geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
3010. Szamosújlaki Református Templom (GCSPRT)

Légifotó

Légifotó

A felújított templom

A felújított templom

Templom belső

Templom belső

Tablók a felújításról

Tablók a felújításról

Az 1865-ös tűzvész dokumentuma

Az 1865-ös tűzvész dokumentuma

Europa Nostra Díj

Europa Nostra Díj

Naplementében a zsilip felől

Naplementében a zsilip felől

Szamos folyó nyáron

Szamos folyó nyáron

Szamos folyó az ősz-tél határán

Szamos folyó az ősz-tél határán

"Az éjszaka közeledik, A világ lecsendesedik. Pihen a komp, kikötötték, Benne hallgat a sötétség."

"Az éjszaka közeledik, A világ lecsendesedik. Pihen a komp, kikötötték, Benne hallgat a sötétség."

A Holt-Szamos látképe a zsiliptől

A Holt-Szamos látképe a zsiliptől

A Holt-Szamos késő ősszel

A Holt-Szamos késő ősszel

A zsilip és az összekötő csatorna magas vízállásnál

A zsilip és az összekötő csatorna magas vízállásnál

Alacsony vízállás ősszel

Alacsony vízállás ősszel

Az eredeti rejtekadó fa

Az eredeti rejtekadó fa

Zsilip - Na ide nem lenne szabad felmászni

Zsilip - Na ide nem lenne szabad felmászni

Az első megtaláló jutalma lehet. Egészségünkre!

Az első megtaláló jutalma lehet. Egészségünkre!
Szélesség N 47° 54,776'
Hosszúság E 22° 35,338'
Magasság: 115 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.07.23 14:03
Megjelenés időpontja: 2011.07.24 18:34
Utolsó lényeges változás: 2020.08.13 19:56
Utolsó változás: 2021.05.30 23:31
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: LionDaddy, Karate Kid, Anita és Vivi
Felhasználó: LionDaddy
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 10 m
Megtalálások száma: 231 + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


Röviden

20 x 12 x 5 cm-es méretű négyfülű doboz, a harangláb szoknyája alatt, a templomfalhoz közelebb eső oldalon, ~ középtájon keresd.
A láda sérülése, eltűnése esetén alternatív jelszó található a kerítés utolsó oszlopán. 2,5x8,5 cm méretű fémlapocskát keress, itt: N 47° 54.780' E 22° 35.343''!


A láda Travelbug-ot pillanatnyilag NEM fogad.


Első és egyben Ádám fiam-mal közös rejtésünkkel hazánk egy igen szép, mégis sokak által nem ismert tájára, a Szamoshátra szeretnénk elhívni titeket. A koordináták egy pici községbe, Szamosújlakra vezetnek, ahol nagyon sok nyarat töltöttem a nagyszüleimnél és rengeteg szép emléket őrzök a gyermekkori szünidőkből. Célunk egészen pontosan az élő és Holt-Szamos találkozásánál épült református műemlék templom, melyet ezúton szeretnénk megmutatni.

Megközelítés

Szamosújlak az M3 - 41- 49 - 491 számú közutakon a Mátészalka, Fehérgyarmat útvonalon közelíthető meg. A községbe beérve itt térj le a főútról:  N 47° 55,064' E 22° 35,136' [GCSPRT+ Útelágazás a templomhoz]
Ezen az úton kell menned, míg el nem éred a töltés előtt balra elhelyezkedő templomot.  N 47° 54,765' E 22° 35,333' 115 m [GCSPRT+Református templom] Itt le is parkolhatsz.
Miután megtekintetted a templomot és a ládát is megtaláltad, továbbmehetsz a gátőrházig.  N 47° 54,713' E 22° 35,526' 115 m [GCSPRT+ Gátőrház] Ehhez a gát előtt fordulj balra és a külső oldalon kiépített betonúton közelebb gurulhatsz kocsival is.

Az élő és holt Szamos találkozása

A 2011-es eredeti rejtés itt volt megtalálható. Sajnos többször is eltűnt és a folyamatos pótlások miatt végül áthelyeztem. Így már csak a hely érdekes. Az élő folyó és a Holt-Szamos minden évszakban más arcát mutatja, de nekünk mindig szép és kedves hely marad.
 N 47° 54,629' E 22° 35,643' 115 m [GCSPRT+Zsilip]

Figyelem !
A zsilip nem elzárt terület, szabadon megközelíthető, de potenciális veszélyforrás. Éppen ezért kérlek, hogy a közelében körültekintően és óvatosan mozogjatok, különös tekintettel a kisgyermekekre.


Református templom

A mai templom elődjét már 1329-ben feljegyezték, mint a község Keresztelő Szent János tiszteletére szentelt katolikus templomát.
A XV. sz.-i, gótikus stílusú teremtemplom sarkain és a déli homlokzat középvonalában lépcsőzött támpillérek állnak. Az északi homlokzatra merőlegesen támaszkodó támpillér egy sekrestye maradványa, melyet az 1992-95. évi helyreállítás során visszaépítettek. A nyugati homlokzat közepén csúcsíves bejárati ajtó nyílik. Az épület DNy-i sarkában az Ajtay család sírboltja húzódik meg.
A templom egyes források szerint a XVI., míg mások szerint a XVII. sz.-ban a reformátusoké lett. 1842-ben újraépítették majd 1865. július 10-én a tanítói lakban tűzvész támadt, amelyben elégett mind a két parókia, a templomhoz épített fatorony és az egyik harang is. 1867-ben átépítették a templomot és az eklektikus népiességbe hajló egységes berendezést is ekkor készítették. 1936-ban felújították. Az említett tűzvész után egy egyszerű, négy faoszlopon álló haranglábat építettek mellé, melyet 1998-ban egy új, az épület stílusához igazodó haranglábbal váltottak fel.
A hajdani két harang közül az egyiket 1647-ben Eperjesen öntötték, a kisebbiket 1849-ben a falu felajánlotta a forradalmi kormánynak. Mai harangja 1787-ből való.
Az 1992-95 közötti feltárás és újjáépítés után az épület elnyerte az Europa Nostra-díjat, melyet 1998 szeptember 5-én adták át.

A templomba bejutni és körülnézni előzetes bejelentkezés után van mód!
Infó és bejelentkezés:
Szabóné Varga Szidónia lelkipásztor +3644367897
Virág Józsefné Melinda, Református Szeretetszolgálat +36203580283


Szamosújlak község fekvése, története

A falu a Szatmári síkságon, a Szamos folyó partján található. Területén már az új kőkorban is éltek, ezt bizonyítják az itt feltárt lakógödrök, a különböző kerámiacserepek, kalcedon pengék és egyéb 1937-ben előkerült leletek. Ezt az errefelé páratlan lelet-együttest a Nemzeti Múzeum őrzi "Újlaki leletek" néven. A település nevére utaló első feljegyzés 1332-ből való, ekkor Vylak néven említik. A XVI. században már Szamos-Újlakként ismerték. Egy 1782-85 közötti katonai leírás a következőket írta le a településről:
"A mellette folyó Szamos, ahol tölgyerdő magaslott, 80-100 lépés széles, alacsony vízállásnál 2-3 láb mély volt. Egészen meredek partját gáttal magasították, mert gyakran kiöntött, sokszor egyesült a Tiszával is, és az egész vidéken tengerként hullámzott a víz. Ilyenkor a lakosok csónakokon közlekedtek."
1810-ben kétharmada a nagyváradi Ajtay családhoz került, egyharmad része a báró Bánffy és gróf Bethlen családok tulajdona lett. 1851-ben Fényes Elek a Geographiai szótárában ezt jegyezte fel Szamosújlakról:
"Szatmár vármegyei magyar falu a Szamos mellett 261 lakossal, és egy Vármegye nevű pusztával. A Szamosháton szép gyümölcsöse, a helység alatt kies erdeje, jó szántóföldje van, ami búzát, tengerit, lencsét, borsót terem."
A XX. század elején birtokosa a gróf Hadik-Barkóczy család volt és a faluban 53 házban 350-en éltek. A világháborúk e faluból is követeltek áldozatokat, kiknek neveit a templom falán található emléktábla őrzi.
1970-ben Szamosújlakot is fenyegette az árvíz, de a szerencsének köszönhetően a falu a szomszédos Gyügyével, és Cégénydányáddal együtt megmenekült, igaz több napon át volt szigetként körbezárva a víztől. A '70-es évektől a '90-es évek közepéig szinte valamennyi család foglalkozott saját almatermesztéssel is, amely jó bevételi forrás volt, így a falu teljesen modernizálódott. Napjainkban a lakosok számát ~400 főre teszik.

A falu híres szülötte:
1897-ben itt született Kincs Elek irodalomtörténész, a körmendi gimnázium alapítója. Az ő édesapja az a Kincs Gyula, aki Ady Endre egykori tanítója volt a zilahi kollégiumban és ő indította el az írót a pályáján.

Fauna és flóra

Ezen a vidéken a Szamos eredeti élővilágából, a még néhány évtizeddel ezelőtt is meglévő ártéri dzsungel-gyümölcsösökből mára sajnos semmi sem maradt. Az 1970-es árvíz után ezek elpusztultak. Ma a folyónak ezt a részét 10-50 m széles ártéri ligeterdő övezi, melynek növényzetét főleg fekete és fehér nyárfák, illetve fehér és mandulalevelű füzek alkotják, ritkábban alföldi kőris, dió, piros és sárga szilva, enyves éger. Cserje- és talajszinten a bodza, a csíkos kecskerágó, a vadszőlő, a vadszeder, a csalán és a szerbtövis jellemző.
Az ártér állatvilága évszakonként változó. Az őz, a mezei nyúl, a fácán, a dolmányos varjú , a macskabagoly, a kuvik és a nem költöző kisebb énekesmadarak egész évben megtalálhatóak, csakúgy, mint a nagy fakopáncs és a fekete harkály. Az őszi és a tavaszi vonulások idején a vadludak, tőkés récék, nagy és kis lilikek pihennek meg a folyó ezen szakaszán.
A Szamos vízi élővilága nagy körvonalakban hasonló, mint a Tiszáé, de a faj- és egyedszámok jóval alacsonyabbak. A fauna képére rányomja bélyegét a nagyfokú vízszennyezettség: a Szamos a Kárpát-medence talán legszennyezettebb vízfolyása. Ezen a szakaszon a tágabb tűrésű fajok, mint pl. a küsz, a balin, a halványfoltú küllő és a sügér fordulnak elő.

Video, virtuális túra

Örökség Útikalauz

Virtuális túra kívül-belül

Közösségi oldal

Szamosújlaki Református Egyházközség Facebook oldala

Források

-Településünk-Szamosújlak
-Középkori templomok útja
-Wikipedia

Élményekben gazdag túrázást és jó keresést kívánunk!

Ládatörténet:

2013. okt. 27. - A keleti végeken aktív kessertársainknak köszönhetően megszaporodott közeli "templomos" rejtések apropóján az eredeti Szamos-parti Református Templom ládanevet megváltoztattam. Mától Szamosújlaki Református Templom néven él a láda.
2015.05.25. - Az elveszett ládát ideiglenesen egy kisméretű vitaminos dobozzal pótolta sztyopa13 a páratlan páros kessertárs. Segítségét ezúton is köszönöm!
2015.08.10. - A ládát újrarejtettem.
2016.08.17. - A ládát újrarejtettem.
2020.08.13. - Új rejtek, új láda + pótjelszó
Állapot: kereshető

KRW értékelés (114 db): környezet: 4.65 rejtés: 4.56 web: 4.71 átlag: 4.64

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


MZ/XX 2021.05.26 14:12 - Megtaláltam
Megtaláltuk!
Köszönjük a rejtést!
[g:hu+ 2.6.11]

eazs 2021.05.22 15:19 - Megtaláltam
Köszönjük

nazso.oszan 2020.11.01 15:30 - Megtaláltam
Szatmári ládázás során ezt is megtaláltuk.
Köszönjük a rejtést.

IMG_20201101_151523 
Szejbi 2020.09.09 17:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

vocsok 2020.09.06 12:26 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.02
Köszönöm !

Páratlanpáros 2020.08.21 15:27 - Megtaláltam
Megtaláltuk köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

smico50 2020.08.21 15:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

zsagerist 2020.08.21 11:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.4]

Chicago 2020.08.20 17:03 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! S.Á.M [Geoládák v3.3.2]

Pumba9 2020.07.16 11:58 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.00
997. láda. Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Alig olvasható az alternatív jelszó második szava. Lefestették kékre. Felfelé nézz. Geoládák v3.4.1]

Mirtt 2020.07.16 11:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

KP1965 2020.07.15 11:28 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.13
Néhány szabolcsi láda megtalálása céljából indultunk autós túrára, végül 32 találattal zártam a napot, amiből ez volt a tizenegyedik.
Leellenőriztük, a láda nincs a rejtekhelyén, így az átfestés miatt elég nehezen olvasható alternatív jelszóval logoltunk.

20200715_11353920200715_113504
20200715_112916 
Wilka74 2020.07.15 11:28 - Megtaláltam
Szabolcsi láda őrület során lett meg a rejtés. Reggeli indulás a frissen megjelent Béres ládák miatt, majd a végére 790 km-el és rengeteg ládával, élménnyel gazdagabban hazatérés. A doboz nem volt a rejtekben, vagy a magam 190 cm-e kevés volt ahhoz, hogy elérjem, ezért a pótjelszót használtuk. Környékét pici darázsfészkek őrzik, legyetek óvatosak.

IMG_6137 
stmester 2020.07.15 11:25 - Megtaláltam
Doboz nincs, csak pótjelszó lefestve. Elég nehezen olvasható.

IMG_20200715_113623IMG_20200715_113706
Gábor75 2020.07.15 11:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

szollosi73 2020.07.03 17:44 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.22
Megvan!
Pótjelszóval, gyorsan az eső előtt.
Köszi a rejtést.

Szamosújlaki Református Templom-1Szamosújlaki Református Templom-2
Reggel 2020.07.03 17:43 - Megtaláltam
Ok! Megtaláltuk!

Köszi a rejtést!

Anita, Szilvi, szollosi73, Reggel

Borzaska 2019.11.24 11:45 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. Borzaska & LRDR [g:hu 1.6.4]

tarsolyos 2019.11.20 08:14 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.08
KÖSZÖNÖM A REJTÉST!

kitkat0123 2019.11.16 14:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Robogo 2019.11.16 13:57 - Megtaláltam
East End ládázós hétvége alatt kerestük fel a ládát kitkat0123, Liberty és R.Guszty társaságában.
Köszönöm a rejtést!

R.Guszty 2019.11.16 13:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

N.Zs. 2019.10.04 15:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.45
Láda nincs, a pótjelszó le van festve. Kisilabizálható. A megtalálásában nagyban segített nagyfecó bejegyzése: "a pótjelszó a zsilipfeljáró jobb oldalán alul van." Ezt a gyógymondatot jó lenne a ládaoldalon feltüntetni.
A környezet tetszett, főleg a mai gyönyörű időben.

IMG_0450IMG_0451
IMG_0454IMG_0461
IMG_0462 
szekelya 2019.09.23 12:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.23
Nehezen találtuk meg. A faodú üres volt, a pótjelszó miatt 30 percet kellett a vasak között kutakodni!

nagyfeco 2019.09.20 17:53 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.56
A láda nincs meg, a pótjelszó a zsilinfeljáró jobb oldalán alul van. Köszi a segìtséget.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (237 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]