FAQ

Előzmények

bolyakhozzászólásai | válasz erre | 2011.10.24 08:12:10 (21251)
Ez nem a téma folytatása, csak hátha jobb kedved lesz tőle... Én nagyon örültem a GCKALT ládának. A Tolbuchin sgt. 40-ben töltöttem életem első 10 nyarát a nagymamámnál. Minden nap voltunk a játszótéren.
Arra a napra is emlékszem amikor a templomot fölrobbantották. Ha sikerül Szegedre jutnom ez lesz az első amit megkeresek.
[előzmény: (21241) Cerberus, 2011.10.23 19:20:39]

Cerberushozzászólásai | válasz erre | 2011.10.23 19:20:39 (21241)
1. Köszönöm az észrevételt. Nem kívánok ezzel a ládával kapcsolatban már különösebben belemenni a témába, hiszen már a GCKALT vonatkozásában ez okafogyott és nem is vitaindítónak szántam a kisregényt, csak véleményismertetésnek. Csak az általános véleményem miatt reagálok. Az idézett szabályt ismerem: "Funkciótlan multiláda (ahol bőven elég lenne egy hagyományos is): nincs érdekes útvonal, vagy több látnivaló". Ezzel volt pont az a gondom, amit az előzőekben kifejtettem. Szerintünk valamennyi pont látnivalót takart, nem szemeteskukákat mutattunk volna be vele. Az, hogy ez valakinek nem látványosság már annyira szubjektív elem, ami nem biztos, hogy szóba kell, hogy kerüljön a moderáció során. (Értem ezalatt azt, hogy ha máshol, pl. egy hagyományos ládánál egy kereszt, vagy szép épület megfelelő látványosság, miért nem az egy multi pontjaként.)

"Tessék érvelni a koncepciótok mellett, ha jól csináljátok meg tudjátok győzni a moderátori csapatot."
Mint írtam, nekem az nem szívesség, hogy átmehet a ládám, így meggyőzni sem szándékozom senkit arról, hogy ami nekem látványosság az másnak is legyen az. A megjegyzéseinket egyébként utólag töröltük, mert már nem volt értelme.

2. Most, hogy már tudom, az említett szabály alkalmazása élő dolog, így jelezni fogom a kérésnek megfelelően a problémás ládákat az info@-ra.

Zoli
[előzmény: (21239) Attibati, 2011.10.23 18:56:16]

Attibatihozzászólásai | válasz erre | 2011.10.23 18:56:16 (21239)
1. A moderátorok csak a leírás és a fényképek és a moderálási alapelvek alapján tudnak dönteni.
A moderálási alapelvek szerint több nem mehetet kaphat a láda ha

"Funkciótlan multiláda (ahol bőven elég lenne egy hagyományos is): nincs érdekes útvonal, vagy több látnivaló "

Négy moderátor is úgy ítélte meg, hogy ebbe a kategóriába esik a láda, majd később a változtatásaitok hatására hárman megváltoztatták véleményüket és egy kompromisszumos megoldás ment át.
De ! A moderátorok szava nem szentírás. Tessék érvelni a koncepciótok mellett, ha jól csináljátok meg tudjátok győzni a moderátori csapatot. Mostanában is átment egy láda, amit a moderátorok kezdetben nem tartottak alkalmasnak a megjelenésre, de a rejtő érvei meggyőzték a megjelenéshez szükséges számú moderátort és az eredeti koncepció ment át.
Ahogy látom a ti ládátoknál a rejtett mezője üres, a moderáció alatt nem volt megjegyzésetek ? Vagy töröltétek ?

2. Szeptemberben ötven játékosnak írtam levelet, amelyben kértem őket ládáik rendbetételére. Lassan rászánom magam, hogy átnézzem a kifogásolt ládákat, történt-e változás. Munkánkat megkönnyítenétek, ha levélben jeleznétek az info@-ra ha régóta használhatatlan ládát találtok. Többen is foglalkozunk az ilyen ládák figyelemmel kisérésével, de sokan nem is állítják betegre a ládáikat, csak a logok olvasgatásából lehet következtetni arra, hogy használhatatlan a láda.
[előzmény: (21237) Cerberus, 2011.10.23 15:51:31]

Cerberushozzászólásai | válasz erre | 2011.10.23 15:51:31 (21237)
A moderálásról - névvel - tennék néhány észrevételt, de csak általánosságban, nem moderátorok személyére lebontva. Előrebocsátom, hogy a moderáció szerintem szükséges, pontosan azért, hogy egy előzetes szűrőt jelentsen a nyilvánvaló ládaproblémákkal szemben. Jelenleg azonban túlságosan széles spektrumú a bírálat és olyan körülményeket is vizsgál, amelyeket szerintem nem lenne szabad.

A nemrégiben megjelent GCKALT nevű ládánkkal kapcsolatos tapasztalatok: egyik tagunk kitalált egy koncepciót, mely szerint egy tér látványos pontjain végigvezetne egy minimulti, amely a legérdekesebb részekre elhelyezett 4 pontból állt volna (3 virtuális és egy microláda). Ezen pontok meglátogatása amolyan kis körsétát jelentett volna. A ládatervre érkezett moderátori megjegyzések egy része valóban építő jellegű volt, bár olyan is volt benne, ami kifejezetten szőrözésnek, kötekedésnek értékelhető ott és abban a megfogalmazásban. Ami számunkra sajnálatos, hogy a rejtői koncepciót a moderátorok egy része gyakorlatilag elutasította azon az alapon, hogy a pontok légvonalban 300 méteren belül voltak, ezért ide fölösleges 4 pontos láda, helyette helyezzünk el kizárólag 1 microt. Ebből sikerült végül kompromisszummal eljutnunk oda, hogy 1 virtuális, 1 hagyományos pontja lett a multinak, de ezáltal az általunk kitalált koncepció nem mehetett át. Azért engedtünk, mert rengeteg dolgoztunk a ládával, nem akartuk, hogy kárba vesszen. Amúgy hagytuk volna a fenébe. Persze ha szeretnénk visszaalakíthatnánk a ládát az eredetire, de nem tesszük mert nem látjuk így már értelmét. Nem értettük, hogy miért nem lehet 300 méteres sugarú körben ennyi pont, ha valamennyi látnivalót mutat be, és ezt szabály sem tiltja. Mert a moderátoroknak nem tetszik? Megjegyzem jelenleg is van olyan kereshető láda, ahol kis távolságon belül van 3 kizárólag virtuális pont, talán még 300 méter sincs. A moderátori szubjektivitást érdemes volna visszaszorítani a moderáláskor, mert gondolom senkinek sem az a célja, hogy mindig csak olyan stílusú ládák jelenjenek meg, ami a mindenkori moderátori testület ízlésvilága. Eddig azt hittük a moderáció célja az, hogy az alapvető rejtési szabályokat betartsák a rejtők (ne legyen a láda elásva, ne hozza a keresőket méltatlan helyzetbe, stb.). Ez meg is van, de emellett van bizonyos ízlésrendőrség funkciója is, ez nekünk nem éppen kívánatos.

A láda tehát átment, megjelent a kompromisszumos megoldás szerint. A moderálásra figyelemmel a koncepciót kitaláló csapattagunk úgy foglalt állást, hogy ő soha többet nem rejt ládát. A magam részéről eszembe jutott az a tizenévvel ezelőtti nap, amikor letettem a B kategóriás jogosítványra a forgalmi vizsgát. A vizsgabiztos közölte, hogy sikerült, de úgy kiosztott az elkövetett hibáimmal, hogy gyakorlatilag egész nap búval.... bélelten közlekedtem, semmi öröm nem volt az egészben. Egy ideig most nekem sincs kedvem új láda rejtésébe fogni, talán majd jövőre. Pedig tervek vannak. Az egész úgy jött le, hogy a moderátori testület, ill. a kereső játékosok tesznek szívességet a rejtőnek azzal, hogy rejthet ládát, és az egy kegy, hogy a cache megjelenik. Szerintem ez pont fordítva igaz, én úgy gondolom, hogy a rejtő tesz szívességet a keresőknek azzal, hogy a munkája révén újabb ponttal gyarapodhat a kereshető ládák tábora. Mi is így tekintünk a vadászat során valamennyi ládára, még ha az éppen nem is tetszett.

Úgyhogy egyéni javaslatom a moderátori munkára:

- kevesebb szubjektív megítélés, ami csak ízlést érint
- több autonómia a rejtőnek a szabályok keretein belül
- fölösleges kötözködés mellőzése (ha nem is ennek szánjátok, de ha úgy van megfogalmazva akkor azt a hatást is kelti)
(- esetleg a moderátorok moderálás alatt ne lássák egymás bejegyzéseit, hogy ne azok befolyásolják őket)

Plussz egy gondolat, ami ide csak érintőlegesen kapcsolódik:

Idézet a ládarejtés szabályaiból

"A 2 hónapnál hosszabb ideje beteg geoláda rejtőjét az adminisztrátorok megkeresik a felhasználó adatlapján megadott e-mailre címre küldött levélben, a láda sorsának rendezése érdekében. A megkeresést követően 1 hónap áll a rejtő rendelkezésére a láda meggyógyítására. A harmadik hónap letelte után a rejtő ismételten kap egy emlékeztető email-t, hogy rendezze a ládája sorsát. Ha a rejtő nem reagál, illetve nem akarja/tudja rendezni a ládáját, az utolsó 1 hónapban sem, a negyedik hónap elteltével a ládája az "adoptálható ládák" felhasználóhoz kerül."

Ez a szabály jelenleg alkalmazásban is van? Én persze nem figyelem az összes ládát, de magam is tudok kapásból 3-4et, amelyiknél a 2 hónap már sokszorosan eltelt. Személyes véleményem, hogy ezekre kellene több időt fordítani, míg a megjelenéskori moderációt lehetne lazábbra venni a fentiek szerint.

Zoli

[előzmény: (21231) Attibati, 2011.10.22 22:31:38]

Attibatihozzászólásai | válasz erre | 2011.10.22 22:31:38 (21231)
Még egy saját ötlet, tehát nem az elnökség álláspontja. Az idei moderátorválasztás előtt meg lehetne kérdezni a moderáltakat -persze név nélkül - hogy mennyire voltak megelégedve a moderátorok munkájával személyekre lebontva. Szerintem nagyon más vélemény jönne ki, mint most a fórumok hangulata alapján várható lenne.
[előzmény: (21230) Attibati, 2011.10.22 21:26:25]

Attibatihozzászólásai | válasz erre | 2011.10.22 21:26:25 (21230)
Tegnap hosszasan beszéltem telefonon Strombusszal, tisztáztunk egy csomó félreértést. Volt bőven...
Lezártuk a témát, részemről semmi rossz érzés nem maradt a történtekkel kapcsolatban. Remélem benne sem.

Az eseményeket fil 21131-es hozzászólása - annak is az első bekezdése - írja le legjobban.
Részemről lezártnak tekintem a témát.
[előzmény: (21225) magpet, 2011.10.22 20:15:58]

magpethozzászólásai | válasz erre | 2011.10.22 20:15:58 (21225)
Nyugi, nem jovok semmive, es semmit nem probalok semminek bealllitani. A rendszert sem akarom megdonteni, a moderaciot sem akarom eltorolni. Mindossze az van, hogy mintha idonkent nehanyan tulfontoskodnak a kis feladatukat. Masok pedig az ilyen apro hibakat nem akarjak eszrevenni.
Az erdekes, hogy kulisz idejen a "mi vezetjuk a jatekot, majd mi megmondjuk" hozzallas maga volt a gonoszsag. Meg Attibati szamara is, persze csak egyleti tagsaga elott, aztan ez ugye elmult. Most viszont erezheto egy olyan hangulat, hogy a moderator majd tudja okosan. Ha akkor ezt nem szerettek egyesek, akkor most mitol kanyarodnak ok maguk ebbe az iranyba? Par embernel kezd kialakulni egyfajta felsobbrendusegi tudat. De hat ez a dolgok rendje, a tortenelem ismetli onmagat. Nagyon remelem, hogy lesz, aki feken tartsa a folyamatokat.
[előzmény: (21223) zakany, 2011.10.22 19:59:39]

zakanyhozzászólásai | válasz erre | 2011.10.22 19:59:39 (21223)
Valami félreértés van. Én nem moderálok ládát.. és nem védem az egyesületet. Mindenki megvédi saját magát. Ez az én véleményem, nem pedig az egyesület védőbeszéde, mint ahogy azt annak megpróbálod beállítani. (De most majd jössz azzal, hogy nem tudok értelmezni..)

Van pár moder, aki mindent meg akar mondani, mutatni.. de ettől még a fő irány szerintem nem annyira rossz, mint ahogy ezt páran be szeretnék állítani. Mindenhol vannak hibák. De nem a temetős moderáció a fő vonal.. Kérdezem újra, hány ilyen balhé volt még mostanság? Ne az utolsó eset alapján ítéljük meg a közel 1 évere megválasztott moderátorok munkáját.. és a rendszert..

Én is írtam már sokszor, hogy bocsánat ha tévedtem.. visszakereshető. Próbálom nem magamra venni, a "nem csak" dolgot...

Mondom, lehet szavazni..


[előzmény: (21222) magpet, 2011.10.22 19:44:12]

magpethozzászólásai | válasz erre | 2011.10.22 19:44:12 (21222)
Egy szoval sem mondtam, hogy tokegyforma legyen minden, nem en kuzdok valamifele uniformizalasert. A - szamomra - tulzo tartalomszerkesztes az, ami olyan nagyon nem szimpatikus. Es az a vicc, hogy ezzel nnem vagyok egyedul. Meg az egyleten belul is vannnak, akik igy gondoljak.
Egyebkent ha maar H.Gabort idezted, javaslom, hogy a nagyok kozul nehanyan tanulmanyozzak Gabor forumos munkassagat! Tole ugyanis olvashatunk olyat is, hogy "elnezest".
Nem kell mindenben a visszaverni valo tamadast latni, nem kell mindig riadtan osszezarni. Ez nem csak Neked szol, hanem ugy altalaban az egylet nagyjainak.
Utalhattok erte, de nem en talaltam ki, hogy ez rossz irany.
[előzmény: (21221) zakany, 2011.10.22 19:03:25]

zakanyhozzászólásai | válasz erre | 2011.10.22 19:03:25 (21221)
H.Gábor már írt valami hasonlót..

Én meg már tényleg nem értem a dolgot..

Ha már van (volt) pl. három típusú gyorsétterem Mo-n, akkor miért is legyen mindegyik McDonlad's?
Csak mert az a "Gyorsétterem" ? Ez itt lehet csak a City Grill.. a NAGY MEKI utánzata, de lehet válogatni... Én sem megyek be a Burger Kingbe BIG MAC-et kérni és csesztetni őket..

.com (csak formai moderáció)
.HU ("virtuális útikönyv")
GG (még formai se nagyon, itt a legnagyobb a szabadság és lehetőség..)
opencaching /Garmin/ (csak formai moderáció)

Egyiket sem minősítem, mindegyik ízlés kérdése, de most mire jó három teljesen azonos???
HA MÁR így alakult ki..

Akkor miért is kéne mindegyiknek "mindent szabad" típusúnak lennie? Legyen három eltérő felülettel három teljesen azonos játék? Mire jó? Hangsúlyozom, ha már így alakult...

Magpet: Ha a .hu olyan lenne mint ahogy a games, csak eltérő a felület kinézete, akkor szinte bezárhatnád a lapot (kicsit túlzok, de talán nem mondok nagy baromságot)..


Vagyunk itt egy páran, akik fórumozunk, de sokan csendben ülnek és nem akarnak vitázni.
Ki lehet írni szavazást. Elég sok szavazat fog érkezni a "rendre" és a moderációra.. Bárkivel fogadok..
(nem pénzben).. A com-on viszont egy ilyen szavazáson a moderáció erősen lemaradna és elbukna.. szóval ennyi.

Ezért sem értem, hogy aki pl. "com-os", az miért itt akarja megváltani a "világot" a .hu-n.. Mikor van neki egy .com! (Ezt nem bántásból írom, mielőtt nekem esik valaki)

Túl sok itt (a gc területén, hazánkban) a lehetőség... csak páran nem tudnak vele élni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]