FAQ
3010. Szamosújlaki Református Templom (GCSPRT)

Légifotó

Légifotó

A felújított templom

A felújított templom

Templom belső

Templom belső

Tablók a felújításról

Tablók a felújításról

Az 1865-ös tűzvész dokumentuma

Az 1865-ös tűzvész dokumentuma

Europa Nostra Díj

Europa Nostra Díj

Naplementében a zsilip felől

Naplementében a zsilip felől

Szamos folyó nyáron

Szamos folyó nyáron

Szamos folyó az ősz-tél határán

Szamos folyó az ősz-tél határán

"Az éjszaka közeledik, A világ lecsendesedik. Pihen a komp, kikötötték, Benne hallgat a sötétség."

"Az éjszaka közeledik, A világ lecsendesedik. Pihen a komp, kikötötték, Benne hallgat a sötétség."

A Holt-Szamos látképe a zsiliptől

A Holt-Szamos látképe a zsiliptől

A Holt-Szamos késő ősszel

A Holt-Szamos késő ősszel

A zsilip és az összekötő csatorna magas vízállásnál

A zsilip és az összekötő csatorna magas vízállásnál

Alacsony vízállás ősszel

Alacsony vízállás ősszel

Az eredeti rejtekadó fa

Az eredeti rejtekadó fa

Zsilip - Na ide nem lenne szabad felmászni

Zsilip - Na ide nem lenne szabad felmászni

Az első megtaláló jutalma lehet. Egészségünkre!

Az első megtaláló jutalma lehet. Egészségünkre!
Szélesség N 47° 54,776'
Hosszúság E 22° 35,338'
Magasság: 115 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.07.23 14:03
Megjelenés időpontja: 2011.07.24 18:34
Utolsó lényeges változás: 2020.08.13 19:56
Utolsó változás: 2021.05.30 23:31
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: LionDaddy, Karate Kid, Anita és Vivi
Ládagazda: LionDaddy
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 10 m
Megtalálások száma: 260 + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


Röviden

20 x 12 x 5 cm-es méretű négyfülű doboz, a harangláb szoknyája alatt, a templomfalhoz közelebb eső oldalon, ~ középtájon keresd.
A láda sérülése, eltűnése esetén alternatív jelszó található a kerítés utolsó oszlopán. 2,5x8,5 cm méretű fémlapocskát keress, itt: N 47° 54.780' E 22° 35.343''!


A láda Travelbug-ot pillanatnyilag NEM fogad.


Első és egyben Ádám fiam-mal közös rejtésünkkel hazánk egy igen szép, mégis sokak által nem ismert tájára, a Szamoshátra szeretnénk elhívni titeket. A koordináták egy pici községbe, Szamosújlakra vezetnek, ahol nagyon sok nyarat töltöttem a nagyszüleimnél és rengeteg szép emléket őrzök a gyermekkori szünidőkből. Célunk egészen pontosan az élő és Holt-Szamos találkozásánál épült református műemlék templom, melyet ezúton szeretnénk megmutatni.

Megközelítés

Szamosújlak az M3 - 41- 49 - 491 számú közutakon a Mátészalka, Fehérgyarmat útvonalon közelíthető meg. A községbe beérve itt térj le a főútról:  N 47° 55,064' E 22° 35,136' [GCSPRT+ Útelágazás a templomhoz]
Ezen az úton kell menned, míg el nem éred a töltés előtt balra elhelyezkedő templomot.  N 47° 54,765' E 22° 35,333' 115 m [GCSPRT+Református templom] Itt le is parkolhatsz.
Miután megtekintetted a templomot és a ládát is megtaláltad, továbbmehetsz a gátőrházig.  N 47° 54,713' E 22° 35,526' 115 m [GCSPRT+ Gátőrház] Ehhez a gát előtt fordulj balra és a külső oldalon kiépített betonúton közelebb gurulhatsz kocsival is.

Az élő és holt Szamos találkozása

A 2011-es eredeti rejtés itt volt megtalálható. Sajnos többször is eltűnt és a folyamatos pótlások miatt végül áthelyeztem. Így már csak a hely érdekes. Az élő folyó és a Holt-Szamos minden évszakban más arcát mutatja, de nekünk mindig szép és kedves hely marad.
 N 47° 54,629' E 22° 35,643' 115 m [GCSPRT+Zsilip]

Figyelem !
A zsilip nem elzárt terület, szabadon megközelíthető, de potenciális veszélyforrás. Éppen ezért kérlek, hogy a közelében körültekintően és óvatosan mozogjatok, különös tekintettel a kisgyermekekre.


Református templom

A mai templom elődjét már 1329-ben feljegyezték, mint a község Keresztelő Szent János tiszteletére szentelt katolikus templomát.
A XV. sz.-i, gótikus stílusú teremtemplom sarkain és a déli homlokzat középvonalában lépcsőzött támpillérek állnak. Az északi homlokzatra merőlegesen támaszkodó támpillér egy sekrestye maradványa, melyet az 1992-95. évi helyreállítás során visszaépítettek. A nyugati homlokzat közepén csúcsíves bejárati ajtó nyílik. Az épület DNy-i sarkában az Ajtay család sírboltja húzódik meg.
A templom egyes források szerint a XVI., míg mások szerint a XVII. sz.-ban a reformátusoké lett. 1842-ben újraépítették majd 1865. július 10-én a tanítói lakban tűzvész támadt, amelyben elégett mind a két parókia, a templomhoz épített fatorony és az egyik harang is. 1867-ben átépítették a templomot és az eklektikus népiességbe hajló egységes berendezést is ekkor készítették. 1936-ban felújították. Az említett tűzvész után egy egyszerű, négy faoszlopon álló haranglábat építettek mellé, melyet 1998-ban egy új, az épület stílusához igazodó haranglábbal váltottak fel.
A hajdani két harang közül az egyiket 1647-ben Eperjesen öntötték, a kisebbiket 1849-ben a falu felajánlotta a forradalmi kormánynak. Mai harangja 1787-ből való.
Az 1992-95 közötti feltárás és újjáépítés után az épület elnyerte az Europa Nostra-díjat, melyet 1998 szeptember 5-én adták át.

A templomba bejutni és körülnézni előzetes bejelentkezés után van mód!
Infó és bejelentkezés:
Szabóné Varga Szidónia lelkipásztor +3644367897
Virág Józsefné Melinda, Református Szeretetszolgálat +36203580283


Szamosújlak község fekvése, története

A falu a Szatmári síkságon, a Szamos folyó partján található. Területén már az új kőkorban is éltek, ezt bizonyítják az itt feltárt lakógödrök, a különböző kerámiacserepek, kalcedon pengék és egyéb 1937-ben előkerült leletek. Ezt az errefelé páratlan lelet-együttest a Nemzeti Múzeum őrzi "Újlaki leletek" néven. A település nevére utaló első feljegyzés 1332-ből való, ekkor Vylak néven említik. A XVI. században már Szamos-Újlakként ismerték. Egy 1782-85 közötti katonai leírás a következőket írta le a településről:
"A mellette folyó Szamos, ahol tölgyerdő magaslott, 80-100 lépés széles, alacsony vízállásnál 2-3 láb mély volt. Egészen meredek partját gáttal magasították, mert gyakran kiöntött, sokszor egyesült a Tiszával is, és az egész vidéken tengerként hullámzott a víz. Ilyenkor a lakosok csónakokon közlekedtek."
1810-ben kétharmada a nagyváradi Ajtay családhoz került, egyharmad része a báró Bánffy és gróf Bethlen családok tulajdona lett. 1851-ben Fényes Elek a Geographiai szótárában ezt jegyezte fel Szamosújlakról:
"Szatmár vármegyei magyar falu a Szamos mellett 261 lakossal, és egy Vármegye nevű pusztával. A Szamosháton szép gyümölcsöse, a helység alatt kies erdeje, jó szántóföldje van, ami búzát, tengerit, lencsét, borsót terem."
A XX. század elején birtokosa a gróf Hadik-Barkóczy család volt és a faluban 53 házban 350-en éltek. A világháborúk e faluból is követeltek áldozatokat, kiknek neveit a templom falán található emléktábla őrzi.
1970-ben Szamosújlakot is fenyegette az árvíz, de a szerencsének köszönhetően a falu a szomszédos Gyügyével, és Cégénydányáddal együtt megmenekült, igaz több napon át volt szigetként körbezárva a víztől. A '70-es évektől a '90-es évek közepéig szinte valamennyi család foglalkozott saját almatermesztéssel is, amely jó bevételi forrás volt, így a falu teljesen modernizálódott. Napjainkban a lakosok számát ~400 főre teszik.

A falu híres szülötte:
1897-ben itt született Kincs Elek irodalomtörténész, a körmendi gimnázium alapítója. Az ő édesapja az a Kincs Gyula, aki Ady Endre egykori tanítója volt a zilahi kollégiumban és ő indította el az írót a pályáján.

Fauna és flóra

Ezen a vidéken a Szamos eredeti élővilágából, a még néhány évtizeddel ezelőtt is meglévő ártéri dzsungel-gyümölcsösökből mára sajnos semmi sem maradt. Az 1970-es árvíz után ezek elpusztultak. Ma a folyónak ezt a részét 10-50 m széles ártéri ligeterdő övezi, melynek növényzetét főleg fekete és fehér nyárfák, illetve fehér és mandulalevelű füzek alkotják, ritkábban alföldi kőris, dió, piros és sárga szilva, enyves éger. Cserje- és talajszinten a bodza, a csíkos kecskerágó, a vadszőlő, a vadszeder, a csalán és a szerbtövis jellemző.
Az ártér állatvilága évszakonként változó. Az őz, a mezei nyúl, a fácán, a dolmányos varjú , a macskabagoly, a kuvik és a nem költöző kisebb énekesmadarak egész évben megtalálhatóak, csakúgy, mint a nagy fakopáncs és a fekete harkály. Az őszi és a tavaszi vonulások idején a vadludak, tőkés récék, nagy és kis lilikek pihennek meg a folyó ezen szakaszán.
A Szamos vízi élővilága nagy körvonalakban hasonló, mint a Tiszáé, de a faj- és egyedszámok jóval alacsonyabbak. A fauna képére rányomja bélyegét a nagyfokú vízszennyezettség: a Szamos a Kárpát-medence talán legszennyezettebb vízfolyása. Ezen a szakaszon a tágabb tűrésű fajok, mint pl. a küsz, a balin, a halványfoltú küllő és a sügér fordulnak elő.

Video, virtuális túra

Örökség Útikalauz

Virtuális túra kívül-belül

Közösségi oldal

Szamosújlaki Református Egyházközség Facebook oldala

Források

-Településünk-Szamosújlak
-Középkori templomok útja
-Wikipedia

Élményekben gazdag túrázást és jó keresést kívánunk!

Ládatörténet:

2013. okt. 27. - A keleti végeken aktív kessertársainknak köszönhetően megszaporodott közeli "templomos" rejtések apropóján az eredeti Szamos-parti Református Templom ládanevet megváltoztattam. Mától Szamosújlaki Református Templom néven él a láda.
2015.05.25. - Az elveszett ládát ideiglenesen egy kisméretű vitaminos dobozzal pótolta sztyopa13 a páratlan páros kessertárs. Segítségét ezúton is köszönöm!
2015.08.10. - A ládát újrarejtettem.
2016.08.17. - A ládát újrarejtettem.
2020.08.13. - Új rejtek, új láda + pótjelszó
Állapot: kereshető

KRW értékelés (119 db): környezet: 4.66 rejtés: 4.57 web: 4.72 átlag: 4.65

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


cserpaktomi 2022.11.12 12:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Stamnes 2022.11.12 10:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtő munkáját!:) [Geoládák v3.12.10]

Alex0509 2022.10.30 15:13 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 2.94
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Bróthág 2022.09.25 09:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

fa-peti 2022.07.29 10:10 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

R.Ildi 2022.07.16 13:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

frank530601 2022.06.28 13:53 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a rejtést.

137 Nyírség 3 
Mandula93 2022.06.11 17:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Laci és Timike 2022.06.11 13:45 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

048055
Fehér Márton 2022.02.12 16:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

FLAC 2022.02.12 16:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Lisi 2022.02.12 13:35 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

Göde 2022.01.26 10:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.37
Megtaláltam.
Újabb kincs a tarsolyban. Köszönöm. A templom gyönyörű, a zsilip érdekes.
A ládikó a keményre fagyott talaj következtében kibányászhatatlan, a pótjelszó működik.
[g:hu+ 2.7.16]

Rekinejó 2021.11.25 16:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.98
Megtaláltam, köszönöm a rejtést. A ládával minden rendben volt. :)

Bliccc 2021.10.31 17:06 - Megtaláltam
Sikerült!
[g:hu+ 2.7.14]

typhoon7 2021.10.24 09:59 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget. :-)

james 2021.10.16 13:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
James [Geoládák v3.12.2]

dobozipatikus 2021.09.03 13:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

kisember 2021.08.20 17:30 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

Marton Zoli 2021.08.19 10:25 - Megtaláltam
Éppen tereprendezés volt a templom körül, így nyitva volt a templom is. Valóban szép.

ystray 2021.08.07 16:28 - Megtaláltam
Megvan :)

szucsalad 2021.08.01 12:59 - Megtaláltam
Koszi a rejtest

Judit és Béla 2021.07.15 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.44
Megtaláltuk.

"J&J" 2021.07.06 11:57 - Megtaláltam
J&J ezt a ládát is megtalálta!
Köszönjük a rejtést :).
[g:hu+ 2.7.11]

BEAC biciklitúra a Felső Tiszavidéken.

Zahy 2021.07.06 11:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (266 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]