FAQ
4740. Sas-hegy - Menedék a beton rengetegben (GCSASL)

Sas-hegy hegyláb a magasból

Sas-hegy hegyláb a magasból

Sas-hegy a Bikás park magasságából

Sas-hegy a Bikás park magasságából

Távolban a város

Távolban a város

Távolban a város 2

Távolban a város 2

Naplemente a hegy lábánál

Naplemente a hegy lábánál

Park / piknikezőhely a zöldben

Park / piknikezőhely a zöldben

Pihenőhely a virtuális pontnál

Pihenőhely a virtuális pontnál

Útvonal a Dayka Gábor utca felöl

Útvonal a Dayka Gábor utca felöl

Mini ösvény

Mini ösvény

Mini_ösvény

Mini_ösvény

DINP Információs táblák a parkban

DINP Információs táblák a parkban

Jane Goodall [Life4OakForests projekt] fát ültetett a Sas-hegyen

Jane Goodall [Life4OakForests projekt] fát ültetett a Sas-hegyen

05

05

Egy ajánlott körtúra útvonal

Egy ajánlott körtúra útvonal

Gyermek nap a ládánál, avagy amikor a rejtő is kiveszi a részét a terep rendezésből!:)

Gyermek nap a ládánál, avagy amikor a rejtő is kiveszi a részét a terep rendezésből!:)
Szélesség N 47° 28,864'
Hosszúság E 19° 0,652'
Magasság: 227 m
Megye/ország: Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2021.03.28 10:00
Megjelenés időpontja: 2021.03.28 10:21
Utolsó lényeges változás: 2021.03.31 13:04
Utolsó változás: 2021.04.07 23:18
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: feel2006 & sziszko & Gréti
Ládagazda: feel2006
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 500 m
Megtalálások száma: 340 + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 4.7 megtalálás hetente


Röviden
A lekerített zárt -belépődíjas- látogatóközponton kívülre, de mégis természetvédelmi területre vezet a virtuális pont, a megtaláláshoz így nem kell a jelzett útról letérni.
Bármikor kereshető, tetszőleges sorrendben, csak a jelszó képzésre figyelj a végén!

1.pont a láda egy 15x10x5 centiméter méretű doboz a Sas-Liget Kerítés/Betontámfal találkozásánál a dupla törzsű fa tövében.
 N 47° 28,864' E 19° 0,652' 227 m [GCSASL-1]

2. pont Információs tábla alján található elhelyezett táblán olvasható jelszórészlet!
 N 47° 28,783' E 19° 0,933' 236 m [GCSASL-2]

A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés
Érkezhetsz tetszőleges járművel a helyszínre, tömeg közlekedve, vagy autóval (parkolás ingyenes a környéken), fentről, lentről, vagy a város felől is jól megközelíthető helyre invitállak. Fontos, a Sas hegyi ligetben, kerékpározni Tilos, így ha azzal érkezel, maximum tolva közlekedj!

Fentről -Hegyalja út / Farkasréti temető - felől érkezve
Tömeg közlekedve legcélszerűbb a Farkasréti temető megállónál leszállni a busz/villamosról, innen 450méter kényelmes séta "lefelé".
Saját autóval érkezve a park Sas-liget felső részénél a  N 47° 28,957' E 19° 0,515' 215 m [GCSASL+felső Dayka Gábor utcában tudsz parkolni.]

A városközpont -BAH csomópont - felől is elérheted a ládát
Tömeg közlekedve itt a Budaörsi úton a Fehérló utca megállótól felfelé egy kis sétával közelíthető meg a láda.
Autóval a Zólyom köz utcánál lehet a Budaörsi út mindkét irányából a Sas-hegy alját elérni, ahol egészen a  N 47° 28,707' E 19° 1,058' 165 m [GCSASL+Bod Péter utca végéig jöhetsz]
, itt van lehetőség az út mellett parkolni is.

A Kelenföldi intermodális csomópont irányából is megközelítheted
Tömeg közlekedve , kerékpárral érkezve, ez a legkevésbé emelkedős irány.
Tömegközlekedésre számtalan megoldás lehetséges, csak a két legközelebbit megemlítve a Dayka Gábor utcai buszmegállók a Budaörsi úton, innen egy ~1km séta a Sas-hegy lába, vagy a Sasadi úton busszal érkezve a Bereck utca-nál leszállva és ~750m sétát követően.
Autóval a  N 47° 28,674' E 19° 0,800' 160 m [GCSASL+Dayka Gábor utcán]
tudsz parkolni a  N 47° 28,587' E 19° 0,994' 142 m [GCSASL+Brassói útnál] vagy feletti szakaszon érdemes megállni.

Egy ajánlott körtúra útvonala
Ha nem csak a megtalálás a cél, hanem egy kellemes időtöltés, akkor olvass tovább! :)
Tetszőleges helyen kezdhető, de ha a Budaörsi út irányából érkezel, a Dayka Gábor utca felső végénél érdemes megállni/indulni.
A multi 1. pontját itt kicsit hanyagolni kell itt még. Balra az Olt utca irányába érdemes elindulni, majd a Rákó utcáról nyíló ösvényen lehet az eldugott  N 47° 28,792' E 19° 0,601' 183 m [GCSASL+Ugató-szikla.] megközelíteni. A tetejéről szép a kilátás, amennyiben nem akarod megmászni, semmi gond, a Rákó utcára visszatérve és felfelé sétálva a Süveg utcát elérve és annak végénél található a  N 47° 28,838' E 19° 0,564' 203 m [GCSASL+Régi kőbánya], mely könnyen elérhető és innen is hasonló panorámában lehet részetek. Az Ugató szikla pedig pont előtted lesz látható a zöldben.
Innen a vízművek kerítése mellett lehet a Sas-ligetbe a ládához leereszkedni egy keskeny ösvényen.
A multi második pontjához, ha a körtúrát tervezed végig járni, kövesd a kerítés melletti ösvényt, majd ha elérted a 2. pontot, ereszkedj le a Bod-Péter utca végéig, ahol az ereszkedés alatt a város másik részére nyílik szép kilátás, és a városi zárkertek között kialakított ösvényeken az Örség utca fordulóját elérve jobbra fordulva a kis réten keresztül tudsz a kiindulópontra visszatérni.
A körtúra ~2,5km, ~1 óra kényelmes sétával megjárható, viszont babakocsival nem tudsz az Ugató sziklához felmenni az ösvényen, + a vízművek melletti leereszkedés is nehézkes lehet.
Ajánlott útvonal és letölthető track itt elérhető és jobb oldalt az "Export"-ra kattintva le is tölthető, ha nem online szeretnéd megtekinteni.

A rejtésről
A Budai Sas-hegy Természetvédelmi területének bárki által látogatható részére invitállak ezzel a 2 pontos multiládával.
A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a Sas-hegy hegylábi részén rekreációs célú fejlesztéseket hajtott végre 2020 őszén.
A folyamatos természetvédelmi kezeléseket kiegészítő munka végrehajtása a lakossági igények figyelembevételével történt, a megvalósult fejlesztésekről -itt- olvashatsz bővebben.
Több helyen lesz lehetőséged megpihenni (kihelyezett padok/asztal) és gyönyörködni a kilátásban, és a cél, hogy állj meg egy pillanatra a nyüzsgésben és sétálj egy jót! Kapcsolj ki, hogy kikapcsolódhass.
A multi virtuális pontja kiegészíti a hagyományos pontot és kicsit bevezet a természetvédelmi területre, a Sas-hegy lábánál elterülő parkba, mely menedék-szerűen helyezkedik el a városban.
A virtuális pont célja, hogy bemutassa ezen területet, kis zeg-zugait, és az út során a város látványa mellett gyönyörködhessük ezen utolsó menedéket nyújtó területben, és megcsodálhassuk helyi őshonos élőlények és növények világát.
A hagyományos láda a Sas-Ligetben helyezkedik el, a vízmű kerítésének és támfalnak a tövében egy kétágú fa törzsénél, talajszinten.

Ha időd/kedved engedi, kapcsold össze a láda felkeresését és nézd meg a Sashegyi Látogatóközpontot is nyitvatartási időben. Fentről, körpanorámában lehet részed! A látogatóközponton belül érhető el a Sas-hegy kilátó, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra, és tiszta időben a Mátra/Kékes-tető is látszik.
Nyitva tartásról, belépődíjakról -itt- tájékozódhatsz részletesebben.

Fontos információ!
A Sas-hegy egyike Budapest néhány kiemelkedően fontos védett területének, mely hazánk egyik legrégebbi természetvédelmi területe, 1957-ben nyilvánították védetté. A területen kerékpárral közlekedni, a jelzett turistaútról letérni, a kihelyezett kordonok mögé menni, a környezetben bármilyen kárt tenni, növényeket gyűjteni szigorúan tilos és súlyos pénzbüntetést vonhat maga után! Kérünk benneteket a kihelyezett táblákon lévő szabályok maradéktalan betartására!

A természetet és a megtalálás élményét beszennyező, nejlonzacskók ellenzői vagyunk, ezért kéretik ládáinkat ettől megkímélni! Ha sérült a láda jelezzétek pl. logban, és közelben lakóként gyorsan karbantartom. Köszönöm!
Ha probléma támadna a pontokon, csak fényképpel logolt jelszó nélkülit fogadok el!

Látványosság, tudnivalók
"A budai hegyek egyik legérdekesebb életközösségét a Sas-hegyen találjuk, bár messziről kopár sziklás képet mutat, amelyen csak itt-ott zöldell egy-egy árva feketefenyő vagy orgonabokor. De ez csak a látszat, amellyel csak a felületes szemlélő elégszik meg, közelebbi vizsgálattal kiderül, hogy Budapest egyik legérdekesebb élőhelye, amelyhez hasonlót Visegrádtól az Al-Dunáig nem találunk." (Dr. Pénzes Antal)

A Sas-hegy a Budai-hegység déli részén elnyúló hegysorozat keleti tagja, amely a Gellért-hegy és az Ördög-orom között helyezkedik el.
Az érdeklődő természetbarát ma kiépített körutakon tekintheti meg a látnivalókat és gyönyörködhet a csodálatos panorámában. A kelenföldi lapályból kiemelkedő "sasbérc" csúcsa 259 m magasságban van a tengerszint felett.
A természetvédelmi területet veszélyeztető tényezők főleg a ma már teljes körül építettség és az intenzív látogatottság jelenti a fő problémát. Ezen gondok egy része a környező lakóterületek, valamint a látogatók védelmével, kényelmével összefüggőek. Az igen könnyen erodálódó, pusztuló dolomitsziklákat évről-évre át kell vizsgáltatni és szükség szerint megerősíteni, hiszen leomlásuk súlyos baleseteket okozhat. A látogatók részére kiépített publikus, bármikor látogatható és zárt, nyitvatartási időben idegenvezetővel látogatható utak állnak rendelkezésre.
A fő feladata az itteni természetvédelmi területnek azonban az egyedülálló élővilág megőrzése az utókor számára.

Alapadatok
A területet 1957-ben nyilvánította védetté az Országos Természetvédelmi Tanács 985/57 sz. határozatával (Törzskönyvi száma: 64/TT/1957)
Kiterjedése kb. 30 ha
Elhelyezkedése: Budapest, XI. kerület

Források/Ajánlott linkek
Budai_Sas-hegy_Természetvédelmi_Terület Wikipédia
Duna-Ipoly Nemzeti park
DINPI Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület Facebook oldala
Sas-hegyi Látogatóközpont
Life4OakForests projekt - Dr. Jane Goodall fát ültetett a Sas-hegyen

Kellemes időtöltést és kikapcsolódást kívánunk!
Feel2006 | Sziszko | Gréti
Állapot: kereshető

KRW értékelés (121 db): környezet: 4.46 rejtés: 4.64 web: 4.69 átlag: 4.59

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Szobalint12 2022.08.06 19:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.95
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget a szép, rövid túrára! [Geoládák v3.12.10]

Cerberus 2022.08.03 15:46 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.45
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Gabival és Benikével közös budapesti ládakeresős napot tartottunk, az újabb, még meg nem lévő rejtéseket kerestük fel. Beni nagyon élvezte a háti hordozóban utazást felfelé és lefelé is.

IMG_2255IMG_7194
Judith 2022.07.16 14:21 - Megtaláltam
Megcsíptem!
Csepivel közös találat. [Geoládák v3.12.10]

ludens 2022.07.11 12:17 - Megtaláltam
Kellemes kis séta volt, az ismert helyen.
Kösz!

20220711_12134420220711_121835
sinireni 2022.07.05 19:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

TibukA64 2022.07.05 16:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.15
Megtaláltam, köszönöm a rejtést.

Crowngu@rd 2022.06.21 18:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.51
Kerékpárral arra közlekedtem, gondoltam megkeresem. A bringát toltam!
Nagyszerű hely.
Köszönöm a rejtést!

20220621_18255020220621_183440
20220621_18344820220621_183759
mr.bandesz 2022.06.21 16:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.26
Megtaláltam! Köszönöm a rejtést!

S13 2022.06.20 16:16 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.77
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

pandala 2022.06.18 18:00 - Megtaláltam
Leleplezve, köszönjük! [Geoládák v3.12.10]

ndavid42 2022.06.18 16:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

skeszter 2022.06.18 11:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Nagyon szép rejtés. [Geoládák v3.12.10]

Jolcsii58 2022.06.11 18:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

lakkanto 2022.06.09 16:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

krajorama 2022.06.05 12:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Rétiasas (GCRETI) közben begyüjtve. [Geoládák v3.12.10]

Adalbrecht 2022.06.04 19:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

kncsk 2022.05.28 16:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

kobrakiraly 2022.05.23 15:10 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést.

Huncutka01 2022.05.23 15:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Mai sétám itt a sashegyen.
köszönöm. [Geoládák v3.12.10]

LH458 2022.05.22 13:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.90
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

Katarzis 2022.05.21 13:41 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.69
Mike-val

Köszönjük!

Mike 2022.05.21 13:41 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.93
Katarzissal elkövetve...
Köszönjük a rejtést!

othnan 2022.05.18 18:10 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

Imperator Csaba 2022.05.17 17:35 - Megtaláltam
+Van! Köszi :) [Geoládák v3.12.7]

mirjam07 2022.05.16 08:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! kivalo kortura, koszonom a reszletes leirast, kulon a gpx-et! itt se jartam volna soha, ha ez a kor nem hoz ide! koszonom! [Geoládák v3.12.10]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (344 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]