FAQ
2816. Varasdi Óvár (GCVARO)

Őrtorony

Őrtorony

A sáncok

A sáncok

Várudvar a sánccal

Várudvar a sánccal

A belső vár látképe a sánc tetejéről

A belső vár látképe a sánc tetejéről

A belső vár bejárata

A belső vár bejárata

Belső udvar a várkúttal

Belső udvar a várkúttal

Reneszánsz feljáró

Reneszánsz feljáró

Belső udvari részlet

Belső udvari részlet

Zrínyi-emlékoszlop

Zrínyi-emlékoszlop

Egy kis segítség

Egy kis segítség
Szélesség N 46° 18,599'
Hosszúság E 16° 20,045'
Magasság: 170 m
Megye/ország: Horvátország
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.08.14 17:00
Megjelenés időpontja: 2010.08.15 17:13
Utolsó lényeges változás: 2018.06.30 12:28
Utolsó változás: 2018.12.20 07:19
Rejtés típusa: Virtuális geoláda
Elrejtők: Ajtony & Zerind HUN & sjalusic (CRO)
Ládagazda: Ajtony
Nehézség / Terep: 2.5 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 200 m
Megtalálások száma: 182 + 9 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


Varasd

A továbbiakban a korábbi pótjeszót, virtuálisként keresd!
A rejtés a középkori eredetű Óvárhoz vezet Varasd belvárosához közel.
A valós láda (méret 10 cm-es PET előforma) bokor belsejében, ágon függ. Az utolsó fotón találsz segítséget. Tartalék jelszó arra az esetre, ha a keresést a gyalogos forgalom megnehezítené: a földön fekvő öntöttvas fedél feliratából egy B-vel kezdődő tulajdonnév  N 46° 18,599' E 16° 20,045' 173 m [GCVARO+geocache] "sjalušić" csáktornyai játékostársnak a folyamatos karbantartásért jár köszönet.
Ha a ládika időnként eltűnik, akkor virtuálisként pótjelszóval keresd. Nem ördögtől való, ugyanis ez a rejtés eredetileg virtuálisként ment át a moderáción. Később, mikor "mjdgm" arra járt, javasolt egy valós rejtekhelyet, ekkor vált valós ládává. Nem véletlenül maradt a pótjelszó is, ugyanis a helyi muglik nagyon aktívak, a karbantartást šjalusić csáktornyai játékostársunk végzi.


A virtuális láda megjelenése után megjelent egy szlovén rejtő .com-os ládája a közelben, így nem tudjuk a .com-ra bejelenteni. Ezért TravelBug nem helyezhető el.

Aki nem rohan a tenger felé az autópályán, hanem Horvátország igazi arcát is meg akarva ismerni, a közbeeső városokat is meglátogatja, elsősorban Varasdra kíváncsi.
Ajánlott útvonal: Letenye-Csáktornya-Újzrínyifalva-Varasd, hagyományos országúton. Tehát a határátkelő után nem sokkal jobbra le kell térni az autópályáról még a fizető kapu előtt.
A belvárosi sétáló körzetet fizető parkolók és "megállni tilos" utcák övezik, mi a Trenkova utcáról nyíló kis zsákutcában találtunk a közelben nem-fizetős helyet:  N 46° 18,811' E 16° 19,956' 170 m [GCVARO+parkoló]

Varasd egy turista szemével
Varasd a Dalmácián kívüli Horvátországnak a turisták által legkedveltebb célpontja - persze csak Zágráb után.
Varasd ma is csak 40 ezer lakosú megyeszékhely, de belvárosában sétálva egy igazi nagyváros képét és hangulatát érzékeljük.
A Közép-Európában párját ritkítóan megmaradt és karbantartott barokk belváros igazi turistacsalogató hely. A sétálóutcákra kitelepült egymásba érő, zsúfolt vendéglátóhelyeken a ráérős emberek sokasága délies derűvel múlatja idejét hétköznap délelőtt is; az egész légkör mintegy megelőlegezi az adriai partokról annyira ismerős gondtalan, életvidám mediterrán életvitel élményét.

Varasd történelméről röviden
Varasd nagy történelmi hagyományokkal rendelkező város. Szent László királyunk óta Horvátország erős autónómiával (többek között saját országgyűléssel) rendelkező társországa volt hazánknak a Szent Korona fennhatósága alatt. Varasd írásos emlékét először III. Béla 1184-ben kelt oklevelében találjuk; a közeli gyógyfürdők említése révén. Ezek már a római korban is ismertek voltak.
II. Endre király Varasd vármegye székhelyeként szabad királyi várossá nyilvánította.
Jelentősége a török korban megnőtt. Az örökös tartomány Stájerország kapuját jelentő délnyugati végek egyik meghatározó eleme (a többi három Csáktornya, Légrád és Kanizsa) lett. Ennek megfelelően a bécsi Udvar is fontosnak ítélte megtartását és erősítését, nem hagyta úgy sorsára, mint az ország belsejében lévő annyi más, török prédává hagyott várost. A török veszedelem idején erős várának, nagyobb biztonságának köszönhetően egy ideig fővárosa is volt Horvátországnak Zágráb helyett. Ennek a helyzetnek az vetett véget, hogy 1776-ban egy nagy tűzvészben a város nagyrészt megsemmisült. Az újjáépítésnek köszönhető a Varasd nagyon szép barakk városmagja. Varasd és a környék lakói ma horvátok. A trianoni diktátum alapján annak idején a Szerb-Horvát-Szlovén (SHS) királysághoz került, és a Muraközzel ellentétben, a II. világháború alatt sem került magyar fennhatóság alá.

Az Óvár története
A korai századokban itt állt földvár a tatárjárás során elpusztult, kővárként IV. Béla építtette újjá. 1397-től került a Cilleiek birtokába Zsigmond király adományaként. A Cilleiek gótikus stílusban építtették át a várat, amelynek tulajdonjoga 1487-ben I. (Hunyadi) Mátyás király természetes fiára szállt, akiből az apja igazi nagyurat, trónörököst szeretett volna kinevelni.
Egy 1527-ben átélt török ostrom során itt vesztette életét egy ágyúgolyótól Frangepán Kristóf horvát-szlavón bán. A vár megerősítésére 1544-ben külső várfal épült, és ekkortájt építették át a várkastéyt reneszánsz stílusban.
A 16. század végétől egészen a Trianont követő időkig az Erdődiek birtokolták. Közben 1809-ben, a város fejlődése miatt a külső várfalakat és a sáncok nagyrészét lebontották.
A vár körül ma egy széles, egykor vízzel telt árok övezi a külső nagy sánc maradványait, ennek vonalvezetésén ma is megfigyelhető, hogy a külső védelmi vonal sarkain hatalmas négyszögletű bástyák ugrottak ki a sánc vonalából. A várfalhoz és a várudvarhoz tartozó épületekből mára kevés maradt meg, de ezek közül ma is megcsodálható az őrtoronynak nevezett várkapu épülete, amely ma múzeumként szolgál.

A belső vár
A fő látnivaló a legbelső védelmi vonal, a középkori eredetű erődített várkastély, az "Óvár". Előtte érdemes a magas sáncmaradványokra felkapaszkodni, így több irányból is megcsodálható a szépen felújított belső vár.
Ennek kapujához közel keresd a jelszóhordozó aknafedelet.
A vár épülete múzeum, amelynek bejárata a belső udvarról nyílik.
A várkastélyba a bejutás ingyenes a nagy kapun, és a rendkívüli szépségű belsőudvaron is körülnézhetsz akkor is, ha idő híján nem látogatod meg a múzeumot.

Ajánlott látnivaló
A magyar és a horvát nép közös hőse VII. Zrínyi Miklós hadvezér, aki magyar-horvát vegyes házasságból született, és erős magyar identitással rendelkezett A horvátok Nikola Zrinski néven tisztelik. Magyar nyelvű költeményeit a horvátok az ő öccsének, Péternek a műfordításában ismerik. Péter ugyanis horvátnak érezte magát, és éppen az ő munkássága révén született meg az egységes horvát irodalmi nyelv.
Csáktornya felől érkezve, mielőtt átkelsz a Dráván, útba esik Felsőzrínyifalva - mai nevén Gornji Kuršanec a Zrínyi-emlékoszloppal  N 46° 19,800' E 16° 21,835' 174 m [GCVARO+fotó].
Zrínyi ereje teljében lett egy máig tisztázatlan eredetű vadászbaleset áldozatává 1664. őszén a csáktornyai birtokaihoz tartozó kursaneci erdőben. Ez a baljóslatú év volt az, amelynek elején Zrínyi világraszóló téli hadjáratával odavágott a török birodalomnak, de a Habsburg-uralkodóház sem ennek, sem a későbbi szentgotthárdi diadalnak nem használta ki az előnyét, inkább vesztesekhez illő, megalázó békekötéssel eljátszotta a lehetőségét az ezer sebből vérző ország felszabadításának. Zrínyi felismerte, hogy a Habsburgoknak inkább érdeke Magyarország kivéreztetése a folyamatos hadiállapot fenntartásával, mint a törökök kiűzése, és ez szembefordította az udvarral. Hamarosan vadászbaleset érte, és az időbeli egybeesés miatt a hazafiak bérgyilkosságra gyanakodtak, egy Póka István nevű hajtó orgyilkos merényletét feltételezve.
A haláleset színhelyén, a közeli kursaneci erdőben Pignatelli Belliguardo Anna grófnő egy emlékoszlopot állított 1724-ben. A kursaneci erdő mára eltűnt, a hely elhagyottá vált, ezért az emlékoszlopot áthelyezték az új falurész főterére, ahol minden évben koszorúzást tart a csáktornyai Zrínyi Gárda.
A latin nyelvű oszlop szövegének csak a horvát fordítása található meg az emlékoszlop talapzatán. Latinul nem tudók is kikereshetik az oszlopon a Zrínyi család ősi jelmondatát: Sors bona, nihil aiud - vagyis "Jó szerencsét, semmi többet"...Neki nem adatott meg...

Ládakarbantartás: Köszönet illet "sjalušić" csáktornyai játékostárunkat is a folyamatos karbantartásért.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (98 db): környezet: 4.77 rejtés: 4.30 web: 4.77 átlag: 4.61

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
-
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Korigumi 2023.01.15 13:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

hgabi 2023.01.05 13:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

totik 2022.12.02 13:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

sgbt 2022.10.22 15:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]
Pótjelszó a bejárat előtti csatorna fedlapon.

hitamas 2022.10.09 14:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.54
Krk szigeti "nyaralás" után hazafelé, pótjelszóval. Nagyon nem volt egyértelmű, hogy érdemes-e a növények között keresgélni ... nem is a kedvencem ez a rejtéstípus, inkább igyekeztünk végre otthon lenni. :)

GeoFox 2022.08.20 06:49 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.79
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Dóri és Gábor [Geoládák v3.12.10]

Zolnai 2022.08.08 15:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

MaFe örs 2022.08.08 15:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

ha8je 2022.08.03 16:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

djdelta 2022.08.03 16:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Heni&Gábor 2022.08.03 10:18 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Nagykanizsai nyaralásról "ugrottunk" ki Zágrábba. Útközben Csáktornyán és Varasdon álltunk meg odafelé. A vár környéke nagyon szép volt, csak sajnos többen póráz nelkül sétáltatták ott a kutyájukat. A virtuális jelszó lefényképezese után sétáltunk a belvárosban, tetszett.

-1-2
-3-4
viktro 2022.07.31 17:15 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.11]

kitkat0123 2021.10.01 18:32 - Megtaláltam
Nagyon szépen köszönöm a rejtést és a munkát, amit a láda kihelyezésébe fektettél.

[Geoládák v3.12.2]

RékaésAdrián 2021.08.20 08:03 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.92
Második horvát ládánk! Ünnepi találat Sibenikbe menet. Kis kitérővel megkerestük ezt a pontot is. A vár nagyon szépen fel van újítva, biztos belülről is érdekes lehet. Most igyekeztünk a tengerhez, így csak kívülről csodáltuk meg. Valamilyen rendezvény keretében kipakolások voltak, kellemes környezet. Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

lelcache 2021.08.01 15:34 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.54
Isztriai nyaralásunkból hazafelé menet. Évek óta, minden horvátországi nyaralásunk után néztem a GPS-en, hogy itt van ez a láda, de soha nem volt időnk megállni, mert későn jöttünk. Most direkt úgy indultunk hazafelé, hogy legyen időnk erre a ládára is.
A fürdőtől jöttünk át. Sikerült viszonylag közel letenni a kocsit, és innen sétáltuk körbe a várat. Bemenni nem lehetett, mert le volt zárva. Viszonylag kevés ember is volt, pedig még nem volt későn. Nagyon szépen rendben van tartva a vár is, és a környezete is. Tetszett!

Köszönöm a rejtést!

lelcache+Zsé+Lilóka+Bambusz

20210801-2120320210801-21204
20210801-2120520210801-21206
20210801-21208IMG_5075
Hörcsög 2021.07.10 08:26 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.15
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.11.3]
A 8 napos horvátországi kerékpáros túra hazafelé vezető útját szakítottam meg - többek között - ezzel a ládával. Hajnalban még a Bórával hadakoztam a tengerparton, többször majdnem felborított! Nagyon szép a vár és a környezete, köszi a rejtést!

kivancsifancsi 2020.08.25 12:23 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.38
Nyaralásból hazafelé tartva tettünk egy kis kitérőt. A ládát nem találtuk, csak a virtuális pontot. Utána még egy jót sétáltunk. Egy helyi pékségben az otthonitól eltérő ízvilágú, de nagyon finom süteményeket vásároltunk.
Nagyon szép ez a város, köszönjük az invitálást.

Fidorka 2020.08.25 12:23 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában

Bendínó 2020.08.25 12:23 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában

bondi3 2020.07.19 14:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

g-tabe 2020.07.19 14:28 - Megtaláltam
Megvan!
Köszönöm, hogy elhoztál ide!

scamel 2020.06.23 17:50 - Megtaláltam
Találat, pót-jelszóval!
Köszönöm, hogy idecsábítottál, nagyon hangulatos és rendbe szedett az óváros.
Ide még kirándulni is visszajövök.
scamel

alberrt 2020.06.19 09:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

JenniMiki 2020.06.19 09:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.13
Megtaláltuk, köszönjük szépen a rejtést! :) Jenni&Miki [Geoládák v3.4.1]

Bittmann 2019.10.27 14:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (191 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]