geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2078. Barcikai kilátások (GCBAKI)

1.pont

1.pont

2.pont

2.pont

bejárat a ládához

bejárat a ládához

kezdődik a kaptató

kezdődik a kaptató

útközben..

útközben..

Cserbabos

Cserbabos

a rejtekhely

a rejtekhely

Kiindulópont a szivárvány lábánál :)

Kiindulópont a szivárvány lábánál :)
Szélesség N 48° 13,891'
Hosszúság E 20° 37,386'
Magasság: 306 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.05.16 16:00
Megjelenés időpontja: 2008.05.18 20:30
Utolsó lényeges változás: 2011.04.21 18:54
Utolsó változás: 2012.11.22 05:39
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Anita és Gábor
Felhasználó: Ich..
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2000 m
Megtalálások száma: 154 + 1 sikertelen + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


WAP
A multi a Kazincbarcika mellett álló Vár-hegy tetőn és a Cserbabos réten található.
1.pont Láda (jelszó első fele):
Az erdős részen a turistaúttól kicsit lejjebb egy facsoport tövében levelekkel, ágakkal takarva. A doboz egy 20x15x10 cm méretű konyhai edény.
2.pont (jelszó második fele) A ládától pár száz méterre a piros kereszt túristaúton lévő csúcsjelzésen lévő számjegy.


A ládába TravelBug helyezhető.


Első ládánkkal nem a várost (az egy másik láda), hanem a városra és környékére nyíló kilátást szeretnénk bemutatni. A multi környékéről 3 irányba tekinthetünk a távolba. DNY felé a Tardona patak völgyét látjuk, a távolban a Bálvány csúccsal. DK irányába Alacska település látható és a környező dombság. Egy bizonyos pontról, nem messze a ládától, illetve a második pontról pedig Kazincbarcika panorámája tekinthető meg. Tiszta időben szabad szemmel is jól látható a légvonalban nagyjából 7 km-re lévő GCmote ládát rejtő facsoport is. A 2.pontnál szép időben közvetlenül a csúcskő elé ha beállunk és a város felé fordulunk láthatjuk a Tátrát, bal kéz felé a Bánkúti csúcsokat. Ha megfordulunk látjuk a Tokaji Kopasz hegyet, balra pedig a Zemplént.
Első pont a régi sípálya tetején található, tehát a megközelítés egy kis mászást igényel. A szintemelkedés a kiindulópont, és a láda helye között kb. 150m. Kerékpárral nem ajánlom a megközelítést, bár biztos vagyok benne, hogy az elszánt kerekezők feltolják a gépet Viszont ha kerékpárral vagyunk visszafelé kipróbálható a legutóbbi downhill versenyről megmaradt pálya. De csak óvatosan, mivel annak ellenére, hogy a szalagkorlátok sok helyen épen vannak a pálya már régóta nincs használatban. A pálya kezdőpontja:  N 48° 13,905' E 20° 37,286' 300 m [GCBAKI+downhill]

Megközelítés
Kiindulópont a Jubileumi Park melletti füves terület  N 48° 14,521' E 20° 37,497' 155 m [GCBAKI+parkoló]. Itt lehet parkolni, de érdemes megnézni a parkot, és a csónakázó tavat is a láda megkeresése előtt vagy után.
Busszal érkezőknek a végállomáson kell leszállni, és a Panoráma ABC mellől induló Piros sáv jelű úton elindulva a fentebb említett kiindulóponthoz lehet jutni.
Az erdő alatt futó földúton induljunk el, majd az elágazásnál válasszuk azt az utat amelyik az erdőbe visz, mert az szebb. Egyébként ugyanoda visz mindkét út. Párszáz méter után a meredeken induló ösvény elejére érkezünk. Egy leírás szerint ezen az ösvényen jól láthatók a mintegy 50 millió évvel ezelőtt visszahúzódó tenger üledékeinek nyomai, a hullámverési kavicsok. A szakavatott szemek biztos észre is veszik ezeket, az enyém nem ilyen . Végig a Piros sáv jelzésen haladva kb. 150m szintemelkedés után elérünk a Cserbabos rétre. Innen körültekintve látható a Bálvány csúcs, és a radarállomás is. Továbbhaladva az átjátszótorony felé Alacska település látható, ahová egyébként egy nem túl hosszú sétával át is lehet menni a földúton. Ahhoz, hogy a várost is láthassuk nagyjából kőhajításnyira kell megközelíteni a tornyot. A bal oldalt lévő sűrűben van egy magas kiszáradt fa, ettől a fától kicsit balra lehet bejutni az erdőbe, valószínűleg látszik egy kis ösvény is. Innen indult valamikor a sípálya is, tehát elég meredek a terep, de ahhoz hogy a kilátást megnézhessük elég pár métert lemenni az első vastag törzsű fáig. Esetleg a kicsivel lentebbi kis fáig óvatosan lemehetünk, de annál lejjebb már nem ajánlatos. Sajnos a sípályából mára semmi nem maradt, teljesen benőtte a gaz, pár éve pedig a felvonó is teljesen eltűnt. Kár érte.
1.pont:
 N 48° 13,891' E 20° 37,386' 306 m [GCBAKI-1]
A láda pár méterre a kilátóponttól jobbra helyezkedik el egy facsoport tövében avarral és ágakkal rejtve. A közelében csúszós lehet a talaj, tehát óvatosan közelítsük meg! A doboz egy 17 cm átmérőjű 10 cm magas kör alakú konyhai edény. Itt található a jelszó első fele.
2.pont
 N 48° 14,086' E 20° 37,911' 298 m [GCBAKI-2]
A jelszó második felének megszerzéséhez a Piros kereszt útvonalon kell továbbindulni az átjátszótorony felé. Nagyjából a toronytól már látni az úticélt, a szomszéd csúcsjelzést. Itt egykor egy nagy fakereszt állt, aminek a csavarjaiből lehetett meghatározni a jelszó második felét. Sajnos vandálok a keresztet felgyújtották, így ma már nem létezik. A jelszó második fele a csúcskő Alacska felé néző oldalára felírt számjegy.

A város
Kazincbarcika, mint a neve is mutatja, több település összeolvadásából jött létre. Sajókazincot 1240-ben említik először, a 19. századig agrárjellegű település volt, majd 1850-től, a szénbánya megnyitásától kezdve az iparra helyeződött a hangsúly. Barcika Alsó- és Felsőbarcika összeolvadásából jött létre, és bár itt is nyitottak bányát a 19. század végén, itt az ipari jelleg mindvégig másodlagos maradt a mezőgazdaság mellett. Az 1920-as évek elején azonban erőmű épült, mely egész Dél-Borsodot ellátta árammal, így Barcika is vonzani kezdte a munkaerőt. A II. világháború utáni iparosodás idején a két település egyre nagyobb jelentőségre tett szert és még inkább növekedésnek indult. 1947-ben hivatalosan is összevonták őket, egyelőre Sajókazinc néven, majd a kialakult nagyközség 1948-ban felvette a Kazincbarcika nevet. 1954-ben városi rangot kapott, ugyanebben az évben a bővülő település magába olvasztotta Berente községet. Ekkor már 11 000 embernél is több lakosa lett. Az 1960-as években Kazincbarcika tovább fejlődött, a Borsodi Vegyi Kombinát vonzotta a munkaerőt és aktívan részt vett a város fejlesztésében. Az 1970-es években a lakosság létszáma elérte a harmincezer főt. Az 1980-as években a bányászat és az ipar is válságba került, s a rendszerváltás éveiben ez csak fokozódott. A munkanélküliség Kazincbarcikán is jelentős méreteket öltött. A kilencvenes évek közepétől, úgy tűnik, a város a legnehezebb időket már maga mögött tudta és lassan újra fejlődésnek indulhatott. A Borsodi Vegyi Kombinát helyén a Borsodchem Rt. működik. 2000-ben Berente levált a városról és önálló községgé alakult.
Forrás: Internet

Sokat gondolkoztunk azon, hogy multi vagy hagyományos legyen a láda. Az első pont mellett szólt, hogy (szerintünk) nagyon szép az erdei út, ami hozzá vezet, és a Cserbabos rét is hangulatos, a második pontból viszont jobb a rálátás a városra, és a környékre, de ez a hely más irányból is megközelíthető. Végül úgy döntöttünk, mindkét pontot érdemes megmutatni, de ha a vélemények majd másképp szólnak talán változtatunk rajta.

A láda a Google Maps-en (thx Sylverrat)

Kapcsolódó linkek:
Szobrok városa blog
Kazincbarcikai Természetbarát Egyesület
Kazincbarcika honlapja
Kazincbarcikai Kistérség honlapja

2009.04.02. Sajnos szomorúan tapasztaltuk, hogy a 2.ponton álló fakeresztet valakik kiszedték és elégették. Maradványait a hamu között megtaláltuk. A jelszó második felét felírtuk a csúcskőre, és a leírást is ennek megfelelően átírtuk.

2009.05.08. Mai nap a saját szememmel győződtem meg róla, hogy egy jó terepjáróval és megfelelő elszántsággal akár drive-in találat is lehet a láda. :)
Állapot: kereshető

KRW értékelés (103 db): környezet: 4.52 rejtés: 4.26 web: 4.43 átlag: 4.40

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 - ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


tothadam86 2020.09.01 15:44 - Megtaláltam
Megtaláltam-8)- [Geoládák v3.6.0]

ládavadász Pisti 2020.08.22 14:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk Eszluzsuval, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

eszluzsu 2020.08.22 14:15 - Megtaláltam
Ládavadász Pistivel közös találat. Köszönjük. [Geoládák v3.5.3]

kilali 2020.08.21 14:18 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.12]

erdei.laszlo 2020.07.28 13:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

viad 2020.07.25 07:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v3.5.0]

Csenge&Tomika 2020.05.09 17:24 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a játékot! [Geoládák v3.4.1]

Judit és Béla 2020.05.02 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.39
Megtaláltuk.

mura 2019.10.19 14:51 - Megtaláltam
Szép kilátások, köszönet a rejtésért!

Discover 2019.09.15 13:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.33
Köszönöm a rejtést!
[iGC] [wapon beküldött szöveg]

_DSC9617_DSC9619
_DSC9620_DSC9622
_DSC9623_DSC9624
_DSC9625_DSC9628
_DSC9629_DSC9630
fulpes 2019.06.02 10:36 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.67 súly: 1.30
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]
A ládától 5 méterre veszélyes félig kidőlt fa van. Kerüljétek el.

20190602_095655 
Caldera 2018.11.15 10:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

bigmick 2018.08.25 10:53 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget.
BigMick, Iza [g:hu 1.6.0f]
Az éjszakai eső után elég sáros volt az út.

GCBAKI_20180825103421.jpgGCBAKI_20180825105045.jpg
kupec 2018.05.27 11:13 - Megtaláltam
Úgy tűnik nincs nagy forgalom ennél a ládánál. Az 1. pont felé haladva néhányszor kiköptem a tüdőmet. A 2. ponttól visszaereszkedtem a távvezeték alá és toronyiránt lementem a kocsihoz. Érdekes volt...

gyetger 2018.01.14 17:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszi! :)
Már csak érjem el a vonatot :D
Érdekes, hogy az utolsó megtalálás fél éve volt, pedig a ládához viszonylag friss lábnyomok vezettek a hóban. :D

bencicuska & cukorboc 2017.06.15 13:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 3.5 átlag: 4.50 súly: 1.00
Első megtalálásunk! Köszönjük a rejtést!

P1030704 
Csizmások 2017.05.28 14:21 - Megtaláltam
A hegyi kerékpárosok extrém útján felfelé! Nem semmi! Köszi!

SS850218 
Norbee97 2017.05.26 15:34 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.80
Ezt is megtaláltam! Köszönöm a rejtést. Nem volt hiába eljönni ide. :)
Részletek és képek hamarosan.
Ha már idáig eljöttem, ezt a ládát se hagyhattam itt. Jó kis meredek út volt felfelé, hiányzott már. :) Egy kellemes séta után el is jutottam a toronyhoz, fotókat csináltam, majd mentem a láda felé. Valóban teljesen el volt ázva, így egy kisebb, de száraz egyesületi ládára cseréltem le. Amik szárítható ajándékok voltak, azokat megtöröltem, és az új ládába raktam, minden mást elhoztam. A második pont valószínűleg nem volt messze, de úgy voltam vele, hogy egy egyjegyű számot 10% esélyem van eltalálni, így betippeltem, és elsőre sikerült. :) Ezt a pontot jó lenne valami másra cserélni, mert bár én így csináltam, de sajnos nem túl etikus, bevallom... [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]
633.

IMG_20170526_151140IMG_20170526_151144
IMG_20170526_151444IMG_20170526_151520
IMG_20170526_151614IMG_20170526_152754
azimee 2017.04.21 12:58 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszi a lehetőséget!

vajasfok 2017.01.03 08:37 - Megtaláltam
Megvan, köszi!

kibmc 2016.05.22 10:59 - Nem találtam meg
Megtaláltuk! Köszönjük!!!
jol elazott amennyire tudtuk szaritgattuk picit. Kalandos volt, jó a rejtés!!! [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg] - kibmc és teknős

[Elutasította: geocaching.hu, 2016.06.27 19:33]

eddy66 2016.04.09 17:00 - Megtaláltam
Sajnos a ládát beázott állapotban találtam meg. Takarás nem volt rajta. Vizet kiöntöttem belőle, de a füzet is alaposan elázott.

DSCF4827DSCF4833
darkwolf 2016.02.28 15:30 - Megtaláltam
Köszönöm!

Murus 2015.08.01 12:56 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.08
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]
2 Barcika környéki ládát akartunk ma megkeresni. Ez az első nekem annyira nem tetszett, leginkább a gazos ösvényekkel volt bajom. Maga a rejtés szerintem jó, bár nekem elég lett volna 1 pont is. Innen indultunk tovább a Ludna-tóhoz. Murus és Cica

 
mate.bence 2015.07.02 10:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.70
Kazincbarcikáról indultunk Tardona felé. Nagyon szép volt a túra, köszönjük a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (163 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.