geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
832. Kőpite-hegy (GCPite)

Kiinduló pont-emlékmű

Kiinduló pont-emlékmű

Erdészház-parkoló

Erdészház-parkoló

Úton

Úton

Vízáteresztő

Vízáteresztő

Kóbor Jenő emlékére

Kóbor Jenő emlékére

A kőfejtő bejárata

A kőfejtő bejárata

A kőfejtőben

A kőfejtőben

Rétegek

Rétegek

Csúcs ez a hely:)

Csúcs ez a hely:)

Dryopteris affinis subsp. borreri

Dryopteris affinis subsp. borreri
Szélesség N 47° 42,303'
Hosszúság E 18° 19,632'
Magasság: 273 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2004.01.31 13:29
Utolsó lényeges változás: 2021.09.20 13:49
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H+2V)
Elrejtők: Sus, Madw, kisvuk (és vízipók)
Ládagazda: kisvuk
Nehézség / Terep: 3.0 / 4.0
Megtalálások száma: 273 + 2 sikertelen + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


****
Röviden:
Római kori kőhordó út, vízáteresztő és kőfejtő. TB nem helyezhető el a ládában.

Kiinduló pont - emlékmű:
 N 47° 42,469' E 18° 18,669' 000 m [GCPite+Eml]

Erdészház :
 N 47° 42,177' E 18° 19,387' 000 m [GCPite+P]

1. Pont: Vízáteresztő
 N 47° 42,303' E 18° 19,632' 197 m [GCPite-1]
Kis doboz a lépcső felőli rakott kövek közé rejtve, derékmagasságban.

2. Pont: Kőfejtő1
 N 47° 43,051' E 18° 19,903' 267 m [GCPite-2]
Fent a kőfejtő peremén, egy vadkörte fa melletti bokorban, kb 1,5 m magasan, geopalack. Feljutás: kis ösvény a szikla bal oldalán.

3. Pont: Kőfejtő2
 N 47° 43,144' E 18° 20,009' 274 m [GCPite-3]
Fent a szikla tetején, bokor mellett lévő fára erősítve mellmagasságban, geopalack. Feljutás: nagy ívben jobbra kerülve, kis ösvényen.

4. Pont: Láda
 N 47° 42,664' E 18° 20,101' 261 m [GCPite-4]
A Kőpite oldalában egy fenyvesben, sziklatömb tövében, avarral betemetve. Eredetileg egy nagy kő volt mellette, most a kő alatt van a láda. A visszarejtésnél vigyázzatok a ládára, ne törjön be a kőtől!

A láda mérete: kb. 15*20*5cm, viszonylag nagy, CD, könyv belefér

A túra oda-vissza a Betlehem-pusztai erdészháztól kb. 4 órát vesz igénybe kényelmes sétával, kb. 7,5 km-t kell gyalogolni.

jelszó: Az 1,2,3 és 4-es pontokon található szavak összeírva szóköz nélkül. (Visszafele könnyebb megjegyezni)

Köszönöm a karbantartást anettnorinak!
****

Római kori kőhordó út, vízáteresztő és kőfejtő.


Travel Bug nem helyezhető el a ládában.

"Dunaalmás és Szomód községek határában, a Kőpite-hegy és a Les-hegy között még ma is használatos az a rómaiak által épített ún. kőhordó út, amelyen csaknem kétezer éve szállították az itt fejtett mészkövet. Ez Magyarország leghosszabb ismert római kori útja. 1977 óta van védelem alatt az a 230 ha nagyságú terület, ami már az ókorban kedvelt édesvízi mészkőbányát rejtett. Ez a kő volt az egyik legkedveltebb és leggyakrabban használt építőipari nyersanyag és szobrászati alapanyag. A bányaművelés kisebb-nagyobb megszakításokkal a II. világháború időszakáig tartott, csúcspontját a századfordulón érte el.

Emlékmű

A Dunaalmás és Szomód közötti felhagyott kőbányát a Tata-Dunaalmás útvonalról jobbra letérve lehet megközelíteni. Egy földúton 50 métert haladva érjük el a római út kezdetét, ahol egy sziklába vésett emlékeztető is áll." [1]

[2006-05-02: házilag készült (?) behajtani tilos tábla került ki, autóval nem szabad behajtani az erdészlakig. Korábban az erdészlaknál javasoltam letenni az autót. Most egyelőre tanácstalan vagyok, megpróbálok valami jó megoldást kitalálni. Addig marad az emlékmű melletti parkolás, mint lehetséges alternatíva, lehetőleg a fák takarásában...]

Betlehem-pusztai erdészlak

Az emlékműtől haladjatok tovább a Betlehem-pusztai erdészlakig! Az itt található kopjafa Futó Ferenc erdésznek állít emléket, aki ebben az erdészházban élt és dolgozott, és 1952 és 1972 között 200 hektár új erdőt ültetett.

A kőhordó út ma is nagyon jó állapotban van, használják is a környékbeliek, de a hely szelleméhez illően utunkat gyalog folytassuk tovább! Gyalogolás során gondoljatok arra, hogy az utat római rabszolgák építették!

Mielőtt bárki valami nagy durranást várna, az út egy "egyszerű szekérút", de nem is ez itt a lényeg hanem, hogy régi. Akinek kedve van cipelhet is egy követ, én nem vagyok semminek az elrontója:)

1/ A Vízáteresztő

Túránk első pontja a N 47° 42,303' E 18° 19,632' ponton található vízáteresztő. Itt találjátok a multi első ládáját - egy kicsi fehér gyógyszeres dobozt - egy mohos fatuskó oldalában. (A biztonság kedvéért a vízáteresztő alagútjában is találtok egy kis cédulát, innen bebújva baloldalt, kb középtájt és 1 m magasan)

Ez az építmény számunkra meglepően jó állapotban van, az emlékoszlop szerint és szerintem is az ókori építészek munkáját, igényességét dicséri.

Dunaalmásban állítólag ennek fala ma is élő dokumentuma a római építkezés technikájának: A kövek közé égetett meszet és homokot helyeztek, vízzel leöntözték, s így forrasztották össze az építményeket." [3]

Utunk innen a kőhordó úton vezet tovább egészen az út végéig ahol a  N 47° 42,862' E 18° 19,782' 244 m [GCPite+Kopjaf] ponton a Kóbor Jenő emlékére állított kopjafát fogjátok megpillantani.

2/ Kőfejtő 1

A bányába a  N 47° 42,870' E 18° 19,880' 253 m [GCPite+Kofejto] ponton található bejáraton tudtok bejutni. Az úton haladva a második pont előtt kb 60m-el balra egy kis ösvényt fogtok találni, melyen a kőfejtő peremére juthattok.

Itt szeretnénk megjegyezni, hogy a terület Természetvédelmi Területnek minősül, szabadon látogatható, de kérek mindenkit fokozottan ügyeljen a környék növényvilágára!

A környék növényállománya nagyon értékes. "A (közeli) szomódi páfrányos erdő a hazánkban előforduló 33 páfrányfaj közül 18-nak ad otthont. Ebből a ritka Dryopteris borreri nevű faj a pannóniai flóratartományban csak itt fordul elő. [2]

A geopalack a szikla tetején található egy vadkörte fa melletti bokorban kb 1,5 m magasan.

"Ezen a területen a Gerecse egyik legnagyobb kiterjedésű édesvízi mészkő rétegsorát tanulmányozhatjuk. Az 1977 óta védett helyen már az ókorban is bányászták ezt a mészkövet, mely kedvelt építőipari nyersanyag és szobrászati alapanyag volt. A rómaiak által megkezdett bányaművelés kisebb-nagyobb megszakításokkal a II. világháború időszakáig tartott. A védett kőfejtősor kőzetanyagát a közeli bányaművelések miatt mára elapadt neszmélyi hévforrások ősei rakták le a földtörténet alsó-pleisztocén korában. A 4 bányából álló kőfejtősor 4.sz. bányájának rétegsora értékes őslénytani leletanyagot rejt. Ide tartozik egy elsőként itt leírt őselefántféle és egy kihalt teknősfaj." [2]

Innen irány vissza a lenti út, további keresnivaló nincs ott fent a magasban. Rakoncátlan gyerkőcöket, tériszonyos nagymamákat kéretik lent hagyni:)

3/ Kőfejtő 2

Multiládánk harmadik pontja egy olyan helyre került ahonnan szerintünk szép kilátás nyílik a kőbányára (N 47° 43,144' E 18° 20,009' 274m). Műszerünk nem sokára már nagyon közelinek fogja mutatni a ládát, de nem érdemes törökök módjára megostromolni a sziklát, lévén ez egy római kori kőbánya:) Megközelíteni jobbra tartva nagy ívben lehet, remélem a kis ösvényt is könnyűszerrel megtaláljátok.

A geopalack itt is egy bokorban lapul, a bokor tövében, a földön kell keresni. A multiláda ezen pontja szerintünk a legveszélyesebb, nem tanácsos folyton a GPS kijelzőjét nézni, mert könnyen a szakadékban találhatjuk magunkat. Ezért mindenkit fokozott éberségre és óvatosságra kérünk!

Egy kis ismertető következik amiből megtudhatjuk mire is kellett ez a rengeteg kő...:
"A rómaiak kezdték itt meg a nagy mennyiségű kőkitermelést, minden bizonnyal e kövekből épült a 13. században a Szent László templom és kolostor.

A későbbi nagyobb méretű kőkitermelés a komáromi vár építésével kapcsolatos, majd a kiegyezés után megindult út- vasút- hídépítések, a millennium (1896) tiszteletére megindult nagyszabású építkezések idején érte el fénykorát.

A teljesség igénye nélkül soroljuk fel a megrendeléseket: a Bécsi Burg, a magyar Királyi Palota, Országház, Gellért fürdő, a Millenniumi emlékmű, 8 híd, a Duna szabályozása. " [3]

Innen irány vissza a lenti út, további keresnivaló nincs ott fent a magasban. Remélem eddig mindenkinek tetszett a túra, aki kicsit elfáradt volna most fellélegezhet ugyanis kirándulásunk feléhez érkeztünk.

Visszafelé haladva a már jól ismert úton a  N 47° 43,103' E 18° 19,980' 000 m [GCPite+Kofejto ki]
pontnál található elágazásnál jobb kéz felé kanyarodva jutunk ki a bányából. Később balra kanyarodva, a Kóbor Jenő emlékoszlop felé haladva jó időben szép kilátás fogad bennünket.

Innentől irány a Kőpite-hegy, multink névadója! Az emlékoszlopot korábban már láttuk, nem sokkal előtte az úttal balra kanyarodva

a  N 47° 42,887' E 18° 20,090' 000 m [GCPite+Elág JOBB] pont felé tartsunk!

4/ Kőpite-hegy

Innen már egyenes út vezet a Kőpite-hegyre. A csúcson meglepően szép kilátás fog fogadni bennünket. Itt érdemes megjegyezni, hogy állítólag a mészkőhegység valamikor a Dunaalmás-Tata közötti útig terjedt. [3]

A láda a Kőpite oldalában egy fenyvesben, egy sziklatömb tövében található, avarral betemetve. (N 47° 42,664' E 18° 20,101' 261m) Eredetileg egy nagy kő volt mellette, most a kő alatt van a láda. A visszarejtésnél vigyázzatok a ládára, ne törjön be a kőtől!

Kellemes geocachinget kívánunk!
--
források:
[1] www.sulinet.hu/termved/dunaipoly/dunaalmasto.html
[2] www.sulinet.hu/termved/dunaipoly/dunaipolytvt.html
[3] www.kembridge.hu/dunaalmas/
www.fsz.bme.hu/mtsz/hirado/th0004.htm#kopjafa

Ládatörténet
2017.12.04 Anettnori játékostársunk javította, köszönjük. [Admin(Fazék)]
Állapot: kereshető

KRW értékelés (192 db): környezet: 4.74 rejtés: 4.52 web: 4.72 átlag: 4.66

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

Búr 2021.10.30 13:36 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm hogy megmutattad nekem!
[g:hu+ 2.7.14]

OsiOsi 2021.10.23 12:48 - Megtaláltam
GCAUT2-vel összekötve.

kectam 2021.09.18 13:45 - Megtaláltam
Remek kis multi, az első ponton pótoltam a ládát egy filmesdobozzal, az eredeti helyén. A fadarab is ott van. A többi pont rendben van, a végláda jó kis helyen van, az nem fog eltűnni.
Szarvasbőgés volt bőven még szarvasokat is sikerült megfigyelnünk.

DSC01789DSC01793
DSC01797DSC01816
DSC01820DSC01827
DSC01838DSC01844
DSC01852DSC01854
DSC01860 
izsolt 2021.08.20 13:15 - Megtaláltam
miért beteg a láda? kereshető!
minden jelszórészlet a helyén (ha bizonytalan vagy hogy egy kiolvashatalan betű D vagy O (egyébként O) esetleg I vagy J (egyébként I) akkor olvasd visszafelé és úgy értelmes lesz..

------
biciklis találat (gcaut2 miatt)

1-4-2-3 sorrendben haladtam
első pont sima liba, Lelcache pótolta
4-es pont dettó egyszerű, érdemes alulról a ládától nyugatra menni, látványos a sziklafal, láda után lehet kilátni..
2-es pont: most szárazon is brutál, eső után pedig életveszély
valahogy felértem, abban biztos voltam hogy nem ott fogok lemenni, megpróbálkoztam a susnyás felé hátha van ott valami ösvény de elfogyott, É felé tartva próbáltam kevésbé meredek lejutást találni, végül találtam egy ugyanolyan meredeket mint felfelé, annyival volt jobb hogy keveebb volt a leküzdendő szint és fák között vitt amibe lehetett kapaszkodni, de úgy néztem ki utána mint a kismalac
3-as pont: a növendék ecetfaerdőben megoldható

és a pozitívumok: mindegyik pont vagy érdekes (római kori áteresz) vagy csodás kilátópont!
csak meg kell érte küzdeni! :-)

ha8lls 2021.08.01 15:37 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.15
A képek alapján kérem a rejtőt, legyen szíves, fogadja el a keresésem.
A 2-es és 3-as pontot tovább nem kerestem az elvonult és a soron következő eső miatt.
Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

[Jóváhagyta: kisvuk, 2021.08.03 12:35]

856DE527-93F7-4047-BFDC-8FB25B9A58BFFA0F15C3-172B-4DB2-85DA-7FF6F01CD043
0924EFF0-FB95-47E1-8B54-B26C15CE79D10AF44DF8-F6F6-4A54-8BC2-E4BEFD1D0C23
A "buszmegállóba" kétszer is bezavart az eső.3-as pont és a szakadék mellett.
Ezt már "átéltem", de aztán jött másik :)Tetszik! ...és milyen igaz!
Kőpite alatt kicsivel. 
lelcache 2021.07.15 12:52 - Megtaláltam
Megtaláltam.

Az első ponton pótoltam a jelszót! Az eredeti rejtekben, egy faágra van felírva a jelszórészlet.

Köszönöm a rejtést!

lelcache

20210715-2055420210715-20556
20210715-2055720210715-20558
20210715-2055920210715-20561
20210715-2056220210715-20563
20210715-2056620210715-20567
20210715-2056820210715-20570
BluEHourTeaM 2021.04.25 16:22 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.54
Kellemes vasárnapi túra során kerestük fel a pontokat, az elsőnél köszönöm KISVUK segítségét! Remek tavaszi időben, vadregényes tájban gyönyörködhettünk...köszi a lehetőséget! :)

12
3 
álomfogók 2021.04.11 16:00 - Megtaláltam
Már nagyon régóta tervezem ezt a kirándulást, de valahogy mindig elmaradt. Végre sikerült. Nagyon kellemes séta a római úton, a kőfejtőkben, a magaslatokon, ahonnan csodálatos a panoráma. A 2-4 pontokon nem volt semmi gond a megtalálással, de az első állomásnál se oda-, se visszafelé nem találtuk a dobozkát, a végén az eső is eleredt, így a remélt kitérő a szomszédos GCNyar-hoz nem csak az idő rövidsége miatt elmaradt.

[Jóváhagyta: kisvuk, 2021.04.17 13:48]

DSC00014DSC00015
DSC00018 
bolond89 2021.04.03 10:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.02
Nagyon köszönöm a gyors segítséget a láda tulajdonosának :) a helyszín nagyon szép túrával és szalonna sütéssel egybekötve. A 2.pont valóban kicsit meredek de azt leszámítva teljesíthető :)

IMG_20210328_130859IMG_20210328_124956
IMG_20210328_105019IMG_20210328_100111
Lustadick123 2021.03.27 17:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

kir6 2021.03.26 12:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

likiLaszlo 2021.03.25 21:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Ambró 2021.03.16 13:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

kergosz76 2021.03.15 18:59 - Megtaláltam
Nagyon tetszettek a pontok, köszönöm a rejtést.

Wilka74 2021.03.15 13:55 - Megtaláltam
3-4-1-2 sorrendben kerestem meg, mert így volt ad-hoc logikusnak tűnő. Hülyeség volt. A pontok:
1. pont: egyértelmű, lent a vízáteresztőnél jobbra a lépcső talapzatban kövek mögött kindertojás sárgája
2. pont: a nem jó megközelítést választottam: NY-ról, toronyiránt, hiszen mit nekem az a 80 m. Ez NEM JÓ! Válaszd a kőfejtő felől a kis ösvényt, ahogy a leírás is javasolja! Én szóltam :) A palack tényleg egy ágra van szúrva.
3. pont: a kőfejtő mellett jobbra fel az oromfal tetejére, ott van a palack a bokor tövében.
4. pont: egy méteres szikla tövében két kő takarásában van, megtalálható koordináta alapján.

Köszi a rejtést!

IMG_8497IMG_8500
IMG_8501 
Viktor33 2021.03.07 16:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.0]

Bobby Holmes 2021.02.27 15:43 - Megtaláltam
Szervezett túra során keresgéltük a pontokat LikiLaszloval. A legkegyetlenebb egyértelműen a bányánál levő pont volt, mi nem fentről, körbe mentünk, hanem lentről felmásztunk a homokos, leomlós, csúszós falon. Nem volt egy életbiztosítás. Az 1. pontnál átmásztunk a vízátereszen (többször is). Köszönjük a multit!

Kata Balázs 2021.02.25 13:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

K Bacek 2021.01.01 12:59 - Nem találtam meg
Római kori út/kőfejtő és a kőpite! Köszönjük

[Elutasította: geocaching.hu, 2021.02.25 17:06]

kisember 2020.12.05 16:33 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
1-es tartalék a bejárat mellett jobbra
a 2-es pont brutál, bár valóban megéri a kilátás.
3as a bokorban
4esnél külön láda és jelszó fiola [g:hu 1.6.7]

Bugár-orienteering 2020.12.05 11:55 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.05
hát, nem egy netkesselhető jelszó. :)
Az idő szép volt, a koordináták pontosak.

Most a pontok meghatározásai:
1. kis doboz a lépcső felőli rakott kövek közé rejtve.
2. fent, a kőfejtő peremén egy fa ágára szúrva, kb 1,5m magasan. geopalack.
3. fent, bokor alján. geopalack.
4. fenyves szélén, sziklatömb tövében, nagy kővel eltakarva. kis henger + doboz.

másik vízáteresztő
 
xchristi84 2020.11.22 14:30 - Megtaláltam
Nagyon kalandos keresés volt. A túra előtt nem olvastuk a megtalálások hozzászólásait, így csalódottan tapasztaltuk, hogy a negyedik pont nem végládát rejtett a leírás ellenére. Sok ajándékot szerettünk volna a ládába rejteni, így annak hiányában a megadott koordináták helyére elrejtettük saját kis ládánkat. Bízunk abban, hogy ez nem okoz problémát.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2020.12.29 11:34]

126485298_1380270088983848_2980414720011476364_n 
szucsbea 2020.11.07 15:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!kbt [Geoládák v3.7.6]

Aniko & Gyuri 2020.10.25 13:18 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

A2M 2020.09.15 12:13 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (280 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]