geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
3666. Madocsai Református templom (GCMADO)

A templom madártávlatból

A templom madártávlatból

Felújítás közben

Felújítás közben

És felújítás után

És felújítás után

A torony

A torony

Bejárat a nyugati oldalon

Bejárat a nyugati oldalon

Belülről

Belülről

Orgona

Orgona

A szószék

A szószék

A hősi emlékmű

A hősi emlékmű

Emlékmű 2.

Emlékmű 2.

Emlékmű 3.

Emlékmű 3.

Madocsa címere

Madocsa címere
Szélesség N 46° 41,128'
Hosszúság E 18° 57,615'
Magasság: 131 m
Megye/ország: Tolna
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2013.09.28 18:25
Megjelenés időpontja: 2013.09.29 06:37
Utolsó lényeges változás: 2020.03.31 09:59
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Szintai család
Ládagazda: Szinta
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 20 m
Megtalálások száma: 300, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente


WAP:

A láda (8 x 12 x 7 cm-es zöld fedelű doboz), amely az első rejtésünk, a templom dél-keleti sarkától kb. 50 m-re, talajszinten lett elrejtve. Az ott lakók tudnak a ládáról.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Madocsa elhelyezkedése és megközelítése

A Dunától 1,5 km-re nyugatra fekszik. Dunaföldvártól (14 km-re) délre, a Dunával majdnem párhuzamosan Bölcskén át érhető el. Paksról pedig északkelet felé, a 6-os főútról Dunakömlődnél jobbra letérve. A faluba tömegközlekedéssel csak autóbusszal lehetséges, vonat közlekedés nincs a közelben.

A templom felé ezután érdemes megtekinteni az I. világháborús emlékművet a Polgármesteri hivatalnál.

 N 46° 41,222' E 18° 57,491' 135 m [GCMADO+emlékmű]

Elérhetőség:

A templom istentisztelet idejében (vasárnap 11-12-ig van nyitva. Megtekinteni előzetes telefonos egyeztetés alapján
lehet.
Nagy János lelkész:
75-330-168; 30-477-5035

A templom története

A madocsai református templom tornyának alsó szintjei középkoriak. Ez az alsó néhány szint gondosan faragott, jó minőségű kváderkövekből áll. A torony egykor négyzet alaprajzú lehetett, mintegy 5, 5 m-es oldalakkal, de a református templom építésekor a hajót ívesen csatlakoztatták a toronyhoz. A torony falsíkjainak a tájolása jelentősen eltér a fő égtájaktól, a keleti falsík mintegy 22 fokkal (-22°) az északi irány felé hajlik. A lábazati vakolatréteg mintegy egy méteres leverésével a kváderkövek is megfigyelhetővé váltak. A falazat anyaga főleg fehér mészkő, de szürkés kő is sok található, sőt egy hatalmas hússzínű, a rómaik által kedvelt mészkőtömb is be van építve a nyugati oldalba. A kövek különböző méretűek. A torony falában szinte hézagmentesen illeszkednek, a hajó falában a másodlagosan beépített kövek közt már nagyobb vakolathézagok is akadnak. A torony falába az északi oldalon a református templom építésekor ajtót vágtak.

A lábazat tanúsága szerint a református templom falaihoz is felhasználták a románkori köveket. A templom környékén található felszíni formák alapján valószínű, hogy a torony a kéttornyú apátság északi tornya lehetett. A középkori templom hajója a mai templom mögötti házsor felé nyúlt. Itt a hatvanas években vízvezeték ásása során középkori sírt találtak. A toronytól északra, a mai akácos téren állhatott a falu kisebb temploma, aminek romjait még Rómer Flóris is látta a 19.sz végén. A másodlagosan beépített kövek közt a toronytól balra, közvetlenül a földfelszín felett találunk egy palmettás motívumot tartalmazót, ami stílusában a XII. századi pécsi és fehérvári építkezésekhez köthető. A faragott kő nyilvánvalóan egy befejezetlen díszítőfaragvány töredéke.
A románkori apátsági templomot a Bikács (Bikácsi Magnus királyi főtárnokmester) nemzettség alapítja 1145-ben a bencés rend számára, tehát egy nagyon korai nemzetségi monostorról van szó. Az akkori Madocsa jelentősége Esztergomhoz és Kalocsához volt mérhető.

A templom Szt. Miklósnak volt szentelve. Jelentőségét mutatja, hogy 1225-ben a pápa a bencés rendi káptalan tartására jelöli ki, II. Géza maga is megajándékozta az apátságot. A Bikács nemzettség Károly Róbert alatt kegyvesztett lett, de egyik tagja, Fodor Miklós fia, Farkas visszakapja a jogokat Nagy Lajostól. A XIV. században a maróti hercegek a kegyurai, majd a XV. század elején Máté, machoviai herceg. 1422-ben a falu és az apátság a Paksi család birtokába kerül. Ekkor már erősen hanyatlik a kolostori élet, és a kolostor is rossz állapotba kerül. Ezen György apát kísérel meg változtatásokat, kezdeményezésére a pápa kiveszi a pécsi püspök fennhatósága alól a kolostort, és közvetlenül Esztergom alá rendeli.

1425 körül elnéptelenedett a falu és a kolostor is. 1453-ban az elveszett javak visszaszerzését kísérli meg Fóris apát, ezért újrairatja az adományleveleket. 1464-ben II. Pius pápa ismét kivonja a pécsi püspök fennhatósága alól a kolostort, és közvetlenül Esztergom alá rendeli. 1474-ből IV. Sixtus pápa a madocsai apátságot Maróthi Máté macsói bán, mint védúr ajánlatára, Gyivolai Gergely váradi presbiterkanonoknak adományozza tíz évre, hogy a György apát halála óta elhanyagolt monostor épületeit, melyet szerzetesei elhagytak az apátság 40 aranyforintnyi jövedelméből kijavítsa.
1487-ben olasz apátot kap a kolostor Fra Zoan Antonio Cattaneo személyében, aki a királyi könyvek miniátora volt. Ezt követően a domonkos rend átveszi a kolostort a bencésektől. Az átvétel azonban csak ideiglenes lehetett, mert 1515-ben már ismét Pannonhalma alá tartozik, ekkor János nevű apátja kap értesítést a bátai apát lemondásáról. A hagyomány szerint 1560-ban lett a lakosság református. A törökök kiűzésük elött felgyújtották a templomot, de ezután az apátságnak még tekintélyes romjai állnak. Bohus, pécsi kanok 1721-es vizitációja szerint "faragott kőből gyönyörű szép olasz stylben építve" áll még a templom, amit Tolna megye legszebb templomának tart. A templom két tornyát a pécsi székesegyházhoz tartja hasonlatosnak, és külön megemlékszik a tornyokat összekötő merész bolthajtás alakos szobrairól, és a "virágokkal cifrázott ablakművekről". (A kettős torony létét igazolja egy régi pecsét is, melyet a Református Egyházközség ismét használ.)

Ez a leírás nyilván egy gótikus átépítésre is utal. A templomhoz csatlakozó kolostor romjai is álltak még ekkor. Ennek kövein állítólag "görög" feliratokat találtak, és a kövek másodlagos felhasználásúaknak tűntek. (Érdemes emlékezni rá, hogy korábbi birtokosának a veszprémvölgyi apátságnak alapító okirata még Szt. István idejéből szintén görög nyelven íródott.) A templomhoz közel egy kápolna volt, amit a reformátusok használtak. Ezt még Rómer Flóris is látta a XIX.század végén, és falképeit is megemlítette. Evangélista szimbólumokat fedezett fel a kápolnában.
Az apátság pusztulását is ismerjük. Köveiből épült meg a bölcskei katolikus templom és a paplak 1796-ban. Hőke Lajos a XIX. század végén még látott Bölcskén olyan madocsai sírkövet, amin "Tótország" címerét is felismerte. A bölcskei plébánia falában látható kő viszont rómainak, és nem középkorinak tűnik. A mai madocsai református templom 1803-06 közt épült, egy korábbi szerényebb templom helyén, ami már nyilván felhasználta az apátság romjait. A helyi hagyomány tudni vélni, hogy a középkori templom a mainál kisebb volt, a templom vége nagyjából a mai úrasztalnál volt. A templom tájolását figyelembe véve elképzelhető, hogy az egykori kolostor épületmaradványait találták meg egykor ezen a helyen.

Forrás: A madocsai egyházközség honlapja

Madocsa honlapja

Gasztronómia a környéken

A ládakeresés után két közeli halászcsárda felkeresését ajánljuk. Ha Paks fele indultok akkor a Dunakömlődi Halászcsárda, aki észak felé indul annak a Dunaföldvári Halászcsárda nyújt kellemes élményt.

Sok sikert, jó keresést kíván a Szintai család!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (128 db): környezet: 4.35 rejtés: 4.25 web: 4.52 átlag: 4.38

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


andi.palla 2022.01.01 14:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! BUÉK [Geoládák v3.12.5]

kromo553 2021.12.31 15:59 - Megtaláltam
Megtaláltam köszi a rejtést.

Ambró 2021.12.21 12:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.4]

Barbidzsiii 2021.11.20 15:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Hamar meglett, de a háznál lévő kutyák nagyon ugattak. [Geoládák v3.12.2]

szamosszamoca 2021.10.24 15:15 - Megtaláltam
Budapestre tartva, ládázós program. Végre nem rohantunk időre, lelassultunk, és csodáltuk az ősz pompás színeit.

Gyöngyi1979 2021.10.17 13:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

gangyal 2021.10.10 16:26 - Megtaláltam
Megvan!!! Köszönöm a rejtést! [g:hu 1.6.7]

krino30 2021.09.19 15:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

fuzbal 2021.09.05 12:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Turistaember 2021.09.04 20:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.85
Megtaláltam! Köszönöm, hogy hozzásegítettél a hely megismeréséhez! [Geoládák v3.11.3]

pocok2013 2021.08.27 16:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Parmerozpazepan 2021.07.30 15:38 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.04
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Szép templom, rendezett község.
A láda már csak egyfülű, egy cserét megérdemelne....

csg69 2021.07.25 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.45
Megvan :)

Molli 2021.07.17 16:44 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.27
Köszönöm a rejtést!

agabi79 2021.05.30 17:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Hey-ho 2021.05.30 10:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

miku1984 2021.05.24 18:44 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.6.11]

Krsják 2021.05.23 13:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.40
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Batkamanó1211 2021.05.15 18:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Manoka61 2021.05.15 17:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Brigi0111 2021.05.15 17:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

lazarock 2021.04.24 17:13 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.15
Megtaláltuk köszönöm a rejtést! Lázár család [Geoládák v3.10.5]

Erika81 2021.04.18 13:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.3]

Péri Bence 2021.04.17 21:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.3]

Angyal Emese 2021.04.17 09:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.3]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (300 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]