geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2796. Kis-Szár-hegy (GCKSZH)

2006 tavasz - A Köves út

2006 tavasz - A Köves út

2006 tavasz - Tó a Kolibiszkán

2006 tavasz - Tó a Kolibiszkán

2006 tavasz - Kilátás a Kis-Szár-hegy tetejéről

2006 tavasz - Kilátás a Kis-Szár-hegy tetejéről

2006 - Íjászverseny - A láda helyétől 50 méterre

2006 - Íjászverseny - A láda helyétől 50 méterre

2009 ősz - szjuli, luviktor és egy barátunk

2009 ősz - szjuli, luviktor és egy barátunk

2010 - Kilátás a Mátraaljára

2010 - Kilátás a Mátraaljára

2010 tavasz - Kis-Szár hegy, a jellegzetes hegycsúcs

2010 tavasz - Kis-Szár hegy, a jellegzetes hegycsúcs

2014 ősz - Ládafelújítás során

2014 ősz - Ládafelújítás során
Szélesség N 47° 51,376'
Hosszúság E 20° 4,568'
Magasság: 544 m
Megye/ország: Heves
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.07.23 08:00
Megjelenés időpontja: 2010.07.23 08:10
Utolsó lényeges változás: 2018.04.23 20:39
Utolsó változás: 2020.08.17 21:40
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: szjuli, sakter, luviktor
Ládagazda: luviktor
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 4500 m
Megtalálások száma: 122 + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente


WAP:

1. pont: A jelszórészlet első felét egy kiszáradt fára felszegelt fa lapocska tartalmazza. (Pár méterrel odébb egy másik fára hasonló lap van feldrótozva.)

2. pont: A második fele pedig a ládikóban.

WAP vége
Az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 11304-2/2010. ügyiratszámú határozatában, az Egererdő Zrt 43/23/2010 ügyiratszámú engedélyében a geoláda elhelyezését engedélyezte.

A ládába TravelBug nem helyezhető.


A Mátraalja és annak is különösen a keleti része valamiért eddig kimaradt a rejtésekből, csak egy-két kósza láda akadt errefelé. Cactus kessertársunk hívta fel erre a figyelmünket (aki maga is próbál tenni ez ellen a meglepő helyzet ellen), bár magunk is felismerhettük, lévén a környéken lakunk és egy jó kis ládázáshoz viszonylag messzebb kellett utaznunk. Meglepő, hiszen rengeteg látnivaló és élmény várja az erre túrázókat is. Biztatunk mindenkit, hogy fedezze fel magának az ország ezen táját is, kezdjünk is mindjárt hozzá!

A ládánk a Mátrának egy olyan nyergébe kalauzol el benneteket, amely a térképen nézve már jócskán a hegység belseje felé van, mégis nagyszerű kilátást nyújt a Mátraaljára valamint a belső részekre is.

Információk a kereséshez

A láda kereséséhez a kiindulópont Domoszló. Autóbusszal érkezők az Aranyszőlő étteremnél szálljanak le és innen kövessék a piros (Piros sáv) turistajelzést az erdészházig. Aki autóval érkezik, az teljesen megközelítheti az erdészházat és az autóját is itt tudja hagyni.  N 47° 50,535' E 20° 6,569' [GCKSZH+parkolo] Az erdészháztól már nem a piros jelet (Piros sáv) kell követni, hanem a fenyves felé induljatok el. Az utat követve, kb. 600 méter megtétele után egy T kereszteződésbe értek, jobbra egy les látható, ti balra vegyétek az irányt. Hamarosan az út balra kanyarodik, ekkor két lehetőség van. 1) A kanyarban nem az utat követitek, hanem nekivágtok a hegyoldalnak (Ide majd valami geocache jelet elhelyezünk) és kb. 80 méter után megtaláljátok a célhoz vezető utat. 2) Követitek az utat a második segédpontig ( N 47° 50,609' E 20° 6,236' [GCKSZH+seged1]), és innentől északnak veszitek az irányt.

Az út innentől már egyértelmű. A láda felé haladva egy érdekességre lehettek figyelmesek. Ha jobban megnézitek az utat, láthatjátok, hogy a kövek, mintha szabályosan, rendezetten lennének elhelyezve. Ez így is van. Egykor régen, ezt az utat is használták az emberek, még lovas kocsival is közlekedtek rajta. Ma a falu lakossága Köves útként ismeri. Sok helyen még az út szegélyeit is megfigyelhetitek. Ha jobban koncentráltok, még akár a patadobogás is hallható az úton. :)
A Köves út vége egy nagy tisztás, a Kolibiszka. Ezután a GPS-t követve még egy kisebb emelkedő vár rátok, majd hamarosan a ládához értek. Jobb kéz felől láttok egy érdekes hegyet, aminek csak a tetején vannak fák, ez a Kis-Szár-hegy. (Jellegzetes formája már messziről látható. Az Abasárt és Markazt összekötő közútról a Mátra felé tekintve ÉK-i irányban megfigyelhetitek a hegyet, amihez hamarosan eljuttok.)

Az erdészháztól a ládáig tartó útvonal képezte az első domoszlói túra-íjászverseny távjának első felét. A versenyzők tovább a Süket-völgyön haladtak, érintették az Alsótarjánkai vadászházat, innen pedig a Pipis- és Hegyes-hegyeket megkerülve értek vissza a faluba. Ezúton is szeretnénk kifejezni az elismerésünket annak a mintegy 100 íjásznak, akik közül sokan teljes harci díszben teljesítették a 8 km-es távot.

A tényleges láda 2 állomásból áll, melyek egymástól kb. 400 méterre találhatók. A multi első pontja a bemutatni kívánt nyereg, a Mátrára valamint a Mátraaljára néző kilátással.  N 47° 51,542' E 20° 4,358' [GCKSZH-1] A ponttal kapcsolatos problémák miatt egy alternatív rejtek is kihelyezésre került a koordinátán található fától északi irányban kb. 20 méterre szintén találtok egy fát. A fán kb 1,9 méter magasságban találhattok egy fa lapot a jelszóval. Az odúba felfelé benyúlva található egy újabb doboz. A láda elhelyezésére alkalmasabb helyet találtunk a Kis-Szár-hegy másik oldalán. A koordinátákat igyekeztünk a legpontosabban bemérni, de ha elsőre nem is a megfelelő helyet látogatjátok meg, akkor sem lesztek csalódottak. :)  N 47° 51,376' E 20° 4,568' [GCKSZH-2]

[2010.08.16.] Javaslom a turistautak.hu térképfrissítést. A július 24-i verseny előtti térképek igen elavultak lehetnek a területen, és nem a Köves út van rajtuk bejelölve. Az akkori út sem láthatatlan, viszont van egy rázós, szedres, csipkés szakasza. A július 24 utáni térképeken már szerepel a teljes ajánlott útvonal.

[2011.07.16.] A láda közeledő egy éves születésnapja alkalmából meglátogattuk. :) Rendben volt vele minden. Az első ponton található fa lapocskát kicseréltük újra. Úgy látszik kb. ennyi az élettartama.

[2011.12.31.] Rögtön az előző csere után az első ponton található jelszórészlet ismét tönkrement. Egy ideig olvasható volt még sérült állapotában is, de mostanra már az sem. mira és Hz volt olyan kedves, és Szilveszter napján meggyógyította az első pontot. Köszönjük a segítségüket. Mostantól a tavaszi várható újrarejtésig az ő általuk elrejtett pezsgőtabletta doboza rejti az első jelszórészletet. A koordináta nem változott!

[2012.05.27.] Családi kirándulás keretében meglátogattuk a ládát. Sajnos új lapot nem vittünk az első pontra, mert nem volt kéznél, így marad a szilveszteri doboz. A láda rendben van.

[2014.02.10.] Az első ponton található jelszóhordozó megsemmisülése miatt a ládát betegre állítom. Fénykép, track e-mailbeli elküldése után megadom a jelszót, így a beteg státusz ellenére is kereshetitek. Pótlás tavasszal.

[2014.11.30] Az első ponton pótoltuk a jelszórészletet. A megoldás kevésbé igényes, de tartósabb, mint az előző megoldás. Kérem a keresőket, hogy ugyanúgy rejtsék el, mint ahogy találják, vagy még jobban. Alternatív pontot is helyeztünk ki 10 méterre nyugat-északnyugat irányban. A láda rendben volt a második ponton, kicsit bővítettük a tartalmát.

[2018.04.23] Sajnos az első pont pótrejtése sem bizonyult tartósnak. Jelenleg sajnos nem tudok kimenni javítani, ha valaki arra jár, kérem keressen meg. A felújítás megtörtént.

[2020.08.16] Kékes felé menet útba ejtettük az első pontot. Az eredeti rejtekadó fa teljesen kiszáradt, a külső oldalára felszegeltünk egy kis fa lapot a jelszóval. Észak felé kihelyezésre került még egy ilyen lap, az már egy másik fára van felkötve.

A második ponton egy fa láda keresendő!!

Köves út és a Kolibiszka

Ferenczi Árpád így ír az út és a Kolibiszka történetéről:
"Baldácsy honvéd főhadnagy volt az 1848-as szabadságharcban. A császári csapatok elől való visszavonuláskor a község délnyugati részén lévő és jelenleg Rosner majornak ismert falu részen szállt meg. Az itt élő özvegy grófné szívélyesen fogadta, oly annyira, hogy Baldácsy feleségül vette és így lett mindkettőjükből báró. A faluban megtelepedett báró emlékét több alkotása jelzi. Így a falu szélső házaitól Kolibiszka tanyáig vezető köves utat 1848 után robotban építtette Baldácsy a falubeliekkel. Az útépítési munkáért napi 1 ice kukoricalisztet (kb. 7-8 dl.) fizetett az építőknek. Az út 3 - 4 km hosszú és 4 m széles. Az emberfej nagyságú kövekből készült alapburkolatot sóderrel terítették le, melyen Baldácsy négylovas hintóval járt Kolibiszkára.

A szájhagyomány több alapvető megállapítása ellentmondásban van a hiteles történelmi okmányokkal. Mert Domoszló úrbéri tagosítási iratai szerint 1837-ben br. Baldácsy Antal, br. Hunyady Anna férje, földbirtokos, a volt Haller - bírtok örököse, mint domoszlói földbirtokos szerepel. Egy 1853-ban keletkezett okirat tanúsága szerint "Az iskolaépületet építette br. Baldácsy Antal kegyúr, fenntartja a község."Ezen felül is több hiteles okiratban szerepel br. Baldácsy, mint domoszlói földesúr."

Az úthoz építéséhez egy másik történet is tartozhat. Domoszlón is volt rövid ideig munkatábor. Legalább 150 rabmunkást szállásoltak el a mai kultúrház helyén lévő "Hajnus-udvari" épületekben. Minden reggel katonás rendben, szerszámmal a vállukon (csákány, ásó, lapát) énekszóval meneteltek a mai Kolibiszka felé. Itt részben kiképzésen (alaki kiképzés), de sokkal inkább útépítésen vettek részt. Reggel és este, kifelé és hazafelé menet, menetdalaiktól volt hangos a környék.

A mi ismereteink szerint (illetve nagyszüleink elbeszéléséből elhallva) a Kolibiszkán rideg állattartás volt jellemző. Egy pár család lakott a területen, az egykori kőépületek romjai még ma is jól láthatók a tisztás északi részén. Innen is és a még messzebbi Felsőtarjánkai erdészháztól is minden nap jártak a gyerekek az iskolába.

Kis-Szár-hegy

A Kis-Szár-hegyet és a közeli Nagy-Szár-hegyet Kis- illetve Nagy-Szokorcnak vagy Szokorecnek is hívják a környéklbeliek, illetve jelölik meg a térképek. A szokorec jelentése szakóca, vagyis pattintott kőeszközök, amelyeket egykoron elődeink használták. Mind a mai napig találhatóak efféle maradványok. Emellett jellemző volt a környéken a malomkövek faragása is. Az eltört, elrepedt köveket általában a helyszínen hagyták, a figyelmes szemlélő könnyen találhat ilyen tárgyakat.

Kellemes időtöltést és jó keresést kívánunk!'
Állapot: kereshető

KRW értékelés (75 db): környezet: 4.68 rejtés: 4.66 web: 4.65 átlag: 4.66

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Wilka74 2021.11.28 11:32 - Megtaláltam
20 km-es Mátra túra során lett begyűjtve 1-2 sorrendben. A második ponton számítottam rá, hogy jó lesz a faládika, de hogy KP1965 tavaszi logja lesz az utolsó, azt nem gondoltam volna :)[Geoládák v3.12.2]

IMG_0019IMG_0038
KP1965 2021.04.21 15:18 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.21
Két túra-mozgó továbbvitele volt a mai mátrai 31,6 km-es kirándulás alapja és útba esett még öt másik láda is, amiből ez volt az ötödik. Nagy meglepetést okozott a rejtekhelyről előkerült szép faládika.

20210421_15233120210421_161535
20210421_16224520210421_162906
Satifirpo 2021.04.11 14:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
[Geoládák v3.10.3]

pistigyujto@citromail.hu 2021.03.28 15:00 - Megtaláltam
Ott vannak. Nem látom a leírást a 2. pontról. Tehát talajszínten faodvában kincsesládikó.

nmárti 2021.02.25 14:25 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.57
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v3.11.3]

Aniko & Gyuri 2021.01.24 10:25 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.9.0]

GeoEvike 2020.11.29 20:08 - Megtaláltam
Az 1. ponton lévő jelszót újraírtuk, hogy jobban látszódjon. A második ponton lévő ládikó nagyon igényes szép meglepetés volt. Csodás időnk volt, álomszép fehér volt az erdő a deres fákkal és fehér tájjal. Nagyon köszönjük a szép bemutatót! Évi ♡ Toti

Toti 2020.11.29 14:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

gabortel 2020.11.24 12:05 - Megtaláltam
A fán levő táblácskán a jelszó alig olvasható. Aki ott helyben tudja ellenőrizni, hogy jól olvasta el, felfrissíthetné az írást.

johnnycache 2020.08.09 12:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.00
Köszönöm az élményt! :-)

kópé1993 2020.07.05 09:40 - Megtaláltam
Mátrai 16 km-es túra! Köszi a rejtést!

IMG_20200705_091817IMG_20200705_092914
IMG_20200705_093250IMG_20200705_093532
IMG_20200705_094024IMG_20200705_094759
IMG_20200705_095216IMG_20200705_100130
IMG_20200705_102151IMG_20200705_102408
pliptai 2020.04.27 10:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.53
Köszönet a rejtésért!

erdei.laszlo 2020.04.10 19:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]
---------------------------------------------------------------
Nagypénteki Mátrai túra! Összeírtam magamnak egy néhány geopontot, amit egy hosszú és szintes mátrai túraként szerettem volna abszolválni. Na ez sikerült is! Domoszlón parkoltam le és össze is szedtem a GCDOIZ pontjait. A templom lezárva volt felújítás miatt, de kitalálható volt a jelszó a második részlet nélkül is :). Ezután a GCOVV felé vettem az irányt. Mint utólag kiderült, hogy a hátulról megközelítés nem csak rövidebb volt a Domoszlói láda 3. pontja felől, hanem jóval egyszerűbb is, mint a javasolt műúttól. A láda könnyen előkerült, viszont innen a műútig a patakmederben haladás volt a legjobb alternatíva. Ezután Kisnánán gyors fénykép a várról, ami zárva volt, majd siettem a
GCM115 kezdőponjához. Gyorsan meglett fel is írtam a következő pontokat majd innen írány a Mátra keleti gerince. A Sárga sáv és a Kék kör jelzéseken érintve a Mária képek harmadik pontját felértem a GCJAGS rejtéséhez. Innen futva/kapaszkodva leereszkedtem a Gazos-kőig (GCGAKO), ami csodás kilátóhely. Innen visszaindulva kis kitérő a Remete-forrásig (GCMF02). Sajnos a forrás kiábrándító volt. Ivásra sajnos nem itéltem alkalmasnak a nagy átmérőjú fénycsőből szivárgó vizet. Visszafelé a gerincen kitérőkkel megkerestem a Szederjesvár (GCSZVA) és a Szegediek-kútjának (GCMF06) geokavicsait. AZ utóbbi forrás nagyon kellemes hely és finom hűsítő vizéből betáraztam, mivel tudtam, hogy messze még Domoszló (főleg a kitérőkkel megtűzdelve). A kúttól műúton jutottam el a Domoszlói-kapuhoz, de az Oroszlánvár meghódítása előtt leugrottam a Mária képek második pontjához. Visszaemelkedve Oroszlánvár és Cserepes-tető hosszú emelkedőin értem fel a Szárhegyre (GCSzaH). Innen lejutottam a Mária kpek első pontjához és ezután már csak a Kis-Szárhegy két pontját kellett felkeresnem, hogy sikeresnek érezzem a napot. De ekkor egy vadásszal összefutva azt a tanácsot kaptam, hogy egyenesen induljak meg Domoszló felé, mivel 30 percen belül vaksötét lesz. Ebben igaza volt, de nevetett egyet mikor mondtam, hogy én fel vagyok készülve az éjszakai szakaszokra is. Ahogyan logoltam a GCKSZH multit egyből a sötét erdő közepén találtam magam. A fakitermelés miatt kialakult sok nyomból még lámpával se találtam meg elsőre jó utat. Negyedik nekindulásra sikerült és már futottam is le a hegyről Domoszló fényei felé. A kutyaugatások egyre közelebb kerültek így sikeresen 45,3 km 1514 m szinttel megfáradva zartam a zártam a NAGYPÉNTEKI túrát. :D

vitibi 2020.02.29 13:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

ErdőCsöndje 2019.09.07 14:27 - Megtaláltam
A Nagy Szár-hegyről lejövet ezt is felkerestem. Eljöttem az első pont mellett, kicsit keresgéltem, de persze nem találtam a jelszót. A másodikon a faláda viszont nagyon igazi! Köszönöm.

gyildarefo 2019.05.13 12:34 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.93
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

A másik pont jobb helyen lehet... a láda nagyon szép. A Mátra átszelve, Markaz - Parádfürdő 50 km, közel 1000 m szint, szép időben.

9D7D3F52-A749-45E8-A322-1628CDF0E28E9F13B173-0E99-4F69-AB38-12671EB5EA94
Stüszi vadász 2019.04.22 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.77
Lásd fkmaster!

fkmaster 2019.04.22 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.30
Csendes környezetben, őzek és muflonok között lett meg a láda, fent a Hármashatár erdészháznál ebédeltünk utána. Köszönjük a rejtést.

melinya 2019.03.09 14:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.98
Megtaláltuk. Köszönjük a rejtő munkáját :-) [g:hu 1.6.1x]

Zéboy 2019.03.09 12:25 - Megtaláltam
Ok.

Zéboy 
Berián 2019.03.09 12:19 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget.

Bl4st3r & Amy 2018.05.01 18:52 - Egyéb
Piros kereszt A láda (ideiglenesen) meggyógyult! Hurrá!! Köszönöm! Üdv: ládadoki Majd később pár alkalommal azért visszanézek ide hogy miként alakul a sorsa.

V_Gabor 2018.04.23 17:14 - Egyéb
Piros kereszt
Mint LogBíró a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján és a rejtő inaktivitása miatt betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról.
Email-t küldtem a rejtőnek.


#betegre állítva

Beteg láda 
HrK 2018.03.11 17:22 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.79
Köszönjük a rejtést! Jó túra volt a tavaszi hóolvadásban.
Sajnos a faládán kívüli másik kettő ládát nem találtuk.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2018.04.23 17:13]

DSC_0040xDSC_0102x
kupec 2017.11.02 10:40 - Megtaláltam
Kellemes séta az őszi erdőben, a rég elfeledett köves út érdekes. Az 1. pontról ragyogó a kilátás, sajnos ott sem a normál, sem az alternatív ládát nem találtam. A 2. pont sima ügy, klassz a fa doboz. Köszönöm a telefonos segítséget.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (126 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]