FAQ
2855. Ismeretlen katona sírja (GCIKS)

A sír kora tavasszal...

A sír kora tavasszal...

... és kora ősszel

... és kora ősszel

Sírfelirat

Sírfelirat

Ebben az erdőcskében találod kora tavasszal...

Ebben az erdőcskében találod kora tavasszal...

... itt pedig kora ősszel

... itt pedig kora ősszel

Barátságos dombok...

Barátságos dombok...

... és kiskertek

... és kiskertek

26-os főút, távolabb Sajóecseg

26-os főút, távolabb Sajóecseg

Sajóbábony széle

Sajóbábony széle
Szélesség N 48° 11,316'
Hosszúság E 20° 44,231'
Magasság: 144 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.09.11 14:30
Megjelenés időpontja: 2010.10.29 01:50
Utolsó lényeges változás: 2015.05.14 16:52
Utolsó változás: 2021.09.20 19:11
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Vitya77 +36 70 241 4038
Ládagazda: Vitya77
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 700 m
Megtalálások száma: 215 + 3 sikertelen + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


WAP: A 8 cm átmérőjű, 10 cm magas, henger alakú láda egy kb. 50 m átmérőjű erdőfoltban található, a katonasírtól kb. 20-30 m-re.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


A láda megközelítése:

Két útvonalat tudok ajánlani. Az egyiken Sajóbábony irányából, a másikon közvetlenül a 26-os számú főútról érhetitek el a ládát.

1. Sajóbábony felől:

A 26-os főútról be kell jönni Sajóbábonyba, és a városka szélén meg tudtok állni itt:  N 48° 10,930' E 20° 44,298' 141 m [GCIKS+Park1 Bábony széle]. Innen kb. 700 m séta a láda.

2. Közvetlenül a 26-os főút felől:

A 26-os főútról le kell térni DNY-i irányba itt:  N 48° 11,920' E 20° 44,630' 126 m [GCIKS+26-osról lekanyarodás] Pár száz méter után bal kéz felől találtok egy lovardát, ez előtt lehet parkolni:  N 48° 11,736' E 20° 44,251' 139 m [GCIKS+Park2 lovarda]. Innen is kb. 700 m a láda.

A katonasír

Egy érdekes hangulatú helyre invitállak benneteket, egy ismeretlen katona sírjához. Gyerekkoromban mutatták meg nekem ezt a helyet nagyszüleim, akik sajóbábonyi lakosok. Mivel eléggé el van rejtve, ezért valószínűleg csak a helyiek tudnak róla. Illetve most már egyre több kesser is :-)

Magáról a sír történetéről nem sokat tudok írni, hiszen mint a neve is mutatja, ismeretlen katona sírja. A fejfán viszont van egy táblácska, melyet lefotóztam, a képek között megtalálod! Ezen a táblán az 1944. december 11-i dátum olvasható.

A sírt itt találod:
 N 48° 11,307' E 20° 44,239' 143 m [GCIKS+sír]

Sajóbábony fekvése

Sajóbábony Miskolctól 13 kilométerre északra, a Bükk hegység keleti lankáinak (közelebbről: a Tardonai-dombságnak) és a Sajó-medencének a találkozásánál helyezkedik el. A település két markánsan elkülönülő részre oszlik: a falura és a lakótelepre. A falu a Bábony-patak völgyében búvik meg, a 26-os főútról, a református és a katolikus templom kivételével, nem is látható. A lakótelep, mely méretében és lakosai számát tekintve is meghatározó része Sajóbábonynak, a Sajó-medence sík területén helyezkedik el, olyan benyomást keltve, mintha a település a völgyből kifolyt volna a síkságra, ahol aztán kényelmesen szétterült.

Bár Sajóbábony zsáktelepülésnek számít (másfél kilométeres bekötőút vezet a főútvonalhoz), a város megközelíthetősége az országos átlag fölötti. Ennek oka, hogy a 26-os főútvonalat az 1980-as évektől kezdődően négysávossá bővítették Miskolc és a bábonyi elágazás között, így a megyeszékhely központjába például gyorsabban be lehet érni Sajóbábonyból (kb. 15 perc), mint a közigazgatásilag Miskolchoz tartozó Diósgyőrből.

Sajóbábony története

Árpád-kori alapítású település. Neve először Babun (valószínűleg személynév) néven szerepel egy 1325-ös oklevélben. Kezdetben a királynék birtokolta diósgyőri vár uradalmához tartozott. Később többször elzálogosították. Tulajdonosa volt a Nyáry, Drugeth, Jászy és a Rákóczi család is. A XVIII. században, amikor a diósgyőri uradalom újra a koronához került, Bábony ismét a kincstáré lett. A török uralom idején a hatvani szandzsák része volt. A hódoltság időszakában tért át a lakosok nagy része a református hitre. Bár iskolájuk 1600-tól működött, templom építésére csak II. József türelmi rendelete idején kerülhetett sor. Lakói a XX. század elejéig jellemzően a mezőgazdaságból éltek.

Sokak szerint a völgyek szabdalta, sűrű erdővel borított dombos vidék volt az egyik fő oka annak, hogy az 1940-es évek végén, a nagy hadiipari fejlesztések idején itt kezdték el építeni az Észak-Magyarországi Vegyiművek (ÉMV) elődjét, az "1040"-es vállalatot, amely eredetileg hadiüzem volt. A gyár építésén több ezer rab is részt vett, amit valószínűleg a koreai háború kitörése miatti erőltetett ütem tett indokolttá (az első kapavágás 1949-ben történt, a termelés 1951-ben indult meg). A koreai háború végével a hadianyag-termelés (gyalogsági és tüzérségi lőpor, TNT, nitroglicerin) erősen visszaesett, fokozatosan helyt adva a polgári célú vegyipari tevékenységnek (akkumulátorok a MÁV-nak, poliuretán, formaldehid, növényvédő szerek). Az iparfejlesztés következtében robbanásszerű fejlődés következett be: az újonnan érkező munkásoknak és mérnököknek városias jellegű lakótelepet építettek, amely így kulturálisan is elkülönült a régi bábonyiak lakóhelyétől, a falutól. A modern lakótelepek egységes tervezésének jegyében a lakóházakkal egyidőben iskola, óvoda, bölcsőde és sportpályák is épültek.

Az 1980-as évek közepén a község főút felé eső részén egy nagyobb területen telkeket parcelláztak ki, amin egyéni építkezések sorának eredményeként egy modern, családi házas rész épült fel, kellemes, elővárosias környezetet teremtve.

2009. július 1-je óta város. Lakóinak száma 2877 fő (KSH, 2009.01.01.).

Sajóbábony nevezetességei

Itt működött az Észak-Magyarországi Vegyiművek (ÉMV), amely fénykorában közel háromezer embernek adott munkát. Az ÉMV fő profilját a növényvédő szerek és habosított műanyagok alkották. Az 1990-es évek elején, a szovjet piac összeomlásával a cég átmeneti gazdasági nehézségbe került, amiből gyors és határozott döntésekkel még ki lehetett volna lábalni (ahogy a kazincbarcikai BVK, ma BorsodChem példája mutatja), ha az akkori adóhivatal (a magyar államot, tehát gyakorlatilag az ÉMV tulajdonosát képviselve) nem indítja meg a felszámolást a cég ellen, elmaradt adótartozásokra hivatkozva. A felszámolási eljárás következtében az ÉMV több kisebb cégre esett szét (melyek többsége maga is csődbe ment, bár némelyikük sikeresen vészelte át a gazdasági összeomlást.) Később a volt ÉMV területét ipari parkká nyilvánították, amelyben több kisebb és közepes méretű vállalkozás telepedett meg. Az ipari parkban működő cégek bevételeiből az iparűzési adón keresztül a helyi önkormányzat is részesül, 2004-ben például ez az összeg több mint 200 millió forintra rúgott (összehasonlításul: ez az összeg a főút túloldalán fekvő Sajóecsegen alig érte el a 6 millió forintot), így Sajóbábony borsodi viszonylatban a tehetősebb települések közé tartozik.

Az ÉMV működésének évei alatt több súlyos ipari baleset is történt, amelyek rövid időre az országos figyelem középpontjába állították a községet. Itt történt 1979. június elsején az újkori Magyarország egyik legnagyobb ipari balesete, amelynek során 13 dolgozó tűnt el, amikor felrobbant a TNT-gyár egyik üzemrésze (több, mint 10 tonna TNT robbant fel.) A rendszerváltás után a Greenpeace figyelemfelkeltő akciói keltettek időnként feltűnést.

A rendszerváltás után, mint sok más helyen Borsodban, egyetlen utcanevet sem változtattak meg a településen (így ma is van például Kun Béla utca), ugyanis az akkori gazdasági helyzetben a lakosok nagy része úgy ítélte meg, hogy az utcanév-változtatással járó pénzkiadást és utánajárást nem engedheti meg magának.

Az 1990-es évek elején a település területéhez tartozó egyik dombtetőn ásatásokat kezdtek a Miskolci Egyetem régészei, és egy pattintott kőszerszámokat készítő telepet tártak fel. A régészek megállapították, hogy a kőszerszámok előállításához használt köveket távolabbról hozhatták ide, mert a környéken ilyen kőzetek nem lelhetők fel.

Források:
Wikipédia
Sajóbábony honlapja
KSH honlapja
és egy kicsit én is beleszerkesztettem

Köszönet

Nagyon köszönöm Puszkanynak és társainak, hogy 2011. március 14-én újrarejtették az eltűnt ládát!

Sikeres ládavadászatot kívánok!
Vitya77
Állapot: kereshető

KRW értékelés (104 db): környezet: 3.62 rejtés: 3.88 web: 4.30 átlag: 3.94

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Juci&Csaba 2022.11.04 13:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

emmis 2022.10.22 15:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Skalp 2022.10.16 15:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

zolko84 2022.08.26 10:26 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.04
Megtaláltuk, a gyerekek nagyon elvezték. Köszönjük, a Bihary család [Geoládák v3.12.10]

Hegyo 2022.06.24 12:43 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 4.22
Megtaláltam. Köszönöm, hogy megmutattad a helyet. [Geoládák v3.12.10]

smico50 2022.05.25 16:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Páratlanpáros 2022.05.25 16:01 - Megtaláltam
Közös ládavadászat Smico 50-nel. Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

DSC_4089 
[cscs] 2022.05.21 17:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Katona55 2022.05.16 17:00 - Megtaláltam
4 napos közös túrázás stmesterrel.

stmester 2022.05.16 17:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk.

Repi97 2022.05.08 19:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

aztakutyafáját 2022.05.07 13:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

BT_pro 2022.04.25 13:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a játékot!
[Geoládák v3.12.8]

Zsuzskaland 2022.04.23 18:27 - Megtaláltam
Megtaláltuk Jonigts-sel köszönjük [Geoládák v3.12.8]

Jonigts 2022.04.23 18:10 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

anettx 2022.03.30 11:07 - Megtaláltam
TFTC!
Hazafelé - 4 nap a Zemplénben szőlők és várak között.
Nem hengeres hanem egyesületi cseredoboz van.
[Geoládák v3.12.7]

KataJani 2022.03.15 15:05 - Megtaláltam
Miskolc környékének felfedezése geocaching segítségével.
[g:hu+ 2.7.16]

VilmosT 2022.03.12 15:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.08
Megtaláltuk, köszönöm a rejtést! Kitti és Vili Kazincbarcikáról! [Geoládák v3.12.6]

ocsike78 2022.03.01 15:54 - Megtaláltam
Megtaláltam,köszönöm a lehetőséget. :) [Kesser 2.6.4]

Molli 2022.02.26 08:23 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.32
Levadásztam. Köszönöm a rejtést!

Göde 2022.02.26 08:17 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Újabb kincs a tarsolyában. Köszönöm
[g:hu+ 2.7.16]

keviszonci 2021.10.31 14:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

bcs723 2021.10.27 12:17 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

gyetger 2021.10.12 15:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszi! :)
A sírhoz kitaposott ösvény vezet, onnan a ládához a pontos koordináta. :)
[g:hu+ 2.8.3 teszt]

szmetzsu 2021.10.10 10:32 - Megtaláltam
A láda a rejteken kívül szabadon volt, visszatettük a helyére.Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (220 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]