FAQ
OFF, napvirág hozzászólásai
új hozzászólás | témák listája

Összesen: 21 db hozzászólás

napvirághozzászólásai | válasz erre | 2011.09.12 11:16:13 (24900)
beszámoló: 2011.09.11. Lesvadászat – Kisvadász „B”

Táv:18,8 km szint:110 m 13 db les

Rendhagyó túrára készültünk vasárnap reggel, Albertirsán. Valójában nem is ezzel a nappal kezdődött a „rajt”, hanem már hét közben, - fejben – amikor is a letölthető térképvázlat alapján lehetősége volt a jelentkezőknek, előre kitalálni, megtervezni a lesek megközelítési sorrendjét.

Nyolc óra körül értünk az albertirsai vasútállomásra, ahol már gyülekeztek a túrázók és némi eligazítás után konvojt alkotva megindult a menet a rajt helyére. Itt a parkolás után, mindenki megkapta a már előre benevezett lapját, a kérdéssorral.Több pálya közül lehetett választani, sőt ezeket össze is lehetett kötni és úgy teljesíteni aszerint, hogy ki milyen magasra szeretett volna jutni a vadász „ranglétrán”. Mi szerényen, de biztos kézzel a fent megjelölt távot választottuk.

A már otthon beírt koordinátákkal és a kinagyított térképvázlattal magabiztosan indultunk a legtávolabbi „B” célterület felfedezésére. Úgy döntöttünk, hogy a Pörgős dűlőn végig sétálva közelítjük meg a terepet. Ez, mintegy négy kilométerre volt a rajttól. Ekkor még kellemes volt a hőmérséklet, és a fák is árnyékba borították az utat. Eleinte gyakran hátra pillantgattunk, hogy jönnek e utánunk mások is, de amíg nem kellett jobbra lekanyarodnunk az erdős részre nem találkoztunk senkivel, persze utána sem nagyon. Ez természetesen nem adott okot pánikra, csak annyit jelentett számunkra, hogy a túrakollegák a közelebb lévő „A” és/vagy „C” területeken „leselkednek” . A felnagyított térképvázlatunk – szerencsére – nemcsak a főbb útvonal lehetőségeket mutatta hanem – halványabban – a leágazásokat is. Ennek nagyon jó hasznát vettük, bár így is volt, hogy csak tökön-paszulyon tudtunk megközelíteni egy-egy lest. Reméljük, hogy a pókok nem reklamáltak utólag a szervezőknél, és hamar kijavították az általunk okozott – szándéktalan – kárt. Persze ez arányaiban csak 4 les esetében fordult elő. A többire, jó át/ elgondolás után normál üzemmódban is rá lehetett közelíteni az objektumokra.

A vadász lesek nem csak a kérdéseket rejtették hanem egyik helyen finom szilvát, másik alkalommal pedig ásványvizet „kínáltak”, és alkalmat arra, hogy az esetleges szemetet a gyűjtőzsákba tehessük. Több les volt rendhagyónak mondható, hol az anyagát, hol a formáját tekintve. Ennyi variációval nem is találkoztam még.

Az erdőben lévő pontok felkeresése után, amikor kijutottunk a kukoricás mellé lassan kibontakozott a messzi táj szépsége is, amelynek látványa hosszan elkísért minket. Bár a természet feje lassan őszbe csavarodik, az égi utat járó Nap erről szinte tudomást sem véve ontotta a meleget. Szerencsére volt nálunk sapka, napszemüveg, bőséges vízkészlet, így aztán „napra készek” voltunk, teljesen. Az út során hallottuk állatok neszét, sejtésünk szerint fácánok, őzek lesték tevékenykedésünk. Most először tűnt fel, hogy a levelek rózsaszínűre is száradhatnak. Az oklevélről visszaköszönő napraforgó tábla már elfeketedett, sok területet már beszántottak, a kukoricás is el kezdett száradozni. A táj őszi hangulatot árasztott.

Miután felkerestük mind a 13 lest, a már reggel megtett utat választva indultunk vissza, a célba. Ekkor már nagyobb volt a forgalom – szembe. Sokan akkor vágtak neki a következő terület felfedezéséhez.

A cél egy kellemes kis esőbeállós tisztás területén volt. A gratuláció, az oklevél és a kitűző ( 3 féléből lehetett választani )átvétele után következett a fenséges ebéd. Őzpörkölt, főtt krumpli, házi savanyúsággal és süteménnyel. Fantasztikusan finom volt minden, bonuszként pedig bodza és egyéb szörpök választékából lehetett szomjat oltani. ÉÉÉÉS! Az evőeszköz illetve a tányér nem egyszer használatos termék volt!

A túra becsületkasszás volt, így köszönetnyilvánítás után, de még távozás előtt meglátogattuk a kis dobozkát is.

Részünkről nagyon jól éreztük magunkat! Köszönjük a lehetőséget, jó volt vele élni!

napvirághozzászólásai | válasz erre | 2010.01.26 07:03:36 (16095)
:-) Jó reggelt Mindenkinek!

Indul valaki Diósjenő felől vasárnap a Csóványosra?
http://ttt.tr.hu/naptar/tura.php?id=2665

napvirághozzászólásai | válasz erre | 2009.12.02 14:38:53 (15608)
Sziasztok!

Az alábbi közleményt a teljesítménytúrázók honlapjáról másoltam ide, hátha érint valakit, ... ill. ne érintsen senkit! :-)

"2009.12.02 Társas hajtóvadászat bejelentés - Mátra

Tisztelt Természetjárók!

A Mátrafüredi Erdészet területén február végéig több alkalommal társas hajtóvadászatot tartanak. A vadászatok idején biztonsági okokból az érintett területeken és azok közelében vezető turistautak ideiglenesen lezárásra kerülnek.
2009. december 4-én, pénteken a következő területen lesz hajtóvadászat:
Solymosi óvár környéke, Nyesettvár környéke, Nyírjes-bérc, Nagy-Halmaj környéke.

Kérjük a kirándulókat, hogy e napon kerüljék el az alábbi turistaút-szakaszokat:
Galyatető - Karos-híd közötti sárga sáv jelzés,
Galyatető - Nyírjesi erdészház közötti kék sáv jelzés (Országos Kéktúra),
Szalajkaház - Üvöltő-bérc közötti sárga kereszt jelzés.

Megértésüket köszönjük.
Egererdő ZRt. Mátrafüredi Erdészet"

napvirághozzászólásai | válasz erre | 2009.11.07 07:18:43 (15395)
Belső hírek szerint, október 30-n még beszélt édesanyjával. Mi - kollégái - is szorítunk Neki, visszavárjuk Őt, Őket.
[előzmény: (15393) Barbárka, 2009.11.06 11:38:56]

napvirághozzászólásai | válasz erre | 2009.11.06 06:27:14 (15387)
http://www.expedicio.julianus.hu/index.html

napvirághozzászólásai | válasz erre | 2009.10.12 18:25:47 (15193)
;-) Hogy mik vannak?!

"Szeptember közepén indult el Európa első átfogó természet-megfigyelő rendszere, a Vadonleső program. A program indulása után egy héttel, már ezernél több észlelést rögzítettek a lelkes önkéntesek. A Vadonleső program ötletgazdái szerdán Pécsett megjutalmazták az ezredik bejelentőt.

Elindult egy Európában egyedülálló természet-megfigyelő rendszer, a Vadonleső program, melyet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hozott létre és tart fent. A programot szeptember közepén mutatta be sajtótájékoztatón Haraszthy László természetvédelmi szakállamtitkár. A program olyan internet alapú megközelítést használ, amely lehetővé teszi számos állat- és növényfaj adatainak gyűjtését, az egyetlen helyen történő ismeret átadást, interaktív szemléletformálást és a megfigyelések műholdfelvételek segítségével történő helymeghatározását és rögzítését. A program célja, hogy a társadalom széles rétegeit bevonja a természetvédelem izgalmas és felelősségteljes munkájába, mely a szaktudás továbbítása mellett a szemléletformálás és a környezeti nevelés egyik leghatékonyabb eszköze.
A Vadonleső programban - első lépésben - kilenc állatfaj megfigyelése és előfordulásának internetes rögzítése lehetséges. A négy emlős- (sün, mókus, vakond, ürge), két kétéltű- (szalamandra, levelibéka), két lepke- (farkasalma lepke, csíkos medvelepke) és egy bogárfaj (szarvasbogár) közül a legnépszerűbb, azaz legtöbbet látott állatfaj a sün. A program indulása után egy héttel több, mint 300 önkéntes találkozott a sünnel, és jelezte ezt a www.vadonleso.hu oldalon.
Nem sokkal marad le - a bejelentések számát tekintve - a mókus, amiről több mint 220 észlelést tartalmaz a Vadonleső adatbázisa. Levelibékát és vakondot több mint 120-an, szarvasbogarat 90-en láttak. Szalamandrával és ürgével csak kisebb számban találkoztak a bejelentők. A legkevesebb észlelést a két lepkefajról jelentették be az önkéntesek. Viszont éppen az ezredik megfigyelés egy lepkefajról, a csíkos medvelepkéről érkezett. ... "

napvirághozzászólásai | válasz erre | 2009.09.18 17:59:26 (15044)
Sziasztok!

Szeretnék figyelmetekbe ajánlani egy hétvégi programot:

Templomok éjszakája

"A templomok kinyitása, és hosszú nyitva tartása újszerűnek tűnhet, ezért ez az év mindenképpen a próba éve lesz, és ha sikert arat, bizonyára lendületet vesz az elkövetkező években. Gondoljunk csak a Múzeumok éjszakája programra, hogy a kezdeti útkeresésből micsoda össznépi programmá vált! Most még többnyire a főváros templomai vállalták a hosszú ideig tartó nyitva tartást, de remélhetőleg terjed majd a hír. ... Érdekes programnak ígérkezik pl. a Budai Várban, a Mária Magdolna Toronynál, ahol lézersugarak segítségével visszaépítik a templomot szombaton 18 órakor. ... A Belvárosi Ferences templomban maratoni orgonakoncertet tartanak 19.30- 24 óráig. ... A Sziklatemplomban barlangászati bemutató, és filmvetítés lesz. ... " További részletek: www.szmh.hu - n.


napvirághozzászólásai | válasz erre | 2009.09.18 17:37:04 (15043)
:-) Mázlista! ... Nekem eddig nem jött össze, pedig becsülettel járom a hegyeket hétvégente. :-(
Lehet, hogy egy Vadasparkban kéne inkább fülelnem?! ;-)
[előzmény: (15036) bolyak, 2009.09.17 08:07:38]

napvirághozzászólásai | válasz erre | 2009.09.07 07:08:05 (14978)
Sziasztok!

Egy kis érdekesség, fűszer az őszi ládázásokhoz:

"Kezdődik a szarvasbőgés

A bőgés idejét az időjárás nagyban befolyásolja, de általában augusztus utolsó hetétől október végéig tart. Mivel a koronás nagyvadak nem kedvelik a nyár végi hőséget, így a bőgés akkor kezd intenzívebbé válni, amikor már hűvösebbek az esték. Tapasztalt vadászok és természetjárók szerint, normál időjárás mellett szeptember 5-ike a főbőgés kezdete és általában szeptember 20-22. a befejező szakasz, de ettől jóval tovább is húzódhat. Jó tudni azonban, hogy a szarvasbőgés a tőlünk északra, északnyugatra eső helyeken körülbelül októberre esik.

A nász idején a kifejlett bikák bőgésükkel hívják fel a nőstények figyelmét. A bőgés ereje, hangmélysége a többi bika számára is fontos információkat közöl, ugyanis azok összefüggésben vannak a hang tulajdonosának fizikai erejével, korával, sőt vérmérsékletével is. A bikák agancsukkal csapnak össze, amelynek végén a vesztes fél kimerülten eloldalog, a győztes pedig elnyeri méltó jutalmát, vagyis a párzási jogot a tehenekkel.

Az egyéni kirándulók a Börzsöny felé igyekeznek. Itt igen szépek az erdőségek és a fővárostól sem kell messzire menni. A Magas-Börzsönyben Csóványostól északra Királyháza felé, egymással párhuzamosan lefutó hegygerincekről remekül lehet hallani, ahogyan a rangidős bikák válaszolgatnak egymásnak. A turistautak jelzését követve például a Magosfán keresztülhaladva, ha néha meg-megállunk, a közeli domboldalakból és a távolabbi völgyekből szóló bőgést is lehet hallani. Ugyanitt a Sasfészek-bérc (Nagy-Mána) Pogányvár, Dobó-bérc szakaszon sétálva szintén hasonló élményekben lehet részünk.

A másik Pesthez legközelebbi hely, ahol szintén érdemes tenni egy késő estébe nyúló sétát, a Pilis. A Pilismarót-Dömös vonalban a Visegrád-Lepence közötti, vadban gazdag területeken többen is próbálnak hallgatózni. Érdemes követni a kék négyzet jelzést.

A bátortalanabbaknak, akik inkább valamelyik vadasparkot ajánljuk, ahol az állatok elkerítve élnek. A Miskolci Állatkert szarvasbikája - természetben élő társaihoz hasonlóan - elsősorban az alkonyati órákban hallatja hangját, amelyre a park körüli erdőkben élő bikák is válaszolnak messze elhallatszó bőgésükkel. Egyes vadászok szerint nem szégyen a megfontoltság, bőgés idején ugyanis igen agresszívek tudnak lenni a bikák.

A másik ilyen hely az ausztriai Altenfelden városka közelében található vadaspark. Kevesen látogatják, és nagy, tágas kifutókban, illetve karámokban vannak az állatok elhelyezve.

A legszervezettebben és a legnagyobb hagyományokkal a Duna Dráva Nemzeti Park területén található gemenci erdőkben szervezik a szarvasbőgés túrákat. A program résztvevői sötétedést követően, kis szerencsével meghallhatják az erdő királyainak hangját is, ami egyesek szerint túlvilági és félelmetes, mások szerint fenséges. A turisták az esti túra során bejárják a gemenci ártér egyik legjellegzetesebb vidékét, a Nyéki-Holt-Duna tanösvény náddal átszőtt világát, valamint az azt övező ártéri erdőséget.

A madármegfigyelő toronyból a naplemente fényében különösen szép a gemenci erdőrengeteg. Itt a magaslesen, ha elég csendesek a turisták és elég jó szelet fognak ki, akkor nemcsak a hallhatják, de láthatják is az állatokat.

A gemenci bőgésre előzetes bejelentkezés szükséges, és az induló csoport számát negyvenben maximalizálták a szervezők. A túra indulási helyéről és az időpontról a jelentkezők a túra előtt néhány nappal kapnak értesítést. A megtett táv körülbelül 4 kilométer, a program 3 órás, .... A túrát szeptember 29-ére hirdették.

A Dél-Zselic Vadásztársaság is szervez szarvasbőgő túrát nagyjából hasonló kondíciókkal. A táv ebben az esetben 5 kilométer, a túra hossza 2-3 óra, .... A turisták a Zselic legszebb települései, Cserénfa, Bőszénfa környékén barangolnak.

A Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpontjának is szerepel az idei programjában egy szarvasbőgő kirándulás. Szeptember 12-én, szombaton délelőtt és délután is indulnak csoportok. Érdemes még érdeklődni az Aggteleki Nemzeti Parknál is, mert októberben az itteni programok közt is szerepel egy szarvasbőgő túra."

napvirághozzászólásai | válasz erre | 2009.06.29 11:33:02 (14612)
Sziasztok!

Szombaton voltam egy börzsönyi tt-n és ott kiújult egy régebbi lábsérülésem, azért vasárnap nem vágtam neki a budai távnak. :-( De lélekben veletek voltam!
[előzmény: (14611) ChrisCarlos, 2009.06.29 07:48:48]

napvirághozzászólásai | válasz erre | 2009.06.26 20:28:40 (14609)
:-) Akkor lehet, hogy "néhány métert vízszintesen és függőlegesen" közösen gyűrünk le, mert én is hasonló indulást és tempót tervezek.
[előzmény: (14604) ChrisCarlos, 2009.06.26 07:03:55]

napvirághozzászólásai | válasz erre | 2009.06.25 14:48:29 (14603)
Közlemény az erdőkre vonatkozó országos tűzgyújtási tilalom feloldásáról


Az erdőkre és az erdők melletti területekre 2009. március 21-től Borsod-Abaúj-Zemplén megyére, majd 2009. április 8-tól az ország egészére elrendelt általános tűzgyújtási tilalmat a minisztérium az Önkormányzati Minisztériummal egyetértésben 2009. június 20-tól feloldja.

A minisztérium egyben felhívja a lakosság és a kirándulók figyelmét, hogy az erdőben tüzet gyújtani csak a kijelölt és kiépített tűzrakó helyen, szélcsendes időben szabad. A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell eloltásáról.

Felhívja továbbá a telektulajdonosok figyelmét, hogy az avar és gyomégetésnél fokozott figyelemmel járjanak el, mert a gyorsan haladó tűz könnyen elérheti az erdőt, vagy a lakott területeket.


Forrás: FVM - Humánpolitikai és Igazgatási Főosztály

2009.06.19. 09:41

napvirághozzászólásai | válasz erre | 2009.06.25 14:45:16 (14602)
Sziasztok!

Nem indul valaki vasárnap a Buda25B - n?

napvirághozzászólásai | válasz erre | 2009.06.07 15:29:02 (14531)
Program ajánlat:

V. Gólya Road-show a Tápió-vidéken

Immár ötödik alkalommal rendezik meg természetvédelmi szervezetek a Tápió-vidéki Látványos Gólyagyűrűzést.

Szervezők:
Magyar Madártani Egyesület
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Tápió Természetvédelmi EgyesületAz akció során 13 Tápió-vidéki település gólyafiókáit jelölik meg a gyűrűző szakemberek!

A korábbi évekhez hasonlóan minden fészeknél várják az érdeklődőket.

Az akció sikerét jól mutatja, hogy idén már az ország több szegletében rendeznek hasonló programokat.

A gyűrűzési napokon körbejárják a települések lakott gólyafészkeit és ott daruskocsi segítségével a szakemberek „felmennek” a fészekhez meggyűrűzik a fiókákat, egy fiókát az érdeklődőknek lehoznak és itt tesközelből meg lehet figyelni a kisgólyát és a jelölés folyamatát. A helyszínen összegyűlt érdeklődőknek rövid előadást tartanak a gólyákról és védelmükről, illetve feltehetik kérdéseiket.

A következő táblázatban a program pontos helyszíneit tüntetik fel és az odaérkezésük várható időpontját (csak tájékoztató jellegű, csúszás lehetséges (ami az idő előrehaladtával egyre valószínűbb)).

További információ (a gyűrűzési napokon a lenti telefonszámon folyamatosan kérhető információ a daruskocsi pontos helyszínéről) :
Németh András
tel.: 06-20-234-99-94
e-mail: tapio.egyesulet@gmail.com

Június 14. (vasárnap)
Helyszín Időpont
Farmos Rákóczi u. 30. 8:00
Farmos Hunyadi u. 38. 8:15
Göbölyjárás 311-es út farmosi vége 8:45
Göbölyjárás 311-es út kanyar 9:00
Göbölyjárás Gárdonyi út vége 9:15
Tápiószentmárton Malom dűlő 10. 9:45
Tápiószentmárton Kincsem Pince 10:15
Tápiószentmárton Petőfi és Árpád út sarok 10:35
Tápiószentmárton Damjanich és Árpád út sarok 10:55
Tápiószőlős Tearózsa u. 12. 11:40
Tápiószőlős 311-es út Újszászi út sarok 12:00
Tápiószele István u. 13. 12:30
Tápiógyörgye A falu összes lakott fészke (ami ugye nem kevés) 13:00-tól vagy 2 órán keresztül :)

napvirághozzászólásai | válasz erre | 2009.05.09 15:29:23 (14284)
Program ajánlat:

Korok fesztiválja

2009-ben 3. alkalommal rendezi meg a Reformkori Hagyományőrzők Társasága Balatonfüreden a nagy sikerű Korok Fesztiválját.
A rendezvény célja a hagyományok csokorba fűzése, újra felfedezése és megtanítása a jövő nemzedék számára.

Történelmünk ékes példája annak, hogy a korok minden nehézségét a kultúra, a hagyomány őrzésével és tartásával élték túl őseink, hiszen hagyományaink egyben nemzeti kincsünk is, és ennek megőrzése felelősségünk. A két napos rendezvényen a római kortól egészen a 19. századig terjedő időszakról láthatnak átfogó képet a fesztiválra látogatók. A hagyományőrző társaságok korhű ruhákban vonulnak fel és változatos bemutatók keretében ismertetik meg azt a korszakot, melyet képviselnek. A programok között szerepel a Táltos dobosok bemutatója, reneszánsz táncok, királyi lakoma, zenés táncjáték, ének együttes fellépése.
Május 30-án a résztvevő csoportokat a Kossuth téren köszöntik, majd megindul a felvonulás a városon át a Kisfaludy színpadig, ahol délután bemutatkoznak a korok képviselői.
Másnap a színpadon folytatódnak a bemutatók.
Kísérő program: Kirakodóvásár a Vitorlás téren.

Időpont: 2009. május 29-31.
Helyszín: Balatonfüred, Kossuth tér- Kisfaludy színpad

napvirághozzászólásai | válasz erre | 2009.04.21 12:22:19 (14170)
2009. május 9. - Csesznek - No Motor Rally ; Geokesser Találkozó és Túraverseny

2009. május 9-i programajánló:
III. Csesznek No Motor Rally JÁTÉKOS, PECSÉTGYŰJTŐS TERMÉSZETJÁRÁS MINDENKINEK! Családdal, barátokkal, egyénileg, gyalogosan, kerékpárral, lóháton, kutyát sétáltatva, CSAK ÉLŐ ERŐVEL! Újdonság 2009-ben: 40 km-es gyalogos és 70 km-es biciklis távok a legelszántabbaknak!

V. Veszprémi Geokesser Találkozó és Túraverseny, amely immáron 5.-ik alkalommal kerül megrendezésre a megyében. Az idei versenynek Csesznek lesz a házigazdája, ahol a No Motor Rally mezőnyével együtt indulhatnak a kincskeresők. A cseszneki hétvégén a Csík zenekar koncertje mellett számos egyéb program is várja az érdeklődőket.

napvirághozzászólásai | válasz erre | 2009.04.09 07:26:18 (14140)
2009.04.08 Országos tűzgyújtási tilalom 2009. április 8-tól

Az utóbbi időben a csapadékmentes időjárás, valamint az emberi gondatlanság következtében jelentősen megnőtt az avar, parlag, nádas és az erdőtüzek száma.
A tűzesetek megelőzése érdekében az ország teljes területén lévő erdőkben és az erdőterületek határától számított 200 méteren belüli területen - a kijelölt tűzrakó helyen is - valamint a közút-és vasút menti fásításokban mindennemű tűzgyújtás, beleértve a parlag és gazégetést is, 2009. április 8-tól átmeneti időre tilos.

Forrás: Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium

napvirághozzászólásai | válasz erre | 2009.01.10 12:21:49 (13074)
Sziasztok!

Egy mások jeges téma a TTT honlapjáról, ... hátha érdekel valakit:


Kedves Turista Barátom!

2009. január 17-én szombaton és 18-án vasárnap újra igazi Tisza-tavi Jégtúra!
A Tisza-tavi Turizmus Fejlesztő Egyesület által az - elmúlt két meleg tél után - ismét megszervezésre kerülő, nagysikerű téli kirándulásához egyesületünk is csatlakozik. A Tipográfia TE tagjai a 17-ei túrán veszünk részt. Mindenkit szeretettel várunk, aki csatlakozni szeretne hozzánk.

A Keleti pályaudvarról a 6.33 órakor Kassára induló Rákóczi IC-vel megyünk Füzesabonyig, ahonnan átszállás után személyvonattal utazunk tovább Poroszlóig, ahová 8.46 órakor érkezünk meg. Menetdíj teljesárú jeggyel és helyjeggyel 2. osztályon 2680 Ft. A vasútállomásról 20-25 perces séta a túra rajtja, a Csicsman Kikötő (a település központjában, az Öreg Pákász Étteremmel szemben lévő utca végén a tóparton).

A gyalogtúra a jégen 9.30 órakor indul, s a jégviszonyoktól függően mintegy 12-15 km hosszan vezet végig a Tisza-tavi Madárrezervátumban, bejárva a Poroszlói- medence nyáron megközelíthetetlen területeit. Mi 17-én a tó északi részein túrázunk, (második napon a Csapói-Holt-Tisza környékét járják be).

Már most 15-20 cm vastag a tó jege, s várhatóan ez a következő napokban tovább hízik. A túra speciális felszerelést nem igényel, de téli túrázásra alkalmas réteges ruházat és vízálló lábbeli szükséges, esőkabát és váltóruha pedig jól jöhet. A túra nem teljesítménytúra, túravezetők segítségével egy hangulatos baráti kirándulásnak szánják a szervezők. A túra részvételi díja 750 Ft, melyben meleg tea biztosítása is benne foglaltatik. Felnőttenként egy gyermek díjmentesen vehet részt a programon. (Egyesületünk igyekszik megoldani, hogy a túra rajtjában Anticsussz csúszásgátlót lehessen vásárolni. A termék honlapja: http://www.beneco.hu/ )

A túra után Poroszlón lehetőség lesz ebédelni, majd a 17.08 órakor induló vonattal indulunk vissza. Budapest, Keleti pályaudvarra 19.57 órakor érkezünk. Teljesárú menetdíj: 2290 Ft.

A túrára nem kell előzetesen jelentkezni. Találkozás a Keleti pályaudvar pénztárai előtti részen (Poroszlóig váltott jeggyel és a Rákóczi IC-re váltott helyjeggyel) 6.00-6.15 óra között.

Ha az időjárás változatlan marad, a tervek szerint további túranapok: január 24. és 31., valamint február 7. A túrák útvonala minden túranapon más lesz!

További információk és a várható időjárás függvényében a szervezés részletei a www.tiszatoinfo.hu honlapon érhetők el. Kérdésekkel Szabó Lajos kereshető a 30/399-5735 telefonszámon, de a lenti számon engem is lehet hívni.

Természetesen a túra egyénileg (pl. autóval többen összeállva) is megközelíthető. Parkolás Poroszlón a túra rajtja környéki utcákban.

A túráról a 116. évfolyamába lépett Turista Magazin februári számában beszámol.

Üdvözlettel:
Máté István
szakosztályvezető-helyettes
Tipográfia TE Természetbarát Szakosztály
1085 Budapest, Kölcsey u. 2.
Telefon: (20)913-3899
http://tipoturak.xfree.hu
www.budaikilatok.hu

[előzmény: (13058) Ata72, 2009.01.09 17:25:16]

napvirághozzászólásai | válasz erre | 2009.01.08 16:15:08 (13048)
Szívesen! Megtettem! ... Jó túrázást Nektek!
[előzmény: (13047) Barbárka, 2009.01.08 14:59:00]

napvirághozzászólásai | válasz erre | 2009.01.07 18:01:35 (13044)
Sziasztok!

A Teljesítménytúrázók honlapján találtam az alábbi információt, ... hátha valakit érint:

"2009.01.07 Turistaforgalom átmeneti korlátozása - Börzsöny - Ipolyerdő Zrt. bejelentés

Tisztelt Természetjárók!

Az alábbi időpontokban és helyszíneken a Nagymarosi Erdészet területén társas vadászatokat fogunk tartani, amely a turistaforgalom átmeneti korlátozásával járhat, elsősorban biztonsági okokból. Kérem, hogy különböző turisták által látogatott fórumokon, honlapokon megjelenteni szíveskedjen a nevünkben kérve a turisták megértését és türelmét.

Az időpontok - hajtással érintett területek:
2009. január 10.:
- Ipolytölgyes, Kis-Hegyes, Ököraszaló, Büdös-kút (P turistajelzés)
- Nagybörzsöny, Közép-hegy (K)
- Nagybörzsöny, Róth-erdő, Bizmet-rét (P, K)
2009. január 16.
- Letkés, Somos-erdő
- Letkés, Fekete-hegy (K)
- Ipolytölgyes, Sákola-tó - Ispán-kút

Nagymaros, 2009. január 5.
Köszönettel:
Gáncs Viktor erdészetvezető

Ipoly Erdő Zártkörűen működő Részvénytársaság, Központ. 2660 Balassagyarmat, Bajcsy u. 10., 2661 Balassagyarmat, Pf: 34. Telefon/fax/mobil: (35) 300769; (20) 4687131, Fax: (35) 301424. E-mail titkarsag@ipolyerdo.hu www.ipolyerdo.hu"

napvirághozzászólásai | válasz erre | 2008.10.17 08:15:01 (12351)
Szia!
Vasárnap lesz egy laza teljesítménytúra a Börzsönyben.
Útvonal:Szob- Nagy-Galla -Szob
Mennék! Jönnél?
Üdv.
Egy lapon megjelenő sorok száma:


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]