FAQ

Előzmények

álomfogókhozzászólásai | válasz erre | 2017.06.05 22:15:27 (31907)
Úgy hozta a sors, hogy az utóbbi két napban három olyan ládánál is megfordultunk, amely egy korábbi ugyanazon célpontra célzottan elhelyezett, de a későbbiekben megszűnt láda helyén született az utóbbi időben:
GCTASM 2017. június 4. vs. GCDonQ 2004. október 30.
GCBNR2 2017. június 4. vs. GCbnrf 2008. október 12.
GCZirk 2017. június 5. vs. GCZIRI 2009. május 9.
Én mindhárom „ismétlést” nagyon élveztem, és – a játékostársak közül az vesse rám az első követ, aki nem érez hasonlót – örültem, hogy ehhez még egy plussz megtalálás is járult.
Akik megkérdezésem nélkül engedélyezték alapos indokok alapján megszüntetett GCFOTS ládám felélesztését többek közt ez utóbbi lehetőséget és örömet is elvették többektől. Az ő nevükben is kérem az illetékeseket, hogy máskor ezt a szempontot is vegyék figyelembe döntésük meghozatalánál.
[előzmény: (31285) álomfogók, 2017.01.01 20:54:09]

álomfogókhozzászólásai | válasz erre | 2017.01.01 20:54:09 (31285)
- Bevallom őszintén, nem ismerem részleteiben a szabályzatokat. Nem szoktam ilyeneket bújni. Úgy érzem, amikor már ezek citálására kerül a sor, már rég rossz. Ezen hozzáállásom miatt bizton el lehet ítélni, de ezt vállalom.
- Nem vagyok biztos abban, hogy minden új életre kelt láda előző tulajdonosa az elnökség felé nyilatkozatot tett, ennek "szükségességéről" magam sem tudtam. Így ennek elmaradásában is hibáztam. Sajnálom.
- A "rejtő 67 hónapon át nem tett semmit" megjegyzést azonban határozottan cáfolnom kell. Az hogy ez nem derül ki a ládaoldalról, egyáltalán nem az én hibám. Az igaz, hogy nem sikerült alkalmas rejtést találnom, illetve egyeztetnem, de épp ez vezetett arra az elhatározásra, hogy ez zsákutca. Hidd el, örülnék neki, ha láda, akár ládák várnának a számomra oly kedves helyen, de az legyen független az eredeti verziótól. Miért és kinek fájna egy új ID-t kiosztani, ami egy új rejtő, új rejtésének és koncepciójának az azonosítására szolgálna, miközben megmaradna emléknek egy korábbi láda lenyomata is? Vagy az lenne a megoldás, hogy néhány korábban ellehetetlenített/elüldözött (vagy csupán megsértődött) játékoshoz hasonlóan radírozza ki az ember gc.hu lenyomatát? Szerintem nem. Szerintem egy új ládarejtést lehetővé tenni, miközben annak elődjét, előzményét tiszteletben tartva megőrizzük sem jogi sem nem erőforrások kérdése, csupán egy gesztus, amellyel elfogadjuk játékunk fejlődését, múltját, jelenét és jövőjét.

- Végül egy rövid megjegyzés képeim átvételéről: Képeket a gyermekeimről beleegyezésükkel feltettem, de most már esetleges kívánságukra sem tudnám eltávolítani.

[előzmény: (31283) Strombus, 2017.01.01 18:37:32]

Strombushozzászólásai | válasz erre | 2017.01.01 18:37:32 (31283)
"Mivel ez a kérdéskör sokadszor kerül elő, ideje lenne egy korrekt, és következetesen alkalmazott szabályt alkotni a témakörben, mert hol új azonosítóval jelenik meg egy megszüntetett láda, hol meg eredeti ID-vel."

Van erre szabály, lásd LEÍRÁSOK - A JÁTÉKRÓL - LÁDAREJTÉS. Ezt mondja:
"Ha egy rejtő bármely okból már nem tudja, vagy nem akarja gondozni a ládáját, lemondhat róla...
Ha a ládagazda úgy dönt, hogy véglegesen megszünteti a ládáját, és ennek okát néhány sorban logikusan, tárgyilagosan indokolja (pl. érdektelen már a hely, veszélyessé vált, személyes kötödés, meggyőződés miatt nem szeretné, ha tovább élne), akkor az Egyesület ezt a döntést tiszteletben tartja, a láda örökre megszűnik."

A GCPcs1, GCbnrf, GCBtko, GCOKAP, stb. ládáknál a rejtők kifejezett kérése volt, hogy a ládájuk ne éljen tovább. Akármilyen szomorú is ez a döntés, az elnökség elfogadta, a ládák megszűntek, a helyekre új rejtők által új rejtések kerültek, új ládaoldalak készültek.
Szerencsére az ilyen ládahalál a ritkább, a ládák többsége új kézben tovább él, a régi logok, régi emlékek, régi sorszámok és ládanevek megmaradnak.

Amennyiben álomfogók a GCFOTS esetében a láda megszüntetését az elnökség felé megindokolta és kérte a Game Overbe helyezését, akkor panasza jogos. Ennek nyoma a ládaoldalon nincs, ott csak ezt találtam:

Juju 2011.02.17 17:10 - Egyéb
A láda fokozottan védett természetvédelmi területen van, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával egyeztetve a rejtő az áthelyezést meg fogja oldani, addig megszűntre állítjuk a kereshetőségét. Utána ismét kereshető lesz. Addig szíves türelmeteket kérjük!

Aztán eltelt 5 és fél év. Nem volt elég hosszú a türelem?

Többször felmerült már ez a szellemi termék, tulajdon kérdés. Ahogy gusty nem is olyan rég kiválóan megfogalmazta "A láda id, rövidnév a geocaching.hu tulajdonában lévő adatbázisban alkalmazott azonosító, ami nem képezi a játékos tulajdonát, azt határozatlan időre használatba kapta. Amennyiben az így használatba vett azonosítókat és a hozzátartozó oldalt, valamint rejtést nem üzemelteti az oldal szabályinak és funkciójának (mondhatni szellemiségének) megfelelően, úgy az egyesület a használati jogot megvonhatja."

A rejtő 67 hónapon át nem tett semmit. Vagyis a rejtést nem vitte ki a szigorúan védett természeti területről és "nem üzemeltette az oldal szabályai szerint".

A ládaoldalon Szárnyaló Sas, nagyon helyesen, nem feledkezik meg az eredeti rejtőkről, a ládatörténet részből kiderül, hogy kit illet az eredeti ötletért a dicsőség.

A ládaoldal és a képek egy része a régi rejtő szellemi terméke. De mit érnek ezek a geocaching.hu hozzáadott értéke nélkül? Megjelenteti a rejtő a saját honlapján? Ha ez a szándék, Szárnyaló Sas biztos szívesen készít saját leírást, saját fényképeket. De ezt nem itt a fórumon kellene egyeztetni.

[előzmény: (31282) becko, 2017.01.01 16:20:49]

beckohozzászólásai | válasz erre | 2017.01.01 16:20:49 (31282)
Szerintem csak részben van igazad.
Az általad készített fényképek, és leírás kétségtelenül a tiéd, ezek eltávolítására joggal szólíthatod fel a jelenlegi ládagazdát.
De a 417-es azonosítójú oldal nem a tiéd, hanem az egyesületé, az eddigi logok, és fényképek sem a tiéd, hanem a felhasználóké, tehát nem rendelkezhetsz felettük.
Te lemondtál erről a ládáról, nem látom be hogy a felélesztéssel hol sérülnek az érdekeid.
Miért nem örülsz inkább hogy a 14 évvel ezelőtti gondolatod tovább él?

Mivel ez a kérdéskör sokadszor kerül elő, ideje lenne egy korrekt, és következetesen alkalmazott szabályt alkotni a témakörben, mert hol új azonosítóval jelenik meg egy megszüntetett láda, hol meg eredeti ID-vel.
Szerintem utóbbi a helyes. Előbbit csak a "jaj de jó, lehet még egy pontot szerezni" érv támasztja alá, de ez a pont nem rejt új látnivalót, csak az előző megismétlése.
[előzmény: (31280) álomfogók, 2016.12.31 18:43:45]

álomfogókhozzászólásai | válasz erre | 2016.12.31 18:43:45 (31280)
Véletlenül vettem észre és meglepődve tapasztaltam, hogy korábbi GCFOTS ládám újra él.
Ezt a ládámat nem véletlenül szüntettem meg véglegesen. A természetvédelmi tiltás után egyrészt magam is próbálkoztam, illetve számos ajánlatot kaptam a felélesztésére, de végül senki nem végezte el. Később magam is tettem egy kísérletet, előálltam egy ládatervvel, ami nagyon csúnya fogadtatásban részesült. Úgy éreztem ennek ilyen formában vége.
Azt megértem, hogy valaki a környéket kedveli és szeretné, hogy itt láda legyen. Van számos példa arra, hogy korábbi megszüntetett ládák helyén/közelében újak születtek (épp most jövök GCaCo3-tól, ami GCVEG reinkarnációja).
Csakhogy itt
- a megkérdezésem nélkül,
- az eredeti ládaoldalam anyagából és
- az én fényképeimmel élesztették fel a ládát.
Kénytelen vagyok ez ellen határozottan tiltakozni és a GCFOTS láda megszüntetését kérni.
Támogatom, hogy Szárnyaló Sas, vagy bárki más, új néven, saját ötlettől vezérelve, saját anyagból létesítsen egy vagy akár több ládát a Fóti Somlyón, ami(k)nek kívánok hosszú és sikeres életet. Bizton fel fogom magam is keresni.

Boldog Új Évet, további sikeres ládarejtéseket és ládavadászatot minden játékostársnak és moderátornak.

L álomfogó

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]