geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
976. Mesztegnyő Erdei Vasút (GCMEV)

MEV

MEV

MEV állomás

MEV állomás

Vonat

Vonat

Sínek az erdőben

Sínek az erdőben

Felsőkak végállomás 2012.

Felsőkak végállomás 2012.

Templom

Templom

Faluház

Faluház

Ahol sül a rétes

Ahol sül a rétes

Harangok 2004.

Harangok 2004.

Harangláb 2012.

Harangláb 2012.

Tó
Szélesség N 46° 29,376'
Hosszúság E 17° 26,976'
Magasság: 128 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2004.05.31 12:30
Utolsó lényeges változás: 2021.03.26 20:07
Utolsó változás: 2021.03.26 20:21
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: waneqr
Ládagazda: Terdik Család
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Megtalálások száma: 289 + 2 sikertelen + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


Háromállomásos ládasor Mesztegnyő és a Busvári-tó között, ahol a jelszó az egyes pontokon összegyűjthető részletek egybeírva.

1. Az első jelszórészlet a MEV végállomáson található épület táblájába vésett betük száma osztva kettővel.
 N 46° 30,446' E 17° 26,009' 130 m [GCMEV-1]
2. A második rész a Faluház bejáratával szembeni emlékmű mellett álló borostyánnal benőtt tuja ágai között, földtől kb. 80 cm-re átm. 5 cm * 9 cm-es dobozban. .  N 46° 29,811' E 17° 25,382' 130 m [GCMEV-2]
3. Az utolsó pedig a
 N 46° 29,376' E 17° 26,976' 125 m [GCMEV-3]
koordinátákon lévő 18*14*7 cm-es ládában, amely egy több törzsű fa alsó részén rejtőzik.


A ládába TravelBug helyezhető.


A láda
A megadott koordináták magára a ládára mutatnak. A láda közepes méretű doboz, melybe CD nem fér bele.

A magyarországi kisvasutak geoládasorozat tagja: Mesztegnyő Erdei Vasút.

Útvonaljavaslat
Az oda-vissza megközelítőleg 4 km-es sétát ajánlott a templom közeléből, a faluháztól (2-es pont) indítani - felkeresve előzőleg a kisvasút állomását (1-es pont) -, a kéken Kék sáv keletre tartva egészen a Busvári-halastóig (3-as pont).
Autóval a falu végig menve jelentősen lerövidíthető az út;
off-road módban akár pár száz méterre. Azonban aki jót akar az gyalog vagy kerékpárral teszi meg az utat, sőt tovább megy a kéken. Megéri. Érdekes lehet vonatozással kiegészíteni a túrát; Felsőkaktól vagy valamely megállótól vissza gyalogosan felkeresni a ládát.

Mesztegnyő a 68-as út mellett, Marcalitól 10 km, a Balatontól 23 km-re délre fekszik. Megközelíthető a dél-dunántúli kék turistaúton is, mely áthalad a településen, s kisvasút nyomvonalát követve a Boronka-melléki Tájvédelmi körzeten.

Ládatörténet
Hála az adoptálás előtti ládakarbantartásokért macikupacnak és befinek!
2010.08.26.: A ládát gondozásra megkaptuk waneqr-től.
2010.09.05.: A mocsaras részről szárazabb helyre költözött a láda
2011.06.17.: Új láda és logbook került kihelyezésre, a régi feltehetően a nem messze dolgozó fakitermelők martaléka lett.
2012.08.26.: A ládaleírás aktualizálása a látnivalók megváltozása miatt. A jelszó meghatározása is változott.
2015. 05.18. Köszönet Arnold Lászlónak a ládapótlásért.
2016.07.17.: A Faluház felújítása miatt, a második pont helye és a jelszó is megváltozott.
2017.03.14.: A láda sorozatos eltűnés miatt új helyre költözött.
2021.03.26.: A láda sorozatos eltűnés miatt új helyre költözött.

Háttér

Kisvasút
A Hunyadi grófok építették az 1925-tól működő kisvasút ősét, a "Muki"-t; mely a fakitermelést szolgálva 1945-ig gőzmozdonnyal üzemelt. Az államosítás követően az erdészet használta lóvontatású vasútként. 1960-ra több mint 9 kilométer hosszan futottak már a szerelvények; dízelmozdonyokkal, menetrend szerint szállítva a környező puszták lakosságát is. A fakitermelés visszaesése, valamint Kak-puszta, Libickozma, Háromház, Kopár-puszta, Lencsen-puszta és Cserfekvés elnéptelenedése miatt a kisvasút jelentősége lecsökkent. Mára a személyszállítás csak turisztikai célokra korlátozódik. A kisvasút Mesztegnyő és Felsőkak között szállítja a kirándulókat, 45 perc alatt megtéve a 8820 méteres utat. A mesztegnyői MÁV vasútállomás és az erdészet fűrészüzeme mellől indulnak a szerelvények. A vonat pár kilométer megtétele után a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetbe ér. Elzakatol a Busvári-halastó mellett, majd elhagyva Szúnyogvárat és Répcehomokot átszeli a Hajmáslapi-halastavat; Nagyhomok, majd Mélyégert követően befut Felsőkak végállomásra, ahol pihenő és piknikező hely várja az utazókat.
A kisvasútról itt tudsz meg többet.

Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet
A körzet sajátossága a nagyrészt erdő borította, vízfolyások szabdalta, halastavakkal tarkította, rétekkel és homokpusztákkal tagolt táj. A terület 16 halastavát a XX. század elején építették ki, miután lecsapolták a berkek és posványok zömét. A környék szubmediterrán klímájával számtalan élőlénynek kínál szállás-, illetve pihenőhelyet. Zöld folyosó ez a Kis-Balaton és a Dráva-mente vizes élőhelyei között.
Megtalálható itt a rucaöröm, a sárgaliliom, a szibériai nőszirom, a mocsári kosbor, a kakasmandikó, a ciklámen, a tavaszi tőzike, a csodabogyó, a hunyor, a keltike,... még a nevük is szép ezeknek a növényeknek. A gerinctelen állatok közül említést érdemel egy innen leírt hártyásszárnyú faj és a sisakos sáska (Acrida hungarica). A kétéltűek és hüllők képviselői a zöld és barna varangy, a barna ásóbéka, a vöröshasú unka, a tarajos és pettyes gőte, a mocsári teknős, a törékeny gyík, az erdei sikló, a vízi- és kockás sikló, valamint a keresztes vipera. A madárvilág is változatos: kárókatona, bakcsó, gólya, böjti, kanalas, barát- és kontyos réce, ezüst- és dankasirály, egerészölyv, kis kócsag, holló, dolmányos varjú, vízityúk, vörös gém, fekete, nagy és kis harkály, macskabagoly, erdei és réti fülesbagoly. Az itt fellelhető réti sas és a fekete gólya fészkelőhelyeit szigorúan védik. Védett kisemlősök a törpe, az erdei, a vízi, a mezei és a keleti cickány, valamint a kései denevér. Él itt továbbá sün, vidra, menyét és nyest is. A nagyvadak közül a gímszarvas, az őz és a vaddisznó fordul gyakorta elő.

Mesztegnyő
Somogy északnyugati szegletében fekvő község története, mint Magyarország történelme. Már a honfoglalás korában is lakott, de első ismert birtokosa Mesztegnyei Szerecsen Mihály volt; aki azonban 1408-ban felségárulás miatt vesztette el a falut és földjeit. Az ezt követő számos tulajdonosváltás ellenére a település fejlődése töretlen volt. A XV. század végére már vásártartási joggal rendelkezett és mezővárosi címet kapott. Ezt szakította meg a török hódoltság időszaka; amikor ugyan a legendák szerint a helyi kanászok furkósbottal kergették el a törököket, de a falu valójában szinte teljesen lepusztult, s a lakosság nagy része elvándorolt, sokan pedig a környékbeli mocsarakba, erdőkbe menekültek. A XVIII. században - mikor a környék a Hunyadiak kezébe került - kapott új lendületet a fejlődés. Templom, kolostor gépesített gazdaság, gazdasági kisvasút és téglaégető építése jelzi ezt az időszakot. A zsellérek helyzete az évtizedek alatt azonban nem sokat javult, s ez aztán az 1840-es véres parasztlázadáshoz vezetett. A forradalom és szabadságharcot követő nagy gazdasági válságot szőlővész és kolerajárvány tetőzte. Sokan emigráltak innen is. A XX. század azonban nemcsak sorscsapásokat, hanem fejlődést is hozott a tájra. A lakosság lélekszáma csaknem elérte a kétezret.
A régi, két harangot tartó haranglábat megviselte az idő, és mivel a kisebbik harang már egy ideje a falu temetőjében teljesít szolgálatot, új haranglábat építettek.

Templom a Sári-csatorna által duzzasztott egyik halastó szomszédságában áll, a Nepomuki Szent János tiszteletére szentelt templom. Barokk stílusban épült 1757-ben, s a mellékoltárok freskóit Dorfmeister István alkotta 1772-ben. Mellette a hajdani rendház, ma iskola; amelyben a ferences rend szerzeteseit követően a Szent Vince-rend apácái tanítottak és gazdálkodtak. Kertjében a 1840-es helyi zendülés emlékére állított kereszt áll. Ezen a helyről vigyázza a község három védőszentje - Donát, Flórián és Vendel - a szőlőhegyet, a falut és a háziállatokat.

Faluház a templommal szemben található a 18. század végén emelt egykori iskola, a mai Faluház, melyben helytörténeti és néprajzi gyűjtemény található. Minden év nyarán hagyományőrző tábort szerveznek itt gyermekeknek, ahol alkalmuk nyílik megismerni a hímzés, népviseleti babakészítés, fafaragás és az agyagmunka rejtelmeit.

Kisvasút nap, amit április végén - május elején rendeznek meg, s ekkor Felsőkakon, a MEV végállomásán tartanak majálist.

Gólyafesztivál egy évente megrendezendő esemény a gólyák tiszteletére, melyek nagy becsben vannak a településen. Ahol országosan egy főre vetítve a legtöbb gólya található. Nem csoda, hiszen a csaknem kéttucat tó és lápos környezete bőséges és finom falatokkal szolgál számukra.

Rétesfesztivál, mely a Nagyszakácsiban évente megrendezésre kerülő a szakácsverseny mellett Somogy másik érdekes gasztronómiai eseménye. A Fő utcát erre a napra a szakácsok veszik birtokukba, hogy több tízezer rétest készítsenek el a lehető legváltozatosabb receptek szerint. Van itt a szokásos tökös-mákos, túrós és káposztás rétes mellett babos, szilvás-káposztás, bolognai, gyümölcsös és még számtalan más különlegesség is.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (181 db): környezet: 4.64 rejtés: 4.42 web: 4.67 átlag: 4.58

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
-
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

Hucul 2021.10.03 09:21 - Megtaláltam
DDK közben megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Ashmelia 2021.10.02 17:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Cerberus 2021.10.02 16:44 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.43
Megtaláltam! Háromnapos terepjárós somogyi ládászás Ashmelia, fercsipeter és Webber társaságában. 6/38

Köszönöm a rejtést!

IMG_4536IMG_4544
IMG_4547 
Webber 2021.10.02 16:44 - Megtaláltam
Meglett. [Geoládák v3.12.1]

fercsipeter 2021.10.02 16:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

NemKrisz 2021.08.28 17:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

izsolt 2021.08.26 11:45 - Megtaláltam
A hármas ponttal én is megszenvedtem (vagy a kütyüm szívatott)
kétszer keltem át a csatornán, de szerencsére egyszer sem estem bele :-)

találat után én ide mértem ezt a hármas pontot:
N46 29.384 E17 26.984

Wilka74 2021.08.06 16:46 - Megtaláltam
Hát ez jó volt, illetve nem volt annyira jó. 2-3-1 sorrendben felkeresve. A 2. ponton sokáig nem volt meg a rejtés, de azért megleltük. Az 1. ponton nem volt teljesen egyértelmű az épület, a karakter szám (összes) az páratlan. Az űberszívás a 3. pont volt, mert a kis csatorna rossz oldalán vergődtünk be, így át kellett kelni a 2 méter széles vízen. Az utánunk érkezőknek jelzem: vegetációs időben a tó felőli oldalon lehet megközelíteni a csatorna mellett a pontot, ha a sín felől mész. Vigyél hosszú botot, mert egy méteres csalán is lesz, de leküzdhető. Köszi a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

VaVi 2021.08.06 14:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

RUNiko 2021.07.28 16:17 - Megtaláltam
Köszönöm az élményt!:) [Geoládák v3.11.3]

eltájoló 2021.07.28 16:16 - Megtaláltam
mmii) A kisvsúttal pár éve a DDK teljesítése közben utaztunk. Tetszett.
A betűk számát illetően volt köztünk némi vita, de végül valamelyikőnknek igaza lett. A harmadik pont megközelítése leginkább rövid nadrágban az igazi kihívás. De hát az ember nem hagyhat ott egy pontot sem :)
A láda rejtése jó, és a láda is jó állapotban van. Köszi a rejtést.

morph 2021.07.27 09:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

A két Sanyi 2021.07.14 15:32 - Megtaláltam
OK

Párduc50 2021.07.14 15:32 - Megtaláltam
Hujjuj!

Ekarp 2021.07.13 14:12 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.87
Megtaláltam, köszönöm az igényes rejtést! Az első két pont gyorsan meglett, aztán kocsival a harmadikat is egészen jól meg tudtuk közelíteni. Néhány száz méter séta után ott voltunk a tóparton, ahol következett viszont némi dzsindzsaharc - ezt rövidnadrágban nem biztos hogy vállaltam volna. A vasút másik végállomásánál egyébként tavaly már jártunk egy másik láda kapcsán.

GYEZegzug 2021.07.13 09:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.52
Harmadjára sikerült.
50 éves erdészeti technikumi találkozóra Sopron felé tartva. A harmadik pont nem volt könnyű, ismerős terep. Köszi szépen a lehetőséget.
Készen vagyok a sorozattal csak a GCkisv hiányzik.

Laminsio 2021.05.29 14:25 - Megtaláltam
köszi

Ásványvadász 2021.05.21 15:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.02
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]
Az első két pont sima liba. A harmadik ponthoz egy darabig autóztunk, azután csak gyalog mertünk tovább menni. A tóparthoz érve megijesztett kicsit a derékig érő csalános. Szerencsére csak 50 métert kellett bemenni és a remek rejtés kárpótolt ezért.

Ambró 2021.05.05 17:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

GeoFox 2021.04.25 12:08 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.61
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Dóri és Gábor [Geoládák v3.10.1]

Nyúlék89 2021.04.04 14:28 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük szépen a rejtést! :) [Geoládák v3.9.6]

Judit és Béla 2021.04.04 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 4.43
Megtaláltuk.

Dóra2011 2021.03.26 15:46 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.12
Nagyon tetszett a túra a mesztegnyői erdőben. Ráadásul ezt a ládát a nagyszüleim rejtették el. Már korábban is jártam itt, de most is eljöttem, hogy segítsek felfrissíteni a ládát.

IMG_20210326_154148IMG_20210326_154232
IMG_20210326_152806IMG_20210326_151126
IMG_20210326_144612 
bagolyvera 2021.03.15 23:59 - Megtaláltam
Ignis9cel erre jártunk, megtaláltuk, köszi!

Ignis9 2021.03.15 08:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.04
Bagolyverával közösen, köszönjük! :) Vmint a segítséget is köszönjük, KP1965-nek. :)


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (296 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]