FAQ
832. Kőpite-hegy (GCPite)

Kiinduló pont-emlékmű

Kiinduló pont-emlékmű

Erdészház-parkoló

Erdészház-parkoló

Úton

Úton

Vízáteresztő

Vízáteresztő

Kóbor Jenő emlékére

Kóbor Jenő emlékére

A kőfejtő bejárata

A kőfejtő bejárata

A kőfejtőben

A kőfejtőben

Rétegek

Rétegek

Csúcs ez a hely:)

Csúcs ez a hely:)

Dryopteris affinis subsp. borreri

Dryopteris affinis subsp. borreri
Szélesség N 47° 42,303'
Hosszúság E 18° 19,632'
Magasság: 273 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2004.01.31 13:29
Utolsó lényeges változás: 2021.09.20 13:49
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H+2V)
Elrejtők: Sus, Madw, kisvuk (és vízipók)
Ládagazda: kisvuk
Nehézség / Terep: 3.0 / 4.0
Megtalálások száma: 296 + 3 sikertelen + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


****
Röviden:
Római kori kőhordó út, vízáteresztő és kőfejtő. TB nem helyezhető el a ládában.

Kiinduló pont - emlékmű:
 N 47° 42,469' E 18° 18,669' 000 m [GCPite+Eml]

Erdészház :
 N 47° 42,177' E 18° 19,387' 000 m [GCPite+P]

1. Pont: Vízáteresztő
 N 47° 42,303' E 18° 19,632' 197 m [GCPite-1]
Kis doboz a lépcső felőli rakott kövek közé rejtve, derékmagasságban.

2. Pont: Kőfejtő1
 N 47° 43,051' E 18° 19,903' 267 m [GCPite-2]
Fent a kőfejtő peremén, egy vadkörte fa melletti bokorban, kb 1,5 m magasan, geopalack. Feljutás: kis ösvény a szikla bal oldalán.

3. Pont: Kőfejtő2
 N 47° 43,144' E 18° 20,009' 274 m [GCPite-3]
Fent a szikla tetején, bokor mellett lévő fára erősítve mellmagasságban, geopalack. Feljutás: nagy ívben jobbra kerülve, kis ösvényen.

4. Pont: Láda
 N 47° 42,664' E 18° 20,101' 261 m [GCPite-4]
A Kőpite oldalában egy fenyvesben, sziklatömb tövében, avarral betemetve. Eredetileg egy nagy kő volt mellette, most a kő alatt van a láda. A visszarejtésnél vigyázzatok a ládára, ne törjön be a kőtől!

A láda mérete: kb. 15*20*5cm, viszonylag nagy, CD, könyv belefér

A túra oda-vissza a Betlehem-pusztai erdészháztól kb. 4 órát vesz igénybe kényelmes sétával, kb. 7,5 km-t kell gyalogolni.

jelszó: Az 1,2,3 és 4-es pontokon található szavak összeírva szóköz nélkül. (Visszafele könnyebb megjegyezni)

Köszönöm a karbantartást anettnorinak!
****

Római kori kőhordó út, vízáteresztő és kőfejtő.


Travel Bug nem helyezhető el a ládában.

"Dunaalmás és Szomód községek határában, a Kőpite-hegy és a Les-hegy között még ma is használatos az a rómaiak által épített ún. kőhordó út, amelyen csaknem kétezer éve szállították az itt fejtett mészkövet. Ez Magyarország leghosszabb ismert római kori útja. 1977 óta van védelem alatt az a 230 ha nagyságú terület, ami már az ókorban kedvelt édesvízi mészkőbányát rejtett. Ez a kő volt az egyik legkedveltebb és leggyakrabban használt építőipari nyersanyag és szobrászati alapanyag. A bányaművelés kisebb-nagyobb megszakításokkal a II. világháború időszakáig tartott, csúcspontját a századfordulón érte el.

Emlékmű

A Dunaalmás és Szomód közötti felhagyott kőbányát a Tata-Dunaalmás útvonalról jobbra letérve lehet megközelíteni. Egy földúton 50 métert haladva érjük el a római út kezdetét, ahol egy sziklába vésett emlékeztető is áll." [1]

[2006-05-02: házilag készült (?) behajtani tilos tábla került ki, autóval nem szabad behajtani az erdészlakig. Korábban az erdészlaknál javasoltam letenni az autót. Most egyelőre tanácstalan vagyok, megpróbálok valami jó megoldást kitalálni. Addig marad az emlékmű melletti parkolás, mint lehetséges alternatíva, lehetőleg a fák takarásában...]

Betlehem-pusztai erdészlak

Az emlékműtől haladjatok tovább a Betlehem-pusztai erdészlakig! Az itt található kopjafa Futó Ferenc erdésznek állít emléket, aki ebben az erdészházban élt és dolgozott, és 1952 és 1972 között 200 hektár új erdőt ültetett.

A kőhordó út ma is nagyon jó állapotban van, használják is a környékbeliek, de a hely szelleméhez illően utunkat gyalog folytassuk tovább! Gyalogolás során gondoljatok arra, hogy az utat római rabszolgák építették!

Mielőtt bárki valami nagy durranást várna, az út egy "egyszerű szekérút", de nem is ez itt a lényeg hanem, hogy régi. Akinek kedve van cipelhet is egy követ, én nem vagyok semminek az elrontója:)

1/ A Vízáteresztő

Túránk első pontja a N 47° 42,303' E 18° 19,632' ponton található vízáteresztő. Itt találjátok a multi első ládáját - egy kicsi fehér gyógyszeres dobozt - egy mohos fatuskó oldalában. (A biztonság kedvéért a vízáteresztő alagútjában is találtok egy kis cédulát, innen bebújva baloldalt, kb középtájt és 1 m magasan)

Ez az építmény számunkra meglepően jó állapotban van, az emlékoszlop szerint és szerintem is az ókori építészek munkáját, igényességét dicséri.

Dunaalmásban állítólag ennek fala ma is élő dokumentuma a római építkezés technikájának: A kövek közé égetett meszet és homokot helyeztek, vízzel leöntözték, s így forrasztották össze az építményeket." [3]

Utunk innen a kőhordó úton vezet tovább egészen az út végéig ahol a  N 47° 42,862' E 18° 19,782' 244 m [GCPite+Kopjaf] ponton a Kóbor Jenő emlékére állított kopjafát fogjátok megpillantani.

2/ Kőfejtő 1

A bányába a  N 47° 42,870' E 18° 19,880' 253 m [GCPite+Kofejto] ponton található bejáraton tudtok bejutni. Az úton haladva a második pont előtt kb 60m-el balra egy kis ösvényt fogtok találni, melyen a kőfejtő peremére juthattok.

Itt szeretnénk megjegyezni, hogy a terület Természetvédelmi Területnek minősül, szabadon látogatható, de kérek mindenkit fokozottan ügyeljen a környék növényvilágára!

A környék növényállománya nagyon értékes. "A (közeli) szomódi páfrányos erdő a hazánkban előforduló 33 páfrányfaj közül 18-nak ad otthont. Ebből a ritka Dryopteris borreri nevű faj a pannóniai flóratartományban csak itt fordul elő. [2]

A geopalack a szikla tetején található egy vadkörte fa melletti bokorban kb 1,5 m magasan.

"Ezen a területen a Gerecse egyik legnagyobb kiterjedésű édesvízi mészkő rétegsorát tanulmányozhatjuk. Az 1977 óta védett helyen már az ókorban is bányászták ezt a mészkövet, mely kedvelt építőipari nyersanyag és szobrászati alapanyag volt. A rómaiak által megkezdett bányaművelés kisebb-nagyobb megszakításokkal a II. világháború időszakáig tartott. A védett kőfejtősor kőzetanyagát a közeli bányaművelések miatt mára elapadt neszmélyi hévforrások ősei rakták le a földtörténet alsó-pleisztocén korában. A 4 bányából álló kőfejtősor 4.sz. bányájának rétegsora értékes őslénytani leletanyagot rejt. Ide tartozik egy elsőként itt leírt őselefántféle és egy kihalt teknősfaj." [2]

Innen irány vissza a lenti út, további keresnivaló nincs ott fent a magasban. Rakoncátlan gyerkőcöket, tériszonyos nagymamákat kéretik lent hagyni:)

3/ Kőfejtő 2

Multiládánk harmadik pontja egy olyan helyre került ahonnan szerintünk szép kilátás nyílik a kőbányára (N 47° 43,144' E 18° 20,009' 274m). Műszerünk nem sokára már nagyon közelinek fogja mutatni a ládát, de nem érdemes törökök módjára megostromolni a sziklát, lévén ez egy római kori kőbánya:) Megközelíteni jobbra tartva nagy ívben lehet, remélem a kis ösvényt is könnyűszerrel megtaláljátok.

A geopalack itt is egy bokorban lapul, a bokor tövében, a földön kell keresni. A multiláda ezen pontja szerintünk a legveszélyesebb, nem tanácsos folyton a GPS kijelzőjét nézni, mert könnyen a szakadékban találhatjuk magunkat. Ezért mindenkit fokozott éberségre és óvatosságra kérünk!

Egy kis ismertető következik amiből megtudhatjuk mire is kellett ez a rengeteg kő...:
"A rómaiak kezdték itt meg a nagy mennyiségű kőkitermelést, minden bizonnyal e kövekből épült a 13. században a Szent László templom és kolostor.

A későbbi nagyobb méretű kőkitermelés a komáromi vár építésével kapcsolatos, majd a kiegyezés után megindult út- vasút- hídépítések, a millennium (1896) tiszteletére megindult nagyszabású építkezések idején érte el fénykorát.

A teljesség igénye nélkül soroljuk fel a megrendeléseket: a Bécsi Burg, a magyar Királyi Palota, Országház, Gellért fürdő, a Millenniumi emlékmű, 8 híd, a Duna szabályozása. " [3]

Innen irány vissza a lenti út, további keresnivaló nincs ott fent a magasban. Remélem eddig mindenkinek tetszett a túra, aki kicsit elfáradt volna most fellélegezhet ugyanis kirándulásunk feléhez érkeztünk.

Visszafelé haladva a már jól ismert úton a  N 47° 43,103' E 18° 19,980' 000 m [GCPite+Kofejto ki]
pontnál található elágazásnál jobb kéz felé kanyarodva jutunk ki a bányából. Később balra kanyarodva, a Kóbor Jenő emlékoszlop felé haladva jó időben szép kilátás fogad bennünket.

Innentől irány a Kőpite-hegy, multink névadója! Az emlékoszlopot korábban már láttuk, nem sokkal előtte az úttal balra kanyarodva

a  N 47° 42,887' E 18° 20,090' 000 m [GCPite+Elág JOBB] pont felé tartsunk!

4/ Kőpite-hegy

Innen már egyenes út vezet a Kőpite-hegyre. A csúcson meglepően szép kilátás fog fogadni bennünket. Itt érdemes megjegyezni, hogy állítólag a mészkőhegység valamikor a Dunaalmás-Tata közötti útig terjedt. [3]

A láda a Kőpite oldalában egy fenyvesben, egy sziklatömb tövében található, avarral betemetve. (N 47° 42,664' E 18° 20,101' 261m) Eredetileg egy nagy kő volt mellette, most a kő alatt van a láda. A visszarejtésnél vigyázzatok a ládára, ne törjön be a kőtől!

Kellemes geocachinget kívánunk!
--
források:
[1] www.sulinet.hu/termved/dunaipoly/dunaalmasto.html
[2] www.sulinet.hu/termved/dunaipoly/dunaipolytvt.html
[3] www.kembridge.hu/dunaalmas/
www.fsz.bme.hu/mtsz/hirado/th0004.htm#kopjafa

Ládatörténet
2017.12.04 Anettnori játékostársunk javította, köszönjük. [Admin(Fazék)]
Állapot: kereshető

KRW értékelés (196 db): környezet: 4.73 rejtés: 4.50 web: 4.71 átlag: 4.65

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

barnika76 2023.03.04 18:20 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!
A másidik jelszórészlet már nem olvasható a palackban. A láda rejtője segített ki. A 3. geopalack a jelzett helytől észak-keletre kb. 5 méterre található a földön, fadarabokkal, ágakkal letakarva. [Geoládák v3.12.10]

erand 2023.01.03 10:59 - Megtaláltam
Ok. A második láda olvashatatlan, beszéltem a rejtővel, javítja.

Tanohun 2022.12.29 18:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

kertimi 2022.12.29 14:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

PipiDzsem 2022.10.16 17:22 - Megtaláltam

"Vénasszonyok nyara!" Kiáltotta MiskuszKitekaptusz, mikor kiszállt az autóból LeiluszVizibusz és DzsenkuszMaximusz is, aki később inkább a Dzsenkuszkuszkusz nevet preferálta jobban. Sokszor jártam már itt a kőfejtőben , de a láda által jelölt szirt még nem szerepelt a repertoáromban.
Leilusz és Miskusz egyre feljebb másztak és kutatták át a bokrokat míg Dzsenkusz inkább az alsó szirtközeli bozótossal bozótharcolt. Veszélyesen magasan voltunk. Leilusz az omlós peremen mászott föl ,mikor hirtelen megcsúszott és a lába megindított egy hatalmas sziklát, ami elkezdett lefelé gurgulázni ...pontosan oda, ahol épp Dzsenkusz bozótharcolt! Vigyázz!!! Kő!!!
Kiáltottuk. Dzsenkusz felsikoltott! A kő nem sokkal mellette robogott el. Újabb kőzuhatag indult meg, ahogy Leila próbált megkapaszkodni. Leila ne mozdulj! A pillanatnyi szünetben Dzseni kiszaladt a lavinazónából szerencsére nem sérült meg. Leilának nyújtottam a kezem, sikerült neki is felkapaszkodni a csúcsra.
Innen gyönyörű volt a kilátás a kőpite felé.
Megfordultunk és hamar megtaláltuk a geopalackot, amiben a jelszó maradványai a kezemben málottak szét és váltak végleg olvashatatlanná. Sajnos semmi nem volt nálam ,amivel pótolhattam volna így a rejtőt kérem, hogy ide feltétlen hozzon új jelszót.
A következő sziklacsúcs ehhez képest babapiskóta volt. Itt a jelszó még egyben van. A kőpitére megérkezve az uzsistünettel egybekötött panorámázás után leereszkedtünk bozótharcolni a szikla alatti geoládához. Már csak egy pont volt hátra. A térképen észrevettük, hogyha légvonalba haladunk tovább letérve az ösvényről lefelé a hegyről ,akkor nyerünk egy kis időt. A gyakorlatban egy horrorisztikus fenyőerdőbe keveredtünk, ami egy áthatolhatatlan tüskés bozótosba torkollott, amin végül valahogy átjutottunk és hirtelen a római úton találtuk magunkat. Innen egy könnyed sétával el is jutottunk a vízátereszhez ahol nem volt ott a fehér geokapszula. Sebaj van egy pótjelszó az alagút belsejében. A sötét szűk hosszú alagút belsejében. Ki megy be? Szerencsére LeiluszVizibusz kikapta kezemből a lámpát és már törpejárásozta is be magát az alagútba. Ment, ment, ment és... Nincs itt semmi! Kiáltja! Csak..." Vá!! Pókok! "Rengeteg pók! Mint a Harry Potter 2 ben az Aragogos résznél. Miután Leila kijött én is bemásztam, de én sem találtam semmit ,pedig még a földet is végigböngésztem. Dzsenkusz mondja, hogy egy mohos fatuskót keressünk, abban lehet még a jelszó. A világ összes fatuskóját végignéztem, ha volt rajta moha ha nem , de nem találtunk semmit.
Kész! Hiába minden. Halálközeli élmény, jelszószétfoszlás, bozótharc, nem lesz meg az utolsó jelszó.... Ekkor Dszenkusz felkiált! Itt van a földön! És valóban, ott volt a vízáteresz bejáratától nem messze eldobva az avarban. Ilyen nincs! Ez csak a szerencsén múlott. A fehér hengert visszarejtettük a bejárat falába.
Boldogan indultunk vissza a római úton, amíg meg nem haltak.[Geoládák v3.12.9]

Zoli306 2022.10.11 13:00 - Nem találtam meg
A 2. pont jelszava lemállott a papírról, egyáltalán nem olvasható

[Elutasította: geocaching.hu, 2022.12.12 06:17 - a kesser nem reagált a megkeresésre.]

zsebeszter 2022.09.04 13:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

ErdőCsöndje 2022.09.03 16:05 - Megtaláltam
Neszmélyről indulva tettünk egy körtúrát, begyűjtve a közeli ládákat. A multi pontjait 1-4-2-3 sorrendben kerestük fel. Minden a helyén volt, de a második pont már az olvashatatlanság határán van. A bányában lévő pontokért igencsak meg kell küzdeni a meredek és a tüskés bozót miatt. Köszönjük!

auerzoltan82 2022.08.14 08:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A 2. ponton a jelszó nehezen olvasható, megette az UV. A kilátás egyébként gyönyörű, megéri a bozót harcot! [Geoládák v3.12.10]

Leslie33 2022.06.26 17:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

Szabariteca 2022.06.15 15:26 - Megtaláltam
Nagyon tetszik a koncepció. Kellemes sétának indul az egész, aztán a második és harmadik pontnál extrémbe megy át. Szereztem néhány harci sérülést a bozótharcban és rengeteg volt a repülő ízeltlábú is, de élveztem a kihívást. . Köszönöm a lehetőséget!
A második és harmadik ponton nehezen olvasható a jelszó, mert a napsütésben mállik szét a kiírás.

Maria581 2022.05.28 10:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Famágus 2022.05.28 10:43 - Megtaláltam
Nagyon klassz multi, szerencsémre mint tériszonyos nagymamát, társaim nem hagytak lent, szóval nagyon végigcsináltam, és imádtam...Köszönjük!!

oldfox 2022.05.28 10:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

akosgy 2022.05.22 13:36 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.25
55 km-es bringázás a Gerecsében. Tatáról indulva emberes pofaszélben tekertünk az Által-ér mentén a római-kori út elejéhez, majd ott végighaladva értük el a célterületet.

Az 1. ponton a ki tudja hanyadik cserefiola a helyén van, az áteresz döbbenetesen precíz (és tartós) munka. A 2. és 3. pont is rendben, bár tényleg kicsit küzdős a terep, 18 éve talán még szépek voltak a kopár spiccek, ma már a kettő helyett bőven elég lenne itt egy pont a bánya területén, valami jobb helyen. A 4. pont kiváló helyszín, el is időztünk egy kicsit, élvezve a kilátást, a láda retro érzéshez méltóan távol a látnivalótól.

Szép helyeket mutat be a multi, de egy kis ráncfelvarrás azért már igencsak ráférne. Köszi!

Göde 2022.04.19 18:03 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Újabb kincs a tarsolyában. Köszönöm
[g:hu+ 2.7.17]

mark.c 2022.03.27 12:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

#Taky 2022.03.26 12:48 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 2 web: 4 átlag: 3.00 súly: 3.42
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Jó kis tüske harc volt... [Geoládák v3.12.7]

Skali&Margó 2022.02.20 12:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.25
OK!

Mira 2022.01.23 13:17 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!

Gábor66 2022.01.23 13:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

jgabor 2022.01.08 14:21 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.42
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A második ponthoz egy alternatív jelszó szerintem jó lenne. Szép onnan a kilátás, de nem egyszerű a bozótharc.

7DA16AF5-E1DF-4BCB-8017-A7E3B011C472 
MérgesSanyi 2021.12.31 17:53 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.16]

skks 2021.12.31 17:51 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.16]

Búr 2021.10.30 13:36 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm hogy megmutattad nekem!
[g:hu+ 2.7.14]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (304 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]