FAQ
976. Mesztegnyő Erdei Vasút (GCMEV)

MEV

MEV

MEV állomás

MEV állomás

Vonat

Vonat

Sínek az erdőben

Sínek az erdőben

Felsőkak végállomás 2012.

Felsőkak végállomás 2012.

Templom

Templom

Faluház

Faluház

Ahol sül a rétes

Ahol sül a rétes

Harangok 2004.

Harangok 2004.

Harangláb 2012.

Harangláb 2012.

Tó
Szélesség N 46° 29,376'
Hosszúság E 17° 26,976'
Magasság: 128 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2004.05.31 12:30
Utolsó lényeges változás: 2021.03.26 20:07
Utolsó változás: 2021.03.26 20:21
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: waneqr
Ládagazda: Terdik Család
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Megtalálások száma: 315 + 2 sikertelen + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


Háromállomásos ládasor Mesztegnyő és a Busvári-tó között, ahol a jelszó az egyes pontokon összegyűjthető részletek egybeírva.

1. Az első jelszórészlet a MEV végállomáson található épület táblájába vésett betük száma osztva kettővel.
 N 46° 30,446' E 17° 26,009' 130 m [GCMEV-1]
2. A második rész a Faluház bejáratával szembeni emlékmű mellett álló borostyánnal benőtt tuja ágai között, földtől kb. 80 cm-re átm. 5 cm * 9 cm-es dobozban. .  N 46° 29,811' E 17° 25,382' 130 m [GCMEV-2]
3. Az utolsó pedig a
 N 46° 29,376' E 17° 26,976' 125 m [GCMEV-3]
koordinátákon lévő 18*14*7 cm-es ládában, amely egy több törzsű fa alsó részén rejtőzik.


A ládába TravelBug helyezhető.


A láda
A megadott koordináták magára a ládára mutatnak. A láda közepes méretű doboz, melybe CD nem fér bele.

A magyarországi kisvasutak geoládasorozat tagja: Mesztegnyő Erdei Vasút.

Útvonaljavaslat
Az oda-vissza megközelítőleg 4 km-es sétát ajánlott a templom közeléből, a faluháztól (2-es pont) indítani - felkeresve előzőleg a kisvasút állomását (1-es pont) -, a kéken Kék sáv keletre tartva egészen a Busvári-halastóig (3-as pont).
Autóval a falu végig menve jelentősen lerövidíthető az út;
off-road módban akár pár száz méterre. Azonban aki jót akar az gyalog vagy kerékpárral teszi meg az utat, sőt tovább megy a kéken. Megéri. Érdekes lehet vonatozással kiegészíteni a túrát; Felsőkaktól vagy valamely megállótól vissza gyalogosan felkeresni a ládát.

Mesztegnyő a 68-as út mellett, Marcalitól 10 km, a Balatontól 23 km-re délre fekszik. Megközelíthető a dél-dunántúli kék turistaúton is, mely áthalad a településen, s kisvasút nyomvonalát követve a Boronka-melléki Tájvédelmi körzeten.

Ládatörténet
Hála az adoptálás előtti ládakarbantartásokért macikupacnak és befinek!
2010.08.26.: A ládát gondozásra megkaptuk waneqr-től.
2010.09.05.: A mocsaras részről szárazabb helyre költözött a láda
2011.06.17.: Új láda és logbook került kihelyezésre, a régi feltehetően a nem messze dolgozó fakitermelők martaléka lett.
2012.08.26.: A ládaleírás aktualizálása a látnivalók megváltozása miatt. A jelszó meghatározása is változott.
2015. 05.18. Köszönet Arnold Lászlónak a ládapótlásért.
2016.07.17.: A Faluház felújítása miatt, a második pont helye és a jelszó is megváltozott.
2017.03.14.: A láda sorozatos eltűnés miatt új helyre költözött.
2021.03.26.: A láda sorozatos eltűnés miatt új helyre költözött.

Háttér

Kisvasút
A Hunyadi grófok építették az 1925-tól működő kisvasút ősét, a "Muki"-t; mely a fakitermelést szolgálva 1945-ig gőzmozdonnyal üzemelt. Az államosítás követően az erdészet használta lóvontatású vasútként. 1960-ra több mint 9 kilométer hosszan futottak már a szerelvények; dízelmozdonyokkal, menetrend szerint szállítva a környező puszták lakosságát is. A fakitermelés visszaesése, valamint Kak-puszta, Libickozma, Háromház, Kopár-puszta, Lencsen-puszta és Cserfekvés elnéptelenedése miatt a kisvasút jelentősége lecsökkent. Mára a személyszállítás csak turisztikai célokra korlátozódik. A kisvasút Mesztegnyő és Felsőkak között szállítja a kirándulókat, 45 perc alatt megtéve a 8820 méteres utat. A mesztegnyői MÁV vasútállomás és az erdészet fűrészüzeme mellől indulnak a szerelvények. A vonat pár kilométer megtétele után a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetbe ér. Elzakatol a Busvári-halastó mellett, majd elhagyva Szúnyogvárat és Répcehomokot átszeli a Hajmáslapi-halastavat; Nagyhomok, majd Mélyégert követően befut Felsőkak végállomásra, ahol pihenő és piknikező hely várja az utazókat.
A kisvasútról itt tudsz meg többet.

Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet
A körzet sajátossága a nagyrészt erdő borította, vízfolyások szabdalta, halastavakkal tarkította, rétekkel és homokpusztákkal tagolt táj. A terület 16 halastavát a XX. század elején építették ki, miután lecsapolták a berkek és posványok zömét. A környék szubmediterrán klímájával számtalan élőlénynek kínál szállás-, illetve pihenőhelyet. Zöld folyosó ez a Kis-Balaton és a Dráva-mente vizes élőhelyei között.
Megtalálható itt a rucaöröm, a sárgaliliom, a szibériai nőszirom, a mocsári kosbor, a kakasmandikó, a ciklámen, a tavaszi tőzike, a csodabogyó, a hunyor, a keltike,... még a nevük is szép ezeknek a növényeknek. A gerinctelen állatok közül említést érdemel egy innen leírt hártyásszárnyú faj és a sisakos sáska (Acrida hungarica). A kétéltűek és hüllők képviselői a zöld és barna varangy, a barna ásóbéka, a vöröshasú unka, a tarajos és pettyes gőte, a mocsári teknős, a törékeny gyík, az erdei sikló, a vízi- és kockás sikló, valamint a keresztes vipera. A madárvilág is változatos: kárókatona, bakcsó, gólya, böjti, kanalas, barát- és kontyos réce, ezüst- és dankasirály, egerészölyv, kis kócsag, holló, dolmányos varjú, vízityúk, vörös gém, fekete, nagy és kis harkály, macskabagoly, erdei és réti fülesbagoly. Az itt fellelhető réti sas és a fekete gólya fészkelőhelyeit szigorúan védik. Védett kisemlősök a törpe, az erdei, a vízi, a mezei és a keleti cickány, valamint a kései denevér. Él itt továbbá sün, vidra, menyét és nyest is. A nagyvadak közül a gímszarvas, az őz és a vaddisznó fordul gyakorta elő.

Mesztegnyő
Somogy északnyugati szegletében fekvő község története, mint Magyarország történelme. Már a honfoglalás korában is lakott, de első ismert birtokosa Mesztegnyei Szerecsen Mihály volt; aki azonban 1408-ban felségárulás miatt vesztette el a falut és földjeit. Az ezt követő számos tulajdonosváltás ellenére a település fejlődése töretlen volt. A XV. század végére már vásártartási joggal rendelkezett és mezővárosi címet kapott. Ezt szakította meg a török hódoltság időszaka; amikor ugyan a legendák szerint a helyi kanászok furkósbottal kergették el a törököket, de a falu valójában szinte teljesen lepusztult, s a lakosság nagy része elvándorolt, sokan pedig a környékbeli mocsarakba, erdőkbe menekültek. A XVIII. században - mikor a környék a Hunyadiak kezébe került - kapott új lendületet a fejlődés. Templom, kolostor gépesített gazdaság, gazdasági kisvasút és téglaégető építése jelzi ezt az időszakot. A zsellérek helyzete az évtizedek alatt azonban nem sokat javult, s ez aztán az 1840-es véres parasztlázadáshoz vezetett. A forradalom és szabadságharcot követő nagy gazdasági válságot szőlővész és kolerajárvány tetőzte. Sokan emigráltak innen is. A XX. század azonban nemcsak sorscsapásokat, hanem fejlődést is hozott a tájra. A lakosság lélekszáma csaknem elérte a kétezret.
A régi, két harangot tartó haranglábat megviselte az idő, és mivel a kisebbik harang már egy ideje a falu temetőjében teljesít szolgálatot, új haranglábat építettek.

Templom a Sári-csatorna által duzzasztott egyik halastó szomszédságában áll, a Nepomuki Szent János tiszteletére szentelt templom. Barokk stílusban épült 1757-ben, s a mellékoltárok freskóit Dorfmeister István alkotta 1772-ben. Mellette a hajdani rendház, ma iskola; amelyben a ferences rend szerzeteseit követően a Szent Vince-rend apácái tanítottak és gazdálkodtak. Kertjében a 1840-es helyi zendülés emlékére állított kereszt áll. Ezen a helyről vigyázza a község három védőszentje - Donát, Flórián és Vendel - a szőlőhegyet, a falut és a háziállatokat.

Faluház a templommal szemben található a 18. század végén emelt egykori iskola, a mai Faluház, melyben helytörténeti és néprajzi gyűjtemény található. Minden év nyarán hagyományőrző tábort szerveznek itt gyermekeknek, ahol alkalmuk nyílik megismerni a hímzés, népviseleti babakészítés, fafaragás és az agyagmunka rejtelmeit.

Kisvasút nap, amit április végén - május elején rendeznek meg, s ekkor Felsőkakon, a MEV végállomásán tartanak majálist.

Gólyafesztivál egy évente megrendezendő esemény a gólyák tiszteletére, melyek nagy becsben vannak a településen. Ahol országosan egy főre vetítve a legtöbb gólya található. Nem csoda, hiszen a csaknem kéttucat tó és lápos környezete bőséges és finom falatokkal szolgál számukra.

Rétesfesztivál, mely a Nagyszakácsiban évente megrendezésre kerülő a szakácsverseny mellett Somogy másik érdekes gasztronómiai eseménye. A Fő utcát erre a napra a szakácsok veszik birtokukba, hogy több tízezer rétest készítsenek el a lehető legváltozatosabb receptek szerint. Van itt a szokásos tökös-mákos, túrós és káposztás rétes mellett babos, szilvás-káposztás, bolognai, gyümölcsös és még számtalan más különlegesség is.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (189 db): környezet: 4.63 rejtés: 4.42 web: 4.67 átlag: 4.57

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
-
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

antonia03 2022.11.11 15:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Béla 53 2022.11.11 08:54 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.10.4 teszt]

toroki 2022.09.24 13:29 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.58
Köszönöm

Green Eye 2022.09.24 10:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, RPDDK járása közben, köszönöm a rejtést!

pierreott 2022.09.04 12:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Katsumoto 2022.09.04 11:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Rozlin 2022.08.15 09:25 - Megtaláltam
Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrázáskor megkeresett multi. Rettentően sajnálom, hogy nem működik a kisvasút. Szomorú látni, hogy az enyészeté lesz az egész. Nagyon szép helyeken visz az útvonala, hangulatos, tényleg erdei vasút, nem a betonút mellet vezet.

DSC06839DSC06843
DSC06845DSC06846
DSC06850DSC06853
DSC06857 
5N 2022.08.15 09:25 - Megtaláltam
Sajnos a pusztulás jelei kezdenek egyre jobban mutatkozni.A 3.pont a mumus,nekünk is az volt,pedig nem kellett volna annak lennie.A logok alapján próbáltuk kitalálni,hogy hogyan lenne jó és melyik oldalon is.Tettünk egy kerülőt,hogy keveset kelljen menni a csalánosba,amikor tudatosult,hogy nagyon a másik oldalon vannak a többtörzsű fák,így a patakon való átkelést nem a legbiztonságosabban,de megoldottuk.Az elmés rejtés is meglett,miután végre azt kerestem amit kell.
Spoiler:Az utolsó logok között egyik sem említi,hogy akkor hol is menjünk be,így én megteszem,ha valaki nem akar élni ezzel ne olvassa innen.Szóval,ha Mesztegnyő felől jövünk,akkor át kell kelni a hídon és ott van egy ösvény is a kivágott vaskos fánál,végül is a tó és a patak között kell bemenni.

DSC06840DSC06843
DSC06847DSC06850
DSC06851DSC06854
DSC06856DSC06857
Vincenzo65 2022.08.10 18:19 - Megtaláltam
Megtaláltam.

Artemix 2022.08.08 11:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]
Harmadik pont gst76 segítségével.

tfmb 2022.08.07 13:22 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.06
Köszi a rejtést!

gst76 2022.07.29 11:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.11
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]
Kerékpáros ládatúra (79,1 km) első állomása volt ez a multi. Már régóta szemeztem vele.
Az első két ponttal semmi baj nem volt, könnyen megtalálható. A problémát a harmadik okozta. A tóig a kis hídon át könnyen eljutottam. Onnan még bő 50 métert kellett volna beljebb mennem. De merre? a kis patak melyik oldalán induljak? Sehol egy kitaposott ösvény, csak óriási csalán...
Egyik oldalt találtam egy ösvénynek látszó valamit, azon át próbálkoztam. Pechemre, mert egy óvatlan pillanat, és majdnem térdig süllyedtem a fekete iszapba... Sikerült kijutnom belőle, majd a tó vizében sikerült nagyjából lemosni a cipőt...
A harmadik részletben Kópé1993 volt a segítségemre, köszönet érte.
Mivel az idő meleg volt, gyorsan megszáradt a cipő, így folytathattam utam a többi láda felkutatása céljából.

20220729_11275220220729_111145
A2M 2022.07.12 18:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

pwz 2022.07.07 09:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Kár, hogy nem műxik a kisvonat. Túl nagy a csend körülötte... [Geoládák v3.12.10]

joco64 2022.04.08 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.89
Köszönöm.

vepor 2022.03.13 10:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

erdei csiperke 2022.03.13 10:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

szirtes 2022.03.13 10:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

csbagi 2022.03.12 12:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Cseber 2022.03.12 12:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

LionDaddy 2022.02.03 09:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.48
Idei első geotúránkat kectammal, Kópé1993-mal és pliptaival a somogyi- és zalai dombok közé terveztük. A kiinduló ötletet az éppen Gyékényes mellett lévő GCHUN láda adta, amit pliptai kivételével eddig még egyikünk sem talált meg.
16/2. találat.
A kellemes napsütésben szép sorrendben kerestük meg a pontokat. Műszaki érdeklődésű emberként nekem, mint látnivaló az első tetszett a legjobban, viszont annak a pontnak a rejtésében bőven lenne fejlesztési potenciál.

Köszi a rejtést!

kópé1993 2022.02.03 09:20 - Megtaláltam
Somogy-Zalai geotúra Kectammal Pliptaival és Liondaddy-val! Köszi a rejtést!

kectam 2022.02.03 09:10 - Megtaláltam
Somogy-megyei csavargás kópé1993, LionDaddy és pliptai társaságában. A szokásos remek hangulathoz a mai napra csatlakozott hozzánk az időjárás is: csodás napsütésben volt részünk egész nap. Még álmában is jól néz ki a kisvasút, méltóságteljes csend fogadott minket a multi minden pontján. Köszönöm, hogy elhoztál ide.

DSC_3914DSC_3915
DSC_3916DSC_3917
DSC_3919DSC_3920
DSC_3924DSC_3926
hitamas 2021.11.17 10:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.50
A somogyi kisvasutas ládákat kerestem ma. A mesztegnyői vonalon éppen üzemszünet van, de attól még a láda kereshető ... Az első ponton a betűk száma vitatható, de a páratlan szám ugye nem osztható (egyszerűen) kettővel. Most ősz végén a harmadik pont viszonylag egyszerűen megközelíthető, kivéve, ha a csatorna rossz oldalán próbálkozol. A hídról próbáltam megtippelni, melyik oldalon vannak a többtörzsű fák ... sikerrel :)

urbanj 2021.10.30 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.42
Nekem nem volt gondom a pontokkal, persze valószìnűleg nyáron nem mentem volna be a 3. ponthoz. Köszönjük a rejtést.

20211030_11573620211030_115133
20211030_115603 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (322 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]