geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2855. Ismeretlen katona sírja (GCIKS)

A sír kora tavasszal...

A sír kora tavasszal...

... és kora ősszel

... és kora ősszel

Sírfelirat

Sírfelirat

Ebben az erdőcskében találod kora tavasszal...

Ebben az erdőcskében találod kora tavasszal...

... itt pedig kora ősszel

... itt pedig kora ősszel

Barátságos dombok...

Barátságos dombok...

... és kiskertek

... és kiskertek

26-os főút, távolabb Sajóecseg

26-os főút, távolabb Sajóecseg

Sajóbábony széle

Sajóbábony széle
Szélesség N 48° 11,316'
Hosszúság E 20° 44,231'
Magasság: 144 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.09.11 14:30
Megjelenés időpontja: 2010.10.29 01:50
Utolsó lényeges változás: 2015.05.14 16:52
Utolsó változás: 2020.09.10 21:22
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Vitya77 +36 70 241 4038
Felhasználó: Vitya77
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 700 m
Megtalálások száma: 166 + 3 sikertelen + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


WAP: A 8 cm átmérőjű, 10 cm magas, henger alakú láda egy kb. 50 m átmérőjű erdőfoltban található, a katonasírtól kb. 20-30 m-re. A koordináta 2011.10.27-én 23:25-kor megváltozott!


A ládába TravelBug nem helyezhető.


A láda koordinátáját 2011.10.27-én 23:25-kor megváltoztattam, mert kiderült, hogy megvan az eredeti láda! Ugyanis 2011. márciusában kessertársak újrarejtették, mivel több kesser nem találta, és azt hittük, elvitték a fatolvajok a kivágott fákkal együtt. Nos, az eredeti láda is megvan, megtaláltam az eredeti rejteken! Nem tűnt el, csak meg kell keresni. A korábbi (március előtti) logokból látható, hogy a rejtés jó, a koordináták pontosak, ezt több kesser is megírta. Emiatt az újrarejtett ládát 2011.10.29-én elhozom a helyéről, visszajuttatom a kedves újrarejtőknek (ezúton is köszönet, hogy önzetlenül segítettek, amikor úgy tűnt, hogy nincs meg a láda), és ezért újra a régi koordináták élnek a régi ládával a régi rejteken. Ha 2011. október 28-29-én mégsem találod a ládát, akkor még megpróbálhatod az új rejtést az alábbi koordinátákon:

N 48° 11,313'
E 20° 44,220'
146 m

Láda megközelítése:

Két útvonalat tudok ajánlani. Az egyiken Sajóbábony irányából, a másikon közvetlenül a 26-os számú főútról érhetitek el a ládát.

1. Sajóbábony felől:

A 26-os főútról be kell jönni Sajóbábonyba, és a városka szélén meg tudtok állni itt:  N 48° 10,930' E 20° 44,298' 141 m [GCIKS+Park1 Bábony széle]. Innen kb. 700 m séta a láda.

2. Közvetlenül a 26-os főút felől:

A 26-os főútról le kell térni DNY-i irányba itt:  N 48° 11,920' E 20° 44,630' 126 m [GCIKS+26-osról lekanyarodás] Pár száz méter után bal kéz felől találtok egy lovardát, ez előtt lehet parkolni:  N 48° 11,736' E 20° 44,251' 139 m [GCIKS+Park2 lovarda]. Innen is kb. 700 m a láda.

A katonasír

Egy érdekes hangulatú helyre invitállak benneteket, egy ismeretlen katona sírjához. Gyerekkoromban mutatták meg nekem ezt a helyet nagyszüleim, akik sajóbábonyi lakosok. Mivel eléggé el van rejtve, ezért valószínűleg csak a helyiek tudnak róla. Legalábbis egyelőre :-)

Magáról a sír történetéről nem sokat tudok írni, hiszen mint a neve is mutatja, ismeretlen katona sírja. A fejfán viszont van egy táblácska, melyet lefotóztam, a képek között megtalálod! Ezen a táblán az 1944. december 11-i dátum olvasható.

A sírt itt találod:
 N 48° 11,307' E 20° 44,239' 143 m [GCIKS+sír]

Sajóbábony fekvése

Sajóbábony Miskolctól 13 kilométerre északra, a Bükk hegység keleti lankáinak (közelebbről: a Tardonai-dombságnak) és a Sajó-medencének a találkozásánál helyezkedik el. A település két markánsan elkülönülő részre oszlik: a falura és a lakótelepre. A falu a Bábony-patak völgyében búvik meg, a 26-os főútról, a református és a katolikus templom kivételével, nem is látható. A lakótelep, mely méretében és lakosai számát tekintve is meghatározó része Sajóbábonynak, a Sajó-medence sík területén helyezkedik el, olyan benyomást keltve, mintha a település a völgyből kifolyt volna a síkságra, ahol aztán kényelmesen szétterült.

Bár Sajóbábony zsáktelepülésnek számít (másfél kilométeres bekötőút vezet a főútvonalhoz), a város megközelíthetősége az országos átlag fölötti. Ennek oka, hogy a 26-os főútvonalat az 1980-as évektől kezdődően négysávossá bővítették Miskolc és a bábonyi elágazás között, így a megyeszékhely központjába például gyorsabban be lehet érni Sajóbábonyból (kb. 15 perc), mint a közigazgatásilag Miskolchoz tartozó Diósgyőrből.

Sajóbábony története

Árpád-kori alapítású település. Neve először Babun (valószínűleg személynév) néven szerepel egy 1325-ös oklevélben. Kezdetben a királynék birtokolta diósgyőri vár uradalmához tartozott. Később többször elzálogosították. Tulajdonosa volt a Nyáry, Drugeth, Jászy és a Rákóczi család is. A XVIII. században, amikor a diósgyőri uradalom újra a koronához került, Bábony ismét a kincstáré lett. A török uralom idején a hatvani szandzsák része volt. A hódoltság időszakában tért át a lakosok nagy része a református hitre. Bár iskolájuk 1600-tól működött, templom építésére csak II. József türelmi rendelete idején kerülhetett sor. Lakói a XX. század elejéig jellemzően a mezőgazdaságból éltek.

Sokak szerint a völgyek szabdalta, sűrű erdővel borított dombos vidék volt az egyik fő oka annak, hogy az 1940-es évek végén, a nagy hadiipari fejlesztések idején itt kezdték el építeni az Észak-Magyarországi Vegyiművek (ÉMV) elődjét, az "1040"-es vállalatot, amely eredetileg hadiüzem volt. A gyár építésén több ezer rab is részt vett, amit valószínűleg a koreai háború kitörése miatti erőltetett ütem tett indokolttá (az első kapavágás 1949-ben történt, a termelés 1951-ben indult meg). A koreai háború végével a hadianyag-termelés (gyalogsági és tüzérségi lőpor, TNT, nitroglicerin) erősen visszaesett, fokozatosan helyt adva a polgári célú vegyipari tevékenységnek (akkumulátorok a MÁV-nak, poliuretán, formaldehid, növényvédő szerek). Az iparfejlesztés következtében robbanásszerű fejlődés következett be: az újonnan érkező munkásoknak és mérnököknek városias jellegű lakótelepet építettek, amely így kulturálisan is elkülönült a régi bábonyiak lakóhelyétől, a falutól. A modern lakótelepek egységes tervezésének jegyében a lakóházakkal egyidőben iskola, óvoda, bölcsőde és sportpályák is épültek.

Az 1980-as évek közepén a község főút felé eső részén egy nagyobb területen telkeket parcelláztak ki, amin egyéni építkezések sorának eredményeként egy modern, családi házas rész épült fel, kellemes, elővárosias környezetet teremtve.

2009. július 1-je óta város. Lakóinak száma 2877 fő (KSH, 2009.01.01.).

Sajóbábony nevezetességei

Itt működött az Észak-Magyarországi Vegyiművek (ÉMV), amely fénykorában közel háromezer embernek adott munkát. Az ÉMV fő profilját a növényvédő szerek és habosított műanyagok alkották. Az 1990-es évek elején, a szovjet piac összeomlásával a cég átmeneti gazdasági nehézségbe került, amiből gyors és határozott döntésekkel még ki lehetett volna lábalni (ahogy a kazincbarcikai BVK, ma BorsodChem példája mutatja), ha az akkori adóhivatal (a magyar államot, tehát gyakorlatilag az ÉMV tulajdonosát képviselve) nem indítja meg a felszámolást a cég ellen, elmaradt adótartozásokra hivatkozva. A felszámolási eljárás következtében az ÉMV több kisebb cégre esett szét (melyek többsége maga is csődbe ment, bár némelyikük sikeresen vészelte át a gazdasági összeomlást.) Később a volt ÉMV területét ipari parkká nyilvánították, amelyben több kisebb és közepes méretű vállalkozás telepedett meg. Az ipari parkban működő cégek bevételeiből az iparűzési adón keresztül a helyi önkormányzat is részesül, 2004-ben például ez az összeg több mint 200 millió forintra rúgott (összehasonlításul: ez az összeg a főút túloldalán fekvő Sajóecsegen alig érte el a 6 millió forintot), így Sajóbábony borsodi viszonylatban a tehetősebb települések közé tartozik.

Az ÉMV működésének évei alatt több súlyos ipari baleset is történt, amelyek rövid időre az országos figyelem középpontjába állították a községet. Itt történt 1979. június elsején az újkori Magyarország egyik legnagyobb ipari balesete, amelynek során 13 dolgozó tűnt el, amikor felrobbant a TNT-gyár egyik üzemrésze (több, mint 10 tonna TNT robbant fel.) A rendszerváltás után a Greenpeace figyelemfelkeltő akciói keltettek időnként feltűnést.

A rendszerváltás után, mint sok más helyen Borsodban, egyetlen utcanevet sem változtattak meg a településen (így ma is van például Kun Béla utca), ugyanis az akkori gazdasági helyzetben a lakosok nagy része úgy ítélte meg, hogy az utcanév-változtatással járó pénzkiadást és utánajárást nem engedheti meg magának.

Az 1990-es évek elején a település területéhez tartozó egyik dombtetőn ásatásokat kezdtek a Miskolci Egyetem régészei, és egy pattintott kőszerszámokat készítő telepet tártak fel. A régészek megállapították, hogy a kőszerszámok előállításához használt köveket távolabbról hozhatták ide, mert a környéken ilyen kőzetek nem lelhetők fel.

Források:
Wikipédia
Sajóbábony honlapja
KSH honlapja
és egy kicsit én is beleszerkesztettem

Köszönet

Nagyon köszönöm Puszkanynak és társainak, hogy 2011. március 14-én újrarejtették az eltűnt ládát!

Sikeres ládavadászatot kívánok!
Vitya77
Állapot: kereshető

KRW értékelés (86 db): környezet: 3.52 rejtés: 3.81 web: 4.25 átlag: 3.86

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


tabletta 2020.09.07 11:14 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

kasap 2020.08.15 18:42 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

tak-tak 2020.08.07 13:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

Zsombor111 2020.07.05 18:54 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést! Anikó és Zsombor és Ági [Geoládák v3.4.1]

csirepanna 2020.06.15 14:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Csenge&Tomika 2020.05.17 15:20 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Geokinga98 2020.05.10 12:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

ZsoltPapp 2020.05.10 12:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

CSUBIX77 2020.02.27 17:22 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 2.20
Először a sírt sikerült megtalálnom, de sajnos nem olvastam végig az összes loggot, így kevés információhoz jutottam a ládáról. Másnap már felkészültebben indultam el, így kiderült, hogy mind a sír, mind a láda egész könnyen megtalálható (a sírhoz a dűlőútról merőlegesen kell bemenni az erdőbe, és a ládika sincs messze tőle). Persze így, mikor még a fákon, cserjéken nincs lomb, könnyen beszélek... (Én vagányságból bevittem a bringát is, de szigorúan csak a vállamon cipelve, még véletlenül sem gurítottam a földön egy centit sem - otthon is akácos közelében lakom, nem egyszer volt defektem földön fekvő akácvesszők tüskéi miatt...)
A láda első osztályú, így képzeltem el az alaptípust is. Benne van az a felhívás, ami azoknak az esetleges véletlen megtalálóknak szól, akik nem ismerik a játékot.

Képkivágás3Képkivágás4
Képkivágás5Képkivágás6
Képkivágás2Képkivágás1
Aniko & Gyuri 2019.10.06 13:05 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Anikó és Gyuri. [Geoládák v2.2.5]

GRegina 2019.09.23 08:46 - Megtaláltam
Kint alvás utáni séta. Simán a földön heverve találtam a ládára. Elrejtettem, a koordinátán lévő kivágott fa törzsébe, kéreggel takarva.[Geoládák v2.2.5]

nyikes101 és neoly 2019.08.19 17:32 - Megtaláltam
Ezt is megtaláltuk. :) [g:hu 1.6.4]

farkas_e 2019.08.01 17:05 - Nem találtam meg
A nap utolsó keresése, sajnos sikertelenül...
Kb. 300 méterre sikerült megközelíteni autóval, aztán a felázott úton már nem mertem továbbmenni... Nem is baj, hamarosan egy stop-tábla is előkerült. :D
30 méterre mutatott a kütyü a sűrű bozótosba, de végül sem a láda, sem a sír nem lett meg, a sok szúnyog és a dzsindzsa visszarettentett... Ha télen erre járok, majd újra próbálkozom.

STOP! A dombtetőn...Itt balra... Aha!
benist 2019.07.15 11:45 - Megtaláltam
Sajóbábonytól rövid séta. Az erdőben jót bolyongtam, végül a GPS elvezetett a gyanús tuskóhoz, és előkerült a doboz. Az dzsungeles akácosban a sírt meg sem kíséreltem megtalálni.

ystray 2019.06.10 13:15 - Megtaláltam
megvan! :)
a nagy susnyásban a sírt meg se leltem. A ládát is alig.

dobozipatikus 2019.06.09 11:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Judit és Béla 2019.06.08 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.35
Megtaláltuk.

tapiapi 2019.05.18 12:13 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.88
Köszönöm, hogy idecsaltál. Cserébe, ha hazaérek, megírom, mit láttam. [g:hu 1.6.1x]
Nyakig ér a halidé, meg a gaz, de a láda rendben.

czecze.kovacs 2019.04.28 13:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

ládavadász Pisti 2019.03.02 23:59 - Megtaláltam
Közös találat Eszluzsuval. Nade: általában úgy csinálom, hogy a helyszínen lefényképezem a logbookot a jelszóval, és ennek alapján regisztrálom a ládát. Ez esetben egy húszperces küszködés után jöttem rá, hogy a logbookban TÉVESEN szerepel a láda rövid neve, két betű fel van cserélve, erre ügyeljetek. Ha a láda tulaja látja ezt, legyen szíves javítsa.

eszluzsu 2019.03.02 14:05 - Megtaláltam
Közös találat ládavadász Pistivel

GYEZegzug 2019.02.26 08:35 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.39
Igen, így műlik el a világ dicsősége. Emlékhelyet csinálunk, de nincs aki ápolja. Köszi szépen.

kupec 2018.11.01 12:38 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

GréJuBé 2018.10.23 16:28 - Megtaláltam
Köszönet a lehetőségért! A sír környéke is nagyjából rendben. Egy arra járó Úrtól kértünk eligazítást a sírhoz, mert a fák nagyon jól rejtik azt, és Ő szolgált bővebb információval is az "Ismeretlen"-ről.

Sir Pajszer 2018.10.19 09:49 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.04
Köszi!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (171 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.