FAQ
2754. Szent források (GCSZEF)

Szent László ugratása

Szent László ugratása

Középen a Szent László forrás

Középen a Szent László forrás

Az első pont közelében

Az első pont közelében

A Szent László hasadék

A Szent László hasadék

Csordogáló patak

Csordogáló patak

Hatalmas kövek közt visz az út

Hatalmas kövek közt visz az út

Balra a jelszó első része

Balra a jelszó első része

Kijárat a szurdokból

Kijárat a szurdokból

A kiépített Szűz Mária forrás

A kiépített Szűz Mária forrás

A Szentkúti-patak

A Szentkúti-patak

A Szent Imre és a Szent István források

A Szent Imre és a Szent István források

A források

A források

Híd a pihenőhelyhez

Híd a pihenőhelyhez

Sziklafal a láda közelében

Sziklafal a láda közelében

A Szentkúti-patak medre

A Szentkúti-patak medre

Sziklafal a Szent László hasadékban

Sziklafal a Szent László hasadékban

Pihenőhely a második pont közelében

Pihenőhely a második pont közelében
Szélesség N 48° 0,291'
Hosszúság E 19° 45,454'
Magasság: 260 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.06.09 16:00
Megjelenés időpontja: 2010.06.10 08:04
Utolsó lényeges változás: 2021.08.29 16:13
Utolsó változás: 2022.06.12 10:53
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: gonit
Ládagazda: mraich
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1000 m
Megtalálások száma: 464 + 3 sikertelen + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


WAP:
Két pontos multi a Mátraverebély-Szentkút közelében folyó Szentkúti-patak völgyében.
1. pont; Szent László ugratása: A szurdokvölgy bejáratánál lévő tájékoztató tábla utolsó sorának első szava (8 betű)
2. pont; a Hármas forrás: a források közelében 12x19x7 cm-es konyhai doboz a jelszó második felével.
A láda a patak fölé benyúló kidőlt fa üregében, kövekkel takarva. Kicsit csúszós a megközelítése!


A ládába TravelBug helyezhető.


A láda a Mátraverebély-Szentkútról megközelíthető Szentkúti-patak völgyének vadregényes hasadékaival és csodatévő forrásaival ismerteti meg a felkeresőt.
Noha a környék vallási és kulturális értéke is igen nagy, azonban csodás természeti környezete miatt is megéri a felkeresést. A Szentkúti-patak az évezredek során több helyen is kanyonszerű völgyet vágott magának. A területen a vulkáni működés során összetöredezett rétegek csak kevés vizet tudnak tárolni. A meredek helyoldalakon a víz gyorsan leszalad, így a Cserhát ezen részén igen kevés a forrás. Ezért is különleges hely a Szentkúti-patak völgye, ahol a homokkő, mészkő és andezit vetődései mentén több rétegforrás is fakad. Ezek többsége csak időszakos, de némelyik állandóan működik, a foglalat források vize mindegyike iható. A környék forrásai közül a vulkáni utóműködés miatt némelyik langyos vizű. A patak völgyében több helyen szép sziklakibúvások, illetve a víz eróziós munkájának nyomai láthatók.

1091-92-ben Szent László király csapataival a moldvai kun sereg elöl menekült, és komoly harcokat vívott a Cserhát erdőségeiben. Ez eddig tény, a többi már szájhagyomány:
Az ellenség bekerítette őket, és a völgyben tikkasztó szomjúság gyötörte katonákat, a király pedig egyedül indult el felderíteni a környéket. Sarkantyúba kapta Szög nevű lovát és egy előtte tátongó szakadékon átugratott. Amikor leért, az első patkónyomból víz fakadt. Harci bárdjával megérintette a sziklát, s az érintés helyén is víz tört elő. Egy másik legenda szerint a Szent Lászlót üldöző kunok egy völgybe szorították a királyt, aki előtt még egy óriási szakadék is állott. A királynak azonban jó lova volt, egy gyors és határozott döntéssel átugratta a szakadékot. A patkószegek nyomából vékony sugárban kristálytiszta víz bugyogott fel. Egy harmadik monda szerint pedig egyenesen a távoli Ágasvár csúcsáról ugratott a király ebbe a völgybe.
A legenda mögött a magyar irodalom szép képe húzódik meg: László az új Mózes - vízfakasztás -, aki törvényeivel keretet adott a magyarság életének, úgy, ahogy Mózes a zsidóságnak.

A források története:
Szent László "ugratása" - Szent László forrás
Szent László király uralkodásának idejében a kunok három alkalommal törtek be a magyar földre: 1085, 1091 és 1092-ben. Ezek közül a harcok közül valamelyik kiterjedt a Mátra és Cserhát vidékére is. A kunok a Cserhát erdőiben, a hegyek között kerestek menedéket László üldöző serege elől. Szent László seregének zöme a Zagyva mentén táborozott. Ő, mint jó hadvezér, nem elégedett meg a kiküldött járőrök által szerzett hírekkel, hanem egy kisebb csapat kíséretével maga is hírszerző útra indult. A mai Szentkúti-patak völgyében haladt előre, kissé megelőzve kíséretét. A szomszédos hegyoldal sűrű erdejéből nagy lármával törtek elő a lappangó kunok. Megismerték a királyt és megpróbálták elfogni. Biztosra vették, hogy a magányosan elől lovagló Lászlót csekély számú kísérete még akkor sem tudná megoltalmazni, ha mellette állna. Ráadásul egy széles és mély szakadék zárta el a menekülés útját. A nagy zajjal és a siker biztos tudatában rohanó kunok elszámították magukat. A királynak ugyanis igen jó lova volt, s ami ennél is fontosabb, égi Segítő is védte. Amikor látta a közelgő veszedelmet, az őt jellemző gyors elhatározással sarkantyúba kapta Szög nevű paripáját, és egy vakmerő szökkenéssel átugratta a szakadékot. Az üldöző sereg megdöbbenve torpant meg a csodálatos ugratás láttán. László lovának patája a kemény kőbe úgy belesüppedt, mintha az viasz lett volna. Még a patkószegek nyoma is világosan látszott. A patkószegek nyomából, vékony sugárban, kristálytiszta víz bugyogott fel.
Az idők folyamán az erózió miatt az a szikla, mely a király lovának patanyomát őrzi, már nem a sziklafalban, hanem a meder közepén található, de mind a mai napig látható benne egy patkónyom. A forrás manapság csak esőzések alkalmával aktív.

A Hármas forrás:
A patak völgyében további négy forrás is ered, melyeknek a Szent László forrás közelsége miatt szintén gyógyerőt kezdtek tulajdonítani az idesereglő zarándokok. Ezek a források a Szűz Mária forrás, a Szent Imre forrás, a Szent István forrás és a Szent Háromság forrás. Az utóbbi három a patak völgyében szinte egymás mellett található gondozott kőfoglalatban, ezt hívják Hármas forrásnak is. A Szűz Mária forrás az előbbiektől kissé távolabb található, a patak medrétől magasabban. Szintén fogalt. Ennél az utóbbi években faszerkezetű szabadtéri oltárt, fahidat, pihenőhelyet és kis tavacskát alakítottak ki. A négy forrás közül Szűz Máriához kötődik több gyógyulás, a Hármas forrásról csak kevés csodát jegyeztek fel.

Rejtekhelyek:
1. Szent László ugratása: a vadregényes szurdokvölgy bejáratánál egy ismertetőtábla található. Ennek utolsó sorában lévő első szó a jelszó első része (8 betű).  N 48° 0,214' E 19° 45,497' 250 m [GCSZEF-1]
2. Hármas forrás: a három forrástól kissé messzebb, egy a patak fölé benyúló kidőlt fa üregében, kövekkel takarva található a láda, a jelszó második részével.  N 48° 0,291' E 19° 45,454' 260 m [GCSZEF-2]

Megközelítés:
Szentkút a 21-es számú főútról közelíthető meg. Parkolni a Bazilikánál érdemes ( N 47° 59,972' E 19° 45,803' 244 m [GCSZEF+parkoló]), nagyobb rendezvények alkalmával csak kissé távolabb lehet megállni. Innen a zöld sávot kell követni, amiből kb. fél kilométer megtétele után jobbra egy leágazás lesz a Szent László ugratásához. Itt lesz a jelszó első részlete.

Innen továbbhaladva a pihenőhelynél kell betérni, át a fahídon, a továbbiakban a ládához a patak medre melletti nagyjából kitaposott ösvényt kell követni, tehát már ne a zöld jelzésen haladj, mert így elkerülöd a forrásokat! A patak medrében lévő ösvény hamarosan érinti a három forrást  N 48° 0,279' E 19° 45,501' 260 m [GCSZEF+Ivóvíz], amitől nem messze ott láda. Nagyobb esőzések alkalmával előfordulhat, hogy a patak vízszintje megemelkedik, de ez nagyon ritka, így többnyire száraz lábbal lehet sétálni a csörgedező Szentkúti-patak medrében (azért van egy kevés víz, erre készülj, de könnyen át lehet lépni az egyik partról a másikra). Az első pontnál a sziklák miatt fokozott óvatosság ajánlott!

Szentkút története:
Az első bizonyított gyógyulás a XIII. században történhetett, amikor a Szűzanya, karján a kis Jézussal, megjelent egy verebélyi néma pásztornak, és azt parancsolta neki, hogy ásson a földbe, és az előtörő vízből igyon. A fiú engedelmeskedett, és visszakapta beszélőképességét. A hely azonban már jóval korábban is híres volt csodás gyógyulásairól. Szentkút neve okmányban "ad fontem Vereb", "verebi forrás" néven 1290-ben bukkant fel először. 1210-ben a zarándokok sokasága miatt templomot építettek Mátraverebély faluban, ahonnan körmenetben vonultak a Szentkút völgyben lévő forráshoz. 1258-ban ennek a templomnak már búcsú kiváltsága volt. Verebi Péter erdélyi alvajda Hunyadi János apja, a terület tulajdonosa, 1370 táján rendezte a környéket. A völgyben utat vágatott, a sziklákat áttörette, a források vizének árkot ásatott.
A zarándokhely az 1400-as évektől a legnagyobb búcsújáróhelyeknek adott búcsúkiváltságokkal rendelkezett. 1700-ban XI. Kelemen pápa kivizsgáltatott néhány Szentkúton történt csodás gyógyulást és azok valódiságát elfogadta. 1705-ben épült fel Szentkúton az első kőkápolna. Almásy János Szentkúton nyert rendkívüli gyógyulásáért hálából, Bellágh Ádám Antal szentkúti remete pap segítségével, 1758-tól 1763-ig felépítette a mai kegytemplomot és mellé egy kolostort. 1970-ben VI. Pál pápa a kegytemplomot "basilica minor" címmel tüntette ki. Szentkút ma Nemzeti Kegyhely.

További információk:
A források története
Szentkút története
A közeli barlanglakásokat bemutató láda

Ládatörténet:
2019. május 20. A láda régóta betegeskedik, időnként a közösség javítja, a ládagazda már nem aktív (vagy nem látszik javítási szándék), a ládaoldalt az admin aktualizálva, ezért a Ládadoki javaslatára adoptálhatóvá teszem. [Admin(Fazék)]
2019. június 21. A láda örökbefogadva. Előző felhasználó: gonit.
2019. július 6. Ládaellenőrzés. A régi dobozt kicseréltem.
2020. február 23. Ládaellenőrzés.
2021. augusztus 21. Ládaellenőrzés, frissítés (2021. augusztus 29.)
2022. június 11. Ládaellenőrzés, pótlás.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (242 db): környezet: 4.79 rejtés: 4.58 web: 4.71 átlag: 4.69

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Meinhard 2022.06.11 18:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.78
.

mraich 2022.06.11 15:53 - Egyéb
A mai nap kimentem, valóban hiányzott a második ponton a láda.
A hiányt pótoltam, újra kereshető.
Köszönöm a jelzést!

GCSZEF 
robinbird 2022.06.09 11:54 - Megtaláltam
Sajnos a második pontnak hűlt helye, a kövek ott vannak a feltételezhető helyen, de láda nincs. Gyönyörű a hely, érdemes végigjárni a kék úton is (mi közbe iktattuk a barlang lakásokat is), a forrás vize rendkívül finom. A képek alapján kérem a megtalálás elfogadását. Köszönöm. [Geoládák v3.12.10]

[Jóváhagyta: mraich, 2022.06.10 14:54]

58A546EB-86E3-4975-A164-1E7B7BE91A628DE6689E-18EF-4A3E-82AB-42E922CBB096
limeflash 2022.06.07 23:25 - Megtaláltam
Sajnos a GPS jel környékén nem találtunk egy kidőlt fát sem, amiben láda lett volna. Az egyikre gyanúsan sok kő volt rápakolva, de az odúba könyékig benyúlva sem volt nyoma. Másik helyet nem találtunk. A képek alapján szeretném kérni az elfogadást. Egyébként gyönyörű hely, nagyon jót kirándultunk! (Szerencsére ma nem lepték el turisták, a patakmederben szanaszéjjel heverő zsebkendőkből arra következtettünk, hogy máskor valószínűleg lépni sem lehet.) [Geoládák v3.12.10]

[Jóváhagyta: mraich, 2022.06.09 12:51]

20220607_19185620220607_191918
20220607_19011620220607_190423
20220607_192408~2 
SirCristo 2022.05.29 12:59 - Megtaláltam
Sajnos a GPS ugralt es nem sikerult a ladat megtalalni es tererom sem volt, a kepek alapjan kernem az elfogadast. Nagyon szep hely, koszonom a rejtest.

[Jóváhagyta: mraich, 2022.06.06 21:37]

IMG_20220529_110329IMG_20220529_110547
MrsDilbert 2022.05.21 11:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.9]

RNAniko 2022.05.19 19:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.9]

Favágó82 2022.05.15 17:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 2 web: 5 átlag: 4.00 súly: 3.37
Megtaláltuk köszönjük a rejtést! Szép kis séta!

antalcsalad 2022.04.24 18:28 - Megtaláltam
Szentkúti ládázás közben természetesen ez is begyűjtve GCSZTK után, de még GCPGC előtt.

20220424_18041120220424_190405
Westeros77 2022.04.23 14:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Katona55 2022.04.23 12:35 - Megtaláltam
Közös keresgélés.

stmester 2022.04.23 12:35 - Megtaláltam
Nagyon szép helyen csordogálnak a források.

források 
Lionel01 2022.04.19 10:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

tuzvarazslo 2022.04.18 19:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Gréta&Petra 2022.04.15 18:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

eltájoló 2022.04.15 17:33 - Megtaláltam
A remetebarlangoktól ereszkedtünk le a szurdokvölgybe. Nagyon tetszett a hely. Kéktúrán a patak völgyében jártam már annakidején. De az oldalvölgy sokkal szebb.
A jelszóképzés egyértelmű, a láda jó állapotban a helyén van. Köszi a rejtést.
mmcxc

Málnavadász 2022.04.15 13:58 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.


Aurashark 2022.04.13 09:27 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést! GáTiKaCsa (Gábor, Timi, Kata, Csabi)

...illetve most csak Timi+Gábor, a kéktúrázók.
[Geoládák v3.12.7]

Dorka77 2022.03.14 13:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Majac77 és Zoli

[Geoládák v3.12.6]

stikli08 2022.03.14 13:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Kéktúra alkalmával, erre is jártam! [Geoládák v3.6.0]

feherpanni 2022.03.12 10:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

nikolecica95 2022.03.07 11:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.34
Nem is lehetne jobban indítani a tavaszt mint egy jó túrázással, és a legjobb túra csapattal. Kellemes kis séta volt az erdőben, mindenkinek bátran ajánlom.

IMG_20220307_103834IMG_20220307_104022
IMG_20220307_104953IMG_20220307_110449
farkas_e 2022.03.07 11:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.71
Húú, egy csudajó nap első találata Nikivel, Erivel és anyával. Ide még anya is feljött... Az első jelszórészletnél mindenképp menjetek be a szurdokba! Megéri...
A rejtek kiváló! A helyszín is, a fa is. Innen mentünk tovább a GCPGC - hez.

KanyonbanA második ponthoz közelítve
Anya is!Fenyves a közelben...
Zebi_700 2022.03.04 11:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

MoZ 2022.02.20 16:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (472 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]