FAQ
863. Történelmi tettek nyomában 1848. március 15. (GC1848)

A kokárda, mellyel erre az eseményre emlékezünk

A kokárda, mellyel erre az eseményre emlékezünk

Pesti régi Városháza 1760-ból

Pesti régi Városháza 1760-ból

Az új Városháza

Az új Városháza

Városháza szobor

Városháza szobor

Városháza timpanon

Városháza timpanon

A Pilvax most

A Pilvax most

A Pilvaxon látható tábla (pirossal jelölve a jelszót tartalmazó rész)

A Pilvaxon látható tábla (pirossal jelölve a jelszót tartalmazó rész)

A tömeg a Landerer-Heckenast nyomda előtt (színes litográfia)

A tömeg a Landerer-Heckenast nyomda előtt (színes litográfia)

A Landerer-Heckenast nyomda és a tér egykoron

A Landerer-Heckenast nyomda és a tér egykoron

Károlyi-palota 1838-ban

Károlyi-palota 1838-ban

Károlyi-palota 1910-ben

Károlyi-palota 1910-ben

Károlyi-palota bejárata napjainkban

Károlyi-palota bejárata napjainkban

Károlyi-palota belső udvara napjainkban

Károlyi-palota belső udvara napjainkban

Károlyi-kert

Károlyi-kert

A Nemzeti Múzeum nappal...

A Nemzeti Múzeum nappal...

...és esti fényben

...és esti fényben

QR-kód WAP-osoknak megtalálás bejelentése

QR-kód WAP-osoknak megtalálás bejelentése
Szélesség N 47° 29,703'
Hosszúság E 19° 3,281'
Magasság: 130 m
Megye/ország: Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2004.03.11 20:06
Utolsó lényeges változás: 2021.11.13 18:41
Rejtés típusa: Multi geoláda (4V)
Elrejtők: K:Pisti Kondival
Ládagazda: KPisti
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1800 m
Megtalálások száma: 1589 + 1 sikertelen + 13 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.6 megtalálás hetente


WAP
Egy ötjegyű számot kell kapjál a 4 ponton megszerzett számokból:
1. Városháza: a főkapu (akár az I., akár a II.) feletti díszes vasrácson látható négyzet alakú aranyozott négyzet alakú díszek számának első számjegye (az elszámolást kiküszöbölendő).
N47° 29,703' E19° 03,281'

2. Pilvax étterem: a volt kávéház helyén, a jelzett koordinátán látnod kell egy barna postaládát, annak az aljára fel van ragasztva egy szám. Az utca déli oldalán keresgélj!
N47° 29,662' E19° 03,320'

3. Landerer-Heckenast nyomda: mikor helyezték ki a híres márciusi ifjú díszes domborművét a Landerer-Heckenast nyomda egykori helyén? Nem az újra kihelyezés dátumát nézd, hanem az eredeti! Add össze az évszám számjegyeit!
N47° 29,618' E19° 03,444'

4. Károlyi-palota: hány darab konzol tartja a főbejárata felett található kovácsolt vasrácsú balkont? FIGYELEM: az oszlopok párban vannak, de a jelszóhoz a darabszámra lesz szükség!
N47° 29,482' E19° 03,486'

5. Gróf Széchényi Ferenc szobra: jelenleg a Múzeumkert átalakítás miatt be van zárva, így csak 4 pontból áll a multi.

-------------------------------------

FIGYELEM! 2018-ban a Múzeumkert átalakítás miatt be van zárva, így csak 4 pontból áll a multi. Amint elkészülnek a munkálatokkal és ismét látogatható lesz a Múzeumkert, ismét 5 pontból fog állni a multi.


Ebbe a geoládába TravelBug nem tud beleköltözni.


A GC1848 multi pontjai Google Maps térképen.

RÉSZLETES LEÍRÁS
Aki ebben az országban él, tanul, ünnepel, az álmából felköltve is fel tudja mondani, merre is jártak több, mint másfél évszázaddal ezelőtt a márciusi ifjak.

De tudjuk-e, hol volt a Pilvax? Melyik épületben működött a nyomda? Nem feltétlenül. Ezért most budapesti történelmi sétára hívunk mindenkit, lába nyomába lépve a márciusi ifjaknak.

Pilvax
A Pilvaxban már biztosan sokan ittak kávét - ez a Pilvax viszont nem az a Pilvax. Azt az épületet 1911-ben lebontották, a mai Pilvax étterem az eredeti kávéháztól kicsit távolabb áll. Viszont őrzi, és március 15. táján rendszeresen meg is idézi a márciusi ifjak szellemét, korát. Az 1838-ban alapított, híressé vált vendéglátóhely egyébként Pilvax Károlyról kapta a nevét. Ő 1842-1847 között működtette az intézményt, tehát a történelmi események idején a valójában már Fillinger volt, a kávéház neve a köztudatban mégis Pilvax maradt.

Landerer-Heckenast nyomda
Áll viszont még az úgynevezett Horváth-ház, amelyben a Landerer-Heckenast nyomda működött. Akkor Hatvani utca 3. volt a címe, ma a Kossuth Lajos utca 3. számot viseli a Szép utcai sarkon álló, emléktáblával is megjelölt épület. Kevesen ismerik, pedig kitörölhetetlenül beírta magát a magyar történelembe azzal, hogy itt foglalta le a márciusi ifjúság azt az egyszerű nyomdai gépet, amelyen Petőfi Sándor Nemzeti dala meg a Tizenkét pont elkészült. Ráadásul más fontos történéseknek is tanúi voltak ezek a falak: a Horváth-házban, Bajza Józseféknél lakott és kosztolt 1841-ben Vörösmarty Mihály, itt ismerte meg a Bajzáné húgát, későbbi feleségét, Csajághy Laurát.

Nemzeti Múzeum
De haladjunk tovább 1848 márciusának útján! A Nemzeti Múzeumnál délután 3 órára tízezres tömeg gyűlt össze. A Pollack Mihály tervei alapján, közadakozásból felépült kétemeletes, szabadon álló, klasszicista épületet mindenki ismeri. És mindenki szemei előtt megjelenik a kép, amint a szemerkélő esőben a főbejárati lépcső emelvényéről elhangzanak a lelkesítő szónoklatok, szavalatok - hiszen ezt minden évben felidézik az ünnepségek. De az ritkán jut eszünkbe, hogy a múzeum akkor még egészen új volt! 1837-ben kezdték építeni, az első gyűjtemény 1846-ben költözhetett be, az építés azonban csak egy évvel később fejeződött be. A legfontosabb nemzeti gyűjteménynek otthont adó épületből éppen ezek az események emelték a haladás, az emberi és a nemzeti szabadság jelképévé a Nemzeti Múzeumot.

Városháza
A régi városháza ma is hivatal (közigazgatási), ám egykori funkciójára csak a címe, a Városház utca emlékeztet. 1848-as szerepe mellett az is érdekessé teszi, hogy a monarchia hadirokkantjai kaszárnyájaként, Fortunato de Prati és Hölbing János tervei alapján, 1727-1735 között emelt ház Pest kevés megmaradt barokk (köz)épületeinek egyike. Az eredeti Városháza épületéről készült képet a bal oldalon láthatod.

Vár
És ahogy a költő mondta: fel, Budára! Ahol a Szentháromság téren még áll a magisztrátus szép barokk épülete; és ahol ma már Táncsics utcának hívják azt a közterületet, amelynek egyik épületében sajtóvétségéért fogva tartották Táncsics Mihályt. A 9-es számú ház falán ma bronzportréval gazdagított márványtábla emlékeztet arra, hogy ott raboskodott 1847. március 4-től 1848. március 15-ig (majd 1860. március 15-től 1867. március 13-ig) a szólásszabadság XIX. századi magyar élharcosa, és innen szabadította ki a diadalittas forradalmi tömeg.

Nemzeti Színház
És végül ismét Pest: este kivilágították a várost, 7 órakor a Nemzeti Színházba betóduló tömeg megszakította a Bánk bán előadását, elénekelték a Himnuszt és a Szózatot. Az akkori Nemzeti Színház, jól tudjuk, ma már nem áll. De emlékezzünk arra is: a sok ideiglenes megoldás után az új Nemzeti Színházat 2002. március 15-én avatták fel.

Károlyi-palota
A Károlyi-palota Budapest egyik legjelentősebb klasszicista műemléke. Az első épület 1696-ban épült, majd 1759-től kezdve folyamatosan átalakították. 1768-ban vette meg Károlyi Antal tábornok. Mai formáját Károlyi Györgynek köszönhetjük. Az egyemeletes, szabadon álló ház 1832-ben épült Anton Pius Riegl és Hofrichter József tervei szerint.

Az épület történetéhez tartozik, hogy itt működött Bártfay László híres irodalmi szalonja, 1849-50-ben pedig Jellasics, majd Haynau szállása volt, aki itt ítélkezett a szabadságharc leverése után.

1957-től a Petőfi Irodalmi Múzeum otthona. Ma a Magyar Irodalom Háza néven a Kortárs Irodalmi Központ székhelye is. Az egy síkot képező udvari homlokzat központi motívuma a balkon. A 2000-ben véget ért felújításnak köszönhetően régi fotók és leírások alapján rekonstruálták a Károlyiak korabeli könyvtárat (mely ma az olvasóterem): fölkerültek a fény- és porfogó függönyök, elkészült az eredeti kandalló másolata, a mennyezetaranyozás, a korhű csillármásolat, a falitükrök. Az eredetiben megmaradt galériát és könyvszekrényeket egyedileg tervezett olvasótermi bútorzattal egészítették ki.

Múzeumkert
A Múzeumkert végleges alakját 1880-ban nyerte el, amikor a Múzeum körút kiszélesítése során 264 négyszögölnyi területet kihasítottak az úttest számára. A kerítést, amely 1865-ben készült el Ybl Miklós tervei szerint, ekkor helyezték beljebb. Az utolsó jelentős kertészeti rendezésre majd száz évvel később, 1973-ban került sor. A Nemzeti Múzeum kertje a nevezetes március 15-i forradalmi nagygyűlésen kívül számos fontos társadalmi esemény színhelye volt: tartottak itt választójogi gyűlést, sztrájkgyűlést, temetési szertartásokat, megemlékezéseket. De a "Muzi" nemcsak nagy események színhelye, hanem a hétköznapok kedvelt pihenőparkja is volt mindig.
Bővebb információk a Múzeumkertről

JELSZÓ
Egy ötjegyű számot kell kapjál a 4 ponton megszerzett számokból.
1.  N 47° 29,703' E 19° 3,281' 130 m [GC1848-1]: számold meg a Városháza I. vagy II. főkapuja feletti díszes vasrácson látható összes négyzet alakú aranyozott díszt, majd ennek csak az első számjegye (ugyanis eltérő számú dísz van a két főkapu felett, de az első számjegyük azonos)

2.  N 47° 29,662' E 19° 3,320' 130 m [GC1848-2]: a kávézó mai helyén, a jelzett koordinátán látnod kell egy barna postaládát, annak az aljára fel van ragasztva egy szám. Az utca déli oldalán keresgélj!

3.  N 47° 29,618' E 19° 3,444' 130 m [GC1848-3]: mikor helyezték ki a híres márciusi ifjú díszes domborművét a Landerer-Heckenast nyomda egykori helyén? Nem az újra kihelyezés dátumát nézd, hanem az eredeti! Add össze az évszám számjegyeit!

4.  N 47° 29,482' E 19° 3,486' 130 m [GC1848-4]: hány darab konzol tartja a Károlyi-palota főbejárata felett található kovácsolt vasrácsú balkont? FIGYELEM: az oszlopok párban vannak, de a jelszóhoz a darabszámra lesz szükség!

5. A Múzeumkert átalakítása miatt nem lehet megközelíteni Gróf Széchényi Ferencnek szobrát, ezért ez a pont kikerült a multiból.


Kérlek, tegyél fel a logodhoz minél több fotót, természetesen a jelszórészleteket mellőzd! Esetleg a multi teljes úthosszát és a teljesítés idejét is beírhatod.


Mindenkinek kellemes történelem-idézést és sikeres "ládavadászatot" kívánunk!

Kondi & K:Pisti

Köszönet Kondinak az angol nyelvű verzió fordításáért és *Andynak a pontos lektorálásért!

---------------------------------

A bal oldali színes litográfia adatai:
Vinzenz Katzler: A Landerer és Heckenast nyomda előtt 1848. március 15-én
Fotó: Gyarmathy László (Helikon Kiadó, Budapest, 1991, 90. kép)
A mű megtekinthető: Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Képcsarnok, Budapest

----- Térkép -----
GC1848 Történelmi tettek nyomában multi pontjai Google Maps térképen.

----- Egykori helyszínek ma -----
Pesti régi Városháza (1760-1900)

----- Kapcsolódó cikkek -----
Mit kíván a magyar nemzet?

A Nemzeti dal és a Múzeumkert - hagyomány és valóság

A nagy nap krónikája

Március 15-e, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének napja

Forradalom Pesten - 1848. március 15-én

Mit írt gróf Széchenyi István naplójába 1848. március 15-én?

1848 tavaszán, a népek tavaszán megmozdult Európa

Az 1848-49-es szabadságharc hadtörténete

Hogyan kell kokárdát készíteni?

Az 1848-1849. évi polgári forradalommal
és szabadságharccal összefüggő utcaelnevezések
a főváros területén


1848-49-es forradalom és szabadságharc - Wikipédia

Landerer Lajos

Miért súgott Landerer?

12 trendi kokárda képekben

A titokban ünnepelt március 15-ék története

Március 15-e ma is a legnépszerűbb nemzeti ünnepünk

Kokárdákat feltűzni, és éljen 1848. március 15-e!

Március 15-e 1848 legfontosabb dátuma?

1848 - stratégiai játék

1848 linkgyűjtemény

Flag Counter

free website hit traffic counter
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (912 db): környezet: 4.36 rejtés: 4.10 web: 4.55 átlag: 4.34

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

Skali&Margó 2023.02.06 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 4.29
OK!

moli_gyuri 2023.01.30 11:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.95
köszi a rejtést.
Cilu&Gyurkoo
Mazsom

lego oroszlán 
Riel-chan 2023.01.24 14:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

zabo.mate 2023.01.15 13:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

kisdavid1107 2023.01.12 12:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Szaszi8008 2022.12.26 11:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

mokuskerekvok 2022.12.22 12:22 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.28
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Spargap 2022.12.15 12:15 - Megtaláltam
Rendben, megtaláltam. Köszönöm.

Madwe és Zsuzska 2022.12.13 11:48 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

Toronyvadász107 2022.12.07 13:34 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.99
Végigjártam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

megyermi 2022.12.04 14:55 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Réka & Misi :) [Geoládák v3.12.10]

Oroszlány 2022.11.24 17:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

paidlp 2022.11.24 14:16 - Megtaláltam
Fogom! :)
Köszönöm a rejtést!

Kisbubi 2022.11.24 14:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

rrol 2022.11.23 11:40 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük! [Geoládák v3.12.10]

Furtyka 2022.11.16 12:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.12.10]

joove 2022.10.31 17:42 - Megtaláltam
Budapesti túra (nem csak az erdőben lehet). Köszönjük a rejtést.

Andi0714 2022.10.30 11:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Karaliosz 2022.10.30 11:09 - Megtaláltam
Ez a láda is pipa. ;) Köszi a rejtést. [Geoládák v3.12.10]

LH458 2022.10.29 15:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.91
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget!

mirjam07 2022.10.27 15:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

pistannn 2022.10.26 19:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Veronika81 2022.10.26 17:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.78
Megtaláltam, köszönöm a rejtéseket! :) [Geoládák v3.12.10]

KBCsilla 2022.10.25 17:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

TothTi 2022.10.15 14:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1603 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]