geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
4169. Bükki források 2. Időszakos források (GCbk02)

Az Imó-kő-forrás működés közben (Forrás:dozo.hu)

Az Imó-kő-forrás működés közben (Forrás:dozo.hu)

A forrásbarlang télen inaktív állapotban.

A forrásbarlang télen inaktív állapotban.

Barlangszáj (Forrás: geolocations.ws)

Barlangszáj (Forrás: geolocations.ws)

Sziklafal (Forrás: geolocations.ws)

Sziklafal (Forrás: geolocations.ws)

Az Imó-kői forrás melletti völgy télen

Az Imó-kői forrás melletti völgy télen

A Fekete-leni-forrás működés közben (Forrás: turistautak.hu)

A Fekete-leni-forrás működés közben (Forrás: turistautak.hu)

Úton a forrás felé

Úton a forrás felé

Sziklák a Fekete-leni-forrás környékén

Sziklák a Fekete-leni-forrás környékén
Szélesség N 48° 2,275'
Hosszúság E 20° 28,715'
Magasság: 472 m
Megye/ország: Heves
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2016.02.27 14:30
Megjelenés időpontja: 2016.06.29 09:58
Utolsó lényeges változás: 2018.03.28 15:07
Utolsó változás: 2019.11.24 21:41
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Attibati
Felhasználó: Attibati
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 3400 m
Megtalálások száma: 104, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


Wap: Kétpontos multiláda
A Fekete-leni-forrás közelében találjuk a multi első pontját, egy 13*10*5 cm méretű műanyag dobozt, egy turistaút melletti mélyedés oldalában.
N 48 02.275 E 20 28.715
Második pont: jellegzetes repedt szikla melletti fa földszinti üregében orvosságos dobozt keress. N 48 02.586 E 20 28.276

A Börzsönyi-források, Pilis, Visegrádi-hg. források, Mátrai-források ládasorozat után a Bükk sem maradhat ellátatlanul forrásos láda ügyileg. A ládasorozat 10 hagyományos vagy multi ládából és egy bónusz ládából áll. A Gcbkza bónusz láda helyének megismeréséhez a sorozat (Gcbk01 - Gcbk10) minden ládáját meg kell találnod és be kell jelentened a megtalálást a gc.hu oldalon. Amíg ez nem történik meg a Gcbkza ládaoldalon nem láthatóak a záróláda koordinátái és akkor sem jelenthetsz be megtalálást a záróládára, ha más forrásból hozzájutottál a jelszóhoz. A sorozat tagjainak bejelentése után láthatóvá válnak a záróláda koordinátái.

Megközelítés

A multi pontjai az Eger-Lillafüred összekötő útról közelíthetők meg legkönnyebben.
Bár a legrövidebb út a Tamás-kúti kulcsosháztól vezet a forrásokhoz, a környéken nem lehet biztonságosan, szabályosan parkolni, ezért a mintegy 800 méterre levő Hereg-réti parkolót ajánlanám.  N 48° 2,718' E 20° 28,810' 257 m [GCbk02+Parkoló]
A parkolóból a kék kereszt Kék kereszt jelzésen induljunk déli irányba a Tamás-kút felé, majd a Tamás-kutat elérve térjünk rá a Kék sáv kék sáv, Kék ferde sáv kék ferde sáv jelzésre.
A Fekete-leni-forrás közelében találjuk a multi első pontját, egy 13*10*5 cm méretű műanyag dobozt, egy a turistaút melletti mélyedés oldalában
 N 48° 2,275' E 20° 28,715' 472 m [GCbk02-1]
A Kék ferde sáv kék ferde sáv jelzésen továbbhaladva érjük el az Imó-kői forrást. Az ösvény jelzése itt kék forrásra Kék telikör vált. Jellegzetes repedt szikla melletti fa földszinti üregében orvosságos dobozt keress.  N 48° 2,586' E 20° 28,276' 508 m [GCbk02-2] A pótjelszót a forrás melletti ismertető táblán találjátok.  N 48° 2,551' E 20° 28,264' 505 m [GCbk02+pótjelszó]

A Kék telikör kék forrás jelzésen továbbhaladva keresztezzük a Kék kereszt a kék kereszt jelzést, amin elérjük a parkolót.

Az Imó-kői forrást működés közben bemutató videót
itt találjátok.

A Bükk hegység időszakos karsztforrásai

A Bükk-hegység mészkőplatójának déli pereme alatt 440-500 méteres magasságban négy időszakos karsztforrás fakad.
A Lök-völgy Fekete-len felé futó mellékvölgyében 440 méteren fakad Fekete-leni időszakos karsztforrás. E forrásoktól nyugatra 4-5 kilométeres távolságban lépnek felszínre a Vörös-kői időszakos karsztforrások.
A Vörös-kői felső forrás rövid ideig, 3-4 hétig, míg a többi 2-3 hónapig, sőt a Vörös-kői-alsó és a Fekete-leni-forrás 4-6 hónapig is ad vizet. A legkisebb vízhozamú a Fekete-leni-forrás a maga 45 l/sec vízhozamával, míg az Imó-kői a legbővebb vízhozamú (220 l/sec)
Az Imó-kői forrásbarlang a Lök-völgy völgyfőjében, 450 tengerszint feletti magasságban nyílik a felső triász répáshutai mészkőből álló Imó-kő sziklafalának déli peremén, a mészkő és a vízzáró agyagpala határán. A barlang bejáratából tavaszi időszakban, illetve az év csapadékosabb periódusaiban nagy hozamú patak tör a felszínre.
Az időszakosan aktív forrásbarlang mintegy 30 m hosszúságban feltárt, mélysége kb. 10 méter. Vízgyűjtőterülete a Bükk-fennsík középső részén és déli oldalán van. A Szalajka és a Garadna-forráséval határos. A földtani felépítés és a nyomjelzéses vizsgálatok alapján a vízgyűjtője a Nagy-fennsíki Zsidó-rét térsége, valamint az Imó-kő mögötti nemkarsztos terület. A forrás a Bükk-fennsík összefüggő karsztvízrendszerének déli irányba áramló vizét hozza időszakosan felszínre.
Az időszakos forrásműködés oka, hogy a hegység belsejében levő karsztvíz szintje hóolvadáskor - vagy rövid idő alatt beszivárgó jelentősebb csapadékmennyiség hatására - megemelkedik. Ha a magasabban lévő karsztvízszint eléri a forrás fakadási szintjét, felszínre tör és ezt követően jelentkezik a vízhozam csúcsértéke.
Vízhozam mérések adatai alapján az időszakos karsztforrás átlagos vízhozama 8 liter másodpercenként, az eddig mért legnagyobb vízhozam 220 liter/másodperc volt.
A forrás általában márciusban-áprilisban a tavaszi hóolvadás idején aktív, de előfordulhat októberi és júniusi aktív időszak is. Enyhe telet követően, amikor a csapadék nem halmozódik fel, hanem fokozatosan beszivárog a mészkőbe, a tavaszi aktív szakasz elmaradhat.
Előfordulhatnak hosszabb inaktív periódusok is - pl. a forrás 1928-1935 között egyáltalán nem működött.

A Bükk-hegység vízrajza

Napjainkban mintegy 770 mm csapadék hullik a Bükk felszínére éves átlagban.
A vízzáró agyagpalából illetve a vulkanikus kőzetekből felépített területeken a csapadékvíznek csak kis százaléka szivárog be a talajba. Az ilyen módon beszivárgó víz kis talajvízforrásokban vagy rétegforrásokban tör a felszínre, amelyek vízhozama igen csekély, mindössze néhány liter percenként.

A rétegforrások mellett jelentősek még a vulkanit és üledékes kőzetekből fakadó hasadékforrások, melyek vízhozama elérheti 200 liter percenkénti értéket is. Egyesek erdészházak, turistaházak, kisebb üdülők vízellátására is alkalmasak (Hármaskút, Csurgó, Bánkút, Sebesvíz stb.).

A mészkőből álló területeken a csapadék kb. 20-40 százaléka szivárog be a mészkő hasadékaiba és vesz részt a felszín alatti karszt kialakításában. A legjelentősebbek a mészkőből fakadó karsztforrások, melyek akár több 10 négyzetkilométeres vízgyűjtőről nyerik vizüket és vízhozamuk percenként a több tízezer literes értéket is elérheti.

A karsztforrások zöme a hegységperemen fakad, de a hegységet kettéosztó Szinva- és Garadna-völgyben is jelentős források találhatók. Ezek vízhozama a több ezer litert is eléri percenként. A legnagyobbak Miskolc-Tapolcán és Egerben találhatók. (Ezekre különféle létesítmények épültek, így eredeti formájukban már nem láthatók, így a ládasorozatban nem is szerepelnek.) A források vizének hőmérséklete általában a fakadási szinttel fordítottan arányos, a leghidegebbek (6-7 °C) a fennsíki régióban, a legmelegebbek a hegységperemi erózióbázison fakadnak (Eger, Miskolc-Tapolca, Diósgyőr, Sály, Kács, Mónosbél). Az itteni források hőmérsékletének alakításában már a mélybe zökkent, fiatal üledékekkel fedett mélykarsztból feláramló meleg karsztvizek is szerepet játszanak. A meleg vizek a hideg víznél lényegesen több időt töltenek a felszín alatt áramolva, ezt radiokarbon izotóp kormeghatározások egyértelműen igazolták.
Ezek szerint például az egri források vize 7300 évvel ezelőtt hullott le csapadék formájában a Bükk felszínére és szivárgott be a kőzet résrendszerébe.

A hegység forrásai egyenetlenül oszlanak el: a fennsíkon kevés a forrás (Bán-kút, Csipkés-kút), a Központi-Bükk oldalában, illetve az Északi- és Déli-Bükkben feltörő karsztforrások viszont általában bővizűek, bár vízhozamuk - a csapadéktól függően - erősen ingadozó. A Déli-Bükk határát képező törésvonal mentén meleg vizű források fakadnak (Eger, Miskolctapolca).

Forrás:
bnpi.hu valamint a forrásoknál elhelyezett ismertető táblák.

Ládatörténet:
2019.11.24 A 2. ponton eltünt ládát a mai napon pótoltam.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (52 db): környezet: 4.83 rejtés: 4.64 web: 4.80 átlag: 4.75

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


geopanda 2020.10.29 11:40 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Gyönyörű őszi időben jártunk erre. A Fekete-leni-forrás meglepő módon működött, viszont az Imó-forrás teljesen száraz volt. [Geoládák v3.7.6]

akosgy 2020.10.23 12:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.18
Kétnapos bükki kirándulás első napján a fennsíkon jártunk egyet a Héreg-rét környékéről indulva. A völgyben végigjártuk a két pontot. Az első forrás nem működött, az Imó-kőnél viszont buzgott ki a víz a sziklafalból. Itt a dobozt a rejtekéből kigurulva találtam, visszatéve kicsit jobban betakargattam. Ezután felmentünk a kő tetejére kilátni, majd a gyönyörű gerincösvényen mentünk tovább fel. Köszi.

Gerincút az Imó-kő felett 
juhaszjani 2020.07.02 15:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

carmin 2020.06.01 13:16 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.57
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Ezzel a ládával vártam, hátha meg tudjuk nézni a forrást működés közben, de azt hiszem várhatnék még.

DSC03358DSC03397
DSC03399DSC03419
DSC03432DSC03440
nyarytamas 2020.05.16 13:44 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.97
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

ChefBogi 2020.05.16 13:17 - Megtaláltam
ChefBogi ezt is megfőzte! Köszi a rejtést. [Geoládák v3.3.2]

atipapa 2020.05.03 15:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.39
koszi

gyetger 2020.04.23 15:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszi! :)
[g:hu+ 2.1.12 teszt]

Maxi613 2020.03.18 14:02 - Megtaláltam
Köszi! [Geoládák v3.3.2]

kissss 2020.03.15 10:13 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.61
A szlovák határzár felülírta a hétvégi túratervünket. Így gyorsan újraterveztem. Eredeti elképzelésem az volt, hogy egy kunkor alatt begyűjtöm a források hiányzó ládáit, és majd óraátállítás után a 900-as csúcsok multi során útba ejtem a záróládát. Ehelyett egy Répáshuta-Mályinka átkelés közben pontot tettem a források kínálta kihívás végére. Útközben persze belekaptam az új őrületbe is, megkerestem három barlangolás ládát. :) Ez a láda is eme baktatásnak esett áldozatul. Köszönöm a rejtést!

MJANEZ 2020.03.09 14:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.78
A szomszédos ,,Barlangolások a Bükkben" ládasorozat helyszíne, és ládája után, itt a bükki források2 ládasorozat két forrását, és két ládáját is megkerestük.
A forrás most nem müködik, de a helyszín, az nagyon tetszett.

-2-3
-4-5
-6-1
-2 
eszluzsu 2020.03.08 13:00 - Megtaláltam
Közös találat ládavadász Pistivel, köszönjük, a feldúlt rejteket helyreállítottuk.

ládavadász Pisti 2020.03.08 12:58 - Megtaláltam
Közösen Eszluzsuval, köszi a rejtést. A dobozka a rejtektől egy méternyire hevert a földön, visszarejtettük.

Aniko & Gyuri 2020.03.01 13:48 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Mi3man 2020.02.14 09:26 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

skiccpausz 2019.11.27 11:28 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.66
A Bükk túraútvonalainak felmérése közben jártam erre.
Csodálatos a barlang, be is másztam valamennyire. Egyszer majd visszajövök tavasszal, h meglessem, milyen mikor nem száraz...
A jelszóhordozó kő picit arrébb volt, visszatettem a helyére és festékfilccel kihúztam a már szinte olvashatatlan jelszót.
Köszi a rejtést!

-1-2
-3-4
-5-6
 
graffz 2019.11.02 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 3.83
Klassz hely volt ez. Nov. elejen jartunk ott, elso pont siman, masodik pont sehogy se lett meg. Most jutott csak eszembe, hogy kuldok fotot. Remelem ezzel is jo leszek.

[Jóváhagyta: Attibati, 2019.12.18 15:25]

geo2geo1
cila 2019.10.18 16:10 - Megtaláltam
A Hereg-réten parkoltunk, és észak felé indultunk a Kék kereszt-en. Erről az útról fantasztikus kilátás nyílik a Tar-kőre, amit a következő napi célpontunkként tűztünk ki. A hegyoldal csodálatos őszi színekben játszik. Aztán lefordultunk a Lök-völgybe, és teljesen más jellegű, dzsungelkörnyezetben találtuk magunkat.
Az Imó-kőnél semmit sem találtam, ami azért lehet, mert azt hittem, az az 1. pont. (Mivel ezt érintettük elsőként.) Ezért egy mélyedésben keresgéltünk sokáig, ahol persze nem volt semmi, pedig a koo is oda mutatott. A valódi első pont könnyen meglett. De mindent lefotóztam.
Kérem szépen a képek alapján a találat elfogadását.

[Jóváhagyta: Attibati, 2019.10.19 23:06]

20191018_16180420191018_155518
20191019_21453720191018_150607
20191019_21442320191018_144937
20191018_14433520191018_160207
20191018_15423820191018_153658
Gibix75 2019.08.13 22:37 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Vándor-ló 2019.07.14 11:07 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.52
Az időszakos forrásoknál már többször jártunk, láttuk őket pihenő és működő állapotban is. Az elmúlt években sokat változott a környezet, az Imó körül gazos, susnyás volt az út, sok a kidőlt fa.
A láda könnyen meglett, a második pont hatnapos nyaralásunk legnehezebb találata volt. Nem terveztük előre a forrás felkeresését, így az előző megtalálók írásait sem olvastuk. Sokáig kerestük a jelzett fát, a dobozkát, de hiába. Feladtuk, és indultam vissza forráshoz igazoló fotókat készíteni, amikor megláttam a fa csonkja alatt a gyanús lapos követ.
A felirat már alig olvasható. Nem tudom, a dobozka megvan-e, mi nem találtuk.

Ideje lenne a leírást módosítani, hiszen a fának már a tavalyi megtalálók is csak a tuskóját látták.
Köszönjük a rejtést.

erdei.laszlo 2019.05.18 18:34 - Megtaláltam
Az első pont gyorsan meglett, viszont a másodiknál a csonkot se találtam meg. Így mellékelt kép és e-mailben küldött jelszórészlet alapján kérnék jelszónélküli elfogadást! 🙂

[Jóváhagyta: Attibati, 2019.05.19 17:45]

Fa amin lenne jelzés 
zalajaro 2019.04.22 11:39 - Megtaláltam
Aki keres, az talál! :)

KP1965 2019.04.03 13:26 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.02
Születésnapi túra a Bükkben kisvasutas és forrásos ládákkal és egy mozgó áthelyezésével. A 2. pontnál némi ellentmondás van a wap-os szöveg és a leírásban szereplő információ közt, de igazából egyik sem igaz, mert a kék kör jelzéssel ellátott fát kivágták. Szerencsére az alternatív még meg van, csak a fa nélkül azért nem olyan egyszerű megtalálni. Sajnos a két forrásnál most egy csepp vizet sem láttam.

20190403_13294720190403_130951
20190403_13081220190403_130623
20190403_13032820190403_131128
darkwolf 2019.03.17 13:01 - Megtaláltam
A logokat sajnos nem olvastam el. A második pontot így nem találtam meg. A képek alapján kérem az elfogadást.

[Jóváhagyta: Attibati, 2019.03.29 10:37]

P_20190317_124014P_20190317_124024
P_20190317_130142 
dendeocse 2018.10.28 18:24 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.16
A második ponton a pótjelszót találtuk csak meg.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (104 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.