FAQ
Előzmények

napvirághozzászólásai | válasz erre | 2009.09.18 17:37:04 (15043)
:-) Mázlista! ... Nekem eddig nem jött össze, pedig becsülettel járom a hegyeket hétvégente. :-(
Lehet, hogy egy Vadasparkban kéne inkább fülelnem?! ;-)
[előzmény: (15036) bolyak, 2009.09.17 08:07:38]

bolyakhozzászólásai | válasz erre | 2009.09.17 08:07:38 (15036)
Pátyon napok óta hallgatom (az ágyamból nyitott ablakon keresztül) a szarvasbőgést, de ma reggel fél nyolckor is jól hallatszott amikor a ház előtt vártuk, hogy a Lili iskolatársáék jöjjenek. El is bizonytalanodtam, hogy nem is szarvasbőgést hallottunk, de rákerestem a youtube-on, tuti az volt.
[előzmény: (14978) napvirág, 2009.09.07 07:08:05]

napvirághozzászólásai | válasz erre | 2009.09.07 07:08:05 (14978)
Sziasztok!

Egy kis érdekesség, fűszer az őszi ládázásokhoz:

"Kezdődik a szarvasbőgés

A bőgés idejét az időjárás nagyban befolyásolja, de általában augusztus utolsó hetétől október végéig tart. Mivel a koronás nagyvadak nem kedvelik a nyár végi hőséget, így a bőgés akkor kezd intenzívebbé válni, amikor már hűvösebbek az esték. Tapasztalt vadászok és természetjárók szerint, normál időjárás mellett szeptember 5-ike a főbőgés kezdete és általában szeptember 20-22. a befejező szakasz, de ettől jóval tovább is húzódhat. Jó tudni azonban, hogy a szarvasbőgés a tőlünk északra, északnyugatra eső helyeken körülbelül októberre esik.

A nász idején a kifejlett bikák bőgésükkel hívják fel a nőstények figyelmét. A bőgés ereje, hangmélysége a többi bika számára is fontos információkat közöl, ugyanis azok összefüggésben vannak a hang tulajdonosának fizikai erejével, korával, sőt vérmérsékletével is. A bikák agancsukkal csapnak össze, amelynek végén a vesztes fél kimerülten eloldalog, a győztes pedig elnyeri méltó jutalmát, vagyis a párzási jogot a tehenekkel.

Az egyéni kirándulók a Börzsöny felé igyekeznek. Itt igen szépek az erdőségek és a fővárostól sem kell messzire menni. A Magas-Börzsönyben Csóványostól északra Királyháza felé, egymással párhuzamosan lefutó hegygerincekről remekül lehet hallani, ahogyan a rangidős bikák válaszolgatnak egymásnak. A turistautak jelzését követve például a Magosfán keresztülhaladva, ha néha meg-megállunk, a közeli domboldalakból és a távolabbi völgyekből szóló bőgést is lehet hallani. Ugyanitt a Sasfészek-bérc (Nagy-Mána) Pogányvár, Dobó-bérc szakaszon sétálva szintén hasonló élményekben lehet részünk.

A másik Pesthez legközelebbi hely, ahol szintén érdemes tenni egy késő estébe nyúló sétát, a Pilis. A Pilismarót-Dömös vonalban a Visegrád-Lepence közötti, vadban gazdag területeken többen is próbálnak hallgatózni. Érdemes követni a kék négyzet jelzést.

A bátortalanabbaknak, akik inkább valamelyik vadasparkot ajánljuk, ahol az állatok elkerítve élnek. A Miskolci Állatkert szarvasbikája - természetben élő társaihoz hasonlóan - elsősorban az alkonyati órákban hallatja hangját, amelyre a park körüli erdőkben élő bikák is válaszolnak messze elhallatszó bőgésükkel. Egyes vadászok szerint nem szégyen a megfontoltság, bőgés idején ugyanis igen agresszívek tudnak lenni a bikák.

A másik ilyen hely az ausztriai Altenfelden városka közelében található vadaspark. Kevesen látogatják, és nagy, tágas kifutókban, illetve karámokban vannak az állatok elhelyezve.

A legszervezettebben és a legnagyobb hagyományokkal a Duna Dráva Nemzeti Park területén található gemenci erdőkben szervezik a szarvasbőgés túrákat. A program résztvevői sötétedést követően, kis szerencsével meghallhatják az erdő királyainak hangját is, ami egyesek szerint túlvilági és félelmetes, mások szerint fenséges. A turisták az esti túra során bejárják a gemenci ártér egyik legjellegzetesebb vidékét, a Nyéki-Holt-Duna tanösvény náddal átszőtt világát, valamint az azt övező ártéri erdőséget.

A madármegfigyelő toronyból a naplemente fényében különösen szép a gemenci erdőrengeteg. Itt a magaslesen, ha elég csendesek a turisták és elég jó szelet fognak ki, akkor nemcsak a hallhatják, de láthatják is az állatokat.

A gemenci bőgésre előzetes bejelentkezés szükséges, és az induló csoport számát negyvenben maximalizálták a szervezők. A túra indulási helyéről és az időpontról a jelentkezők a túra előtt néhány nappal kapnak értesítést. A megtett táv körülbelül 4 kilométer, a program 3 órás, .... A túrát szeptember 29-ére hirdették.

A Dél-Zselic Vadásztársaság is szervez szarvasbőgő túrát nagyjából hasonló kondíciókkal. A táv ebben az esetben 5 kilométer, a túra hossza 2-3 óra, .... A turisták a Zselic legszebb települései, Cserénfa, Bőszénfa környékén barangolnak.

A Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpontjának is szerepel az idei programjában egy szarvasbőgő kirándulás. Szeptember 12-én, szombaton délelőtt és délután is indulnak csoportok. Érdemes még érdeklődni az Aggteleki Nemzeti Parknál is, mert októberben az itteni programok közt is szerepel egy szarvasbőgő túra."

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]