FAQ
4169. Bükki források 2. Időszakos források (GCbk02)

Az Imó-kő-forrás működés közben (Forrás:dozo.hu)

Az Imó-kő-forrás működés közben (Forrás:dozo.hu)

A forrásbarlang télen inaktív állapotban.

A forrásbarlang télen inaktív állapotban.

Barlangszáj (Forrás: geolocations.ws)

Barlangszáj (Forrás: geolocations.ws)

Sziklafal (Forrás: geolocations.ws)

Sziklafal (Forrás: geolocations.ws)

Az Imó-kői forrás melletti völgy télen

Az Imó-kői forrás melletti völgy télen

A Fekete-leni-forrás működés közben (Forrás: turistautak.hu)

A Fekete-leni-forrás működés közben (Forrás: turistautak.hu)

Úton a forrás felé

Úton a forrás felé

Sziklák a Fekete-leni-forrás környékén

Sziklák a Fekete-leni-forrás környékén
Szélesség N 48° 2,275'
Hosszúság E 20° 28,715'
Magasság: 472 m
Megye/ország: Heves
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2016.02.27 14:30
Megjelenés időpontja: 2016.06.29 09:58
Utolsó lényeges változás: 2018.03.28 15:07
Utolsó változás: 2019.11.24 21:41
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Attibati
Ládagazda: Attibati
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 3400 m
Megtalálások száma: 153 + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


Wap: Kétpontos multiláda
A Fekete-leni-forrás közelében találjuk a multi első pontját, egy 13*10*5 cm méretű műanyag dobozt, egy turistaút melletti mélyedés oldalában.
N 48 02.275 E 20 28.715
Második pont: jellegzetes repedt szikla melletti fa földszinti üregében orvosságos dobozt keress. N 48 02.586 E 20 28.276

A Börzsönyi-források, Pilis, Visegrádi-hg. források, Mátrai-források ládasorozat után a Bükk sem maradhat ellátatlanul forrásos láda ügyileg. A ládasorozat 10 hagyományos vagy multi ládából és egy bónusz ládából áll. A Gcbkza bónusz láda helyének megismeréséhez a sorozat (Gcbk01 - Gcbk10) minden ládáját meg kell találnod és be kell jelentened a megtalálást a gc.hu oldalon. Amíg ez nem történik meg a Gcbkza ládaoldalon nem láthatóak a záróláda koordinátái és akkor sem jelenthetsz be megtalálást a záróládára, ha más forrásból hozzájutottál a jelszóhoz. A sorozat tagjainak bejelentése után láthatóvá válnak a záróláda koordinátái.

Megközelítés

A multi pontjai az Eger-Lillafüred összekötő útról közelíthetők meg legkönnyebben.
Bár a legrövidebb út a Tamás-kúti kulcsosháztól vezet a forrásokhoz, a környéken nem lehet biztonságosan, szabályosan parkolni, ezért a mintegy 800 méterre levő Hereg-réti parkolót ajánlanám.  N 48° 2,718' E 20° 28,810' 257 m [GCbk02+Parkoló]
A parkolóból a kék kereszt Kék kereszt jelzésen induljunk déli irányba a Tamás-kút felé, majd a Tamás-kutat elérve térjünk rá a Kék sáv kék sáv, Kék ferde sáv kék ferde sáv jelzésre.
A Fekete-leni-forrás közelében találjuk a multi első pontját, egy 13*10*5 cm méretű műanyag dobozt, egy a turistaút melletti mélyedés oldalában
 N 48° 2,275' E 20° 28,715' 472 m [GCbk02-1]
A Kék ferde sáv kék ferde sáv jelzésen továbbhaladva érjük el az Imó-kői forrást. Az ösvény jelzése itt kék forrásra Kék telikör vált. Jellegzetes repedt szikla melletti fa földszinti üregében orvosságos dobozt keress.  N 48° 2,586' E 20° 28,276' 508 m [GCbk02-2] A pótjelszót a forrás melletti ismertető táblán találjátok.  N 48° 2,551' E 20° 28,264' 505 m [GCbk02+pótjelszó]

A Kék telikör kék forrás jelzésen továbbhaladva keresztezzük a Kék kereszt a kék kereszt jelzést, amin elérjük a parkolót.

Az Imó-kői forrást működés közben bemutató videót
itt találjátok.

A Bükk hegység időszakos karsztforrásai

A Bükk-hegység mészkőplatójának déli pereme alatt 440-500 méteres magasságban négy időszakos karsztforrás fakad.
A Lök-völgy Fekete-len felé futó mellékvölgyében 440 méteren fakad Fekete-leni időszakos karsztforrás. E forrásoktól nyugatra 4-5 kilométeres távolságban lépnek felszínre a Vörös-kői időszakos karsztforrások.
A Vörös-kői felső forrás rövid ideig, 3-4 hétig, míg a többi 2-3 hónapig, sőt a Vörös-kői-alsó és a Fekete-leni-forrás 4-6 hónapig is ad vizet. A legkisebb vízhozamú a Fekete-leni-forrás a maga 45 l/sec vízhozamával, míg az Imó-kői a legbővebb vízhozamú (220 l/sec)
Az Imó-kői forrásbarlang a Lök-völgy völgyfőjében, 450 tengerszint feletti magasságban nyílik a felső triász répáshutai mészkőből álló Imó-kő sziklafalának déli peremén, a mészkő és a vízzáró agyagpala határán. A barlang bejáratából tavaszi időszakban, illetve az év csapadékosabb periódusaiban nagy hozamú patak tör a felszínre.
Az időszakosan aktív forrásbarlang mintegy 30 m hosszúságban feltárt, mélysége kb. 10 méter. Vízgyűjtőterülete a Bükk-fennsík középső részén és déli oldalán van. A Szalajka és a Garadna-forráséval határos. A földtani felépítés és a nyomjelzéses vizsgálatok alapján a vízgyűjtője a Nagy-fennsíki Zsidó-rét térsége, valamint az Imó-kő mögötti nemkarsztos terület. A forrás a Bükk-fennsík összefüggő karsztvízrendszerének déli irányba áramló vizét hozza időszakosan felszínre.
Az időszakos forrásműködés oka, hogy a hegység belsejében levő karsztvíz szintje hóolvadáskor - vagy rövid idő alatt beszivárgó jelentősebb csapadékmennyiség hatására - megemelkedik. Ha a magasabban lévő karsztvízszint eléri a forrás fakadási szintjét, felszínre tör és ezt követően jelentkezik a vízhozam csúcsértéke.
Vízhozam mérések adatai alapján az időszakos karsztforrás átlagos vízhozama 8 liter másodpercenként, az eddig mért legnagyobb vízhozam 220 liter/másodperc volt.
A forrás általában márciusban-áprilisban a tavaszi hóolvadás idején aktív, de előfordulhat októberi és júniusi aktív időszak is. Enyhe telet követően, amikor a csapadék nem halmozódik fel, hanem fokozatosan beszivárog a mészkőbe, a tavaszi aktív szakasz elmaradhat.
Előfordulhatnak hosszabb inaktív periódusok is - pl. a forrás 1928-1935 között egyáltalán nem működött.

A Bükk-hegység vízrajza

Napjainkban mintegy 770 mm csapadék hullik a Bükk felszínére éves átlagban.
A vízzáró agyagpalából illetve a vulkanikus kőzetekből felépített területeken a csapadékvíznek csak kis százaléka szivárog be a talajba. Az ilyen módon beszivárgó víz kis talajvízforrásokban vagy rétegforrásokban tör a felszínre, amelyek vízhozama igen csekély, mindössze néhány liter percenként.

A rétegforrások mellett jelentősek még a vulkanit és üledékes kőzetekből fakadó hasadékforrások, melyek vízhozama elérheti 200 liter percenkénti értéket is. Egyesek erdészházak, turistaházak, kisebb üdülők vízellátására is alkalmasak (Hármaskút, Csurgó, Bánkút, Sebesvíz stb.).

A mészkőből álló területeken a csapadék kb. 20-40 százaléka szivárog be a mészkő hasadékaiba és vesz részt a felszín alatti karszt kialakításában. A legjelentősebbek a mészkőből fakadó karsztforrások, melyek akár több 10 négyzetkilométeres vízgyűjtőről nyerik vizüket és vízhozamuk percenként a több tízezer literes értéket is elérheti.

A karsztforrások zöme a hegységperemen fakad, de a hegységet kettéosztó Szinva- és Garadna-völgyben is jelentős források találhatók. Ezek vízhozama a több ezer litert is eléri percenként. A legnagyobbak Miskolc-Tapolcán és Egerben találhatók. (Ezekre különféle létesítmények épültek, így eredeti formájukban már nem láthatók, így a ládasorozatban nem is szerepelnek.) A források vizének hőmérséklete általában a fakadási szinttel fordítottan arányos, a leghidegebbek (6-7 °C) a fennsíki régióban, a legmelegebbek a hegységperemi erózióbázison fakadnak (Eger, Miskolc-Tapolca, Diósgyőr, Sály, Kács, Mónosbél). Az itteni források hőmérsékletének alakításában már a mélybe zökkent, fiatal üledékekkel fedett mélykarsztból feláramló meleg karsztvizek is szerepet játszanak. A meleg vizek a hideg víznél lényegesen több időt töltenek a felszín alatt áramolva, ezt radiokarbon izotóp kormeghatározások egyértelműen igazolták.
Ezek szerint például az egri források vize 7300 évvel ezelőtt hullott le csapadék formájában a Bükk felszínére és szivárgott be a kőzet résrendszerébe.

A hegység forrásai egyenetlenül oszlanak el: a fennsíkon kevés a forrás (Bán-kút, Csipkés-kút), a Központi-Bükk oldalában, illetve az Északi- és Déli-Bükkben feltörő karsztforrások viszont általában bővizűek, bár vízhozamuk - a csapadéktól függően - erősen ingadozó. A Déli-Bükk határát képező törésvonal mentén meleg vizű források fakadnak (Eger, Miskolctapolca).

Forrás:
bnpi.hu valamint a forrásoknál elhelyezett ismertető táblák.

Ládatörténet:
2019.11.24 A 2. ponton eltünt ládát a mai napon pótoltam.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (67 db): környezet: 4.82 rejtés: 4.64 web: 4.82 átlag: 4.76

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Skalp 2022.11.01 09:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Radián 2022.10.30 16:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.86
Köszönjük a rejtést! :)

laclac88 2022.08.03 12:33 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.11]

Monesz&Tibi 2022.06.25 17:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.18
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! A második ponton pótjelszó segítségével. [Geoládák v3.12.10]

 
james 2022.05.26 10:33 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget. A hétvégét Miskolcon terveztük, melynek során szerettem volna a GCBKZA sorozatot is lezárni. Ennek előkészítéseként a hiányzó három ládát kerestem ma fel - többek között. A főút melleti erdészházhoz vezető erdészeti úton álltam félre, majd onnan bringával a ládáért. Az út az utolsó 100 m kivételével biciklivel is jól járható volt. A források sajnos nem "üzemeltek".

James
[g:hu+ 2.8.11]

Favágó82 2022.04.19 10:24 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 2 web: 5 átlag: 3.50 súly: 3.29
Megtaláltuk köszönjük a rejtést.

nagyp181 2022.04.16 12:42 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.17]

"J&J" 2022.04.16 12:14 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.7 dev]

gently 2022.03.20 14:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget!

zsmithkirov 2022.02.26 13:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

csirepanna 2022.02.26 13:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

FLAC 2022.02.20 16:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Fehér Márton 2022.02.20 16:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

nazso.oszan 2021.10.25 13:15 - Megtaláltam
A Hereg-réti parkolóból indultunk, az ajánlottal ellentétes irányban. Az Imó-kői forrásig lefelé vezető út egyes szakaszai még így száraz időben is kihívást jelentettek. A források jelenleg inaktívak. Nagyon szép az őszi Bükk, forrás nélkül is sok a látnivaló.
Köszönjük a rejtést.

IMG_20211025_114810IMG_20211025_123235
IMG_20211025_123423IMG_20211025_124044
IMG_20211025_124449IMG_20211025_131839
IMG_20211025_132150 
Ich.. 2021.10.19 10:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.94
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A második pont csak pótjelszóval, de így is teljesen jó.

20211019_11262220211019_110113
20211019_10323820211019_102542
20211019_10135420211019_101226
20211019_10103520211019_101014
szijamijau 2021.10.02 13:34 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.42
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
3 fős csapattal mentünk, a Hereg-rétről indultunk D felé, 7 km-es körtúra volt. Sajnos a források nem működtek, persze nem is most van az ideje. Ennek megfelelően az út sok helyen elhagyatott, benőtte a csalán, feltartott kézzel mentünk több helyen, főleg Imó-kő után. A Fekete-leni forrást nem is tudtuk beazonosítani, szóval mindenképpen vissza kell térnünk tavasszal. Az első láda meglett könnyen, a másodiknál nem jártunk sikerrel, pedig nagyon próbálkoztunk, nem találtuk a ládát, 5 éves túratársunk nagy elkeseredésére. Pótjelszóval lepleztem a fiaskót. Lillafüred felől érkeztünk, ott hemzsegtek a kirándulók, mi a túra végén talalálkoztunk 5 emberrel.

htibi80 2021.09.19 12:13 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.07
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Petivel Miskolc - Eger - Miskolc bringatúra közben kerestük fel. Nem jártam még erre, de nagyon tetszett a függőleges sziklafal. A láda viszont gyógyításra szorul, vmi kirágta, beázott. [Geoládák v3.12.2]

Vincenzo65 2021.08.03 12:45 - Megtaláltam
Sok eső volt, de ez Imő-kőt nem hatotta meg. Majd egyszer elcsípem a nagy vízhozammal.

Lili és Balu 2021.07.04 12:58 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
[Geoládák v3.11.3]

aron2002 2021.06.04 17:01 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 3.5 átlag: 3.50 súly: 2.20
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

nonow22 2021.06.04 11:37 - Megtaláltam
Spanyesszel megtaláltuk. A források aktívak, Imó - kő csodálatos hely. :) Köszönjük a rejtést!

spanyesz 2021.06.04 11:34 - Megtaláltam
Köszi a rejtest, nonow22-vel megtaláltuk. A mai legnagyobb és legszebb elmenyünk volt az Imó-kő, egyszerűen fantasztikus és zseniális élmény. Köszi h megmutattad

johnnycache 2021.05.10 10:55 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.06
Köszönöm az élményt! :-)

BaumyGeo 2021.04.27 16:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.00
Köszi a rejtést! Megtaláltuk! Sokadjára járunk itt. Most kimondottan a ládáért jöttünk. Sajnos a forrást még működés közben nem láttuk. Viszont Imó kő tetején már voltunk ősszel, gyönyörű a kilátás onnan.

5C66FA0E-0253-4B54-B745-07B0D159141C0C224E26-00D3-4AF0-94A8-D32DB3100CA9
1011D667-F7EF-4608-B6D6-D845E7415ED290819AA4-2759-457A-A4FD-C1C31079DC72
42D08C68-125D-4703-B98F-76C2AEDEE99A 
sovi85 2021.04.18 11:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (154 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]