geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
3561. Georali a Köztársaság tér környékén (GCEKF3)

Itiner

Itiner

A szökőkút

A szökőkút

A játszótér 1.

A játszótér 1.

Köztársaság tér

Köztársaság tér

A játszótér 2.

A játszótér 2.

Itiner megfejtés, Forrás: www.pgase.hu

Itiner megfejtés, Forrás: www.pgase.hu

Ügyességi verseny 1.

Ügyességi verseny 1.

Ügyességi verseny 2.

Ügyességi verseny 2.
Szélesség N 46° 4,155'
Hosszúság E 18° 13,365'
Magasság: 125 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2013.06.05 08:05
Megjelenés időpontja: 2013.06.07 20:29
Utolsó lényeges változás: 2013.06.08 10:21
Utolsó változás: 2013.10.25 22:04
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+6V)
Elrejtők: bazsogeleba
Ládagazda: bazsogeleba
Nehézség / Terep: 4.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 3000 m
Megtalálások száma: 156 + 1 sikertelen, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


WAP
A láda megtalálásához georali-ban használt itiner segítségével kell egy megadott útvonalat végigjárni, útközben feladatokat és áthaladás ellenőrző pontokat (ÁE) megkeresni. Ezt teljesítve a feladatok megoldásait felhasználva számolhatók ki a láda koordinátái, és kereshető meg a láda.
Az itinert az első képben találjátok, célszerű előre kinyomtatni. és a lenti szabályok figyelmes elolvasása után végigjárni.
Az útvonal itt kezdődik:
 N 46° 4,155' E 18° 13,365' 125 m [GCEKF3-1]
A jelszó az ÁE pontok: STOP tábláknál S betű, Kerékpárosok veszélyt jelző táblánál K betű, valamint a ládában található jelszó egybeírásával képződik, összesen 9 betű.
Ha ugyanabbana kereszteződésben több tábla is van, az csak egynek számít.
A láda egy 12x3 cm méretű henger, melyet 1m magasan, egy fémtárgy belsejében találsz.

Az itiner végigjárásának szabályai:
Az útvonalat az itiner ábrákat a számozás szerinti sorrendben végigjárva kell teljesíteni, az autókra vonatkozó KRESZ szabályok betartásával.
Az itinerben csak azok a kereszteződések vannak feltüntetve, amelyekben egynél több irányba tudsz továbbhaladni, tehát egy olyan kereszteződés, ahol Behajtani tilos tábla, kötelező haladási irány, zsákutca táblák vannak, és te csak egy felé tudsz továbbmenni, nincsenek jelölve.
Az ábrákon a kereszteződések felülnézetből vannak ábrázolva, és te mindig az ábra alja felől érkezel a kereszteződésbe, és a nyíl irányába haladsz tovább.

Az itinerben van egy olyan szabály, hogy minden elsőbbségadás kötelező táblánál jobbra kell fordulni. Ez azt jelenti, hogy ha az útvonal során egy rád vonatozó elsőbbségadás táblához érsz, akkor nem figyelünk az éppen következő itiner ábrára, hanem mindjárt elfordulunk jobbra, és ezt az itiner ábrát a következő kereszteződésben hajtjuk végre. Tehát ezek a kereszteződések sincsenek jelölve az itinerben.
A feladatok az itinerben az ábrák melletti bekarikázott számokkal vannak jelölve. A feladatokat az adott ábra, és a következő itiner ábra között kell keresni. Az útvonal során jegyezd fel a feladatok megoldásait, ezek segítségével lehet meghatározni a láda koordinátáit.
ÁE pontok az útvonal során minden érintett, és rád vonatkozó STOP tábla és Vigyázz kerékpárosok KRESZ tábla. ÁE pontok érintése esetén S illetve K betűket írj a jelszóba.
Részletesebb leírás a georali szabályairól az alábbi helyen található: Georali szabályok.

Jótanács:
Az útvonalat nagyon lassan és figyelmesen célszerű végigjárni, figyelve minden kereszteződésre és az itiner ábrákra. Az elhagyott itiner ábrákat meg kell jelölni, hogy ne legyen elcsúszás az ábrák és a kereszteződések között.
Néhány táblát idő közben elég jól benőttek fák ágai, erre különösen figyeljetek!
Az útvonal hossza csak 3 km, de még autóval is legalább 15 percet számoljatok, mire figyelmesen végigjárható. Biciklivel és gyalog is végigjárható az útvonal, de az autókra vonatkozó szabályokra kell figyelni.

Georali
A Georali egy autós tájékozódási és ügyességi verseny, mely Pécsen már 70 versenyen van túl. A verseny lényege, hogy pontosan azon az útvonalon kell végighaladni a megadott szintidőn belül a KRESZ szabályok betartásával, amit a rendezők elterveztek. Itt nem az autó és a sebesség, hanem elsősorban a navigátorok teljesítménye (ill. a versenyzők gyors helyzetfelismerése) a döntő.
Ez nagyon könnyűnek hangzik, éppen ezért a szervezők igyekeznek minden útszakaszt különböző, előre nem ismert módon megnehezíteni. Javasolt, hogy az autóban utasok segítsék a tájékozódást és a feladatok megkeresését.
A tájékozódási versenyt szlalom ügyességi verseny egészíti ki. A versenyek Pécsen korábban Adonyi János, manapság Sebestyén György irányítása és szervezése mellett zajlanak. Forrás és bővebb információ:.

Köztársaság tér
A Köztársaság tér Pécs egyik népszerű tere, melyet szintén átépítettek 2009-ben az EKF program keretében. A rekonstrukció a tér gyalogos felületeire, játszóterére és szökőkútjára terjedt ki, díszburkolatot alakítottak ki és padokat helyeznek el. Új szökőkutat építettek a régi már nem működő szökőkút helyén.

Segítség:
Induláskor (1. ábra) a Köztársaság téren megyünk K felé és a 2-es itiner ábrán található balra befordulást, és az első feladatot keressük. A Rét utcához érve egy T elágazás fogad minket, ahol egy elsőbbségadás kötelező táblát is látunk, tehát a tábla miatt itt jobbra fordulunk, ez az ábra még nem lesz teljesítve, ezt a balra befordulást keressük tovább, mint a feladatot is. Kifordulás után az út bal oldalán megtaláljuk a ház falán a feladat megoldását, ezt felírjuk. Utána az első utcán (Igló u.) balra behajtani tilos táblát találunk, itt nem tudunk befordulni balra, tehát megyünk tovább. A következő kereszteződésben be tudunk fordulni balra (Eperjes u.). Tehát itt teljesítettük a 2-es ábrát, megyünk tovább és innen kezdjük el figyeli a 3-as ábrát. Itt az utca végére érve csak balra tudunk továbbmenni, tehát itt elfordulunk balra (Lőcse u.), de ez nem számít kereszteződésnek, mivel csak 1 irányba tudtunk menni, tehát megyünk tovább még mindig a 3. ábrát keresve. Az utca végén egy elsőbbségadás kötelező táblát találunk ismét (egy fa ágai között), tehát itt jobbra megyünk, majd a Rét utcában megtaláljuk az első kerékpárosok táblát az út jobb szélén.
És így haladunk tovább figyelmesen, sorba véve az összes ábrát.

Jó szórakozást kívánunk mindenkinek!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (83 db): környezet: 4.18 rejtés: 4.39 web: 4.45 átlag: 4.34

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


BuBiPuma 2021.08.25 15:45 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.33 súly: 3.41
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

A 2. feladathoz : a parkolóautomatán lévő szám 2019. január vége óta megváltozott, ugyanis akkor cserélték az oszlopokat. A mostani oszlop számából (lásd a csatolt fotón a rövidebb letakart rész) le kell vonni 209-et, hogy a rejtéskori kiinduló érték meglegyen. Vagy : a Google Street View 2011. novemberi felvételén látható a rejtéskori érték (amihez az utasítás szerint majd hozzá kell adni kettőt, hogy a koordináta északi szélességének a fokperc tizedesjegyeit kiadják).

A láda jelszó : a henger alján lévő felirat kezd kopni, első ránézésre akár számnak is tűnhet, de nem az, betűkről van szó; a "logbook"-ban már egyértelmű.

Annyi törődést megérdemelne a ládaoldal és a keresők, hogy a már több éve megváltozott információk (2. és 3. pont) frissítve legyenek, ne a 100+ logot kelljen végigbogarászni indulás előtt... A jó olvasata, hogy az itt kialakuló, egymást támogató kesser (sors)közösség legalább örömteli :)

GCEKF3-parkoló automata új szám 
boobaa 2021.08.21 10:52 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.40
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

sogor36 2021.08.09 11:20 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.00 súly: 4.07
Köszi a rejtést.

Easter 2021.07.26 19:27 - Megtaláltam
Pécs első geoládája a számunkra, egy izgalmas rejtés. Imádok tájékozódási feladatokat megoldani, ezért rögtön megtetszett az itiner által vezetett láda. A szabályokat megértve, a kinyomtatott itinerrel könnyen végig tudtunk járni az útvonalat, elakadás nélkül végigmentünk. A sétát egy fagyizással zártuk, ahol elkezdtük összerakni a láda helyét, viszont itt problémába ütköztünk. Miután a kapott helyen nem találtunk semmilyen ládát, hazamentünk, hogy átgondoljuk melyik feladatot ronthattuk el. Nagyon sok korábbi log elolvasása után a trafó és a parkolóautomata lehetett a ludas, ezekhez vissza is tértünk. (Rétike már nincs meg, de korábbi logok alapján nem estünk kétségbe, hanem a google segítségére bíztuk magunkat)
A trafónál ne a szürke szekrényeket, hanem a ház falát nézzétek, a parkolóóránál pedig a lematricázott domború számot kell figyelni.
Kijavítva a korábbi koordinátát és bízva a sikerben nekiindultunk a láda keresésének, ami szerencsére így már meg is lett.
Nagyon tetszett ez a láda, ötletes, több ilyet is el tudnék képzelni, több városban is.
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.11.3]

pcguru és Mirci 2021.06.21 11:13 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Kell a felkészülés. Köszönjük a rejtő segítségét! [Geoládák v3.11.1]

Csabiq 2021.06.04 12:56 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! Míg Pécsre értem, a 80 km-es távot végig raliztam a 800 cm3- es kétkerekű barátommal. A helyszínt már gyalogosan jártam be, nagyon odafigyelve. A táblákkal nem is volt semmi gond, az elsőre jó lett. De a kapott koordináta a végládához egy magánkertbe szeretett volna bevinni. Így maradt a rejtői segítség kérés, a hol rontottam el mondattal. Persze a parkolóóra. Pedig előző este mind a 149 előttem logolt játékostárs leírását átolvastam esti mese gyanánt. Ez volt a taktikám az elsőre bonyolultnak tűnő multihoz. Mégis sikerült a rosszat választanom. NEM A GYÁRTÁSI SZÁM KELL! Vissza 300 métert és meglett. Rétikét én is kitaláltam, nem volt bonyolult. Nekem tetszett ez a multi, jó hogy ilyen is van a palettán. [Geoládák v3.10.5]

Korigumi 2021.05.16 15:42 - Megtaláltam
Köszönjük a Rejtői segítséget megtaláltuk ![Geoládák v3.10.5]

Attibati 2021.02.24 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.58
Ez a láda sokáig a "Ne jelenjen meg a kereséseimben" kategória volt, mivel szerintem semmi köze e geocachinghez. Ma gckupa pontokat jöttem gyűjteni és úgy döntötte, hogy megeröltetem magam és megkeresem a ládát, hiszen 7 gckupa pontot ér és ez még pécsi viszonylatban is magas érték. Semmit nem bíztam a véletlenre, itthon "végigjártam" az útvonalat a Streetview segítségével. Az első pont könnyen kitalálható, mivel a térképen is szerepel az emléktábla az évszámokkal együtt. Sokáig nem jöttem rá, hogy az itinerben levő bekarikázott számok nem a multipontokat jelentik, hanem a feladatok sorszámait. Innentől már sima ügy volt a megfejtés. Az útvonal megfejtése után már csak a kritkus helyekre mentem el a terepen, hogy az napi amúgy is jelentős - kb. 30 kilométeres távot - valamivel csökkentsem. A végponton ki akartam cserélni a ládát, de a plusszos dobozra méretezett tartószerkezetbe nem fért bele az új, ezért csak egy nejlon tasakba csomagolt logbookot tettem a ládába. Reméljük, hogy így nem fog újra elázni.

Brsc 2020.12.20 15:01 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönöm a rejtést! Egy kis rejtő is segítség kellett, sok száma van egy automatának. EZEZ [Geoládák v3.8.3]

emmerwald 2020.11.29 10:13 - Megtaláltam
A Rétike megszűnt, de a koordinátába könnyen kitalálható mi lehetett.
A ÁE pont nekem csak 6 db volt, de a végére beillesztettem egy betűt...
A ládában még éppen olvasható volt a két betű. Az alján is fel van írva, de ott sem jobb a helyzet.
Kicsit gatyába rázva különleges kis multi lenne ez.
Végül is emlékezetes sétát tettem a Köztársaság-tér környékén. Köszönöm!

tomi-zsuzsi 2020.11.20 16:29 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.01
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Az élet szép! [Geoládák v3.7.6]

Béla 53 2020.11.16 16:05 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.4.5 teszt]

banyóka 2020.10.29 10:34 - Megtaláltam
Végre meglett :)

pappcsalád 2020.09.29 17:37 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.7]

Szőkekapitány 2020.09.24 14:12 - Megtaláltam
Jól körbejárattak, de meglett. Köszönöm a rejtést.

fehérkút 2020.09.22 08:59 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget!

Blasius McKay 2020.08.22 16:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

csehipest 2020.07.21 09:11 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

tarsolyos 2020.06.02 18:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.09
KÖSZÖNÖM A REJTÉST!

Dawe92 2020.05.09 16:36 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.08
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Balage001 2020.05.09 16:34 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 3 átlag: 3.67
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Ez jó bonyolultra sikerült.
Másodszori nekifutasra sikerrel jártunk.
Köszönjük.

A papír ami benne volt, teljesen szetazott.
A dobozka alján lévő jelszó is elkopott, alig tudtuk kiolvasni.
Logbook egyáltalán nincs benne.

Ládadokit kérném állítsa betegre az állapotát és a rejtő vizmentesitse a rejtést.

Ideiglenesen hagytunk benne új papírt a jelszórészlettel.[Geoládák v3.3.2]

gabor03 2020.03.27 18:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Pantya 2020.03.27 18:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A végláda alján is fel van tüntetve a jelszó, nem kell kierőszakolni a szétázott papírt! [Geoládák v3.3.2]

Aniko & Gyuri 2019.12.28 09:06 - Megtaláltam
Rejtői segítséggel! A táblák háromszori próbálkozásra sem jöttek össze... Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Aniko és Gyuri [Geoládák v3.1.2]

RéZ 2019.08.20 19:12 - Megtaláltam
Jó volt, köszi! :) [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (157 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]