FAQ
4119. Füredi Alternatív Kilátások és Kövek (GCFAKK)

Városi címer

Városi címer

Régi temetői sírkő

Régi temetői sírkő

Temetőfal zárt kapuval

Temetőfal zárt kapuval

Emléktábla az elhurcoltakért

Emléktábla az elhurcoltakért

Zsidó sírok

Zsidó sírok

Panoráma a siskei magaslatról

Panoráma a siskei magaslatról

széles horizont

széles horizont

Tihanyi-félsziget

Tihanyi-félsziget

Rádiótorony

Rádiótorony

Jókai kilátó a Tamás-hegyen

Jókai kilátó a Tamás-hegyen

Buszmegálló...

Buszmegálló...

kilátással

kilátással

György-hegyi látvány

György-hegyi látvány

Száka-hegyi birtokok

Száka-hegyi birtokok

Horizont II.

Horizont II.

Egykori kőbánya

Egykori kőbánya

Mészkő Formáció táblával

Mészkő Formáció táblával

Hajlik, nem törik

Hajlik, nem törik

Mészkő&Márga combo

Mészkő&Márga combo

Füred Witch Project

Füred Witch Project

NR#1 panoráma

NR#1 panoráma
Szélesség N 46° 57,740'
Hosszúság E 17° 51,625'
Magasság: 216 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2016.01.28 17:01
Megjelenés időpontja: 2016.01.28 19:42
Utolsó lényeges változás: 2020.11.22 11:18
Utolsó változás: 2020.11.22 11:36
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: petheovacka
Ládagazda: petheovacka
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 3000 m
Megtalálások száma: 363 + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetente


WAP
2 pontos multiláda (1V+1H)

1. pont: virtuális, fémlapon jelszórészlet egy fatuskón.
2. pont: hagyományos, 15x11x6 cm-es láda egy madár kedvenc helyen, benne az utolsó jelszórésszel.

A rejtésről, kérlek, NE tölts fel fényképet! Mindent rejts vissza úgy, ahogy találtad! Kösszi.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Leírás:
Ezzel a ládával Balatonfüredre a Siske-völgy fölötti Papsoka dombra invitállak benneteket, ahonnan sokak által nem ismert, mégis remek kilátás nyílik Füred keleti / nyugati részére egyaránt. A túra végén némi tudást is gyömöszölnék a fejetekbe egy elfeledett, mégis érdekes geológiai bemutatóhely képében, amely egy rekultivált kőbányában kapott helyet.

Megközelítés:
Autóval: az ajánlott parkolót itt találjátok  N 46° 57,649' E 17° 51,584' 200 m [GCFAKK+parkoló1]innen kb. 5 perces sétával elérhető az 1. pont

Láda:
1. pont: virtuális, fémlapon jelszórészlet egy fatuskón.
 N 46° 57,740' E 17° 51,625' 212 m [GCFAKK-1]
2. pont: a hagyományos, 15 x 11 x 6 cm-es láda egy fán, úttól 6-7 méterre, erdősávban, benne az utolsó jelszórésszel.
 N 46° 57,534' E 17° 50,870' 214 m [GCFAKK-2]

Ajánlott útvonal:
Az ajánlott parkolótól menj felfelé az aszfaltos úton. Kicsit beljebb, az útról látható a régi református temető elhanyagolt sírkövei  N 46° 57,661' E 17° 51,609' 123 m [GCFAKK+sírkő]. A Régitemető utcán (mily találó) felfelé haladva jobbra magas kőkerítés határolja a füredi zsidó temetőt  N 46° 57,695' E 17° 51,592' 123 m [GCFAKK+Temető]. A kőkerítés után itt fordulj rá az erdei ösvényre, jobbra N 46° 57,717' E 17° 51,575' 123 m [GCFAKK+ösvény] A nagy fekete vaskapu általában mindig zárva, de az ösvényről be lehet menni a leomlott kőfalon keresztül, érdemes körülnézni.

Az 1. pont megszerzése után megcsodálhatod Füred keleti és középső részének panorámáját, olyan kultikus épületekkel, mint a katolikus Vörös templom (GCBVTE), a református Fehér templom, a part menti Hotel Füred és Marina szállodák. Ha jó a szemed, akkor felfedezheted a szemközti Tamás-hegyen a Jókai kilátót is. A tihanyi félsziget látványa alap, de szép tiszta időben egészen Siófokig is el lehet látni.

Ezután sétálj el ide  N 46° 57,594' E 17° 51,573' 185 m [GCFAKK+pano], ahol (kis túlzással) a Füred legszebb panorámájú buszmegállóját találod. Innen megint más szemszögből tárul eléd a csodás balatoni táj.

A megálló mellett indulj befelé a városba és az első kereszteződésnél fordulj jobbra a Szőlősi utcába :  N 46° 57,580' E 17° 51,729' 191 m [GCFAKK+elag1].

Itt is remek látvány fogad: láthatod Füred nyugati, főként szőlőművelt, hétvégi házas részét és az elmaradhatatlan tihanyi domborulatokat.

Innen már egyenesen a végládához juthatsz. Útközben még láthatsz egy szépet innen is:  N 46° 57,486' E 17° 51,006' 202 m [GCFAKK+pano2] A végláda egy kevesek által ismert geológiai bemutatóhelyen található, ahol az ismertető táblák segítségével megtudhatjuk, hogy alakult ki a jellegzetes Füredi Mészkő  N 46° 57,603' E 17° 50,784' 210 m [GCFAKK+kofejto].

Balatonfüred
Balatonfüred a Balaton északi partján, lankás dombok által körülölelt 13.500 lakosú kisváros, ősi, már a római korban is lakott település. A Balaton "fővárosa", a Balaton-part legrégebbi üdülőhelye. Ismertségét a Balaton közelsége mellett elsősorban szénsavas forrásainak és mediterrán jellegű klímájának köszönheti. 1971-ben gyógyüdülőváros lett, 1987-től a szőlő és a bor nemzetközi városa. Jelentős vitorláskikötő.

Zsidó temető
A Papsoka fölötti zsidó temető sírjelein legkorábbiként azonosított évszám, 1810 azt tanúsítja,hogy Füreden a hitközség lélekszámának növekedése már ekkor szükségessé tette temető létesítését. A református egyház megszűkült templomát - ma: Fekete Lovag étterem (volt) - 1855-ben vásárolták meg zsinagóga céljára; a hitközség akkorra elég nagy és elég tehetős volt a vásárláshoz. A Balaton-felvidéki zsidó anyakönyvekben 1863-tól folyamatosan megtalálható a legismertebb családok, az Altstädter, Hirschfeld, Neumann, Löbl, Oblatt, Weiss családok neve.
A 20. században a népszámlálások a zsidó vallású füredieket 120 - 140 fő között jegyzik. 1944. május 16-án 153-an indultak a füredi vasútállomásról a tapolcai gettó, majd az auschwitzi haláltábor felé. A nagy utazás végére tizenöten maradtak életben közülük. R.I.P.

Száka-hegyi kőbánya - Geológiai bemutatóhely
A környék kedvelt és jellegzetes építőköve, a tűzkőlencsés, világosszürke füredi mészkő egy része ebből a bányából került ki. A bányászat befejeztével visszamaradt sérült hegyoldal újrahasznosítást is magába foglaló rendbehozatala 1999-ben kezdődött meg.

A felhagyott kőbánya mélyedése alkalmas "környezetbarát" építési törmelék befogadására, ezért törmelék és talajlerakóként szolgál mindaddig, amíg a feltöltés az engedélyezett feltöltési szintet el nem éri. Ezután a területen tájba illően helyreállítják a növényi fedettséget.

A bányafal északi része geológiai alapszelvény, amely a sétányon közelíthető meg és mind a szakemberek, mind más érdeklődők számára nyitva áll.

A Füredi Mészkő
érzékenyen reagált a hegységképző (tektonikai) erők működésére és benne jól látható ennek eredménye. A jól rétegzett mészkő padjai a márga rétegek mentén könnyen elmozdulnak, ezért a tektonikai erők hatására a mészkőrétegek könnyen meghajlanak.

A bányában tektonikai méréseket végeztek, s megállapították, hogy a tektonikai formaelemek az óalpi szerkezetalakulással valamint a pannon medence kialakulásával keletkeztek. A triász középső szakaszában, a kőzetlemezek elmozdulása következtében, a térségben kialakult sekélytengeri hátság törések mentén feldarabolódott. Egyes részei elsüllyedtek, területükön mélyebb medencék alakultak ki.

A kétféle terület közti különbség a későbbiekben is megmaradt a Füredi Mészkő Formáció például a Száka-hegy térségében, az egykori medence fölött lényegesen vastagabb: 70-80 méter, mint más területeken, ahol 20-30 m a rétegcsoport vastagsága.

FÜREDI MÉSZKŐ FORMÁCIÓ
Balatonfüred Ismert, védett földtani természeti értéke; a kb. 230 millió éves Füredi Mészkő Formáció. A formáció felső, kitűnően rétegzett márga betelepülésekkel tagolt szakaszát láthatjuk a falon, amely földtani alapszelvényként' szolgál. Mint a formáció tulajdonságait legjobban magán viselő földtani szelvény, megőrzése és hozzáférhetősége fontos a Balaton-felvidék földtani kutatása számára.

HOGYAN KELETKEZETT A MÉSZKŐ?
A triász geológiai időszak középső szakaszának vége felé (ladin emelet) lezajlott heves vulkánkitörések tufa anyaga hatalmas területeken került a tengerbe, s keveredett a tengeri üledékekkel. Ez a képződmény a Füredi Mészkő feküje, felszíne mintegy 70 m mélységben helyezkedik el a talpunk alatt. A vulkanizmus csillapultával kezdődött a vastagpados mészkő képződése. A leülepedett finomszemű mészanyaghoz már csak kovavázú élőlények (elsősorban radioláriák) anyaga keveredett, amely feloldódva az üledékben vándorolt, végül sötétbarna és vörösesszürke tűzkő (régebbi kifejezéssel szarukő) gumókban, lencsékben koncentrálódva vált ki újra. A Füredi Mészkő rétegfelszínei nagyrészt a kemény gumók miatt egyenetlenül hullámosak.

Forrás
Balatonfüredi Napló
Bfüred honlapja :)
Mészkő szakszöveg: Knauerné Gellai Mária

Köszönet acsocsonak az ötletért, a technikai támogatásért és az idegrendszerem épen tartásáért.
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (133 db): környezet: 4.62 rejtés: 4.86 web: 4.80 átlag: 4.76

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Malni 2022.11.26 09:40 - Megtaláltam
Megvagy láda, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Jonigts 2022.11.20 15:35 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

Köszönöm, hogy ezzel is hozzásegítettél, hogy jobban megismerhessem azt a várost, ahol születtem és 3 éves koromig éltem.

Alexia28 2022.10.31 10:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Adamx89 2022.10.31 10:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

xegox 2022.10.15 17:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Göde 2022.09.19 12:02 - Megtaláltam
Újabb kincs a tarsolyban. Köszönöm.
[g:hu+ 2.9.12]

TanEra 2022.09.12 18:10 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

Jaczkóék 2022.08.25 18:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.41
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Kész! 2022.08.14 15:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést!

mormotmormot 2022.08.13 17:16 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.32
Köszönjük!

Corso123 2022.08.11 16:27 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.64
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

atijuci 2022.07.30 18:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

vikikrisztian 2022.07.30 18:45 - Megtaláltam
ynwa V&K [Geoládák v3.12.10]

20220730_182450IMG-20220730-WA0101
g-tabe 2022.07.29 17:08 - Megtaláltam
Megvan, köszi!

H+W 2022.07.25 16:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Fringilla és Kuglóf 2022.07.17 11:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

jonap_csalad 2022.07.17 11:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

mike andros 2022.07.15 11:00 - Megtaláltam
Megvagy!!! [Geoládák v3.12.10]

Tanohun 2022.07.07 11:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

kertimi 2022.07.07 11:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Madwe és Zsuzska 2022.06.16 12:36 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.13]

Szalmasi 2022.06.13 14:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

Pumba9 2022.06.13 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.09
Megtaláltam. Köszönöm! Kerékpáros túra közben. 1.pont nehezen lett meg, de tényleg ott van a jelszó. 2.pont ötletes! [Geoládák v3.12.10]

tudo 2022.06.13 11:22 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 4.45
70 km kerékpáredzés 400 m emelkedéssel a nyári időszakban megszokott balatonfüredi körben 1 új és 42 régi ládával. A nyár végére jellemző fullasztó hőség már megjött.

Mindkét pont megközelíthető kerékpárral a Kék sáv illetve a Piros sáv jelzésen. Különösen a 2. pont útvonala tetszett: edzés jellegű és közvetlenül a ládáig visz.

A ládát be fogom illeszteni a Balatonfüred körüli GCKUPA menetekbe - attól függően, hogy mennyire van sár.

Az 1. pontonKilátás a Balatonra Füredről
Kilátás a Balatonra FüredrőlKilátás a Balatonra Sajkodról
TalálatKilátás a Balatonra Tihanyból
Kilátás a Balatonra a barlang lakásokbólKilátás a Balatonra Tihanyból
tormagab 2022.05.31 10:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (367 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]