geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
347. Boldogkő vára (GCBOLD)

Edoras és Meduseld Aranycsarnoka ;)

Edoras és Meduseld Aranycsarnoka ;)

Impozáns

Impozáns

Tájház és a vár

Tájház és a vár

A várudvar

A várudvar

Vigyázó-bástya

Vigyázó-bástya

Sokat használt lépcső

Sokat használt lépcső

A Szentiványi földvár dombja a várból

A Szentiványi földvár dombja a várból

Ólomkatona-kiállítás

Ólomkatona-kiállítás

Ásványkiállítás

Ásványkiállítás

Ásványkiállítás

Ásványkiállítás
Szélesség N 48° 20,647'
Hosszúság E 21° 13,978'
Magasság: 240 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2002.08.01 17:31
Utolsó lényeges változás: 2021.05.25 06:35
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: The Goonies
Felhasználó: guess.who
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 250 m
Megtalálások száma: 1181 + 6 jelszó nélküli + 13 sikertelen + 22 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.2 megtalálás hetente


[WAP: Kisméretű geoláda a szikla keleti tövében, kövekkel takarva.]

----------------------------
Nemzetközi TravelBugot ne tegyél bele! Köszi!

Az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 3098-2/2008. ügyiratszámú határozatában a geoláda kihelyezését engedélyezte.

A geoláda elhelyezéséhez Boldogkő Várának üzemeltetője, Boldogkő Község Önkormányzata hozzájárult.
----------------------------

A vár és a falu
Az aprócska község a Zempléni-hegység nyugati lábánál található, közúton és vonattal is jól megközelíthető.
A vár a tatárjárás után, a XIII. század második felében épült, a Kassára vivő fontos kereskedelmi útvonalat és a Hernád-völgyét védte: a vulkáni tufából képződött hegy tetejéről nagy távolságok ellenőrizhetők voltak.
Az eredeti építtető a Tomaj nemzetségbe tartozó Tyba nevű ispán (vagy családjának egyik tagja) volt, ebben az időben a vár még mindössze egyetlen, négyszögletes alapú, ötemeletes lakótoronyból állt (melynek ma már csak az alapjai illetve egyik fala van meg a ciszterna és a szárazmalom között).
Első említése egy 1282-ben, III. Endre által az Aba nemzetségbeli Amadénak adott oklevélben szerepel, Castrum Boldua néven. Azonban Károly Róbert a rozgonyi csatában Csák Máté fölött aratott győzelme után e várat is elkobozta az Amadéktól.
Ezután a vár többször gazdát cserélt: először a nápolyi származású Drugeth-család birtokolta (ebben az időben épült a felső várban a palotaszárny, a hozzá kapcsolódó háromszögletű torony és a ciszterna is), de 1388-ban Zsigmond király elzálogosította, így 1396-ban Czudar Péterhez, majd annak özvegyéhez és fiához került.
1427-től Brankovics György szerb despotáé lett a Belgrádról és a macsói bánságról való lemondásáért cserébe, ám 1456-ban már újra Mátyás király birtokaként szerepel. A XV. század további részében előbb a Parlagiak, majd Kassa városa, később Szapolyai Imrén keresztül Tomori György tulajdonába kerül. Ezekben az évtizedekben nyeri el a mai formáját is: a déli oldalon megépül a későbbi szárazmalom tornya, a nyugati oldalon a kapu tornya és a hozzá kapcsolódó védőfal, illetve a keleti oldal palotát védő fala is.
A XVI. század újra a gyakori tulajdonosváltások időszaka: Ferdinánd és János király, Báthori István után a Tomoriak birtokolták, majd 1542-ben Ferdinánd Patóchy Ferencnek adományozza (Gyuláért cserében), akinek lánya hozományként adta Bebek Györgynek. A híres, de még inkább hirhedt Bebekek nagy valószínűséggel pénzhamisítással is foglalkozhattak a várban, a bronz- és vasöntő kohó sziklába vájt nyomai ma is megvannak. Ekkortájt építették a tömlöcöt is, melynek érdekessége, hogy ajtaja és ablaka sincs, a felső nyíláson keresztül, valószínűleg kötélen engedték le a rabokat.
A Bebekek 1560-ban már tovább is adták várukat: előbb a Sárközyekhez, majd a Serényiekhez kerül. Úgy látszik, hogy Balassi Bálintot nem zavarták ezek az évtizedek, mert a bizonyíthatalan hagyomány szerint a várban írta Borivóknak való című versét.
A XVII. század második felében már különösebb hadászati jelentősége nem volt a várnak, ám 1701-02-ben a császári csapatok (több környékbeli várral együtt) ezt is igyekeztek lerombolni - szerencsére nagyrészt sikertelenül. A Rákóczi-féle szabadságharcban már egyáltalán nem játszik szerepet, 1715-ben, amikor a lőcsei jezsuiták kezébe kerül, már csak gabonaraktárként használják.
1753-ban a Péchyek veszik meg, de ők már nem költöznek bele, hanem Boldogkőváralján építenek barokk stílusú kastélyt maguknak. Hosszú idő után, 1890-ben házasság révén a Zichyek birtokába került, ezután egészen a II. világháborút követő államosításig az övék is marad. Az 1960-as évek elején megkezdődött a vár régészeti feltárása és a helyreállítás is, ekkor a palotában turistaszálló is kialakításra került - ez azonban hamarosan meg is szűnt. Ma hadtörténeti kiállítás, ólomkatona-gyűjtemény (a Muhi-csatát ábrázoló terepasztal), illetve -a korábban a vár pincéjében található- ásványgyűjtemény is itt kapott helyet.
Későbbi tulajdonosai megpróbálták újra lakhatóvá tenni, ám a felújítások idején a korábbiakkal nem túlzottan harmonizáló neogótikus stílusban építették át, így mára több helyen is felismerhetetlenné vált az eredeti, kora-középkori várfal felépítése.

A 2002-es újabb felújításkor a kaputorony és a déli torony is védőtetőt kapott, a kettő közötti falra pedig gyilokjárót építettek, illetve a délre nyúló sziklanyelven található egykori Vigyázó-bástya is újra kiépítésre került.
A vár jelenleg egész évben látogatható a LINKelt oldalon található nyitvatartás szerint.
A parkolóba való behajtás (pontosabban már a felvezető útra való ráhajtás) is fizetős lett! Aki ezt el akarja kerülni, inkább a településről felfelé menő turistautat használja, természetesen gyalog...
A láda kereséséhez NEM szükséges belépőjegyet venni - de a lusta és sietős ládászok csodálatos élményt hagynak ki ezzel.
Ma a Boldogkői várhegy a Zempléni Tájvédelmi körzet része, védett terület, így mindenkit kérünk, hogy ennek megfelelően viselkedjen!
A várról és annak nevéről szóló legendát Balogh Béni gyűjtötte össze, majd jelentette meg Szépen szálló sólyommadár c. kötetében. A legenda ITT elolvasható, de az oldal egyebekben is jó összefoglalót nyújthat az érdeklődőknek.

Egyéb látnivalók
A faluban a legjelentősebb látnivaló az 1768-ban épült, egyemeletes, barokk stílusú Péchy-Zichy kastély, amely ma szociális otthonként működik (így nem látogatható). A kastély hatalmas méretű, téglafallal határolt, arborétumszerű kertje Természetvédelmi Terület, azonban engedéllyel megtekinthető. A kastély bejáratának portája a  N 48° 20,240' E 21° 14,361' 182 m [GCBOLD+Porta] ponton található, előzetes engedélyt a kastély gazdasági igazgatójától a (46) 387-722-es számon lehet kérni.
A szintén a Péchyek által, ugyancsak barokk stílusban és a kastéllyal egyidőben építtetett hagymasisakos római katolikus templom N 48° 20,230' E 21° 14,379' 206 m [GCBOLD+KatTemp] a kastély bejárata közelében található.
A XVII. század végén betelepített ruszin lakosság előbb egy fatemplomot építtetett, ezt az 1700-as évek közepén tűzvész pusztította el, egyedül az ikonosztázt sikerült kimenteniük, melyet ma a görög katolikus templomban őriznek.
Az Arany J. u. 1. szám alatt található tájház  N 48° 20,387' E 21° 14,150' 165 m [GCBOLD+Tajhaz] is megtekintésre érdemes, elsősorban a régi használati tárgyak miatt (pénteken, szombaton és vasárnap 10-16 óráig tart nyitva, a felnőtt belépődíj 300 Ft).
A falutól nyugatra elterülő dombtetőn a térképek tanúsága szerint az őskori Szentiványi földvár N 48° 20,201' E 21° 13,088' 210 m [GCBOLD+Foldvar] maradványai vannak - mi azonban földvárra utaló, egyértelműen látható jeleket nem találtunk. Amiért mégis érdemes felkeresni, az a néhány hatalmas, lekerekített sziklatömb a dombtetőn  N 48° 20,265' E 21° 13,149' 200 m [GCBOLD+Sziklak]. Leírások szerint a földvár mellett állt a tatárjárás idején elpusztult Szentiván nevű falu is.
Gyalogosan a faluból nyugati irányban kimenő úton kell elindulni, majd a  N 48° 20,475' E 21° 13,323' 170 m [GCBOLD+WPSziklak] pontnál érdemes letérni az ott levő földútra. Innen már adja magát az útvonal.
A szomszédos Boldogkőújfalu keleti oldalán, többszáz méter hosszan terül el a Kőtenger Természetvédelmi Terület, melyen jókora, olykor méteres átmérőjű andezittömbök találhatóak. Ez ugyan csak kistestvére lehet a szentbékkállai vagy kővágóörsi hasonló látványosságoknak, de ettől még megtekintésre érdemes.
A vártól keletre található Cserák-hegyen egykori teraszos művelésű szőlők maradványai látszanak, és a legenda szerint egy betyár kunyhója is megmaradt ott.

Megtekintésre javasoljuk továbbá a közelben található arkai (GCARKA), vizsolyi (GCViBi) és hernádcécei (GCHECE) geoládákat is, hiszen az Országos Kéktúra Hernádcéce, Boldogkőváralja és Arka érintésével egyébként is errefelé vezeti a túrázókat.

A láda
A rejtekhely megközelítése: a vár körül futó sétaösvényen érdemes elindulni, a déli oldalon található vízmű kerítésénél kezdődik egy földút. Ezen észak felé haladva megközelíthető a rejtek, amely az első nagyobb szikla keleti tövében található, kövekkel álcázva. A doboz kisméretű!
A megközelítési lehetőség a turistautak.hu térképén is fent van!
Nyomatékosan kérünk mindenkit, hogy ne keressen "alternatív" útvonalat, ne igyekezzen toronyiránt mindenen keresztül, mivel a hegyoldalban védett növények is élnek!
Szintén kérjük a ládát kereső sporttársakat, hogy a rejtek megközelítését és a visszarejtést is körültekintően végezzék, mivel ugyan a szikla takarásában nagyrészt nyugodtan lehet logolni, de mind a sétaösvényről, mind a várfal egyes pontjairól odaláthatnak a kiváncsiskodók...

A ládakereséshez sok sikert, kellemes túrázást és jó időt kívánunk!

--------
Ládatörténelem
2002.08.01. Kikerül az eredeti láda, rejtője lophas.
2008.02.07. A ládát örökbefogadtuk.
2008.02.12. A ládaoldal megújult, a láda újra kereshetővé vált. Köszönet az illetékeseknek!
2009.08.23. A betelt logbook helyett új került a vödörbe.
2012.03.31. A betelt logbook helyett új került a vödörbe.
2014.04.26. Az eltűnt vödröt egy ládával pótoltuk.
2015.05.14. Az eltűnt láda pótolva egy miniládával, újra kereshető. Köszönet Discover ládásztársnak!
2020.10.24. Az eltűnt láda pótolva, újra kereshető! Köszönet Bluemali ládásztársnak!
Állapot: beteg
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (721 db): környezet: 4.79 rejtés: 4.51 web: 4.63 átlag: 4.64

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

cosinus0 2021.07.25 17:30 - Jelszó nélküli megtalálás
Még sosem voltam itt, és itt nyaraltunk a közelben, mindenképpen látni akartam a várat. Bár beteg a láda, de az ide találásban a koordináták nagy segítségünkre voltak, köszönjük. A vár nagyon tettszett, megérte ide eljönni.Mivel egyhamar nem jövök errefelé, kérem a rejtőt a képek alapján a találat elfogadását.

20210725_16590420210725_165910
20210725_17032420210725_170613
20210725_164610 
Égetö 2021.07.21 14:40 - Jelszó nélküli megtalálás
Kerestük, kutattunk, de nem lett meg! Tűvé tettük a sziklát és környékét, de sajna nem leltük meg!

bgecco 2021.07.17 12:15 - Jelszó nélküli megtalálás
sajnos beteg a láda, ezért ha lehetséges jelszó nélküli elfogadás nak megköszönöm. A vár igazán remek. Még soha nem jártam itt. [Geoládák v3.11.3]

Esty 2021.07.14 18:20 - Jelszó nélküli megtalálás
Képek apánál! (Kisdecso) [Geoládák v3.11.3]

Kisdecso 2021.07.14 18:17 - Jelszó nélküli megtalálás
Láttam, hogy beteg. Úgy voltam vele, hogy ide mostanába nem jövünk erre felé. Miskolcon nyaralunk. Kérném szépen a fényképek alapján az elfogadást lányaimnak is. (Esty és Lidus)

received_2964443007161041received_583271605994694
IMG_20210714_181728IMG_20210714_181250
IMG_20210714_163422 
Lidus 2021.07.14 18:16 - Jelszó nélküli megtalálás
Képek apánál(Kisdecso) [Geoládák v3.11.3]

kiskodmon 2021.07.10 15:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 1 web: 4 átlag: 3.00 súly: 3.28
Láttam, hogy beteg, ezért nem is kerestük.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2021.07.12 21:53]

20210710_151654 
somga 2021.05.28 08:40 - Megtaláltam
Reggel felbaktattunk a várhoz (ami persze zárva volt ), és amikor már a rejtek közelébe értünk, láttuk, hogy az betegre van állítva. Na, ekkor már nem is törtük annyira magunkat a kereséssel, hamar feladtuk, mert aznapra még sok km várt ránk. Kicsit csalódtunk, de kárpótolt a panoráma, no és a vár impozáns jellege. A képek alapján szeretnénk a rejtőt kérni, hogy keresésünket fogadja el találatnak. Köszönjük.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2021.07.12 21:53]

IMG_20210528_085111_1IMG_20210528_085224_1
IMG_20210528_085800IMG_20210528_085815
IMG_20210528_085840_1 
alexaszabo1 2021.05.24 15:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

krino30 2021.05.24 12:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Balear 2021.05.24 12:31 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést :)

Snipermaster 2021.05.23 17:53 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.87
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.6.11]

Az előttünk érkezőhöz hasonlóan mi sem találtuk a ládát, gyanítom eltűnt.
A kövek szétszórva, az üreg üres.
A rejtő segítségét ezúton is köszönöm!

20210523_17451520210523_175029
20210523_17091920210523_170909
20210523_17090320210523_170847
20210523_17084420210523_170814
20210523_17073120210523_170729
20210523_17072320210523_170652
TakacsReka 2021.05.23 16:19 - Megtaláltam
A ládát sajnos a rejtő segítségével sem sikerült megtalálnunk, bár találtunk a rejtekre utaló szétszóródott köveket. A rejtő segítségével a jelszó meglett, köszönjük! [Geoládák v3.10.5]

gergelyszabo 2021.05.23 14:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Tibcsiii 2021.04.24 09:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Hungeoláda 2021.04.18 12:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 3.5 átlag: 4.50 súly: 2.04
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Dodó és Malvinka 2021.04.10 13:03 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést [Geoládák v3.10.1]

Jakire 2021.04.10 11:54 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.25
Mindenképpen visszajövünk, ha a vár is nyitva lesz. Most csak a csodás kilátásban gyönyörködhettünk.
Köszönjük a rejtést!

Ivalju 2021.04.01 14:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

csikab 2021.03.21 13:28 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.85
Csodálatos hely.

Susi és Tekergő 2021.03.15 14:59 - Megtaláltam
Azta mindenit. Nagyon menő volt.
Virtuális tapsot szeretnék kérni a 70 + os szüleimnek akik végig nyomták ezt a keresést velem. Köszönjük szépen. Szuper volt. [Geoládák v3.9.6]

A vezérünkSenkit nem hagyunk hátra
pumák 2021.03.12 13:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.25
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Zöld utat!
Pumák [Geoládák v3.9.6]

PBM 2021.02.28 14:00 - Nem találtam meg
Eljöttünk a várhoz, remek a kilátás. Bejutni a covid helyzet miatt nem tudtunk, valamint építkezés is folyamatban van. Ennek ellenére körbe lehetett volna sétálni a várat övező ösvényen a ládáig, de 2 kis és 1 nagy gyerekkel ezt nem szerettem volna bevállalni.
Kérek a fényképek alapján egy elfogadást, köszönöm!

[Elutasította: geocaching.hu, 2021.04.04 18:56]

Visszamegyünk amikor nyitva lesz a vár, OKT-vel egybefűzzük.

20210228_13290620210228_133108
20210228_13425520210228_134745
20210228_135343 
Panni93 2020.12.27 12:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

hamorifruzsi 2020.12.07 20:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1222 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]