Az Aranyház gejzírkúp
Az Aranyház gejzírkúp
Típus:
községturistautak.hu-n
Név:Tihany
Szélesség (lat):N 46° 54,847'
Hosszúság (lon):E 17° 53,248'
Magasság:165 m
Település:Tihany
Megye:Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:Vucsi
Felhasználó:Vucsi
Dátum:2006.10.10

A Balaton Közép-Európa legnagyobb sekély vizű tava - tektonikai süllyedésekkel keletkezett, mintegy 25 ezer évvel ezelőtt. Ebbe nyúlik be a Tihanyi-félsziget, amely a tavat két medencére osztja. A mediterrán táj markáns képét a vulkanikus erők évmilliókkal ezelőtt alakították ki, amelyről napjainkban a két óriási méretű kalderra tanúskodik. E krátermaradványokban alakult ki a Balaton vízszintjénél magasabban fekvő két lefolyástalan tó, a horgászok kedvelt helye a Belső-tó, és a vízimadarak paradicsoma a Külső-tó.
A vulkanikus utótevékenység során feltörő több mint száz gejzírkúpot formáltak a félsziget területén, közülük a legszebb az Aranyház, aminek fehér szikláit napfényben aranysárga zuzmó borítja.
A geológiai érdekességek mellett a ritka növények és állatok élőhelye is a félsziget, amit 1952-ben - Magyarországon elsőként - tájvédelmi körzetté nyilvánítottak.
A félsziget területén feltárt régészeti leletek igazolják, hogy azt már az őskor óta emberek lakták. A bronzkor, a vaskor és a római kor népei különösen kedvelték ezt a víztől védet helyet. A rómaiak Lacus Pelsonak nevezték a Balatont, amelyben Tihanynál vízi átkelő hely is volt.
A középkorban történt a mai Tihany település ősének a megalapítása, amikor 1055-ben I. András király itt építette meg a királyi család temetkezőhelyét és föléje monostort, amelybe bencés szerzeteseket telepített. Ezzel vette kezdetét a bencés apátság élete. A 13. századtól az apátság konventje oklevelek kiállítására feljogosított hiteles hely (locus authenticus) volt. A 16-17. századi török háborúk idején várrá alakított monostor elpusztult, de a 18. században barokk stílusban újjáépült, azóta a félsziget keleti ormán, a Balaton felett, Tihany ősi jelképe. Néhány éve ismét a bencés szerzetesek a barokk apátság tulajdonosai és a Bencés Apátsági Múzeum fenntartói.
Tihany nem csak a Balaton, de Magyarország gyöngyszeme is, az 1960-as évek óta hazai és külföldi turisták által tömegesen látogatott hely. Vonzereje elsősorban az apátsághoz kapcsolódó történelmi és kulturális emlékek, valamint az egyedülálló természeti környezet ötvözve a Balaton kínálta felüdüléssel.
Forrás
község-lista
község-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

épület
Limnológiai Intézet
Pince
étterem
Echo étterem
Fanta bisztró
Ferenc Pince étterem
Fogas csárda
Gejzír étterem és Családi Szabadidőpark
Gulyás Udvar étterem
Katamarán étterem
Lepke Étterem és Apartmanház
Miska Pince csárda
Parasztudvar
Plage 18
Restaurant skanzen
Tihany Oázis
Tihany retro pizzéria
magánszállás
Tihany vendégház
múzeum
Babamúzeum
Halász céh ház
Kőzetbemutató
Marcipánház
Parasztgazda háza (tájház)
panzió
Újságíró üdülő
pecsételőhely
Kálváriajárás ep
Vadlányok és tündérek a Balaton-felvidéken: Csúcs-hegyi Vadlány-forrásbarlang
Vadlányok és tündérek a Balaton-felvidéken: Tündér-bújócska barlang
Vadlányok és tündérek a Balaton-felvidéken: Tündér-sziklaeresz
Várak a Balaton-felvidéken, Tihany, Apátsági templom
Várak a Balaton-felvidéken, Tihany, Csúcs-hegy
Várak a Balaton-felvidéken, Tihany, Diósi-rét
Várak a Balaton-felvidéken, Tihany, kelta kori sánc
Várak a Balaton-felvidéken, Tihany, Óvár
szálloda
Echo Residence ****
Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]