geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1671. Barcsi Hajókikötő (GChajo)

Barcs címere

Barcs címere

Információs tábla

Információs tábla

Barcsról légifelvétel

Barcsról légifelvétel

Határátkelő

Határátkelő

Barcsi Rekreációs Termálközpont

Barcsi Rekreációs Termálközpont

Városközpont

Városközpont

A pontonra vezető híd

A pontonra vezető híd
Szélesség N 45° 57,066'
Hosszúság E 17° 26,784'
Magasság: 103 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.05.07 00:00
Megjelenés időpontja: 2007.05.10 16:40
Utolsó lényeges változás: 2021.01.04 11:29
Utolsó változás: 2021.01.04 11:39
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: smschamp, Pomisa
Ládagazda: Pomisa
Nehézség / Terep: 3.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 50 m
Megtalálások száma: 418 + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


A COVID-19 koronavírus miatt kialakult járványügyi helyzet miatt, bizonyító erejű képpel megtámogatott, jelszó nélküli logot is elfogadok megtalálásként. A lényeg, hogy nem kell a ládához hozzányúlnod a jelszóért, elég csak egy fotót készíteni a rejtekről, illetve a környezetéről.


WAP

A kis ládát a vízzel szemben állva a jobb oldali pontonra vezető híd alatt találjátok 2,10 m magasan. Ha nem éritek el vagy magas a vízállás, akkor használjátok a pótjelszót!
 N 45° 57,071' E 17° 26,787' 104 m [GChajo+Pótjelszó]
Tollat hozzatok magatokkal mert az nem fért a ládába!


A ládába TravelBug nem helyezhető.


A láda

A kis ládát a vízzel szemben állva a jobb oldali pontonra vezető híd alatt találjátok 2,10 m magasan. Ha nem éritek el, akkor használjátok a pótjelszót, ami a kék tábla hátulján található!
A ládába csak logbook fért.
Az értékelésnél vegyétek figyelembe, hogy ez már a sokadik láda (az előzőket ellopták:( és nem akartuk, hogy ez is eltűnjön ezért raktuk ide.
Ha valakit érdekel az aktuális vízállás akkor itt tudjátok megnézni: Dráva vízállása

Ismertető a Dráváról, mint Magyarország legsebesebb folyójáról

A Dráva, a Duna egyik legjelentékenyebb jobboldali mellékfolyója, Tirolban a Rohrwald hegy alatt 1670 m magasságban ered s K-i irányban a Keleti-Alpok egyik jelentékeny hsszvölgyét öntözi. A Duna-Dráva Nemzeti Park hosszú, szalagszerűen elnyúló területeinek értékeit meghatározza az élő és holt víz: az árvízi területek gazdag növény- és állatvilága, különösen a madárfajok gazdagsága jellemzi.

A Dráva magyarországi alsó, alacsony partú szakaszát terjedelmes mocsarak szegélyezik, melyeknek kiszárítása folyamatban van. A Kalogyvár és Palocsa mocsarak még a század elején 10 636 ha. területet foglaltak el, azóta nagy részüket kiszárították. E mocsarak lecsapolását már Probus császár kísérelte meg, 1754-79 közt Mária Terézia is tervezgette, de eredmény nélkül. Adamovics Kapisztrán, Verőce alispánja e területből lecsapolás által 1853-ig 3594 ha.-t tett termővé s ma e vidék nagy része már száraz. A kanizsai mocsarat Batthány Lajos száríttatta ki Wieser magyar mérnök által. 1883 óta a hajózás szempontjából 1 057 000 frtra előirányzott mederrendezési munkálatok folynak Barcstól, a Dráva torkolatáig, mely munkálatok azonban még kiegészítést igényelnek. A védőtöltések hossza most 237,8 km., a Drávának Zákonyon aluli része (228 km.) az eszéki folyammérnökség felügyelete alatt áll. A Drávában az aranymosást őrzik.

A folyókhoz kötődő, különösen értékes élőhelyek védetté nyilvánításának folyamata 1962-ben kezdődött. Célként a folyók, mellékágrendszerük, valamint az érintett területek természeti értékeinek, a felszíni és felszín alatti vízkészleteknek, továbbá az érintett területek erdeinek, termőtalajának és más, megújuló természeti erőforrásainak védelmét jelölték meg. Szabadon látogatható bemutatóhelyek, tanösvények: Barcsi borókás (megközelíthető a 6-os útról, az autóspihenő felől)

Barcs, a Dráva fővárosa

Barcs dinamikusan fejlődő kisváros a magyar-horvát határon, a barcsi kistérség természetes központja. Közúti határátkelőhelye az EU leendő kapuját jelenti Dél-Kelet Európa irányába. A város a Duna-Dráva Nemzeti Park területén fekszik.

A 60-as évek közepén történt ipartelepítés, a középfokú oktatás elindítása, a Dráva-híd újjáépítése és megnyitása, az infrastruktúra fejlesztése, az intézményi hálózat kiépítése eredményeként 1979-ben városi címet kapott.

A 90-es évtizedben a város gazdasága régen nem látott átalakuláson ment át, új városközpont és sétálóutca épült, lehetővé téve a kulturált bevásárlást, a kikapcsolódást. Korszerűsítésre került a határállomás, kereskedelmi létesítmények épültek és ipari park létesült. A határátkelő fejlesztési terveiben a már elkészült kamionparkoló mellett állat- és növényegészségügyi állomás, vámszabadterület, vámügynökség kialakítása szerepel.

1998. márciusában Barcs és térsége elnyerte a "Vállalkozási Övezet" státuszt, amely az ide érkező befektetők számára központi adókedvezményeket jelent, továbbá számtalan kedvező pályázati lehetőséget.

Az ipari fejlesztés mellett - visszanyúlva a századforduló eredményeihez - a város tovább szeretné fejleszteni a kereskedelmet. A korábbi években a kereskedelem fellendülése az élénk horvát bevásárlóturizmusnak volt köszönhető. Felmérések alapján Barcs város és környéke, az ide járó horvát turistákkal együtt egy kb. 100-130 ezer fős település vásárlóerejével rendelkezik. Erre alapozva épült meg Barcson a Pólus Bevásárlóközpont. A város központjában is további bevásárlóközpont épült.

A térség fejlődése szempontjából elengedhetetlenül fontos a turizmus fejlesztése. Barcs város és környéke elsősorban a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Dráva folyó adta lehetőségeket szeretné kihasználni. Stratégiai célként fogalmazható meg a természetvédelmi előírások betartásával megvalósuló turisztikai hasznosítás.

Történelmi hagyományait követve Barcs kereskedőváros, jelentős idegenforgalommal és regionálisan is jelentős iparral. A város azért tudott az utóbbi időben ilyen dinamikusan fejlődni, mert az itt élő emberek nyitottak és kezdeményezőek. Céltudatosan tervezik és építik a jövőjüket. Magyarország Európai Unióhoz történő csatlakozása során remélhetőleg a város fontossága még tovább fog nőni, hiszen Barcs lesz Délkelet-Európa egyik legfontosabb határállomása. A szöveg forrása és a légifelvételek Barcs város honlapjáról származnak melynek címe: www.barcs.hu

Cache

A cache a barcsi hajókikötő közelében lett elhelyezve. A hajókikötő a vasútállomás mögött helyezkedik el, a Dráva parton. Ha itt vagyunk érdemes kiülni a part mentén elhelyezett padokra, mert gyönyörű a kilátás. A sebesen haladó folyó túlpartján már Horvátország található, melyet a kikötőből keletre kb 1500 méterre egy híd köt össze Magyarországgal. A híd lába és az attól keletre (kb 300 méter) lévő szakasz a szabad strandi rész, mely nyáron a nagy melegben nagyszerű kikapcsolódási lehetőséget nyújt, emellett kenuzásra illetve sétahajózásra is van lehetőség. Bővebb információt kaphatunk a part mellett lévő információs táblán illetve lent a sétahajó melletti hajón, melynek egyik fele utazási irodának van kialakítva. A hajó másik fele egy büfének ami júniustól szeptemberig üzemel. Itt csilapíthatjuk szomjunkat. A másik közelben található hely ahol még szendvicset vagy egyéb gyorsételt is kaphatunk az a vasútállomás mellett közvetlenül elhelyezkedő sárga épület. Ennek neve, VAKVÁGÁNY söröző.

Megközelítés

Megközelíteni a hajókikötőt a 6-os főútról barcs központja felé lehet. Barcs főútján végig kell haladni egészen a vasútállomásig. Ott az út elkanyarodik jobbra, s azon haladunk tovább az első kereszteződésig ahol balra kell menni. N 45° 57,185' E 17° 26,555' 106 m [GChajo+fordulj balra a vasúti átjáró felé]
A vasúti átjáróra figyeljünk.
Itt tudunk parkolni:  N 45° 57,076' E 17° 26,821' 105 m [GChajo+parkoló] innen már nincs messze a láda.

Barcshoz közeli ládák

404. Drávapart (GCpart)
403. Barcsi Ősborókás (GCosbo)

Sikeres megtalálást kívánok:)

Ládatörténet

2012.03.11. Új rejtek
2012.09.23. A ládát újrarejtettük, új helyen van!
2018.07.14. A ládát újrarejtettük.
2021.01.02. A ládát újrarejtettük.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (217 db): környezet: 4.25 rejtés: 4.28 web: 4.45 átlag: 4.33

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Szőkekapitány 2022.01.13 11:23 - Megtaláltam
Köszönöm szépen a rejtést. A láda igen magasan van, valóban.

Turóczi Alexa 2021.11.21 15:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

anettx 2021.11.06 12:34 - Megtaláltam
TFTC!
Dráva mentén jártunk.
Barcsot idáig csak a céges gyárlátogatásokról ismertem, most ládaügyileg is sikerült megnézni.
logfüzet utolsó oldalára írtunk
[Geoládák v3.12.2]

ha2 2021.11.06 12:30 - Megtaláltam
Erősen kellett nyújtózkodni a ládáért. Segédeszköz nélkül, aki alacsony ne is kísérletezzen. Persze ott a pótjelszó.

IMG_20211106_123551IMG_20211106_123545
IMG_20211106_123124IMG_20211106_123100
Kitsike 2021.10.31 15:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

urbanj 2021.10.31 09:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.42
A hajóállomást most átépítik, kicsit előrébb kell megállni az autóval. Szépen csillogott az őszi napfény a Dráva vizén. Köszönjük a rejtést.

20211031_09215720211031_092247
Koszt Andi 2021.09.18 10:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

Mira 2021.09.18 09:47 - Megtaláltam
macikupac társaságában

macikupac 2021.09.18 09:47 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3.5 web: 2 átlag: 2.83 súly: 4.55
Szüreti nyulaglás 1.

Mielőtt 4 napra átköltöztünk Horvátországba, még megálltunk ideát egy ládáért, mintegy megszakítva a hosszú autóutat. Nekem olyan igazi világvége hangulatot árasztott a hely. A resti 40 évvel ezelőtti megkopott táblái, a felszedett vágányok helyén létesített kiskert, meg a sínek mentén még álló karos jelzők - mind egy eltűnőben lévő kor egyre halványabban észlelhető emlékei. A terep olyannyira nem 1,5, hogy remélem, a rejtő is nekiindul kerekesszékkel karbantartani a meredek, füves lejtőn. De feltétlen vigyen magával egy hokedlit is, hogy elérje a magasan lévő ládát. Mi Foresttel ugrottunk egy nagyot - kétszer is.

(Lazy wapon beküldve és később kibővítve)

ChefBogi 2021.09.18 09:47 - Megtaláltam
macikupac társaságában

Ancs 2021.09.18 09:47 - Megtaláltam
Szüreti nyúl 1/10.
Mivel előző este barcsi átkelésről döntöttünk, nem maradhatott ki ez a láda sem. Kellemes a Dráva-part ezen a részen.
Kávéztunk a kertészetben, majd irány a határ.
Köszi

IMG_20210918_094331IMG_20210918_094357
IMG_20210918_094414IMG_20210918_094429
IMG_20210918_094432IMG_20210918_094506
IMG_20210918_095029 
Kokó 2021.09.18 09:45 - Megtaláltam
Egy Covid miatt megcsúszott tervet sikerült most - többé, kevésbé - megvalósítani. Persze ez a doboz nem szerepelt az eredeti tervben, de egyáltalán nem bántam a változást a korábbi emlékeim miatt.
Az állomásnál parkoltunk, és onnan sétáltunk le a partra.

ÁtjáróKikötő
SzerelemlakatRégi, szép idők
Kofola BT 2021.09.18 09:45 - Megtaláltam
Remek társaságban jártunk erre.

Mimi92 2021.09.16 15:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.25
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Láda rendben, pótjelszót filcel pótoltam. [Geoládák v3.12.1]

Chiliszószok.hu Csapata 2021.09.11 14:59 - Megtaláltam
Ezt a ládát is megcsíptük! Köszi a rejtést.

Makkap 2021.08.28 11:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Kecsemese_42 2021.08.27 14:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

selza 2021.08.26 13:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Kántorék 2021.08.22 16:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Sajnos nagyon sokan voltak, így elsőkörben -mivel nem értem fel feltűnés nélkül a ládát-, a pótjelszót kerestük de a kék táblán sehol nem volt! Már így is mindenki minket nézett, hogy miért vizsgáljuk azt a szerencsétlen táblát már vagy 10 perce. :) Majd egy hirtelen akrobatikus feltűnéstelen mozdulattal levettem, majd hasonlóképpen visszaraktam a fő ládát. Hát nem vagyok benne biztos, hogy nem ezt a mutatványt tapsolták meg a "muglik" a hajón! [Geoládák v3.12.1]

Nemi91 2021.08.21 11:45 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

Tibi1983 2021.08.21 11:12 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.05
Köszönöm a munkádat és a lehetőséget!
Megtaláltam!
Örülök, hogy megmutattad. [Geoládák v3.11.3]

20210821_111325 
balazsveber@icloud.com 2021.08.20 11:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

E_mese93 2021.08.18 17:47 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.15
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést, frappáns volt.

medvecr250 2021.07.29 15:39 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.31
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

RezsoBacsi 2021.07.19 10:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Jól leszakadt az ég amikor mentünk. [Geoládák v3.11.0]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (425 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]