geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2607. Műemléktemplom Szentsimonban (GCSITE)

A templom a fák ölelésében

A templom a fák ölelésében

A torony csúcsa

A torony csúcsa

A templomban

A templomban

Freskótöredékek

Freskótöredékek

A hősök emlékére

A hősök emlékére

A környék dombjai

A környék dombjai
Szélesség N 48° 13,763'
Hosszúság E 20° 13,857'
Magasság: 230 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.09.23 18:00
Megjelenés időpontja: 2009.09.23 23:00
Utolsó lényeges változás: 2019.01.28 22:00
Utolsó változás: 2019.01.28 22:03
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Eszter, Viki, Zorka és Zoli
Ládagazda: Adoptálható ládák
Nehézség / Terep: 1.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 350 m
Megtalálások száma: 177 + 1 sikertelen + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


A hagyományos, kb. fél literes geoláda a templomtól pár perces sétával érhető el.
A templomba bejutást a 30-441 5571 telefonszámon kell egyeztetni, vagy a szomszédos Postán nyitvatartási időben lehet érdeklődni.

A ládába TravelBug nem helyezhető.

Ez egy örökbefogadható geoláda. Ha szívesen lennél a gazdája, kérlek, keress meg!
Ha egy árva ládát szívesen gyógyítanál, ha van rá módod, előtte vedd fel a kapcsolatot a LádaDokikkal.
Ha csak a helyszínen derül ki, hogy a gazdátlan láda gyógyításra szorul, segíts rajta bátran! Változtass azon, amin szükséges! Ha akarsz, találj ki új jelszót, keress a közelben egy jobb rejteket!
A megváltozott adatokat juttasd el minél hamarabb az Adoptálható ládák felhasználónak!
Köszönjük a közösség nevében! :)


Szentsimon A Hangony patak völgyének középső részén fekvő község első említését 1214-ben találjuk meg, akkor még Hangony-puszta néven. A területet 1247-ben kezdik el templomának védőszentjéről nevezni. A települést bár eredetileg a Hangonyi nemzetség foglalásbirtokaihoz tartozott, a rimaszécsi Balog család királyi adományként kapta. A völgyben a könyves Kálmán idejében kialakított Gömör vármegye déli határvonala a Hangony patak lett. A bal parton lévő Hangony, Szentsimon, Uraj, Susa Gömörhöz került, a jobb parton lévő Domaháza, Sikátor, Bolyok Borsod vármegye területe maradt.

A SZENTSIMONI KATOLIKUS MŰEMLÉK TEMPLOM

 N 48° 13,958' E 20° 13,587' 227 m [GCSITE+templom]
Az első templom torony nélkül, egyenesen záródó oltárral épült, jórészt homokkőből. Falait támpillérek erősítették. Ajtaja délre nyílt, ablakai csak magasan, lőrésszerűen lettek kiképezve. A későbbi bővítések során nyerte el mai téglalap alakját. A további bővítések eredménye a nyolcszögű huszártorony, és a téglából épített szentély Utoljára épült hozzá a sekrestye és az oldalsó bejárat előtere, az ún. "szegények egyháza". A tornyán lévő jelzésekhez hasonlót Petőfi 1846-ban Sajógömörben látott, a toronydísz is jelzi, hogy történelme során sok urat szolgáló épületről van szó.
A pápai tizedjegyzék 1332-es feljegyzései szerint a faluban már plébánia is volt, ami az esztergomi egyházmegyéhez, majd 1776 után a rozsnyói püspökséghez tartozott.
1920-ig a rimaszécsi esperesi kerület legnagyobb egyházközsége, hozzá tartozott Alsó és Felsőhangony, Uraj, Susa, Jéne, és Kisfaludpuszta is. A plébánia épülete 1776-ban épült. Tartalmazza a hangonyi határban a török által elpusztított pálos kolostor köveit is. Plébánosai nagy műveltségű, elismert emberek, többen a rozsnyói papnevelde tanárai voltak. Anyakönyveit 1715-től vezetik.
1948-1960 között a templomot Csomor Ernő plébános restauráltatta, ekkor kerültek napvilágra a XIII. századból, valamint a feliratok tanúsága szerint 1423-ból származó freskótöredékek az északi falon és a diadalíven. Ezeken megtaláljuk Szent Györgyöt, a királyok imádását fogadó Madonnát és a megfeszített Krisztus siratását. A külső falak a pillérek közt is festve voltak! A diadalívről leválasztva, gipszágyba helyezve és bekeretezve megtalálható egy 1330 körül készült részlet is, valószínű Keresztelő Szent János képével.
A templom másik országosan ismert nevezetessége az 1650-ből származó késő reneszánsz és gótikus elemeket is hordozó 24 nagy méretű fakazettából álló mennyezeti borítás. Ez azért is ritkaság, mert ez inkább a református templomokra jellemző építészeti elem.
A templom többi berendezése is műemlék. Szószéke és oltára 1687-ban készült, orgonája 270 éves, karzatalji festése 1737-ből való, Mária oltára 1850-ben készült. Megtalálhatók Heintz Henrik, Prokopp Péter, Molnár C. Pál, Jeges Ernő és Sugár Gyula alkotásai is.
A település a története során mindig erősen vallásos volt, erre utal a területén előforduló nagy számú kereszt és három kápolna (1828-ból,1899-ből és 1918-ból). A ma fellelhető tíz kő és vaskereszt közül a legrégebbi 1905-ös építésű a falu közepén áll. A templomkertben található emlékmű a két világháború Szentsimoni áldozatainak állít emléket.

SZENTSIMON KÖZELMÚLTJA

A falu története során a Hangonyiak, majd a Balog nemzetséghez tartozó Széchyek tulajdona volt, de később Wesselényi Ferenc(Széchy Mária férje) , majd Csáky Imre bíboros is magáénak tudhatta e földeket. 1900-ra a Csákyak eladósodtak és eladták a területet Miklovics rimaszombati ügyvédnek, aki tovább akarta adni a falu lakóinak. Ez akkor nem sikerült, Grosz János lett az új birtokos.
Trianonban Csehszlovákia határát a község északi határvonalán húzták meg. Addig a rimaszécsi-feledi járáshoz tartozott, vásározóhelye is Rimaszécs volt. Ezt a kapcsolatot a határ megszüntette. A határon átmenekültekkel megnőtt földnélküli lakossági rétegéből egyre többen vállaltak az ózdi gyárban munkát. A falun át Ózdról Hangonyra átvezető utat 1911-ben építették ki makadám úttá. Bár a Felvidék visszacsatolásával 1938-tól 7 éven át megszűnt a közeli országhatár, Szentsimon továbbra is Borsod megye vonzásában maradt, előbb a putnoki, majd az ózdi járáshoz sorolták. Lakói közül egyre többen vállaltak munkát a vasgyárban, de a környékbeli településekkel ellentétben nem költöztek a városba. A település 1979-től egyesült Ózd várossal, amellyel összeépült. Közigazgatásában ma is hozzá tartozik.

A templom mellett az egykori iskola épületében  N 48° 13,972' E 20° 13,565' 226 m [GCSITE+múzeum] helytörténeti gyűjteményt találhatunk. Szentsimonban az 1980-as évek második felétől rendeztek kiállításokat. Először kézimunkákból, hímzésekből szőttesekből, főleg a "stafírungok" legféltettebb darabjai kerültek kiállításra. 1995-től Szentsimonban évente megemlékezést tartanak a Don kanyari áttörés évfordulóján. 1996-ban először háborús emlékek kiállítása kapcsolódott ehhez a megemlékezéshez. 2005-től állandó kiállítás nyílt az összegyűjtött emlékanyag felhasználásával. A tárolókban többségében az eredeti fotók és dokumentumok vannak, a falon ezek kinagyított másolatai, néhány segédanyaggal kiegészítve. Az asztalokon elhelyezett könyvek csak a keresztmetszetét adják a témának, de van köztük néhány különlegesség. Az akkori ember lelkületének könnyebb megértését segítik a két világháború közti időszakból származó dalok, hangfelvételek. A kiállítás rendszeres látogatói Ózd város középiskoláinak történelem fakultációs osztályai és néhány általános iskolai felső tagozatos osztály, akik rendhagyó történelemórán ismerkednek meg a két világháborúval egy kis falu lakosainak szemszögéből. A helytörténeti gyűjteményről, és mindarról ami a faluhoz kapcsolódik Szentsimon honlapjáról tájékozódhatunk.

A HŐSI EMLÉKMŰ

Neveit olvasva jól érzékelhető a települést alkotó nagycsaládok az ún. "HADAK" névsora. Érdekessége, hogy a második világháborút megelőzően az 1938. október 4.-én lezajlott, parancs nélküli rimavölgyi bevonulásnak is emléket állít. Tartalmazza a faluból elhurcolt zsidó vallású lakosok nevét is.

Szentsimon Ózdról a kb. óránként induló 20 jelzésű helyi járattal közelíthető meg.
A településről és a templomról 2001-ben kiadott színes tájékoztató kiadvány a templomban és a mellette lévő Postán is kapható.
Misét szerdán és pénteken 7.30-kor, vasárnap 11.00-kor tartanak.A templom többnyire zárva van, de bármikor látogatható előzetes egyeztetés után. Ez a 30-441 5571 telefonon, illetve ezen az e-mailen megtehető, vagy nyitvatartási időben a szomszédos Postán is segítenek a bejutásban

A segítségért köszönet Kovács Bélának!

Ládatörténet:
2018. szept. 11. A láda több mint 6 hónapja beteg volt, a ládagazda már nem aktív (vagy nem látszik javítási szándék), a ládaoldal nincs aktualizálva, ezért a Ládadoki javaslatára adoptálhatóvá teszem. [Admin(Fazék)]
2019. január 27. Az elveszett ládát Attibati újrarejtette. Köszönjük. [Admin(Fazék)]
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (88 db): környezet: 4.25 rejtés: 3.68 web: 4.31 átlag: 4.08

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


kissss 2021.08.08 09:34 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.75
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

eltájoló 2021.07.02 07:24 - Megtaláltam
A környék és a templom is szép. Nekem tetszett.
A láda könnyen megközelíthető, és jó egészségnek örvend. Köszönöm a rejtést.

Judit és Béla 2021.06.16 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.43
Megtaláltuk.

K.L. 2021.05.22 19:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

skiccpausz 2021.05.11 11:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

batkicsalad 2021.04.05 19:00 - Megtaláltam KRW környezet: 2.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 3.83 súly: 1.00
A koordináta nem pontos. Sándor útmutatása után még bolyongtunk kicsit a környéken de Kopacs nagyon kedvesen adott pár támpontot ami alapján végül megtaláltuk a naplemente alatt. :) első ládánk volt, emlékezetes marad. :)
Indul a következő kaland :)

Kopacs86 2021.04.04 17:59 - Megtaláltam KRW környezet: 2 rejtés: 2 web: 3 átlag: 2.33 súly: 1.48
Szentsimon
Meglett...
Nem pontos a GPS jel, a környezet mocsaras, sáros, lehangoló. Amúgy meglett, elég leharcolt kis doboz.

Antalok 2021.03.21 12:02 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 1.00
A táj gyönyörű, de több helyen sárba süllyedős. Két irányból is megközelíthető. Köszönjük!

csaknora 2021.03.21 12:01 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 1.48
Megtaláltuk, de óriási a sár és órákat kerestük mire meglett. Köszönet az előttünk megtaláló Sándornak a segítséget! Gumicsizma nélkül nem ajánlott elindulni.

szeles 2021.03.19 11:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

utigabi60 2020.11.21 08:53 - Megtaláltam
Az előttem megtalálókhoz képest nekem szerencsém volt, mert reggelre fagyott. Így a sárdagasztás helyett "csak" vizes lett a cipőm. Én sem értem, hogy miért kell ilyen helyre elvinni a ládát, amely igazából messze van a bemutatni kívánt objektumtól. Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

pliptai 2020.10.23 13:25 - Megtaláltam
Remek volt a tehénszaros és hugyos sárban bokáig gázolni! Nem igazán értem, miért kell a ládát a látnivalótól a világ végére rakni! Azért köszönet a rejtésért!

kópé1993 2020.10.23 13:25 - Megtaláltam
A láda messze került a bemutatni kívánt helytől.. Ráadásul a sok csapadék miatt a földeken áll a víz, a láda felé lévő földúton bokáig gázoltunk a sárban vízben. nem élveztük ezt a részét.. A templom szép, be is tudtunk menni, épp nagytakarítás volt. Köszi a rejtést!

IMG_20201023_131255IMG_20201023_131321
IMG_20201023_131356IMG_20201023_131440
IMG_20201023_131525IMG_20201023_131537
IMG_20201023_131547IMG_20201023_131556
IMG_20201023_132920IMG_20201023_133305
IMG_20201023_133655 
Lustadick123 2020.08.30 11:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

targonczas 2020.08.23 07:15 - Megtaláltam
Az út melletti fánál keressétek.
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.12]

nmárti 2020.07.31 10:09 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 2.5 web: 3 átlag: 3.17 súly: 4.55
Köszi a rejtést, részletek később. Majd egy évvel később visszatértünk, nyaralásból hazafelé. Csak fotó készült, a láda már tavaly meglett.

 
Iván19 2020.07.22 12:56 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.00 súly: 3.51
Nagy szerencsénk volt, mert épp takarították a templomot, így belülről is meg tudtuk nézni. A ládát sajnos nem leltük meg, nem mertünk a nádason átvágni. A képek alapján, ha lehetséges, kérem a találat elfogadását.

[Jóváhagyta: Adoptálható ládák, 2020.07.31 12:33]

P7226269P7226270
P7226274P7226276
P7226284P7226288
P7226275P7226289
P7226293 
nfmate 2020.07.08 15:11 - Megtaláltam
ózdi látogatás során vegre megvan. Eddigi alkalmakkor a pótjelszót kerestem sikertelenül. Most láttam, hogy elméletileg megvan a láda, ezért arra sétáltam. Valóban megvan, jó állapotban, kb 15 méterre a jelzett koordinátától. Köszönet a rejtésért! [Geoládák v3.4.1]

Évi&Zoli 2020.05.30 15:34 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.03
Mai napunkat a GCTerr megkeresésére fordítottuk. Aztán hazafelé még ami útba esik. Így jutottunk el Szentsimonba is. Épp ünnepre készültek, szerencsénkre így megnézhettük belül is. Gyönyörű a kazettás mennyezet! Köszönjük!

IMG_20200530_151433IMG_20200530_151510
IMG_20200530_151536IMG_20200530_151554
IMG_20200530_152010IMG_20200530_153451
Caldera 2020.05.14 07:15 - Megtaláltam
Köszi! [Geoládák v3.3.0]

Aniko & Gyuri 2020.05.10 15:40 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Szemán 2020.04.12 17:10 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

MattX 2020.03.17 10:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Csapdoki 2019.09.15 09:14 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.06
Verseny utáni nap eredménye ként itt is jártam.Köszi.

Fazék 2019.09.14 18:40 - Megtaláltam
A verseny után kis kitérővel becserkésztük még ezt ládát is. Sajnos a templomot annyira nem lehet megnézni, hogy még az udvarára sem lehet bemenni, így a látnivaló kb. nulla, maradt a ládakeresés. Az Attibati által kinézett helyet azóta villanypásztorral kerítették be, és a birkák nyári szállása lett, de éppen pár napja érhetett véget az idény, mert már újra "látogatható" a hely. A koordináta kissé pontatlan, de a láda kicsit lejjebb rendben megvan a fa tövében.

2019-09-14 18.40.352019-09-14 18.43.04

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (182 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]