A "parkolótól" a geoláda - végig a piros jelzésen - 3,4 kilométer kellemes és kényelmes sétára van, ici-pici kaptatóval fűszerezve. MB kerékpárral végig lehet tekerni majdnem az egész távot. A "csúcs" meghódítása előtt viszont érdemes megszemlélni egy elhagyatott kőbányát. Nagy területe és a kőkitermelés miatt kialakult "domborzata" is érdekes, változatos. A multi első pontja, azaz a pillepalack, - amiben a felcsavart magyar-angol nyelvű tájékoztató szöveg genothermjére vannak ráírva a geoláda koordinátái (copyright by MikiCache) is itt van, - a kőbánya felett, egy fa, talaj menti odvában. Miután GPS-ünkbe bepötyögtük a láda koordinátáját, irány a Nagy-Kevély!

Budapest tájképének jellegzetessége a budai oldal hegyekkel övezett karéja. Közülük is a legimpozánsabb az Óbuda hátterében feltűnő Nagy-Kevély vonulata. A Kevélyek olyan büszkén merednek az ég felé, hogy tövükben két Ezüst- és egy Arany-hegy is elfér. A Pilis és a Visegrádi-hegység geológiailag nem egységes. Az előbbi, mészkő- és dolomithegység, melyben a víz sok barlangot vájt, az utóbbi pedig vulkanikus eredetű. A Pilis voltaképpen egyetlen sziklagerinc, hosszú, meredek szirtekkel, mély völgyekkel. A Pilis legdélibb vonulatát a Kevélyek alkotják (magasságuk 500m körüli), a legszebb kilátóhely, a Nagy-Kevély 535m magas.

A Kevélyek fő tömegét a jól karsztosodó dachsteini mészkő alkotja, amelyre az alacsonyabb térszíneken kevésbé jól oldódó eocén márgák és mészkövek, valamint a karsztosodásra alkalmatlan, ún. hárshegyi homokkő települ, mégis itt, a pilisborosjenői homokkőbányában ismerhetjük meg a Pilis leghosszabb barlangját, a mintegy 400m hosszú és 60m mély Papp Ferenc-barlangot. A felfedezést követő években e barlangot a Pilis legveszélyesebb rendszerének tartották, - joggal. A bánya tovább működött, a homokkőtömbök időnként meg-megcsúsztak, és a bejáratot éveken keresztül el is torlaszolták. Jelenleg ugyan ismét szabad a bejárás, de most is csak gyakorlott barlangkutatóknak lehet ajánlani a megtekintést.

A Kevélyek főleg fenyves, bükkös, helyenként kopár, sziklás tája, a környező gyönyörű természeti alakulatokkal megkapó látványt nyújt. Utunk a csúcs felé előbb szintben, aztán folyamatos emelkedéssel a kőbánya fölé vezet. Mindenütt régen felhagyott kőfejtéseket találunk. Egy jobbra kiágazó ösvényen a "Reuma kunyhó"-hoz mehetünk. Az egykori bánya véd-kunyhójából valamikor a Természetbarátok Turista Egyesülete alakította ki ezt a menedékhelyet. Visszatérve az útra, továbbra is szintben megyünk tovább. Jobbról elmarad a magaslat, vagyis már nem az oldalban, hanem a gerincen járunk. Mielőtt emelkedni kezdene az út, az  N 47° 37,127' E 18° 59,534' 426 m [GCNaKe+Osvenyelagazas] pontban egy ösvényelágazáshoz érkezünk. Balról meredeken jön fel Pilisborosjenőről a piros négyzet jelzés és megy tovább jobbra a Kevély-nyeregbe, megkerülve a csúcsot. Rögtön, az előbb említett útelágazás után található az Arany-lyuk zsomboly is. Innen már nem a fenyő a jellemző, hanem a karsztbokor erdő. Ligetes, füves, köves úton kapaszkodunk felfelé. A csúcson pazar látvány tárul elénk.

Örömmel tapasztaltuk, hogy a fokozottan védett, mégis rohamosan ritkuló példányszámú Zöld gyík (Lacerta viridis) nagyon kedveli e tájakat. Meglepően kifejlett példányokat is láttunk. Ők a legnagyobb hazai gyíkjaink, testhosszuk a 40cm-t is elérhetik. A hím háti oldala élénk sárgászöld, melyet gyakran apró fekete pontocskák díszítenek, mintha gyöngyszemekből varrták volna ki. Torka tája világoskék, a nőstényé csak nászidőre ilyen, egyébként lilás gyöngyházfényben csillog. Hasi oldaluk egyszínű, fénylő citromsárga. Farkuk kétszer olyan hosszú, mint izmos törzsük. A nőstény hátát gyakran fekete, rőtbarna és csontfehér foltberakások csíkozzák. Előszeretettel napozik köveken, napfényes cserjék közelében, ahol a nagyobb rovarokat, lepkéket is elkapja. Egy-egy kiadósabb szöcske-zsákmányát a talajhoz, kőhöz ütögeti és úgy nyeli el. Harmatcseppekből, levéltövek kelyhében összegyűlt esővízből szívesen iszik. Násza május végére esik. A hímek kemény harcot vívnak egy-egy nőstényért. A párzást követő hatodik hétben a nőstény 8-10 babszemnyi, rugalmas, fehér héjú tojást rak le a laza talajba. A kicsinyek, kikelés után szétszélednek az avarfű közé. Vigyázzunk rájuk, óvjuk őket.

A Nagy-Kevély csúcsának közelében, egy szikla alatti üregben találjuk a zöldfedelű, 20x20x7,5 cm-es műanyag, konyhai tároló dobozt. Nagyon kérjük az álcát gondosan visszaállítani és a rejtekhely körüli "elefántcsapásokat" amennyire lehet eltüntetni. Köszönjük.

Ha a csúcs túloldalán leereszkedünk a Kevély-nyeregbe, egy nagyon kellemes, piknikezésre tökéletes területre érünk. Itt találjuk a Természetbarátok Turista Egyesülete által 1928-ban épített turistaház romjait. Ez a hely több turistaút találkozópontja, valamint az Országos Kéktúra útvonala is itt vezet és bélyegzési lehetőség is van. Ha ennél is továbbmerészkedünk, pontosabban még 1,4 km-t, akkor meglátogathatjuk "A Mackó barlangja" geoládát is.

Kellemes kirándulást és sikeres geoláda-vadászatot kívánunk,
Anikó és Miklós
Állapot: kereshető

KRW értékelés (688 db): környezet: 4.78 rejtés: 4.58 web: 4.63 átlag: 4.66

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

Manna&Peti 2020.10.03 12:00 - Megtaláltam
Köszönjük.

Mortanius 2020.09.29 13:35 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget!

 
EmesESE 2020.09.27 14:38 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.38
Megtaláltuk ! 🙂
Sadove felől érkeztünk, az első pont gyorsan meglett, majd irány a 2-es, de a Garmin lemerült, azért valamit még mutatott, de majdnem feladtuk amikor utolsó kísérletként a kilátóhelytől tovább haladva egy kesser ösvény végén megtaláltuk a ládát. Látunk egy paplanernyő startott, vannak bátor emberek. Csodás kilátás Budapest felé, látcső jó lett volna.
Köszönjük a lehetőséget! [Geoládák v3.2.2]

Paplacs 2020.09.24 12:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.75
Köszönjük a rejtést!

erdeisz 2020.09.20 18:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Haki 2020.09.20 12:53 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.26
Megtaláltam, köszi a rejtést! [Geoládák v3.6.0] Jártunk már párszor erre, de sose a láda felől mentünk fel a Kevélyre. Az első pont környéke tök jó hely, a rejtése mondjuk lehetne kissé szofisztikáltabb... A láda rejtése szintén olyan, hogy jó-jó, de azért a közelben kínálkoznak még helyek a rejtésre.

golyakr 2020.09.14 12:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Magamhoz képest korán keltem, elértem a közlekedési eszközöket és remek átszállásokkal érkeztem Pbj autóbuszfordulóhoz. Egy ösvényen haladva elindultam a templomtól Kelet felé, hogy egy horoggal ráleljek a petre. A kilátás már itt is elég jó; túrám folytattam a második ponthoz. A láda a helyén van, kell erő a burkolathoz. A Nagy-Kevélyen, táblán van egy gc lap, ami egy kicsit összezavart. Figyelmen kívül hagytam. Pár napja voltunk a környéken, akkor láttunk ernyősöket. Most kiderült honnan ugranak.

Anonemo 2020.07.10 22:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

lezsakdomi 2020.06.12 11:21 - Nem találtam meg
Sajnos nem találtam meg, pedig kb. 10 méteres körzetben szerintem az avart átkutattam és minden lehetséges helyre benéztem (szikla alá, fatörzsbe). Én arra gyanakszom, hogy az OSM-ben rosszul van felvéve a kőbányára néző kilátó ösvénye.

A hely viszont nagyon szép, így is megérte (volna ha csak emiatt a láda miatt jöttem volna). [Geoládák v3.4.1]

Süti1 2020.05.23 16:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Tejesember 2020.05.23 13:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

DonPepe 2020.05.16 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.16
Köszönjük a rejtést, megtaláltuk!

Útközben siklóernyősökkel is találkoztunk és gyönyörű volt a kilátás!

Üdv Réka és Pepe

Ernyős 1Ernyős 2
PanorámaPecsétünk!
szijoad 2020.04.04 17:38 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

kiviki 2020.03.29 12:40 - Megtaláltam
Megvan, köszönöm a rejtést :) [g:hu 1.6.5]

Blyaxplorer 2020.03.21 12:27 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 1.00
:)

nonow22 2020.03.20 10:22 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

VINAX 2020.03.14 10:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.85
Nagy-Kevély túra 9/2

Gyönyörű időben értünk fel a csúcsra, és nagyon megérte a szép kilátás miatt.
Köszönjük a rejtő munkáját!

★Viki & Axl★

[Geoládák v3.3.2]

IMG_20200314_101956-01IMG_20200314_120538-01
IMG_20200314_105716-01IMG_20200314_101830-01
KremesEmber 2020.03.01 14:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.11
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

eskar 2020.02.22 12:59 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést. [g:hu 1.6.6]

Gábor és Edit 2020.02.16 14:20 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.0.27]

Szabó-Nagy Kitti 2020.02.16 10:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

csomix 2020.02.15 18:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

(:jannus:) 2020.02.08 17:04 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.47
A közelben lakunk, de a multi ládák általában nem vonzanak, így sokat váratott magára a megtalálás, de persze megérte. Köszönjük a rejtést!

Hajo 2020.02.08 14:09 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.5]

IMG_20200208_130348IMG_20200208_141439
IMG_20200208_135712 
Artimus 2020.01.14 12:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (950 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.