Geocaching FAQ
(gyakran ismételt kérdések)

Összesen: 61 db kérdés/válasz

Lapozás: előző | 1 | 2 | következő


Túl sok itt a kérdés és a válasz! Hogyan találom meg azt, amit keresek?

Valóban. Sajnos, vagy inkább szerencsére sok információ található itt. :) A nagy részét előbb-utóbb úgyis elolvasod. Érdemes! ;)

Keress rá kulcsszavakra (böngésződben általában a Ctrl-F billentyűvel) és nézd végig az összes találatot az adott szóra!Információ kezdő játékosoknak, röviden

 


Mielőtt a fórumban feltenném 1001-re ugyanazt a kérdést, hol találok bővebb infot a kütyükről és egyéb technikai dolgokról?

Itt: http://sylverrat.hu/faq ;)
Köszönet a szerző(k)nek!


Mi a geocaching és mi a cache?

A geocaching lényege, hogy egy jól lezárt ládikát a vállalkozó kedvű játékos elrejt egy általa kiszemelt, valamilyen szempont szerint megismerésre, felfedezésre érdemesnek ítélt helyen, és egy erre alkalmas GPS készülékkel a megfelelő módon rögzíti a rejtekhely (ez a "cache") pontos koordinátáit. Ezeket az adatokat feltölti a geocaching.hu oldalra, majd más játékosok letöltik azokat GPS készülékükre, és megkeresik a rejtekhelyet.


Honnan ered ez a játék?

Mint sok minden más ez is az USA-ból indult. Jelenleg már a Világ majdnem minden részén játsszák, Magyarország igen jó helyen áll az egy négyzetkilométerre jutó ládák számát tekintve.


Mi az a GPS?

Ez az angol "Global Positioning System" rövidítése. Magyar fordításban annyit tesz, hogy "Globális Helymeghatározó Rendszer". 24 műholdból áll, a térben egyenletesen elosztott pályán azaz egy pályán 3-4 hold kering. A közel kör alakú pályák földfelszín feletti magassága 20200 km, ez 12 órás keringési periódust jelent. Egy földi megfigyelő számára egy adott műhold kb. 5 órán keresztül látható. A holdak folyamatosan sugározzák helyzetüket és a pozíció számításhoz szükséges adatokat, melyekből a GPS vevőberendezések a földi megfigyelő helyzetét számítják.
(Frissítés 2017 végén:) Ma még a globális helymeghatározó rendszert többnyire a GPS-szel azonosítjuk, pedig ez már rég nem igaz. Az amerikai GPS rendszer mellett, ha még nem is teljes kiépítettséggel de már működik az európai GALILEO, az orosz GLONASS, a kínai BeiDou, stb. Ezeknek a rendszereknek az összefoglaló neve a GNSS - Global Navigational Satellite System - magyarul: globális navigációs műholdrendszer.


Milyen pontossággal lehet a GPS-szel meghatározni egy pontot?

Ez sok tényezőtől függ (műholdak száma, elhelyezkedése, jel erőssége) nagy átlagban 10 métert lehet mondani. Ideális esetben ez 3-4 méter is lehet. Minden készülék ki tudja jelezni a becsült aktuális pontosságot ("EPE"-t keress). A keresésnél ajánlott a 10 méteres körön belül "hagyományos" módszerekkel keresgélni (már ne a műszert nézd), mert a készülék félrevezethet.

A mérést erősen befolyásolhatják a magas tereptárgyak, illetve a sűrű növényzet. Mély völgyekben, magas házak között, sűrű erdőben ezért csökken a pontosság.

A műholdak állása sem elhanyagolható. Ha például a készüléked csak 4 műholdat lát, de azok szinte egy vonalban vannak, akkor sokkal rosszabb a pontosság. Ha a 4 műhold elszórtan van feletted, akkor jobb lesz a pontosság.


Ki csatlakozhat a játékhoz?

Bárki, aki elfogadja a Geocaching Szabályzatot és regisztrálja magát a geocaching.hu-n.


Mi az a geoláda?

Az a doboz, amit elrejtünk.

Általában egy konyhai tárolódoboz, ami zárható. A négyfülű típus a legpraktikusabb. Ha nem tud semmi belefolyni, akkor sokáig nem fog elázni a tartalma.


Egy 14 x 10 x 6 cm-es doboz a legáltalánosabb. Ez a legkedveltebb méret és típus.
Ettől kicsit nagyobbak és kisebbek is előfordulnak.

Fontos!
- Tiszta és ne használt legyen (az állatok miatt, mert kiszagolják).
- Szintén a jó szaglású állatok miatt tilos romlandó, szerves anyagot beletenni (cukorka, csoki, keksz, stb. kizárt!).
- Nem szabad nehéz köveket a dobozra tenni, mert biztosan be fog törni a teteje.


Lehet-e GPS nélkül kincset keresni?

Elméletileg lehet, régebben páran próbálták is több-kevesebb sikerrel. Olyan ládánál érdemes próbálkozni, amihez részletes leírás és sok fénykép is van. Ilyenkor különösen fontos a jó térkép és a terepismeret.

Mostanában viszont már szinte mindenkinek van mobiltelefonja, amire letölthető az applikáció, azaz kevesen gondolkodnak a PGS / mobiltelefon nélküli keresésen.


Mi a log?

Játékunkban a „log” azt a bejegyzést jelenti, melyet megtaláláskor írsz a ládában található füzetbe (logbook), illetve a megtalálás bejelentésekor a ládához tartozó internetes felületre.
A honlapon történő bejelentéshez a ládában talált jelszó kell. (Részletek a Ládakeresés leírásban!)


A jelszó beírásnál mire kell figyelni?

Szinte semmire. Multi ládáknál fontos, hogy az egyes részleteket a rejtő által megkívánt sorrendben írd be, ez néha nem egyezik a természetes sorrenddel, ha más műveletet is kér (számok összeadása, a számot számmal vagy betúvel kell-e írni, római számok, stb.), arra is figyelj!

A rendszer jelszavak összehasonlításkor a rejtő által megadott jelszót és az általad beírt jelszó próbálkozást is ugyanazzal az algoritmussal egyszerűsíti, ha megegyeznek, akkor fogadja el a találatot. Nem számít a kis- és nagybetű különbség, nem számítanak az ékezetek, nem számítanak az írásjelek, csak a betűk és számok. Tehát például az alábbi jelszavak / próbálkozások mind megegyeznek, és egyaránt érvényes találatnak számítanának:

Szóló szőlő
SZÓLÓ szölő
!!!szolo!!!!szóló
Sz olo ---- S Z Ö L Ö
szoloszolo


Mi az a pótjelszó?

Egyes geoládákál a rejtő pótjelszót helyez ki (általában) a hagyományos rejtés közelébe. Ez a jelszó megegyezik a ládában található jelszóval.
Akkor érdemes ezt a lehetőséget választani és megkeresni, ha a láda közelében muglik tartózkodnak és nem szeretnéd, ha a ládát mások is felfedeznék (eltűnés / kifosztás veszélye miatt). Ha már eltűnt a láda, akkor - sajnos - csak az alternatív jelszó marad keresési "élményként".


Mi a teendő, ha nem találom a ládát?

Először is jelentsd be a honlapon, hogy nem találtad meg. Ha leírod, mi volt a gond, az segít a következő keresőnek is (Te voltál ügyetlen, vagy láttál láda-tragédiára utaló nyomokat). Érdemes a helyszínen pár fotót is készíteni.

Ha valószínű, hogy a láda (multiládánál a koordináta) eltűnt (ellopták, megették, begyűjtötték a határőrök, átment rajta a fűnyíró), írj egy e-mailt a láda gazdájának is. Csak akkor fog utánanézni, hogy mi történt, ha szól neki valaki.


Milyen cache típusok vannak?

hagyományos: a játék alapötletének a cache-e azaz egy jól záródó doboz, benne ajándékkal. Hagyományosnak számít minden olyan láda, mely tartalmaz logbook-ot, azaz van benne olyan notesz, papírcsík, vagy bármilyen eszköz, melyen rögzíteni lehet a megtalálás tényét. A mérete igen változatos lehet, a mikro-tól (35mm-es filmes doboz) az egészen nagy (20-30 cm) "ládákig". Örülünk, ha az elrejtők megadják a méreteket, hogy a vitt ajándék beleférjen!

multi: 2 vagy több részből álló rejtés, melynél a megtalálás bejelentéséhez szükséges jelszó megszerzéséhez valamennyi pont megtalálása szükséges. Vannak egyszerű multik, amikor előre meg van adva az összes pont koordinátája, és vannak un. rejtett pontos multik, ahol mindig egy adott ponton találod meg a következő pont koordinátáját.

virtuális: valódi geoláda nélküli cache, a jelszó általában a helyszínen fellelhető felirat vagy egyéb jellegzetesség. Ebbe a kategóriába tartozik a logbook, vagy egyéb logolási lehetőség nélkül elhelyezett mikro láda is.

mozgó: a hagyományos ládák egy speciális fajtája. Megtaláláskor illendő, vagy ha a láda gazdája azt írja elő, akkor kötelező (!) továbbvinni és a láda tematikája szerinti új helyszínre elrejteni. Sava-borsát az adja, hogy ha késlekedsz az indulással, nem biztos, hogy a ládát még a helyén éred, lehet, hogy egy nálad gyorsabb kesser már elvitte. Logolni csak közvetlenül a megtalálás után lehet, hisz minden mozgatás során változik a jelszó. Az ilyen ládát többször is meg szabad találni; minden alkalommal jár a pont. A Google térképen kérdőjel, a többi térképen egy apró smile jelzi.

esemény: valamilyen eseményhez kötött cache, például a 4000. magyar geoláda. A térképeken a jelzése megegyezik a mozgó ládákéval. Csak a geocaching.hu felhasználó telepíthet ilyet, illetve az esemény szervezése és bonyolítása idején még lehet az eseményláda egy felhasználó nevén, de utána át kell adni a geocaching.hu virtuális felhasználónak. Az eseményládák telepítését az Elnökség engedélyezi. Évente egyszer előforduló, a többség számára elérhető, előkészített, színvonalas rendezvények kaphatnak eseményládát. Kisebb, regionális vagy évente többször előforduló eseményhez a GCJARO-t érdemes elkérni.

záróláda: Ez a hagyományos ládák egy speciális fajtája. A záróláda megtalálását csak akkor lehet jelszóval bejelenteni, ha a záróláda oldalán megadott - záróládához valahogy tematikusan kötődő - "előzmény" ládákat már mind megtaláltad. Ilyen ládát 2016 júniusa óta lehet rejteni.


Mit csináljak, ha mozgó ládát találok?

Amennyiben a mozgó láda egyedi szabályzata ezt megengedi, el kell döntened, hogy továbbköltözteted, vagy sem. Ha igen, akkor vidd magaddal és a ládagazda által megadottak szerint telepítsd le egy új helyen. Amennyiben lehetséges, ebben az esetben, még a megtalálás helyszínéről jelentsd be a megtalálásodat, hogy mások feleslegesen már ne induljanak a láda megkeresésére. A láda újratelepítésénél ügyelj arra, hogy ládát védett természetvédelmi területen csak az utak (jelzett turistaút, aszfaltút, erdészeti feltáró út) mellett pár, de maximum 10 méteres távolságban, fokozottan védett területeken kifejezetten csak a turistaút mellett pár méteres távolságban szabad rejteni.

Próbáld meg a megtalálás helyszínén valamilyen környezetbarát módon jelezni, hogy ott volt, de elvitted (keresztberakott ágak, papírlap, stb.). A megtalálás bejelentése után - a láda következő megtalálásáig - ideiglenes ládagazda leszel. Így a láda fejlécében és leírásában meg tudod és meg is kell változtatnod a láda koordinátáját, leírását és a nehézség és terep értékelését az új hely szerint (a módosítható rész általában a leírás elején, a többi részétől elkülönítve található). Meg kell adnod még a láda naplójába is beírt új jelszót, amit Neked kell kitalálnod. A láda oldalán a többi adatot nem szabad módosítanod.
Amennyiben a tovább vitt ládát nem tudod azonnal újrarejteni, a rejtésig a láda állapotát állítsd beteg állapotúra.
Természetesen - ha a ládagazda ezt ki nem köti - nem kötelező a ládát elköltöztetned. Ekkor csak jelentsd be a megtalálást, de ne módosíts semmilyen adatot, ugyanakkor jelezd a logban, hogy a láda helye változatlan.


Mit tegyek, ha mozgó ládát szeretnék elindítani?

Feltétel, hogy a láda valami konkrét céllal rendelkezzen. Ha mozgó ládát szeretnél rejteni, akkor a ládaoldal elkészítése előtt érdemes előzetesen e-mail-ben megírni az ötleted a moderátoroknak. A tapasztalatok szerint csak az igazán jó és újszerű ötleteket szokták támogatni.


Hogyan történik a terep osztályozása?

1-től 5-ig osztályozzuk, az alábbi iránymutatás alapján:

1: Sima egyenes felület - rét vagy beton. (Kerekesszékkel is megközelíthető)

2: Bozótos, de sehol nem áthatolhatatlan, könnyű piknikes terep, kicsit esetleg lankás. (Biciklivel oda lehet menni)

3: Erdő vagy ahhoz hasonló nehézségű terep, domboldal. Menés helyett néha mászni is kell, óvodás gyereknek jó, babakocsival legalábbis kényelmetlen.

4: Kimondottan nehéz terep, sziklák, kidőlt fák, medrükből kilepett patakok, túrafelszerelés javasolt. Esetleg csak trükkösen megközelíthető (drótkerítéseken kell átugrálni :) )

5: Extrém terep. Minden, ami 4-esnél nehezebb. Extra felszerelés szükséges (hegymászócucc, búvárfelszerelés, hajó). (Lövészárok hadgyakorlat idején, Tisza közepe áradáskor :) )


És a megtalálás nehézségét?

1: Csak úgy "oda van téve" a láda, abban bízva, hogy a kutya sem jár arra. A környéken egyértelműen semmi más potenciális hely nincsen. Esetleg a láda fele le van takarva két faággal :).

2: Be van rakva egy fa odvába, vagy kicsit jobban álcázva van. (Nem látható bárhonnan, csak bizonyos szögekből)

3: Sok lehetséges dugihely van a környéken, lehet, hogy csak sokadikra lesz meg. (Nagyobb gyerekcsapat 2 perc alatt megtalálja... :)

4: Instrukció kell a megtálaláshoz. (Sehonnan sem látható.)

5: Bármi ami 4-nél extrémebb.


Hogyan is értékeljem a megtaláláskor a geoládát?

Környezet

  • Mennyire mutat új dolgokat? (megérte e oda elmenni?)
  • Mennyire szép az adott hely? (kilátás panoráma, szemét)
  • Mennyire érdekes v. izgalmas a megközelítése (élmény-e?)

 

Rejtés

  • Mennyire használta ki a rejtő a környezet lehetőségeit?(csak ledobva, v. meredek domb)
  • Mennyire pontos a koordináta bemérése? (enyhítő körülmények)
  • Mennyire kreatív v. érdekes a rejtés? (álca, újitás, élmény)

 

Web

  • Fényképek szépsége, minősége (mennyire esztétikus)
  • Fényképek változatossága, információ tartalma (rejtek, térkép, környezet, személyes)
  • Rejtek leírása? (rövid bevezető, veszélyek, segítség, fejtörő)
  • Környezet leírása? (megközelítés, történelem, érdekesség)

Milyen a jó ajándék?

A jó ajándék ötletes, poénos, nem drága. Olyan ajándékot vigyél, aminek Te is örülnél. Ne tegyél a dobozba élelmiszert, édességet, gyerekekre veszélyes tárgyakat! Az állatoknak kitűnő szaglása van, még a dobozban is megtalálják a kaját. Megromolhat, elolvadhat, a pár napig magára hagyott savanyú cukor pedig mindent ragacsossá tesz. Ezen a következő megtaláló fog bosszankodni.

Kifejezetten rossz ötlet a ládába tenni: cukorkát, higiénés termékeket, dohányárut, használt jegyeket (ez szemét), éles/hegyes tárgyakat, folyadékot illetve vízben oldódó anyagokat. A különleges illatú dolgokat is kiszagolják az állatok, a ládát kitúrják, vagy megrágják.

A csere ajándék értéke legyen azonos azzal, amit kivettél (ill. gyermekeid kivettek). Így az utánad következő család gyerkőcei sem fognak csalódni!

Ha nem hoztál semmit, ne is vigyél el semmit!


Országhatáron kívül elhelyezett ládák is vannak a geocaching.hu-n?

Igen, a geocaching.hu oldalra a következő szélességi és hosszúsági körök által közrefogott területen belülre rejtett geoládákat lehet bejelenteni: E09°31' - E29°44' - N51°04' - N41°50'

A régebbi szabályozással ellentétben most már nem kötelező, hogy legyen magyar vonatkozása a külföldön megmutatni kívánt helynek. Sokkal fontosabb meggyőzni a moderátorokat arról, hogy jó gazdaként rendszeresen tudod majd karbantartani a messze földön rejtett ládádat.

A nemzetközi geocaching weblap a http://geocaching.com.


Amit a geocaching.com-ról tudni érdemes.

Itt találsz egy Power Point bemutatót arról, amit a geocaching.com-ról tudni érdemes:
Geocaching.com bemutató (3.8 Mb)

A bemutatót Yoss készitette. Köszönjük!

Amennyiben nem rendelkezel a Power Point megjelenítéshez szükséges programmal, ajánljuk, hogy töltsd le hozzá valamelyik ingyenes programot:openoffice.org, vagy libreoffice.org


Mi az a WGS84?

A legelterjedtebb és az GPS rendszerben is használt úgynevezett "térkép-dátum", amely azt határozza meg, hogy a Földet körülölelő koordináta-rendszer milyen méretű, alakú, illetve elhelyezésű ellipszoidra vonatkozik. Többféle modell létezik, a különböző modellek használatával ugyanannak a fizikai pontnak a koordinátái mások lesznek. Magyarországon a néhai Varsói Szerződés államaiban használt Kraszovszkij-ellipszoidi koordinátákkal szokták összetéveszteni, régebbi topográfiai térképek ez utóbbi rendszerűek.


Hogyan tudom a GPS koordinátákat átváltani, konvertálni?

Itt a DM (DM.m-ként is találkozhatsz vele) dátum formátumot használjuk. DD, DMS formátumokra, vagy azokból vissza például térképeknél, autós navigációs berendezéseknél lehet szükséged. A geocaching.hu-n használt koordináta formátumról bővebben.

A fokok, percek és másodpercek közötti átszámolásánál 60 az osztó-/szorzószám.

Példák [szögletes zárójelben ugyanaz a koordináta más-más formátumban]:
- DM (Degree Minute) Fok Perc [N47° 15.343' E18° 37.125']
- DMS (Degree Minute:Second) Fok Perc Másodperc [N47° 15' 20,5812" E18° 37' 7,5"]
- DD (Decimal Degree) Tizedes fok [N47,255717° E18,61875°]

Így a fent használt koordináta részei, pl. a 7,5" / 60 = 0,125' vagy 0.255717° * 60 = 15.34302' módon számolhatóak át.
(részletesebben)

Ha a formátumok között konvertálni szeretnél, akkor használd a geocaching.hu beépített koordináta értelmezőjét. Bármilyen formátumban beírhatod a koordinátát, és automatikusan mindhárom formátumban visszakapod az eredményt. --> coords.geo.

Használhatsz persze egyéb online konertert is, például --> ezt az oldalt.


Mi az az EGNOS?

Az EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay System) feladata az amerikai GPS navigációs műholdrendszer jeleinek pontosítása, valamint a helymeghatározás megbízhatóságának növelése. Ezt úgy éri el, hogy egy földi követőállomás-hálózat mérései alapján számított korrekciós jeleit folyamatosan sugározza a felhasználók vevőberendezései felé, méghozzá három, geostcionárius pályán keringő távközlési műhold közvetítésével. A korrekciós jelek vételére a készüléknek is alkalmasnak kell lennie. Ez az amerikai WAAS (Wide Area Augmentation System) európai testvére.


Mi az a PMR?

Personal Mobile Radio, azaz személyi mobil rádió. Szabadon használható kézi adó-vevő, a keserek egykor kedvelt eszköze. Fénykorát a 90-es években élte, a mobiltelefonok térhódításával népszerűsége megkopott. Update: annyira megkopott a népszerűség, hogy már az egykori www.pmr.hu domain is más célt szolgál.
Magyarországon leginkább a 4/12-n (a 12 CTCSS kód!) lehet a kessereket elérni PMR-en. Külföldön a 2-es a deklarált geocaching csatorna, de a magyarok ott is a 4/12-n forgalmaznak.


Miért nem látok minden ládát? Hol vannak a bejelentett találataim? Valami összekeveredett...

Figyelem!

A geocaching.hu ≠ geocaching.com oldallal! Így az adatbázis sem közös. Ha ott bejelentesz egy találatot, azt itt nem fogod látni (és fordítva is így van). A .com-os applikációval nem láthatod az itteni ládákat és a magyar oldalra fejlesztett applikációkkal sem fogod látni a nemzetközi ládákat. Van olyan láda, ami mindkét játéktéren fent van, de nem ugyanazon a néven. Külön-külön kell őket bejelenteni mindkét oldalon.

Még több részletet találhatsz lentebb.


Mit csináljak, ha találok egy Utazó Ügynököt (TB - Travel Bug)?

Először is semmi pánik! Olvasd el az "Egy Ügynök élete" leírást, melyből megtudhatod, hogyan regisztráld a www.geocaching.com oldalon a Bogár megtalálását, s hogy mit kell vele csinálnod. Ha nem akarsz emiatt regisztálni a geocaching.com-on, vagy túl bonyolultnak találod a bejelentését, inkább hagyd a ládában. Nem kötelező minden megtalálónak tovább vinni. Hagyd hogy más vigye tovább, akinek nem okoz problémát a dokumentálása.

FONTOS: Az Utazó Ügynök NEM AJÁNDÉK! Csak akkor vidd el, ha átköltözteted másik ládába és ezt regisztrálod is!

Javasoljuk, hogy minden megtalált Ügynökre akassz egy információs kis kártyát. A sablon letölthető innen. (pdf)


Mi a feladata, célja egy ilyen Bogárnak (TB - Travel Bug)?

Ez az Utazó Ügynök tulajdonosán múlik. A tulajdonos bármilyen feladatot adhat az Ügynöknek. Az Ügynöknek számos feladata lehet, például hogy érjen el egy bizonyos országot, vagy kerülje meg a Földet egy adott irányban, vagy látogasson meg bizonyos típusú ládákat. De az is előfordulhat, hogy az Ügynöknek nincs konkrét feladata, "csak" hogy utazgasson a nagyvilágban a Bogara felügyelete alatt.


Hogyan működik egy ilyen Bogár (TB - Travel Bug)?

Minden Bogáron van egy egyedi azonosítószám (hatjegyű). Ez az azonosító teszi lehetővé, hogy a megtaláló bejelenthesse az interneten az Ügynök megtalálását, s hogy ott pontosan nyomon lehessen követni. Továbbá ezzel az azonosítóval lehet megtalálni az Utazó Ügynök saját weboldalát.
Az Utazó Ügynökök a felhasználók segítségével vándorolnak, akik elragadják (retrieve) őket egy ládából, vagy megkapják (grab) egy másik felhasználótól. Minden Ügynöknek van egy saját weboldala, melyen a vele együtt utazó Bogár segítségével nyomon követhető az Ügynök mozgása a világban.


Azt hiszem találtam egy Utazó Ügynököt, de nem volt vele a Bogár "dögcédula". Ez attól még lehet egy Utazó Ügynök?

Igen, lehet. Ugyanakkor a www.geocaching.com -on csak a Bogárral ellátott Utazó Ügynököket lehet beregisztrálni, valamint az úgynevezett "GeoCoin"-okat (érméket), amiken ugyanúgy van egy azonosító szám. Ezeken kívül számos olyan Utazó Ügynök van, mely nem "Bogaras". Ezekről általában az adott láda oldalán találhatsz információkat.


Hogyan tudom jelezni a ládám oldalán, hogy fogad-e TB-t?

Ha a ládád nincs a geocaching.com-on regisztrálva, vagy egyéb ok miatt nem kerülhet bele travel bug, akkor a ládaleírásba ezt a kódot másold be:

<a href="https://www.geocaching.hu/documents.geo?htmldoc=travel_bug_info" target=_blank><img src="https://www.geocaching.hu/files/tbno.gif" border=0></a> A ládába TravelBug <b>nem</b> helyezhető.

Ez fog megjelenni:

A ládába TravelBug nem helyezhető

vagy

<div style="background: #F47E6B; padding: 10px; border: 1px dashed #333;"><a target="_blank" href="https://www.geocaching.hu/documents.geo?htmldoc=travel_bug_info"> <img border="0" src="https://cdn3.iconfinder.com/data/icons/fatcow/32/bug_delete.png" ></a> A ládába TravelBug <b>nem</b> helyezhető.</div>

ez így néz ki:

A ládába TravelBug nem helyezhető.Ha a láda travel bug fogadására alkalmas (a geocaching.com oldalon is szerepel és elfér benne egy utazó ügynök), akkor ezt használd:

<a href="https://www.geocaching.hu/documents.geo?htmldoc=travel_bug_info" target=_blank><img src="https://www.geocaching.hu/files/tbok.gif" border=0></a> A ládába TravelBug helyezhető.

Ez fog megjelenni:

A ládába TravelBug helyezhető.

vagy

<div style="background: #98E963; padding: 10px; border: 1px dashed #333;"><a href="https://www.geocaching.hu/documents.geo?htmldoc=travel_bug_info" target=_blank><img src="https://geocaching.hu/cacheimages/2016-03/36159_20160315_152240_ccce6c79a8d64fe8ffbe9472e467d6d7b2600f01.png"></a> A ládába TravelBug <b>helyezhető</b>.</div>

ez így néz ki:

A ládába TravelBug helyezhető.

Hogyan formázhatom a szöveget a ládaoldalon és a fórumban?

A következő HTML-tagek használhatók: a, b, i, u, div, span, hr, img, font.
A legfontosabbak jelentése, használata:
<a href="http://ide_mutat_a_link.hu"> Ez a szöveg jelenik meg</a>
<b>vastagított szöveg</b>
<i>dőlt szöveg</i>
<u>aláhúzott szöveg</u>
<span style="text-decoration:line-through;">áthúzni kívánt szöveg</span>

A speciális, csak a ládaoldalon használható <coord> formátumról, itt lehet olvasni.
A turistajelzések beszúrásához a kódot, pl. Kék sáv a Ládarejtés leírás végén találod.

A láda leírását tömör és közérthető formában célszerű elkészíteni, ám előfordulhat olyan eset, amikor hosszabb szöveget, adatokat, listát szeretnél megjeleníteni ládád oldalán. Két módszer áll a rendelkezésedre:

1) A toggle kapcsolóval egy oldalon megjelenő szövegrészt lehet rejtetté tenni és csak annak megnyomására láthatóvá tenni vagy fordítva. (Togo leírása)

2) Nagyobb szövegrészt egy görgethető szövegdobozba az alábbi kód segítségével tudsz beilleszteni:


Ezzel a kóddal jelenítheted meg:

<div style="background:#eee; border:1px solid #000; height:80px; overflow-y: scroll; padding:5px">
Hosszú szöveg...
</div>

A height után pixelben állítható a doboz magassága, a példában ez 80 pixel.3) Statisztika adatok táblázatos formában és térképek
gusty jóvoltából különböző statisztikák jeleníthetők meg táblázatos formában, valamint a térképen. Példákért nézd meg az ő profiloldalát! Használati útmutató pdf-ben.

4) Ládaoldalon kullancsveszélyre figyelmeztetéshez segítség (általában 5 ikon jelenik meg az fertőzöttség mértékének érzékeltetése céljából):
<img src="https://szoke.eu/geocaching/kullancs_ures.bmp">

<img src="https://szoke.eu/geocaching/kullancs.gif">

Az ikonok Szoke-Kiss jóvoltából érhetők el, lásd például GCMIGA rejtését.

Bővebb HTML tudományokat sokfelé lehet találni a neten, használd a Google-t!


Honnan tudom letölteni a magyar/angol nyelvű üdvözlő szöveget, ami a ládákban szokott lenni?

Ha saját ládát rejtesz, vagy egy meglévő ládában szeretnéd pótolni az üdvözlő szöveget, akkor a kinyomtatható üdvözlő szövegeket a "Ládarejtés" oldal alján találod.


Hogyan linkelhetek adott forumbejegyzést, vagy ládalogot?

Fórum bejegyzés linkelése:

A linkelendő fórumbejegyzésen klikkelj a válasz erre linkre, majd a megnyíló oldal címsorban cseréld ki az "action=add"-ot "action=thread"-re, a "reply_to_id"-t pedig "message_id"-re.
Az így létrejött sort jelöld ki, majd Másol/Beilleszt módszerrel rakd a kívánt helyre.

példa:

eredeti sor: http://www.geocaching.hu/forum.geo?action=add&id=off&reply_to_id=347567

javított sor: http://www.geocaching.hu/forum.geo?action=thread&id=off&message_id=347567Láda log linkelése:

A láda oldalán, a kívánt log időpontjára húzva az egeret, megjelenik egy "azonosító: 123456" felirat. Ezt az azonosító számot írd a címsorban található URL mögé, egy kettőskereszt után.
Az így létrejött sort jelöld ki, majd Másol/Beilleszt módszerrel rakd a kívánt helyre.

példa:

Ládaoldal: http://geocaching.hu/caches.geo?id=3735
azonosító szám: 931377

a linkelendő sor: http://geocaching.hu/caches.geo?id=3735#931377

Ha már sok log van a ládánál (alapesetben 20-nál több), akkor egészítsd ki a sort egy "&show_logs=i"-vel is.
így: http://geocaching.hu/caches.geo?id=3735&show_logs=i#931377

(az információkért köszönet Fairynek)


Hol találom az adoptálható ládákat?

A gazda nélkülivé vált ládákat az Adoptálható ládák nevű "felhasználó" gyűjti. Az profiloldalán térképen is láthatod a ládákat.
Ha szeretnél egy ládát örökbe fogadni akkor "őt" keresd!

Érdemes még átnézned a tartósan beteg ládák listáját, melyek - bizonyos szabályok szerint - ugyancsak örökbefogadhatóak. Bővebben a részletekről is ott olvashatsz. Kérjük, ha teheted segíts a beteg ládák "meggyógyításában", köszönjük!

Itt találhatsz egy részletes leírást az adoptálásról.

Amennyiben egy adoptálható, de beteg ládát szeretnél meggyógyítani, úgy kérlek vedd figyelembe: geoládát csak a ládarejtés szabályainak megfelelő felhasználó vehet át!

A gyógyítással kapcsolatban válaszokat lejjebb találhatsz!


Mit tehetek, ha egy geoláda beteg?

Mindenképpen tájékozódj a láda oldalán, hogy ennek mi az oka! Alapvetően nem érdemes beteg ládák helyszínét felkeresni, mert pl. egy építkezés miatt akár balesetveszélyes is lehet átmenetileg a hely.

Sokféle ok miatt lehet beteg egy láda:
- eltűnt egy vagy több pontja, így nem kereshető, és a jelszó sem fejthető meg;
- az adott láda környékén olyan változások történtek, melyek megnehezítik, esetleg lehetetlenné teszik a keresést;
- a láda tulajdonosa karbantartja a rejtést, így átmenetileg az nem kereshető,
- a láda gazdája már nem aktív, nem gondozza a ládáját, így a ládadoki vagy egy admin betegre állította a ládsát.

Amennyiben az első eset áll fent, akkor tudsz segíteni a láda meggyógyításában. Legjobb, ha erről előzetesen egyeztetsz a láda tulajdonosával. A ládacsere program keretében ehhez cseredobozt is tudsz kérni.
Semmiképpen ne helyezz geoládát új helyre és ne változtasd meg a rejtés módját anélkül, hogy a láda tulajdonosával erről egyeztettél!

A tartósan beteg ládák listájában találhatsz - bizonyos szabályok szerint - örökbefogadható ládákat is, melyeknek gondos gazdája lehetsz.

A mozgó ládákat a felhasználók állítják betegre, majd újra kereshető állapotúvá, a láda szabályainak megfelelően. Ez jelzi, hogy az adott helyen van-e még a láda, vagy már mozog. :) . Tehát valójában nem betegek, csak "költöznek". Az aktuális helyzetükről ott, illetve az utolsó bejegyzésekből tájékozódhatsz. Ezeket a ládákat csak eltűnésük esetén kell pótolni. Ilyenkor általában az utolsó elrejtő, vagy a láda tulajdonosa gondoskodik erről. Lényeg, hogy egyeztess erről a láda "Felhasználó"-jával (a láda tulajdonosa), nehogy két láda induljon újra!


Mit tehetek, ha nem tudom a geoláda jelszavát?

- Elsőként vedd fel a kapcsolatot a rejtővel (email, telefonon) és egyeztess a gyógyításról!
- Ha a helyszínen nem tudod / akarod gyógyítani (vagy csak egyszerűen nem volt térerő), akkor "Jelszó nélküli megtalálás"-ként jelentsd be a találatot. Ilyenkor képekkel vagy track-kal bizonyítsd, hogy tényleg ott jártál, és a láda tényleg eltűnt. A megtalálását a ládagazdának van joga elfogadni, vagy elutasítani. Ha 30 napon belül nem reagál, akkor utána a logbíró fogja elbírálni a találat jogosságát.


Mi az a tracklog?

A tracklog (röviden track) az a nyomvonal, amit a GPS vagy okostelefonra letöltött applikáció rögzített. Kiterjesztése leggyakrabban .gpx. Ebben a fájlban kerül tárolásra bizonyos megtett távolságonként, vagy eltelt időnként a kütyü által mért pozíciód. Ezek a pontok adják ki a nyomvonalat.

Ha részletesen szeretnél a track készítésről olvasni, akkor a turistautak.hu oldalon található Hogyan trackeljünk? leírást olvasd el!


Geoláda letiltása - hogyan jeleníthetem meg a letiltottakat?

Amennyiben egy geoláda leírásánál bekapcsoltad az "Ez a geoláda ne jelenjen meg a kereséseimben" jelölőt, úgy a továbbiakban az a láda nem fog megjelenni a listákban, letöltésekben. Az új fejlesztés bejelentése.

1) Természetesen a geoláda oldalán a pipát kiveheted, ha a láda oldalán állsz. Így újra megjelenik a számodra mindenhol.
2) A geoládák oldal alján találod az "Általam letiltott ládák" lehetőséget. Ez kilistázza az általad látni nem kívánt ládákat.

A letiltott ládák a térképeken és g:hu letöltésekben sem jelennek meg!


Nyomon követhető-e a moderálás a döntés előtt?

Igen, a ládaoldal bal sávjában, a képek alatt láthatod a moderátorok szavazatait és véleményüket. Ezek alapján bármikor módosíthatsz a beadott terveden!

 

A moderátorok felvetéseire a láda oldalának rejtett, ún. "Megjegyzés" mezőjében tudsz válaszolni. Célszerű a moderátor(ok) nevét is feltüntetni. Pl.: @moderátor1: kösz, javítottam a helyesírási hibákat. :)

 

A moderáció menetéről bővebben itt olvashatsz.


Hogyan lehetek az egyesület tagja vagy pártoló tagja?

Erre a kérdésre az Alapszabály 3.§-ában és az egyesületi tagság oldalon találsz választ.


Milyen előnyei vannak az egyesületi tagságnak?

A legfontosabb, hogy ezzel támogatod a magyarországi geocaching működését és még sokáig élvezheted a weblap nyújtotta szolgáltatásokat és egyéb rendezvényeket. A tagok és pártoló tagok a közösség életében is aktívabban vehetnek részt, a közgyűlésen tanácskozási, javaslat tételi joggal rendelkeznek. Ezen túlmenően webes szavazáson is kifejthetik időről-időre véleményüket. Az egyesület tagjainak, pártoló tagjainak külön zárt fórum is a rendelkezésükre áll, továbbá a felhasználói oldalaikon az egyesület logója jelzi státuszukat. Tagsági kártyát is kap minden tag, mellyel különböző kedvezményeket vehet igénybe. Részletek az egyesületi tagság oldalon.

Egyesületi tagság nélkül is szinte minden szolgáltatáshoz hozzáférsz, így pártoló vagy renes tagság inkább csak annak kifejezése, hogy pár ezer forinttal szívesen támogatod a hobbid folyamatos fejlesztését. 


Sok rövidítést, szlenget, zsargont nem értek...

Csésze, doboz, kess Ez maga a geoláda. :)


Piros 1-es Egy új geoláda első találata. Ritkábban az új regisztrált felhasználó első találatát is jelentheti. Azért ez a neve, mert a "megtalálások" táblázatban az első találat pirossal (1) van kiemelve. :)


Mugli A Harry Potter könyvek szereplői között varázstalan embert jelent, itt azt, aki nem ismeri a játékot. Azaz kívülálló. Tőlük óvjuk a titkot. :)


PET, petling Az az előforma, amiből a műanyag (pet) palacokat készítik. A kupak alatt a palack teste még csak egy kémcsőhöz hasonlít. Nagyon kevés hely van benne a füzetnek.


Kulisz kocka Arra a csonkagúla alakú, egymással összedrótozott vasbetonlapokból álló szerkezetre gondolj, ami a geodéziai alappontok egyik típusát védi (vízszintes értelmű pontjelölések). Ld. kép Az egyik régi játékos nevéből ered ez a szleng.


GE, MS, BC és mapszósz (programok) GE - Google Earth program MS - MapSource (ez elferdítve a mapszósz) régi, már nem fejlesztett Garmin program BC - a Garmin szoftvere, a BaseCamp


Wap Aki már nem emlékszik, vagy nem is tudta. Volt egy ilyen kommunikációs protokoll (Wireless Application Protocol) az okostelefonok előtti időkben. Sok helyen még ez a kifejezés látható a geoláda online leírásának elején, ahol röviden összefoglalja a rejtő a kess lényegét. A "WAP" kifejezés helyett ajánlott a "Röviden:" használata az első soroknál.


Mi az a TMK? A rövidítés azoknak a ládáknak a listájára utal, melyek karbantartást igényelnek. A listát itt találod meg: tmkcaches.geo. A TMK egyébként a "tervszerű megelőző karbantartás" rövidítése volt még a szocialista időkben. :)


Mi a .com? A nemzetközi geocaching oldalra hivatkozást rövidítik így. www.geocaching.com


FTF, TFTC Ezek főleg .com-on használt, de néha itt is előforduló rövidítések. A FTF a First to Find, azaz első megtalálót jelölik (itt piros 1-es). A TFTC, pedig a rejtés megköszönését takarja (Thanks for the Cache).


Rühőkék Itt olvashatsz róla bővebben (pdf).


Hol találom az ID-met?

A felhasználói oldalad címében (URL) az id= után álló szám illetve a saját bemutatkozó oldalad szerkesztésekor a lap tetején a 3. sorban!


Hol találok infot a természetvédelemről, védett területekről, nemzeti parkokról?

A termeszetvedelem.hu és a Magyar Nemzeti Parkok honlapjain.

Ládarejtés - mozgó láda újrarejtés - előtt ajánlott nézegetni a jelzett weboldalakat, és a Geocaching a védett természeti területeken leírást.

Ellenőrizd le, hogy egy kiszemelt rejtési hely védett terület-e az alábbi helyeken! Jobb, ha több helyről is tájékozódsz:
- a főoldalon (jobbra, lent), vagy itt elérhető koordináta ellenőrzővel.
- a TIR - Természetvédelmi Információs Rendszer segítségével
- az Erdőtérkép megfelelő rétegeinek bekapcsolásával (EOV koordinátára itt tudsz konvertálni)
- Országos jelentőségű, egyedi jogszabállyal védett természeti területek
- Budapest - helyi jelentőségű védett természeti területek


Hol találok online magyar nyelvű használati utasítást a GPS-emhez?

Ha a barátod nem segít megtalálni, akkor felesleges ezt kérned a fórumon. Valószínűleg nincs. Amennyiben a forgalmazó/gyártó azt nem tette elérhetővé online, akkor annak megvan az oka.

Ha mégis szükséged van segítségre a GPS-ed kezelésével kapcsolatban, akkor kérdésedet pontosítva tedd fel a fórumban. Ne felejtsd el leírni a GPS pontos nevét/típusát és részletesen a problémádat.

Egy általános "Hogy működik a ...?" kérdésre nem fog tudni neked senki válaszolni.


Hogyan tudom elkerülni, hogy "Jelszó nélküli megtalálás" esetén a [Jóváhagyta: XY, dátum] bejegyzés elcsúfítsa a logomat?

Logolj "jelszó nélküli megtalálást" ha biztos vagy benne, hogy a geoláda nincs a helyén. Reménykedj benne, hogy a ládagazda ezt elfogadja és átállítja "Megtaláltam"-ra a bejegyzésedet.

Ezt követően már szerkeszthetővé válik számodra a bejegyzés, ha zavar ki is törölheted az utolsó sort ami a jóváhagyásról szól.

A saját logjaid szerkesztéséről, a következő témában olvashatsz.


Hogyan tudom szerkeszteni egy bejegyzésemet (logomat)? Hogy tölthetek fel fotókat a loghoz?

Log/bejegyzésed szerkesztése
a) ha egy geoláda oldalán vagy, akkor keresd meg a bejegyzésedet, közvetlenül a leírás alatt megtalálod, kattints a "szerkesztés" linkre!
b) logjaid listáját az oldal tetején is eléred, kattints a "megtalálások"-tól jobbra található "~" linkre, vagy
c) a logok listáját a profilodon keresztül is elérheted (menü: "profil" > "A saját profil oldalad"), ott a "Megtalálások" linkre kell kattintani.

A b) és c) esetben egy listából a megfelelő logot keresd ki, majd kattints a sor elején a dátumra! Pl.: "2020.09.16 06:00 +"

Kattints ide a saját logjaid eléréséhez!

Kép feltöltése saját loghoz
Ha a fenti módok egyikével a log szerkesztéséhez eljutottál, akkor a szöveget szerkesztheted, valamint képeket, illetve tracket is feltölthetsz! A két "Hasznos infók" bővebb segítséget nyújt.
Videó a kép feltöltésről.

Ismertető log szerkesztésről és képek feltöltéséről.


Hogyan tölthetek fel egyszerre több fotót is a bejegyzéseimhez?

Egy 2016. februári fejlesztésnek köszönhetően az oldal által használt "Képfeltöltés" segítségével tudsz egyszerre több képet is feltölteni. Bővebb információért kattints a "Hasznos infók" gombra a feltöltési opciók alatt!


Hol találok letölthető térképet a GPS készülékemre (térkép letöltés)?

Elsősorban nézz szét a turistautak.hu oldalon, ha Magyarország térképét keresed. A legismertebb Garmin készülékek mellett már Androidon használható térképet is kínál.

Más országok térképeit itt tudod letölteni:
- openmtbmap.org
- a sokunk által használt garmin.openstreetmap.nl oldal sajnos 2022 elején megszűnt

- openstreetmaps.eu
- openhiking.eu
- opentopomap.org
- alternativaslibres.es


Lapozás: előző | 1 | 2 | következő

Egy lapon megjelenő sorok száma:

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]