geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3666. Madocsai Református templom (GCMADO)

A templom madártávlatból

A templom madártávlatból

Felújítás közben

Felújítás közben

És felújítás után

És felújítás után

A torony

A torony

Bejárat a nyugati oldalon

Bejárat a nyugati oldalon

Belülről

Belülről

Orgona

Orgona

A szószék

A szószék

A hősi emlékmű

A hősi emlékmű

Emlékmű 2.

Emlékmű 2.

Emlékmű 3.

Emlékmű 3.

Madocsa címere

Madocsa címere
Szélesség N 46° 41,128'
Hosszúság E 18° 57,615'
Magasság: 131 m
Megye/ország: Tolna
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2013.09.28 18:25
Megjelenés időpontja: 2013.09.29 06:37
Utolsó lényeges változás: 2020.03.31 09:59
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Szintai család
Felhasználó: Szinta
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 20 m
Megtalálások száma: 247, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente


WAP:

A láda (8 x 12 x 7 cm-es zöld fedelű doboz), amely az első rejtésünk, a templom dél-keleti sarkától kb. 50 m-re, talajszinten lett elrejtve. Az ott lakók tudnak a ládáról.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Madocsa elhelyezkedése és megközelítése

A Dunától 1,5 km-re nyugatra fekszik. Dunaföldvártól (14 km-re) délre, a Dunával majdnem párhuzamosan Bölcskén át érhető el. Paksról pedig északkelet felé, a 6-os főútról Dunakömlődnél jobbra letérve. A faluba tömegközlekedéssel csak autóbusszal lehetséges, vonat közlekedés nincs a közelben.

A templom felé ezután érdemes megtekinteni az I. világháborús emlékművet a Polgármesteri hivatalnál.

 N 46° 41,222' E 18° 57,491' 135 m [GCMADO+emlékmű]

Elérhetőség:

A templom istentisztelet idejében (vasárnap 11-12-ig van nyitva. Megtekinteni előzetes telefonos egyeztetés alapján
lehet.
Nagy János lelkész:
75-330-168; 30-477-5035

A templom története

A madocsai református templom tornyának alsó szintjei középkoriak. Ez az alsó néhány szint gondosan faragott, jó minőségű kváderkövekből áll. A torony egykor négyzet alaprajzú lehetett, mintegy 5, 5 m-es oldalakkal, de a református templom építésekor a hajót ívesen csatlakoztatták a toronyhoz. A torony falsíkjainak a tájolása jelentősen eltér a fő égtájaktól, a keleti falsík mintegy 22 fokkal (-22°) az északi irány felé hajlik. A lábazati vakolatréteg mintegy egy méteres leverésével a kváderkövek is megfigyelhetővé váltak. A falazat anyaga főleg fehér mészkő, de szürkés kő is sok található, sőt egy hatalmas hússzínű, a rómaik által kedvelt mészkőtömb is be van építve a nyugati oldalba. A kövek különböző méretűek. A torony falában szinte hézagmentesen illeszkednek, a hajó falában a másodlagosan beépített kövek közt már nagyobb vakolathézagok is akadnak. A torony falába az északi oldalon a református templom építésekor ajtót vágtak.

A lábazat tanúsága szerint a református templom falaihoz is felhasználták a románkori köveket. A templom környékén található felszíni formák alapján valószínű, hogy a torony a kéttornyú apátság északi tornya lehetett. A középkori templom hajója a mai templom mögötti házsor felé nyúlt. Itt a hatvanas években vízvezeték ásása során középkori sírt találtak. A toronytól északra, a mai akácos téren állhatott a falu kisebb temploma, aminek romjait még Rómer Flóris is látta a 19.sz végén. A másodlagosan beépített kövek közt a toronytól balra, közvetlenül a földfelszín felett találunk egy palmettás motívumot tartalmazót, ami stílusában a XII. századi pécsi és fehérvári építkezésekhez köthető. A faragott kő nyilvánvalóan egy befejezetlen díszítőfaragvány töredéke.
A románkori apátsági templomot a Bikács (Bikácsi Magnus királyi főtárnokmester) nemzettség alapítja 1145-ben a bencés rend számára, tehát egy nagyon korai nemzetségi monostorról van szó. Az akkori Madocsa jelentősége Esztergomhoz és Kalocsához volt mérhető.

A templom Szt. Miklósnak volt szentelve. Jelentőségét mutatja, hogy 1225-ben a pápa a bencés rendi káptalan tartására jelöli ki, II. Géza maga is megajándékozta az apátságot. A Bikács nemzettség Károly Róbert alatt kegyvesztett lett, de egyik tagja, Fodor Miklós fia, Farkas visszakapja a jogokat Nagy Lajostól. A XIV. században a maróti hercegek a kegyurai, majd a XV. század elején Máté, machoviai herceg. 1422-ben a falu és az apátság a Paksi család birtokába kerül. Ekkor már erősen hanyatlik a kolostori élet, és a kolostor is rossz állapotba kerül. Ezen György apát kísérel meg változtatásokat, kezdeményezésére a pápa kiveszi a pécsi püspök fennhatósága alól a kolostort, és közvetlenül Esztergom alá rendeli.

1425 körül elnéptelenedett a falu és a kolostor is. 1453-ban az elveszett javak visszaszerzését kísérli meg Fóris apát, ezért újrairatja az adományleveleket. 1464-ben II. Pius pápa ismét kivonja a pécsi püspök fennhatósága alól a kolostort, és közvetlenül Esztergom alá rendeli. 1474-ből IV. Sixtus pápa a madocsai apátságot Maróthi Máté macsói bán, mint védúr ajánlatára, Gyivolai Gergely váradi presbiterkanonoknak adományozza tíz évre, hogy a György apát halála óta elhanyagolt monostor épületeit, melyet szerzetesei elhagytak az apátság 40 aranyforintnyi jövedelméből kijavítsa.
1487-ben olasz apátot kap a kolostor Fra Zoan Antonio Cattaneo személyében, aki a királyi könyvek miniátora volt. Ezt követően a domonkos rend átveszi a kolostort a bencésektől. Az átvétel azonban csak ideiglenes lehetett, mert 1515-ben már ismét Pannonhalma alá tartozik, ekkor János nevű apátja kap értesítést a bátai apát lemondásáról. A hagyomány szerint 1560-ban lett a lakosság református. A törökök kiűzésük elött felgyújtották a templomot, de ezután az apátságnak még tekintélyes romjai állnak. Bohus, pécsi kanok 1721-es vizitációja szerint "faragott kőből gyönyörű szép olasz stylben építve" áll még a templom, amit Tolna megye legszebb templomának tart. A templom két tornyát a pécsi székesegyházhoz tartja hasonlatosnak, és külön megemlékszik a tornyokat összekötő merész bolthajtás alakos szobrairól, és a "virágokkal cifrázott ablakművekről". (A kettős torony létét igazolja egy régi pecsét is, melyet a Református Egyházközség ismét használ.)

Ez a leírás nyilván egy gótikus átépítésre is utal. A templomhoz csatlakozó kolostor romjai is álltak még ekkor. Ennek kövein állítólag "görög" feliratokat találtak, és a kövek másodlagos felhasználásúaknak tűntek. (Érdemes emlékezni rá, hogy korábbi birtokosának a veszprémvölgyi apátságnak alapító okirata még Szt. István idejéből szintén görög nyelven íródott.) A templomhoz közel egy kápolna volt, amit a reformátusok használtak. Ezt még Rómer Flóris is látta a XIX.század végén, és falképeit is megemlítette. Evangélista szimbólumokat fedezett fel a kápolnában.
Az apátság pusztulását is ismerjük. Köveiből épült meg a bölcskei katolikus templom és a paplak 1796-ban. Hőke Lajos a XIX. század végén még látott Bölcskén olyan madocsai sírkövet, amin "Tótország" címerét is felismerte. A bölcskei plébánia falában látható kő viszont rómainak, és nem középkorinak tűnik. A mai madocsai református templom 1803-06 közt épült, egy korábbi szerényebb templom helyén, ami már nyilván felhasználta az apátság romjait. A helyi hagyomány tudni vélni, hogy a középkori templom a mainál kisebb volt, a templom vége nagyjából a mai úrasztalnál volt. A templom tájolását figyelembe véve elképzelhető, hogy az egykori kolostor épületmaradványait találták meg egykor ezen a helyen.

Forrás: A madocsai egyházközség honlapja

Madocsa honlapja

Gasztronómia a környéken

A ládakeresés után két közeli halászcsárda felkeresését ajánljuk. Ha Paks fele indultok akkor a Dunakömlődi Halászcsárda, aki észak felé indul annak a Dunaföldvári Halászcsárda nyújt kellemes élményt.

Sok sikert, jó keresést kíván a Szintai család!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (116 db): környezet: 4.35 rejtés: 4.26 web: 4.54 átlag: 4.39

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Bobby Holmes 2020.09.05 19:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Viczi 2020.08.21 18:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.4]

Dyna22 2020.08.20 15:58 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.51
Köszönjük!

esztelneki 2020.08.07 11:37 - Megtaláltam
szépen felújított templom.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.11]

targonczas 2020.07.25 15:14 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.10]

szaszkievics 2020.07.23 19:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

HRita 2020.07.23 19:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

dorjan család 2020.07.20 15:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszi, hogy megmutattad. [Geoládák v3.4.1]

breimanne 2020.07.14 15:50 - Megtaláltam
Annyira bámészkodtunk,s el voltunk foglalva a rejtés megtalálásával, s a környezettel, hogy a rejteknél maradt az autó kulcsom!Szerencsére nem vitte el senki!!!!

data4526 2020.07.11 13:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.57
MEGTALÁLTAM, data4526
[g:hu+ 2.1.17]

23
viad 2020.07.10 14:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v3.4.1]

Zsoland 2020.07.10 10:53 - Megtaláltam
Szülinapi kirándulós hétvége, útközben Bikal felé ezt is megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Tagesz 2020.07.08 17:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

denho 2020.06.20 14:54 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Janer6328 2020.06.07 11:39 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 3.11
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Edina és Jani [Geoládák v3.4.1]

aceespepee 2020.05.20 23:59 - Megtaláltam
megtaláltam Zsozso94 társaságában :)

Zsozso94 2020.05.20 07:08 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.64
Megtaláltam aceespepee társaságában! Köszönöm lehetőséget! :)

MadocsaMadocsa
MadocsaMadocsa
MadocsaMadocsa
MadocsaMadocsa
Emerich63 2020.03.15 14:30 - Megtaláltam
Lehet, hogy valamit elnéztünk, de az egyértelműen a GPS által is pontosan jelzett nyilvánvaló rejtekhelyen nem találtunk dobozt. A szerintünk álcázó kő ott volt, más nem. Ráadásul bár az ott lakók tudnak a ládáról a nagy létszámú házörzők olyan hangzavart csaptak, hogy jobbnak láttuk visszavonulni.
Ha lehet a képek alapján kérjük a megtalálás elfogadását.

Köszönöm a rejtő segítségét.

Érdekesség volt számunkra Madocsán a II. világháborús emlékhely, ahol minden egyes emléktáblához fát ültettek, és a fákat (fák tövét) koszorúk, virágok borítják...

Szintén különlegesség (számunkra) a Bölcske felé vezető úton található tölgyes ültetvény melyet a madocsaiak ültettek Erzsébet királynő emlékére.

20200315_14373620200316_112037
20200315_14324420200315_142203
20200315_14204920200315_142107
20200315_14443220200316_104429
jspanyik 2020.02.02 15:11 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.38
Bikali családi kirándulásból hazafelé kis kitérővel, könnyű megtalálás. Köszönjük a lehetőséget!
Vilmos, Miklós, Máté, Mamuska és Papuska

20200202_151440 
Checkmate5353 2020.02.02 15:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

zoll 2020.01.12 13:59 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.00 súly: 2.88
Köszi! Andi, Zoli

Kulg76 2020.01.11 13:38 - Megtaláltam
Női utánpótlás terem torna alkalmával érkeztünk Madocsára. Ha már itt voltunk felkerestük ezt a ládikát. A megtalálást követően lettünk figyelmesek egy csodálatos természeti jelenségre. A templom körül található aranyeső sövény elkezdte bontogatni a virágait. (lásd fotó) De január eleje van?!.....
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést Coolcsár család! [Geoládák v3.2.2]

20200111_133730 
Aniko & Gyuri 2019.12.29 14:53 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

takacsimre 2019.12.28 12:37 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.26
Megtaláltam Csipet_csapattal.

csipet_csapat 2019.12.28 12:36 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.39
Megtaláltuk. Köszönjük a rejtést. [g:hu 1.6.4]

IMG_8963IMG_20191228_123605
IMG_20191228_124221 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (247 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.